Hildo's Zwartkruit! (page 41)
Na de Corona lockdown!

 BACK

Juli 2020: De schietbaan is weer open, dus weer veilig knallen?

 

26 juni 2020. Coronacompetie #11. Artemis CP-1M

Met het heropenen van de schietbanen op de schietvereniging in juli lijkt het erop dat deze Coronacompetitie in de schuur tot een einde komt. Niet dat er nooit weer met lucht / CO2 geschoten wordt maar uiteindelijk moet er natuurlijk aan elke competitie een einde komen om de winnaar te kunnen aanwijzen. Dit lijkt een goed moment.

De absolute winnaar deze week, tromgeroffel...

U kunt er niet omheen. Aaltje schoot 74 en 76 punten. Hildo 74 punten... maar dan was daar opeens die superstabiele als uit graniet gehouwen hand. 91 punten. 'En dat ligt niet aan de kwaliteiten van de Crosman!', kwaakt Hildo, met de ogen nog op steeltjes na het zien van de kaart.

Geen lucht meer

De laatste serie werd overigens door Aaltje geschoten en bij de laatste drie kogels was er een progressieve toename in tijd tussen het geluid van het schot en het raken van de kogelvanger door het kogeltje, u ziet de kantelende diabolo en het uitgescheurde kogelgat helemaal rechts op de rechter kaart van Aaltje. Ondanks dat er met een nieuwe CO2 cilinder is begonnen lijkt die toch net niet goed voor 4 series van 10 schoten. 'Dat heeft helemaal niets te maken met dat ik gewonnen heb', gooit Hildo er nog even snel tussendoor. Tjonge, en Hildo al die afgelopen jaren maar volhouden dat het schieten belangrijker is dan de uiteindelijk punten, zie 'm nu eens...

 

26 juni 2020. De Coronacompetitie uitslag en statistieken!

Hier zat u op te wachten natuurlijk, en wie niet? In totaal zijn er 11 wedstrijden geschoten met in totaal 22 kaarten per persoon. Op elke kaart is 10 keer geschoten.

Uitslag

Aaltje heeft gewonnen met in totaal 1767 punten, Hildo was een goede tweede met in totaal 1762 punten... slechts 5 punten verschil! Aaltje heeft wel 13 kaarten beter geschoten dan Hildo, Hildo slechts 8 beter dan Aaltje. Eenmaal was de score gelijk.

Statistieken

Aaltje: Crosman 12 schietbeurten. 76 punten gemiddeld

Hildo: Crosman 12 schietbeurten. 78 punten gemiddeld

Aaltje: Artemis 10 schietbeurten. 85 punten gemiddeld

Hildo: Artemis 10 schietbeurten. 83 punten gemiddeld

Aaltje hoogste score: 87 Crosman, 93 Artemis

Hildo hoogste score: 91 Crosman, 90 Artemis

Aaltje laagste score: 64 Crosman, 77 Artemis

Hildo laagste score: 68 Crosman, 78 Artemis

Aaltje totaal gewonnen: 13x van 22, 1x gelijk

Hildo totaal gewonnen: 8x van 22, 1x gelijk

De feiten

Feit 1: Met de Artemis CP-1M wordt door beiden beter geschoten dan met de Crosman 2240. En dat is niet zo gek gezien het verschil in de trekker, meent Hildo.

Feit 2: Met lucht schieten is best wel leuk en ook ontspannend. En u heeft zelfs geen vergunning nodig. Wat let u?

 

29 juni 2020. Barbara op verlof, eindelijk

Langzamerhand lijkt de invloed van Corona, Covid-19 zo u wil, te veranderen en komt Nederland weer op gang. Buiten de deur kan er weer gegeten worden, wapens kunnen weer op het verlof worden bijgeschreven en ook de schietvereniging gaat weer open. De afdeling Bijzondere Wetten, waar de wapenvergunningen geregeld worden, is onderdeel van de politie. Na vijf maanden wachten kan Barbara, zijn nieuwe AR15, eindelijk worden bijgeschreven op zijn verlof. Eerst zat de afdeling Bijzondere Wetten in Leens, daarna in Leek en nu moest Hildo naar Veendam voor het bijschrijven. Maar Hildo ziet zo wel wat van de wereld, op 1.5 meter afstand!

