Hildo's 1873 Colt SAA!
Hello Peacemaker!

 BACK

De meest iconische 'Wild West' revolver? Deze .45 Colt 1873 Single Action Army 'Peacemaker'!

20 januari 2018. Een revolver voor het leven

Een gloednieuwe 1873 Colt Single Action Army, Colt SAA, Peacemaker, Six Shooter, of, zoals Uberti 'm noemt, een 'Cattleman'. Een replica uitgevoerd met de lange 7.5 inch loop voor de mooiste looks en de beste precisie, in het kaliber 45 Colt met rechte hulzen want de flessenhals huls van de 44-40 wil Hildo niet. Gaat vast langer mee dan Hildo zelf, wapens hebben het in zich om hun baasjes te overleven.

Waarom een 1873 Colt 45 SAA?

Sinds Hildo die drie herseninfarcten heeft gehad in de zomer van 2015, is zijn gezondheid een belangrijke rol gaan spelen. Hij is door het oog van de naald gekropen, google 'hersenstaminfarct' en u begrijpt de situatie. Die gezondheid in combinatie met vrijwel wekelijks in zijn eigen slecht afgezogen zwartkruitrookwolken op de baan in Hoogeveen staan lijken geen goede combinatie, tenminste niet in Hildo's beleving. Hij kent teveel zwartkruitschutters die ook een herseninfarct gehad hebben. Of het een op het ander van invloed is weet hij niet maar u mag het zien als risicomijdend gedrag.

Nitro

Deze Uberti 'Cattleman' replica is lang niet zo duur als een originele en kan, in ieder geval in tegenstelling tot de oudere originele exemplaren, met zowel nitrokruit als zwartkruit geschoten worden. Dat is een groot voordeel want nitro lijkt minder schadelijke dampen achter te laten en als het moet, voor een westerndag of weekend, dan kan hij natuurlijk altijd ammo laden met zwartkruit. Afgezien daarvan is het een replica van een erg mooie klassieke revolver met een rijke historie en een hoge heb-factor, die momenteel in de 4e serie nog steeds geproduceerd word door Colt zelf. Hopelijk schiet hij minstens zo nauwkeurig als de Walker.

 

Die-set 45 Colt & een universele LEE decapper

Bij een normale 3-delige die-set zit in het eerste station een decapper/full length sizer die en die komt bij Hildo te vervallen, de kogelzet-die en de krimp-die gaat hij wel gebruiken. Full length sizen wil hij niet als het niet nodig is, het belast alleen de huls extra. Bij een pistool, met taper krimp, is full length sizen noodzakelijk om de kogel goed vast te kunnen krijgen in de huls. Een taper krimp, die vindt u in pistool dies, vouwt alleen de huls terug maar krimpt de huls zelf niet noemenswaardig. Een roll crimp, gebruikelijk bij revolvers, vouwt de hulsrand naar binnen en geeft een stevige krimp. Niet bruikbaar bij pistolen omdat die op de hulsrand kameren. Omdat de munitie zal niet worden verschoten in andere revolvers met een andere diameter kamer is full length sizen niet nodig. Een losse LEE decapper-die, in plaats van de Dillon decapper & full length sizing die, lijkt Hildo daarom een goede oplossing. Zo doet ie dat ook met de 45-70 patronen van BFR revolver in de Rock Chucker pers en daar functioneert het uitstekend. Alleen decappen, daarna de huls even trompen in de kruitmolen en de kogel kan gezet worden met de zet-die en als laatste de krimp-die voor de finishing touch.

Powder check die

Dit is het enig component die Hildo niet dubbel heeft. In plaats van voor elk kaliber een aparte powder check die te hebben zet Hildo 'm wel even over. Even een beetje werk maar het scheelt wel rond de 90 euro per kaliber. Zonder powder check die wil Hildo niet progressief herladen, en al helemaal niet met de grote 45 Colt huls waar ongetwijfeld probleemloos een dubbele lading nitro in past of nog meer. Foutje en een exploderende trommel is niet iets waar Hildo op zit te wachten.

                   _______________________________________

 

 

Progressief herladen

Het is duidelijk dat deze Colt SAA een grote rol zal gaan spelen in Hildo's schietsport, hij heeft altijd al een duidelijk voorkeur gehad voor revolvers. Dat betekent dat er regelmatig munitie zal moet worden herladen. Om dat herladen niet te laten eindigen in een vervelend, verplicht en tijd vretend nummertje heeft Hildo besloten om, behalve voor de revolver zelf, nogmaals een diepte investering te doen in herlaadbenodigdheden. Zelf herladen is echt noodzaak, een doosje van 50 stuks patronen zal richting de 35 euro(!) gaan. Dertien doosjes ammo zijn net zo duur als de hele revolver, dus het loont de moeite. De initiële investering in herlaadcomponenten, om 45 Colt te kunnen herladen op zijn Dillon XL650 pers, komen uiteindelijk prijstechnisch in de buurt van een complete revolver.

Complete Dillon herlaad kit in 45 Colt

De herlaadcomponenten zijn niet verlofplichtig dus Hildo regelt alvast een zogenaamde Quick Change kit, die bestaat uit een extra toolhead waar de dies in komen inclusief een kruitmolen zodat er niets afgesteld hoeft te worden bij een kaliberwissel en een stander om het spul fatsoenlijk op te kunnen bergen. Extra geld maar het maakt het herlaadleven wel een stuk aangenamer. Verder een kaliber conversie kit met het noodzakelijke kleinmateriaal en uiteraard een die-set voor het 45 Colt kaliber. Snel van kaliber wisselen en daarna in hoog tempo prima 45 Colt patronen te kunnen produceren in de XL650, da's het uiteindelijke doel.

 

Quick change kit XL650

Standaard zat er al een kruitmolen, toolhead en (9mm) die-set in de pers toen Hildo 'm kocht. Een Quick Change Kit is er maar in één type en niet kaliber specifiek. Het bestaat uit een een losse kruitmolen, toolhead en een stander zodat de hele zwik gemakkelijk weggezet kan worden. De kruitmolen hoeft nu bij een wissel niet meer te worden afgesteld en de dies blijven ook gewoon in de toolhead gemonteerd zitten en blijven zodoende goed afgesteld staan, een groot tijdsbesparend voordeel. Even een snelle check, van dies en kruitafgifte, voordat het herladen gaat beginnen is natuurlijk altijd aan te bevelen, maar dat hoeft Hildo u niet te vertellen. Veiligheid voor alles!

 

Kaliber conversie kit XL650

Alles wat u verder nodig hebt om de pers naar 45 Colt om te bouwen. De gele plastic dingen zijn de 'casefeed adapter' en 'arm bushing', het ronde aluminium ding is de casefeed body bushing en noodzakelijk in het traject tussen casefeed tube en shellplate om de juiste diameter en lengte van huls te kunnen verwerken. 9mm is groen, 45ACP is rood en 45 Colt is dus geel. De hulzen glijden dan over een soort glijbaan (het platte ding, de 'station one locator') naar de shellplate. Het langwerpige metalen ronde ding is de 'powder funnel' en het trompt tevens de huls zodat later de kogel gezet kan worden. Het is kaliber (diameter) specifiek, de bestelnummers van de powder funnel voor 45ACP en 45 Colt zijn identiek ziet Hildo, en wordt geplaatst in de kruitmolen-die. Er zit een gat in het midden zodat het kruit er door kan vallen. Bij de pers zelf zitten al twee slaghoedjeszetters, eentje in een kleine en eentje in de grote maat, die natuurlijk ook verwisseld moet worden tussen large pistol/rifle & small pistol/rifle slaghoedjes. De drie messing 'locator buttons' zijn er in verschillende diameters en zorgen ervoor dat de huls niet uit de shellplate kan vallen tijdens transport van de huls in de shellplate. Mooi apparaat hoor, zo'n XL650, het is alleen de investering in de spullen die uiteindelijk best aantikken. Hildo heeft er inmiddels ruim meer als een netto maandloon staan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het spul zichzelf terugverdiend want gewoon ammo kopen is ook prijzig.

                          ________________________________

 


8 februari 2018. De nieuwe aanwinst is binnen!
Hij moest nog even bijgeschreven worden op het verlof voor ie mee mocht en vandaag is het zover. Deze revolver is gloednieuw maar Hildo had liever een tweedehandse gehad want die is goedkoper, ziet er natuurlijk wat gebruikter uit en is daarom mooier. Gelukkig is aan het uiterlijk wel wat te doen, grijnst Hildo. Zijn Walker, nu bij Kuiper in Blijham, ziet er ook relatief antiek uit maar is toch niet minder goed dan een nieuwe want echt verslijten doet een revolver niet zo snel. Helaas kwam Hildo even geen gebruikte exemplaren meer tegen, met 7.5 inch loop, in het kaliber 45 Colt. Hij is daarom voor een nieuwe gegaan.
Munitie
Van Mark krijgt Hildo een doosje Magtech cowboy action loads mee. Mooi en stijlvol doosje dus Hildo dacht er ook maar een stijlvol plaatje van te moeten maken en kwakt z'n, iets te grote, holster met riem er ook maar bij op de foto.
454 of 452?
De Magtech patronen zijn rustig geladen met 250 grain kogels, even googelen en het blijkt dat ze erg nauwkeurig schieten en .454 in diameter zijn. Da's groter dan Hildo's LEE zesvoudige giettang waar 452-200 grain kogels mee gegoten worden. Als de loop van de Cattleman te groot is voor die 452 kogels zal er voor een grotere .454 giettang gegaan worden van, waarschijnlijk, Hensel. De kogels moeten de trekken goed vullen anders wordt het met de beoogde precisie helemaal niets. Hoe dat werkt weet Hildo nog heel goed van zijn gloednieuwe Uberti Colt 1851 Navy London waar de kamer (waar de kogel gesized wordt) kleiner was dan de diameter van de trekken in de loop. Beroerd schieten en Uberti mocht zich schamen. Kamers opruimen heeft hij niet gedaan, weg met het wapen! In een achterlader kunnen gewoon grotere kogels gebruikt worden, deze Magtech patronen met .454 kogels passen er in ieder geval gemakkelijk in. Dat de loop uiteindelijk, net als de Uberti Navy, te groot zou zijn lijkt Hildo daarom onwaarschijnlijk.
              _______________________________________________


3) 14 februari 2018. Uitstekende trommelas
Foto met flits om het gebeuren wat duidelijker in beeld te krijgen. De oorzaak is snel helder, de trommelas steekt te ver naar binnen en houdt de hamer tegen alvorens die het slaghoedje bereiken kan. Bijzonder dat het zo geconstrueerd is dat de trommelas te ver naar binnen geduwd kan worden.


5) 14 februari 2018. Laden
Dit systeem werd in 1873 geintroduceerd op dit model revolver voor het Amerikaanse leger, de 1873 45 Colt Single Action Army. Iets daarvoor was er het sneller te laden maar zwakkere 'top break' knikloop systeem van de Smith & Wesson 45 Schofield, een militaire revolver waarbij trommel met loop naar voren kantelde en er sneller ontladen en geladen kon worden door, met name de cavalerie te paard. De hele achterkant van de trommel komt vrij, als bij een moderne revolver met 'uitzwenkbare trommel'. Het laden en ontladen bij de Colt gebeurt met een 'laadklep', wat langzamer maar wel de sterkere constructie is. Klep zijwaarts openen, patroon erin, trommel iets draaien en volgende patroon erin tot de trommel vol is. Ontladen gaat met de uitstoter, die ook het tempo niet verhoogd. Toch is tot op heden de laadklep ook bij alle moderne single action revolvers favoriet gebleven zoals, bijvoorbeeld, bij Hildo's BFR van Magnum Research.


7) 14 februari 2018. Small grips
Deze revolver is een replica en mensen waren vroeger duidelijk kleiner, misschien hadden ze ook wel kleinere handen. De handgreep op deze revolver is in ieder geval niet groot en zullen, voor de meeste mannen, te klein zijn.


8) 14 februari 2018. Small grip effects
Bij de opslag beweegt de grip in de handpalm en dat is voelbaar en zelfs na een paar schoten al een beetje zichtbaar. Veel schieten en blaren krijgen zou moeten lukken. Een side-effect van het behouden van de originaliteit in een replica waar ook de onhebbelijkheden zijn meegekopieerd. Gewoon niet zeuren dus.


22 februari 2017. Bullet speed 45 Colt Magtech Cowboy Loads
Eerst over de chronograaf, de Magtech Cowboy Action Loads. Enne, Hildo krijgt wel een beetje een kalende kruin nietwaar?
'Alle échte mannen zijn kaal of kalend', meent Hildo, 'dat komt van al die testosteron, knul'. 
Da's schrikken
Van de kogelsnelheden schrikt Hildo, ze liggen wel heel erg ver uit elkaar. Het opwarmen van de loop lijkt zich niet te vertalen naar veranderende kogelsnelheden, het is gewoon een chaotisch snelheidsverschil. Van munitie, waar u momenteel 32.50 euro mag neertellen voor een doosje van 50, had Hildo beter verwacht.
De oorzaak?
Nu Hildo er over nadenkt zou het wel eens gelegen kunnen hebben aan de positie van het kruit in de huls. Het kaliber 45 Colt maakt het niet gemakkelijker om goed te herladen met nitro. De huls is erg groot omdat het van origine natuurlijk een zwartkruit kaliber is. De maximale drukken liggen laag, iets van 14.000 psi max meent Hildo, die dat ook maar aanhoudt voor deze Uberti kloon, terwijl een 9mm bijvoorbeeld zomaar iets van 35.000 psi mag genereren. Er mag dus maar weinig kruit in een 45 Colt huls om niet boven de maximale druk uit te komen en dat betekent dat er nogal wat lege ruimte in de huls zit, tenzij u met het volumineuze maar dure Trailboss laadt. Waar dat beetje kruit in de huls ligt schijnt van invloed te zijn op de kogelsnelheid en het kan irregulaire snelheden opleveren. Hildo heeft niet op de plaats van het kruit gelet alvorens de trekker over te halen. Volgende keer nogmaals Magtech 4 patronen verschieten over de chronograaf en alvorens de trekker over te halen even het kruit achterin de huls schudden.


22 februari 2018. Lege huls Magtech Cowby Action Loads
De afgeschoten 45 Colt huls ziet er niet schoon uit, zoals dat bijvoorbeeld bij een fabrieksgeladen 9mm vaak wel het geval is. Zou Magtech vrij langzaam brandend kruit gebruiken of is de verbranding nooit echt schoon met een lage druk patroon?8 april 2017. Eindelijk! LEE 452-200 nieuw gegoten kogels voor de Peacemaker!

Warm gietweer en dit is het resultaat van de omgesmolten REAL's (100% lood), 9mm's (100% wiellood). De kogels zullen dus iets zachter zijn dan gewone wiellood kogels. Hopelijk is het hard genoeg voor de 45 Colt patronen van de Peacemaker want daarin gaan ze gebruikt worden, eindelijk met de nieuwe revolver schieten! Ze zijn gegoten in de 6-voudige LEE giettang die Hildo al had voor de 45ACP kogel van de 1911 maar die had er, vanwege de platte kop, aanvoerproblemen mee. Een 6-voudige tang giet lekker vlot. Beetje jammer dat de loodpot zo snel leeg is. Hildo heeft 3 potten gegoten maar het weer op gang krijgen van de tang, voordat de snijplaat goed geopend kan worden met alle 6 gietopeningen gevuld, duurt even.


5 mei 2018. Kaliber stickers van Karel
Deze mooie stickers, uit een Dymo printer, heeft multi-functioneel inzetbare collega Karel speciaal voor Hildo gemaakt. Ze gaan geplakt worden op de betreffende toolheads van de Dillon 650 waarin de dies en kruitmolens zitten. Niet moeilijk kijken, nee, straks blindelings toolheads verwisselen. Super!

1) 14 februari 2018. Op de schietbaan, probleempje?
Revolver geladen met Machtech patronen, maar hij gaat niet af. Vreemd. Even het spul uit elkaar, da´s niet zo moeilijk. De single action revolvers werken allemaal een beetje hetzelfde, laadklep openen, trommelas eruit trekken, wat wiebelen met de hamer rond de half cock stand en de trommel verwijderen.


2) 14 februari 2018. Afstandig
Hildo vindt het vreemd dat er een beetje afstand blijft zitten tussen hamer en frame.


4) 14 februari 2018. Trommelasconstructie
Hier de trommelas. Mooie bedachte constructie waarbij u geen gereedschap nodig heeft om het spul uit elkaar te halen. Dit ontwerp principe schijnt pas gebruikt te zijn bij de latere 'nitro beproefde' Colt SAA modellen. De oudere zwartkruituitvoeringen hebben een schroef die vanaf de voorkant in het frame geschroeft wordt, met een schroevendraaier, die zodoende de trommelas blokkeert. Bij deze 'nitro uitvoering' zit er een sleufgat in de trommelas die overeenkomt met de ´bout´, die geen bout is maar een stift met veermechanisme die in de sleuf van de trommelas behoort te vallen. De trommelas kan wel te ver doorgedrukt worden waardoor het de hamer blokkeert. Dat was het probleempje.
Goede replica
Uberti schijnt een behoorlijk goede (lees: model getrouwe) 1:1 kopie van de 1873 Colt Single Action Army gemaakt te hebben en daar houdt Hildo wel van. De Amerikaanse Ruger Vaquero, bijvoorbeeld, is dat niet. Neemt niet weg dat dat de Vaquero zeker een hele mooie revolver is die Hildo best had willen hebben, maar prijstechnisch gezien winnen de Italianen het en ook dat het een echte replica is, in plaats van een verbeterde uitvoering, vindt Hildo persoonlijk een pré.6) 14 februari 2018. Het (rechts) schieten
Het lijkt erop dat er iets meer beweging in de rechterarm zit, vandaar vandaag de rechterhand gebruikt wordt. Hildo heeft eenmaal eerder met een Peacemaker geschoten, destijds ook al met nitro en wat hem er van bijgebeleven is was dat er best wel terugslag is in verhouding tot een voorlaadrevolver, waar de kogel in een 44 maar ruim 140 grain is.
Nitro ipv zwartkruit
Nitro schieten met een zwartkruit revolver, dit is stukken beter met betrekking tot de rookontwikkeling maar het is wat feller en de typische mooie zwartkruit BOEEEMM ontbreekt. Deze Magtech zijn cowboyloads en cowboyloads zijn per definitie tamme ladingen voor de snelle 'Cowboy Action Shooting' disciplines. Magtech geeft 761 ft/s op in een 4" loop met een 454-250 kogel van 100% lood. Dat 100% lood verbaast Hildo, zouden ze echt bedoelen dat het puur ongehard lood is? Om het zeker te weten moet Hildo moet z'n hardheidstester terughebben en ook z'n chronograaf, hij heeft ze beide even uitgeleend. Echt tam schiet de Magtech ammo niet, kan ook niet met deze snelheid en een kogelgewicht van 250 grain. Harder hoeft het van Hildo niet, zijn Magnum aspiraties zijn voorbij.


9) 14 februari 2018. Eerste schietkaart Peacemaker
De revolver schiet prima, maar Hildo iets minder. Duidelijk merkbaar is dat de arm 'blokkeert' door de frozen shoulder en dat er extra spierspanning voor nodig is om de arm in de juiste hoek te krijgen, ook is de arm inmiddels minder krachtig. Het resulteert in wat meer trillingen, tenminste dat is waar Hildo denkt dat de trillingen vandaan komen. De punten zijn echt onder de maat. Een score van 80-plus zou voor Hildo goed haalbaar moeten zijn maar nu even niet... en het kan in het ergste geval nog wel een een paar jaar duren voordat de schouderproblemen helemaal voorbij zijn. Momenteel krijgt hij elke 2e week een behandeling bij een fysiotherapeut die in armen, schouders en nek gespecialiseerd is. Hij heeft tegen het eind van dit jaar Hildo weer 100%, zegt ie.


22 februari 2018. Schietkaart Colt SAA
Deze revolver heeft geen lekker bekkende naam met 1873 Colt Single Action Army. Peacemaker bekt beter maar neigt ook weer een beetje richting Hollywood, hoewel het wel een een officiële door Colt verzonnen benaming is. Hildo is hier wel even serieus en historisch bezig natuurlijk, afgezien dat hij met nitro schiet. De naam 'Cattleman' gebruiken, die fabrikant Uberti verzonnen heeft voelt als geschiedvervalsing, da's een slecht gevoel.
Geschiedvervalsing in Nederland?
Met aankomend geschiedvervalsing is er in Nederland momenteel al genoeg te kampen door een clubje hard schreeuwende en uitermate irritante 'politiek correcte´ uilskuikens. Zwarte Piet is al bijna om zeep geholpen en inmiddels wordt er nu voor gezorgt dat onze voormalige Nederlandse helden, slavernijverleden, zeeroverij, koloniale-periode en andere, destijds uitstekend maar vandaag de dag minder goed te verteren zaken, uitgewist gaan worden. Eerst de straat, plein en schoolnamen dan de beelden en vervolgens de historische boeken op het vuur? De activiteiten van destijds moeten gezien worden in de tijdsgeest van die periode en Piet Hein was destijds best okay. Een heel verschil met, bijvoorbeeld, Adolf Hitler die in zijn eigen tijd al fout was vandaar dat een Hitler standbeeld in geen enkele tijd past.
Punten, de nitro way
Voor politiek gerelateerde informatie kunt u beter niet op Hildo's Egocentrische Website zitten want in feite is Hildo tamelijk a-politiek en bovendien vaak onvolledig geïnformeerd door een gebrek aan interesse en dat helpt ook al niet om een weloverwogen conclusie te kunnen trekken. Hij heeft veel meer met zijn replica Colt SAA dus... de punten! Maar liefst 73 ditmaal en dat is niet verkeerd. De puntentelling doet Hildo op de nitro manier, dus 10 schoten en een geraakte ring telt mee. Niet de zwartkruit manier waar 13 schoten vallen en waarvan de hoogste 10 tellen en het middelpunt van de kogel, dat geeft hogere scores.
Schouder invloed
Het beïnvloed de punten nadelig en Hildo verwacht dat in de nabije toekomst de scores er wel wat beter uit zullen gaan zien. Hoe dan ook, deze revolver is echt een heel fijn ding waar hij erg blij mee is.24 februari 2018. De Lee 452-200 6-voudige giettang en de omgesmolten kogels
Dit gietblok heeft Hildo aangeschaft voor de Norinco 1911, alleen loopt het pistool op de afgeplatte neus vast. Er waren heel wat van gegoten maar hij heeft hij ze een poosje terug allemaal omgesmolten. Beetje balen, prima kogel voor de Peacemaker om eens wat te proberen Opnieuw gieten midden in de winter beter niet. Mogelijk dat het herladen voor de Peacemaker maar even uitgesteld moet worden.


17 april 2018. Verlichting Dillon XL650
Wat verlichting is niet slecht bij een pers en dat geldt ook voor een Dillon XL650. Het zit er niet standaard bij maar goed zien wat er gebeurt van belang en dat kan zelfs voor weinig. Deze wandlamp, met zo'n buigbare stang die niet te slap is, heeft Hildo gekocht bij de Ikea voor 5 euro. Met een energiezuinige LED gloeilamp van 200 lumen, voor 1 euro, is het nu voor 6 euro herladen met uitstekend zicht. Straks voor de eerste keer naar 45Colt voor de Peacemaker want daar wil hij nu eindelijk wel eens echt mee schieten. Enne... mooi ding hoor zo'n pers, had ie al vaker beweerd, maar hij blijft er bijzonder mee in zijn nopjes, elke keer weer. Dat mag u best weten.


31 mei 2018. 45 Colt progressief herladen
Eindelijk komt het er dan van, de XL650 wordt omgebouwd naar 45 Colt. De eerste die is een LEE universele decapper-only die. De decapper/full length sizing die van Dillon wordt niet gebruikt. De roll krimp van revolvers is een echte krimp, in tegenstelling tot de 'krimp'van pistool munitie waar de hulsrand alleen teruggedrukt wordt en daarom het goed vastzetten van de kogel niet mogeljk is zonder full-length te sizen. Omdat deze patronen alleen in Hildo's eigen Peacemaker verschoten gaan worden lijkt hem full length sizen niet nodig, tenminste niet zolang alle kamers dezelfde diameter hebben.
45 Colt vs 45 ACP
Er zit nogal wat verschil in beide hulzen. 45 Colt is echt stukken langer dan 45 ACP en dat maakt het laden met nitrokruit niet gemakkelijker. Gevoelig waar het kruit zich in de huls bevindt, wordt gezegd. Er past ook erg veel kruit in, vast minstens 30 grain zwartkruit maar ook zeker een dubbele maximale lading nitro, en dat kan de revolver niet aan. Goed opletten met herladen dus. Gelukkig laadt Hildo met een powder-check die, hij zou niet zonder willen. Die die is voorzien van een voeler die voelt of de goede hoeveelheid kruit in de huls zit, ligt dat buiten de tolerantie dan piept ie duidelijk hoorbaar.


6 juni 2018. Irregulaire kogelsnelheden 45 Colt met BA10
Het leven van een herlader gaat niet over rozen. Deze kogelsnelheden laten zien dat dit in ieder geval geen goede lading is met dit specifieke kruit. De hoogste 841ft/s (=256m/s of 922km/h) en de laagste 617 fts (188m/s of 677km/h). Niet acceptabel want dit soort snelheidsverschillen doet de kogel niet op dezelfde plaats in de kaart uitkomen. De snellere kogels zitten lager uit dan langzame. Komt doordat  langzame kogels langer in de loop zitten en daardoor uiteindelijk in een hogere hoek ´uitgeworpen´ worden door de opslag van het wapen.
Kruit schudden
De linker rij heeft Hildo eerst 'geschud', de loop iets omhoog zodat het kruit mooi achterin de huls ligt. De tweede serie, de rechter rij, heeft Hildo zo achter elkaar geschoten zonder het kruit achterin de huls te schudden. Het schudden lijkt hier weinig uit te maken, daarmee is natuurlijk niet gezegd dat het niet uitmaakt waar het kruit in de huls ligt voor het schieten. Misschien lag het kruit tijdens de tweede serie toevallig ook achterin, wie zal het zeggen?
Slaghoedjes
Hildo heeft momenteel large pistol slaghoedjes van zowel Ginex als Sellier en Bellot. Niet zo erg maar minder is het dat ze doorelkaar gekomen zijn. Hij dacht nog 'ach, valt wel mee', maar misschien is dat niet zo. De volgende serie patronen gaat weer over de chronograaf en dan zullen de Ginex en Sellier & Bellot geladen patronen apart gehouden worden. Dat er verschil kan zitten in kogelsnelheid bij verschillende merken slaghoedjes weet hij uit ervaring. Straks wordt duidelijker wat dat in dit geval uit maakt.


13 juni 2018. Schietkaart Peacemaker
Ditmaal lijkt er toch een beetje een groepje te ontstaan, wel met wat hele rare afzwaaiers waarvoor Hildo geen reden heeft. Punten telling is zwartkruit manier, 13 schoten waarvan de 10 hoogste tellen. Middelpunt van het gat bepaald de score. De rode serie is met 69 gewoon beroerd en de 77 punten serie is matig want Hildo kan in principe gewoon boven de 80 komen. Evengoed begint het langzaam ergens op te lijken.
Indexering?
Een ervaren herlader maakte Hildo attent op het feit dat er ook wel iets mis zou kunnen zijn met de revolver zelf, als een foute indexering bijvoorbeeld. De kamer in de trommel ligt dan niet precies achter de loop. Zelfs bij een duurder merk als een Ruger Super Blackhawk schijnt het wel voor te komen. Het hoeft niet eens de totale indexering te betreffen maar een één of meerdere kamers terwijl de rest wel goed is. Topschutters schieten daarom tijdens een wedstrijd wel uit een enkele kamer om zodoende afwijkingen in het schotbeeld zodoende te vermijden, vertelde hij. Bijzonder in deze tijd van CNC precision machining maar Hildo zal er binnenkort eens naar kijken.


20 juni 2018. Schietkaart Peacemaker met Ginex primers
Het verschil in de rode en blauwe groep zit in het richtpunt. Omdat Hildo een beetje hoog uitkomt heeft hij tijdens de tweede serie, een iets lager richtpunt aangehouden.
De ´blade type´korrel
Bij deze revolver lijkt de korrel op de rugvin van een haai. Niet alleen van de zijkant maar ook van de achterkant want de korrel loopt taps omhoog om puntig te eindigen. Als u erg goede ogen hebt een mooi richtmiddel maar juist omdat ie zo dun is aan de bovenkant is met een wazige blik niet zo goed te zien wanneer de bovenkant korrel precies even hoog is als de keep. Wellicht zou dat, naast de kogelsnelheidsverschillen, ook wat van de relatief grote hoogtespreiding kunnen verklaren, meimert Hildo.27 juni 2018. Wisselende snelheden?
U ziet hierboven twee foto's. Hoe dom het ook lijkt, en ook is, het is waarschijnlijk hoe Hildo hiervoor geschoten heeft over de chronograaf. De loop is langer dan hij dacht en de bridge smaller. Het sukkeltje...
De rode pijl
De rode pijl op de bovenste foto laat zien waar de eerste van de twee sensors zit. Te dicht bij, of zelfs over de sensor heen met de loop, is niet de manier om snelheden te meten. Na vier schoten met Ginex is hij een stukje verder naar achteren gegaan met de revolver en daarna lijken de snelheden wat te stabiliseren en uit te komen tussen de 600 en 650 ft/s. Dat lijkt er meer op.

5 juni 2018. Lee Collet Crimp Die 45 Colt
Bestelnummer is 90302, als u 'm ook wilt hebben. Hildo heeft een aantal 'eerste indruk' foto's gemaakt van hoe hij denkt dat het gaat werken.
Het principe
In de die-body zit een krimphuls (collet) met 4 gleuven erin, die krimphuls kan wat op en neer. De voet van de krimphuls, die iets onder de die-body uitsteekt, wordt met kracht tegen de shellholder geduwd als de ram van de pers omhoog gaat. De krimphuls word zodoende omhoog geduwd de die in, en de vier vlakken van de collet 'vouwen' daardoor iets naar binnen, en krimpt aldoende de 45 Colt huls tegen de kogel. Meer krimp geven als maximaal, als de vier vlakken al tegen elkaar aan zitten, kan natuurlijk niet en de die gaat stuk. Op het oog lijkt de 45 Colt huls (onderste foto) er vrij ruim in te passen maar Lee weet ongetwijfeld beter wat ze doen dan Hildo.
Gaat het werken in de Dillon XL650?
Lee heeft het in de handleiding over 25 lbs (een kleine 12kg) minimaal benodigde druk. Hildo wil vermijden dat er teveel druk komt op de shelholder van de XL650, het is een ander systeem dan dat van een single stage pers. Eerst voorzichtig wat proberen, nu even niet want hij heeft nog wat anders te doen.


(2) 13 oktober 2018. In de zeef
Daarna de kogels even in een zeef om het overtollige poeder te verwijderen want de laag moet dun zijn, veel dunner als een reguliere poeder coat laag. Dat er hier en daar het lood door het poeder heen te zien is schijnt niet van belang te zijn voor het resultaat. Een erg dikke laag is ook niet wenselijk, denkt Hildo, de kogel moet wel een beetje in de buurt blijven van die .452 tot .454 om geen herlaadproblemen te creëren. Het lood moet uiteindelijk goed in staan zijn om de trekken in de loop te volgen, een te dikke laag poedercoat drukt het lood van de kogel mogelijk naar een kleinere diameter en dat is vast het recept voor het strippen van de kogel.


(3) Poedercoat oven
Deze oven had Hildo al een jaar of 15 in de schuur liggen. Zit maar één knop op, de tijdschakelaar. Temperatuur instellen is niet mogelijk. Op youtube gebruikte iemand een siliconen onderlegvel, heeft Hildo niet dus vetpapier eronder.


(5) Gescheurd papier
De kogels zijn tot een klont aan elkaar gebakken, en het papier zit er ook aan vast. De kogels lossen vrij gemakkelijk van elkaar maar het papier scheurt, is lastig of helemaal niet goed van de kogels af te krijgen. Dit papier is niet de goede manier, denkt Hildo.
Siliconen vel
In de bakwereld is een siliconen vel een bekende verschijning, Hildo kende het niet maar het blijkt overal te koop en geschikt tot iets van 250 graden Celsius, ruim voldoende om het poeder te smelten.


(7) Coated 45 Colt kogels progressief laden
Het gaat prima. Sommige kogels lijken soms een fractie aan de dikke kant en de krappe powder/trump-die moest iets dieper gezet worden om alle kogels probleemloos te kunnen laden. Hildo denkt dat hij de volgende serie kogels inderdaad door de 452 sizer die haalt alvorens ze te herladen.
Tapered Collet crimp-die
De speciale Collet crimp-die voor 45 Colt van Lee, die Hildo afgelopen zomer heeft aangeschaft, is misschien ook nog een optie om de buitenkant van de huls, en de kogel, een fractie kleiner in diameter te krijgen maar hoe de Collet crimp-die gaat werken in een XL650 weet hij voorlopig nog niet.


31 mei 2018. De eerste patroon
Met de klok mee worden de dies geïnstalleerd. Universele decapper, kruitmolen die ook de huls openzet, powderchecker, kogel zet-die en als laatste de krimp-die.
Vectan BA10
Dat is het kruit waar Hildo mee gaat herladen, heeft ie toch al voor 45 ACP. Op de site van Vectan wordt gezegd minimaal 4.6 grain tot maximaal 5.8 grain met een 256 grain loden kogel uit een 45255 RCBS gietblok. Hildo heeft een 200 grain kogel, dus lichter en korter. Korter is meer ruimte in de huls, derhalve meer kruit nodig om de goede druk te halen. Lichter betekent ook meer kruit om de goede druk te halen. Hildo gaat voor 5.5 grain, dat komt wel aardig in de buurt, vrij conservatief ook. Eerst maar eens zien hoe het zo schiet.


6 juni 2018. Eindelijk... een schietkaart met de Peacemaker
De eerste schietkaart met zelf herladen 45 Colt munitie... en het lijkt niet goed. Richtpunt is raakpunt, de korrel had iets hoger mogen zijn. Erger en duidelijk te zien is de onevenwichtig grote hoogtespreiding van de groep die veroorzaakt wordt door de verschillen in kogelsnelheid. In principe, gezien de breedte van de groep, had Hildo alles binnen het zwart kunnen houden.
Het schieten zelf
Met 5.5 grain BA10 en een 200 grain kogel schiet het behoorlijk rustig, op zich zou het een mooie lading zijn. De 200 grain Lee kogel, uit de 6-voudige gietmal, komt verder mooi door de kaart en geeft mooi uitgestanste gaten als een wadcutter. Of hij echt groot genoeg is voor de loop, of dat er een kogel met grotere diameter moet komen, moet ook later nog bekeken worden.
Puntentelling
Gedaan volgens de nitro-telling, 10 schoten een aangeraakte ring telt. Met betere munitie gaat Hildo met deze 45 Peacemaker gegarandeerd hogere scores schieten als met z'n 9mm CZ Shadow, en niet alleen omdat de kogeldiameter groter is!


12 juni 2018. 45 ACP kogel te klein
De LOS kogel voor 45 ACP is 450-230. Mooie kandidaat wat gewicht betreft maar de diameter is zoals te verwachten te klein, hij valt zo de huls in. Die 452 is toch wel de minimale maat om mee te herladen en 454 misschien nog wel beter.
Geen tijd
Hildo heeft het de laatste tijd een beetje druk met allerhande, werk, deze website, beetje fitness en veel zaken die vaak jarenlang zijn blijven liggen. Vandaar geen tijd voor herlaadprobeersels of zelfs maar om z'n Ginex en Sellier & Bellot slaghoedjes te sorteren. Daarom even snel een serie 45 Colt hulzen herladen op dezelfde manier als de vorige keer, met 5.5 grain BA10, is er in elk geval met de Peacemaker te schieten want schieten... daarvoor wordt tijd gemaakt!


13 juni 2018. Zwarte hulzen... aan één kant
Alle hulzen laten duidelijk een verkleuring zien aan één kant, in combinatie met een meer of mindere mate van roetaanslag. Omdat het kruit aan de onderkant van de huls verspreid ligt tijdens het schieten? Bij een pistool is roet een lage druk verschijnsel omdat de hulswand klaarblijkelijk niet voldoende tegen de kamerwand gedrukt wordt om de kamer te kunnen afdichten. Hildo denkt dat het niet met pistoolmunitie te vergelijken is omdat 45 Colt een bijzonder lage druk patroon is, nog lager dan 45 ACP.
90302 Lee Collet Crimp Die
Van het bestaan van deze die werd Hildo op de hoogte gebracht door alweer een meedenkende herlader. Hij is van mening dat een kogel die even langer vast blijft zitten een betere, meer constantere drukopbouw geeft en daarmee een beter schotbeeld. Het verhaal heeft Hildo vaker gehoord. Even googelen, de Lee Collet Crimp Die heeft het bestelnummer is 90302, dus niet de 90865 Carbide Factory Crimp Die met de carbide ring die de buitenkant van de huls sizet want die 90865 heeft gewoon een roll crimp. De 90302 is een die die Lee speciaal voor de 45 Colt patroon ontworpen heeft, deze geeft een collet crimp die de hulsmond zijdelings tegen de kogel drukt. Dit geeft na verluid een zeer stevige krimp en is toepasbaar op alle soorten kogels, met of zonder krimpgroef. 'Prima', denkt Hildo, 'het proberen waard want extreem duur zijn ze niet'. Of dit het ei van Columbus is is nog even afwachten.


20 juni 2018. Ginex vs S&B primers
Links Ginex (rood) en rechts de Seller & Bellot (groen). De vandaag te verschieten 45 Colt patronen zijn allemaal geladen met Ginex slaghoedjes zodat Hildo zeker weet dat er geen verschillen in de groepering optreden door merkverschil. Volgende week twee series met S&B slaghoedjes. Bovendien gaan er 10 Ginex geladen en 10 S&B geladen patronen over de chronograaf. Dan moeten eventuele door slaghoedjes veroorzaakte verschillen er wel uitkomen.


27 juni 2018. Snelheidsverschil tussen Ginex en S&B slaghoedjes?

Wederom geladen met dezelfde 5.5 grain Vectan BA10 en een LEE 452-200 kogel. De eerste 4 schoten met Ginex geladen patronen waren met de loop te dicht bij de chronograaf, die wijken van een beetje tot extreem af want de kogel heeft echt geen 958ft/s gevlogen. Verder lijken de snelheidsverschillen tussen Ginex en S&B mee te vallen. Misschien dat kogels die ontstoken zijn door Ginex slaghoedjes gemiddeld iets sneller zijn en wellicht is ook de snelheid iets regelmatiger of is het gewoon toeval?


27 juni 2018. Snel even een kaartje
De snelheidmetingen nemen nogal wat tijd maar zonder kaart geschoten te hebben wil Hildo de baan niet verlaten. Zes in de trommel en achter elkaar doorschiten zonder de hand naar beneden te doen... De hoogste score tot nu toe met maar liefst 81 punten (zwartkruit manier gemeten). Hoogtespreiding lijkt ditmaal niet erger dan de breedtespreiding. Zat het dan allemaal gewoon tussen de oren?


10 oktober 2018. Finally... The Peacemaker!
Geen patronen meer maar gelukkig heeft Hildo z'n vermaarde XL650, wat een pers mensen, geweldig. De gevette kogels die hij nog had liggen vlotjes in de 45 Colt hulzen en er is alweer wat te schieten! Het probleem nu is het eerst moeten vetten van de kogels, moet hij toch even voor gaan zitten en ze zijn, door het type vetgroef niet heel erg gemakkelijk goed vol uit het vet te trekken tijdens het pan-lube proces. Tevens, het vet wat hij gebruikt (50/50 bijenwas/frituurvet) onderhevig aan een houdbaarheidsdatum het valt op een gegeven moment gewoon uit de vetgroeven van kogels die te lang liggen. Waarschijnlijk doordat het water in het vet verdampt, speculeert Hildo.
De resultaten
Niet heel erg bijzonder en in feite zelfs onder de maat.
De uitvlucht
Hildo heeft z'n beide 'frozen shoulders' haast weer onder controle, geheel herstel kan tot 4 jaar duren. Maar nu is er weer iets anders overbelast, een spier in de rechter schouder aldus Hildo's fysiotherapeut. 'Je moet ook geen krachttraining doen met frozen shoulders, het is als rijden met een auto met drie wielen. Iets raakt overbelast en uiteindelijk gaat het niet goed'. Dus de krachttraining, die goed schieten veel gemakkelijker maakt, moet hij noodgedwongen alweer achterwege laten. Ouderdom komt met gebreken zei opoe vroeger al, ze lijkt alweer gelijk te krijgen.


(1) 13 oktober 2018. Poederkogels ofwel... Powder coated bullets!
Poedercoaten is een procedé waarbij plastic om metaal gesmolten wordt. Het poeder blijft elektrostatisch aan het metaal kleven en daarna gaat het object een oven in waar het poeder vloeibaar wordt en uiteindelijk een mooie supersterke, veel sterker dan lak, laag geeft. Het bladdert zo maar niet af. Zo is Hildo´s frame van z'n Harley is destijds in 1992 gecoat en het houdt tot op de dag van vandaag in principe prima.
Kogel poedercoaten
Het poedercoaten van kogels is geen nieuw fenomeen, Youtube staat er vol met how-to filmpjes. Ook gerenommeerde fabrikanten als het Duitse Handler & Natermann hebben kleurig gepoedercoate kogels in hun assortiment, Hildo heeft er ooit eens mee geschoten. Het is niet geschikt voor high performance geweerkogels maar voor wat Hildo er mee wil is het wellicht een goede vervanger voor kogelvet.
Waarom coaten?
In principe moeten loden kogels, als er geen mantel omheen zit van koper of messing, gevet worden. Met kogels die gepoedercoat zijn is dat, als het goed is, niet meer nodig. De poedercoating zou de kogel voldoende moeten beschermen tijdens de korte maar heftige reis door de loop. Als het niet goed werkt is dat snel genoeg te zien aan lood in de loop, meent Hildo.
Het coaten
Simpel, u ziet het hierboven. In een bakje gooien samen met wat poedercoat in de kleur van uw smaak, Hildo kreeg gratis wit poeder dus kleur bekennen is geen probleem. Dan het bakje een beetje ronddraaien zoals u dat ook met Lee's Liquid Alox zou doen. Loden kogels zijn niet statisch maar ook zo blijft er zonder verdere problemen een superdun laagje poeder aan de kogels zitten.


(4) Gebakken kogels
Het poeder is mooi om de kogels gesmolten maar sommige zien er wat verbrand uit, er kwam ook een hoop stinkende witte rook uit het oventje. Hetzelfde probleem had Hildo ook al met broodjes die 15 jaar geleden in de oven gebakken werden. Een goede temperatuurregeling is noodzakelijk, ook bij kogels bakken.(6) Het verschil van coat en geen coat
Sommige kogels zijn iets groter, andere iets kleiner maar in principe komt het erop neer dat de kogel van 452 naar 454 gaat. Die 454 is, denkt Hildo, ook zo'n beetje de maximale maat die de kogel zou mogen hebben om fatsoenlijk te kunnen herladen. Het is ook de maat de Magtech gebruikt in hun cowboy-load munitie en moet daarmee veilig zijn voor alle replica's. Als de huls te groot wordt in diameter is ie ook niet meer te laden in de trommel. Op maat sizen naar 452 kan natuurlijk altijd, Hildo heeft een 452 sizer-die liggen want het is ook de maat waarmee de kogels voor Eleanor gesized worden, van 453 naar 452.


(8) 45 Colt poederpatronen
Hier ligt de eerste serie patronen. In totaal zijn er iets van 100 kogels gebakken schat Hildo

14 oktober 2018. IKEA kogeldozen
Het is nog niet zo lang geleden dat Hildo helemaal niets van de IKEA moest hebben, mutsenwinkel, maar dat is veranderd. 5W LED lampen voor 1 euro per stuk, dat doet niemand ze na. Hildo hoeft, letterlijk, na 15 jaar stommelen in het donker, 's avonds niet meer met een zaklamp naar de WC. En dan wat u hier boven ziet. Deze dozen zijn niet supergoedkoop, doos iets van 1 tot 1.50 en deksel ook iets van 1.50 euro. Maar de kwaliteit is erg goed. Luchtdicht, erg stevig en dik plastic wat doorzichtig is, dus Hildo kan direct zien wat voor kogels in de doos zitten. Langwerpige en ronde leverbaar, beide in twee maten.
Siliconen vel
Bijna 5 euro maar onmisbaar om kogels op te kunnen leggen alvorens ze te coaten in de oven.
Zeef
Nog geen drie euro, te goedkoop om te laten liggen. Van RVS ook nog, bij de Blokker een plastic exemplaar voor tegen de 7 euro, dus nu heeft ie er twee en de RVS versie gaat zeker z'n leven lang mee. Hij is perfect om overbodig poedercoat van de kogels te schudden.


(1) 17 oktober 2018. De eerste series met poederkogels
Beetje laag gericht, iets onder het zwart, maar om de meest consistente groep te krijgen blijft Hildo gewoon op het zelfde punt mikken. De groepjes zijn redelijk, in ieder geval beter dan met het pistool. Een afwijking naar links of rechts, de Walker week iets af naar rechts, heeft deze Single Action Army niet.22 oktober 2018. Kogelsortering
Kogels in diepvriesbakjes, zo had Hildo het altijd maar met deze nieuwe IKEA bakjes pakt hij het beter aan. Nooit geen diepvriesbakjes moeten opentrekken om te zien wat voor kogels erin zitten. Alles netjes en duidelijk luchtdicht opgeborgen, gesorteerd, gestapeld en gelabeld. Dit zijn ongevette kogels, als de kogels gevet zijn, of gepoedercoat, moet er nog een bakje 'gevette kogel' bijkomen natuurlijk, anders wordt het een rommeltje. Hildo heeft ook nog wel wat andere kogels, de 457 rondballen van de voorlaadrevolvers, 452-230 Lee met ronde neus voor de 45ACP, de binnenkort nog te gieten 459-535 Lyman Postell long range kogel (die naar 452 gesized wordt voor Eleanor) en nog meer maar niet overal hoeft een bakje van. Evengoed zijn meer bakjes, voor de gevette evenknie, binnenkort wenselijk. Mooie bakjes voor hulzen, schoon en vuil, zijn ook wel mooi. Bakjes, bakjes, bakjes, dat Hildo niet doorslaat in de bakjes, daar zorgt hij wel voor.


31 oktober 2018. De laatse poederkogelpatronen
De laatste van de eerste serie kogels zijn vanavond verschoten. Kogels heeft Hildo nog wel maar hij moet ze eerst poedercoaten. No problemo want er is inmiddels een oven waarbij de temperatuur normaal regelbaar is. Deze Single Action Army schiet echt heel erg leuk, zeker met deze gereduceerde lading en deze voor 45 Colt tamelijk lichte kogel. Desondanks komt Hildo niet verder dan 69 punten, net alsof hij eerst wat op moet warmen voordat het beter gaat. Wie precies op moet warmen, Hildo of de revolver, is nog even onduidelijk.


5 november 2018. Door de Lee 452 sizer-die
Sommige kogels zijn door de poedercoat aan elkaar blijven plakken in de oven. Dus even door de 452 sizer-die zodat ze allemaal dezelfde maat hebben om ze gemakkelijk en uniform te kunnen herladen. De vorige keer zaten er een aantal bij die wel heel erg dik of bobbels hadden. Heeft hogere piekdrukken en soms moeilijke extractie van hulzen, da´s niet goed.
Het herladen
Bij het herladen blijkt dat de 452 gesizede kogels soms een fractie dun zijn. Ze gaan prima in nieuwe hulzen maar gaan te los in gebruikte hulzen en hebben af en toe zelfs de neiging om in de huls te zakken, komt omdat Hildo z'n hulzen niet full-length sized. Full length sizen wil Hildo niet dus een grotere LEE 454 sizer-die staat nu in bestelling.


7 november 2018. Met 452 gesizde poederkogels
Het groepje lijkt niet raar. Wat hoogtespreiding, maar dat kan aan Hildo liggen. Gevoelsmatig denkt hij dat een iets dikkere kogel misschien wel iets beter schiet, maar misschien ook niet. Even wachten tot de grotere LEE 454 sizer-die binnenkomt en zien of dat de precisie naar een nog hoger plan tilt want. Vast wel want deze revolver met deze munitie heeft potentie, dat is in ieder geval waar Hildo van overtuigd is.28 november 2018. Again & again
Hildo is nog lang niet flauw van de Peacemaker, nee, het wordt zelfs steeds leuker en hij komt helemaal in the swing of things. Nog een kaart ziet ie ook wel zitten maar het is druk op de baan. Mensen die voor de verlening van het verlof nog even snel een schietbeurt moeten maken om aan de minimale 18 stuks te komen. Onbegrijpelijk dat 18x schieten per jaar al een probleem is zijn terwijl de meesten in de buurt van de baan wonen.
Frozen shoulder
Hildo blijft maar doorzeuren over die frozen shoulder maar, zo zegt hij, het is wel een lastig iets. In de zomer van 2017 is het begonnen. Januari 2018 naar een schouder-gespecialiseerde fysiotherapeut, supersnelle verbetering lag in het verschiet. Dat gebeurde ook maar inmiddels zit er weinig voortgang meer in en is het zelfs verslechterd en met de therapeut is hij gestopt. Vanavond lijkt het weer even beter en zie die scores, eentje erbij van boven de 80! Dat belooft wat als het weer echt over is en hij eindelijk weer met krachttraining kan beginnen. Frozen shoulders, het verschrompelen en hard worden van het schouderkapsel door een ontsteking, kan maximaal 4 jaar duren maar iedereen hersteld uiteindelijk, met of zonder beperking in de uiteindelijk beweging. Voor snel fysiek herstel is Hildo klaarblijkelijk niet in de wieg gelegd, nog even geduld...


6 december 2018.  LEE 454 sizer-die
Binnen & ready to reload! Of het te merken is aan de resultaten is nog even afwachten want Hildo is een niet erge consistente schutter. Gelukkig wordt het van goede munitie vast niet slechter!


12 december 2018. 1e kaart met El Presidente & Hildo!
Hildo had El Presidente al eens beloofd dat hij de Peacemaker mocht proberen. Dus voor de eerste keer met een single action revolver en... 79 punten. U denkt, dat valt tegen maar hij had eerst te laag gericht en is daarna (te) hoog gaan richten en corrigeren tijdens een serie geeft geen kleine groep. Toch het groepje van zeven kogels hadden er tien kunnen zijn en dan was 90 niet onmogelijk geweest. Kortom, niet slecht voor een eerste keer!
Hildo's score
Zullen we het daar maar even niet over hebben?


