Stuart Models
Sinds 1898. Duur, sjiek & exclusief

 BACK    Hildo's Stoommachine index  

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties

 

Het Engelse bedrijf Stuart Models, locatie Guernsey het bekende kanaal eiland, bouwt stoommachines sinds 1898 en dat betekend dat ze de oudste nog bestaande fabrikant van speelgoed stoommachines ter wereld zijn. Als er top stoommachine producenten zijn, en die zijn er, dan is Stuart er een van. Let wel, u dient over een goed gevulde portemonnee te beschikken want u weet... kwaliteit heeft een prijs. Diverse machines zijn te verkrijgen in drie uitvoeringen.

1) Alleen de gietstukken, u dient dus zelf over het nodige professionele gereedschap te beschikken zoals een draai en freesbank.

2) 'Ready To Assemble' dus alleen zelf alles monteren en verfkwast hanteren.

3) Dit vindt Hildo de beste optie: 'Ready To Run' wat zoveel betekend als kant en klaar.

Hieronder vindt u alle stoommachines van Stuart Models. Bent u geÔnteresseerd en wilt u meer weten van deze fabrikant? Volg de link naar de Stuart website voor alle details.

 

Stuart S50

Met 375.- Pond het instapmodel. Lengte 8 1/2", vliegwiel 3", 5/8" bore x 1 1/4" stroke.

 

Stuart D10

Hoogte 6", vliegwiel diameter 1 5/8", 3/4" bore x 3/4" stroke.

Prijs 772.- Engelse Pond. Dit 2 cilinder model zal menigmaal worden ingezet om een stoombootje aan te drijven als u kijkt naar de diameter van het vliegwiel. Stuart zegt dat dit machientje tot 2000 toeren per minuut kan draaien en zo zal het zijn.

 

Stuart Beam

Zeer fraai model van een balans stoommachine. Lengte 13", vliegwieldiameter 7", bore 1", stroke 2". Duidelijk groter dan de hierboven vermelde modellen en dat vertaald zich in de prijs van 1198.- Engelse Pond.

 

Stuart Twin Victoria

2 cilinder uitvoering van de Stuart Victoria. Afmetingen en specificaties zijn identiek. De prijs niet. Goed moment om de overwaarde van uw huis te benutten? 1970.- Pond en dat is ruim meer dan 4000 ouderwetse Nederlandse Guldens, om het eens even in perspectief te zien. Stevige prijs!

 

Stuart No.9

Sturat beweerd van dit model dat het design typisch is voor de stoommachines die gebruikt werden in fabrieken. Lengte 11", vliegwiel 5", 1 1/2" bore x 1 1/2" stroke. Prijs 1255.- Pond.

 

Stuart hervulbare gastank (89.- Pond) en rechts de feed pump en reservoir.(176.50 Pond)

De gastank spreekt voor zichzelf, de feed pump (in het Nederlands voedingspomp?) is een pomp die u kunt gebruiken om de ketel te kunnen bijvullen terwijl de machine in gebruik is. Stuart zelf zegt dat dit op hun complete 'stoomfabrieken' gebruikt wordt. Deze fabrieken heeft Hildo vooralsnog niet op de Stuart website kunnen ontdekken, misschien is het de bedoeling dat u ze zelf bouwt

________________________________________________

Zelf te bouwen stoommachines

 

Stuart met Single en Dual oscillerende cilinders

Leuke hŤ? Zelfs Stuart maakt deze eenvoudige uitvoering van de stoommachine, maar met oog voor detail.

 

Stuart Compound Launch

Een van de weinige compound machines die aangeboden word. Bij compound motoren is de eerste cilinder het kleinst, dit is een 'hoge druk cilinder'. De afgevoerde stoom gaat vervolgens door naar de tweede cilinder die, omdat de druk lager is, van groter formaat is. Dit soort motoren werden vroeger in stoomboten gebruikt. Compound motoren zijn de meest efficiŽnte stoommachines. Hoogte 5 1/2", cilinder bore 3/4" en 1 1/4". Voor beiden is de stroke 7/8".

 

Stuart  Sirius

Deze motor werd ooit ontworpen om te racen met hydroplanes. Een hydroplane kan een watervliegtuig of een speedboot geweest zijn. Hildo houdt het maar op een speedboten want een stoom aangedreven vliegtuig lijkt niet echt geschikt om te racen, als ie al van de grond komt... Hildo weet dus wat het precies geweest is maar de motor lijkt aan de buitenkant niet interessant. Laat maar zitten dus. Het betreft in ieder geval een 1 cilinder met 1" bore x 1" stroke. Hoogte is 6".

