Hildo's kajaktochten (nr. 2)
Rondje Winsum (Groningen)

 Back 

2e tocht - Winsum - 5 km

Rondje Winsum

Kort tochtje van, geschat, een kilometer of vijf. Winsum is het kanodorp bij uitstek, zegt men. Dus Hildo wurmt zich in de kajak om Winsum vanaf het water te bekijken.

 

Kanovereniging Winsum

De start van deze minitocht begint bij Kanovereniging Winsum. Gewoon omdat ergens begonnen moet worden en er is een mooie kanosteiger direct tegen over het clubhuis. Enne, het lidmaatschap van deze club kost voor een jaar 75 euro, is Hildo verteld. Er zijn lessen te volgen, samen trips te maken en u mag gratis gebruik maken van de clubboten. Ook mag u uw eigen boot, als u die heeft, er stallen zodat ie thuis niet in de weg staat.

 

Kanosteiger van de Kanovereniging Winsum. Een beauty hoor! Is voor deze trip gebruikt als vertrek- en aankomstpunt.

 

Het duurt niet lang, even voorbij wat woonboten, en het jachthaventje en de gebouwen van 'Marenland Recreatie' komt in zicht. U kunt er fluisterboten, kajaks en Canadese kano's huren. Eten, drinken, camping, etc. Kijkt u maar op de website van Marenland. Mocht u er naar toe willen, hou er dan rekening mee dat de zaak op zondag waarschijnlijk gesloten is. Hildo was er toevallig al eens een keertje op een zondag en toen bleek de zaak vanwege geloofsovertuigingen gesloten. Hmmm, vervelend voor een ongelovige Thomas en bijzonder voor een dergelijke horeca-onderneming. Misschien is het intussen veranderd.

 

De oude boogbrug bij het centrum van Winsum. Kajakken gaat prima, maar uitstappen bij het oude centrum is lastig. Een publieke kanosteiger heeft Hildo ter plekke niet gezien. Toch vreemd voor 'Het kanodorp bij uitstek'.

 

Hildo doet het rustig aan, klikt wat foto's, en wordt ingehaald door een stevig peddelend stel in een Canadees.

 

Terugblik op de boogbrug waar Hildo net onderdoor gevaren is.

 

Hildo ziet het licht! Gelukkig heeft Hildo geen last van claustrofobie, kom maar op met die donkere tunneltjes vol spinnen.

Deze vindt u in Winsum en het is een verbindingstunnel tussen het water in De Brake, een nieuwbouwwijk in Winsum. De betonnen buis is te smal om te peddelen dus u moet u met uw handen tegen de zijkanten van de tunnel voortbewegen.

 

Hier ziet u dat Hildo geen geintje maakt over de spinnen in de tunnel. Alweer een goede reden om een Stetson te dragen tijdens het kajakken!

 

De Brake is een uit de grond gestampte nieuwbouwwijk en het water is ook allemaal aangelegd. Hildo weet nog dat hier allemaal weilanden waren, en dat is nog helemaal niet zo lang geleden. Persoonlijk houdt Hildo niet van nieuwbouwwijken, maar door een weiland kunt u niet kajakken. In dat licht bezien, is het een vooruitgang... min of meer.

 

Verborgen armoede? Of een gevalletje dat zoon van 14 enthousiast thuis komt met 'Hé mama, ik heb een boot gekocht!'

 

Niettegenstaande Hildo's mening over nieuwbouwwijken, het mag gezegd: Van deze kant af gezien, kunt u slechter wonen.

 

Een bijzonder goed gelukt uitzicht voor een nieuwbouwwijk.

 

Laatste stukje door het dorp. Even verderop ligt de enige publieke kanosteiger die Hildo gezien heeft, mogelijk dat hij er enkele over het hoofd gezien heeft. Het water begint hier wat te stinken en er drijft afval in het water. Jammer.

 

Even buiten het centrum. 'Ach dat is een mooi stukje', verzucht Hildo.

 

Hé! Alweer een tunneltje in de verte!

 

Deze is groter dan de vorige, makkie dus.

 

U peddelt er nog net doorheen. Hildo ging evenwel een beetje scheef en dacht zich met zijn peddel af te kunnen drukken tegen de tunnelwand. Omdat de tunnelwand schuin naar beneden loopt gleed zijn peddel weg en Hildo verloor bijna zijn evenwicht. In zijn geestesoog zag hij zich al uit de boot wurmen met het hoofd onder water. Geen aantrekkelijk vooruitzicht om juist in een tunnel om te slaan, maar het ging net goed. Weer een ervaring erbij.

 

Einde van de tocht. Hildo demonstreert hier nog even zijn nieuw verworven inzicht over hoe de boot vast te kunnen leggen. De boot kan aangelegd worden met een voor dat doel geïnstalleerde lijn op de rechterzijde van de romp. Het uiteinde kan gemakkelijk af maar ook zo weer aangehaakt worden doordat een aangehecht stukje elastiek de lijn strak houdt. Hildo begreep eerst niet waarvoor dit lijntje was, tot opeens het kwartje viel. Goed over nagedacht door die mensen van Prijon. De Kodiak is een fijne boot, zelfs voor korte tripjes, en Hildo is er erg mee in zijn nopjes.

En wat Winsum betreft, ook dit dorp blijkt best de moeite waard om eens wat rond te peddelen.

 

 Back