13 december 2018. Nieuwe serie poederkogels
De laatste 454-200 kogels die Hildo heeft en allemaal één keer de oven in. Ditmaal iets langer met de zeef geschud zodat er minder poeder aan de kogels blijft zitten.
De minimale hoeveelheid poeder?
De minimaal benodigde dikte van de poedercoatlaag bestaat natuurlijk wel, hoe dik dat is weet Hildo niet maar die hij er nu op heeft zitten is dunner dan bij de vorige bak-sessie dat zorgt ervoor dat, bij het 454 sizen, dat de diameter van het lood waarschijnlijk niet of maar nauwelijks kleiner wordt.


19 december 2018. Topscore!
En dan ineens is het zover, na de eerste serie van 79 is er dan ineens die van 88 punten! Toeval? Kan best maar Hildo denkt dat ie gewoon goed is, heel af en toe.


27 december 2018. Gladder zoekrandje
Als voorbereiding op een nieuwe herlaadsessie heeft Hildo besloten de primer pockets van de 45 Colt hulzen een iets groter 'zoekrandje' te geven en verwijderd hier een miniscuul stukje van de huls.
Haken
De vorige keren had het slaghoedje bij sommige hulzen de neiging om even te blijven haken, met als gevolg dat er ef en toe een patroon tussen zat waar het slaghoedje iets buiten de hulsbodem uitstak, en dat geeft problemen. De trommel van de revolver loopt vast en, omdat de trommel maar in één richting gedraaid kan worden, betekend dat het uitelkaar halen van een geblokkeerde revolver op de schietbaan.
Heeft het geholpen?
Uiteindelijk lijkt het erop dat de boor net niets weggehaald heeft van waar de rand overgaat in de 'kamer', en dat is waar de het slaghoedje volgens Hildo zou blijven haken. Inmiddels zijn er weer ruim 200 patronen herladen, haken doet ie af en toe nog wel maar niet meer zo erg. Mogelijk dat de hulzen de eerste keer soms iets moeilijker herladen vanwege hele kleine imperfecties?


9 januari 2019. Uphill
Heuveltje op gaat het met de scores, in verhouding tot de eerste schietkaart van dit jaar.
Missende kogel
Vaak gebeurt het niet maar af en toe is er zo maar eentje missend. Ook vandaag was het hij de eerste (rode) serie, niet, raak. Vreemd hoor. Vandaar maar 65 punten. De tweede een redelijke 78.
Computerbril
Een computerbril is een soort van leesbril, die de focus iets verder weg legt. Dit om zonder ooginspanning scherp te kunnen kijken op een van te voren bepaalde afstand. Een echte aanrader als u vaak en lang achter een beeldscherm zit.
En wat heeft dit te maken met schieten dan?
U voelt het al aankomen als oudere schutter. Dingen scherp in het vizier krijgen lukt met een bril redelijk maar het vizier zelf scherp zien valt niet mee. Toch is dit best belangrijk, belangrijker dan de kaart superscherp zien. Hildo's computerbril lijkt heel redelijk te werken, de keep en korrel is beter te zien dan ooit. De zwarte wazige vlek die het midden van de kaart is, is duidelijk genoeg in beeld.
De toekomst?
Nog even een paar keer proberen en als dat beter gaat Hildo heeft het idee dat ie binnenkort eens bij Specsavers langs moet voor een speciale schietbril. Goedkoopste optie is daar momenteel maar 19 euro, da's inclusief ogen opmeten, montuur en glazen. Upgraden kan, maar wordt natuurlijk duurder.


16 januari 2019. Schietkaart Peacemaker
Het meditatief momentje heeft niet geholpen, misschien lag het er ook wel aan dat hij zijn computerbril niet bij zich had. Hildo zit duidelijk in een schuttersdip. Gelukkig kent hij zichzelf goed daarom weet hij dat het voorlopig nog niet maar binnenkort wel omhoog gaat met die scores. Wedden?


6 februari 2019. Eerste schietkaart
Een computerscherm staat over het algemeen iets verder weg dan een boek. Schieten met een computerbril gaat daarom beter dan met een leesbril want ook het zwart van de kaart moet nog duidelijk te zien zijn om er wat van te kunnen bakken.
En?
Het kijkt echt beter en in de schietresultaten zou dat te zien moeten zijn. Hildo denkt dat ie binnenkort een speciale 'schietbril' laat maken die, lekker makkelijk, gewoon in de schiettas blijft zitten zodat vergeten van De Bril niet aan de orde is.


10 februari 2019. Christien de Pedicure
Zij schiet zwartkruit, net als razendsnelle duelschutter echtgenoot Chiel. Zij maakt zelfs haar eigen wasmiddel maar is tevens gediplomeerd pedicure, perfecte combinatie! Eerst trekt ze het witte schort aan en spant vervolgens plastic over de vloer, het begint te lijken op een aflevering van 'Dexter'. Hildo begint licht te transpireren maar de behandeling is snel, professioneel en zowaar pijnloos. Het is zo gebeurt. Wel valt het Christien dat Hildo erg holle voeten heeft en de voetzoolkussentjes. onder de bal van zijn voeten, verschoven lijkt. Dat klinkt naar meer problemen dan een paar eksterogen. Als Hildo slecht schiet komt het van zijn voeten!
                   ----------------------------------------------------

14 oktober 2018. 60 stuks 45 Colt patronen
De lage ronde bakjes van de IKEA zijn volledig luchtdicht. Misschien helpt dat ook wel om zwartkruit patronen langer in goede staat te houden. Het messing van de hulzen heeft bij Hildo in huis de neiging om zwarte vlekken te krijgen of zelfs groen uit te slaan als het een beetje in contact komt met zijn kogelvet en zwartkruit zelf is hygroscopisch.
60 stuks voor de baan
Om patronen mee te nemen naar de baan lijken deze bakjes prima. Er passen gemakkelijk 60 patronen 45 Colt in. Meer dan voldoende voor een avond schieten.
Makkelijk vullen
Een gewone patroondoos moet gevuld worden, patroon voor patroon en dat duurt erg lang. Gewoon erin kwakken is natuurlijk stukken sneller, nadeel is dat u geen preciese controle heeft over de patronen. Slaghoedjes die uitsteken, achterstevoren zitten of helemaal missen, heeft u dan niet in de gaten.


(2) 17 oktober 2017. Uitstekend slaghoedje
Na de eerste schietkaart een storing. Tijdens het laden loopt de trommel vast, wil niet meer voor of achteruit. Tot tweemaal toe haalt Hildo de trommel uit de revolver en tot tweemaal toe loopt ie weer vast. Dan pas ziet hij de patroon waarvan het slaghoedje iets buiten de huls uitsteekt. Dát krijg je ervan met die gemakkelijke ´kieper er maar in zonder er verder naar te kijken´ patroondozen.


(3) 17 oktober 2018. Tweede serie met poederkogels. Goedgekeurd!
Na het slaghoedje probleem nog twee series, nu hoger gericht, onderkant zwart tot iets in het zwart.
De rode gaten: 63 punten
De eerste serie, eigenlijk de vierde van deze avond, dus dat de groepering steeds verder uit elkaar komt te liggen verbaast Hildo niets.
De blauwe gaten: 89 punten!
De 5e serie van deze avond, Hildo verwacht er niet veel meer van... Maar hoe is het mogelijk? Hier schiet hij zomaar 89 punten en... wat een groepje daar in het midden! Of de kruitlading van 5.5 grain Vectan of poederkogels nu wel of niet goed schieten is hier duidelijk geworden. Vier in de 10 en vier in de 9 is teveel voor toeval, toch?


24 oktober 2018. Nog drie series
Nog wat patronen over van de vorige keer. Ditmaal drie weigering, slaghoedje is goed ingedrukt maar hij gaat niet af. Of het een Ginex of S&B primer betreft weet hij zo niet, er is wat door elkaar gebruikt. Niet goed als het om precisie gaat natuurlijk. Ook merkte hij dat er in één kamer een patroon moeilijk te laden was, in de andere kamers niet. Deze Uberti is niet van de kwaliteit/precisie die zijn BFR wel heeft, da's duidelijk. Misschien moet er een kamer iets geruimd worden, Later maar eens zien. Volgende keer gaat hij iedere poederkogel eerst door de 452 sizer-die halen om te dikke kogels en laadproblemen daarmee voor te zijn.
Weer de derde serie
67 & 71 punten zijn niet bijzonder maar dan ineens bij de derde serie 86 punten, wederom 4 in de tien en twee in de negen. Moet de revolver eerst op gang komen, of ligt het aan Hildo? Zijn schouderprobleem, een overbelaste schouderspier bovenop de frozen shoulder, wat al 2 jaar speelt, lijkt erger te worden en geeft vandaag een pijnlijke schietbeurt want het heffen van de arm gaat moeizaam en is stekend gevoelig. Evengoed, ongeacht het resultaat, schieten is altijd leuk en de moeite waard!


