Hildo's Hemel!   
Page2 - Hildo's eerste blikken

 HOME    Page1    Page2    Page3    Page4    

Hildo's telescoop is binnen!

Joepie! Breed grijnzend tilt Hildo de telescoop uit de kofferbak van de Mercedes en is al aan het dromen over alle sterrennevels die hij zo meteen zal gaan zien.

 

Even snel in elkaar zetten

Die montering vastmaken op het statief valt nog niet mee, al helemaal niet als je het nog nooit gedaan hebt. Draaiknopjes, heveltjes, metalen plaatjes met graden erop. Moet ook niks stuk gaan natuurlijk, en dat is gebeurd voordat je er erg in hebt weet Hildo na jarenlange ervaring in het hebben van twee linkerhanden. Ingewikkeld hoor.

 

 

Ik zie, verrek zeg, ik zie... een dakpan!

De mooiste dakpan die Hildo ooit heeft gezien. Kristalhelder en bijzonder scherp in beeld. Hildo is diep onder de indruk van de optische kwaliteiten van deze telescoop, Vooralsnog alleen nog maar gekeken met het 32mm oculair wat standaard bijgeleverd is en dat geeft een vergroting van 62,5x. Met de 3x Barlowlens erbij gaat dat naar 187,5x. Hildo is benieuwd of het dan nog zo helder is want naarmate de vergroting stijgt wordt het beeld natuurlijk wel donkerder.

 

Ik zie, ik zie... een vogel!

Hier Aaltje achter de optiek, want het moet gezegd dat zij stukken meer verstand heeft van het firmament dan Hildo. Behalve een interesse in astronomie, heeft Aaltje ook een meer dan gemiddelde interesse in ornithologie. Bij de eerste keer kijken met de Maksutov kon ze de gele kleur om de ogen van het vogeltje zien, op een afstand van misschien wel 100 meter!

 

 

 HOME    Page1    Page2    Page3 

Statief met montering, sleeep...

 

Compleet in koffer

De Celestron kijker wordt geleverd in een mooie koffer met een 10x50 zoeker kijker. De zoeker geeft een uitstekend beeld, maar het staat wel op z'n kop. Dat is even wennen. De telescoop zelf laat het beeld normaal zien en ook niet in spiegelbeeld. Dat is een stuk makkelijker vindt Hildo De koffer zelf biedt nog plaats aan wat extra oculairs en filters. Hildo heeft geen klap spijt van de aankoop want hij vindt het een erg mooi apparaat.

 

Ik zie, ik zie, ehh, niks?

Een telescoop is geen verrekijker. Dat is duidelijk. Waarbij je een verrekijker aan je ogen zet, scherp stelt, en beeld hebt, ligt het bij een telescoop wat ingewikkelder. Je kijkt, ziet niks behalve een wazige vlek. Scherpstellen dan. Je blijft maar aan het draaien... totdat uiteindelijk blijkt dat je naar een grijze wolkenhemel zit te kijken in plaats van naar het dak van een huis wat de bedoeling was. OriŽntatie is een groot probleem. Daarom zit er een klein zoekerkijkertje op de telescoop voor een sneller vinden van het object dat je zoekt. Ook dat helpt niet veel wanneer het kijkertje niet goed is afgesteld ten opzichte van de telescoop zelf,  en je dus in feite naar twee verschillende dingen zit te kijken. Eerst die zoekerkijker goed afstellen, want dat dat pure noodzaak is heeft Hildo al snel in de gaten.

 

Wijze adviezen, en een link!

Tijdens het surfen over het internet struikelde Hildo zo maar over de website van een oude bekende! Big Belly Bonzo ofwel Fokko Ebbens! Deze door weer en wind getekende olieboorplatform veteraan, die Hildo niet alleen van LPG voor zijn Mercedes voorziet, want hij is behalve Harley bouwspecialist en Didgeridoo fanaat, ook nog astronomie kenner! Zijn grootste telescoop is een 25cm (10")(!) Meade 200LX Schmidt-Cassegrain met een gewicht van meer dan een zak cement! Hiervoor gaat Hildo, met zijn 3,5kg telescoopje, op de knieŽn! Alaaf! Het leek Hildo bijzonder verstandig om contact op te nemen met Meester Fokko want wijze adviezen zijn natuurlijk altijd welkom. Behalve de adviezen kreeg Hildo zelfs toestemming om een keer langs te komen om door zijn LX200 komen kijken. Joepie!

Zelf even kijken op de Big Belly Bonzo website, want het is de moeite waard.

UPDATE 6 April 2006: Big Belly Bonzo, ofwel Fokko Ebbens, is niet meer. Fokko is 2 April overleden na een jarenlange strijd met de grote K. Van uitstel komt afstel. Hildo zal Fokko nooit meer zien, nooit meer naar zijn onnavolgbare lach kunnen luisteren, en nooit meer samen door zijn telescoop kunnen kijken. Hildo leerde Fokko kennen in het jaar 1988 als klant bij de HD Smederij waar Hildo toen werkte. Fokko schafte daar de onderdelen aan om zijn eigen droommotor in elkaar te schroeven. Veel klanten kwamen en gingen, maar Fokko hoorde bij de op ťťn hand te tellen mensen die een duidelijke indruk bij Hildo achterlieten, en dat op een positieve manier. Fokko vergeten? Niet zolang Hildo leeft. Ook u hoeft dat niet want Hildo vermoedt dat Fokko's Fabulous Website nog een hele poos te bezoeken is.