 

  

 

Steam Engines - Established 1898

 

Stuart 10V

Hoogte 6", vliegwiel diameter 3", 3/4" bore x 3/4' stroke.

U betaald 409.- Engelse Pond en hij is van u, exclusief BTW en verzendkosten uiteraard.

 

Stuart 10H

Liggende uitvoering van de Stuart 10V. Prijs is eveneens 409.- Pond.

 

Stuart Score

Lengte 6", vliegwiel diameter 3", 3/4" bore x 3/4" stroke. De hogere prijs is verklaarbaar omdat het hier een 2 cilinder betreft. 773.- Pond.

 

Stuart Half Beam

Vergelijkbaar met het Beam model. Breedte 11 3/4", verdere specificaties zijn gelijk. Ook de prijs van 1198.- Pond is gelijk aan de gewone Beam.

 

Stuart Victoria

Lengte 15 1/2", vliegwiel 7", bore 1", stroke 2". Prijs 1156.- Pond.

 

Stuart James Coombes

Bijzondere stoommachine die op schaal is nagebouwd van het originele exemplaar welke meer dan 100 jaar gedraaid zou hebben bij een colliery (kolenmijn) in Bristol. Hoogte 14 1/8'", vliegwiel 7". bore 1", stroke 2". Prijs 1198.- Pond.

 

Stuart SH3 (liggende) en Stuart SV3 (staande) boiler.

Een gasgestookte liggende en staande uitvoering. Beide hebben een diameter van 3 3/8".

De SH3 is 9 1/2" lang en 4 1/2" hoog (zonder schoorsteen), gewicht 1.7kg. De SV3 is 6 1/2" hoog (zonder schoorsteen) en 11 1/2" (met schoorsteen) en weegt eveneens 1.7 kg. Beide kosten 375.- Pond.

 

Stuart SH4 (liggende) en Stuart SV4 (staande) boiler.

Eveneens een gasgestookte liggende en staande uitvoering maar groter in diameter dan de 3 serie. De diameter van de 4 serie 4 1/8".

De SH4 is 9 1/2" lang en 5 1/4" hoog (zonder schoorsteen), gewicht 2.8kg. De SV is 8 3/4" hoog (zonder schoorsteen) en 13 3/4" (met schoorsteen) en weegt eveneens 2.8 kg. Beide kosten 439.50 Pond ten tijde van dit schrijven.

__________________________________________

Speciale zelf te bouwen stoommachines

Deze bestaan uit gietstukken en onbewerkte materialen. Alle hier bovenstaande machines zijn op deze manier te verkrijgen, maar ook een aantal die niet als 'ready to run' leverbaar zijn. Sommige zijn meer dan de moeite waard!

 

Stuart Major Beam

Vergis u niet, dit is niet dezelfde machine als de gewone Stuart Beam. Deze is mooier, en natuurlijk stukken groter en gedetailleerder.

Hoogte 18 1/4", vliegwiel 13 7/8", 1 3/4" bore x 3 3/4" stroke.

 

Stuart Twin Launch

Vrijwel identiek aan de Compound launch. Maar dit is een gewone twee cilinder die, uiteraard, meer stoom verbruikt dan de Compound Launch machine. Ook dit model is gedacht voor gebruik in een modelboot. Hoogte 5 1/2", cilinder bore 1" x 7/8" stroke. 

 

Stuart Triple Expansion

Deze drie cilinder werkt volgens hetzelfde principe als de Compound Launch. Ook bij deze motor hebben de cilinders verschillende boringen,  waarbij de slag wel gelijk is. Hoogte 6", cilinders 3/4, 1 1/4 en 1 3/4" boring, en 1" slag. Maximale efficiŽntie in het stoomtijdperk voor stoomboten. Deze machines werden bijvoorbeeld, hetzij wel wat groter, ingezet als aandrijving voor oceaanstomers. Dit model is een van de meest geavanceerde machines die Stuart te bieden heeft. De prijs is laag omdat u de machine zelf dient te bouwen, ja bouwen dus niet alleen in elkaar zetten. De gietstukken en nog wat ander spul krijgt u voor 485.- Engelse Pond, excl. BTW.

 

 BACK    Hildo's Stoommachine index  

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties