Hildo's Hemel!

Page 4 - Hildo's eerste drama!

 HOME    Page1    Page2    Page3    Page4 
Afgelopen weekend was het zover. De eerste nacht met, volgens Hildo, een goede seeing. Dit wordt 'm helemaal want de telescoop is ok, het statief is ok, de montering is al helemaal ok want deze is intussen door Hildo voorzien van volgmotoren. De sterren blijven nu mooi midden in beeld staan want de telescoop draait met de sterren mee. Hildo zelf is ook ok want hij heeft zich dik gekleed want het kan 's nachts fris worden, dus Hildo is er ook helemaal klaar voor.

Visuele check van De Hemel. Je moet natuurlijk wel weten waar je naar gaat kijken. En om de juiste ster te vinden, valt nog niet mee. Het zijn allemaal stipjes in de lucht, en het zijn er echt heel veel! De truuk is dat je je oriënteert door middel van de sterrenbeelden. Deze avond heeft Hildo besloten de M3, een bolvormige sterrenhoop, te gaan bekijken. Om in de buurt te komen van de M3 moet Hildo eerst het sterrenbeeld 'de Ossenhoeder' zien te vinden. Dat is relatief simpel want Hildo gebruikt een planisfeer, een soort sterrenkaart. Nadat Hildo Arcturus, de helderste ster in het sterrenbeeld de Ossenhoeder, gelocaliseerd, heeft is het een kwestie van naar boven 'star-hoppen' totdat je bij de ster bent die het dichtst bij het te vinden object, M3, ligt. Hildo's nieuwe overburen, twee getrouwde mannen, hebben een lamp aan hun muur die een oogverblindend licht uitstraalt, erg hinderlijk. Daar eerst maar even een vuilniszak voor gehangen, dat scheelt. Net of mensen bang zijn in het donker, overal moeten lampjes branden ondanks dat het midden in de nacht is en iedereen slaapt. Hildo verkeert nog altijd in de veronderstelling dat hij zuinig moet zijn met energie voor de toekomstige generaties, of begrijpt hij er helemaal niets van?.

Wanhoop is Hildo's deel. Kouwe handen, natte knieën, kan niks vinden en ziet het helemaal niet meer zitten. 'Shit telescoop en shit sterren', is het enige wat Hildo nog uit kan brengen.

Als het zo moet, laat dan maar! De hele rommel weer naar binnen. Hildo's hemel komt even Hildo's neus en oren uit. Misschien over een paar weken weer proberen, want Hildo geeft niet op natuurlijk. Als een ander het kan, kan Hildo het net zo goed. Die M3 gaat Hildo nog vinden... maar nu even niet meer.

Hier de Astro5 montering met de beide volgmotoren erop die Hildo onlangs gemonteerd heeft. De montage zelf viel alleszins mee en de werking is, zoals Hildo het nu kan beoordelen, uitstekend. Hildo had een ster in beeld en een kwartiertje later, nadat Hildo opgewarmd terugkwam na het nuttigen van een kopje koffie, was die ster nog steeds het stralend middelpunt van Hildo's telescoop. De motor die het duidelijkst te zien is, is die voor de declinatie (omhoog en naar beneden). De andere, voor de rechte klimming (links en rechts) zit verstopt achter een plastic beschermkapje, hier aan de linkerkant van de foto.

Mooie uitvinding overigens zo'n parallactische montering. Tijdens het volgen van de sterren gaat de telescoop een beetje omhoog en later weer naar beneden. Volgens Hildo zou je het volgen van de sterren ook alleen kunnen doen met een motor voor de rechte klimming want de parallactische montering doet de rest. Voor de juiste volging is het belangrijk dat de montering naar het noorden gericht is (hiervoor zit op de montering een speciale poolzoeker die op de poolster gericht dient te worden), waterpas staat en de juiste gradeninstelling heeft aan de onderkant. Zo'n 51 graden in Hildo's geval omdat hij zich in het noorden van Nederland bevindt.Vast een erg slimme man geweest die dit systeem bedacht heeft, meent Hildo.

