Steamco Engines
Een Australische fabrikant!

 BACK    Hildo's Stoommachine index  

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties

 

Steamco Engines uit AustraliŽ, Melbourne. Daar is Hildo ook al eens geweest omdat zijn zus daar in de buurt woont. Steamco is een klein familiebedrijf welke sinds het jaar 2000 stoommachines produceert. Simpele machines en niet veel keus, maar toch leuk... en wat hebben die mensen een stijlvol logo! Op dit moment worden er in principe maar twee modellen geproduceerd. Een stationaire en eentje voor gebruik in een model stoomboot. De boot is zelfs kant en klaar met ingebouwde stoommachine te verkrijgen. Hildo heeft al op het punt gestaan er eentje te bestellen want een Australische machine is wel leuk natuurlijk, bovendien versturen ze wereldwijd. Wat houdt u nog tegen?

 

 

De Donkey Engine.

Een eenvoudige kleine single action oscillerende machine. (Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding). Boring 8mm, slag 19mm, vliegwiel diameter 60mm en het is voorzien van een messing stoomketeltje. De afmetingen: hoogte 165mm, lengte 195mm en breedte 150mm.

De prijs? Op dit moment 225 Australische dollars.

 

De Steamco bootmotor (niet langer in productie)

Een eenvoudige dual action oscillerende eencilinder. Hildo weet niet of de snelheid regelbaar is. Zelfstartend zal de machine niet zijn vanwege de 1 cilinder uitvoering. Boring 8mm, slag 12.7mm, schroef 50mm diameter.

 

De Riverlaunch (niet langer in productie, helaas)

Hartstikke leuk fiberglas bootje en tamelijk betaalbaar voor een echt werkende stoomboot. Compleet met houten stander voor op de schoorsteenmantel. De schoorsteen rookt echt door gecondenseerd water en de boot is ook te gebruiken als radiografisch model want er is plaats vrijgehouden voor de radiografische componenten. Het model is 66cm lang.

 

De Riverlaunch 'Linda-Marie' in actie.

 

 

 

Model STC-04 overhead engine

Deze overzichtsfoto vond Hildo op de website van Ministeam.com. Dit vindt Hildo, ondanks dat het slechts voorzien is van een eenvoudig eencilindertje, een bijzonder leuk en klassiek uitziend machientje.

Hier een sfeervolle close-up die Hildo u niet wilde onthouden.

De bovenzijde van de STC-04. Deze stoommachine is voorzien van een eenvoudige single action oscillerende eencilinder. Boring 8mm, slag 19mm, vliegwiel diameter 54mm. De stoomketel is van koper met messing eindstukken en meet 50mm in diameter. Totale afmetingen: lengte 170mm, breedte 120mm en hoogte 235mm. De prijs op dit moment 300 Australische dollars. Als u dat omrekent naar Euro's dan valt het nog best mee.

 

 

 BACK    Hildo's Stoommachine index  

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties