Hildo's Zwartkruit! (page 36)
Het twaalfde jaar als sportschutter!

 BACK
Als overgrootvader Frerik...

      ...vuurwerk met de Beaumont!

4 Januari 2017. Een goed begin van het nieuwe jaar met Truus!

Overgrootvader Frerik zat in dienst van 1868 t/m 1873 en in 1871 is het Beaumont geweer officieel ingevoerd, hij heeft er vast mee geschoten. Voor Hildo is het nu, in het jaar 2017, de eerste keer. Spannend, logisch. Truus stelt niet teleur, maar Hildo moet haar wel even leren kennen. Met 70 grain kruit achter de kogel blijft er in ieder geval niets over van die typisch Nederlandse lulligheid. Als Truus geen dame geweest zou zijn, zou Hildo gezegd hebben: 'Dit is een geweer met ballen!'.

Maar hoe schiet het?

Truus is vrij zwaar en dat dempt de terugslag. Het schot dondert indrukwekkend over de baan, maar ook met deze lading blijft het een vriendelijk schietend geweer.

De eerste kogel... weg

31 punten lijkt niet veel, maar dat heeft een reden. De eerste kogel zit zelfs helemaal niet op de kaart. Even de kaart op 25 meter gehangen, de kogels blijken laag af te komen. Hoger richten dus. Hoe u over keep-korrel heen kijkt, kan veel uitmaken, er is daardoor nóg een kogel onder de kaart doorgegaan. Ondanks dat de gaten niet in het midden zitten... Truus schiet superscherp! De afwijkingen die u ziet zijn Hildo's eigen schuld, u weet hoe hij is. Toch meent Hildo dat hij met deze Beaumont wel eens heel hoge scores zou kunnen bereiken.

 

Magazijnpal naar voren: magazijn buiten gebruik gesteld (enkelschots)

Magazijnpal naar achteren: magazijn in gebruik gesteld (meerschots)

4 januari 2017. De werking van het magazijn

Na het eerste schot gelijk het magazijn proberen. Het laat zich prima laden. Met het maximale aantal van vier patronen in het magazijn wil hij natuurlijk ook nog eentje in de loop. Het magazijn moet eerst 'in gebruik' worden gesteld om het te kunnen vullen, om het daarna 'buiten gebruik' te stellen, de enkelschot-stand, anders kan de grendel niet naar voren worden gehaald omdat ie tegen een patroon aankomt die in het magazijn zit. In de 'buiten gebruik' enkelschot-stand zakken de patronen in het magzijn iets naar beneden zodat u de grendel heen en weer kunt halen zonder patronen uit het magazijn te duwen. Zie de foto's hierboven.

Geen veiligheidspal (safety)

Voor de sportschutter is het niet van belang, die loopt niet rond met geladen wapens, maar voor een militair geweer is het toch een serieuze tekortkoming dat een wapen niet op 'veilig' gezet kan worden. In eerste instantie is de Beaumont wel met een veiligheidspal uitgevoerd, maar daar waren problemen mee en die zijn daarom allemaal maar verwijderd. Met de Beaumont-Vitali M71/88 kan met het magazijn geladen rondgelopen worden, er hoeft immers geen patroon in de kamer, maar die enkelschots Beaumont M71 moest dus eerst geladen worden voor er mee geschoten kon worden. 'Vreemd hoor', aldus Hildo.

 


4 jan 2017. High Power 1911
Na de Beaumont nog even los met de 1911. De gaten zijn gemaakt met 3,5 grain Vectan BA10 achter de kogel in plaats van 3,3 grain. Of het nu beter schiet? Het lijkt er haast wel op, maar Hildo is een uitermate onbetrouwbare schutter met fluctuerende resultaten, die eigenschap laat hij hier ook weer schitteren. De eerste (rode) serie is echt ernstig groot en belooft niet veel goeds voor deze nieuwe lading. Vervolgens ligt het grootste gedeelte van het tweede (blauwe) groepje opeens beduidend dichter bij elkaar. De munitie is identiek, het is Hildo's consistentie die stukken beter kan. Hij belooft dat hij er aan gaat werken... vast wel, u kent hem langer dan vandaag. Wat de 3,5 grain lading betreft, het lijkt toch best goed te schieten met die 450-230RNCP LOS kogel en storingen tijdens het uitwerpen waren er niet meer. Goedgekeurd!

 

11 januari 2017. Tweede kaart met Truus

De keep is wat hoger afgesteld en dat lijkt te werken, maar de korrel moet nog wel erg laag in de keep gehouden worden... het eerste schot ging weer onder de kaart door en de hoogte van de korrel in de keep vindt Hildo niet erg duidelijk te zien, moet nog even wennen waarschijnlijk. De rest zit wel allemaal op de kaart maar het groepje is groot. Hildo wijdt dat toch nog steeds aan zichzelf, want hij merkte wel dat het geweer vandaag niet zo goed stil te houden was. De patronen zijn identiek aan vorige week: nieuwe hulzen, zelfde lading en dezelfde kogels.

Na tien patronen stuk?

Truus heeft er geen zin meer in. Bij de elfde patroon weigert het slaghoedje, nogmaals. Proberen helpt niet. Beide andere patronen weigeren ook, het slaghoedje vertoont een deuk maar niet diep genoeg om daadwerkelijk af te gaan. Of het de slagpin is, de hoofdveer of iets anders maakt op dit moment niet meer uit. Later thuis maar eens naar kijken, grote problemen verwacht Hildo niet.

 

18 januari 2017. De laatste twee series met de, tromgeroffel... 1911!

Kent u het liedje nog van Herman Brood en Henny Vrienten: 'Als je wint, heb je vrienden'? Nou, als u een 1911 hebt, heeft u er ook zomaar een hele serie bij, en dat heeft niets met winnen te maken. Veel mensen hebben/kennen een 1911, in het echt of als virtueel wapen uit games. Het in ieder geval een legendarisch en daardoor bere interessant pistool.

De 1911 vs de CZ Shadow

Wat Hildo betreft, doet de Shadow het op alle fronten beter. Handling, ergonomie, laden, ontladen, schieten, precisie, trekker, magazijncapaciteit, enzovoorts. 'Kan best, maar het wordt natuurlijk nooit een 1911'. Met dat ene zinnetje worden alle argumenten voor een hogere CZ Shadow-status onderuit gehaald. Een legende wint het altijd.

De kaarten

Niet zo best. Zie de zes series die Hildo hiervoor met de Shadow geschoten heeft, toch beduidend kleinere groepjes. Binnenkort wil Hildo toch een aantal andere kogels kopen en tevens weer wat herladen met zelf gegoten loden kogels. Die schoten wél goed in de 1911. Toch blijft het schieten met loden kogels in het pistool een no-go voor Hildo totdat SV de Vrijheid de afzuiging heeft aangepakt.

 

25 januari 2017. Vier Shadow series

Vorige keer zes series verschoten, ditmaal vier. Hildo wil dit nog een poosje volhouden om te zien of hij zijn gemiddeld puntentotaal merkbaar omhoog kan krijgen. In principe zou dat moeten kunnen, gewoon vaker met hetzelfde wapen schieten. Veel wisselen en de resultaten dalen.

In de praktijk

De eerste serie was voor Hildo's doen prima, met 81 punten. De volgende series laten een slecht en nog verder dalend resultaat zien: 63, 62, 60. Hier is hij niet tevreden mee en de oplossing is simpel: stoppen met de schietsport of meer oefenen. U weet vast wel wat zijn keus gaat worden!

