Hildo's Opitec
De goedkoopste. Maar wel zelf bouwen!

 BACK  

De Opitec stoommachine

Om weer opnieuw te beginnen met deze hobby heeft Hildo alvast een stoommachine van de firma Opitec aangeschaft. Dit bedrijf heeft allemaal kleine, leuke en goedkope hobby spulletjes in de aanbieding, waaronder dus dit stoommachientje voor 17,50 euro. Prikkie meent Hildo. Er komt nog wel een beetje overheen voor de verzendkosten, bouwhandleiding, wat boortjes van specifieke maten en dergelijke, maar het blijft goedkoop want stoommachines zijn over het algemeen knap prijzig. Nu alleen nog even in elkaar zetten natuurlijk. Er moet nogal wat aan geboord, gevijld en hard gesoldeerd worden. Zullen we eindelijk zien hoe handig Hildo werkelijk is en of hij het stoommachientje ooit aan het draaien krijgt.

 

Het is de bedoeling dat de Opitec er ongeveer zo uit zal gaan zien. Ook benieuwd wat Hildo er van bakt? Nog even geduld hebben!

                  ________________________________________

 

 BACK  

De Opitec uitgepakt (Klik op de foto voor een grotere afbeelding).

Rechts bovenaan ziet u een messing buis die de stoomketel moet gaan worden. Er direct onder ziet u de cilinder waarin alleen het gat voor de zuiger reeds gefreesd is. Links beneden de cilinder ziet u de zuiger, kleintje hè?  De daaronder afgebeelde ronde schijven zijn de uiteinden van de stoomketel die doormiddel van hardsolderen zullen worden bevestigd. De grootste schijf zal dienst gaan doen als vliegwiel. Het echte frees en draaiwerk is allemaal gedaan maar de vijl en boormachine zullen veelvuldig ter hand genomen moeten worden want het lijkt erop dat er nog een hoop gedaan moet worden voor de Opitec machine loopt.

                  ________________________________________