Hildo's banjo (page 3)
Na 14 jaar, poging twee!

 HOME     Page 1     Page 2     Page 3 

 

23 mei 2020. 14 jaar verder

Het leven laat zijn sporen na. Inmiddels is Hildo stukken ouder en grijs geworden maar gelukkig is dat niet van invloed op het spelen met de banjo. Dat ie er hier wat zielig uitziet is maar schijn hoor, hij probeert geconcentreerd de voor hem liggende tabulatuur om te zetten in muziek. Zijn wil om te leren spelen is minstens zo groot dan eerder want nóg eens 14 jaar weggooien kan hij zich, gezien zijn leeftijd, niet meer veroorloven. Het is nu of nooit, buigen of barsten. Waar hij eerder bleef steken in de 3-vinger picking style van Earl Scruggs, gaat hij ditmaal voor praktisch spelen en dan met name voor de clawhammer style. Dat is eenvoudiger voor de groep 'minder getalenteerden', waartoe Hildo behoort.

Earl Scruggs vs Schwarzenegger

De nu inmiddels overleden Scruggs was een begenadigd banjoist maar fijne liedjes spelen heeft Earl nooit gedaan, vindt Hildo. Kwam hij eerst nog voor in Hildo's MP3 verzameling, nu niet meer. De extremistische ADHD manier van spelen, van Scruggs en ook veel andere bluegrass artiesten, waarbij ingewikkelde technieken en razendsnel picken de boventoon voeren, is Hildo steeds meer gaan tegenstaan. Aan Scruggs had Hildo 14 jaar geleden in 2006, toen hij begon, niet zo'n waarde moeten hechten. Arnold Schwarzenegger's trainingsmethodiek is ook niet de juiste als u een gewoon fit wilt blijven.

Wander van Duin

Banjolessen leken Hildo destijds de volgende stap. Inmiddels lijkt de banjo wat populairder geworden maar destijds was Wander van Duin eigenlijk de enige om banjolessen te volgen bij iemand die nog een beetje in de buurt zat. Eerste les gratis, altijd goed. Aardige en kundige man die Wander maar omdat Hildo een beetje in z'n drie-vinger picking style forward roll bleef hangen stelde Wander de clawhammer style voor. Was Hildo niet bekend mee maar okay, proberen. Met de clawhammer tikt u met uw wijsvinger tegen één van de onderste snaren (ping), dan gaat u met uw wijsvinger van boven naar beneden bij alle snaren langs en u eindigt met uw duim die op de 5th string, de bovenste korte snaar, die u daar vervolgens vanaf trekt 'ping'. Dit lijkt gemakkelijk maar Hildo zat daar vreselijk mee te hampelen tijdens die eerste les. Daardoor was deze les de aanleiding tot de daarop volgende diepe ´banjo depressie´. De moed is hem daarbij volledig in de schoenen gezakt en het is ernstig genoeg geweest voor hem om de banjo aan de kant te zetten en het ding nooit meer aan te raken. Wat nu eigenlijk de aanleiding geweest is om nu de banjo af te stoffen en weer beginnen te spelen? Hij weet het nu al niet meer... maar Wander lijkt toch gelijk te krijgen met zijn clawhammer style.

Internet

Waar Hildo 14 jaar terug nog DVD's kocht om banjo te kunnen leren spelen is er nu Youtube met een eindeloze stroom aan banjoisten die alles uit willen leggen. Sommige liggen u als leraar beter dan anderen, even zoeken maar u kunt er online echt wel wat van opsteken.

Clawhammer

Hoe een simpel iets lastig kan zijn. Hoe anderen het doen maakt Hildo niet uit maar hij gebruikt z'n duim voor de bovenste en z'n wijsvinger voor de onderste, en dat gaat uiteindelijk best wel goed vindt hij en klinkt het mooist. Een echt hoge snelheid krijgt hij er nog niet in maar misschien komt dat later nog, en anders maar niet want zoals het na een paar weken gaat is Hildo al best tevreden over het automatisme waarmee hij speelt. 

Andere aanpak

Hildo gaat nu niet meer voor het picken, om zich daarbij te verliezen in de techniek, maar voor het spelen. Clawhammer is gewoon een soort basic strum en daarbij komen de akkoorden die er nodig zijn om een bepaald lied te kunnen spelen. Die akkoorden moeten worden aangeleerd. Het lied komt op een stuk papier met de akkoorden erbij. That's all! Verder is het domweg oefenen, elke dag weer, elke keer hetzelfde lied met dezelfde grepen tot alles vloeiend gaat.