 

1 juli 2020. Coronaproof schieten

In uitgaansgelegenheden, sportscholen en ook schietverenigingen geldt de 1.5 meter regeling. Mensen moeten minimaal 1.5 meter van elkaar verwijderd blijven om coronabesmettingen te helpen voorkomen. Tussen de schietpunten hangt nu een lang stuk plastic, zodoende kunnen alle schietbanen gebruikt worden en toch aan de regels worden voldaan.

Baanplanner en verplicht reserveren

SV de Vrijheid Hoogeveen heeft een vernieuwde website met daarop een 'baanplanner' die gebruikt moet worden als een lid wil gaan schieten. Een echt mooi goed werkend systeem waarin u een specifieke baan met tijdvak kunt reserveren. Hildo hoopt dat dit systeem ook na de Corona behouden blijft, dan hoeft hij nooit meer voor niets te rijden. Het tijdvak is 40 minuten, waarvan 5 minuten afgaan voor het desinfecteren en schoonmaken van het schietpunt. Zomaar even langskomen voor de gezelligheid is niet de bedoeling. Maximaal 10 minuten voor aanvang van uw schietbeurt het gebouw betreden en na afloop dient u gelijk weer te vertrekken. Lekker aan de bar hangen met medeschutters mag momenteel niet... en dat heeft z'n invloed op de aantallen mensen die komen schieten. Hildo had gedacht dat het moeilijk zou zijn een schietbeurt te bemachtigen, het tegendeel blijkt waar, er zijn schietplekken zat die leeg blijven... tot de kantine weer open gaat natuurlijk, dan kun je weer over de koppen lopen, grijnst Hildo.

Wat denkt Hildo ervan?

Gezelligheid is leuk maar schieten belangrijker, alleen voor de gezelligheid rijdt hij echt geen 180km per schietbeurt. Voor gezelligheid én een schietbeurt wel maar ook zonder gezelligheid komt Hildo knallen. De huidige opzet, zoals die momenteel is, gaat verder niets uitmaken in de aantallen schietbeurten die hij per jaar schiet. Vanaf den beginne is Hildo er met name voor de schietsport zelf. Dat hij geen topschutter is? Dat is een tragische kwestie van gebrek aan talent, niet van enthousiasme of inzet. Jammer vindt hij wel dat een schietbeurt met netto 35 minuten aan de korte kant is. Twee schietbeurten reserveren is, ondanks het overduidelijk gebrek aan schietgrage schutters, niet mogelijk op de baanplanner. Dat gaat in de toekomst vast nog wel veranderen, hoopt hij. Toch heeft het bestuur het wat dit betreft best goed gedaan!

Openingstijden

Op dit moment kan er maandagavond, woensdagavond, zaterdagmiddag en zelfs op zondagmiddag geschoten worden door verlofhouders. Het lijkt erop dat ook het bestuur de te verwachten drukte veel hoger had ingeschat dan de uiteindelijk opkomst. En nogmaals, voor alle schietsessies, de schietbeurt reserveren via de baanplanner en direct afnokken na het schieten is verplicht.

 

4 juli 2020. Barbara is thuis!

Eindelijk maar toch. Na overleg van alle papieren kan Hildo eindelijk Barbara ophalen bij De Wapenkamer. Joepie! Dan nog wat spulletjes mee. Lovex D063 (geschikt zowel de 7.62x39 Kalashnikov als de 223 Remington patroon) had Hildo al liggen voor Olga, nog wat S060 kruit erbij alleen voor 223. Goedkope Murom primers en 100 stuks duurdere small rifle CCI primers om te vergelijken. Dan nog wat doosjes 223 Remington patronen van PPU (Priv Partizan) met 55 grain kogel, de lege hulzen gaan gebruikt worden om te herladen. En als laatste nog 500 losse 55 grain PPU FMJBT (Full Metal Jacket Boat Tail) kogels om te kunnen herladen.

