Hildo's Colt 1847 Walker!
Een Uberti replica van de grootste & krachtigste zwartkruitrevolver ooit!

 Back   

Colt 1847 Walker historie

De Colt Walker is een regelrechte icoon in de revolvergeschiedenis. Het wapen is, na de Colt Paterson, de tweede revolver die ontwikkeld is door Samuel Colt. De ontwikkeling verliep volgens de wensen van ene Kapitein Samual Hamilton Walker van het Amerikaanse leger. Hij wilde een zeer krachtige revolver en dat is gelukt. Het kaliber is .44, er past 60 grain kruit in de trommel en de loop is 9 inch lang, het gewicht is iets over de twee kilo. Kapitein Walker heeft er niet lang plezier van gehad, hij sneuvelde een jaar later. De Walker revolver werd niet aan de heup gedragen, maar in een holster dat aan het zadel van het paard bevestigd was. In totaal zijn er maar iets van 1100 Walker Colts gemaakt, duizend stuks volgens contract voor het leger en nog iets van 100 voor particulieren. De productie-aantallen zijn dus laag geweest en dat zorgt ervoor dat vandaag de dag nog bestaande Walkers een gezocht object zijn voor een gefortuneerde verzamelaar. Op het moment van schrijven nog niet zo lang geleden, in 2009, is er nog eentje verkocht op een veiling voor ruim 900.000 Amerikaanse dollars en deze Walker is daarmee het op dat moment duurst verkochte handvuurwapen uit de geschiedenis geworden. Het was een hele nette, maar het is en blijft een astronomisch bedrag.

 

Ontploffende originele Walkers

Dat de Colt Walker behalve als de grootste zwartkruitrevolver ook de geschiedenis in ging als één van de meest onveilige, mag niet ongenoemd blijven. Originele Walkers stonden bekend om hun exploderende trommels, ook dat feit heeft het aantal nog resterende Walkers gedecimeerd.

De opvolger van de Walker, de 1848 Dragoon, is eigenlijk een gedownsizde Walker. Het frame is aardig gelijk aan dat van de Walker, maar de loop is maar 7 1/2 inch lang. De trommel van de Dragoon is korter en kan maar iets van dik 50 grain kruit in, dat heeft de drukken blijkbaar zodanig gereduceerd dat de trommels wel heel bleven.

Krachtig

De Walker is behalve de grootste, met een maximale lading van 60 grain zwartkruit, ook de meest krachtige zwartkruitrevolver die ooit geproduceerd is. Pas in 1935 kwam er een sterkere revolver op de markt, de welbekende 357 Magnum. Dat betekent dat de Walker, op ruim een decennia na, een eeuw revolverkampioen geweest is, en zelfs ruim 35 jaar nitrokruitrevolvers heeft afgetroefd. Welke andere revolver kan zich daarop beroepen? Petje af voor de Walker!

Uberti replica

De minder gefortuneerde Colt Walker liefhebbers kunnen aankloppen bij diverse Italiaanse wapenmakers, die hebben de revolver in hun assortiment zitten sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Ook Hildo's Walker is een replica, van Uberti. Een van de beste naar het schijnt en in ieder geval stukken beter en veiliger dan het originele exemplaar.

 

Knallen met dat ding!

De Walker is een revolver die het vrijwel altijd doet, zeer weinig weigeringen dus, en dat is prettig. Zelfs met een grote kruitlading, Hildo schiet altijd met ruim 50 grain kruit en .457" ronde ballen, en toch is er van veel terugslag niets te merken. Het wapen schiet fijn en betrouwbaar, het is onbegrijpelijk, meent Hildo, dat niet iedereen een Walker heeft.

 

Walker schietkaart

Hier ziet u dat er met de Walker nog best wat te raken valt. Op een goeie dag kan Hildo net alles binnen het zwart houden, dit was een tamelijk goede dag. De Walker is tot meer in staat, maar Hildo niet.

 

Problemen?

Soms gaat er wat stuk. in dit geval was het de hoofdveer, maar die is gemakkelijk te repareren. Ook het handje, het ding wat de trommel rond beweegt als u de hamer spant, is een keer gesneuvelt geweest. Als laatste ´ging kapot´ item kan de veer genoemd worden die de loading lever omhoog houdt. Het ding is finaal afgebroken maar de loading lever viel ook al tijdens het gewone schieten naar beneden, iets waar alle Walkers, inclusief de originele, last van hebben. Een stukje tape en de loading lever valt nooit meer naar beneden, ongeacht welke lading.

Goed bezien vallen de gesneuvelde onderdelen op de Walker best mee, u mag niet vergeten dat Hildo hem al een aantal jaren heeft en er zeer regelmatig mee schiet, dus ook wat dit betreft voldoet deze Uberti Walker prima. De losse vervangings delen zijn overigens wel behoorlijk prijzig.

 

Wat vindt Hildo ervan?

Het eerste schot met een revolver, dat was met een Walker. Op dat moment wist Hildo direct al dat hij er ook eentje wilde. Bovendien, U kent Hildo's voorliefde voor grote wapens en dito knallen. Met de Walker zit hij wat dat betreft prima! Maar het is niet alleen maar een grote boem, de Walker heeft zich zelfs ontpopt tot zijn favoriete revolver want het wapen schiet erg prettig met weinig terugslag. Wat de trefzekerheid betreft; Hildo scoort met deze revolver in zijn handen het best. Niets mis met die Walker dus, met twee kilo alleen een beetje aan de zware kant, maar dat is iets waar hij inmiddels aan gewend is.

 

Hildo Walker in onderdelen (klik foto's 1000 pixels groot)

Hildo is bezig geweest met bruineren om zijn gloednieuwe Walker een historisch tintje te geven met het daarvoor op de markt gebarachte produkt 'Plum Brown'. Patina in een potje.

 

Hildo's Walker nu

Dit is hoe Hildo's Walker er nu uitziet. Stukken autentieker dan zoals ie uit de fabriek kwam.

 

Multi-tool

Een Colt Walker is multifunctioneel. Hier gebruikt Hildo hem om z'n mes door het deksel van een blik bami te slaan, blikopener vergeten, en eten is belangrijk. Maar ook de pompstok van een Brown Bess naar beneden meppen, toen de kogel vast bleef steken in de loop, lukte met de Walker. Fijn ding.

 

Duel schieten

Duelleren doet Hildo ook met de Walker, met wisselende resultaten. Het wapen is wat lang en zwaar, dat komt de snelheid niet ten goede. En als de loop even blijft haken aan het holster dan gebeurt er wat u de foto hierboven ziet

 

Holster schade

Als u tijdens het duelleren met het zachte vilten propje door het holster schiet gaat ie stuk. Dat weet Hildo van de duel sessie hierboven.

 

 

 

 

 

 

 Back