Hildo's Zwartkruit Index
Navigeren door Hildo's met buskruit gevulde wereld!

 HOME   

Hildo is sinds december 2005 sportschutter. Het sportschieten is een onderbelichte tak van sport in Nederland die maar al te snel met een scheef oog wordt bekeken. 'Dat zijn van die foute types en van vuurwapens komt niets dan ellende'. Onbekend maakt onbemind en een vooroordeel ligt klaar voordat u met uw ogen kunt knipperen, en dat is jammer. Gelukkig is Hildo niet te beroerd om u deelgenoot te maken van deze ontspannende sport. Er is niets om te verbergen of geheimzinnig over te doen. Sportschutters zijn doodgewone burgers, zonder strafblad, uit alle lagen van de samenleving. Misschien is uw groenteboer of tuinierende buurvrouw ook wel sportschutter! Kan best want er zijn anno 2005 ruim 40.000 beoefenaars van de schietsport in Nederland.

Belangrijk: 'Ja maar... Hildo zei het'! Ho, ho, zegt Hildo. Hildo heeft de wijsheid niet in pacht, is geen instructeur, geen vuurwapendeskundige, heeft geen ter zake doende opleiding gevolgd en is zelf niets meer dan een, nog steeds lerende, sportschutter. In de schietsport komt veiligheid boven alles en u mag derhalve nooit voetstoots aannemen dat wat Hildo u op deze site voorschotelt, correct is. Hij is weliswaar serieus bezig, maar eventuele fouten, foute wapen/kruit etc.-combinaties of zelfs miscommunicaties kunnen letterlijk levensgevaarlijk zijn. Heeft u vragen over schietsportprocedures, wapens, munitie, herladen of wettelijke voorschriften? Altijd contact opnemen met het bestuur van uw schietclub, wapenhandel of de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). Dt zijn de mensen die eventuele vragen correct kunnen beantwoorden. Zo is en blijft de schietsport wat het moet zijn; een zeer veilige sport.

Niet aankomen bij Hildo met uw kop in het verband... Okay?

 

Hildo's persoonlijke voorliefde gaat uit naar ouderwetse zwartkruit (buskruit) wapens. Echt antieke of exacte replica's daarvan. Dat maakt hem ietwat een buitenbeentje want de overgrote meerderheid van de schutters schiet 'modern'. Hildo vindt de zo maar 150 jaar oude, en soms zelfs eeuwenoude, zwartkruit techniek bijzonder interessant. Het is simpel, vaak niet perfect en dat maakt het leuk. Zwartkruit (buskruit) schieten kan u overal heen brengen, naar de schietbaan, een westernweekend of zelfs naar lang vervlogen tijden. Gaat u mee?

Zwartkruit blog

 Het Zwartkruit Dagboek!

Hildo's belevenissen als sportschutter in chronologische volgorde, bladzijde na bladzijde verhalen en foto's, vanaf de eerste dag in 2005. De links hieronder brengen u naar de gewenste bladzijde.

 1    2    3    4    5    6    7    8    9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41

 42  43  44  45

 

 Wat is zwartkruit schieten?   

Wat is eigenlijk zwartkruit schieten, wat zijn de wettelijke bepalingen, waar doet u het en met wat?

 

Westerndagen en weekeinden

 Wedstrijdkalender   

Er is af en toe wel wat te knallen, en niet alleen bij u op de club. Hier vindt u een, beperkte, kalender van wedstrijden waar zwartkruit schutters welkom zijn.

Lang niet alle evenementen worden hier genoemd. Het is te veel werk om alles bij te houden want, of u het gelooft of niet, er wordt nogal wat georganiseerd.

 Westerntreffens   

Hier vindt u een samengevoegd overzicht, vanuit het 'Zwartkruit Dagboek', van vrijwel alle westerndagen en weekeinden waar Hildo is geweest.

Niet aflatende pogingen om de gaten op de goede plek in de schietkaart te krijgen en het is nog gezellig ook!

 

Links

 VNW   

VNW staat voor Vereniging Nederlandse Wapenverzamelaars, want behalve schieten kunt u met echt mooie historische exemplaren misschien beter iets anders doen. Verzamelen! Als u, net als Hildo, een bovengemiddelde interesse heeft voor antieke wapens, dan kunt ook lid worden van de VNW. U krijgt onder andere het kwartaalblad 'Wapenfeiten' op de mat en kunt de, alleen voor leden toegankelijke, periodieke VNW wapenbeurzen bezoeken om uw hart op te halen, uw collectie historische wapens uit te breiden, nieuwe contacten te leggen enzovoort.

 DFDA

DFDA staat voor Dutch Fast Draw Association. Hier vindt u de hardcore duelschutters, foto's en zowaar filmpjes die u laten zien hoe snel het gaat. Interesse? Niets weerhoudt u ervan om contact met deze mensen op te nemen als u het puntjes melken even heeft gehad. Om de leden te sparen wordt niet op elkaar maar met een zacht propje voor het kruit op ballonnetjes geschoten. De tijd die u nodig heeft om het ballonnetje stuk te schieten wordt elektronisch gemeten. Leuk hoor!

Hildo is ook al lid!

 NPSA

De NPSA (Nederlandse Parcours Schutters Associatie) is de Nederlandse tak van de IPSC (International Practical Shooting Confederation). IPSC is een internationale dynamische wedstrijddiscipline die overal ter wereld volgens exact dezelfde regels verschoten wordt. Bij dit zogenaamde parcoursschieten vormt de combinatie van precisie, fysieke snelheid en tijdsdruk de meest sportieve en veeleisende schietsportdiscipline in Nederland. Hildo is ook NPSA lid en belooft u dat hij zijn uiterste best zal doen om niet als laatste te eindigen!

 KNSA

KNSA staat voor Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie.

Het is een overkoepelend orgaan waarvan elke sportschutter, hartstikke verplicht, lid is en daarvoor in ruil krijgt hij/zij elk kwartaal het blaadje 'Schietsport' toegestuurd. Weinig interessant overigens, aldus Hildo, tot eind 2010. Vanaf dat moment heeft de KNSA 'Schietsport' onder handen genomen en er staan nu zowaar interessante en vlot geschreven artikelen in. Hulde!

Verder regelt de KNSA vrijwel alles wat met de schietsport te maken heeft binnen Nederland. Het verzorgt de communicatie tussen overheid, gemeenten en schietverenigingen, verzorgt opleidingen, heeft een dikke vinger in de pap bij besluitvormingen betreffende de schietsport, bepaalt wat voor competitiesoorten er in Nederland zijn en daarmee het soort wapens wat toegelaten is binnen de schietsport, fungeert als vraagbaak betreffende de schietsport regels, organiseert uiteraard wedstrijden en vast nog veel meer.

Historisch gebeuren
U kunt af en toe schieten met replica's of echte antieke vuurwapens, maar u kunt de geschiedenis ook dichterbij halen op Historiek.net. En als Hildo toch bezig is... ook het Amerikaanse Shorpy.com is meer dan de moeite waard met een kijkje in het verleden via fantastische high-res gedigitaliseerde historische foto's van glasplaat negatieven, vanaf zo'n 1860, in een kwaliteit waarover u zich kunt verbazen.

 

 HOME   

Probeersels, Geknutsel en Historie!

U vindt hier samengevoegde verhalen die vrijwel allemaal ook in 'Het Zwartkruit Dagboek' staan. Hier echter kunt u gericht iets aanklikken zonder door het ellenlange 'Zwartkruit Dagboek' te hoeven bladeren. Da's handig!

 

De wapens

 Hildo's schietverzameling   

De bijna volledige lijst van alle wapens waar Hildo mee heeft mogen schieten!

 Hildo goes USA   

Beroepshalve is Hildo even in Amerika, en loopt aldaar de grootste wapenfanaat uit het stadje tegen het lijf. Hoe dat afloopt ziet u hier!

 Betty, de M1777(?) musket   

Historie & Gunsmithing met Hildo's koloniale .69 schietijzer. Want een antieke vuursteenmusket hapert soms wel een beetje...

 Josephine, de Mle 1822 T Bis musket   

Een Charleville uit 1835. Boe voor de vuursteen en hoera voor percussie!

 Quasimodo, de Mle 1842 musket   

Ze is een beetje zielig. Maar wl eentje met historie!

 Bessie, de Brown Bess musket   

Hildo's derdehandse Pedersoli replica .75 vuursteenmusket uit... 1990!

 Lucy, de Brown Bess musket   

Hildo's zoveelstehandse Pedersoli replica .75 vuursteenmusket uit... 1978!

 Rolling Block geweer   

Meester Hansson & Tijgertje. Enkelshots antieke achterladers met patronen.

 Vonkie en Lilly, de Kentucky Long Rifles

Voorlaad precisie tot 100 meter! Vonkie met vuursteen & Lilly met percussie.

 Eleanor, een replica lichtgewicht Rigby Creedmoor

Een Ierse voorlader, met knuppels van kogels, tot 400, 500, 600 meter... of?

 De Drie Gezusters. Juliette, Bernadette & Claudette

Van Chassepot tot Gras.

Drie Franse infanterie grendelgeweren uit de Grote Zwartkruit Wapenrace.

 Truus, het Beaumont-Vitali M71/88 infanterie geweer  

Van 1871 t/m 1895 het 'kleinkaliber' geweer van het Nederlandse leger.

 Antonia, het Kropatschek M1886 infanterie geweer  

Een zwartkruit grendelgeweer in een modern 8 mm kaliber. Pardon?

 Annika, een Husqvarna dubbelloops kaliber 12

Een Zweedse dame uit het jaar 1915 en nog steeds superstrak!

 Olga, een CZ 858 Tactical

Een AK47. Of toch niet?

 Barbara, een S&W M&P15 Sport II, een budget AR15

Het ideale geweertje voor een vrouw, maar ook Hildo vindt haar leuk hoor!

 Rogers and Spencer   

Een antieke .44 voorlaad revolver uit 1865.

 Colt 1851 Navy London   

Een Uberti replica voorlaad revolver, in het originele kaliber .36

 Colt 1847 Walker   

De grootste zwartkruit revolver ooit!

 Colt 1873 SSA 'Peacemaker'   

Een Uberti replica van de eerste Colt achterlaad revolver

 Magnum Research BFR   

De grootste single action revolver ter wereld in het kaliber 45-70. Kaboom!

 Norinco 1911 A1   

Een .45 big bore pistool met ruim 100 jaar oude techniek!

 CZ 75 SP-01 Shadow   

Een 9mm sportpistool voor IPSC!

 

Gunsmithing / techniek

 Percussie schoorsteentjes op maat maken   

Als het niet past, dan is er nog maar n optie. Gunsmithing!

 Wapen 'antiek' maken   

Met een brandnieuwe replica Colt Walker revolver model 1847 is er iets mis.

Hij lijkt vl te nieuw!

 Custom grips op maat   

Hildo's BFR revolver had lelijke grips, maar nu niet meer!

 Conische kogel ballistiek   

Conische kogels schieten in zwartkruit voorlaad revolvers niet zo goed als ronde kogels? Waarom niet dan? Hildo's pogingen het geheim te doorgronden.

 Zwartkruit accessoires   

Met alleen een wapen bent u er niet.

 

Herladen

 Kogels gieten   

Voor een rechtgeaard buskruitliefhebber blijft het niet bij knallen alleen.

 Patronen maken   

Herladen hoort er voor vrijwel iedere sportschutter bij om de sport betaalbaar te houden. Hildo kan het ook al een beetje.

 Kogelvet pillen   

Een zwartkruitrevolver loopt al snel vast door vervuiling? Dat hoeft niet...

 

Schietresultaten

 Hildo's schietkaarten   

Als u al een poosje niet heeft kunnen huilen... dan kijkt u hier.

 Hildo's Prijzenparadijs  

Hildo wint zowaar wel eens wat tijdens de western schietevenementen.