Hildo's Zwartkruit! (page 37)
Bye bye Walker... Hello Peacemaker!

 BACK

Van .44 Colt 1848 Walker naar .45 Colt 1873 Single Action Army

20 januari 2018. Afscheid

December 2006 was de datum waarop Hildo zijn eerste verlofplichtige wapen aanschafte...  de grootste en meest krachtige zwartkruitrevolver ooit, de roemruchte Colt 1848 Walker! Vandaag, ruim 11 jaar later, levert hij zijn Uberti Walker in bij Wapenhandel Kuiper Blijham, iets wat hij nooit dacht te zullen gaan doen. Ervoor in de plaats komt een gloednieuwe 1873 Colt Single Action Army, Colt SAA, Peacemaker, Six Shooter, of, zoals Uberti 'm noemt, een 'Cattleman'. Met de lange 7.5 inch loop voor de looks en de beste precisie, in het kaliber 45 Colt met rechte hulzen want de flessenhals van de 44-40 wil Hildo niet. Maar... waarom gaat de Walker eigenlijk weg dan?

Waarom een Colt 45 SAA?

Sinds Hildo die drie herseninfarcten heeft gehad, in de zomer van 2015, is zijn gezondheid opeens een belangrijkere rol gaan spelen. Hij is door het oog van de naald gekropen, googled u maar eens 'hersenstaminfarct', griezel, en u begrijpt onmiddelijk dat hij op een vierde infarct niet zit te wachten. Die gezondheid in combinatie met vrijwel wekelijks in zijn eigen slecht afgezogen zwartkruitrookwolken op de baan in Hoogeveen staan lijken geen goede combinatie, tenminste niet in Hildo's beleving. Hij kent teveel zwartkruitschutters die een herseninfarct gehad hebben. Of het een op het ander van invloed is weet hij niet maar u mag het zien als risicomijdend gedrag.

Nitro

Deze Uberti 'Cattleman' replica is lang niet zo duur als een originele en kan, in ieder geval in tegenstelling tot de oudere originele exemplaren, met zowel nitrokruit als zwartkruit geschoten worden. Dat is een groot voordeel want nitro lijkt minder schadelijke dampen achter te laten en als het moet, voor een westerndag of weekend, dan kan hij natuurlijk altijd ammo laden met zwartkruit. Afgezien daarvan is het een replica van een erg mooie klassieke revolver met een rijke historie en een hoge heb-factor, die momenteel in de 4e serie nog steeds geproduceerd word door Colt zelf. Hopelijk schiet hij minstens zo nauwkeurig als de Walker.

 

Die-set 45 Colt & een universele LEE decapper

Bij een normale 3-delige die-set zit in het eerste station een decapper/full length sizer die en die komt bij Hildo te vervallen, de kogelzet-die en de krimp-die gaat hij wel gebruiken. Full length sizen wil hij niet als het niet nodig is, het belast alleen de huls extra. Bij een pistool, met taper krimp, is full length sizen noodzakelijk om de kogel goed vast te kunnen krijgen in de huls. Een taper krimp, die vindt u in pistool dies, vouwt alleen de huls terug maar krimpt de huls zelf niet noemenswaardig. Een roll crimp, gebruikelijk bij revolvers, vouwt de hulsrand naar binnen en geeft een stevige krimp. Niet bruikbaar bij pistolen omdat die op de hulsrand kameren. Omdat de munitie zal niet worden verschoten in andere revolvers met een andere diameter kamer is full length sizen niet nodig. Een losse LEE decapper-die, in plaats van de Dillon decapper & full length sizing die, lijkt Hildo daarom een goede oplossing. Zo doet ie dat ook met de 45-70 patronen van BFR revolver in de Rock Chucker pers en daar functioneert het uitstekend. Alleen decappen, daarna de huls even trompen in de kruitmolen en de kogel kan gezet worden met de zet-die en als laatste de krimp-die voor de finishing touch.

Powder check die

Dit is het enig component die Hildo niet dubbel heeft. In plaats van voor elk kaliber een aparte powder check die te hebben zet Hildo 'm wel even over. Even een beetje werk maar het scheelt wel rond de 90 euro per kaliber. Zonder powder check die wil Hildo niet progressief herladen, en al helemaal niet met de grote 45 Colt huls waar ongetwijfeld probleemloos een dubbele lading nitro in past of nog meer. Foutje en een exploderende trommel is niet iets waar Hildo op zit te wachten.

                   _______________________________________

 

 

Progressief herladen

Het is duidelijk dat deze Colt SAA een grote rol zal gaan spelen in Hildo's schietsport, hij heeft altijd al een duidelijk voorkeur gehad voor revolvers. Dat betekent dat er regelmatig munitie zal moet worden herladen. Om dat herladen niet te laten eindigen in een vervelend, verplicht en tijd vretend nummer heeft Hildo besloten om, behalve voor de revolver zelf, nogmaals een diepte investering te doen in herlaadbenodigdheden. Zelf herladen is echt noodzaak, een doosje van 50 stuks patronen zal richting de 35 euro(!) gaan dus het loont de moeite. De initiële investering in herlaadcomponenten, om 45 Colt te kunnen herladen op zijn Dillon XL650 pers, komen uiteindelijk prijstechnisch in de buurt van een complete revolver.

Complete Dillon herlaad kit in 45 Colt

De herlaadcomponenten zijn niet verlofplichtig dus Hildo regelt alvast een zogenaamde Quick Change kit, die bestaat uit een extra toolhead waar de dies in komen inclusief een kruitmolen zodat er niets afgesteld hoeft te worden bij een kaliberwissel en een stander om het spul fatsoenlijk op te kunnen bergen. Extra geld maar het maakt het herlaadleven wel een stuk aangenamer. Verder een kaliber conversie kit met het noodzakelijke kleinmateriaal en uiteraard een die-set voor het 45 Colt kaliber. Snel van kaliber wisselen en daarna in hoog tempo prima 45 Colt patronen te kunnen produceren in de XL650, da's het uiteindelijke doel.

 

Quick change kit XL650

Standaard zat er al een kruitmolen, toolhead en (9mm) die-set in de pers toen Hildo 'm kocht. Een Quick Change Kit is er maar in één type en niet kaliber specifiek. Het bestaat uit een een losse kruitmolen, toolhead en een stander zodat de hele zwik gemakkelijk weggezet kan worden. De kruitmolen hoeft nu bij een wissel niet meer te worden afgesteld en de dies blijven ook gewoon in de toolhead gemonteerd zitten en blijven zodoende goed afgesteld staan, een groot tijdsbesparend voordeel. Even een snelle check, van dies en kruitafgifte, voordat het herladen gaat beginnen is natuurlijk altijd aan te bevelen, maar dat hoeft Hildo u niet te vertellen. Veiligheid voor alles!

 

Kaliber conversie kit XL650

Alles wat u verder nodig hebt om de pers naar 45 Colt om te bouwen. De gele plastic dingen zijn de 'casefeed adapter' en 'arm bushing', het ronde aluminium ding is de casefeed body bushing en noodzakelijk in het traject tussen casefeed tube en shellplate om de juiste diameter en lengte van huls te kunnen verwerken. 9mm is groen, 45ACP is rood en 45 Colt is dus geel. De hulzen glijden dan over een soort glijbaan (het platte ding, de 'station one locator') naar de shellplate. Het langwerpige metalen ronde ding is de 'powder funnel' en het trompt tevens de huls zodat later de kogel gezet kan worden. Het is kaliber (diameter) specifiek, de bestelnummers van de powder funnel voor 45ACP en 45 Colt zijn identiek ziet Hildo, en wordt geplaatst in de kruitmolen-die. Er zit een gat in het midden zodat het kruit er door kan vallen. Bij de pers zelf zitten al twee slaghoedjeszetters, eentje in een kleine en eentje in de grote maat, die natuurlijk ook verwisseld moet worden tussen large pistol/rifle & small pistol/rifle slaghoedjes. De drie messing 'locator buttons' zijn er in verschillende diameters en zorgen ervoor dat de huls niet uit de shellplate kan vallen tijdens transport van de huls in de shellplate. Mooi apparaat hoor, zo'n XL650, het is alleen de investering in de spullen die uiteindelijk best aantikken. Hildo heeft er inmiddels ruim meer als een netto maandloon staan.

                          ________________________________

 



31 januari 2018. Left handed
U weet inmiddels, Hildo heeft twee 'frozen shoulders'. De rechterarm kan komt zijwaarts inmiddels niet hoger meer dan 45 graden. Voorwaarts heffen gaat beter maar ook daar bereikt Hildo nu geen 90 graden meer mee. Gelukkig is het met de linker schouder stukken minder ernstig gestelden is 90 graden net haalbaar. Links schieten is lastig als u rechts bent maar... wie houdt niet van een uitdaging? De eerste serie laat zelfs drie tienen zien dus met links is er vast wel potentie.


8 februari 2018. De nieuwe aanwinst is binnen!
Hij moest nog even bijgeschreven worden op het verlof voor ie mee mocht en vandaag is het zover. Deze revolver is gloednieuw maar Hildo had liever een tweedehandse gehad want die is goedkoper, ziet er natuurlijk wat gebruikter uit en is daarom mooier. Gelukkig is aan het uiterlijk wel wat te doen, grijnst Hildo. Zijn Walker, nu bij Kuiper in Blijham, ziet er ook relatief antiek uit maar is toch niet minder goed dan een nieuwe want echt verslijten doet een revolver niet zo snel. Helaas kwam Hildo even geen gebruikte exemplaren meer tegen, met 7.5 inch loop, in het kaliber 45 Colt. Hij is daarom voor een nieuwe gegaan.
Munitie
Van Mark krijgt Hildo een doosje Magtech cowboy action loads mee. Mooi en stijlvol doosje dus Hildo dacht er ook maar een stijlvol plaatje van te moeten maken en kwakt z'n, iets te grote, holster met riem er ook maar bij op de foto.
454 of 452?
De Magtech patronen zijn rustig geladen met 250 grain kogels, even googelen en het blijkt dat ze erg nauwkeurig schieten en .454 in diameter zijn. Da's groter dan Hildo's LEE zesvoudige giettang waar 452-200 grain kogels mee gegoten worden. Als de loop van de Cattleman te groot is voor die 452 kogels zal er voor een grotere .454 giettang gegaan worden van, waarschijnlijk, Hensel. De kogels moeten de trekken goed vullen anders wordt het met de beoogde precisie helemaal niets. Hoe dat werkt weet Hildo nog heel goed van zijn gloednieuwe Uberti Colt 1851 Navy London waar de kamer (waar de kogel gesized wordt) kleiner was dan de diameter van de trekken in de loop. Beroerd schieten en Uberti mocht zich schamen. Kamers opruimen heeft hij niet gedaan, weg met het wapen! In een achterlader kunnen gewoon grotere kogels gebruikt worden, deze Magtech patronen met .454 kogels passen er in ieder geval gemakkelijk in. Dat de loop uiteindelijk, net als de Uberti Navy, te groot zou zijn lijkt Hildo daarom onwaarschijnlijk.
              _______________________________________________


3) 14 februari 2018. Uitstekende trommelas
Foto met flits om het gebeuren wat duidelijker in beeld te krijgen. De oorzaak is snel helder, de trommelas steekt te ver naar binnen en houdt de hamer tegen alvorens die het slaghoedje bereiken kan. Bijzonder dat het zo geconstrueerd is dat de trommelas te ver naar binnen geduwd kan worden.


