Jensen Steam Engines
Een Amerikaanse fabrikant met traditie

 BACK    Hildo's Stoommachine index  

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties

Update:

Jensen was niet zo blij met Hildo en stond erop dat deze bladzijde verwijderd werd. De plaatjes zijn van Jensen, vallen onder copyright en Jensen hadden al vaker websites uit de lucht laten halen van mensen die niet luisteren! Oh? Zo, zo, dat is stevige taal... U mag dus geen Jensen stoommachines meer zien van Jensen, de logica ontgaat Hildo, maar het is hun goed recht. Maar bladzijdes verwijderen van deze site, dat maakt Hildo zélf wel uit, dank u wel.

 

Deze Amerikaanse firma bouwt stoommachines sinds 1932, en dat doen ze tot op heden. Uitermate trots op hun 'heritage' en voor wie wil zien hoe een bedrijf stoommachines produceert zoals dat 60 jaar geleden ook al gebeurde, kan gerust een kijkje nemen op de Jensen website. De productie verloopt net als vroeger, zonder CNC machines of andere moderne hulpmiddelen. Een frisse wind door het bedrijf lijkt te ontbreken en dat is in de ontwerpen te zien. De productie is tamelijk arbeidsintensief, en dat heeft zijn weerslag op de prijs. Het zijn relatief eenvoudige machines, maar met name het ketelhuis en de voet waarop de stoommotor van de hobbylijn is gemonteerd vindt hij er blikkerig en goedkoop uitzien. Hildo meent zelfs dat er voor hetzelfde geld, of minder, mooiere modellen te koop zijn... bijvoorbeeld van Wilesco. De productie lijkt opgedeeld in 2 lijnen, de 'hobby & educational' en de duurdere 'verzamelaars en commercial' modellen. Van de duurdere verzamelaars modellen wordt verteld dat deze in beperkte oplages geproduceerd worden. Dat zal best want een echt grote afzet zal er niet inzitten, daarvoor zijn de machines veel te duur in verhouding tot wat het is. Hieronder vindt u alle foto's, maar voor meer informatie zoals technische informatie en prijzen verwijst Hildo u naar de Jensen Website.

 

Onderaan deze bladzijde vindt u historische Jensen stoommachines die niet langer in productie zijn.

 

Brass Line. Jensen Hobby & Educational models

 

Model 15-E generator

 

Model 25G

 

Model 65G

 

Model 70

 

 

Model 75

 

Model 85. De Goedkoopste met $110.-

 

        __________________________________________

 

Niet meer geproduceerde Jensen klassiekers

 

Old Number 1. Gemaakt in 1923 door Mr. Jensen Junior als afstudeer project. Pas zo'n 9 jaar later startte hij zijn zaak 'Jensen Steam Engines'. Dit werkende model bestaat nog steeds en wordt momenteel gekoesterd in de Jensen museumcollectie.

 

Model 10 -1951

 

Model 10 -1953

 

Model 10 -1961

 

Model 25 -1937

 

Model 30 -1954

 

Model 35 -1935

 

Model 45 -1952

 

Model 5 - 1940

 

Model 90 - 1961 Atomic. Van dit model werden ooit 25 stuks gemaakt voor dealers. Vanwege de naam Atomic had het publiek waarschijnlijk de vrees radioactief besmet te worden, aldus Jensen. Meer dan deze 25 zijn er nooit geproduceerd.

Politiek in stoommachine land?

Wat Hildo betreft had dat van 11 september direct uit het logo gekund, wat u hier boven afgebeeld ziet (Er stond 'Sept 11 2001, we will remember). Politiek heeft geen klap te maken met stoommachientjes maar als ze het zo willen spelen, okay, dan heeft Hildo ook nog wel wat. Hildo hoeft geen Jensen meer, sterker nog, Hildo wil helemaal geen Amerikaanse spullen meer als het aan hem ligt. Hildo stelt de Amerikanen persoonlijk verantwoordelijk voor het aanstellen van een stumper als George Bush die rustig de gevaarlijkste brallende malloot ter wereld genoemd mag worden. Bovendien komen de opgeblazen Amerikaanse uitingen van patriottisme, die soms neigen naar extremisme, Hildo langzamerhand neus en oren uit

If you're not with us, you're against us.. (quote van Bush tegen de Franse President betreffende het aanvallen van Irak door Amerika), daar zakt Hildo's broek echt vanaf bijvoorbeeld. Jensen heeft zelfs een keer een brief van President Bush gekregen waarin ze gefeliciteerd werden met zo'n fijn Amerikaans bedrijf. Hildo zegt: 'Buy European!' Wilt u toch nog een Jensen? Het staat u vrij hoor!

 

Mr. Jensen Junior

 

Cast Iron Line. Jensen Collectors & Commercial models

 

 

 

 

Model 50. Wat dacht u van een prijs van $3500.-?

 

Model 51. Klets! De top met $5000.-

 

 

        __________________________________________

 

Niet meer geproduceerde Jensen klassiekers

 

Model 10 - 1937

 

Model 10 - 1948

 

Model 10 -1960

 

Model 20 -1946

 

Model 25 -1948

 

Model 30 -1982

 

Model 40 -1960

 

Model 50 -1949

 

Model 80 - 1984 Bootmotor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 BACK    Hildo's Stoommachine index  

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties