Hildo's Koperen Stomer
Niet alles is goud wat blinkt

 BACK  

Hildo heeft z'n eerste stoommachine!

 

Hildo hoopt nog eens zoveel vermogen in de machine te krijgen dat de windmolen ook mee kan draaien. Dat lukt nu niet want het ontbreekt het kleine versleten motortje aan kracht. Gelukkig is deze machine door zijn bouwwijze uitermate geschikt om aan te knutselen. Hildo heeft hoop.

 

De machine is Heavy Duty uitgevoerd en gemaakt van zware materialen als hoekijzers en plaatwerk van koper en messing Zelfs de grondplaat is van metaal en het apparaat weegt er behoorlijk in voor een stoommachine. Verder een forse drukmeter die te fors is om mooi te lijken. Bovenop de ketel zit nog een heuse stoomfluit en veder is er een stoomafsluiter, het zwarte knopje in het midden. Kun je de snelheid mee regelen.

 

De bijgeleverde dynamo ziet er leuk uit met het 'houten vat' uitstraling. Wanneer je het het ding ronddraait voel je de schokjes van de magneetjes. Hildo denkt dat ie het nog wel doet. Kan later gebruikt worden om een lampje te laten branden bijvoorbeeld. Dan is stomen in het donker pas echt leuk!

 

 

 

 

 

 BACK  

Hildo's stoommachine is een eigenbouw en gekocht via Ebay in Duitsland. Compleet met dynamo en windmolen waarvan maar een paar wieken zijn afgeknapt tijdens transport. De eigenbouw spiritus brander levert momenteel niet genoeg hitte om de machine goed aan het draaien te krijgen. Hildo vermoed een versleten zuiger en/of cilinder want de stoom komt er aan alle kanten uit! Wat extra power was nodig om de machine goed op gang te krijgen dus de gasbrander erbij. Wat onverklaarbare ploffen en knallen, geratel, rondspetterende olie en een stoommachinewalm in de kamer die je de adem beneemt. Dit is een echte! Deur en raam open, tjonge zeg! De ketel is niet geŽxplodeerd maar echt relaxed zat Hildo er niet bij. Nu zit Hildo te piekeren over of hij zelf een nieuwe zuiger met cilinder zal gaan maken, maar dat is lastig zonder draaibank. En met draaibank trouwens ook vermoedt Hildo. Een andere tweedehands stoommotor aan schaffen en die erop zetten misschien?

 

Helemaal vooraan is een soort van torentje gemonteerd. Het heeft momenteel geen functie. Hildo weet niet wat het geweest zou kunnen zijn.

 

Het vliegwiel is fors uitgevoerd van massief messing en meet 11cm in diameter. Jammer dat de machine is voorzien van een simpele oscillerende cilinder, die bovendien nog erg klein is ook. Daar zit niet veel vermogen in en bovendien is de zuiger/cilinder versleten want er zit behoorlijk wat speling op. Als je in de arbeidsslag het vliegwiel tegenhoudt vliegt de stoom er gewoon tussendoor. Dat is niet goed. Volgens Hildo komt de cilinder misschien wel van een kleine Wilesco.

 

De spiritus brander is van fors formaat en loopt over de gehele lengte van de ketel. In het ketelhuis geplaatst lijkt de brander een zuurstof tekort te hebben want de vlammen beginnen te flakkeren. Wat openingen erbij in het ketelhuis denkt Hildo zodat de lucht goede doorstroommogelijkheden heeft van onder naar boven. Dat is nu niet het geval want de opening tussen de ketel en het ketelhuis is te klein. Daar moet de zaag in. Laat dat maar aan Hildo over.