Hildo's kajaktochten (nr. 10)
De Ruiten-Aa! (Groningen)

 Back 

14 kilometer (Jipsinghuizen - Bourtange)

Augustus 2013 - Tocht over de Ruiten-Aa. Vanaf Jipsinghuizen naar Bourtange.

Het startpunt vandaag is Jipsinghuizen. Dit dorp was bij de vorige trip het eindpunt. Een goede opstapsteiger ontbreekt, maar het is niet werkelijk een probleem om de kajak in het water te krijgen. De tocht voert verder over de nog steeds vreselijk mooi meanderende Ruiten-Aa. Na enige kilometers verandert het landschap en viert de kanalisatie hoogtij. De route gaat verder via de Voedingsleiding en daarna een recht stuk over het Ruiten-Aa kanaal. Daarna de afslag naar Bourtange over het, eveneens rechte, Bourtangerkanaal. Ondanks de kanalisatie, met de onvermijdelijke rechte stukken, is ook het laatste deel van de tocht nog best de moeite waard door de begroeiing aan de oevers. De gehele tocht is iets van 14 kilometer, maar het lijkt langer. Hou er rekening mee dat, mocht u deze route ůůk willen varen, u zes maal de boot zult moeten overgedragen vanwege de stuwen (4 gewone stuwen, 1 stuw met vistrap en 2 stuw/sluiscombinaties). Deze dienen om het waterpeil op het gewenste niveau te houden. Vreselijk ver lopen hoeft u niet. Toch kan een karretje handig zijn, zeker als uw boot wat zwaarder is. Neem ook voldoende proviand mee, want pas op het eindpunt (Bourtange) kunt u aanschuiven in een cafeetje of restaurant, mits u op tijd bent. Een mooie route, al was het alleen maar om de rust: Hildo is tijdens deze tocht op het water helemaal niemand tegengekomen.

 

Geen publieke kajaksteiger in Jipsinghuizen?

Bij Hotel de Waalehof is een kajaksteiger, maar dat is een particulier ding. Dit is bij hun terras. Mooi, maar niet als opstappunt. Het steigertje dat er wel is, u ziet hem nog een beetje op de foto aan de rechterkant, is tamelijk gammel en klein en niet echt een kajaksteiger. Dit is voor de gemeente nog een verbeterpuntje.

 

Peddelend door Jipsinghuizen

Ondanks dat er deze dag behoorlijk wat wind staat, is er tussen de bomen niet veel van te merken.

 

Eerste stuw

Hildo zit goed en wel in de boot en de eerste stuw verschijnt al. Hier moet overgedragen worden, maar niet ver.

 

Tegenwind

Stevig tegenwindje, dat ziet u aan zijn baard. Even slaat de twijfel toe: recht tegen de wind in kajakken kan het tempo aardig doen dalen en tijdens het vertrek was het al rond 15.00 uur. Bourtange is nog een heel stuk varen.

 

Flitsende boot!

Hildo's vaargenoot peddelt met een Eagle Eski 520, zeer interessant voor paarden. Elke kajak of kano is dat, want zoveel peddelaars zijn hier niet.

 

600 kilo en het verstand van een kat?

Alle paardenliefhebbers ten spijt... paarden zijn dom. Tijdens een bezoek aan een manege vroeg Hildo de eigenaar waar de intelligentie van een paard mee vergeleken zou kunnen worden. Met die van een hond wellicht? 'Welnee', aldus de eigenaar. 'Ze hebben de intelligentie van een kat'. 'Zoooo...', dacht Hildo destijds, 'reden genoeg om er niet op te stappen!' Een kat is een uilskuiken, maar daar rijdt u niet op rond. Een paard draagt u door het verkeer heen, weegt misschien wel 600 kilo, is veel sterker dan u, is een vluchtdier dat al kan schrikken van een simpel blaadje en er zitten geen remmen op. 'Het chronisch gebrek aan verstand van dit edele dier maakt dat een rit per paard een levensgevaarlijke onderneming is', aldus Hildo die hier tijdens een aaipoging zijn vingers intrekt, want voordat u het weet is hij er een paar kwijt. Gelukkig staan de oortjes nog rechtop, als een paard die plat legt wordt het pas echt link!