 

2 februari 2017. Diopter treurnis

Een topdiopter is het zeker niet, nooit geweest ook. Het lijkt heel wat, maar de markeringen (het werkt zoals een schuifmaat) zijn niet juist aangebracht. Alle streepjes zijn precies naast elkaar aangebracht en tienden zijn daarom niet te meten. Als het eenmaal goed staat voor een bepaalde afstand en u wisselt niet van kruit en ladingen, dan is er goed mee te leven. Helaas is het draad van de diopterschroef, die de diopterladder vasthoudt als ie rechtop staat, niet goed meer. Vastdraaien kan niet meer. Als Hildo naar beneden zou schieten, valt de diopterladder naar voren. Naar beneden schieten komt niet echt voor op de baan, maar goed vast zitten moet ie wel. Er zit ook speling in, het voetje van de ladder is iets smaller dan de houder die op de kolf zit.

Een nieuwe diopter?

Lee Shaver heeft een vreselijk mooie 'Long Range Soul Sight voor muzzleloader rifles', compleet met Hadley eyecup, zodat het gaatje in de diopter te verstellen is. Pedersoli is goedkoper. Zelf heeft Hildo ooit een keer geschoten met de Rolling Block van Rob Duijf, in het kleine zwartkruitwereldje wereldberoemd. Zijn geweer was uitgerust met een Lee Shaver diopter, met bijbehorende ringkorrel met allerlei inserts. Dat kijkt mooier dan die van Eleanor. Hildo hoorde Rob toen iets zeggen van 750 euro. Voor u misschien niet veel, voor Hildo wel. De huidige diopter is geen topproduct, verre van, maar Eleanor kostte ook maar 200 euro en kijk eens hoeveel jaren Hildo er al groot plezier aan beleeft! Het spul is vast wel goedkoop vast te zetten. Gewoon een bout erdoor of zo.

Binnenkort even kijken.

 

15 februari 2017. Dubbele Shadow

Twee kaarten, beide met twee maal tien schoten. De bovenste is de eerste, de onderste de tweede, vanzelf. De eerste kaart is vrijwel altijd de beste, de hoogste punten zijn dan ook daarop te vinden. De tweede serie op de eerste kaart schoot Hildo sneller. Langzaam of snel, er zit verschil in. De tweede kaart is matig, met name die 68 punten. Hildo denkt dat ie meer moet schieten, vast wel.

 

15 februari 2017. Precisie schieten

Wat gaan staan zwaaien met het pistool brengt u niet tot de hoogste precisie. Opgelegd schieten, zo doet Hildo het. De echte professional koopt een Ransom Rest, maar die heeft meer geld dan Hildo, die het liever uitgeeft aan kogels, kruit en slaghoedjes.

 

15 februari 2017. Opgelegd geschoten

Hildo's eigen herladen patronen vs de Prvi Partizan ammo. En? Het heeft weinig zin. De groepen, want groepjes zijn het nauwelijks, zijn niets kleiner dan gewoon vrijstaand staan te wiebelen. Misschien ligt het aan zijn ogen maar in ieder geval is er nu iets duidelijk en dat is: Het ligt gewoon aan Hildo zelf! Dure fabrieksmunitie kopen in de hoop dat hij veel beter gaat schieten is een ijdele hoop... hij moet aan zichzelf werken en méér schieten want Practice Makes Perfect. Althans, da's wat onze westerburen beweren.

 

8 maart 2017. Sneller schieten dan laden

Lucky Luke schoot sneller dan zijn schaduw. Hildo schiet snel met zijn Shadow. Veel sneller schieten kan ook wel, maar de kaart moet wel geraakt worden. Hij wilde even proberen om in een cadans te komen. Na de opslag, die telkens hetzelfde is, weer zo snel mogelijk keep-korrel op het doel en wederom 'knal'. Als u er heel veel munitie doorjaagt, zult u ongetwijfeld op een gegeven moment vast razendsnel achter elkaar leren schieten, maar de munitiekosten zullen astronomisch zijn. Toch leuk om even drie magazijnen achter elkaar leeg te blazen, alvorens ze weer volgestopt moeten worden natuurlijk... en die mooie UpLULA magazijnvuller die hij heeft, wordt telkens vergeten.

Patronen zijn op

Met deze kogels is de laatste munitie verschoten die Hildo destijds gemaakt heeft. Binnenkort is er dus weer heel veel te herladen maar alvorens dat te doen, wil hij een nieuwe kruitlading hebben die een minimale power factor geeft van 125. Ook goed voor eventuele wedstrijden, later.

 

5 april 2017. Full power & een groepje

Soms heeft u uw dag, soms niet. Vorige week had Hildo klaarblijkelijk z'n dag niet want vandaag gaat het opeens stukken beter met de 3.8 grain Vectan. De afzwaaiers rechts boven even niet meegeteld, die waren in het begin. De rest is heel redelijk dus met die kruitlading zit het wel goed.

Schoner op een hoop

Dat de hulzen schoner het wapen uit komen had Hildo vorige week ook al gemerkt. Wat hem toen ook opviel, maar wat hij niet vermeldt heeft, is dat de hulzen veel verder het wapen uitgegooid worden en... de meeste verbazingwekkend dicht bij elkaar.

 

6 april 2017. 45ACP op de XL650

'Kijk, dit is genieten hoor', aldus Hildo. Hij heeft hier dik 250 stuks 45ACP, met 3.8 grain Vectan BA10, storingsvrij gemaakt in een sneltreinvaart. Meer lege hulzen zijn er niet, jammer. De Dillon XL650 was een uitgaaf maar wel een hele goeie want wat kan herladen op deze manier leuk zijn. Hulzen in de hulzenbak, slaghoedjes in de primertube en herladen maar. Genieten hoor! Als primertube leeg is moet die weer opnieuw geladen worden, daarvoor dienen slaghoedjes eerst stuk voor stuk 'geprikt' worden met de pick-up tube. Ook hulzen doet Hildo licht inspuiten met WD40, om vervolgens overtollig olie te verwijderen met keukenpapier, alvorens ze in de hulzenbak gaan. Al die extra werkzaamheden er om heen nemen wel wat extra tijd. Om de pers aan de gang te houden zijn er minimaal twee mensen nodig denkt Hildo. Gelukkig heeft hij tijd genoeg.

 

19 april 2017. Drie series met de 1911

Wegens de slecht werkende afzuiging, nog slechter als de inblaaskant uitgezet wordt 'omdat het tocht' laat Hildo de bijna volbezette 50 meter even voor wat het is. Met handvuurwapen schieten betekent niet dat het minder leuk wordt, helemaal niet zelfs. Verrassend is het ditmaal wel. De 1e kaart, 2 series, laat de rode gaten zien waar Hildo recht onder het zwart richtte. De blauwe iets verder naar links gericht maar ondanks dat de correctie gering is lijken de kogels verder naar links uit te komen. Dat is ook altijd lastig om correcties door te voeren tijdens een schietbeurt, het worden al snel overcorrecties en dan blijft er van een groep weinig meer over. Dan liever een scheef groepje!

3e kaart: Ingeoliede loop

Iets Ballistol op de buitenkant van de loop. Met wat meer olie tussen loop en barrel bushing is er minder speling. Dus kleinere groepjes. Helaas, daarvan is helemaal niets te zien. Het lijkt er zelfs op dat de olie een negatief effect heeft gehad maar dat is theoretisch, Hildo's inziens, niet logisch. Hij schuift het af op vermoeidheid. Het schoonmaken van de loop moet nog gebeuren, even bezig net andere dingen maar het blijft in de planning staan.

Grendelen

Gelijk maar het magazijn vol met vier patronen en eentje in de loop. Het wapen grendelt net zoals ze schiet: uitstekend. De lege huls uitwerpen gaat perfect en ook de aanvoer vanuit het magazijn werkt uitmuntend.

Eén weigering

Er was één weigering, de patroon ging niet af. Het kan zijn dat het aan het Ginex slaghoedje ligt. In zo'n situatie altijd even wachten of het schot niet alsnog afgaat, veiligheid voor alles. Sinds het Murom-debacle heeft Hildo overal Ginex slaghoedjes in, want duurder dan noodzakelijk hoeft niet. Dit is de eerste weigering met Ginex. Het grendelen gaat verrassend licht, terwijl dan tegelijkertijd ook de hoofdveer wordt gespannen. Hildo vermoedt dat de hoofdveer niet erg sterk is en dat dat niet alleen de oorzaak is van het lichte grendelen, maar ook de oorzaak van de weigering.

 

4 jan 2017. Keep-korrel-doel

De keep ligt erg laag. Dat het met een speciale schuif op het vizier iets hoger gezet kan worden (lijkt op de 250 meter-stand), daar kwam Hildo pas achter toen hij weer thuis was. Het eerste schot gaat onder de kaart door, maar door het platte gedeelte aan de korrel gelijk te houden aan de bovenrand van de keep en de punt van de keep aan de onderkant van het zwart te houden, lijkt het al een stuk beter. Hoe er destijds mee geschoten werd, weet Hildo niet. De keep is erg onduidelijk te zien, erg diep is ie niet. Bovendien is de keep nogal wazig tijdens het schieten, net als hierboven op de foto. De jongere ogen van de soldaat hadden daar destijds vast minder problemen mee.

 

4 jan 2016. Schoonmaakdoekjes... Fantastisch!

Van het schoonmaken heeft Hildo even geen foto's. Tijdens het reinigen van de loop is de loop nat en kan vliegroest zich haast in seconden beginnen af te zetten. Hildo wil geen tijd verknoeien aan andere zaken dan schoonmaken en alles zo snel mogelijk weer in de beschermende olie zetten.

Hoe Hildo schoonmaakt?

Eerst de grendel verwijderen, loopmonding op de grond en een slechts vochtig (goed uitgeknepen, dus niet nat) doekje met wat afwasmiddel om de pompstok wikkelen. Hildo duwt het doekje met de pompstok van achteren richting loopmonding door de loop heen. Niet weer terug naar achteren omdat er dan rommel vanuit de loop in de kamer en het grendelmechanisme terecht kan komen. Het doekje valt dus uit de loopmonding en pas dan wordt de pompstok voorzichtig teruggehaald en volgt een nieuw doekje. Echt pompen met de pompstok met veel water doet ie alleen bij voorladers, bij die wapens helpt dat om de rommel uit het zundkanaal te krijgen.

Het aantal doekjes? Verbluffend!

Truus heeft een spiegelblanke loop en een heel nette ook nog. Het vierde doekje is al vrijwel helemaal schoon... Hildo weet niet wat ie ziet! Nog een vijfde er doorgehaald, maar dat heeft al nauwelijk zin meer: schoon is schoon. Dit heeft ie nog nooit gezien. Nog een aantal doekjes om de loop weer droog te krijgen en tot slot een doekje met WD40 door de loop. Hildo heeft geen enkel geweer dat zo snel en gemakkelijk schoon te krijgen is. Veel troep komt er ook niet uit de loop, een zwarte stip op de vloer was alles. Vrijwel al het vuil wat in de loop zat, ziet u op de doekjes hierboven. De loop lijkt zo glad dat het vuil nauwelijks kans krijgt zich te hechten. Truus is echt een fantastisch geweer, ook om schoon te maken.

Gewoon daklood kogels

In tegenstelling tot een Kropatschek, die vreselijk diepe trekken heeft die niet gevuld kunnen worden door de kogel waardoor de loop bij volle ladingen door gascutting vol komt te zitten met lood, is er met de Beaumont niets aan de hand. Zelfs een volle lading met dakloodkogels laat geen spoortje van lood achter in de loop. Dit wapen is echt gemaakt om te schieten met loden kogels, net zoals de Chassepot waarop het gebaseerd is. Dit in tegenstelling tot de Kropatschek die het in full-power modus van volmantels moet hebben.

Kortom

Deze Beaumont is een fantastisch geweer dat het ook na 150 jaar nog net zo goed doet en er net zo appetijtelijk uitziet als 150 jaar geleden. Hier is Hildo echt superblij mee.

 

11 januari 2017. Hogere keep

Dat de keep erg laag zit, daar kwam Hildo vorige week achter tijdens het schoonmaken. Met een speciaal schuifje, zie de twee identieke afbeeldingen hierboven waar Hildo het op eentje even verduidelijkend heeft ingekleurd, kan de keep van het boogklepvizier iets hoger gezet worden. Het staat hiermee op ongeveer de 250 meter-stand, komt daarmee hoger af en dat gaat vast beter.

 
18 januari 2017. Zes series op een rij met de Shadow
Het is en blijft het waarschijnlijk meest fijne en lekker in de hand liggende pistool waarmee Hildo ooit geschoten heeft. Deze gaat voorlopig nog niet weg en dat hoeft ook niet want de kogels zijn nog lang niet op. Hildo heeft destijds, vlak nadat hij zijn IPSC-papieren gehaald heeft, 10.000 kogels gekocht en een snelle progressieve pers.
Drempel
Door andere oorzaken, zie 'Hildo's kopzorgen', is er van het IPSC-schieten (nog) niet veel gekomen. Kan best veranderen, want Hildo is nog immer sluimerend lid van de NPSA, betaalt nog trouw zijn contributie en daardoor is zijn licentie nog steeds geldig. Toch is er inmiddels een behoorlijke drempel te overwinnen om zich weer in te schrijven voor een wedstrijd, met name door wat er gebeurd is, want IPSC is toch heel anders op de baan staan.


2 februari 2017. Interne Competitie!
En loos gaat het weer met de interne competitie voor dit jaar. Vijf kaarten dienen er volgens de KNSA verschoten te worden, bij SV de Vrijheid Hoogeveen zijn het er acht, en Hildo doet mee in de discipline 'Zwartkruit Geweer' (ZKG). Hoe hij vorig jaar geëindigd is weet hij nog niet, maar vast niet best. Dit jaar wordt het ongetwijfeld beter!
Rechtse groepering
Politiek gezien neigt Hildo meer naar rechts dan links. Hoewel Hildo zeker niet op de onlangs verkozen malloot Donald Trump gestemd zou hebben, en ook kanttekeningen heeft bij iemand als onze eigen Geert Wilders, gaat ook de bovenstaande groepering hem te ver naar rechts en sommige kogels weer niet ver genoeg. Voor het schieten de korrelschroef nog een halve slag gegeven... maar duidelijk net de verkeerde kant op. Een denkfout is snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben... winnen of verliezen. Gelukkig niet zo belangrijk bij die Interne Competitie.


2 februari 2017. Korrelschroef
U ziet hoe het werkt. Rechtsom draaien en de schroef draait naar binnen, beweegt dus naar links en neemt de korrel mee. De loop gaat daarom naar rechts. Precies verkeerd dus. Nu heeft Hildo de schroef 1,5 slag linksom gegeven zodat de korrel weer naar rechts gaat, de loop daarom naar links en dan komen ook de kogels, logischerwijze, verder links uit. Logisch, maar even de verkeerde kant opdraaien gaat snel. Volgende keer vast een topkaart, wat de korrel aangaat.


