Hildo's kogelvetpillen!
Een voorlaadrevolver loopt snel vast? Dat hoeft niet...

 Back to Zwartkruit Index 

U weet dat door het schieten met zwartkruit nogal wat vervuiling aan het wapen optreedt. Bij revolvers gaat het met name om de trommel die de neiging heeft steeds zwaarder te gaan lopen, en natuurlijk de loop die langzaam dichtslibt. Hildo duikt hier in en zijn resultaten, Ťn oplossing, vindt u hier.

 

Bullet lube voor kogelvetpillen

Hier ziet u de ingrediŽnten voor Hildo's kogelvet waarvan hij kogelvetpillen gaat maken. Een kogelvetpil kan zo tussen kruitlading en kogel van Hildo's voorlaad revolvers gebruikt worden, dat doen ze in Amerika ook. Het is hard, dus zal het zich niet mengen met het kruit. Kruit kan niet tegen vet of olie moet u weten, dat tast de werking aan. U krabt zich achter het hoofd, maar Hildo weet wat hij doet! Deze melange is gedeeltelijk afkomstig van een van Hildo's kennissen. Een beproefd concept. Het enige wat Hildo aan de samenstelling heeft veranderd, is in plaats van het aardoliedestillaat Molykote BR2 Plus vet gewoon Diamant frituurvet te gebruiken. Arachide olie is gewoon pindaolie, het restproduct tijdens de fabricage van pindakaas. Het is beter bekend als slaolie. Bijzonder hittebestendig en het wordt niet ranzig. Diamant frituurvet gebruikt Hildo al een hele poos, en het heeft zich intussen bewezen. In het midden achteraan ziet u een kilo bijenwas staan. Knetterhard spul dat, behalve geschikt voor het maken van exclusieve kaarsen, prima inzetbaar is als bindmiddel tot het verkrijgen van de juiste viscositeit van het kogelvet. Bovendien heeft het ook nog smerende eigenschappen. Bijenwas wordt in kogelvetten over de hele wereld gebruikt, zelfs in professionele. Sunlight (spreek uit: sunlicht) kent u allemaal nog. Het is een ouderwetse echte zeep zonder te veel toevoegingen. Dat zeep glibberig is, weten we allemaal en bovendien zijn high-pressure vetten vaak op zeepbasis. Zeep wordt zelf van vet gemaakt en tijdens het schieten wast de zeep automatisch uw loop, het kan niet makkelijker! Het originele recept gaat uit van 25% van alle bestanddelen, gemeten in gewicht. Als het te dun is, meer bijenwas toevoegen.

De oplettende lezer ziet op de voorgrond tevens een lege pistoolhuls, kaliber 45 auto, en een stuk roodkoperen waterleiding, 12mm. Dit gaat gebruikt worden om .45 ronde schijfjes te prikken van het uitgegoten en uitgeharde kogelvet. De schijfjes kogelvet zullen vervolgens geplaatst worden boven op de kruitlading in Hildo's Colt Walker. Bovenop het schijfje vet wordt de kogel geperst. Het vet houdt de kruitresten in de loop smeuÔg zodat bij het volgende schot de kruit residuen de loop uitgeblazen worden en de kogel gelijktijdig gesmeerd wordt.

 

Colt Walker loop als gietmal

Hildo heeft bedacht dat hij de loop van zijn Colt Walker het best kan demonteren en dan de loop volgieten met het gesmolten vet nadat hij de ene kant afgeplugd heeft met een schoonmaakviltje.

 

Vetstaaf

Na het stollen kan het vet uit de loop gedrukt worden. Dat gaat mooi soepel en Hildo kan de kogelvetpillen snijden uit de vetstaaf.

 

Kogelvetpillen

Echt professioneel ziet het er niet uit, dat is Hildo met u eens. De vetpillen zijn ietsjes te zacht, maar ze wel harder dan bakboter of frituurvet. De witte stippen in het vet zijn wel knetterhard, wat het is weet hij niet. De ingrediŽnten percentages zijn nog niet helemaal goed, denkt Hildo. Het systeem van smelten, in de loop gieten en naderhand met een Stanleymesje snijden werkt overigens wel. Alleen zijn alle pillen niet even dik en soms scheef afgesneden. Hmm... Voor grote hoeveelheden kogelvetpillen is de Walker loop te kort en het heeft even nodig om af te koelen. Eerst de goede samenstelling en consistentie zien uit te vinden en dan toch maar met de .45 huls schijfjes prikken uit het vet.

Later wilde Hildo nog een keer gaan voor een samenstelling van 50% bijenwas, in plaats van 25%, om het vet harder te krijgen en 50% van de andere ingrediŽnten.

Misschien is bijenwas, paraffine en mutton tallow (schaapsvet) ook wel goed. Dat wordt in Amerika gebruikt met zeer goede resultaten.

Eerst maar eens zien hoe het schiet met deze vetpillen van deze samenstelling.

 

23 maart 2007. 2e Colt Walker kogelvetpil schietresultaten

40 schoten met 54 grain Zwitsers kruit met kogelvetpil onder de loden bal.

Rood = eerste 2 trommels

Geel = de rest

De resultaten zijn minder dan de vorige keer met het Explosia kruit. Waarom?

Hildo denkt dat hij z'n dag niet had. Hij had het idee dat ie vandaag meer trilde dan de vorige keer wat de mindere schietresultaten zou verklaren. Het Zwitsers kruit is duidelijk krachtiger dan het Explosia kruit. Goed te merken door de hardere terugslag en de revolver sloeg meer omhoog. De laadhevel van de Walker viel bij elk schot naar beneden, en dat was bij het Explosia kruit niet het geval. De knal zelf leek wat korter te duren maar kan ook inbeelding zijn.

Voor goede resultaten hoeft Hildo niet naar het Zwitsers te grijpen. Misschien is het kruit beter maar het was bij Hildo deze keer niet terug te zien in de schietresultaten. Hildo is nu eenmaal niet meer dan een middelmatige schutter en hij loopt eerder tegen zijn eigen beperkingen aan dan aan de technische beperkingen die minderwaardig kruit een topschutter mogelijk zou kunnen opleggen in het behalen van het beste resultaat. Tevens, en niet onbelangrijk, schijnen volle ladingen niet het beste schietresultaat te geven. Voor de beste groeperingen dient u te schieten met gereduceerde ladingen. Omdat Zwitsers sterker is dan het Explosia kruit lijkt het Hildo niet ondenkbeeldig dat de resultaten minder goed zijn bij het gebruik van volle ladingen Zwitsers dan bij volle ladingen Explosia kruit. Reduceren dus, maar dat heeft Big Boom Junkie Hildo nog nooit gedaan want de grootste boem krijgt u toevallig wel met de grootste lading. Hildo belooft u dat hij ter zijner tijd ook eens serieus met gereduceerde ladingen zal gaan schieten om te kijken of daar echt kleinere groepjes mee te behalen zijn.

De tweede kogelvetpil schoonhoudresultaten. Zwitsers No. 2 (FFFG) kruit

Hier ziet u wederom de loop van de Walker aan de monding na 40 schoten met 54 grain Zwitsers kruit. Wederom zwartkruit resten aan de onderzijde van de loop en de bovenzijde lijkt weer tamelijk schoon. Of de loop schoner of minder schoon is moeilijk te zeggen want Hildo heeft verschillende foto's gemaakt en op elke foto lijkt het weer iets anders, maar de loop lijkt met Zwitsers kruit toch meer vervuiling te vertonen. De loop over de volledige lengte scherp in beeld krijgen lukt niet. De kogelvetpillen waren de vorige keer wat zacht, dus Hildo heeft op goed geluk wat bijenwas en twee waxinelichtjes (paraffine) aan de mix toegevoegd. Resultaat: knetterharde kogelvetpillen. Op zich prima, maar na 40 schoten bleek de Walker toch weer last te krijgen van een zwaar draaiende trommel. Waarschijnlijk toch te weinig smerend materiaal in het kogelvet. Wel bleef de loop aan de monding net zo schoon als de vorige keer. Om de resultaten echt goed te kunnen vergelijken zal Hildo volgende week met deze zelfde mix gaan schieten met het Explosia kruit om de effecten van de kruitresiduen tussen Zwitsers en Explosia beter te kunnen vergelijken.