Stop maar, dit wordt niks!

Als een baby voor het eerst probeert te praten kan z'n moeder, als ze ziet dat ie na een paar maanden nog geen fatsoenlijk betoog kan houden, ook wel zeggen: 'Stop maar, dit wordt niks'. Maar moeders doen dat niet want ze weten dat het bij baby's allemaal niet zo snel gaat. Hildo hoopt dat het bij hem ook zo is.

 

23 mei 2020. Finger picks

Deze stammen ook nog van 14 jaar terug. Helaas beet Hildo destijds nog steeds zijn nagels, soms tot bloedens toe, met gevoelige vingertoppen tot gevolg. Dat ze veel te klein zijn hielp ook niet. Plastic picks kunt u warm maken, niet te heet, en vervolgens verbuigen tot wat u voor ogen hebt. Tussen te strak en eraf vallen zit niet veel verschil. Op maat maken had Hildo nooit gedaan, maar nu wel en het is redelijk gelukt.

 

23 mei 2020. Met finger picks spelen

Na wat oefenen kwam z'n 'alternating thumb pattern' banjo roll van 14 jaar geleden zowaar weer boven drijven en het gaat zelfs al snel redelijk vlot. Vandaag voor het eerst met finger picks. Maar dat valt tegen zeg! Het wil opeens helemaal niet meer. Een roll gaat vanzelf, muscle memory zogezegd. Maar met finger picks staan zijn vingers iets anders en dan moet er eerst weer over nagedacht worden. Maar als Hildo over de roll gaat nadenken blijkt dat hij zelfs de volgorde niet zo maar kan spelen, alles is in de war. Vreemd dat het zo lastig gaat, maar nog geen uur verder gaat het al beter en is de roll weer een beetje herkenbaar. Het geluid klinkt niet slecht maar wel oorverdovend hard in z'n kleine huiskamertje. Hierbij eventueel bij zingen kan niet, daar komt ie echt niet bovenuit. Oordoppen zit hij eerder aan te denken. Misschien lukt zachter spelen later wat beter als hij meer controle heeft over de vingers in de finger picks.

 

23 mei 2020. Finger pick potje

Hildo is momenteel tamelijk rigoureus aan het opruimen, en aan z'n tweede volle aanhanger toe. Dit nep-snuitlampje had ie ook zo bij de rommel gegooid. Nu heeft hij het opgepoetst en is de de perfecte en smaakvolle bewaarplaats van de finger picks op de schoorsteenmantel.

 

4 juni 2020. Alle 'Stone Walls & Steel Bars' + 'Hallelujah' akkoorden

Dit zijn de grepen, van boven naar beneden op alfabetische volgorde, die Hildo momenteel aan het oefenen is. Vreemd genoeg lukt het hem maar niet om de namen van de akkoorden te onthouden. Als u denkt, dat heeft ie toch maar mooi gefotografeerd voor z'n website bezoeker dan zegt Hildo: 'Welnee zeg, puur eigenbelang. Misschien dat ik zo gemakkelijker leer'.

 

10 juni 2020. Messing fingerpicks

Deze had ie gelijk met de capo kunnen bestellen, maar hij dacht er pas later aan. De plastic fingerpicks (vingerplectrums) zitten niet echt goed om zijn vingers en zijn moeilijk te vervormen, deze kunnen zo een beetje bijgebogen worden. Dit is beter dan plastic picks, en ze glimmen nog mooi ook. De plastic duimpick blijft Hildo gewoon gebruiken want die bevalt hem tot nog toe uitstekend.

23 juli 2020. Fingerpicks?

Echt veel met fingerpicks spelen had Hildo nog nooit gedaan. Nu hij er wat meer mee heeft gespeeld vallen hem een aantal zaken op. Banjo spelers die picken staan er tijdens een optreden altijd wat stijfjes bij. Dacht Hildo eerst dat het allemaal wat houterige types zijn... het zou ook een ander reden kunnen hebben, meent hij nu. Als u aan het picken bent voelt u de snaren niet met uw vingers. Vanwege dat gebrek aan gevoel lijkt veel bewegen niet de goede manier om een foutloos deuntje te kunnen picken. Hildo pickt in ieder geval irritant vaak zomaar een foute snaar, ook zonder in het rond te springen. Hij gaat zich voorlopig eerst concentreren op clawhammer strum en laat het picken over aan de meer begaafden.

