Hildo's Zwartkruit! (page 37)
Bye bye Walker... Hello Peacemaker!

 BACK

Van .44 Colt 1848 Walker naar .45 Colt 1873 Single Action Army

20 januari 2018. Afscheid

December 2006 was de datum waarop Hildo zijn eerste verlofplichtige wapen aanschafte...  de grootste en meest krachtige zwartkruitrevolver ooit, de roemruchte Colt 1848 Walker! Vandaag, ruim 11 jaar later, levert hij zijn Uberti Walker in bij Wapenhandel Kuiper Blijham, iets wat hij nooit dacht te zullen gaan doen. Ervoor in de plaats komt een gloednieuwe Colt Single Action Army, Colt SAA, Peacemaker of, zoals Uberti 'm noemt, een 'Cattleman'. Met de lange 7.5 inch loop voor de looks en de beste precisie, in het kaliber 45 Colt met rechte hulzen want de flessenhals van de 44-40 wil hij niet. Maar... waarom gaat de Walker eigenlijk weg dan?

Waarom een Colt 45 SAA?

Sinds Hildo die drie herseninfarcten heeft gehad, in de zomer van 2015, is zijn gezondheid opeens een belangrijke rol gaan spelen. Hij is door het oog van de naald gekropen, googled u maar eens 'hersenstaminfarct', griezel, en u begrijpt onmiddelijk dat hij op een vierde infarct niet zit te wachten. Die gezondheid in combinatie met vrijwel wekelijks in zijn eigen slecht afgezogen zwartkruitrookwolken op de baan in Hoogeveen staan lijken geen goede combinatie, tenminste niet in Hildo's beleving. Hij kent teveel zwartkruitschutters die een herseninfarct gehad hebben. Of het een op het ander van invloed is weet hij niet maar u mag het zien als risicomijdend gedrag.

Nitro

Deze Uberti 'Cattleman' replica is lang niet zo duur als een originele en kan, in ieder geval in tegenstelling tot de oudere originele exemplaren, met zowel nitrokruit als zwartkruit geschoten worden. Dat is een groot voordeel want nitro lijkt minder schadelijke dampen achter te laten en als het moet, voor een westerndag of weekend, dan kan hij natuurlijk altijd ammo laden met zwartkruit. Afgezien daarvan is het een replica van een erg mooie klassieke revolver met een rijke historie en een hoge heb-factor, die momenteel in de 4e serie nog steeds geproduceerd word. Hopelijk schiet hij minstens zo nauwkeurig als de Walker.

 

Die-set 45 Colt & een universele LEE decapper

Bij een normale 3-delige die-set zit in het eerste station een decapper/full length sizer die en die komt bij Hildo te vervallen, de kogelzet-die en de krimp-die gaat hij wel gebruiken. Full length sizen wil hij niet als het niet nodig is, het belast alleen de huls extra. Bij een pistool, met taper krimp, is full length sizen noodzakelijk om de kogel goed vast te kunnen krijgen in de huls. Een taper krimp, die vindt u in pistool dies, vouwt alleen de huls terug maar krimpt de huls zelf niet noemenswaardig. Een roll crimp, gebruikelijk bij revolvers, doet dat wel en omdat de munitie zal niet worden verschoten in andere revolvers met een andere diameter kamer is full length sizen niet nodig. Een losse LEE decapper-die, in plaats van de Dillon decapper & full length sizing die, lijkt Hildo daarom een goede oplossing. Zo doet ie dat ook met de 45-70 patronen van BFR revolver in de Rock Chucker pers en daar functioneert het uitstekend. Alleen decappen, daarna de huls even trompen in de kruitmolen en de kogel kan gezet worden met de zet-die en daarna de krimp-die voor de finishing touch.

Powder check die

Dit is het enig component die Hildo niet dubbel heeft. In plaats van voor elk kaliber een aparte powder check die te hebben zet Hildo 'm wel even over. Even een beetje werk maar het scheelt wel rond de 90 euro. Zonder powder check die wil Hildo niet herladen, en al helemaal niet met de grote 45 Colt huls waar waarschijnlijk zomaar een dubbele lading nitro in past. Foutje en een exploderende trommel is niet iets waar Hildo op zit te wachten.