8 februari 2017. Remington rules?
Querty, de Uberti Remington Navy replica uit 1972, met 5 1/2" loop, is een voorlaadrevolver. Remington heeft die voorzien van een frame met een brug, in tegenstelling tot de open-top voorlaadrevolvers van toenmalig concurrent Colt.
Remington plussen
De trommel is relatief snel te verwijderen door de trommelas naar voren te trekken, hoewel deze trommel zich toch een beetje hakerig gedraagt tijdens het verwijderingsproces. Voordeel ten opzichte van het open-top Colt systeem, zonder brug, is dat de precisie van de Remington beter is omdat de loop één geheel is en blijft met het frame. Prima voor wedstrijdschutters die met dit soort revolvers toch ver in de 90 schieten. Het .36 kaliber is zuinig in kogels, kruit en maakt niet zo veel rook. Een prima eigenschap als een foute afzuiging de rook recht in uw gezicht laat waaien.
Colt open-top plussen
Persoonlijk vindt Hildo de Colt toch de fijnere revolver. Percussie kapjes zijn gemakkelijker te plaatsen en als ze eenmaal zitten is het onmogelijk dat ze er na een schot vanaf vallen, daar is geen ruimte voor tussen trommel en frame... dat is bij de Remington even anders, gelukkig blijven ze bij deze wel mooi zitten. Te mooi, want na het schot zijn de percussiekapjes er soms alleen met een tangetje af te krijgen omdat de kapjes niet scheuren. De Colt loop is gemakkelijk te verwijderen, schoon te maken en ook nog prima te gebruiken om vetpillen mee te gieten. Bovendien vindt Hildo het open top systeem er mooier en slanker uitzien. U begrijpt het al, voorlopig schaft Hildo nog geen Remington aan. Er een keertje mee schieten wil hij natuurlijk wel, hoewel voor de precisie? Die 84 punten lukt hem met z'n Colt Walker ook wel, meestal.15 februari 2017. Factory ammo vs Hildo's reloads
Links Hildo's reloads met LOS verkoperde kogel (Slovenië) en rechts de fabrieks ammo van Prvi Patrizan (Servië). Schiet die fabrieksmunitie nu beter dan zijn eigen herladen patronen?
LOS minder goed dan zelf gegoten kogels?
Met de 1911 heeft hij het idee dat de 230 grain verkoperde LOS kogels minder goed presteren dan zijn zelf gegoten exemplaren uit de zesvoudige LEE giettang. De LOS kogels zijn 45.0 inch, de LEE wielloodkogels zijn dikker met 45.2 inch. Met loden kogels semi automaat schieten, wil Hildo niet meer, tot de afzuiging verbeterd is.
Ogive
Het ogive van de LOS kogels is duidelijk boller, dat betekent dat de kogel dieper gezet moet worden om genoeg vrije vlucht te houden tussen de kogel en velden van de loop. Het betekent ook dat de drukken sneller hoger op zullen lopen omdat er minder ruimte in de huls zit, dus een minder goede optie voor heet geladen munitie. Verkoperde kogels zijn daar sowieso niet geschikt voor vanwege de relatief dunne koperlaag, net zomin als gegoten kogels die het helemaal zonder mantel doen..
Ammoprijzen: een goede investering!
Deze Prvi Partizan (PPU) 45 ACP munitie is met iets van 20 euro per 50 stuks geen dure optie. Ondanks dat dit een low cost optie is, begrijpt u onmiddellijk waarom Hildo zelf herlaadt. Voor 9 mm betaalde u 10 jaar geleden nog 6,50 euro per 50 stuks, inmiddels is dat tegen de 12 euro. Dure 9 mm is nu al 19 euro. El Cheapo grootkaliber geweer schieten? Kalashnikov munitie kostte, iets van 10 jaar terug, nog 125 euro voor een kist van 1400 stuks. Inmiddels is dat ook al weer naar 275 euro gegroeid. Wat er ook gebeurt, goedkoper wordt het niet en de prijzen stijgen stukken sneller dan Hildo's loon. Munitie kopen is een betere investering dan geld op de bank zetten en veiliger dan handelen op de beurs.


1 maart 2017. Interne Competitie
Om zich volledig aan de regels te houden schiet Hildo vandaag weer een interne competitie kaart. Niet leuk? Natuurlijk wel, het maakt immers niet uit op wat voor kaart u schiet, de funfactor wordt er niet anders van. De bijgestelde korrelschroef laat zien dat Hildo ditmaal de goede kant heeft opgedraaid. Het zit heel redelijk in het midden.
Diopter
Toen Hildo de vorige keer weer thuis was wist hij het diopter nog weer redelijk vast te zetten, maar vandaag is het boutje weer dolgedraaid. Goed kunnen richten met een spelingsvrije diopter is absoluut noodzakelijk. Waar heeft u anders een wedstrijdgeweer voor? Het diopter moet eerst worden gerepareerd en Hildo ziet het zichzelf niet doen. Even een pauze met Eleanor.


