Klassieker - Index
Niet langer geproduceerde machines... voor de kenner!

 BACK     Bing     Carette     Doll     Märklin     Falk     Fleischmann     Plank     Schoenner     Weeden     Overigen

Raakt u niet in vervoering van een glimmend nieuwe Wilesco? Had u altijd als iets met oud? Hildo ook!

Daarom meende hij dat deze klassieke machines, die ooit onder bewonderende blikken van omstanders brandnieuw uit hun verpakking gehaald werden, geëerd moesten worden op deze site. Na tientallen jaren in een donkere doos op zolder of ergens in een kast in de schuur vergeten en afgedankt te hebben doorgebracht, kunt u wederom menig machine van de oude garde aanschouwen.

Veelal voorzien van de originele patina, want echte liefhebbers weten dat een oude stoommachine er best oud uit mag zien. Oppoetsen, of erger nog, opnieuw schilderen in hippe kleuren is als vloeken in de kerk. Als u een beetje eerbied heeft voor de merken uit vervlogen tijden laat u deze in hun waarde. En opdat wij niet vergeten, klikt u lekker verder naar de Bing's, Doll's, Schoenner's, Falk's en Planken. 'Wat een schoonheden', murmelt Hildo onder het genot van een warm bakkie koffie

 

De criteria voor opname in 'Hildo's Klassiekers'

Simpel... er is maar één criterium: De fabrikant mag niet meer bestaan. Voor het geval Märklin maakt Hildo een uitzondering. Deze fabrikant bestaat weliswaar nog wel, maar produceert op moment van schrijven geen stoommachines meer.

Märklin heeft in februari 2009 haar faillissement aangevraagd. Daarna mocht Märklin verder onder surseance van betaling. Het lijkt in ieder geval niet echt lekker te gaan.

 

Historie

Als u zich, net zoals Hildo, een beetje verdiept heeft in speelgoed stoommachines, valt het al snel op dat vroeger de markt gedomineerd werd door Duitse merken. De industrie was met name geconcentreerd in Nürnberg, Duitsland, met bekende fabrikanten als bijvoorbeeld Märklin en Fleischmann, maar ook Schoenner, Bing en Falk Die prominente Duitse rol is vandaag de dag nog niet voorbij, want ondanks dat de meeste bedrijven met klinkende namen ter ziele of, in het geval Märklin, gestopt zijn met stoommachinebouw, regeert de hedendaagse onbetwiste Koning Der Stoommachine Massa Productie nog steeds in Duitsland: Wilesco! Als liefhebber van klassiek staal hoeft u gelukkig niet alleen naar nieuw te kijken, want er is nog genoeg oude historische techniek onder de mensen.

 

Afbeeldingen verzameld

Hildo heeft plaatjes verzameld van het internet, voor een leuk overzicht van deze machientjes van weleer en dat, hopelijk, tot groot plezier van de liefhebbers.

Hildo wil u graag nog even wijzen op het feit dat deze website verre van compleet is. Er zijn nog zoveel meer stoommachine bouwers en andere uitvoeringen in het verleden geweest dat het een ondoenlijk zaak is om echt alles te plaatsen. Dat begrijpt u.

 BACK     Bing     Carette     Doll     Märklin     Falk     Fleischmann     Plank     Schoenner     Weeden     Overigen