Hildo's kajaktochten (nr. 1)
Rondje Wehe-den-Hoorn

 Back   

1e tocht - Rondje Wehe-den-Hoorn - 11km

6 september 2009 - Rondje Wehe-den Hoorn

Met iets van 11 kilometer is deze tocht prima te doen, zelfs voor een onervaren kajakker als Hildo. Tijdens de trip komt u door twee dorpen, Wehe-den-Hoorn en Warfhuizen. Warfhuizen heeft weinig meer te bieden dan een kanosteiger, een sanitaire voorziening en de firma Brands die in o.a. in buitenboord motoren doet. Wehe-den-Hoorn is een wat meer toeristisch ingesteld plaatsje, en mocht u aan het eind van uw tocht een razende trek hebben, dan is dat best handig. Bij café Hoornstertil kunt u eten, maar er worden ook motorboten verhuurt. Mocht u er willen kajakken, er zit ook een kanoverhuur firma die zowel kajaks als open kano´s in de verhuur heeft.

 

Wehe-den-Hoorn

Een klein pittoresk dorpje voorzien van een café, met terras aan het water, waar u wat kunt eten en drinken om op verhaal te komen. Van peddelen krijgt u best trek! De aanlegsteiger van café Hoornstertil ziet u nog net, hier rechts, op de foto. U ziet al wel dat de steiger vrij hoog is dus het in en uitstappen, wat al lastig genoeg is voor Hildo, wordt er niet gemakkelijker op. Evengoed lukte het wel en zelfs zonder een nat pak te halen.

 

Kano verhuur De Salamander te Wehe-den-Hoorn. Een website lijkt er niet te zijn, dat betekent de telefoon afstoffen en bellen mocht u eentje willen reserveren. Tel. 0595 572527.

 

Wehe-den-Hoorn

 

Groningse maren

De Groningse maren, voor Hildo lekker dichtbij, zijn zeker de moeite waard. Na een poosje met de Kodiak gevaren te hebben, lijkt de instabiliteit nog best mee te vallen. Het was waarschijnlijk even wennen. Als de boot eenmaal vaart, gaat het verder prima.

Koerstvastheid

Super koersvast is de Kodiak niet volgens Hildo, in ieder geval doet de Eski 520 waar hij mee gevaren heeft, het beter. Het optioneel leverbare roer zou de rechtuitstabiliteit vast verbeteren.

 

En is het geen fantastische plaatje? En Hildo kan u verklappen dat als u er zelf vaart het nog veel leuker is. De Groningse maren worden omzoomd door riet en soms boswallen. Zeker met harde wind een goede plek om te peddelen, want de wind waait vaak over u heen. Het nadeel is dat u meestal geen weidse uitzichten heeft, tenminste als u dat als nadeel beschouwt.

 

De afslag richting Warfhuizen.

 

De firma Brands in Warfhuizen. Behalve buitenboordmotoren kunt u ook uw boot eruit laten takelen en hem ter plekke op het droge stallen. Dan is een kajak toch stukken eenvoudiger!

 

Peddelend door Warfhuizen. Op de achtergrond achter de brug, ziet u nog net het dak van de firma Brands. De brug is overigens niet beweegbaar en dat maakt de doorvaart voor wat hogere schepen onmogelijk, maar met een kajak gaat het prima!

 

Na het koude bad van gisteren, stapt Hildo, na een pauze, ditmaal met enige twijfel in de boot. Omkiepen is helemaal niet leuk en hij is ditmaal bijzonder voorzichtig. Zoals bij alles, bent u niet direct een expert. Eigenlijk is Hildo een expert in niets, maar in ieder geval lijkt er geen twijfel te bestaan aan het feit dat zijn kajakkwaliteiten nog stukken te verbeteren zijn. Toch nog een kajak cursus, of gewoon lekker verder zelf aanmodderen? Hildo kiest voor aanmodderen, want hij verkeert in de vaste veronderstelling dat hij het zichzelf kan aanleren. Of hij daarin uiteindelijk gelijk krijgt, of dat een cursus toch verstandiger is, zal vanzelf blijken.

 

Poncho tegen de regen?

Tegen de dreigende regen leek een poncho een goede oplossing om mee te nemen onderweg. Borst en rug bedekt, maar niet het zweterige van een echte regenjas. In de praktijk valt het tegen want de lengte van, met name de achterkant, blijkt veel te lang wat resulteert in een door het water slepende poncho. Schaar erin, of is dat zonde? Hier moet hij nog even over nadenken.

 

Snelheid

De Kodiak schijnt, voor wat het is, toch nog een relatief snelle boot te zijn. Hildo vindt dat moeilijk te beoordelen, maar kon een Eski 520 behoorlijk bijhouden en Hildo's buurman, in een Canadese kano, had geen schijn van kans. Al helemaal niet in de wat open stukken waar de wind, tot 6 beaufort, vrij spel had. Een Canadees ligt hoog op het water en is daardoor erg windgevoelig. Later op de dag nam de wind af, wel zo prettig.

 

De Douwenstertil in het Warfhuisterloopdiep. Een 'til' is een bruggetje in het plat Gronings, misschien ook wel in het ABN maar Hildo denkt van niet. U komt er in ieder geval regelmatig eentje tegen.

 

Spierpijn

Het mag gezegd dat Hildo, na deze trip van elf kilometer, de volgende dag nauwelijks last had van spierpijn. Elf kilometer peddelen is stukken beter te doen dan elf kilometer lopen, dat kan Hildo u met de hand op het hart verzekeren. Het peddelen is echt leuk, zeker als het niet te hard gaat. Ook met weinig inspanning komt u nog steeds behoorlijk vooruit. Met een stevige wind tegen gaat het langzamer maar ook dan kan er nog steeds, zonder echt inspanning te leveren, tegen de wind in gepeddeld worden. Kajakken lijkt daarmee niet alleen een sport voor jongeren, maar ook prima geschikt voor oudere mensen die niet over de conditie van een topatleet beschikken. Alleen het in- en uitstappen is iets om tegen op te zien. In het water vallen is niet leuk.

Peddeltechniek

Hier moet Hildo nog eens goed induiken, want hij weet er nog veel te weinig van. De goede techniek is belangrijk om maximale peddel efficiëntie te bereiken. Een actieve zithouding, de peddel met gestrekte arm het water insteken en niet te lang in het water houden want op het eind van de slag is de voortstuwing niet meer efficiënt. Dicht bij uw borst peddelen, iets wat u welhaast automatisch doet, moet vermeden worden. Dat zijn ongeveer de grondbeginselen, naar wat Hildo er van begrepen heeft.

 

Alweer vlakbij Wehe-den-Hoorn. Als u hier rustig peddelend langs glijdt, dan lijkt de forse investering in een nieuwe kajak plotseling een hele goede zet geweest te zijn. Dit is echt de moeite waard.

 

Aankomst bij het beginpunt daarmee einde van het rondje Wehe-den-Hoorn. Een hele leuke tocht, meent Hildo.

 

 Back