 

4 juli 2020. 2019 Lovex kruit overzicht

Deze afbeelding komt uit de 2019 Explosia reloading guide, de nieuwste die er op dit moment is. Wilt u de complete 2019 reloading guide als PDF, klik hier, of ga zelf naar www.explosia.cz voor de PDF en nog veel meer info. In de PDF staan alle rifle en hand gun reloading data, waarschuwingen, en uitleg over van alles en nog wat.

 

4 juli 2020. PPU Priv Partizan 223 kogels

Plastic zak met 500 stuks van 55 grain. Dezelfde diameter als een kleinkaliber kogeltje, alleen erg puntig, langer en met een taps toelopende bodem voor een betere stroomlijn. Uiteraard met een volmantel want deze kogeltjes gaan vliegen met een rotgang, meer dan 3000 ft. per seconde, daar kan een blote loden kogel niet tegen.

Wedstrijdkogels

Wilt u absolute precisie en het beste van het beste, dan moet u meer geld uitgeven, niet alleen voor kogels maar ook voor hulzen en primers. De laatste millimeters op de kaart kunnen heel goed bepalen of u 1e of 3e bent. Voor Hildo maken die laatste millimeters niets uit, het gaat eerst om de centimeters. Het is net zo als die laatste extra PK's in een opgevoerde motor... ze worden buitenproportioneel duur en deze kogels zijn zeker goed genoeg voor wat Hildo er mee wil.

 

27 juni 2020. Lee 452-200 kogels bijsnijden

Hildo heeft zo'n 6-voudige giettang van Lee Precision. Erg mooi, giet prima en al duizenden mooie kogels supersnel mee geproduceerd. Maar de aluminium gietblokken zijn zacht en er komt snel wat gesmolten aluminium tussen het gietblok en de stalen snijplaat, wat tijdens het gieten snel verwijderd moet worden om het gietproces niet te hoeven onderbreken. Uiteindelijk wordt het zachte aluminium gietblok er niet beter op en daarom kan dit gietblok nu met pensioen. Inmiddels heeft Hildo een nieuw 6-voudig Lee gietblok gekocht want ondanks dat de levensduur niet oneindig is de tijdswinst de nieuwe investering waard. Hiermee 2000 prima kogels gieten in een middag is haalbaar.

Uitstekende randen

Na het gieten worden de kogels gepoedercoat. Na het poedercoaten haalt Hildo ze eerst door een 454 sizer zodat er tijdens het progressief herladen in de XL650 geen verrassingen zijn (lees: te dikke kogels) die een vloeiende herlaadsessie in de war kunnen schoppen. Omdat de passing tussen snijplaat en vlakheid van het gietblok niet meer 100% is wijken de kogels hier en daar wat af en steekt er soms geen en soms een klein, of groter, loodrandje onder de kogelvoet uit.

Looddampen

Extra materiaal aan de voet van de kogel word door de sizer naar beneden gedrukt. Dat beetje uitstekende randje is dun en die snijdt Hildo eraf. Het zou snel kunnen verbranden tijdens het schieten en op extra looddampen zit hij, en ook zijn mede-schutters, niet te wachten. Dik 350 kogels bekijken en waar nodig bijsnijden is een in feite onnodig en in ieder geval een langdurige, monotone en niet leuke bezigheid. De volgende keer wordt het gloednieuwe 6-voudige gietblok ingezet!