                   _______________________________________

 

 

Progressief herladen

Het is duidelijk dat deze Colt SAA een grote rol zal gaan spelen in Hildo's schietsport, hij heeft altijd al een duidelijk voorkeur gehad voor revolvers. Dat betekent dat er regelmatig munitie zal moet worden herladen. Om dat herladen niet te laten eindigen in een vervelend, verplicht en tijd vretend nummer heeft Hildo besloten om, behalve voor de revolver zelf, nogmaals een diepte investering te doen in herlaadbenodigdheden. Zelf herladen is echt noodzaak, een doosje van 50 stuks patronen zal richting de 35 euro(!) gaan dus het loont de moeite. De initiële investering in herlaadcomponenten, om 45 Colt te kunnen herladen op zijn Dillon XL650 pers, komen uiteindelijk prijstechnisch in de buurt van een complete revolver.

Complete Dillon Quick-Change kit in 45 Colt

De herlaadcomponenten zijn niet verlofplichtig dus Hildo regelt alvast een zogenaamde Quick Change kit, een extra toolhead waar de dies inkomen inclusief een kruitmolen zodat er niets afgesteld hoeft te worden bij een kaliberwissel. Extra geld maar het maakt het herlaadleven wel een stuk aangenamer. Verder een kaliber conversie kit met het noodzakelijke kleinmateriaal en uiteraard een die-set voor het 45 Colt kaliber. Snel van kaliber wisselen en daarna in hoog tempo prima 45 Colt patronen te kunnen produceren in de XL650, da's het uiteindelijke doel.

 

Quick change kit

Standaard zat er al een kruitmolen, toolhead en (9mm) die-set in de pers toen Hildo 'm kocht. Een Quick Change Kit is er maar in één type en bruikbaar voor elk kaliber. Het bestaat uit een een losse kruitmolen, toolhead en een stander zodat de hele zwik gemakkelijk weggezet kan worden. De kruitmolen hoeft nu bij een wissel niet meer te worden afgesteld en de dies blijven ook gewoon in de toolhead gemonteerd zitten en blijven goed afgesteld staan, een groot tijdsbesparend voordeel. Even een snelle check, van dies en kruitafgifte, voordat het herladen gaat beginnen is natuurlijk altijd aan te bevelen, maar dat hoeft Hildo u niet te vertellen. Veiligheid voor alles!

 

Kaliber conversie kit

Alles wat u verder nodig hebt om de pers naar 45 Colt om te bouwen. De gele plastic dingen zijn de 'casefeed adapter' en 'arm bushing', het ronde aluminium ding is de casefeed body bushing en noodzakelijk in het traject tussen casefeed tube en shellplate om de juiste diameter en lengte van huls te kunnen verwerken. 9mm is groen, 45ACP is rood en 45 Colt is dus geel. De hulzen glijden dan over een soort glijbaan (het platte ding, de 'station one locator') naar de shellplate. Het langwerpige metalen ronde ding is de 'powder funnel' en trompt de huls zodat de kogel gezet kan worden, het is kaliber (diameter) specifiek, de bestelnummers van de powder funnel voor 45ACP en 45 Colt zijn identiek ziet Hildo, en wordt geplaatst in de kruitmolen-die. Er zit een gat in het midden zodat het kruit er door kan vallen. Bij de pers zelf zitten al twee slaghoedjeszetters, eentje in een kleine en eentje in de grote maat, die natuurlijk ook verwisseld moet worden tussen large pistol/rifle & small pistol/rifle slaghoedjes. De drie messing 'locator buttons' zijn er in verschillende diameters en zorgen ervoor dat de huls niet uit de shellplate kan vallen tijdens transport van de huls in de shellplate. Mooi apparaat hoor, zo'n XL650, het is alleen de investering in de spullen die uiteindelijk best aantikken. Hido heeft er inmiddels ruim meer als een netto maandloon staan.

                          ________________________________

 31 januari 2018. Left handed
U weet inmiddels, Hildo heeft twee 'frozen shoulders'. De rechterarm kan komt zijwaarts inmiddels niet hoger meer dan 45 graden. Voorwaarts heffen gaat beter maar ook daar bereikt Hildo nu geen 90 graden meer mee. Gelukkig is het met de linker schouder stukken minder ernstig gestelden is 90 graden net haalbaar. Links schieten is lastig als u rechts bent maar... wie houdt niet van een uitdaging? De eerste serie laat zelfs drie tienen zien dus met links is er vast wel potentie.


8 februari 2018. De nieuwe aanwinst is binnen!
Hij moest nog even bijgeschreven worden op het verlof voor ie mee mocht en vandaag is het zover. Deze revolver is gloednieuw maar Hildo had liever een tweedehandse gehad want die is goedkoper, ziet er natuurlijk wat gebruikter uit en is daarom mooier. Gelukkig is aan het uiterlijk wel wat te doen, grijnst Hildo. Zijn Walker, nu bij Kuiper in Blijham, ziet er ook relatief antiek uit maar is toch niet minder goed dan een nieuwe want echt verslijten doet een revolver niet zo snel. Helaas kwam Hildo even geen gebruikte exemplaren meer tegen, met 7.5 inch loop en in 45 Colt, en is daarom voor een nieuwe gegaan.
Munitie
Van Mark krijgt Hildo een doosje Magtech cowboy action loads mee. Mooi en stijlvol doosje dus Hildo dacht er ook maar een stijlvol plaatje van te moeten maken en kwakt z'n, iets te grote, holster met riem er ook maar bij op de foto.
454 of 452?
De Magtech patronen zijn rustig geladen met 250 grain kogels, even googelen en het blijkt dat ze erg nauwkeurig schieten en .454 in diameter zijn. Da's groter dan Hildo's LEE zesvoudige giettang waar 452-200 grain kogels mee gegoten worden. Als de loop van de Cattleman te groot is voor die 452 kogels zal er voor een grotere .454 giettang gegaan worden van, waarschijnlijk, Hensel. De kogels moeten de trekken goed vullen anders wordt het met de beoogde precisie helemaal niets. Hoe dat werkt weet Hildo nog heel goed van zijn gloednieuwe Uberti Colt 1851 Navy London waar de kamer (waar de kogel gesized wordt) kleiner was dan de diameter van de trekken in de loop. Beroerd schieten en Uberti mocht zich schamen. Kamers opruimen heeft hij niet gedaan, weg met het wapen! In een achterlader kunnen gewoon grotere kogels gebruikt worden, deze Magtech patronen met .454 kogels passen er in ieder geval gemakkelijk in. Dat de loop uiteindelijk, net als de Uberti Navy, te groot zou zijn lijkt Hildo daarom onwaarschijnlijk.
              _______________________________________________


3) 14 februari 2018. Uitstekende trommelas
Foto met flits om het gebeuren wat duidelijker in beeld te krijgen. De oorzaak is snel helder, de trommelas steekt te ver naar binnen en houdt de hamer tegen alvorens die het slaghoedje bereiken kan.


5) 14 februari 2018. Laden
Dit systeem werd in 1873 geintroduceerd op dit model revolver voor het Amerikaanse leger, de 1873 45 Colt Single Action Army. Iets daarvoor was er het sneller te laden maar zwakkere 'top break' knikloop systeem van de Smith & Wesson 45 Schofield, een militaire revolver waarbij trommel met loop naar voren kantelde en er sneller ontladen en geladen kon worden door, met name de cavalerie te paard. De hele achterkant van de trommel komt vrij, als bij een moderne revolver met 'uitzwenkbare trommel'. Het laden en ontladen bij de Colt gebeurt met een 'laadklep', wat langzamer maar wel de sterkere constructie is. Klep zijwaarts openen, patroon erin, trommel iets draaien en volgende patroon erin tot de trommel vol is. Ontladen gaat met de uitstoter, die ook het tempo niet verhoogd. Toch is tot op heden de laadklep ook bij alle moderne single action revolvers favoriet gebleven zoals, bijvoorbeeld, bij Hildo's BFR van Magnum Research.


7) 14 februari 2018. Small grips
Deze revolver is een replica en mensen waren vroeger duidelijk kleiner, misschien hadden ze ook wel kleinere handen. De handgreep op deze revolver is in ieder geval niet groot en zullen, voor de meeste mannen, te klein zijn.


8) 14 februari 2018. Small grip effects
Bij de opslag beweegt de grip in de handpalm en dat is voelbaar en zelfs na een paar schoten al een beetje zichtbaar. Veel schieten en blaren krijgen zou moeten lukken. Een side-effect van het behouden van de originaliteit in een replica waar ook de onhebbelijkheden worden meegekopieerd. Gewoon niet zeuren dus.


14 februari 2018. Uitslag Interne Competitie 2017
(klik afbeelding 1200 pixels groot)

De uitslag is binnen maar helaas is er ditmaal op lidnummer gesorteert in plaats van op gemiddeld puntenaantal, verbeterpuntje. Wel verbetert én eerlijker is dat nu het gemiddelde van de kaarten telt en niet alleen de acht kaarten met het hoogste puntenaantal. Op welke plaats Hildo geëindigd is weet hij zo even niet maar wel dat hij gemiddeld 78 punten geschoten, de eerste plek heeft er in ieder geval niet ingezeten. Dit jaar is de discipline voor het grootste gedeelte verschoten met Tijgertje, Hildo's antieke Carl Gustaf Rolling Block uit 1868, omdat de diopter van Eleanor al in het begin van het jaar kapot ging. Volgend jaar vast beter met Eleanor en haar nieuwe Pedersoli diopter met Hadley eyepiece.


22 februari 2017. Bullet speed 45 Colt Magtech Cowboy Loads
Eerst over de chronograaf, de Magtech Cowboy Action Loads. Enne, Hildo krijgt wel een beetje een kalende kruin nietwaar?
'Alle échte mannen zijn kaal of kalend', meent Hildo, 'dat komt van al die testosteron, knul'. 
Da's schrikken
Van de kogelsnelheden schrikt Hildo, ze liggen wel heel erg ver uit elkaar. Het opwarmen van de loop lijkt zich niet te vertalen naar veranderende kogelsnelheden, het is gewoon een chaotisch snelheidsverschil. Van munitie, waar u momenteel 32.50 euro mag neertellen voor een doosje van 50, had Hildo beter verwacht.
De oorzaak?
Nu Hildo er over nadenkt zou het wel eens gelegen kunnen hebben aan de positie van het kruit in de huls. Het kaliber 45 Colt maakt het niet gemakkelijker om goed te herladen met nitro. De huls is erg groot omdat het van origine natuurlijk een zwartkruit kaliber is. De maximale drukken liggen laag, iets van 14.000 psi max meent Hildo, die dat ook maar aanhoudt voor deze Uberti kloon, terwijl een 9mm bijvoorbeeld zomaar iets van 35.000 psi mag genereren. Er mag dus maar weinig kruit in een 45 Colt huls om niet boven de maximale druk uit te komen en dat betekent dat er nogal wat lege ruimte in de huls is, tenzij u met het volumineuze maar dure Trailboss laadt. Waar een beetje kruit in de huls ligt schijnt van invloed te zijn op de kogelsnelheid en kan irregulaire snelheden opleveren. Hildo heeft niet op de plaats van het kruit gelet alvorens de trekker over te halen. Volgende keer nogmaals Magtech 4 patronen verschieten over de chronograaf en alvorens de trekker over te halen even het kruit achterin de huls schudden.


22 februari 2018. Lege huls Magtech Cowby Action Loads
De afgeschoten 45 Colt huls ziet er niet schoon uit, zoals dat bijvoorbeeld bij een fabrieksgeladen 9mm vaak wel het geval is. Zou Magtech vrij langzaam brandend kruit gebruiken of is de verbranding nooit echt schoon met een lage druk patroon?24 februari 2018. De Lee 452-200 6-voudige giettang
Dit gietblok heeft Hildo aangeschaft voor de Norinco 1911, alleen loopt het pistool op de afgeplatte neus vast. Er waren heel wat van gegoten maar hij heeft hij ze een poosje terug allemaal omgesmolten. Beetje balen, prima kogel voor de Peacemaker om eens wat te proberen Opnieuw gieten midden in de winter beter niet. Mogelijk dat het herladen voor de Peacemaker maar even uitgesteld moet worden.


2) 1 maart 2018. USA 463 Hadley eye cup
Een Hadley style eye cup is een vernuftig systeem waarbij de diameter van het gaatje in de diopter verstelbaar is van piepklein tot behoorlijk groot door aan het kleine verstelwieltje te draaien waarin acht verschillende diameter gaten zitten. De borging is een stalen balletje met veerdruk. Oudere ogen hebben wat grotere gaten nodig en ook naarmate de lichtintensiteit op het doel varieert kan er voor de beste passende opening gekozen worden. Of Hildo er baat bij heeft zult u zien aan de tienen die hij gaat schieten!
Al jaren
Deze had Hildo al verschillende jaren in de kast liggen want hij bleek niet te passen op de originele diopter van Eleanor. Bij de keuze voor een nieuwe diopter moest de Hadley eye cup er ditmaal natuurlijk wel op passen! Mooi ding.


3) 1 maart 2018. Verstelbare aanslagschroef
De dioptervoet komt tegen deze schroef aan en het is aldus de blokkering van de diopter. Met deze schroef kunt u de stand afstellen, of de diopter voorover, achterover of precies rechtop staat.


5) 1 maart 2018. Maatvoering
Hildo heeft verder geen verstand van diopters maar het valt hem op dat deze in inches is, de originele van Eleanor was metrisch. De Amerikaanse maten zijn een prut stelsel, gebaseerd op de inhoud, afmeting of gewichten van voorwerpen of lichaamsdelen. Het kan niet kan tippen aan ons metrische systeem, maar de schietsport is met inches en grains doordrenkt. Aanpassen aan een verouderd systeem kost eerst een beetje moeite maar er is er mee te leven. De diopter werkt verder als een schuifmaat maar een schuifmaat heeft 9 cijfers achter de komma, deze diopter in feite maar 4. Misschien is dat normaal en hoort het zo maar Hildo had liever meer precisie gezien zoals bij een schuifmaat, waarom niet? Verder is de diopter voor het geld best een mooi ding, meent Hildo.
Beginstand
Hildo heeft even door de diopter en bij de loop langs gekeken en de 1/4-0 stand lijkt een redelijke beginstand. Te hoog moet ie niet staan, dan gaan de lampen van het plafond en da's niet de bedoeling.


7 maart 2018. Alltime High met de Shadow?
Niet meer dan twee series op een kaart, dan blijft het goed te overzien. De eerste zijn de rode gaten en met 69 punten hoort u Hildo niet klagen. Met de tweede blauwe serie komt Hildo hier op 78 punten met daaronder een krappe tien en vier krappe negens. Dat is mogelijk een all time high score met dit pistool want meestal lukt het niet om in de 70 te schieten... ligt niet aan het pistool hoor. Maar hoe dan ook, z'n frozen shoulder wordt langzamerhand echt wel beter!

7 februari 2018. Boehoehoeee!!
Dit is geen beste en mogelijk de slechtste kaart ooit ondanks dat er rustig en geconcentreerd geschoten is. Dat met links schieten valt niet mee, maar vorige week ging het toch duidelijk beter. Misschien dat het straks met de Cattleman beter gaat anders zou Hildo haast aan zichzelf gaan twijfelen.


8 februari 2018. De diopter van Eleanor
Maart 2017 heeft Hildo voor het laatst met Eleanor geschoten, de diopter zat niet meer goed vast door een over de kop gedraaide bout. Het geweer heeft Hildo uiteindelijk pas eind september 2017 ingeleverd voor reparatie bij Wapenhandel Kuiper. Een Pedersoli diopter moest besteld worden.
Niet de juiste
Helaas bleek de binnengekomen diopter niet de juiste, want het schroefdraad van de Hadley eyepiece (zo'n schotel met verstelbare diameter gaatjes) van Pedersoli, die Hildo inmiddels al jaren heeft, past er niet op en dat is een absolute must.
Wel de juiste
Een andere diopter is besteld en inmiddels binnen. Hildo haalt net z'n Cattleman op en Mark wil hem nog even snel monteren. Helaas blijken de schroefgatafstanden net niet helemaal overeen te komen met die van Eleanor dus ze zal nog even moeten blijven omdat de voet van de diopter op de freesbank iets aangepast zal meten worden. Het is eenvoudiger om een gat van de dioptervoet wat te verlengen dan de een schroefgat in het geweer zelf iets te verplaatsen.
                     _________________________________________


1) 14 februari 2018. Op de schietbaan, probleempje?
Revolver geladen met Machtech patronen, maar hij gaat niet af. Vreemd. Even het spul uit elkaar, da´s niet zo moeilijk. De single action revolvers werken allemaal een beetje hetzelfde, laadklep openen, trommelas eruit trekken, wat wiebelen met de hamer rond de half cock stand en de trommel verwijderen.


2) 14 februari 2018. Afstandig
Hildo vindt het vreemd dat er een beetje afstand blijft zitten tussen hamer en frame.


4) 14 februari 2018. Trommelasconstructie
Hier de trommelas. Mooie bedachte constructie waarbij u geen gereedschap nodig heeft om het spul uit elkaar te halen. Dit ontwerp principe schijnt pas gebruikt te zijn bij de latere 'nitro beproefde' Colt SAA modellen. De oudere zwartkruituitvoeringen hebben een schroef die vanaf de voorkant in het frame geschroeft wordt, met een schroevendraaier, die zodoende de trommelas blokkeert. Bij deze 'nitro uitvoering' zit er een sleufgat in de trommelas die overeenkomt met de ´bout´, die geen bout is maar een stift met veermechanisme die in de sleuf van de trommelas behoort te vallen. De trommelas kan te ver doorgedrukt worden waardoor het de hamer blokkeert. Dat was het al. Probleem opgelost!
Goede replica
Uberti schijnt een behoorlijk goede (lees: model getrouwe) 1:1 kopie van de 1873 Colt Single Action Army gemaakt te hebben en daar houdt Hildo wel van. De Amerikaanse Ruger Vaquero, bijvoorbeeld, is dat niet. Neemt niet weg dat dat de Vaquero zeker een hele mooie revolver is die Hildo best had willen hebben, maar prijstechnisch gezien winnen de Italianen het en ook dat het een echte replica is, in plaats van een verbeterde uitvoering, vindt Hildo persoonlijk een pré.6) 14 februari 2018. Het (rechts) schieten
Het lijkt erop dat er iets meer beweging in de rechterarm zit, vandaar vandaag de rechterhand gebruikt wordt. Hildo heeft eenmaal eerder met een Peacemaker geschoten, destijds ook al met nitro en wat hem er van bijgebeleven is was dat er best wel terugslag is in verhouding tot een voorlaadrevolver, waar de kogel in een 44 maar ruim 140 grain is.
Nitro ipv zwartkruit
Nitro schieten met een zwartkruit revolver, dit is stukken beter met betrekking tot de rookontwikkeling maar het is wat feller en de typische mooie zwartkruit BOEEEMM ontbreekt. Deze Magtech zijn cowboyloads en cowboyloads zijn per definitie tamme ladingen voor de snelle 'Cowboy Action Shooting' disciplines. Magtech geeft 761 ft/s op in een 4" loop met een 454-250 kogel van 100% lood. Dat 100% lood verbaast Hildo, zouden ze echt bedoelen dat het puur ongehard lood is? Om het zeker te weten moet Hildo moet z'n hardheidstester terughebben en ook z'n chronograaf, hij heeft ze beide even uitgeleend. Echt tam schiet de Magtech ammo niet, kan ook niet met deze snelheid en een kogelgewicht van 250 grain. Harder hoeft het van Hildo niet, zijn Magnum aspiraties zijn voorbij.


9) 14 februari 2018. Eerste schietkaart Peacemaker
De revolver schiet prima, maar Hildo iets minder. Duidelijk merkbaar is dat de arm 'blokkeert' door de frozen shoulder en dat er extra spierspanning voor nodig is om de arm in de juiste hoek te krijgen, ook is de arm inmiddels minder krachtig. Het resulteert in wat meer trillingen, tenminste dat is waar Hildo denkt dat de trillingen vandaan komen. De punten zijn echt onder de maat. Een score van 80-plus zou voor Hildo goed haalbaar moeten zijn maar nu even niet... en het kan in het ergste geval nog wel een een paar jaar duren voordat de schouderproblemen helemaal voorbij zijn. Momenteel krijgt hij elke 2e week een behandeling bij een fysiotherapeut die in armen, schouders en nek gespecialiseerd is. Hij heeft tegen het eind van dit jaar Hildo weer 100%, zegt ie.


22 februari 2018. Bullet speed Geco .22 long rifle
Dan Gorby, het oude olympische Margolin kleinkaliber wedstrijdpistool uit de voormalige USSR over dezelfde Shooting Chrony chronograaf. De munitie is Geco .22 long rifle.
Dichtbij elkaar
Het is frappant hoe dicht de kogelsnelheden met deze Geco .22lr munitie bij elkaar liggen, twee zijn zowaar identiek. De bovenste is het eerste schot en het onderste afbeelding de snelheid van het laatste schot. Bij het warmer worden van de loop gaat de snelheid altijd iets omhoog. Deze Geco is iets duurder dan CCI en, naar horen zeggen van een wedstrijdschutter, ook beter. De meest constante, zonder een slappere of hetere patroon ertussen wat belangrijk is als er belangrijke wedstrijden geschoten worden, schijnt dan weer Elay te zijn. Alleen van horen zeggen hoor!


22 februari 2018. Schietkaart Colt SAA
Deze revolver heeft geen lekker bekkende naam met 1873 Colt Single Action Army. Peacemaker bekt beter maar neigt ook weer een beetje richting Hollywood, hoewel het wel een een officiële door Colt verzonnen benaming is. Hildo is hier wel even serieus en historisch bezig natuurlijk, afgezien dat hij met nitro schiet. De naam 'Cattleman' gebruiken, die fabrikant Uberti verzonnen heeft voelt als geschiedvervalsing, da's een slecht gevoel.
Geschiedvervalsing in Nederland?
Met aankomend geschiedvervalsing is er in Nederland momenteel al genoeg te kampen door een clubje hard schreeuwende en uitermate irritante 'politiek correcte´ uilskuikens. Zwarte Piet is al bijna om zeep geholpen en gaan er nu voor zorgen dat onze voormalige Nederlandse helden, slavernijverleden, zeeroverij, koloniale-periode en andere, destijds uitstekend maar vandaag de dag minder goed te verteren zaken, uitgewist gaan worden. Eerst de straat, plein en schoolnamen dan de beelden en vervolgens de historische boeken op het vuur? De activiteiten van destijds moeten gezien worden in de tijdsgeest van die periode en Piet Hein was destijds best okay. Een heel verschil met, bijvoorbeeld, Hitler die in zijn eigen tijd al fout was vandaar dat een Hitler standbeeld in geen enkele tijd past.
Punten, de nitro way
Voor politiek gerelateerde informatie kunt u beter niet op Hildo's Egocentrische Website zitten want in feite is Hildo tamelijk a-politiek en bovendien vaak onvolledig geïnformeerd door een gebrek aan interesse. Hij heeft veel meer met zijn replica Colt SAA dus... de punten! Maar liefst 73 ditmaal en dat is niet verkeerd. De puntentelling doet Hildo op de nitro manier, dus 10 schoten en een geraakte ring telt mee. Niet de zwartkruit manier waar 13 schoten vallen en waarvan de hoogste 10 tellen en het middelpunt van de kogel, dat geeft hogere scores.
Schouder invloed
Het beïnvloed de punten nadelig en Hildo verwacht dat in de nabije toekomst de scores er wel wat beter uit zullen gaan zien. Hoe dan ook, deze revolver is echt een heel fijn ding waar hij erg blij mee is.1) 1 maart 2018. USA 446 Pedersoli English diopter op Eleanor
Een week geleden belde Mark, van Wapenhandel Kuiper, met het heugelijke nieuws. Eleanor is klaar, en daar is Hildo heel erg blij mee! Ook ditmaal, net zoals de originele, is Eleanor uitgerust met een long range diopter. Een korte diopter wil hij niet, je weet nooit of er ooit nog eens een partijtje long range schieten voorbij komt.
English Creedmoor sight for Gibbs
Het gemonteerde diopter is een ´English Creedmoor sight for Gibbs´, hier nog voorzien van de originele eye cup. Voor minder dan 200 euro, inclusief montage. Dat was met een Lee Shaver diopter niet gelukt. Het is dezelfde diopter als waar een Pedersoli Gibbs mee geleverd wordt en in principe is de Eleanor een Rigby, dus van hetzelfde soort geweer. De diopter is zijdelings (windage) verstelbaar met het kleine knopje rechts van de eye cup. Dat is bij Eleanor's originele diopter niet zo omdat zij een verstelbare korrel heeft. Echter, Pedersoli lijkt alleen diopters te hebben die zijdelings verstelbaar zijn, jammer.
Diopter vastzetten
De diopter wordt versteld door eerst de schotel van de eye cup los te draaien, dat is de borging, daarna is het te verstellen. Het werk hetzelfde als bij Eleanor's originele diopter en beter dan de zeer irritante de contra-moer constructie, van de diopter die er eerst op zou komen, die direct op het draad van de verstelas zit.


4) 1 maart 2018. Gemonteerde Hadley eye cup
De Hadley eye cup heeft Hildo hier gemonteerd, de originele ligt er rechts boven. Even een klein o-ringetje overzetten van de originele eye cup naar de Hadley en het monteren is verder kinderspel. Bij het bestellen kunt u on-line zien welke Pedersoli diopters compatibel zijn met de Pedersoli Hadley eye cup. Het draad maar ook de diopterconstructie zelf moeten met elkaar overeenkomen.6) 1 maart 2018. Met Eleanor in de koffer
Als u de onderste foto bekijkt ziet u het al wel. De Pedersoli diopter kan lang niet ver genoeg plat gelegd worden. De kolf ligt wel in de koffer maar de loop past er niet meer bij in. Tegenvaller.
Nieuwe geweerkoffer
Het was net zo'n mooie authentiek ogende koffer, verstevigde hoekjes en al. Maar de nieuwe diopter betekent ook investeren in een nieuwe en grotere geweerkoffer die hij helemaal niet wil hebben. Eentje van waarschijnlijk niet periode correct poeplelijk ABS plastic met plukschuim waar ook moderne sniper rifles in vervoerd worden, vreselijk. Maar Eleanor zonder fatsoenlijke bescherming transporteren is vragen om ellende. Een diopter is kwetsbaar en een gewone geweerhoes onvoldoende.


7 maart 2018. Tweede kaart met de Shadow
Nogmaals 2x10 kogels met grote precisie afgevuurd maar ditmaal lukt het niet meer die 70 punten barriére te doorbreken. Jammer maar Hildo rijdt toch tevreden naar huis. Gewoon lekker geschoten en dan doen de punten er soms eigenlijk niet eens zo heel erg toe...
En die Peacemaker dan?
Dat wordt de volgende keer, of de keer daarop. Er is een chronisch gebrek aan kogels. De temperatuur loop van het weekend op, is voorspeld, dus gietweer. Maar u mag weten dat Hildo nog wel eens wat meer te doen heeft dan kogels gieten, herladen en schieten. Echt!
 
 BACK

 ---- Western wedstrijdkalendertje  ----

Zwartkruit wedstrijden worden vrijwel het gehele jaar door georganiseerd. Een klein gedeelte van deze evenementen, waar wat te doen is op welke data, ziet u in Hildo's wedstrijdkalendertje. Klik hier!