4 november 2018. Titanica kogeloven
Gratis gekregen van iemand die ´m al jaren op zolder had liggen. De naam Titanica verbindt Hildo niet direct met een voorspoedige gang van zaken, maar met kogels poedercoaten valt het vast mee. Zowel tijd als temperatuur is instelbaar en zelfs of de warmte van onder, boven of allebei komt. Dit moet goed gaan!


4 november 2018. De eerste Titanica poederkogels!
Proberen, 10 minuten op 200 graden. Gelijk prima. De poedercoat is er mooi omheen gesmolten en, ondanks dat ze op een hoop liggen, zijn alle kogels goed gecoat. Diverse plakken wel tot een klompje aan elkaar maar zijn gemakkelijk van elkaar los te breken.


5 november 2018. Schone vingers!
Elke schutter weet dat wanneer hij bezig is geweest met loden kogels dat goed te zien is aan de vingertoppen. Handen wassen is aan te raden.
Geen lood
Met deze poedercoat kogels blijven de vinger volledig vrij van lood. Gunstige bijkomstigheid.
21 november 2018. Colt 45 vs Colt 45 vs Red Dead Redemption
Beide zijn van origine een Colt 45, de revolver een Colt 1873 SAA en het pistool een Colt 1911. Beide komen voor in het grootste open-wereld spel van dit moment, Red Dead Redemption 2. In het spel is de 1911 te vinden, net als de Colt Peacemaker (Cattleman genoemd), Rolling Block etc. Dat weet Hildo omdat hij Red Dead Redemption 1 heeft en geduldig gewacht heeft tot versie II klaar zou zijn. Hij heeft onmiddelijk, pre-order, Red Dead Redemption 2 en een bijpassende Playstation 4 Pro aangeschaft heeft om eindelijk het spel der spelen te kunnen spelen. Knallen met deze wapens in het echt én in het spel, da's toch fantastisch?5 december 2018
Het is een hele tuf naar Hoogeveen en telkens is er weer de hoop 'vandaag gaat het bovengemiddeld lukken'. Dat het vandaag niet De Dag Der Dagen is mag duidelijk zijn.
Nitro vs zwartkruit vs afzuiging
Het kan u niet ontgaan zijn dat Hildo, als voormalig fervent zwartkruitschutter, een tijd weinig en de laatste tijd zelfs helemaal geen zwartkruit meer heeft geschoten. Onlangs vertelde de voorzitter van de club dat er, door financiële tegenvallers, even niets gedaan kan worden aan de afzuiging (in feite aan het foutief aangelegde luchttoevoer systeem). Draagvlak voor verbetering binnen de club is er overigens ook nooit geweest, er wordt zelfs regelmatig geschoten zonder dat de luchtverversing aanstaat. Hildo haalt z'n schouders op, het probleem zit misschien tussen z'n eigen oren, maar met zwarte neusgaten van de baan komen wil hij niet.


12 december 2018. 2e kaart met Hildo!
Nadat El Presidente heeft laten zien dat er wel degelijk een goede groep te schieten is kan Hildo natuurlijk niet achterblijven. Een snel toegepaste triggerpoint therapie-druk op de juiste plek van zijn schouder en hij heeft er, even, wat minder last van. Nu moet het gebeuren!
Afzwaaiers en sub-groepen
Uitvluchten zijn er genoeg, schouder of zo, maar eigenlijk kan Hildo de rare afzwaaiers niet helemaal verklaren. Bij zowel de eerste als de tweede serie komen er een aantal kogels toch aardig dicht bij elkaar die rechts van het midden een soort van vrij kleine sub-groepjes vormen. Beter een sub-groep dan geen groep.14 december 2018. De loop na al die poederkogels?
Hildo heeft deze revolver nieuw gekocht en er is op 14 februari 2018 voor het eerst mee geschoten. Eerst 50 Magtech cowboy load patronen en daarna waarschijnlijk nog iets van totaal tegen de 600 patronen. U ziet hierboven twee van de beste foto's die Hildo van de loop gemaakt heeft.
Nooit schoongemaakt
De Peacemaker heeft Hildo nog nooit schoongemaakt. Wel een paar keer wat olie bij de draaiende delen, hij is geen barbaar, maar de loop is nog nooit doorgehaald.
250+ poederkogels
Na de serie zelf gegoten loden gevette kogels zijn er nu ruim 250 poederkogels verschoten. Als het systeem van poedercoaten voor kogels niet zou werken moet het aan de loop te zien zijn.
Conclusie
Behalve wat zwarte stipjes van kruit of slagsas van het slaghoedje van het laatste schot, is er niets te zien. Spiegelblank zonder zichtbare afzettingen in de hoek tussen de velden en trekken. De poederkogels werken prima met nitro. Of het met zwartkruit ook zo gaat weet Hildo nog niet maar dat gaat hij ter zijner tijd zeker proberen want poedercoaten is veel minder werk en geeft minder rommel dan panluben.


2 januari 2019. Eerste van 2019 en geen beste!
Soms gaat het goed, soms wat minder. Vandaag toch wel wat last van de schouder en Hildo vermoed dat het toch wel het een en ander te doen heeft met de score van vandaag. Zou kunnen, misschien ook niet. Zeker is dat er, gezien deze kaart, heel veel ruimte voor verbetering is dit jaar en dat is mooi!9 januari 2019. De eerste twee interne competitie kaarten van 2019
Ondanks het gebruik van de computerbril, en daarmee het goede zicht op de keep en korrel, overtuigen beide kaarten niet. Met dit soort scores gaat Hildo ergens onderaan eindigen, denkt hij. Op zich niet erg maar hij weet dat hij het in principe beter kan. Wat er nu écht mis op dit moment, op zijn schouder na, is een beetje onduidelijk. Het wapen of munitie de schuld geven ligt voor de hand maar als inmiddels beetje doorgewinterde schutter weet hij beter. Tijd voor een meditatief momentje!


6 februari 2019. Tweede schietkaart
De eerste serie zomaar 85 punten, de tweede 65. Hoe het kan? Aan het kijken ligt het ditmaal zeker niet en de frozen shoulder geeft iets minder last dan vorige keer maar begint bij de tweede serie van deze kaart pijn te doen. Houding compenseren voor pijn heeft duidelijk invloed. Ook zijn er geen reserves aan spierkracht wat een soort miniatuur trilling teweeg brengt de laatste tijd, alles omdat de arm/schouder nu al meer dan anderhalf jaar een probleem vormt. Hildo kan niet wachten tot hij eindelijk weer met krachttraining kan beginnen. Dán gaat er weer beter geschoten worden met handvuurwapens. De gym staat er en de gewichten liggen klaar!
                         -------------------------------------------------

11 november 2020. Beste kaart ooit

Deze kaart, na bijna twee jaar schieten met de Cattleman, laat opeens een groepje zien die Hildo nog nooit in zijn hele sportschietcarriere geschoten heeft, daarom wil Hildo toch alleen nog even deze kaart laten zien op deze bladzijde van Uberti Cattleman / Peacemaker bladzijde. Met deze revolver is niets mis!

---------------------------------------------------------------

Hildo legt 13 patronen neer en begint aan de serie. Iets gehaast want hij heeft zin om te schieten maar de tijd op de baanplanner is beperkt. Desondanks schiet hij vanavond met de eerste kaart direct de kleinste groep van zijn leven. 98 punten!

Jammer dan

Die 98 punten zijn geteld op de zwartkruitmanier, met een serie van 13 en de laagste drie vallen af... maar hij schiet met nitro! Ach.. dan gelden er andere regels. Een nitro serie zijn 10 schoten. Dertien schoten op de kaart op de nitro manier, dan wordt de score 99 (ring geraakt telt mee), maar het zijn 3 teveel dus de hoogste drie komen te vervallen. Dus 3 tienen eraf + 9, 8 en 6 erbij = 92 punten.

Evengoed

Dit is toch zonder twijfel verreweg de kleinste groep die hij ooit geschoten heeft. Zijn hand was ditmaal opeens supervast en de trekkervinger had hij eigenlijk veel te ver om de trekker maar wel het handvat dieper in de hand/beter vast. Geen gewogen kogels, geen gewogen kruit en toch zo'n groep schieten! Zelfs met de gecorrigeerde 92 punten schiet hij nog een punt beter dan de 91 die hij december 2015 met de BFR geschoten heeft. De hoogste score ooit, met de zwartkruit Colt Walker, was ook niet beter met 92 punten maar de groep wel degelijk stukken groter.

 
 BACK