 

The Mountain. Van Steve Earle

23 juli 2020. The Mountain van Steve Earle

Goed om de combinatie van grepen, zingen en het aanslaan van de snaren te oefenen. Op zich een mooie ballad met een verhaal. Maar het is op een gegeven moment wel een beetje 'aldoor hetzelfde deuntje' gevoel, dat heeft dit lied nogal sterk en dat is een beetje jammer.

 

6 augustus 2020. Oefenen

Voorlopig heeft Hildo nog niets veranderd aan zijn systematiek. Oefenen, 's ochtends en meestal ook 's avonds, elke dag weer. Alle liedjes passeren de revue, uitgespreid op de grond. Als hij het een aantal keren gespeeld heeft dan is de volgende aan de beurt, tot alle liedjes gedaan zijn.

De resultaten

Behalve harde en pijnlijke vingertoppen de rest van de dag begint hij langzaam wel enige progressie te bespeuren. Het gaat zeker nog niet vloeiend en bij sommige grepen wil het maar niet lukken om alle benodigde vingers 'bam' in één keer op de snaren te zetten. Maar het gaat langzaam steeds ietsje beter, en dat is logisch want slechter kan het van oefenen niet worden.

Leuk?

Soms, vooral sinds kort met 'Little Red Riding Hood' krijgt hij er zelfs plezier in om het te spelen. Kan alleen nog maar leuker worden. Spelen zonder de papieren voor hem kan Hildo niet, zijn geheugen lijkt letterlijk een zeef. Alleen 'Stone Walls and Steel Bars' lukt, omdat het vrij kort is, weinig en simpele grepen bevat en het ook tekstueel niet al te gek gaat.

 

24 mei 2020. Stone Walls & Steel Bars - Stanley Brothers

Een fantastisch en geweldig klinkend lied,zoals het gespeeld wordt door de Stanley Brothers. Het stamt uit 1963, en de banjo wordt gepickt op de manier zodat het bij Hildo de rillingen van perfectie over zijn rug voelt lopen. Het is het mooiste banjo lied überhaupt, aldus Hildo, die 'm al jarenlang mee zat te zingen in de auto... maar toch iedere keer de tekst weer vergat.

Tabulatuur

Deze is gemaakt door Aaltje, het was op het wereldwijde web nergens zo te vinden voor de banjo... maar nu wel! Het maakt het lied ineens volledig 'inzichtelijk'. Het mooie is dat de grepen, de C, G en D7, precies de akkoorden zijn waar Hildo geen probleem mee heeft. De D7 en C zijn vrijwel gelijk aan die van de ukelele, waar hij deze grepen al op vrij jonge leeftijd leerde spelen. Hildo kan niet picken, hoogstens een roll, en gebruikt daarom gewoon clawhammer met akkoorden. Het is daarmee uiteindelijk maar een slap aftreksel van de originele Stone Walls & Steel Bars. Helaas, maar Hildo moet realist blijven en weet dat briljant banjo spelen, als bij de Stanley Brothers, hem nooit gaat lukken.

 

Halleluja tabs

1 juni 2020. Hallelujah van Leonard Cohen

Dit zijn alleen de tabs en tekst van het eerste stuk van dit lied, het is veel langer. Maar hierin zitten alle akkoorden in die Hildo moet leren om het te kunnen spelen. Het tempo ligt laag maar soms moeten lastige akkoorden, als de A minor en de F wel snel gewisseld worden, dat maakt dit onverwacht tricky voor Hildo om te spelen.

Hallelujah?

Een erg mooi klinkende ballade, maar tekstueel is het een ramp. In een goed lied zit minimaal iets van een verhaal, dit lied heeft niets. Door het lukraak gebruik van bijbelse namen en verhaalfragmenten wordt hoogstens de indruk gewekt dat het een religieus lied is. Blijft jammer van de tekst die nergens op slaat maar het is goed oefenmateriaal voor de vingers, aldus Hildo.

 

6 juni 2020. Pete Wernick

In 2006 aangeschaft en even afgestoft. Op een breedbeeld TV ziet de opname in 3:4 er alvast gedateerd uit, het geluid, compleet met brommende microfoon, is dat ook. Voor het banjo leren spelen maakt het allemaal natuurlijk niets uit maar de navigatie, in de CD speler van de Playstation, is lastig. Dit is beter dan een lesboek, zoals van Scruggs, maar Youtube heeft z'n voordelen!