Nadat de telescoop opgesteld is, wat helemaal niet meevalt in het donker want Hildo ziet vrijwel niets, is het een kwestie van de telescoop richten en kijken maar. Maar dat is een smerige tegenvaller. De juiste ster in het oculair te krijgen, valt echt niet mee. Vind eerst de knopjes om de telescoop te verstellen maar eens in het donker! Al struikelend over het statief, en met zijn voeten hakend in de stroomdraden van de volgmotoren, probeert Hildo de knoppen te vinden om de telescoop te verstellen. Vervolgens de juiste ster proberen te vinden die het startpunt zal zijn richting de M3. Als Hildo aan de knoppen draait, verstelt de telescoop zich wel, en er komen ook sterren in beeld, maar welke sterren zijn dat dan? Hildo heeft geen idee en zijn enthousiasme over de mooie sterrenhemel begint om te slaan in wanhoop. Als je met een telescoop kijkt, worden die stipjes er echt niet groter van maar je ziet er wel meer. Het beeldveld is ook een stuk kleiner en dat alles bij elkaar maakt de oriëntatie verrekte lastig. Hildo probeert om bij de telescoop langs te kijken, als alternatieve richtmethode. Dit blijkt zeer onnauwkeurig en nog steeds vindt Hildo niets. Hildo uit intussen enkele woorden die niet voor herhaling vatbaar zijn want zijn geduld is als een stukje elastiek; rekbaar tot het knapt. De zoekerkijker is een onding want hij zit aan de linkerkant van de telescoop gemonteerd. Om er door te kunnen kijken met je linkeroog, zit je met je hoofd klem tegen de telescoop zelf. Hildo's rechteroog is bagger, dus daar hoeft ie niet mee te gaan kijken. Verwarrend is dat de zoekerkijker het beeld ook nog eens ondersteboven laat zien. Ook is de kijkhouding verre van optimaal want om te kunnen kijken, ligt Hildo met zijn knieën in het natte gras. Het is erg vochtig. De lens van de telescoop begint nu ook aardig dicht te slaan door de dauw en het water drupt intussen van de telescoop. Gelukkig biedt hier een al jaren niet meer gebruikte haarföhn uitkomst. Hildo's handen voelen intussen aan als ijsklompjes en op de intussen doornatte knieën achter de telescoop rondkruipen maakt de ambiance toch een stuk minder.

Oh, Oh. 1100 Euro en je ziet nog steeds niets.' Klere telescoop verkopen', schiet Hildo door het hoofd. 'Nee, nee! Hoop geld voor neergelegd en nu zul je er plezier van hebben ook! Doorzetten slapjanus!' Hildo's innerlijke strijd woedt voort terwijl hij vertwijfeld probeert de juiste sterren te vinden. Links, rechts, omhoog, naar beneden. Niks. En dan ja! Een redelijk felle ster, maar is het de goeie? Geen idee. Hopelijk van wel, dus nu naar rechts, op zoek naar die M3. Misschien zit Hildo nu te hoog, of te laag... De M3 had al lang in beeld moeten zijn. Terug maar weer. Weer niets dan wat onduidelijke sterren die door de telescoop te zien zijn, wat voor sterren, geen idee. Hildo's oriëntatie is volledig zoek. Aaaargggh! 

De M3 bolvormige sterrenhoop. Hildo heeft deze dus nog nooit gezien. Belangrijker... Zal het hem de volgende keer wel lukken?

Hier duidelijk te zien de motor voor de declinatie. Door middel van een simpel boutje is de motor te ontkoppelen en kan wederom met de hand gedraaid worden, de draaiknop zit aan de andere kant op dezelfde as. Voor een snelle verstelling naar een ander object dient de grote zwarte hevel overgehaald te worden. Dan is alles ontkoppeld en kan de telescoop naar believen heen en weer gezwenkt worden. Met het bedieningskastje voor de motoren kan een snelheid van 1x (volgen) 2x en 32x geselecteerd worden. Handig als je even wat bij wilt stellen.