Colt Walker loop aan de trommel zijde. Zwitsers No. 2 (FFFG) kruit

Van deze kant had Hildo de loop de vorige keer niet gefotografeerd. Dit ziet er tamelijk dramatisch uit. Droge harde afzettingen zijn duidelijk te zien. Tijdens het schoonmaken bleek dit echt hard spul wat je niet zo met een doekje wegveegt. U kunt zich voorstellen dat wanneer een kogel door deze loop geperst wordt, dat ie aardig wat wrijving ondervindt. Ook logisch dat de loop dan warmer wordt dan normaal. Het Zwitsers kruit is natuurlijk sterk spul wat hoogstwaarschijnlijk heter brandt. Daarmee kan een kogelvetpil het wel eens lastiger krijgen dan met minder explosief kruit, speculeert Hildo. Volgende week weet ook u of het Explosia kruit daadwerkelijk minder of zachtere afzettingen geeft of dat er in de kogelvetpillen die deze week gebruikt zijn gewoon te weinig vet zit.

 

Auwauu!!

Mocht u overwegen ook met kogelvetpillen aan de slag te gaan, houdt er rekening mee dat gesmolten vet knap heet is. Voor u het weet heeft ook u een brandblaar en loopt u jodelend door het huis. 'Ik jodelde helemaal niet' protesteert Hildo. 'Ik zei niet eens au, en lachte er alleen maar om. Haha, zo ongeveer. Ik ben een echte zwartkruitschutter en dat zijn allemaal echte kerels. Die geven daar niks om, echt niet'.

Tuurlijk Hildo, tuurlijk. Trouwens, wanneer ben je voor het laatst bij de tandarts geweest? Oeps... was maar een geintje hoor, je hoeft niet meteen zo bleek weg te trekken. Hildo, Hildo!?

 

Nieuwe kogelvetpillen

Als de vetpillen op zijn, dan blijft Hildo niet besluiteloos aan de zijlijn staan. Welnee! Hij gaat direct aan de slag voor een nieuwe serie vette pillen

 

Kogelvet

Hier het vet bezig te smelten. Dit mengsel bestaat uit 50% bijenwas en 50% dik wit frituurvet van Diamant. U ziet een mooie homogene vloeistof. De ingrediŽnten laten zich uitstekend smelten en het is vervolgens prima in de revolverloop te gieten. Het stollen in de juiste diameter is een kwestie van tijd.

 

Diepvrieslopen

Na het vet in de lopen gegoten hebben, gaan ze richting diepvries. Na tien minuten bij min 18 graden is het vet al voldoende gestold om met de pollepel de verkregen vetstaaf met goed resultaat uit de loop te kunnen drukken.

 

Dikkere kogelvetpillen

De kogelvetpillen zijn, net als vorige week, de 50/50 mix bijenwas en frituurvet. Zonder zeep dus en de revolver is desondanks prima schoon te maken. Op de vervuiling binnen in de loop lijkt de zeep ook niet van invloed te zijn.

Deze vetpillen zijn ook wat dikker afgesneden dan de vorige serie. De kogel zit wat hoger in de trommel en daarmee dichter bij de 'forcing cone' van de loop. Hoe dichter het projectiel bij de loop zit, des te beter is de accuratesse is de algemene stelregel. De kruitlading opvullen met griesmeel, koffie, Brinta of een ander vulmiddel doet Hildo niet. Te veel werk tijdens het herladen op de baan. Hildo krijgt de vetpillen overigens niet rechter afgesneden dan u ziet. Dat kan wel, maar dat zou moeten gebeuren door middel van het uitgieten van het vet om vervolgens de vetpillen uit de gestolde massa te prikken. Dit heeft Hildo zelf ng niet geprobeerd maar hij heeft al wel uit betrouwbare bron vernomen dat de uitgeprikte vetpillen aan het pizzabord blijven plakken.

 

 

 

 

 

 

.

 

 

IngrediŽnten wegen

IngrediŽnten smelten

Overkokend mengseltje

De witte stukken willen niet oplossen

Theorie is ťťn ding, de praktijk is wat anders

Hildo bezig met het vervaardigen van kogelvet voor de kogelvetpillen. Op een digitale keukenweegschaal weegt hij van elk ingrediŽnt 25 gram af. Bijenwas, Diamant frituurvet, pindaolie en Sunlight zeep in Hildo's ouwe leger veldfleshouder. Vervolgens op de gaspit. Wat meurt die zeep zeg! Donders, de walm slaat er vanaf tijdens het smelten en de citronellageur is adembenemend. Zo fris heeft Hildo's huisje nog nooit geroken en hij ontwikkelt instant hoofdpijn. Maar een echte zwartkruitschutter zet door! Het mengsel begint alras te koken, u moet erbij blijven en roeren want het wil graag overkoken. Het kookt zelfs nog een hele poos door nadat het van het vuur is verwijderd.

Er lijkt iets niet goed te gaan. Er zitten allemaal witte vlokken / stukken in. Zeep? Of misschien was het Diamant frituurvet toch geen goed idee? Roeren helpt niet om de witte stukken op te lossen.

 

16 maart 2007. 1e Colt Walker kogelvetpil schietresultaten

36 schoten met 53 grain Explosia kruit met kogelvetpil onder de loden bal.

Rood = 1e trommel

Roze = 2e trommel (allemaal in het zwart!)

Wit = 3e trommel

Groen = 4e trommel

Geel = 5e trommel

Blauw = 6e trommel

Er mist een geel gat, een kogel moet precies door een ander gat gevlogen zijn, of de hele kaart is gemist maar dat lijkt Hildo sterk. De resultaten zijn bevredigend voor Hildo's doen. Hij heeft zelfs het idee dat hij beter geschoten heeft dan zonder kogelvetpil, maar het kan ook toeval zijn. Volgende week is het Zwitsers kruit aan de beurt en Hildo is benieuwd of hij verschil merkt in schietresultaten of in het vastlopen van de revolver door zwartkruit afzettingen.

De eerste kogelvetpil schoonhoudresultaten. Explosia kruit

Hier ziet u de loop van de Walker aan de monding na 36 schoten met 53 grain Explosia Jagdschwarzpulver-0 kruit. Het lijkt niet verkeerd! De kogelvetpillen hebben hun werk gedaan want na 36 schoten zag de loop van de Walker er zo uit als hierboven. Er is nog wel een beetje residu te zien maar alleen aan de onderzijde van de loop. Het kan gezegd dat de Walker 36 keer werd afgeschoten en dat in de tussentijd de revolver niet uit elkaar gehaald hoefde te worden om de as schoon te maken waar de trommel op draait. Alles in het mechanisme bleef soepel draaien.

De vetpil onder de kogel werkt!

 

30 maart 2007. 3e Colt Walker kogelvetpil schietresultaten

40 schoten met 53 grain Explosia Jagdschwarzpulver-0 kruit met kogelvetpil onder de loden bal.

Rood = 1e trommel

Blauw = 2e trommel

Groen = 3e trommel

Roze = 4e trommel

Wit = 5e trommel

Geel = 6e trommel

Oranje = laatste 4 schoten

Ondanks het zachter schietende Explosia kruit kan niemand dit een klein groepje noemen. De kaart bij 'de 1e Colt Walker kogelvetpil schietresultaten' was veel beter. Hetzelfde kruit, dezelfde lading, dezelfde kogels en dezelfde kogelvetpillen. Alles was identiek, behalve het resultaat. Het is duidelijk, Hildo schiet niet altijd gelijk, de ene dag beter dan de andere. Wat dit betreft, kan Hildo dus niet concluderen dat het Zwitsers kruit beter of slechter schiet. Het is wel stukken krachtiger dus als u iets heavy duty aan flinters wilt schieten, dan is de keus Zwitsers. Voor Hildo is een gaatje in de kaart genoeg, dus hij prefereert Explosia want het is goedkoper en met volle ladingen in een revolver als de Walker gaat er aardig wat door. Reduceren met het Zwitsers om aan de gelijke explosieve kracht te komen is natuurlijk mogelijk, maar dan zit u met opvulmateriaal te knoeien om de kogel zo dicht mogelijk bij de loop te krijgen, en daar heeft Hildo geen zin in. De kogel diep in de kamer schijnt onzuiverder te schieten. Het Zwitsers kruit heeft trouwens ťťn groot nadeel... het laat knetterharde afzettingen na! Leest u maar verder bij de derde kogelvetpil schoonhoudresultaten.

De derde kogelvetpil schoonhoudresultaten. Explosia kruit

Wederom de loop van de Walker aan de monding na 40 schoten met 53 grain Explosia Jagdschwarzpulver-0 kruit. Er werd met identieke kogelvetpillen geschoten en het is duidelijk: De loop blijft toch schoner met het Explosia kruit dan met Zwitsers. De afzettingen die u ziet zijn zacht en spoelen letterlijk met alleen warm water uit de geiser zo de loop uit, bij het Zwitsers kruit waren het echt harde afzettingen. De Walker bleef gedurende de hele 40 schoten volledig soepel draaien, er was niets aan het mechaniek te merken. Omdat het Zwitsers kruit krachtiger is, zal het waarschijnlijk sneller zwartkruit residu tussen de trommel en de trommel as blazen, vermoedt Hildo.

Colt Walker aan de trommelzijde. Explosia kruit

Het verschil in de afzettingen tussen het Explosia Jagdschwarzpulver-0 (FFFG) en het Zwitsers No. 2 (FFFG) kruit, vooral in het eerste stuk van de loop, wordt voor Hildo steeds duidelijker. De bovenste van de twee foto's hierboven laat zien dat er duidelijk minder zwartkruit afzettingen in de loop zitten met Explosia kruit. Bovendien zijn de Explosia afzettingen vettig en zacht. Op de onderste foto ziet u allemaal stukjes in het begin van de loop (de forcing cone) naar binnen steken. Dit zijn geen afzettingen maar gewoon vet. Dit had Hildo bij de eerste schietsessie met het Explosia kruit ook al opgemerkt, maar geen foto's van gemaakt. Bij het Zwitsers kruit zijn er geen vet overblijfselen te vinden, alleen maar harde afzettingen aan het begin van de loop. Omdat het Zwitserse kruit veel sterker is dan het goedkope Explosia komt er bij die extra explosieve kracht van het Zwitsers een veel grotere hitte vrij, dat is logisch. Dit verbrandt het vet in Hildo's kogelvet pillen waarna alleen harde afzettingen overblijven. Of deze speculatie helemaal klopt, weet Hildo niet maar hij weet wel dat u met Explosia veel langer kunt doorschieten dan met Zwitsers in combinatie met kogelvetpillen.

Hoeveel sterker is het Zwitsers kruit eigenlijk? Dat weet Hildo nu nog niet, maar hij zal te zijner tijd het Zwitsers en Explosia naast elkaar zetten en zien hoe snel beide kruitsoorten een loden bal door zijn chronograaf kunnen laten vliegen.

 

Lekbord

De loop wordt tijdens het vullen boven dit (voormalige pizza) bord gehouden. Vet dat langs de loop lekt, maakt op deze manier de bende niet nog groter dan het al is

 

Twee soorten vetstaven

Hildo maakte ditmaal twee soorten vetstaven. De bovenste donkere bestaan uit 50% bijenwas, 40% frituurvet en 10% Sunlight zeep, de onderste lichter gekleurde bestaan uit 50% bijenwas en 50% Diamant frituurvet. De genoemde percentages zijn gewichtspercentages. Dat de zeep merkbaar verschil maakt bij het schieten of naderhand bij het schoonmaken gelooft Hildo niet meer. Het maakt wŤl verschil tijdens het smelten en gieten. De zeep wil slecht smelten en het vermengen is dus lastig. Bovendien vormen er zich tijdens het koken allemaal luchtbelletjes, wat het gieten zeer bemoeilijkt. Het mengseltje lijkt wel een een beetje op een gelei pudding! Hildo gebruikt de Sunlight zeep voortaan wel om zich te wassen. Het mengsel 50% bijenwas en 50% frituurvet smelt en giet super.

 

 Kogelvetpil conclusie:

Het was natuurlijk al veel langer bekend maar Hildo heeft, volgens hemzelf, nu persoonlijk onomstotelijk bewezen dat een vet onder de kogel het veel beter doet dan een vet bovenop de kogel. Ook wel logisch natuurlijk. Vet bovenop de kogel wordt zo de loop uitgeschoten, basta. Maar vet onder de kogel smelt en maakt de hele loop vettig. Dat is goed want dan blijft het zwartkruit residu zacht. De zachte residu wordt met de eerst volgende kogel die voorbij komt zo de loop uitgeblazen. Dat tafereel herhaald zich telkens weer, de loop slibt aldus niet meer dicht, en u kunt eindeloos door blijven schieten.

Ook de trommel heeft een voordeel bij het gebruik van een vetpil onder de kogel. Het smeltende vet smeert niet alleen de loop maar tevens de trommel as door vet wat tussen de trommel en forcing cone (begin van de loop) uitgeblazen wordt. De trommel blijft veel beter gangbaar dan bij gebruik van vet bovenop de kogel. Dit effect is vooral bij Hildo's Colt Walker zeer goed merkbaar.

Vet mengt met kruit!

Hildo heeft er niets van kunnen merken. Ook een test, een kogelvetpil op een vloeitje bovenop de kast in de kamer (een warm punt) liet na geruime tijd geen noemenswaardig vet of olie in het vloeipapiertje trekken. Bij een 50/50 frituurvet/bijenwas combinatie is het vet dusdanig hard dat er geen vloeistoffen meer uitlopen die de werking van het kruit negatief zouden kunnen beÔnvloeden. Al helemaal niet bij voorlaad revolvers want die worden na het laden ook direct weer leeggeschoten. Er plakken hoogstens wat korreltjes kruit aan de vetpil, meer niet. In hulzen zou het eerder een probleem kunnen zijn omdat die herladen worden om vervolgens in de kluis te belanden. Een vetpil in combinatie met hulzen heeft Hildo (nog) niet geprobeerd.

Schiet Hildo in het vervolg met kogelvetpillen onder de kogels?

Jazeker, want dit systeem is veruit superieur aan vet bovenop de kogel. De combinatie 50/50 (naar gewicht) van Diamand frituurvet/bijenwas houdt uw wapen gangbaar en de loop haast blinkend schoon... en dat is waar het om gaat.

Andere vet combi's kunnen natuurlijk ook, zolang het maar smeert en zolang het maar dierlijke of plantaardige vetten zijn die u gebruikt. Vetten op aardolie basis schijnen een teerachtig residu te kunnen achterlaten wanneer u het gebruikt met zwartkruit.

 

 Back to Zwartkruit Index