 

30 juni 2020. Op de valreep

Geen 45 Colt patronen meer en deze week wel schieten. Gelukkig heeft Hildo z'n kogels klaar en de hulzen vers getumbeld in de nieuwe wet-tumbler. Nu het spul nog even in elkaar drukken met wat kruit en een nieuw slaghoedje. Zonder enkele haast, inclusief kruitafgifte check, nieuwe slaghoedjes prikken en in de pers laden en nieuwe hulzen vetten en in de collator gooien, heeft hij alle 350 hulzen getransformeerd tot patronen in anderhalf uur. Kan het sneller? Vast. Kan het beter? Nauwelijks want met de XL650 gaat het allemaal erg uniform en kruitafgiftes zijn tijdens een paar checks verbazend precies 5.5 grain BA10.

 

1 juli 2020. De eerste kaarten!

De eerste dag dat er weer geschoten mag worden, op 1.5 meter en met verplichte looprichting, na maanden. Prima geregeld en als iedereen zich eraan houdt, nog beter. Dit zijn de kaarten en het lijkt niet gek. Punten tellen? De volgende keer. Hildo had nog veel meer munitie maar zijn tijdvak van 35 schietminuten is sneller voorbij dan u zich kunt voorstellen.

 

4 juli 2020. Lovex kruit

Explosia maakt Lovex maar ook het zwartkruit waarmee Hildo schiet. Iets anders dan zwartkruit heeft Hildo nog nooit van het Tsjechische Explosia gehad maar hij kent meerdere mensen die met Lovex herladen, en het is een van de goedkoopste kruitsoorten. Het Finse VithaVuori, is misschien wel een van de beste nitrokruit fabrikanten, maar de knip moet wel een stuk verder open. Eerst maar wat schieten en herladen voor Barbara. Voorlopig is VithaVuori nog niet aan de beurt.

Double Base en Single Base

Hij heeft dit kruit aangeschaft op basis van de herlaadtabellen van Lovex. Alleen D063 is geschikt voor zowel Olga (7.62x39) als Barbara met lichte kogels (223 Rem). Hildo wilde geen kruit wat alleen voor Olga geschikt is, het is meer wat proberen dan dat hij serieus veel 7.62x39 gaat herladen. Surplus is veel goedkoper en schiet goed genoeg voor Hildo's doen. S060 is alleen voor Barbara en is met meer kogelgewichten inzetbaar. Het verschil tussen single base en dual base kruit? Er zit in ieder geval verschil in de ingrediënten, kracht en vast ook brandsnelheid, verder is Hildo er nog niet echt ingedoken.

 

4 juli 2020. Small rifle primers

Murom is Russisch en redelijk geprijst. CCI is made in the USA maar stukken duurder. Murom schijnt relatief zacht te zijn, zachter dan CCI in ieder geval. De slagpen kan een Murom primer doorboren waar het met een CCI primer wel goed gaat, is Hildo verteld. Afwachten of er gaten in de primers geprikt worden, anders is Ginex eventueel ook nog een betaalbare optie.

 

4 juli 2020. PPU Priv Partizan 223 patronen

Dik een tientje per doosje van 20. Dit is goedkope munitie maar het is toch niet schieten voor een prikkie met zo'n AR15, dan is surplus Kalashnikov beter maar zo'n rammeldekletter Kalashnikov is ook weer zowat. Met zelf herladen wordt het iets goedkoper en Hildo kan experimenteren met kruit en kogels voor de hoogste precisie, da's ook leuk. Nog veel duurder schieten kan gemakkelijk dus dit valt allemaal nog best mee, zolang er maar niet teveel op een schietavond doorgaan...

 

 

 

 

 




4 juli 2020. Diopter eraf
Prutserdepruts. De Magpul flip-up plastic diopter zou in principe kunnen blijven zitten maar er blijkt net niet genoeg ruimte onder de richtkijker zoals u ziet hierboven, helaas. Verwijderen is simpel, de schroef losdraaien en klaar!



4 juli 2020. Trekkergroep
Hildo kijkt ernaar 'wie ein Schwein ins Uhrwerk'. De hamer is het 'kromme haakje' wat omhoog staat, een goedkopere uitvoering van het mil-spec exemplaar. Het  is wel te vervangen door betere 'wedstrijd trekkers' maar daar gaat Hildo voorlopig niet aan beginnen. Het is wat het is en dat is, voor het geld, helemaal niet zo slecht denkt hij. Maar een goede trekker is wel een fijn bezit als het om precisie-schieten gaat.


