Hildo's kajaktochten (nr. 9)
De Ruiten-Aa! (Groningen)

 Back 

14 kilometer (heen en weer)

Augustus 2013 - Tocht over de Ruiten-Aa. Vanaf Poststruikenweg naar Jipsinghuizen

De langzaam stromende Ruiten-Aa ligt zuidoostelijk in de provincie Groningen, vlakbij de Duitse grens. De trip gaat van de Poststruikenweg (even ten zuiden van Sellingen) via Sellingen naar Jipsinghuizen. Oost-Groningen is van oorsprong een gebied waar veel veen is afgegraven, maar niet alle waterwegen zijn er recht! De Ruiten-Aa loopt door een werkelijk schitterend gebied waar u zich bij tijd en wijle bijna in de moerassen van de Everglades waant. Hier en daar boomstammen in het water, soms is het vrij ondiep, dan schrikt er weer een vis die onder luid gespartel de diepte opzoekt. Op een zomerdag vliegen er aardig wat libelles, waaronder soms vrij grote exemplaren. Eénmaal ziet Hildo een bisamrat (ook wel muskusrat of waterkonijn genoemd). Een mooi dier om te zien, maar wat minder gewenst vanwege de oeverondermijnende graafwerkzaamheden die het pleegt uit te voeren. In de soms scherpe bochten bent u met een lange kajak in het nadeel. Deze boten zijn wat lastiger te draaien dan een korter exemplaar, maar het is prima te doen. Het meest bijzondere is dat, hoewel augustus een vakantiemaand is en het weer tijdens deze trip zonnig en lekker warm, Hildo op één kano na geen andere kajaks of kano's tegenkomt. Heerlijk rustig en absoluut veel mooier dan bijvoorbeeld het overlopen Giethoorn. Ondanks dat het stevig waait, is het relatief rustig op de Ruiten-Aa en soms zelfs vrijwel windstil. Met een motorboot is de Ruiten-Aa helemaal niets waard, veel te ondiep en te veel obstakels als drijvend hout in het water. Het lijkt Hildo waarschijnlijk dat motorboten verboden zijn, het zou zonde zijn van de stilte en rust in dit natuurgebied. U begrijpt het al wel... Hildo meent dat de Ruiten-Aa een absolute aanrader is als u van rust, stilte en een gevarieerd vaargebied houdt.

 

Het startpunt bij de Poststruikenweg. Compleet met mooie steiger.

 

 

 

 

 

 

 

Af en toe waant u zich heel ergens anders dan in Oost-Groningen.

 

Oplettende schapen langs de Ruiten-Aa.

 

 

 

Mooie natuur in overvloed met best veel libellen, waaronder soms behoorlijk imposante exemplaren.

 

De enige stroomversnelling op het parcours en Hildo neemt hem. Eitje! Met een polyester kajak kunt u beter even uitstappen want de bodem van de boot gaat wel over een steen heen. Overdragen is overigens geen probleem, want kanosteigers zijn aanwezig.

 

Een stuw met een behoorlijk hoogteverschil. Overdragen is een must.

 

Een stel met een kano. Het zijn de enige peddelaars die Hildo tijdens deze trip gezien heeft.

 

Heerlijk zoete bramen aan de waterkant, alleen voor u, als peddelaar, toegankelijk.

 

Even na de bruggen in de verte is het eindpunt in Jipsinghuizen.

 

Genieten van een bakkie koffie en patatje op het terras bij Hotel de Waalehof in Jipsinghuizen. Ze verhuren o.a. fietsen en kano's en ze hebben de enige echte kajaksteiger die Jipsinghuizen rijk is. Voor Hildo is het het keerpunt van de trip. Als snel is het: Tijd voor de terugreis want de tijd vliegt!

 

Op de terugweg nog even koe-aaien bij een drinkplaats. Ze zijn best nieuwsgierig, maar de interesse verflauwt al snel. Hildo is wel op zijn hoede want een koe is van dichtbij best imposant voor wie in een wankel bootje zit.

 

 Back