22 maart 2017. Olga
Het is niet de bedoeling dat Olga het ondergeschoven kindje wordt, neen, zij wordt nog steeds hogelijk gewaardeerd. Beste manier om dat te laten blijken is haar mee uit te nemen naar de schietbaan. En heeft ze er zin in? Natuurlijk heeft ze dat, na een paar keer weigeren. Bij een paar andere mensen weigerde ze bij een paar series van tien schoten niet. Net of Olga Hildo niet zo goed ligt, maar dat ligt niet aan Hildo want die vindt Olga nog steeds een snoepje hoor!


29 maart 2017. Full Power 1911!
Om eens wat te proberen heeft Hildo een serie patronen gemaakt met wat meer kruit. Nu staan verkoperde kogels erom bekend dat ze geen extreme snelheden aankunnen, maar extreme snelheden in een 1911 ziet Hildo sowieso niet gebeuren. Afgezien daarvan, heeft hij met Vectan BA10 een snel pistoolkruit, dus is de maximale lading erg beperkt. Voor de grotere klappen moet er toch echt langzamer kruit in, maar zo belangrijk zijn die grote klappen niet. Met deze 3.8 grain zit Hildo al aan de bovengrens van BA10 en het schiet nog steeds comfortabel. De huls wordt er iets harder uitgeworpen, zonder vreemde beschadigingen, schoorsteentjes of anderszins weigeringen. Er zit nu geen roet meer op de buitenkant, iets wat met 3.5 grain nog wel gebeurde. Prima resultaat dus, tot Hildo de scores ziet... Toch heeft hij het idee dat hij zijn hand behoorlijk rustig kan houden. Vreemd dat de Norinco zo lijkt te strooien. Toch te veel kruit om zuiver te schieten? Of moet de loop maar een keertje goed schoongemaakt met 'Shooters Choice'? Hildo denkt dat het geen kwaad kan, dus die schoonmaaksessie zit er aan te komen.


12 april 2017. Groupy!
´Groepy!´, zou een Engelsman zeggen, natuurlijk zeggen wij Nederlanders gewoon ´Groeppie!´. Eindelijk kan Tijgertje weer een keer laten zien wat zij waard is, en dat is gat in gat als het aan het geweer ligt. De lading (max) en de speciaal voor Hildo door Hensel op bestelling gemaakte .508" dikke Power Punch kogel doen het super! De patronen lagen al een poosje in de kluis en ondanks dat er dik een halve kilo rijst in de kluis staat, om vocht tegen te gaan, is Hildo geen munitieverzamelaar. Dus af en toe dit soort antiek ijzer inzetten op de baan houdt zowel de historie in leven én het is nog hartstikke leuk ook. Dat is vandaag opnieuw heel duidelijk geworden.
Historisch gebeuren
Behalve af en toe schieten met antieke vuurwapens kunt u de geschiedenis dichterbij halen op Historiek.net
En als Hildo toch bezig is... ook het Amerikaanse Shorpy.com is meer dan de moeite waard met een kijkje in het verleden via fantastische high-res historische foto's van glasplaat negatieven, vanaf zo'n 1860, in een kwaliteit waar hedendaagse digitale camera's vaak een puntje aan kunnen zuigen. 
 BACK

 ---- Western wedstrijdkalendertje  ----

Zwartkruit wedstrijden worden vrijwel het gehele jaar door georganiseerd. Een klein gedeelte van deze evenementen, waar wat te doen is op welke data, ziet u in Hildo's wedstrijdkalendertje. Klik hier!