4 juli 2020. Hand guard installatie
Het bestaat uit twee gedeeltes. Het de bovenkant van het bovenste deel klikt vast op de 'handguard cap' die aan het 'front sight' gietstuk vast zit. Die handguard cap past precies maar zit net niet helemaal recht, de picatinny rail van de handguard zit dus net niet perfect recht voor de picatinny rail op het geweer. Het zou uiteindelijk wel te corrigeren zijn, maar het maakt verder effectief niets uit. De richtkijker zit toch alleen op het geweer, niet half op de handguard. Iemand die het niet weet valt het niet op. De twee gedeeltes aan elkaar schroeven en klaar alweer!


4 juli 2020. De baanplanner van SV de Vrijheid Hoogeveen
Donkere vakjes zijn bezet. De blauwe vakjes beschikbaar. Dit is zaterdag 22.00h 's avonds en er is gelukkig nog zat te plannen voor de volgende zondag.



5 juli 2020. Rustig

Zijn er bij binnenkomst nog wat zwartkruitschutters bezig, even later word het rustiger.


5 juli 2020. Bipod probleem
Het stukje picatinny rail adapter, wat aan de hand guard vastgeschroeft zit, valt er samen met de bipod af. Alles vastgezet met loctite, behalve deze adapter. Gebeurt geen tweede keer. Dit zijn aanloopproblemen met een nieuw geweer.



5 juli 2020. Storing

De Chinese hulzenvanger voor een prikkie doet het verder goed maar door de montage van de richtkijker is er iets minder ruimte voor bevestiging ervan op de meest perfecte plek. Tevens, als de hulzen in de hulzenvanger verzameld worden wordt het gewicht hoger en dan begint de hulzenvanger naar beneden te zakken omdat ie maar op één plaats vast zit. Vervolgens kan de huls niet meer goed uitgeworpen worden en daar verslikt Barbara zich in.
Oplossing
Zakje van de hulzenvanger niet dichtritsen. De hulzen worden opgevangen en vallen op tafel.
Brandwondje
Foto 4 dagen later van Hildo´s pols. De tafel waarachter Hildo zit te schieten loopt iets af, naar hem toe. Hulzen rollen dus ook die kant op en ze komen echt gloeiend heet het wapan uit. Voordeel van voorladers.


8 juli 2020. Schietkaart Eleanor
Hoe lang Eleanor in de kluis gestaan heeft weet Hildo niet precies meer, was het maart 2019? Maar het is echt veel te lang geweest. De afzuiging is nu gelukkig beter en nu kan er ook weer vaker zwartkruit geschoten worden.
Rare gaten
Verklaring? Die heeft Hildo niet. Wel verschillende weigeringen. Van de 12 schoten zijn er zelfs maar 9 in de kaart beland lijkt het. Tijd voor het laatste schot was er niet meer, Hildo moest heel rap plaats maken voor de volgende schutter. Tijd voor het laatste schot was er niet meer. Misschien was Eleanor niet helemaal in haar goede doen maar nadat ze weer van de baan heeft mogen proeven zal het vast rap beter met haar gaan. Binnenkort aan Hildo de eer om mooie nieuwe kogels voor topprestaties te gieten.



11 juli 2020. Bullet in barrel

De bovenste mystieke foto herkend u vast niet, als u geen AR15 hebt. Het is de kamer van Barbara. Het ronde dingetje in het midden is een kogel die even vast zit in de loop. Was een poging de vrije vlucht op te meten.
Hoe het niet werkt
Hildo pakt een afgeschoten huls en een nieuwe kogel en drukt die in de loop. De theorie is dat de kogel de huls in schuift en zo bij het terughalen van de huls laat zien hoe diep de kogel minimaal in de huls moet zitten. De huls komt terug maar de kogel blijft zitten in de loop. Laat maar even, denkt Hildo, later wel weer.