Foggy Mountain roll

Pete speelt een aantal rolls, eerst super langzaam, dan iets sneller en vervolgens op normale snelheid. De door Earl Scruggs gespeelde roll, die Pete de Foggy Mountain roll noemt, vindt Hildo echt een hele mooie en de moeite waard om te leren.

De Foggy Mountain roll volgorde

Wijsvinger 3e snaar, middelvinger 1e snaar, duim 3e snaar, middelvinger 1e snaar, duim 5e snaar, wijsvinger 3e snaar, middelvinger 1e snaar, duim 5e snaar.

Deze gaat Hildo oefenen, en het valt niet mee. Wat Hildo betreft komt dat met name doordat eerst de duim gebruikt wordt voor de 3e snaar en later de duim 2 keer voor de 5e snaar. Daar raakt hij, al spelend, op een gegeven moment van in de war en picked ie de 3e snaar i.p.v. de 5e met z'n duim. Frustrerend. Maar Pete zegt dat dit de goede manier is anders komt het later met de snelheid niet goed.

 

8 juni 2020. Toontje hoger

Wat stemhoogte betreft zit Hildo in de buurt van een bariton waarschijnlijk maar verder als een matige zanger schopt hij het helaas niet. Als hij net van bed is zijn 's ochtends vroeg Hildo's stembanden nog relaxed en kan hij zowel redelijk laag als redelijk hoog zingen. Wat later op de dag kunnen de stembanden zich waarschijnlijk veel minder goed ontspannen, volgens Hildo is dit met name gekomen na zijn herseninfarct in 2015, maar het is ook erg makkelijk om daar van alles op te schuiven wat niet naar zijn zin is. Evengoed, er is in vijf jaar niets aan veranderd dus dat gaat niet meer gebeuren ook, meent Hildo. Kortom de haalbare hoogte veranderd niet maar de laagst haalbare toon veranderd gedurende de dag behoorlijk.

Shubb C5 capo

Bijvoorbeeld Stone Walls en Steel Bars, Ralph Stanley kraait met z'n hoge stem het echt uit en daar kan Hildo niet bij. Maar ook bij Hallelujah, kan hij niet fatsoenlijk zingen wat hoogte betreft want Leonard Cohen zingt net een toontje lager. Bij de lagere octaaf haalt hij de hoogste noten prima maar de laagste niet en bij de hogere octaaf hij haalt hij de laagste uitstekend maar de hoogste noten net niet. Vervelend maar... daar is, hoopt Hildo, de capo voor! Het ding klemt u om de banjonek en drukt alle vijf snaren in. Oei, zo vals als een kraai maar als Hildo de 5e snaar even hoger draait is alles er weer en zijn alle akkoorden net een toontje hoger. Met de vingers komt hij tegen de capo aan, dus iets verder naar achteren gepositioneerd en het gaat al beter. Alles net een toontje hoger, misschien is dit de oplossing.

 

Little Red Riding Hood tabs

23 juli 2020. Little Red Riding Hood, van Sam the Sham

Een erg leuk en grappig lied, vindt Hildo, die 'm al langer kende in de uitvoering van Dr. Hook. Er wordt een heel verhaal verteld dus veel tekst en ook een aantal nieuwe grepen. De A is niet zo moeilijk, de B7 gaat nog maar de D is een erg lastige.

Grip snelheid

Elke dag speelt Hildo op zijn banjo, de bovenstaande liedjes. Stone Walls & Steel Bars is de enige die goed gaat, dat zijn in principe de grepen die hij al op jonge leeftijd leerde op de ukelele. Verder blijft het lastig om de nieuwe grepen 'snel' te pakken en niet pas een maat of twee maten later. Het is voor Hildo uitermate frustrerend dat hij zijn vingers niet beter onder controle heeft, maar het lukt gewoon niet. Hij blijft dooroefenen, ongetwijfeld de enige manier om het te leren. Het picken laat hij eerst even voor wat het is, de grepen goed en snel pakken ziet hij als belangrijker op dit moment.