 

Kudde koeien

Langs de Ruiten-Aa staan hier koeien. Het valt op dat er kalfjes bijlopen, zelfs stierkalfjes. Normaal worden die altijd direct bij de moeder weggehaald want het melk is voor de mens. Hildo denkt dat dit geen melkkoeien zijn, maar misschien wel 'biologisch vlees'- koeien. Er loopt zelfs een joekel van een stier tussen en ze lijken het allemaal prima naar hun zin te hebben. De kalfjes zijn op hun hoede voor de kajaks, waarschijnlijk hebben ze niet vaak of misschien nog wel nooit boten gezien.

 

De Ruiten-Aa verrast ook op het gedeelte ten noorden van Jipsinghuizen met rust en een mooie omgeving. Rustig varen en soms een paar keer steken om wat krappe bochten door te komen. Het is een schitterende waterweg om doorheen te peddelen. Ook hier heeft u van de wind over het algemeen geen enkele last.

 

 

 

Vistrap

De eerste en enige vistrap die Hildo heeft gezien op de Ruiten-Aa. Hij ligt tegenover de kajaksteiger, aan de rechterkant van de stuw die u hierboven ziet.

 

Overdragen

Even verderop moet de kajak wederom overgedragen worden en ditmaal zijn er geen kajaksteigers aanwezig.

 

 

Het lange rechte stuk over de 'Voedingsleiding', wat Hildo een vreemde naam blijft vinden voor een kanaal.

 

Einde voedingsleiding

Aan het einde van de Voedingsleiding gaat het rechtsaf. Maar alvorens men het Ruiten-Aa kanaal invaart, moet de boot nog een keertje gedragen worden . Het Ruiten-Aa kanaal is niet te verwarren met de beek Ruiten-Aa. Het kanaal is recht en strak. Niet zo mooi, maar wel de meest efficiŽnte manier om een waterweg te graven.

 

Nog een sluis (links) en een stuw (rechts). Ook hier moet weer overgedragen worden, de langste afstand van allemaal. Misschien 100 meter. Hier is ook een mini camping, maar het reisdoel is Bourtange!

 

Weer een recht stuk op het Ruiten-Aa kanaal, maar helemaal in de verte is er een brug te zien.

 

Ditmaal aan de linkerzijde overdragen, de laatste maal deze tocht, en verder gaat het weer. Al snel na deze brug (na een paar honderd meter) volgt er de afslag richting Bourtange.

 

Bourtangerkanaal

Nadat u de afslag naar het Bourtangerkanaal genomen hebt, is het einddoel bijna in zicht. Het is al wat later op de avond en de zon begint onder te gaan, nog even flink peddelen! In het donker in de kajak zitten, daar heeft Hildo geen zin in. Als het echt donker wordt, dan wordt kajakken een psychedelische ervaring omdat de kant niet meer goed te herkennen is. Ook wordt het lastiger de stabiliteit te bewaren.

 

 

Afslag naar de grachten rondom Bourtange. Het is donkerder dan u op de foto ziet.

 

Niet meer Bourtange rond

De brug van Bourtange, het eindpunt. Het is nu knap donker, veel donkerder dan wat de fotocamera er van maakt. Toch nog maar even terugvaren naar de betonnen kajaksteiger die wat verder terug ligt, daar is het gemakkelijker om er uit te komen. Voor wat eten en een bakkie koffie in Bourtange, wat in eerste instantie de bedoeling was, moet Hildo toch vroeger beginnen te peddelen want hij heeft geen kip meer gezien en alles is gesloten.

6,5 uur varen

Rond 15.00 uur nam deze trip een aanvang en bij aankomst is het rond 21.30 uur. De afstand is iets van 14 kilometer, maar het tempo ligt niet hoog: Hildo maakt onderweg foto's en er moet verschillende malen worden overgedragen, dat vraagt nogal wat extra tijd. Mocht u deze tocht ook willen maken, is het aan te raden om met twee auto's heen te rijden, tenminste als u geen retourreis maakt. Van het openbaar vervoer weet Hildo dat ze vertrekken van een punt waar hij niet is en ergens heen gaan waar hij niet wil zijn. Om 22.00 uur liggen de kajaks op de dakdragers en kan de thuisreis, meer dan een uur rijden, aanvaard worden. Onderweg heeft Hildo nog even een half uurtje in de auto geslapen, want knikkebollend rondrijden is niet goed. Best een vermoeiende reis hoor, maar zeker de moeite waard. Enne... vier krentenbollen als proviand voor een hele dag zijn niet genoeg!

 

 Back