4 juli 2020. Hand guard eraf

De originele plastic hand guard verwijderen is eenvoudig, het zit met een veersysteem vast, maar het vergt wel enige krachtsinspanningen en drie handen zijn erg handig.

 

4 juli 2020. Opengeklapt

Hee, de eerste keer dat Hildo een AR15 van de binnenkant ziet. Hier is over nagedacht. Met een vinger drukt u een vergrendel pin (takedown pin) zover mogelijk naar binnen, met de vingers trekt u vervolgens de pin naar buiten, hij valt er niet uit, en het geweer kan opengeklapt worden. Het bovenste gedeelte wordt 'upper receiver' genoemd, het onderste de 'lower receiver', beide zijn van aluminium. Als alles 'mil-spec' (gemaakt volgens militaire specificaties) is dan kunnen lukraak allerhande zaken uitgewisseld worden tussen de diverse fabrikanten, zolang die ook de 'mil-spec' pasvorm aanhouden, want dan past het. Das een handig principe bij de AR15 want zo kunt u kiezen uit heel veel onderdelen en accessoires. Barbara is een Smith & Wesson MP15 Sport 2 en wat Hildo ervan begrepen heeft is ze behoorlijk mil-spec. De grendel en spanhendel (heet dat zo in het Nederlands?) kunnen worden uitgenomen, en verder zit er niets los in de upper receiver. Met de boresnake de loop doorhalen, wat schoonmaken, de bolt inoliën en het spul kan weer in en is klaar voor een volgende ronde. Simpel en handig.

 

4 juli 2020. Charging handle and bolt carrier group

De charging handle ligt op de kop. In die gleuf valt het pijpje (bolt carrier key) die op de bolt carrier group zit. Dat pijpje komt weer uit op de gasbuis die van de loop komt en zo de druk geeft om automatisch te grendelen. Mooi spul hoor.

 

4 juli 2020. De UTG vervangende hand guard

Deze is van aluminium en onderaan heeft Hildo alvast het stukje picatinny rail geschroefd waar straks de bi-pod aangeklikt kan worden. Die mogelijkheid was er bij de originele plastic hand guard niet. Er zit al een beetje loctite op de schroefjes en wat extra imitatie loctite, wat hij nog had staan van zijn RC helikopters, kan geen kwaad. Wapens rammelen los en verloren schroefjes zijn, in principe, te voorkomen.

 

4 juli 2020. Compleet

De bipod met de snelsluiting is zo gemonteerd, de richtkijker is een kwestie van de twee schroefjes met de hand aandraaien en het spul zit. Barbara had een slank postuur en was licht van gewicht, maar nu niet meer. Ze is behoorlijk zwaarlijvig geworden maar het gewicht zit er snel op, maar is er gelukkig ook weer snel af als het nodig is. Dat scheelt.

Een sniper rifle!

Nee, nee Hildo, even bij de les blijven. Barbara is een simpele semi-automaat karabijn met een richtkijker. Een echt sniper geweer is echt wat anders, sowieso met een grendel, een veel langere dikke vrijhangende loop en meestal een grotere, betere en duurdere richtkijker.

300 meter Emmen

Verbazingwekkend kleine groepjes zal Hildo daar vast niet schieten maar de afstand moet in principe geen probleem zijn. Toch lijkt hem de 50 meter in Hoogeveen voorlopig een beter doel want de keren die Hildo geschoten heeft met een geweer met richtkijker, gaven altijd bedroevende resultaten. Alles is nu nieuw, onwennig en wat de beste methode is om kleinere groepjes te schieten moet eerst geleerd worden want gewoon het geweer even stil houden... dat valt niet mee!

 

5 juli 2020. Eerste schietkaart Barbara

Hoe het officieel gedaan wordt weet Hildo niet, met een laser in de loop misschien,  maar alvorens te gaan schieten heeft hij eerst door de richtkijker en dan langs de loop gekeken. Dan is al wel aardig te zien of u een beetje uitkomt op de kaart en niet de lampen van het plafond schiet.