 

Have You Ever Seen The Rain tabs


29 oktober 2020. Have you ever seen the rain? Van CCR
Klassieker van Creedence Clearwater Revival, helemaal plat gespeeld, maar in Hildo's ogen nog steeds een evergreen. Relatief makkelijk om te spelen en de toonhoogte is ook nog goed voor Hildo's stem. De F is een lastige greep, maar gaat gelukkig, heel langzaam, al beter.
Repertoire
Ook deze van CCR zit al langer in Hildo's dagelijkse liedjes repertoire. Meestal speelt hij zelfs het hele spul zelfs tweemaal. 's ochtends en 's avonds. Ongeveer een half uur is hij met een hele sessie bezig, tot soms drie kwartier er wat liedjes dubbel gespeeld worden. Hij heeft er wat voor over, en dat moet ook want zomaar aanwaaien komt weinig van waarde.

Wagon Wheel tabs29 oktober 2020. Wagon Wheel van Old Crow Medicine Show
Hildo houdt meer van bepaalde liedjes dan van bepaalde bands. Als hij daar een uitzondering op zou moeten maken zit Old Crow Medicine Show zeker in de top 5. Uitzonderlijk veel liedjes, met eindeloze en ingewikkelde teksten. Dat is ook zo aan het eind van dit lied waar een wir-war van tekst in de muziek gepropt is. Niet makkelijk maar, met name dit 'Wagon Wheel' swingt de pan uit. Om net zo te swingen valt voor Hildo niet mee in z'n uppie met beperkte talenten maar meer dan z'n best kan hij niet doen. Gewoon dooroefenen en misschien gaat het dan later nog een fractie beter.
21 maart 2021. Uit het hoofd!
Als Hildo er even rustig voor gaat zitten speelt hij 'Wagon Wheel' nu sinds een poosje geheel uit het hoofd, en als er een lied vol zit met tekst is het deze wel! Songteksten schrijven is Old Crow wel toevertrouwd. Maar het schier eindeloos maandenlang herhalen werpt vruchten af, hij speelt nu in principe alle liedjes uit het hoofd, op de laatste na. Tenzij hij zomaar opeens weer eens de tekst even kwijt is, dan houdt het helemaal op, irritant. Papiertje erbij, en weer verder. Ook de concentratie verliest hij snel bij een kleine onverwachte afleiding, en het liedje stokt. Het is hem wel duidelijk geworden dat zowel teksten als akkoorden 's ochtends makkelijker uit zijn brein te pulken zijn dan 's avonds als ie vermoeid is.
Cruel Cruel World tabs
29 oktober 2020. Cruel Cruel World (Red Dead Redemption II)
Deze hoorde Hildo voor het eerst tijdens het gamen met Red Dead Redemption II. Het lied is speciaal gecomponeerd voor Red Dead Redemption door ene Daniel Lanois, een Canadese singer/songwriter waar Hildo nog nooit van gehoord had, en geweldig gezongen en gespeeld door Willy Nelson. Een fantastische ballad, aldus Hildo, ondanks dat het verhaal niet echt vrolijk is. Maar hij speelt het graag en kan het inmiddels, meestal, al helemaal uit het hoofd zonder op het papier te hoeven kijken.
Smerige tabulatuur
Dat komt van Hildo's nieuwe kat, Pieter (luisterend naar de suffe naam 'Poesie'). Dat ie niet met vieze natte poten over de papieren moet lopen begrijpt ie niet. Poesie is een zwerver, aan komen lopen bij een oude vrouw die later naar een verzorgingstehuis moest. Daarna een paar jaar in een schuurtje geleefd in een kartonnen doos naast een ouwe trekker, waar hij eten kreeg van de eigenaar van die schuur. De schuureigenaar is verhuist, nieuwe eigenaars wilden 'm niet. Nu heeft Hildo de kat, een niet al te slimme grote rode ex kater, in huis. Zo gaat dat soms, gelukkig heeft Poesie niet al teveel problemen met de banjo. Zelfs door een kattenluikje klimmen en op schoot zitten heeft ie inmiddels geleerd. Nu nog met z'n poten van de tabulatuur afblijven!