5) 14 februari 2018. Laden
Dit systeem werd in 1873 geintroduceerd op dit model revolver voor het Amerikaanse leger, de 1873 45 Colt Single Action Army. Iets daarvoor was er het sneller te laden maar zwakkere 'top break' knikloop systeem van de Smith & Wesson 45 Schofield, een militaire revolver waarbij trommel met loop naar voren kantelde en er sneller ontladen en geladen kon worden door, met name de cavalerie te paard. De hele achterkant van de trommel komt vrij, als bij een moderne revolver met 'uitzwenkbare trommel'. Het laden en ontladen bij de Colt gebeurt met een 'laadklep', wat langzamer maar wel de sterkere constructie is. Klep zijwaarts openen, patroon erin, trommel iets draaien en volgende patroon erin tot de trommel vol is. Ontladen gaat met de uitstoter, die ook het tempo niet verhoogd. Toch is tot op heden de laadklep ook bij alle moderne single action revolvers favoriet gebleven zoals, bijvoorbeeld, bij Hildo's BFR van Magnum Research.


7) 14 februari 2018. Small grips
Deze revolver is een replica en mensen waren vroeger duidelijk kleiner, misschien hadden ze ook wel kleinere handen. De handgreep op deze revolver is in ieder geval niet groot en zullen, voor de meeste mannen, te klein zijn.


8) 14 februari 2018. Small grip effects
Bij de opslag beweegt de grip in de handpalm en dat is voelbaar en zelfs na een paar schoten al een beetje zichtbaar. Veel schieten en blaren krijgen zou moeten lukken. Een side-effect van het behouden van de originaliteit in een replica waar ook de onhebbelijkheden zijn meegekopieerd. Gewoon niet zeuren dus.


14 februari 2018. Uitslag Interne Competitie 2017
(klik afbeelding 1200 pixels groot)

De uitslag is binnen maar helaas is er ditmaal op lidnummer gesorteert in plaats van op gemiddeld puntenaantal, verbeterpuntje. Wel verbetert én eerlijker is dat nu het gemiddelde van de kaarten telt en niet alleen de acht kaarten met het hoogste puntenaantal. Op welke plaats Hildo geëindigd is weet hij zo even niet maar wel dat hij gemiddeld 78 punten geschoten, de eerste plek heeft er in ieder geval niet ingezeten. Dit jaar is de discipline voor het grootste gedeelte verschoten met Tijgertje, Hildo's antieke Carl Gustaf Rolling Block uit 1868, omdat de diopter van Eleanor al in het begin van het jaar kapot ging. Volgend jaar vast beter met Eleanor en haar nieuwe Pedersoli diopter met Hadley eyepiece.






22 februari 2017. Bullet speed 45 Colt Magtech Cowboy Loads
Eerst over de chronograaf, de Magtech Cowboy Action Loads. Enne, Hildo krijgt wel een beetje een kalende kruin nietwaar?
'Alle échte mannen zijn kaal of kalend', meent Hildo, 'dat komt van al die testosteron, knul'. 
Da's schrikken
Van de kogelsnelheden schrikt Hildo, ze liggen wel heel erg ver uit elkaar. Het opwarmen van de loop lijkt zich niet te vertalen naar veranderende kogelsnelheden, het is gewoon een chaotisch snelheidsverschil. Van munitie, waar u momenteel 32.50 euro mag neertellen voor een doosje van 50, had Hildo beter verwacht.
De oorzaak?
Nu Hildo er over nadenkt zou het wel eens gelegen kunnen hebben aan de positie van het kruit in de huls. Het kaliber 45 Colt maakt het niet gemakkelijker om goed te herladen met nitro. De huls is erg groot omdat het van origine natuurlijk een zwartkruit kaliber is. De maximale drukken liggen laag, iets van 14.000 psi max meent Hildo, die dat ook maar aanhoudt voor deze Uberti kloon, terwijl een 9mm bijvoorbeeld zomaar iets van 35.000 psi mag genereren. Er mag dus maar weinig kruit in een 45 Colt huls om niet boven de maximale druk uit te komen en dat betekent dat er nogal wat lege ruimte in de huls zit, tenzij u met het volumineuze maar dure Trailboss laadt. Waar dat beetje kruit in de huls ligt schijnt van invloed te zijn op de kogelsnelheid en het kan irregulaire snelheden opleveren. Hildo heeft niet op de plaats van het kruit gelet alvorens de trekker over te halen. Volgende keer nogmaals Magtech 4 patronen verschieten over de chronograaf en alvorens de trekker over te halen even het kruit achterin de huls schudden.


22 februari 2018. Lege huls Magtech Cowby Action Loads
De afgeschoten 45 Colt huls ziet er niet schoon uit, zoals dat bijvoorbeeld bij een fabrieksgeladen 9mm vaak wel het geval is. Zou Magtech vrij langzaam brandend kruit gebruiken of is de verbranding nooit echt schoon met een lage druk patroon?



24 februari 2018. De Lee 452-200 6-voudige giettang en de omgesmolten kogels
Dit gietblok heeft Hildo aangeschaft voor de Norinco 1911, alleen loopt het pistool op de afgeplatte neus vast. Er waren heel wat van gegoten maar hij heeft hij ze een poosje terug allemaal omgesmolten. Beetje balen, prima kogel voor de Peacemaker om eens wat te proberen Opnieuw gieten midden in de winter beter niet. Mogelijk dat het herladen voor de Peacemaker maar even uitgesteld moet worden.


2) 1 maart 2018. USA 463 Hadley eye cup
Een Hadley style eye cup is een vernuftig systeem waarbij de diameter van het gaatje in de diopter verstelbaar is van piepklein tot behoorlijk groot door aan het kleine verstelwieltje te draaien waarin acht verschillende diameter gaten zitten. De borging is een stalen balletje met veerdruk. Oudere ogen hebben wat grotere gaten nodig en ook naarmate de lichtintensiteit op het doel varieert kan er voor de beste passende opening gekozen worden. Of Hildo er baat bij heeft zult u zien aan de tienen die hij gaat schieten!
Al jaren
Deze had Hildo al verschillende jaren in de kast liggen want hij bleek niet te passen op de originele diopter van Eleanor. Bij de keuze voor een nieuwe diopter moest de Hadley eye cup er ditmaal natuurlijk wel op passen! Mooi ding.


3) 1 maart 2018. Verstelbare aanslagschroef
De dioptervoet komt tegen deze schroef aan en het is aldus de blokkering van de diopter. Met deze schroef kunt u de stand afstellen, of de diopter voorover, achterover of precies rechtop staat.


5) 1 maart 2018. Maatvoering
Hildo heeft verder geen verstand van diopters maar het valt hem op dat deze in inches is, de originele van Eleanor was metrisch. De Amerikaanse maten zijn een prut stelsel, gebaseerd op de inhoud, afmeting of gewichten van voorwerpen of lichaamsdelen. Het kan niet kan tippen aan ons metrische systeem, maar de schietsport is met inches en grains doordrenkt. Als u de schietsport inrolt moet u zich aanpassen aan een verouderd systeem. Kost in eerste instantie een beetje moeite maar er is er mee te leven. De diopter werkt verder als een schuifmaat maar een schuifmaat heeft 9 cijfers achter de komma, deze diopter in feite maar 4. Misschien is dat normaal en hoort het zo maar Hildo had liever meer precisie gezien zoals bij een schuifmaat, waarom niet? Verder is de diopter voor het geld best een mooi ding, meent Hildo.
Beginstand
Hildo heeft even door de diopter en bij de loop langs gekeken en de 1/4-0 stand lijkt een redelijke beginstand. Te hoog moet ie niet staan, dan gaan de lampen van het plafond.


7 maart 2018. Alltime High met de Shadow?
Niet meer dan twee series op een kaart, dan blijft het goed te overzien. De eerste zijn de rode gaten en met 69 punten hoort u Hildo niet klagen. Met de tweede blauwe serie komt Hildo hier op 78 punten met daaronder een krappe tien en vier krappe negens. Dat is mogelijk een all time high score met dit pistool want meestal lukt het niet om in de 70 te schieten... ligt niet aan het pistool hoor. Maar hoe dan ook, z'n frozen shoulder wordt langzamerhand echt wel beter!


14 maart 2018. Schietkaart Olga
Eleanor is nog niet te vervoeren, voor de Peacemaker zijn er geen kogels en het leven van een sportschutter gaat niet over rozen. De spoeling wordt pietsie dunner maar Olga had al tijden geen daglicht meer gezien. Dus geweer mee, kogelsok mee en knallen!
Blijken er op de baan slechts voldoende munitie in de kogelsok te zitten voor 1 serie. Alles checken en dubbelchecken is verstandig, ook de ammo. Uiteindelijk bij het fotograferen van de kaart ook nog vergeten Olga op de kaart te leggen. Tjonge.


21 maart 2018. 20 schoten met Gorby de Margolin
De kleinere groepjes schiet u met kleinkaliber, waarom weet Hildo niet. Licht natuurlijk beetje aan het systeemverschil tussen een groot en kleinkaliber pistool maar niet zoveel als Hildo hier demonstreert. De puntenantallen lijken, zeker voor kleinkaliber, niet bijzonder maar toch vindt Hildo het blauwe groepje wel vooruitzichten bieden. De eerste rode groep is rustig en met tussenpozen geschoten. De tweede blauwe groep veel sneller, 5 schoten achterelkaar, magazijn vullen en weer vijf schoten. Volgende keer richtpunt midden in het zwart, iets naar links en snel schieten. Wordt het een topgroep!





29 maart 2018. Eleanor in de koffer
U weet dat Eleanor, sinds ze voorzien is van een nieuwe diopter, niet meer in haar koffer past. Hildo vertikt het om haar in zo'n grote plastic 'sniper rifle' koffer te vervoeren. Sommige dingen zijn fout en dát zou er eentje van zijn. De oplossing is zelf een nieuwe koffer maken. Hildo heeft twee linkerhanden maar hij heeft een beetje hoop dat het redelijk zal gaan lukken. Pas dan kan hij weer met Eleanor naar de schietbaan.
Hardboard
Hildo heeft nog hardboard liggen en dat gebruikt hij als boven en onderkant. Haakse hoeken zitten er aan, zorg minder, en de overstekende stukken er voorzichtig af te snijden met een Stanley-mesje. De latten heeft hij op de net aangeschafte afkortzaag perfect even lang gekregen, mooi ding zo'n zaag. Een echte uitkomst voor recht zaagwerk.
Spijkerpistool
Toevallig net een poosje geleden gekocht. Leuk ding hoor, maar de spijkertjes worden te diep geslagen, zelfs de kop door het hardboard heen. Diepte afstellen en compressordruk verlagen leidt niet tot een oplossing. Hildo slaat de spijkers er, ouderwetsch, met de hamer in met wat ondersteunend montage kit tussen latten en hardboard. Vast hartstikke stevig.
Volgende stap?
Iets kopen om de buitenkant te bekleden, mooi stofje voor de binnenkant en wat lijm daarvoor. Verder nog beslag bestaande uit drie scharnieren, acht hoekbeschermers, twee koffersloten, een handvat om te dragen en een leren riempje om het houten handvat van het geweer vast te kunnen strippen, net zoals in Eleanor's oude koffer, zodat het niet heen en weer schuiven kan. Eigenlijk probeert Hildo gewoon een kopie van het origineel te maken die iets hoger is.


6 april 2018. 1e IPSC training Hoogeveen!
IPSC, weet u het nog? Hildo deed in 2014 de verplichte cursus, haalde zijn papieren in Winterswijk en deed 1 wedstrijd in Baexem. In Hoogeveen was er op dat moment nauwelijks tot geen animo voor een dergelijk discipline en wedstrijden worden altijd in het zuiden van het land, ver weg, georganiseerd.
Hoge drempel
In 2015 kreeg Hildo een herseninfarct en had ie wel wat anders aan zijn hoofd dan dynamische disciplines, weer kunnen lopen bijvoorbeeld is ook wel wat. Het hele IPSC gebeuren kwam voor hem op losse schroeven te staan en naarmate de tijd verstreek werd de twijfel over zijn eigen kunnen en daarmee de drempel om weer IPSC te gaan schieten steeds hoger.
IPSC oefenavond WhatsApp groepje
Aangezien nu een drie leden van Hoogeveen voor IPSC cursus handgun geslaagd zijn is besloten om een tweewekelijkse IPSC oefenavond te organiseren die, uiteraard, alleen openstaat voor NPSA leden met goed gevolg de IPSC cursus hebben afgerond. Hildo is uitgenodigd en hij zegt tegen deze kans geen nee. Zou hij het nog kunnen of is IPSC voor hem een afgesloten hoofdstuk?
Oefenen onder leiding van Nico
Nico schiet nu ruim een jaar IPSC en is erg fanatiek. Zijn ervaring is stukken groter dan de rest van de IPSC schutters in Hoogeveen. Dennis, Jan-Reinder en Henk hebben niet lang geleden de papieren gehaald en Hildo... voor hem is het nu al zo'n 3.5 jaar terug! Onder Nico´s bezielende leiding is het mogelijk om verantwoord te trainen in Hoogeveen.
Leuk? Hartstikke!
Beetje jammer dat Hildo nogal ver weg woont, even snel heen wat dingetjes doen kan niet. Maar het IPSC schieten is toch wel weer hartstikke leuk en zijn initiële enthousiasme is weer helemaal terug! Nu is het werken aan de routine zodat de snelheid omhoog kan want Hildo is, met verve, de traagste van alle deelnemers maar hij weet na al die jaren gelukkig nog wel wat de regels zijn en heeft de schietoefeningen verder zonder fouten weten te vervolmaken. Nico is supersnel maar ook de rest is in verhouding vlot, jonger en allemaal zijn van huis uit stuk voor stuk betere schutters dan Hildo, tot aan NL kampioenen aan toe. Geeft niets, meent Hildo, die niets overhaasten wil, later gaat het vast wat vlotter!


7 april 2018. Krom getrokken koffer
Hildo heeft de koffer van zolder mee de woonkamer ingenomen om te bewonderen. Na een poosje trekt het spul krom. Het hardoard was waarschijnlijk een beetje vochtig en is in de kamer opgedroogd, met dit gevolg. Lijmklemmen er op zetten, hij probeert het tegen beter weten in, helpt niet. Hij is een beetje sip maar gelukkig is ie wat gewend, zijn site heet niet voor niets 'twolefthands'.
Opnieuw
Hildo gaat proberen het hardboard netjes te verwijderen zonder schade aan de houten latten en een nieuwe plaat, goed gedroogd voor de kachel, weer te monteren. Als het er niet goed gaat zal ie opnieuw moeten beginnen, kan even duren maar opgeven doet ie niet!



8 april 2017. Eindelijk! LEE 452-200 nieuw gegoten kogels voor de Peacemaker!

Warm gietweer en dit is het resultaat van de omgesmolten REAL's (100% lood), 9mm's (100% wiellood). De kogels zullen dus iets zachter zijn dan gewone wiellood kogels. Hopelijk is het hard genoeg voor de 45 Colt patronen van de Peacemaker want daarin gaan ze gebruikt worden, eindelijk met de nieuwe revolver schieten! Ze zijn gegoten in de 6-voudige LEE giettang die Hildo al had voor de 45ACP kogel van de 1911 maar die had er, vanwege de platte kop, aanvoerproblemen mee. Een 6-voudige tang giet lekker vlot. Beetje jammer dat de loodpot zo snel leeg is. Hildo heeft 3 potten gegoten maar het weer op gang krijgen van de tang, voordat de snijplaat goed geopend kan worden met alle 6 gietopeningen gevuld, duurt even.


11 april 2018. Schietkaart Margolin
Alleen de eerste serie is beter dan met 9mm. De tweede serie is duidelijk vlotter geschoten en daar laat Hildo het lelijk afweten. Misschien even wat minder geconcentreerd.


12 april 2018. Hardboard plaat drogen
De kromgetrokken vochtige hardboard plaat op de geweerkoffer is iets wat hem net weer gaat gebeuren. Eerst goed drogen voor de kachel alvorens er mee aan de slag te gaan.


15 april 2018. Geweerkoffer, deksel bekleden
Hildo heeft besloten om toch maar de de kromme koffer verder te gaan. De hardboardplaat was niet meer van het hout te verwijderen. Waarschijnlijk wil het zo ook wel. Hardboard blijkt erg vocht gevoelig, volgende keer in ieder geval niet weer met plaatwerk van hardboard. maar dun triplex. Vast beter.
Bekleden
Met spuitlijm is het nepleer, skai?, ingespoten en de kofferdeksel ook. Met nieten vastgezet. Het lijkt heel redelijk gelukt, tot nu toe. Later de onderkant en natuurlijk de binnenkant. Dat wordt vast lastiger.


18 april 2018. Tachtig schoten?
Vergeten om de eerste tien te fotograferen. Het is dan onmogelijk om de eerste en tweede serie uit elkaar te houden, zoals hij gewoonlijk doet. Hildo is daarom maar gewoon verder gaan schieten. Twintig schoten snel met beide handen aan het wapen, daarna toch maar terug naar rustig met één hand. Dan komen de gaten toch dichter bij elkaar. En... wie wil dat nu niet?


25 april 2018. Oefenen met de Shadow
De Shadow, het voor IPSC en dergelijke dynamische diciplines ontworpen sportpistool. Wat meer met de Shadow schieten is vast goed voor de IPSC trainingen en afgezien daarvan heeft Hildo de koffer van Eleanor nog niet klaar. De munitie van de Peacemaker ook niet en met de BFR, die alleen met zwartkruit geladen wordt, wil hij momenteel niet schieten omdat de afzuiging op de 25 meter baan, waar de kruitdampen u eerst in het gezicht waaien alvorens ze afgezogen worden, nog steeds niet best is. Met Olga schieten is natuurlijk ook mogelijk maar zij is nogal weigerachtig en dat is een vervelende eigenschap.
De punten
Er ging alweer wat mis met het maken van de foto's en zodoende zijn de series niet meer goed uit elkaar te houden, behalve de eerste en die is niet wereldschokkend met 76 punten. Maar het kan slechter hoor!


29 april 2018. Bestelnummer 18086 shoulder washer Dillon XL650
Is Hildo bezig met de XL650 om een serie 45ACP te herladen en er gaat wat stuk, voor de eerste keer. Gewoon doorgaan is geen probleem maar het is netter om even te vervangen. Het betreft de hierboven afgebeelde witte 'shoulder washer' van de 'failsafe rod', de stang die ervoor zorgt dat de kruitmolen niet per ongeluk open kan blijven staan. Gelukkig heeft Hildo destijds, met vooruitziende blik, bij aankoop van de pers ook direct een complete reserve onderdelen kit aangeschaft voor 30 euro. Een plastic zakje met echt een massa aan kleine dingetjes die zouden kunnen sneuvelen of verslijten, die 30 euro is goed besteed geld geweest en vast ook in de verre toekomst.




2 mei 2018. De Interne Competitie met nitro!
Van geen enkel zwartkruitgeweer heeft Hildo een volledige serie van 13 patronen. Eleanor's koffer is nog steeds niet klaar, maar er moet wel interne competitie geschoten worden. De 9mm ligt voor de hand, lekker makkelijk. De Shadow kan het wel maar Hildo is geen beste schutter, revolver qaat nog maar als pistoolschutter bakt hij er duidelijk nog minder van. Welke plaats in de eindklassering hij gaat innemen weet hij nog niet, maar hij zit niet bij de eerste drie!
Eerste kaart 49 punten
Langzaam geschoten. Wat er hier mis ging begrijpt Hildo nog steeds niet. Stuitend gebrek aan talent, zou dat het zijn?
Tweede kaart 67 punten
Stukken sneller geschoten. De punten vliegen zowaar omhoog.
Derde kaart 60 punten
Nog snel een derde wedstrijdkaart gehaald, het momentum van stijgende punten gaande houden. Helaas...


4 mei 2018. IPSC mobiele doelen
Alvorens van start gegaan kan worden met de training moeten eerst de mobiele kogelvangers inelkaar gezet worden. De tuintegels moeten op maat gezaagd worden maar het staal past er wonderwel in. Een dunne MDF afdekplaat wordt er aan de voorkant tegenaangeschroeft. De plaat had beter wit geschilderd kunnen zijn want de IPSC schietkaarten hebben nu ongeveer dezelfde bruine kleur als de kogelvanger. Komt nog.
Dodenherdenking
Om 8 uur is er 2 minuten stilte, die wordt zeker bij SV de Vrijheid nog steeds in ere gehouden. En zo hoort het ook, meent Hildo.


5 mei 2018. Kogeldoos, euhhh... patroondoos!
Hildo was op zoek naar een afgeprijsde Nederlandse vlag en toen zag hij bij de Blokker deze doos. Perfectie voor maar 1.50 euro. Niet te dik, niet te groot maar ook niet te klein en met een erg sterke sluiting. Bij thuiskomst blijken er ongeveer 2 1/2 kilo 9mm patronen in te passen, iets van 200 stuks, en dat is voldoende.
Kogelsokken
Normale munitiedozen moeten eerst allemaal gevuld worden. Voordeel is dat de patroonlengte en hoe de slaghoedjes zitten nog wel even mooi visueel te checken zijn. Nadeel is dat het nogal lang duurt om ze vol te stoppen, lastig als u weinig tijd hebt. Laatst voor het eerst met een kogelsok naar de IPSC oefening. Een sok voldoet niet als er haastig naar de patronen gegraaid wordt om de magazijnen zo snel mogelijk te vullen met de UpLula. Vandaar dit bakje.


7 februari 2018. Boehoehoeee!!
Dit is geen beste en mogelijk de slechtste kaart ooit ondanks dat er rustig en geconcentreerd geschoten is. Dat met links schieten valt niet mee, maar vorige week ging het toch duidelijk beter. Misschien dat het straks met de Cattleman beter gaat anders zou Hildo haast aan zichzelf gaan twijfelen.


8 februari 2018. De diopter van Eleanor
Maart 2017 heeft Hildo voor het laatst met Eleanor geschoten, de diopter zat niet meer goed vast door een over de kop gedraaide bout. Het geweer heeft Hildo uiteindelijk pas eind september 2017 ingeleverd voor reparatie bij Wapenhandel Kuiper. Een Pedersoli diopter moest besteld worden.
Niet de juiste
Helaas bleek de binnengekomen diopter niet de juiste, want het schroefdraad van de Hadley eyepiece (zo'n schotel met verstelbare diameter gaatjes) van Pedersoli, die Hildo inmiddels al jaren heeft, past er niet op en dat is een absolute must.
Wel de juiste
Een andere diopter is besteld en inmiddels binnen. Hildo haalt net z'n Cattleman op en Mark wil hem nog even snel monteren. Helaas blijken de schroefgatafstanden net niet helemaal overeen te komen met die van Eleanor dus ze zal nog even moeten blijven omdat de voet van de diopter op de freesbank iets aangepast zal meten worden. Het is eenvoudiger om een gat van de dioptervoet wat te verlengen dan de een schroefgat in het geweer zelf iets te verplaatsen.
                     _________________________________________


1) 14 februari 2018. Op de schietbaan, probleempje?
Revolver geladen met Machtech patronen, maar hij gaat niet af. Vreemd. Even het spul uit elkaar, da´s niet zo moeilijk. De single action revolvers werken allemaal een beetje hetzelfde, laadklep openen, trommelas eruit trekken, wat wiebelen met de hamer rond de half cock stand en de trommel verwijderen.


2) 14 februari 2018. Afstandig
Hildo vindt het vreemd dat er een beetje afstand blijft zitten tussen hamer en frame.


4) 14 februari 2018. Trommelasconstructie
Hier de trommelas. Mooie bedachte constructie waarbij u geen gereedschap nodig heeft om het spul uit elkaar te halen. Dit ontwerp principe schijnt pas gebruikt te zijn bij de latere 'nitro beproefde' Colt SAA modellen. De oudere zwartkruituitvoeringen hebben een schroef die vanaf de voorkant in het frame geschroeft wordt, met een schroevendraaier, die zodoende de trommelas blokkeert. Bij deze 'nitro uitvoering' zit er een sleufgat in de trommelas die overeenkomt met de ´bout´, die geen bout is maar een stift met veermechanisme die in de sleuf van de trommelas behoort te vallen. De trommelas kan wel te ver doorgedrukt worden waardoor het de hamer blokkeert. Dat was het probleempje.
Goede replica
Uberti schijnt een behoorlijk goede (lees: model getrouwe) 1:1 kopie van de 1873 Colt Single Action Army gemaakt te hebben en daar houdt Hildo wel van. De Amerikaanse Ruger Vaquero, bijvoorbeeld, is dat niet. Neemt niet weg dat dat de Vaquero zeker een hele mooie revolver is die Hildo best had willen hebben, maar prijstechnisch gezien winnen de Italianen het en ook dat het een echte replica is, in plaats van een verbeterde uitvoering, vindt Hildo persoonlijk een pré.



6) 14 februari 2018. Het (rechts) schieten
Het lijkt erop dat er iets meer beweging in de rechterarm zit, vandaar vandaag de rechterhand gebruikt wordt. Hildo heeft eenmaal eerder met een Peacemaker geschoten, destijds ook al met nitro en wat hem er van bijgebeleven is was dat er best wel terugslag is in verhouding tot een voorlaadrevolver, waar de kogel in een 44 maar ruim 140 grain is.
Nitro ipv zwartkruit
Nitro schieten met een zwartkruit revolver, dit is stukken beter met betrekking tot de rookontwikkeling maar het is wat feller en de typische mooie zwartkruit BOEEEMM ontbreekt. Deze Magtech zijn cowboyloads en cowboyloads zijn per definitie tamme ladingen voor de snelle 'Cowboy Action Shooting' disciplines. Magtech geeft 761 ft/s op in een 4" loop met een 454-250 kogel van 100% lood. Dat 100% lood verbaast Hildo, zouden ze echt bedoelen dat het puur ongehard lood is? Om het zeker te weten moet Hildo moet z'n hardheidstester terughebben en ook z'n chronograaf, hij heeft ze beide even uitgeleend. Echt tam schiet de Magtech ammo niet, kan ook niet met deze snelheid en een kogelgewicht van 250 grain. Harder hoeft het van Hildo niet, zijn Magnum aspiraties zijn voorbij.


9) 14 februari 2018. Eerste schietkaart Peacemaker
De revolver schiet prima, maar Hildo iets minder. Duidelijk merkbaar is dat de arm 'blokkeert' door de frozen shoulder en dat er extra spierspanning voor nodig is om de arm in de juiste hoek te krijgen, ook is de arm inmiddels minder krachtig. Het resulteert in wat meer trillingen, tenminste dat is waar Hildo denkt dat de trillingen vandaan komen. De punten zijn echt onder de maat. Een score van 80-plus zou voor Hildo goed haalbaar moeten zijn maar nu even niet... en het kan in het ergste geval nog wel een een paar jaar duren voordat de schouderproblemen helemaal voorbij zijn. Momenteel krijgt hij elke 2e week een behandeling bij een fysiotherapeut die in armen, schouders en nek gespecialiseerd is. Hij heeft tegen het eind van dit jaar Hildo weer 100%, zegt ie.






22 februari 2018. Bullet speed Geco .22 long rifle
Dan Gorby, het oude olympische Margolin kleinkaliber wedstrijdpistool uit de voormalige USSR over dezelfde Shooting Chrony chronograaf. De munitie is Geco .22 long rifle.
Dichtbij elkaar
Het is frappant hoe dicht de kogelsnelheden met deze Geco .22lr munitie bij elkaar liggen, twee zijn zowaar identiek. De bovenste is het eerste schot en het onderste afbeelding de snelheid van het laatste schot. Bij het warmer worden van de loop gaat de snelheid altijd iets omhoog. Deze Geco is iets duurder dan CCI en, naar horen zeggen van een wedstrijdschutter, ook beter. De meest constante, zonder een slappere of hetere patroon ertussen wat belangrijk is als er belangrijke wedstrijden geschoten worden, schijnt dan weer Elay te zijn. Alleen van horen zeggen hoor!


22 februari 2018. Schietkaart Colt SAA
Deze revolver heeft geen lekker bekkende naam met 1873 Colt Single Action Army. Peacemaker bekt beter maar neigt ook weer een beetje richting Hollywood, hoewel het wel een een officiële door Colt verzonnen benaming is. Hildo is hier wel even serieus en historisch bezig natuurlijk, afgezien dat hij met nitro schiet. De naam 'Cattleman' gebruiken, die fabrikant Uberti verzonnen heeft voelt als geschiedvervalsing, da's een slecht gevoel.
Geschiedvervalsing in Nederland?
Met aankomend geschiedvervalsing is er in Nederland momenteel al genoeg te kampen door een clubje hard schreeuwende en uitermate irritante 'politiek correcte´ uilskuikens. Zwarte Piet is al bijna om zeep geholpen en gaan er nu voor zorgen dat onze voormalige Nederlandse helden, slavernijverleden, zeeroverij, koloniale-periode en andere, destijds uitstekend maar vandaag de dag minder goed te verteren zaken, uitgewist gaan worden. Eerst de straat, plein en schoolnamen dan de beelden en vervolgens de historische boeken op het vuur? De activiteiten van destijds moeten gezien worden in de tijdsgeest van die periode en Piet Hein was destijds best okay. Een heel verschil met, bijvoorbeeld, Adolf Hitler die in zijn eigen tijd al fout was vandaar dat een Hitler standbeeld in geen enkele tijd past.
Punten, de nitro way
Voor politiek gerelateerde informatie kunt u beter niet op Hildo's Egocentrische Website zitten want in feite is Hildo tamelijk a-politiek en bovendien vaak onvolledig geïnformeerd door een gebrek aan interesse. Hij heeft veel meer met zijn replica Colt SAA dus... de punten! Maar liefst 73 ditmaal en dat is niet verkeerd. De puntentelling doet Hildo op de nitro manier, dus 10 schoten en een geraakte ring telt mee. Niet de zwartkruit manier waar 13 schoten vallen en waarvan de hoogste 10 tellen en het middelpunt van de kogel, dat geeft hogere scores.
Schouder invloed
Het beïnvloed de punten nadelig en Hildo verwacht dat in de nabije toekomst de scores er wel wat beter uit zullen gaan zien. Hoe dan ook, deze revolver is echt een heel fijn ding waar hij erg blij mee is.



1) 1 maart 2018. USA 446 Pedersoli English diopter op Eleanor
Een week geleden belde Mark, van Wapenhandel Kuiper, met het heugelijke nieuws. Eleanor is klaar, en daar is Hildo heel erg blij mee! Ook ditmaal, net zoals de originele, is Eleanor uitgerust met een long range diopter. Een korte diopter wil hij niet, je weet nooit of er ooit nog eens een partijtje long range schieten voorbij komt.
English Creedmoor sight for Gibbs
Het gemonteerde diopter is een ´English Creedmoor sight for Gibbs´, hier nog voorzien van de originele eye cup. Voor minder dan 200 euro, inclusief montage. Dat was met een Lee Shaver diopter niet gelukt. Het is dezelfde diopter als waar een Pedersoli Gibbs mee geleverd wordt en in principe is Eleanor een Rigby, dus hetzelfde soort geweer. De diopter is zijdelings (windage) verstelbaar met het kleine knopje rechts van de eye cup. Dat is bij Eleanor's originele diopter niet zo omdat zij een verstelbare korrel heeft. Echter, Pedersoli lijkt alleen diopters te hebben die zijdelings verstelbaar zijn, jammer.
Diopter vastzetten
De diopter wordt versteld door eerst de schotel van de eye cup los te draaien, dat is de borging, daarna is het te verstellen. Het werk hetzelfde als bij Eleanor's originele diopter en beter dan de zeer irritante de contra-moer constructie, van de diopter die er eerst op zou komen, die direct op het draad van de verstelas zit.


4) 1 maart 2018. Gemonteerde Hadley eye cup
De Hadley eye cup heeft Hildo hier gemonteerd, de originele ligt er rechts boven. Even een klein o-ringetje overzetten van de originele eye cup naar de Hadley en het monteren is verder kinderspel. Bij het bestellen kunt u on-line zien welke Pedersoli diopters compatibel zijn met de Pedersoli Hadley eye cup. Het draad maar ook de diopterconstructie zelf moeten met elkaar overeenkomen.



6) 1 maart 2018. Met Eleanor in de koffer
Als u de onderste foto bekijkt ziet u het al wel. De Pedersoli diopter kan lang niet ver genoeg plat gelegd worden. De kolf ligt wel in de koffer maar de loop past er niet meer bij in. Tegenvaller.
Nieuwe geweerkoffer
Het was net zo'n mooie authentiek ogende koffer, verstevigde hoekjes en al. Maar de nieuwe diopter betekent ook investeren in een nieuwe en grotere geweerkoffer die hij helemaal niet wil hebben. Eentje van waarschijnlijk niet periode correct poeplelijk ABS plastic met plukschuim waar ook moderne sniper rifles in vervoerd worden, vreselijk. Maar Eleanor zonder fatsoenlijke bescherming transporteren is vragen om ellende. Een diopter is kwetsbaar en een gewone geweerhoes onvoldoende.


7 maart 2018. Tweede kaart met de Shadow
Nogmaals 2x10 kogels met grote precisie afgevuurd maar ditmaal lukt het niet meer die 70 punten barriére te doorbreken. Jammer maar Hildo rijdt toch tevreden naar huis. Gewoon lekker geschoten en dan doen de punten er soms eigenlijk niet eens zo heel erg toe...
En die Peacemaker dan?
Dat wordt de volgende keer, of de keer daarop misschien. Er is een chronisch gebrek aan kogels en kant en klare kopen vindt Hildo te duur. De temperatuur loop van het weekend op, is voorspeld, dus gietweer. Maar u mag weten dat Hildo nog wel eens wat anders te doen heeft dan kogels gieten, herladen en schieten. Echt!


21 maart 2018. 20 schoten met de Shadow
De vorige keer dat Hildo met de Shadow schoot was de beste score 78 punten, en nu weer maar wel met 2x10 en 4x9, da's een tien meer dan vorige keer. De afzwaaiers doen hem de das om. Flink doorschieten en binnenkort is de 80 aan de beurt. Wedden? Hildo heeft het in zich alleen kom het er soms wat moeilijk uit, en hij heeft het hier niet over de stoelgang. Flink bewegen en 's ochtends een flinke kop havermout en dat gaat prima. Terug naar de kaart. Die hogere score laat misschien op zich wachten maar hij komt er!



28 maart 2018. Tachtig!
Hildo zat het de vorige keer nog te verkondigen 'binnenkort is die 80 aan de beurt'... vandaag is het al zover. De tweede serie van de eerste kaart. Daarna is het weer minder. Evengoed, u moet toegeven dat er langzaam verbetering in zit!


31 maart 2018. Kofferbekleding
Als u een geweerkoffer wilt gaan maken is er meer nodig dan hout. Dus Hildo hier bezig om, tussen alle Crea Bea's, de spullen te halen om de koffer te bekleden. Bruin nepleer voor de buitenkant en rood vilt voor de binnenkant.
Koffer beslag
In zijn rondgang door de Groninger binnenstad lukt het hem uiteindelijk niet om een volledige set noodzakelijk kofferaccessoires, drie scharnieren, acht hoekbeschermers, twee koffersloten en een handvat om te dragen, aan te schaffen die aan zijn smaak voldoet. De bedoeling was klassiek ogend messing, of koper maar zelfs niet klassiek is relatief lastig. Bouwmarkt heeft wel wat maar niet compleet en naar smaak. Later blijkt het zelfs op het internet best lastig om de juiste spullen te vinden. Er zijn duidelijk niet veel mensen die antiek ogende wapenkoffers willen maken want de spoeling is dun en het is het allemaal nét niet. Jammer.
De kosten?
Tot nu toe aangeschaft: Het hout (20,-), 3 scharnieren (13.-), binnen en buitenbekleding (28,-), spuitbus lijm (8,-) en daarmee zit de koffer nu al op 69 euro en sloten, kofferhoeken en dergeijke moeten nog besteld. Echt goedkoop gaat het alvast niet worden... als het nu maar redelijk lukt.



4 april 2018. Double-up met de Shadow
Hildo heeft er maar druk mee. Fitnessen, werken, thuis klussen en dan ook nog eens knallen met tegen de 180km achter de kiezen als ie weer thuis is. En waarom hij dat schieten dan desondanks nog doet? Omdat het leuk is. Nog steeds!




8 april 2018. Kogels omgieten
Hildo heeft, al een poos geleden, 9mm kogels gegoten (bovenste twee foto's). Er mee geschoten heeft hij nooit, vanwege de looddampen leek het hem beter om met de LOS verkoperde kogels te gaan schieten.
De onderste foto laat de LEE REAL (Rifling Engraved At Loading). Een kogel voor voorlaadgeweren. Aan de kop is ie iets overmaat, zo pakt ie de trekken en velden, verder gewoon de loop instampen zonder patch. Hij heeft ze jaren geleden al gegoten, veel langer terug dan de 9mm's, maar nooit meer gebruikt.
Hildo's kogelvet
Valt het u ook op dat de gevette 9mm kogels er slechter uitzien dan de ongevette? De REAL's zijn helemaal een drama en het vet is er gewoon afgevallen. Hildo's kogelvet bestaat uit 50% bijenwas en 50% wit frituurvet. In zijn panlube pannen blijft het mengsel goed, het lijkt een probleem in combinatie met lood. Misschien de kogels luchtdicht verpakken zodat er geen water bij kan komen? Of misschien wat conserverende olie die de oxidatie van lood tegengaat?



11 april 2018. De Shadow en de Vergeten Munitie

Veel schieten met hetzelfde wapen en u krijgt verbetering te zien. Vanavond niet want Hildo vergeet zijn munitie mee te nemen. Snel wat Geco aangeschaft op de club, doosje van 50 stuks voor 15 euro. Da's stukken duurder dan zelf herladen en even slikken. Gezien het resultaat hoeft hij het ook niet weer te doen. Eerst dacht hij even ´eco´ munitie te hebben, kan niet goed schieten natuurlijk, totdat hem verteld werd dat dat het ´Geco´ logo is... Het gaat iets harder en de kogel komt daarom lager af dan zijn eigen 125 Power Factor munitie. Evengoed lijkt het groepje niet kleiner.


12 april 2018. Geweerkofferbeslag
Het beslag is niet zo gemakkelijk te krijgen. Hildo wilde alles in messing, mooi voor de antieke look, maar dat zat er niet in. Een groot gedeelte van het spul komt van een Duitse winkel die in muziekspullen doet. Instrumenten, apparatuur e.d. hebben ook allemaal koffers nodig voor veilig transport. Allemaal te krijgen dus, maar niet in die klassieke look. Geeft niet. Als het maar werkt, kan ie binnenkort weer eens met Eleanor schieten.


17 april 2018. Verlichting Dillon XL650
Wat verlichting is niet slecht bij een pers en dat geldt ook voor een Dillon XL650. Het zit er niet standaard bij maar goed zien wat er gebeurt van belang en dat kan zelfs voor weinig. Deze wandlamp, met zo'n buigbare stang die niet te slap is, heeft Hildo gekocht bij de Ikea voor 5 euro. Met een energiezuinige LED gloeilamp van 200 lumen, voor 1 euro, is het nu voor 6 euro herladen met uitstekend zicht. Rond 500 patronen rijker in een uur en hij is klaar voor de volgende IPSC trainingen. Straks de pers ombouwen naar 45ACP voor de 1911, daarna voor de eerste keer naar 45Colt voor de Peacemaker want daar wil hij nu eindelijk wel eens echt mee schieten. Enne... mooi ding hoor zo'n pers, had ie al vaker beweerd, maar hij blijft er bijzonder mee in zijn nopjes, elke keer weer. Dat mag u best weten.



20 april 2018. 2e IPSC training Hoogeveen, de magazijn stage
Er wordt per avond ongeveer 3 uur getrained. Geen koffiepauze en geen gesprekken over de caravan. De stage hierboven start met de handen op de afvalton. Daarna naar de ene tafel rennen waar twee magazijnen op liggen (hier net rechts buiten zicht) en dan naar links om het pistool te pakken (u ziet het op het tafeltje liggen. Naar het vierkant op de vloer rennen, onderwijl het magazijn in het wapen doen en het spannen. Daarna 6 schoten op de drie kaarten links en twee op de bruine kaart rechts. Daarna naar de kogelvanger rennen om de 3 doelen achter het scherm te beschieten. Hildo vergeet uiteindelijk het bruine doel rechts te beschieten voordat ie begint te rennen...
Twee gastschutters erbij
Ene Robert en ene Marcel, beide van SV Beilen waar nu, net zoals bij het Asser Wapen, ook IPSC geschoten wordt. Deze twee heren zijn midden dertig en tamelijk enthousiaste IPSC schutters met 11 en 13 wedstrijden achter de knopen. Net zoals van Nico is er ook van deze twee zeker het een en ander te leren. Op dit moment gaat het Hildo alleen om training om de routine er beter in te krijgen. Wedstrijden komen later.
Fouten
Hildo maakt nog teveel fouten, geen gevaarlijke, maar dingen als doelen vergeten, waar hij zichzelf tamelijk over ergert... hoe moeilijk kan het zijn? Met meer routine kan hij zich beter concentreren op de stage zelf. Hij blijft het rustig aan doen en is daarmee nog steeds ruim trager dan de rest.
Hardlopen en coordinatie
Hildo jogt de laatste jaren natuurlijk wel wat maar trekt daarbij geen sprintjes en sprinten is toch heel wat anders dan een beetje sukkelen. Daarbij snel 'wegacceleren' en zo snel mogelijk stoppen en of ook ergens zo snel mogelijk omheen moeten lopen. Hildo trekt nu daarom af en toe een sprintje in de middagpauze tijdens het werk. Dat vergt coordinatie en dat is natuurlijk gedeeltelijk te trainen, de herseninfarcten hebben hun sporen nagelaten maar dat betreft,  volgens Hildo zelf, met name evenwicht. Ook kan hij minder goed met drukte en stress overweg, ook een dingetje. U zult zien of er uitendelijk nog toekomst in zit!


1 mei 2018. IPSC Steel plates
Deze stalen platen worden in de kogelvanger gezet, in het zand, en kunnen daar omgeschoten worden. Ze zijn vrij klein en de afstand moet, ivm terugspattende stukjes kogel, vrij groot zijn om er veilig op te kunnen schieten. Nu heeft Hoogeveen er drie!




3 mei 2018. Modulair frames, stalen platen, rubber tegels en een steekkar

Hildo kende het woord 'modulair' niet maar zo worden de transportable stalen doelen kennelijk genoemd. Het is een frame met een stalen plaat die de kogel opvangt een laag rubber zorgt ervoor dat terugspattende delen van de kogel te voorkomen. Deze verplaatsbare doelen kunnen in een stage opgenomen worden en veilig van dichtbij beschoten worden. Ze zijn gemaakt door de erg enthousiaste mede-IPSC schutters van SV Hoogeveen, die duidelijk meer kunnen dan alleen schieten. Hildo haalt rubber tuintegels en een steekkar om de doelen, die waarschijnlijk iets van 50 kilo per stuk gaan wegen, gemakkelijker te kunnen verplaatsen. Daaraan kan hij niets fout doen. Hij krijgt nog wel even de dissel van de aanhanger op z'n, nu van kleur verschoten, dikke teen. Z'n niet zo superieure sprintkwaliteiten zullen er vast verder onder lijden.


4 mei 2018. Oefenstage opbouw
Er komen langzamerhand wat meer IPSC doelen bij, en alles blijft binnen budget. Voor relatief weinig geld kan er al snel wat leuks verzameld worden. Met wat plakband om de IPSC schietkaarten is er duidelijk te zien waar geschoten moet worden. Het lijkt prima!


4 mei 2018. IPSC training nr. 3
De mobiele kogelvangers zijn zwaar, maar de steekkar is een goede aanschaf geweest. Nu zijn er in totaal 3 steel plates, die van 20 meter afstand omgeschoten moeten worden, wat enige precisie vereist. Daarna de 4 mobiele doelen en vanachter de 10 meterlijn 3 kaarten links en 3 kaarten rechts van de schermen. een een paar stokken met IPSC kaarten erop geniet. Minimaal 27 schoten en Hildo heeft er 31 nodig. Lastig hoor, die kleine steel plates.
De hitfactor
Meer mag maar dat kost meer tijd en de uiteindelijk hitfactor wordt bepaald door de geschoten punten te delen door de seconden die er voor nodig waren om ze te schieten. Puntenaftrek volgt als u het doel mist of vergeet te beschieten. Hoe hoger de hitfactor, hoe beter het is. Precisie en snelheid hebben dus met elkaar te maken. 35 punten gedeeld door 8.85 seconden = 3.95 hitfactor, 40 punten gedeeld door 10.25 seconden = 3.90 hitfactor. In dit geval wint de snellere schutter van de schutter die beter schiet. Nico demonstreerde dit door toch een hogere hitfactor te halen dan Hildo, die veel Double Alpha's had, door als door een wesp gestoken supersnel door de stage te vliegen. De punten waren minder maar hij was wel twee keer zo snel, en dat gaf de doorslag.
Hoe ging het?
Voor Hildo is deze derde training een hele fijne geweest. Iets zelfverzekerder baant hij zich nu een weg langs de doelen. Met 73kg en 1.91 meter heeft hij sowieso het postuur van een scharminkel, spiermassa en jeugd heeft u nodig om te flitsen, kijk maar eens hoe een sprinter eruit ziet. Toch ging het al iets vlotter dan de vorige weken en hij kan best nog wat sneller rennen maar dat wil hij nog niet ivm met de nog goed aan te leren veiligheidsroutine. Alle goeie dingen komen langzaam... zelfs bij IPSC.


5 mei 2018. Kaliber stickers van Karel
Deze mooie stickers, uit een Dymo printer, heeft multi-functioneel inzetbare collega Karel speciaal voor Hildo gemaakt. Ze gaan geplakt worden op de betreffende toolheads van de Dillon 650 waarin de dies en kruitmolens zitten. Niet moeilijk kijken, nee, straks blindelings toolheads verwisselen. Super!



9 mei 2018. Interne Competitie
Dit jaar doet Hildo mee in de klasse 'pistool'. Echt hoge ogen gaat hij niet gooien maar het is wel gemakkelijker dan zwartkruit, wapen niet schoon hoeven maken bijvoorbeeld is toch een pluspunt. De munitie is ook minder problematisch omdat het stukken sneller gaat dan historische patronen, met een voorlader valt dat natuurlijk erg mee omdat het herladen grotendeels op de baan gebeurt. Toch heeft zwartkruit uiteindelijk iets wat nitro niet heeft, meer spektakel als vuur, rook en natuurlijk die mooie vriendelijk diepe dreun. Het is zeker leuker om te doen, maar wel mits de afzuiging fatsoenlijk werkt. Gelukkig heeft het bestuur dat nog steeds goed in de gaten maar er zijn een aantal kostenposten voorbij gekomen die in de voorgaande jaren door het oude bestuur 'vergeten' zijn. Zodra dat gladgestreken is wordt de afzuiging aangepakt, is Hildo belooft.


18 mei 2018. IPSC training nr. 4
Weer verschillende oefenstages geschoten, en het gaat langzaam iets beter door iets meer routine. Evengoed is en blijft Hildo duidelijk de traagste schutter van allemaal. Op de filmpjes lijkt hij sloom, zelfs ongeïnteresseerd, maar dat komt echt door zijn lichaamsbouw. Deze stage begint Hildo links, twee schoten, daarna naar het midden, vier schoten. Achter het doek staat een modulair waarop ook viermaal geschoten moet worden en daarna is het op weg naar de kogelvanger waar, vanaf een paar meter, nogmaals vier schoten op twee kaarten moeten worden gelost. In Hildo's haast om naar achteren te rennen, ziet u hier het moment net voordat het fout ging, tijdens het schieten op de laatste modulair. Het moment zelf is niet te zien vanwege het doek.
De eerste DQ
Hildo loopt naar achteren, onderwijl zijwaarts schietend op de mobiele kogelvanger. Door zijn haast om naar achteren te komen en de voorwaartse beweging komt uiteindelijk bij het laatste twee schoten zijn pistool voorbij de 90 graden ten opzichte van de kogelvanger.
Gestopt door Nico
Op het moment dat Nico hem stopt, weet Hildo al wat hij deed. Hij zag het zichzelf doen, maar het was het al te laat. Stop, stop, stop! Nu is hier geen sprake van een echte DQ, maar er wordt wel geschoten met échte kogels en met de loop voorbij die 90 graden kan echt niet.
Leermoment
Tamelijk schokkende ervaring voor Hildo zelf, zijn eerste echte fout, én een leermoment dat hij de daaropvolgende nacht nog verschillende malen voorbij ziet komen. Dichtbij die 90 graden gaat hij niet meer komen.


31 mei 2018. 45 Colt progressief herladen
Eindelijk komt het er dan van, de XL650 wordt omgebouwd naar 45 Colt. De eerste die is een LEE universele decapper-only die. De decapper/full length sizing die van Dillon wordt niet gebruikt. De roll krimp van revolvers is een echte krimp, in tegenstelling tot de 'krimp'van pistool munitie waar de hulsrand alleen teruggedrukt wordt en daarom het goed vastzetten van de kogel niet mogeljk is zonder full-length te sizen. Omdat deze patronen alleen in Hildo's eigen Peacemaker verschoten gaan worden lijkt hem full length sizen niet nodig, tenminste niet zolang alle kamers dezelfde diameter hebben.
45 Colt vs 45 ACP
Er zit nogal wat verschil in beide hulzen. 45 Colt is echt stukken langer dan 45 ACP en dat maakt het laden met nitrokruit niet gemakkelijker. Gevoelig waar het kruit zich in de huls bevindt, wordt gezegd. Er past ook erg veel kruit in, vast minstens 30 grain zwartkruit maar ook zeker een dubbele maximale lading nitro, en dat kan de revolver niet aan. Goed opletten met herladen dus. Gelukkig laadt Hildo met een powder-check die, hij zou niet zonder willen. Die die is voorzien van een voeler die voelt of de goede hoeveelheid kruit in de huls zit, ligt dat buiten de tolerantie dan piept ie duidelijk hoorbaar.


31 mei 2018. De eerste patroon
Met de klok mee worden de dies geïnstalleerd. Universele decapper, kruitmolen die ook de huls openzet, powderchecker, kogel zet-die en als laatste de krimp-die.
Vectan BA10
Dat is het kruit waar Hildo mee gaat herladen, heeft ie toch al voor 45 ACP. Op de site van Vectan wordt gezegd minimaal 4.6 grain tot maximaal 5.8 grain met een 256 grain loden kogel uit een 45255 RCBS gietblok. Hildo heeft een 200 grain kogel, dus lichter en korter. Korter is meer ruimte in de huls, derhalve meer kruit nodig om de goede druk te halen. Lichter betekent ook meer kruit om de goede druk te halen. Hildo gaat voor 5.5 grain, dat komt wel aardig in de buurt, vrij conservatief ook. Eerst maar eens zien hoe het zo schiet.


6 juni 2018. Eindelijk... een schietkaart met de Peacemaker
De eerste schietkaart met zelf herladen 45 Colt munitie... en het lijkt niet goed. Richtpunt is raakpunt, de korrel had iets hoger mogen zijn. Erger en duidelijk te zien is de onevenwichtig grote hoogtespreiding van de groep die veroorzaakt wordt door de verschillen in kogelsnelheid. In principe, gezien de breedte van de groep, had Hildo alles binnen het zwart kunnen houden.
Het schieten zelf
Met 5.5 grain BA10 en een 200 grain kogel schiet het behoorlijk rustig, op zich zou het een mooie lading zijn. De 200 grain Lee kogel, uit de 6-voudige gietmal, komt verder mooi door de kaart en geeft mooi uitgestanste gaten als een wadcutter. Of hij echt groot genoeg is voor de loop, of dat er een kogel met grotere diameter moet komen, moet ook later nog bekeken worden.
Puntentelling
Gedaan volgens de nitro-telling, 10 schoten een aangeraakte ring telt. Met betere munitie gaat Hildo met deze 45 Peacemaker gegarandeerd hogere scores schieten als met z'n 9mm CZ Shadow, en niet alleen omdat de kogeldiameter groter is!


12 juni 2018. 45 ACP kogel te klein
De LOS kogel voor 45 ACP is 450-230. Mooie kandidaat wat gewicht betreft maar de diameter is zoals te verwachten te klein, hij valt zo de huls in. Die 452 is toch wel de minimale maat om mee te herladen en 454 misschien nog wel beter.
Geen tijd
Hildo heeft het de laatste tijd een beetje druk met allerhande, werk, deze website, beetje fitness en veel zaken die vaak jarenlang zijn blijven liggen. Vandaar geen tijd voor herlaadprobeersels of zelfs maar om z'n Ginex en Sellier & Bellot slaghoedjes te sorteren. Daarom even snel een serie 45 Colt hulzen herladen op dezelfde manier als de vorige keer, met 5.5 grain BA10, is er in elk geval met de Peacemaker te schieten want schieten... daarvoor wordt tijd gemaakt!


13 juni 2018. Schietkaart Peacemaker
Ditmaal lijkt er toch een beetje een groepje te ontstaan, wel met wat hele rare afzwaaiers waarvoor Hildo geen reden heeft. Punten telling is zwartkruit manier, 13 schoten waarvan de 10 hoogste tellen. Middelpunt van het gat bepaald de score. De rode serie is met 69 gewoon beroerd en de 77 punten serie is matig want Hildo kan in principe gewoon boven de 80 komen. Evengoed begint het langzaam ergens op te lijken.
Indexering?
Een ervaren herlader maakte Hildo attent op het feit dat er ook wel iets mis zou kunnen zijn met de revolver zelf, als een foute indexering bijvoorbeeld. De kamer in de trommel ligt dan niet precies achter de loop. Zelfs bij een duurder merk als een Ruger Super Blackhawk schijnt het wel voor te komen. Het hoeft niet eens de totale indexering te betreffen maar een één of meerdere kamers terwijl de rest wel goed is. Topschutters schieten daarom tijdens een wedstrijd wel uit een enkele kamer om zodoende afwijkingen in het schotbeeld zodoende te vermijden, vertelde hij. Bijzonder in deze tijd van CNC precision machining maar Hildo zal er binnenkort eens naar kijken.


13 juni 2018. Zwarte hulzen... aan één kant
Alle hulzen laten duidelijk een verkleuring zien aan één kant, in combinatie met een meer of mindere mate van roetaanslag. Omdat het kruit aan de onderkant van de huls verspreid ligt tijdens het schieten? Bij een pistool is roet een lage druk verschijnsel omdat de hulswand klaarblijkelijk niet voldoende tegen de kamerwand gedrukt wordt om de kamer te kunnen afdichten. Hildo denkt dat het niet met pistoolmunitie te vergelijken is omdat 45 Colt een bijzonder lage druk patroon is, nog lager dan 45 ACP.
90302 Lee Collet Crimp Die
Van het bestaan van deze die werd Hildo op de hoogte gebracht door alweer een meedenkende herlader. Hij is van mening dat een kogel die even langer vast blijft zitten een betere, meer constantere drukopbouw geeft en daarmee een beter schotbeeld. Het verhaal heeft Hildo vaker gehoord. Even googelen, de Lee Collet Crimp Die heeft het bestelnummer is 90302, dus niet de 90865 Carbide Factory Crimp Die met de carbide ring die de buitenkant van de huls sizet want die 90865 heeft gewoon een roll crimp. De 90302 is een die die Lee speciaal voor de 45 Colt patroon ontworpen heeft, deze geeft een collet crimp die de hulsmond zijdelings tegen de kogel drukt. Dit geeft na verluid een zeer stevige krimp en is toepasbaar op alle soorten kogels, met of zonder krimpgroef. 'Prima', denkt Hildo, 'het proberen waard want extreem duur zijn ze niet'. Of dit het ei van Columbus is is nog even afwachten.


20 juni 2018. Ginex vs S&B primers
Links Ginex (rood) en rechts de Seller & Bellot (groen). De vandaag te verschieten 45 Colt patronen zijn allemaal geladen met Ginex slaghoedjes zodat Hildo zeker weet dat er geen verschillen in de groepering optreden door merkverschil. Volgende week twee series met S&B slaghoedjes. Bovendien gaan er 10 Ginex geladen en 10 S&B geladen patronen over de chronograaf. Dan moeten eventuele door slaghoedjes veroorzaakte verschillen er wel uitkomen.


20 juni 2018. Schietkaart Peacemaker met Ginex primers
Het verschil in de rode en blauwe groep zit in het richtpunt. Omdat Hildo een beetje hoog uitkomt heeft hij tijdens de tweede serie, een iets lager richtpunt aangehouden.
De ´blade type´korrel
Bij deze revolver lijkt de korrel op de rugvin van een haai. Niet alleen van de zijkant maar ook van de achterkant want de korrel loopt taps omhoog om puntig te eindigen. Als u erg goede ogen hebt een mooi richtmiddel maar juist omdat ie zo dun is aan de bovenkant is met een wazige blik niet zo goed te zien wanneer de bovenkant korrel precies even hoog is als de keep. Wellicht zou dat, naast de kogelsnelheidsverschillen, ook wat van de relatief grote hoogtespreiding kunnen verklaren, meimert Hildo.


27 juni 2018. Snelheidsverschil tussen Ginex en S&B slaghoedjes?

Wederom geladen met dezelfde 5.5 grain Vectan BA10 en een LEE 452-200 kogel. De eerste 4 schoten met Ginex geladen patronen waren met de loop te dicht bij de chronograaf, die wijken van een beetje tot extreem af want de kogel heeft echt geen 958ft/s gevlogen. Verder lijken de snelheidsverschillen tussen Ginex en S&B mee te vallen. Misschien dat kogels die ontstoken zijn door Ginex slaghoedjes gemiddeld iets sneller zijn en wellicht is ook de snelheid iets regelmatiger of is het gewoon toeval?





5 juni 2018. Lee Collet Crimp Die 45 Colt
Bestelnummer is 90302, als u 'm ook wilt hebben. Hildo heeft een aantal 'eerste indruk' foto's gemaakt van hoe hij denkt dat het gaat werken.
Het principe
In de die-body zit een krimphuls (collet) met 4 gleuven erin, die krimphuls kan wat op en neer. De voet van de krimphuls, die iets onder de die-body uitsteekt, wordt met kracht tegen de shellholder geduwd als de ram van de pers omhoog gaat. De krimphuls word zodoende omhoog geduwd de die in, en de vier vlakken van de collet 'vouwen' daardoor iets naar binnen, en krimpt aldoende de 45 Colt huls tegen de kogel. Meer krimp geven als maximaal, als de vier vlakken al tegen elkaar aan zitten, kan natuurlijk niet en de die gaat stuk. Op het oog lijkt de 45 Colt huls (onderste foto) er vrij ruim in te passen maar Lee weet ongetwijfeld beter wat ze doen dan Hildo.
Gaat het werken in de Dillon XL650?
Lee heeft het in de handleiding over 25 lbs (een kleine 12kg) minimaal benodigde druk. Hildo wil vermijden dat er teveel druk komt op de shelholder van de XL650, het is een ander systeem dan die van een single stage pers. Eerst voorzichtig wat proberen, nu even niet want hij heeft nog wat anders te doen.


3 oktober 2018. Schietkaart Shadow
Hildo is met allerhand andere dingetjes bezig geweest en het schieten even gelaten voor wat het was. Vandaar de 2e schietbeurt in 2 maanden. 'Dat is nog nooit voorgekomen' denkt u vast, en dat klopt. Gelukkig is schieten niet iets wat verplicht is, het moet ten alle tijde leuk blijven en daar zorgt Hildo wel voor hoor! Later in het seizoen gaat er weer meer geschoten worden. Wedden?

9 mei 2018. IPSC patroondoos inzet
Mooi ding hoor die patroondoos. De perfecte oplossing. Het is zelfs pijnloos voor een reguliere schietavond in te zetten.



16 mei 2018. Laatste twee kaarten Interne Competitie
In totaal acht kaarten dienen er ingeleverd te worden bij de griffier van SV de Vrijheid. Meer als het verplichte aantal maar dat zijn clubregels. Bij vlagen heeft Hildo goede scores maar deze zijn geen uitzondering op de regel. Waar hij in de interne Competitie gaat eindigen is nog niet bekend maar Hildo zelf denkt dat hij niet bijzonder hoog zal zijn, u denkt waarschijnlijk net zoiets.


16 mei 2018. Nog even 20 met de 1911
Nu is de CZ75 SP-01 Shadow een echt wedstrijdpistool dat nog heel mooie groepjes kan schieten ook. Deze Norinco is maar een goedkope Chinese kopie van de Amerikaanse antieke 1911. Toch is deze Norinco strakker dan de echte oude 1911 legerwapens ooit waren. Big Jans triggerjob en de strakke barrel bushing waar het wapen een paar jaar terug van is voorzien, leggen ook geen windeieren, want... zie eens wat Hildo voor groepje schiet na de twee interne competitie kaarten! Toch écht kleiner dan die van de Shadow. Hoe kan dat nou? Herladen is met dezelfde componenten gebeurd als eerder. Nu nog even iets hoger richten dan onderkant zwart en... topkaart!



23 mei 2018. En toch wil het niet echt...
De gaten in de kaart zitten er wel maar op de eerste kaart een totaal van 70 is niet wereldschokkend. Beetje hoger zou fijn zijn. De tweede kaart daarom 2 magazijnen met twee handen verschoten, komt ie wat lager uit.
Krachttraining
Hildo's schouders zijn sterk aan de beterende hand en de fysiotherapeur die hem behandeld tegen de 'frozen shoulders' ziet geen probleem in het weer oppakken van krachttraining, da's mooi! Wel alles in het redelijke natuurlijk om vooral niets te overbelasten want eenmaal op een bepaalde leeftijd gaat dat heel gemakkelijk, weet Hildo uit ervaring.
Eenmalige 'frozen shoulders'
De fysiotherapeut verklaarde ook dat het onduidelijk is waardoor het fenomeen 'frozen shoulder' veroorzaakt wordt maar dat een voormalig patiënt het nooit nóg een keer oploopt. Hildo gaat weer beginnen met 'shrugs' en 'lateral raises'. Oefeningen om de 'trapezius' of 'monnikskapspier' te versterken. Deze oefeningen lieten hem een poosje geleden 91 punten schieten met de 2kilo+ BFR revolver, daarvoor zat hij altijd laag in de 70. Meer kracht helpt voor een grotere precisie, is Hildo's overtuiging. Wat daar van waar is zult u binnenkort gaan zien aan de kaarten. (Update 6 juni: Bij bezoek aan fysiotherapeut is Hildo verteld geen 'lateral raises' te doen om het schouderkapsel, wat nog niet helemaal geheeld is, niet opnieuw te irriteren. Jammer.)


6 juni 2018. Irregulaire kogelsnelheden 45 Colt met BA10
Het leven van een herlader gaat niet over rozen. Deze kogelsnelheden laten zien dat dit in ieder geval geen goede lading is met dit specifieke kruit. De hoogste 841ft/s (=256m/s of 922km/h) en de laagste 617 fts (188m/s of 677km/h). Niet acceptabel want dit soort snelheidsverschillen doet de kogel niet op dezelfde plaats in de kaart uitkomen. De snellere kogels zitten lager uit dan langzame. Komt doordat  langzame kogels langer in de loop zitten en daardoor uiteindelijk in een hogere hoek ´uitgeworpen´ worden door de opslag van het wapen.
Kruit schudden
De linker rij heeft Hildo eerst 'geschud', de loop iets omhoog zodat het kruit mooi achterin de huls ligt. De tweede serie, de rechter rij, heeft Hildo zo achter elkaar geschoten zonder het kruit achterin de huls te schudden. Het schudden lijkt hier weinig uit te maken, daarmee is natuurlijk niet gezegd dat het niet uitmaakt waar het kruit in de huls ligt voor het schieten. Misschien lag het kruit tijdens de tweede serie toevallig ook achterin, wie zal het zeggen?
Slaghoedjes
Hildo heeft momenteel large pistol slaghoedjes van zowel Ginex als Sellier en Bellot. Niet zo erg maar minder is het dat ze doorelkaar gekomen zijn. Hij dacht nog 'ach, valt wel mee', maar misschien is dat niet zo. De volgende serie patronen gaat weer over de chronograaf en dan zullen de Ginex en Sellier & Bellot geladen patronen apart gehouden worden. Dat er verschil kan zitten in kogelsnelheid bij verschillende merken slaghoedjes weet hij uit ervaring. Straks wordt duidelijker wat dat in dit geval uit maakt.




8 juni 2018. IPSC training nr. 5
Weer verschillende stages geschoten en deze 'table-pickup' was de een van de grootste en is tweemaal verschoten. Bij een table-pickup is het de bedoeling dat wapen en de te gebruiken magazijnen allemaal op de tafel liggen, het wapen is ongeladen. Op de piep start u door het pistool op te pakken, magazijn erin stoppen en het ding doorladen, onderwijl lopen naar de eerste twee kaarten op de mobiele doelen. Uiteraard allemaal zo snel mogelijk.
Magneet
In principe hebben alle schutters een magneet aan hun riem of voorste magazijnhouder, Hildo niet, wist hij veel toen hij de spullen bestelde... Bij een table pickup, waar u meer dan één magazijn nodig heeft, moeten alle te gebruiken magazijnen op tafel liggen. Een magazijn oppakken en tegen een sterke magneet kleven is sneller dan in broekzak stoppen of proberen in een magazijnhouder te proppen. Hildo vergeet helemaal om het tweede magazijn op tafel te leggen, pakt er later eentje uit een magazijnhouder. Dat is een procedure fout en kost punten. Bij een andere stage vergat hij al tijdens de 2e maal de steelplates te beschieten, ook een procedurefout. Een andere kaart beschiet hij ditmaal twee keer, mag maar kost wel extra tijd, leter vergeet hij een kaart en wederom een procedurefout want alle doelen moeten beschoten worden. Haast, veel doelen en nog heen en weer moeten lopen ook omdat de verschillende kaarten alleen vanuit verschillende posities te beschieten zijn vanwege de schermen die er voor staan... dan iets vergeten, als een doel of een magazijn te verwisselen waardoor hij zonder munitie komt te staan, gebeurt hem al snel. IPSC is een discipline waarin fysieke snelheid, goed & snel schieten maar ook zeker planning en een helder tactisch inzicht belangrijk is. Welke doelen waar beschieten, in wat voor volgorde en waar magazijnwissels uit te voeren en dat allemaal onthouden en perfect kunnen uitvoeren onder tijdsdruk. Met Hildo's tactische inzicht is het tot op heden matig gesteld en met zijn geheugen ook, vooral op de langere stages zoals deze. Een geboren IPSC talent is hij niet, u zag dat vast al aankomen, maar misschien is er met stug dooroefenen nog iets te verbeteren.


13 juni 2018. Schietkaart 1911
Nog even 2 series met de 1911, en de punten tellen doet hij vandaag even niet want zo bijzonder is het niet en het neemt best wat tijd extra in Photoshop. Ondanks dat de punten achterblijven is het toch echt wel leuk en dat is uiteindelijk toch echt belangrijker, waarom zou Hildo anders 170 kilometer rijden om even te kunnen schieten?


15 juni 2016. IPSC training nr. 6
Eigenlijk had Hildo er vandaag al niet zoveel zin in omdat ie het aardig druk heeft de laatste tijd. Dan ook nog weer die dik 170km rijden na een werkdag en gelijk na aankomst de baan op om een kleine 3 uur te ipsikken, het kan een beetje veel worden. Na een uurtje, te weinig concentratie erg moe en met tegenzin bezig, de baan toch maar voortijdig verlaten. Het moet gewoon leuk blijven en teveel kan het leuke ondermijnen en dat gaat Hildo niet gebeuren want dan zou het hele IPSC gebeuren, evenals de hele schietsport op zich, zinloos zijn. Rustig aan dus de eerste tijd. Een gewone kaart schieten geeft juist rust, in een soort van zen-moment. U kunt zich er vast wat bij voorstellen. Niet dat IPSC niet leuk is, het is gewoon anders.



27 juni 2018. Wisselende snelheden?
U ziet hierboven twee foto's. Hoe dom het ook lijkt, en ook is, het is waarschijnlijk hoe Hildo hiervoor geschoten heeft over de chronograaf. De loop is langer dan hij dacht en de bridge smaller. Het sukkeltje...
De rode pijl
De rode pijl op de bovenste foto laat zien waar de eerste van de twee sensors zit. Te dicht bij, of zelfs over de sensor heen met de loop, is niet de manier om snelheden te meten. Na vier schoten met Ginex is hij een stukje verder naar achteren gegaan met de revolver en daarna lijken de snelheden wat te stabiliseren en uit te komen tussen de 600 en 650 ft/s. Dat lijkt er meer op.


27 juni 2018. Snel even een kaartje
De snelheidmetingen nemen nogal wat tijd maar zonder kaart geschoten te hebben wil Hildo de baan niet verlaten. Zes in de trommel en achter elkaar doorschiten zonder de hand naar beneden te doen... De hoogste score tot nu toe met maar liefst 81 punten (zwartkruit manier gemeten). Hoogtespreiding lijkt ditmaal niet erger dan de breedtespreiding. Zat het dan allemaal gewoon tussen de oren?


4 juli 2018. Less is more...
Bij het natellen van de eerste serie (rood) ziet Hildo dat er maar negen gaten in de kaart zitten, 69 punten. Na de tweede serie zitten er wel tien in maar die laten zich vertalen naar slechts 64 punten. Tjonge, da´s beroerd geschoten. Pistool wordt er niet beter op, murmelt Hildo. Da´s in elk geval één interpretatie van het gebeuren.


11 juli 2018. Schietkaart Olga
Hildo hoefde haar nog net niet uit de spinnenwebben te trekken maar het had niet veel gescheeld. Al een hele periode heeft Olga alleen maar de binnenkant van de kluis gezien maar vandaag is het zover... daglicht!
In een T-shirt geschoten en tijdens 20 schoten slechts 1 weigering en dat is stukken beter dan gewoonlijk. De kaart zelf is niet bijzonder en Hildo heeft het punten tellen nagelaten. Alleen maar schieten is ook leuk!


5 september 2018. Pauze & een schietkaart Olga
Deze zomer is de warmste ooit, denkt Hildo. Dat het klimaat rap verandert lijkt duidelijk en als het warm is zijn er ook andere dingen te doen dan rijden in de auto naar de schietbaan, vervolgens schieten op een warme schietbaan en zitten stomen in een warme kantine. Mooi weer betekent tijd voor iets anders, vakantie bijvoorbeeld en schieten is sowieso leuker als het niet bloedheet is. Vandaag dus weer knallen, maar punten tellen had Hildo even geen zin in. Het is hem vergeven.

 
 BACK

 ---- Western wedstrijdkalendertje  ----

Zwartkruit wedstrijden worden vrijwel het gehele jaar door georganiseerd. Een klein gedeelte van deze evenementen, waar wat te doen is op welke data, ziet u in Hildo's wedstrijdkalendertje. Klik hier!