21 maart 2021. Na een jaar oefenen
Corona, pandemie, lockdown, avondklok, verveling, zat van? Vast wel maar Hildo maalt er niet om want het spelen gaat stukken beter dan aan het begin van deze tweede 'ik-wil-banjo-leren-spelen' poging. Gemiddeld zit Hildo 's ochtends een half uurtje en 's avonds een half uurtje of langer. Dat is een uur per dag, op jaarbasis zijn dat dus 365 uur of 45.5 volledige werkdagen van 8 uur die hij heeft gespeeld. Vaak lopen de speel sessies uit of speelt hij vaker op een dag. Er is in feite nog veel meer tijd in gaan zitten.
Niet picken
Er is een duidelijke keuze gemaakt, alleen de noodzakelijk grepen leren die in de betreffende liedjes voorkomen en de simpele clawhammer manier van spelen. Die clawhammer is inmiddels een volledig automatisch gebeuren geworden en ook de meeste grepen gaan redelijk tot prima.
Rolls
De laatste tijd speelt Hildo af en toe een liedje in combinatie met die goeie ouwe  alternating forward roll van 15 jaar terug. Ook dat is een kwestie van oefenen, de roll moet automatisch doorgaan ongeacht het zingen of het wisselen van de grepen en dat gaat soms hier en daar nog niet helemaal vloeiend.
Nog leuk?
Ja dat is het zeker wel, meent Hildo. Hij pakt regelmatig even de banjo om een stukje te spelen, niet eens om echt te gaan oefenen maar gewoon omdat het een leuke bezigheid is. En laat dat nou net zijn waar het allemaal om begonnen is.1 april 2021. I Like Guns van Steve Lee
Steve Lee is een Australiër die, naar wat Hildo er van begrepen heeft, zelfs mocht optreden bij de NRA (National Rifle Association) in Amerika. Met de mensen bij de NRA wil Hildo zich niet associëren want Hildo is wél voor vuurwapen regulering. Knap fout liedje, lijkt het, en de videoclip van Steve maakt het niet minder erg. Maar Hildo ziet het als humor en zo is het ook bedoelt. En, mocht het u even ontgaan zijn, Hildo zelf is een sprankelend voorbeeld van een vuurwapenfanaat die niet fout is en zingt dan ook met volle overgave 'If they're for sale, hell I want 'em all'!1 april 2021. Speedy Gonzales van Pat Boone
Pat Boone was niet de schrijver en niet de eerste die het zong maar wel degene die er een knaller van een hit mee had, in 1962. U heeft dit tekenfilmlied ongetwijfeld wel eens gehoord. Dit is wat lastiger om uit het hoofd te leren spelen maar het is wel grappig.
1 april 2021. Maffiosa van Erwin de Vries
Als niet Groninger kunt u dit lied direct overslaan. Maar voor een echte Groninger is dit lied haast briljant en perfect in het wat trage Oost-Groninger dialect gezongen door Erwin de Vries. Als u er maar een beetje in knijpt druipt het 'old school Groningen' er al uit. Heel herkenbaar, voor Groningers.
Het 12e liedje
In totaal heeft Hildo nu 12 liedjes en behalve alle teksten moet Hildo ook alle bijbehorende akkoorden onthouden, en dat zijn er inmiddels best veel. Hij begint te merken dat hij soms dingen door elkaar begint te gooien, tekst vergeet of het juiste akkoord.
Opbouw van een liedje
Hildo was het eerder nooit echt opgevallen, raar maar waar, maar een lied is telkens een herhaling van dezelfde melodie waarbij alleen de woorden veranderen. De volgorde van de akkoorden wordt binnen een couplet meestal telkens exact herhaald. Uit hoeveel akkoorden zo'n herhaling bestaat maakt het lied meer of minder ingewikkeld. 'Maffiosa' van Erwin de Vries is buitengewoon tricky met veel en snelle wisselingen en de F vindt Hildo de lastigste om snel te pakken, vooral direct na de nieuwe D minor aan het eind. Met een repertoire van 12 liedjes is er inmiddels nogal wat te onthouden en als u tijdens de volgorde van het ene lied er een akkoord van een ander lied tussen stopt gaat het helemaal fout want het klinkt nergens naar. Is dit het begin van het einde? Zit zijn hoofd vol?7 juli 2021. I Hear Them All van Old Crow Medicine Show
Dit is meer een gedicht op muziek als wat anders, een refrein ontbreekt maar het gaat wel ergens over. Nogal wat tekst om te onthouden. Elke ochtend oefenen, 's avonds om slaapproblemen te voorkomen, hij raakte lied niet meer kwijt. Nu, 12 augustus, speelt Hildo het al enkele weken zonder problemen en zonder de noodzaak van tekst op papier.


1 april 2021. That Evening Sun van Old Crow Medicine Show
Deze speelt Hildo inmiddels al een paar maanden. Het is een wat triest lied wat, volgens Hildo, gaat over ouder worden en het uiteindelijk niet te vermijden einde. Maar misschien gaat het wel over iets heel anders, het is een gedicht wat in muziek gegoten is. Dat zijn de mooiste. Absoluut pareltje. Met de Bm (B minor) is er ook een nieuw akkoord.
1 april 2021. The fields of Athenry geschreven door Pete St. John in 1979
Hildo kent dit lied van The Dubliners, een Ierse folkband, die er een hit mee had in 1982. Erg traag gespeeld, Hildo is wat vlotter. Sinds de Dubliners is het bekend, in ieder geval in Ierland, en wordt het te pas en te onpas gezongen bij van alles en nog wat tot aan voetbalwedstrijden aan toe. Maar het is en blijft een mooi klinkende ballad, die Hildo nu een kleine maand speelt. Persoonlijk vindt hij de tekst niet erg sterk, het is de melodie die het ver boven gemiddeld laat uitstijgen.


1 april 2021. De banjo´s
Rechts de nu 15 jaar oude Fender die Hildo april 2006 nieuw kocht voor iets van 250 euro, die Hildo niemand aanraad. Links de Saga die Aaltje niet veel later 2e hands kocht van Wim van de Weg voor iets van 700 euro. 15 jaar geleden was het internet nog niet wat het nu is en Hildo ziet nu Saga´s voor 700 euro (595 dollar in de US, of nog minder), nieuw, op het internet. Toch een beetje duur geweest van Wim, zijn prijzen gedaald, of misschien is dit wel een betere dan de huidige Saga banjo's? Alles kan.
Saga open back
De Saga heeft Hildo nu al een aantal maanden in bruikleen en het is een zoveel betere banjo als de Fender, echt. De Fender wordt momenteel niet meer gebruikt. De snaren van de Saga liggen veel dichter bij de hals en het speelt veel makkelijker, prettiger en de snaren snijden minder in de vingers. Een open back banjo heeft sowieso nog een paar voordelen, de klankkast heeft een kleinere diameter and is ook minder diep. Het is daardoor meer ruimte om de rechterarm er omheen te krijgen. Hildo zou niet snel weer een banjo aanschaffen met een klankkast, iets minder hard geluid en ook een iets minder scherpe klank is voor hem op dit moment niet zo belangrijk.


1 april 2021. 5th. string capo van de Saga
Ook iets wat de Fender niet heeft. Met de capo op de hals, gaat de banjo van G stemming naar A, maar ook de 5e snaar moet bijgesteld worden want die loopt niet tot boven aan toe. Met de Saga zitten er een aantal haakjes (5th string capo´s het las Hildo) in de hals waar de 5e snaar onder geklemd kan worden. Superhandig want bij de Fender moet de 5th string opnieuw gestemd worden.


1 april 2021. Stemmechaniek
De knopjes om de banjo te stemmen heet het stemmechaniek. U ziet dat er een verschil zit in beide banjo's. Ook hier is de Fender weer de mindere. Niet wat het stemmen betreft maar om het snel even neerleggen van de banjo, op de grond want Hildo heeft gebrek aan ruimte. Bij de Fender kunnen daarbij de knoppen al snel iets verdraaien, en zo leuk is telkens opnieuw moeten stemmen ook weer niet.
17 juni 2021. Caroline van Old Crow Medicine Show
Af en toe een nieuw lied erbij. Carloline heeft hij nu een week gespeeld en de tekst kent hij inmiddels bijna uit het hoofd. Old Crow is toch echt wel een band met heel veel nummers die de moeite waard zijn. Tevens, de stem van de zanger zit op dezelfde toonhoogte als Hildo en dat is makkelijk zingen. Dit is een goed te spelen lied wat leuk en melodieus in het gehoor ligt. De tekst onthouden is her en der wat extra lastig omdat een gedeelte over, bijvoorbeeld, honkbal gaat wat een wat 'ver van mijn bed show' is, aldus Hildo.
Akkoorden
Naarmate Hildo steeds meer akkoorden leert komt hij logischerwijze steeds vaker liedjes tegen die hij kan spelen zonder nieuwe akkoorden bij te hoeven leren. De G, D en ook vooral de A en B minor zitten vaker in Old Crow liedjes. In het algemeen zijn akkoorden sneller te 'pakken', ook de meer lastige. Het spelen gaat daardoor, heel langzaam, steeds makkelijker. Toegevoegde waarde van veel oefenen!
 
 HOME     Page 1     Page 2     Page 3