De eerste twee

Dat zijn die links onderaan, de volgende twee zijn iets verder naar rechts en verder naar boven. De derde twee zitten links naast de 7, veel te hoog. Op honderd yards is 1 MOA één inch. 1 klik is een kwart MOA, dus een kwart inch, dus 6.35mm maar 100 yards is geen 100 meter maar iets van 92, dus gedeeld door... ehhh en dan ongeveer 10cm omhoog is, ehh... blabla klikken. Zo ging het ongeveer en het resultaat was dat de kogels naast de bovenste zeven uitkomen. In de praktijk is het toch lastiger dan wanneer u rustig achter de computer zit te rekenen. Misschien was Milrad toch beter geweest? Anders die hele MOA vergeten en gewoon van millimeters per klik op 50m uitgaan, da's vast makkelijker.

Uiteindelijk

Zitten ze behoorlijk in het midden maar echt gat in gat schieten valt niet mee. Nu is gat in gat is misschien wel teveel gevraagd van Barbara maar het zou er niet al te ver vanaf mogen zitten, meent Hildo. Maar het ligt niet direct aan Barbara of de munitie. De kruisdraden van de kijker lijken op een soort van ritme van links naar rechts heen en weer te gaan, later wordt het iets beter. Dit is echt een heel andere discipline dan staand schieten en vergt zeker oefening. Wat de beste schiethouding nu echt is, hoe het geweer op de meest stabiele manier vast te houden? Daar moet hij nog ingroeien. Een vuist onder het magazijn geeft meer stabiliteit maar misschien geeft het ook storingen.

 

5 juli 2020. Schietkaart Barbara

Hier heeft Hildo serieus zijn best gedaan en hij is er tevreden mee. Nu er nog aansluitend groepje er van zien te krijgen, die ook nog in het midden zit. Of deze schietkaart de officiële oefenkaart voor 50 meter is weet hij niet maar deze lijkt een mooie maat. Het wapen op de kaart leggen voor een foto van de schietkaart is wel een stuk lastiger geworden...

 

8 juli 2020. Afzuiging aangepakt!

Luchtaanvoer
Tijdens de Coronacrisis was de schietbaan gesloten en in die tijd is de afzuiging op de 50 meter baan aangepakt. Het is een soort semi-luchtwand geworden. De sleuven in de wand zijn smal en blazen hard, met meer perforatiegaten erin zou het vast minder tochten. Aan de bovenkant zijn er roosters in het plafond, maar die werken nog niet. Het is pas half klaar maar met de luchtinlaat achter de schutter zoals ie nu is komt er nu al vrijwel geen rook meer achter het schietpunt. Prima voor de longen, eindelijk.

Afzuiging

De afzuiging op de baan doet het nog niet goed want met wat zwartkruitschutters hangt de rook er een beetje te hangen. Bij het openen van de deur van de schietbaan, heeft Hildo eigenlijk niets opgemerkt van vacuum, misschien niet goed opgelet. Toch draait er maar één motor van de 5 inblazers. Of zuigen de afzuigers misschien niet hard genoeg? Vooralsnog raadselachtig maar het maakt Hildo weinig uit. Door een rookwolk heenkijken is veel minder erg dan dietzelfde rookwolk iedere week in de longen krijgen. Dit is stukken beter voor de gezondheid van de schutter. Zolang er geen rook achter het schietpunt hangt is Hildo super tevreden!

 

12 juli 2020. Voor het eerst: Herladen voor Barbara!

Als eerste wil Hildo er nog even op hameren dat hij niet de wijsheid in pacht heeft of denkt alles te weten, verre van zelfs. Zeker niet geloven wat Hildo hier allemaal zegt! Het zweet breekt Hildo er haast al een beetje van uit. Iedereen doet het, veel weten het waarschijnlijk beter dan hij en heel veel mensen hebben ook nog eens verschillende meningen. Wat is de juiste? Nog nooit heeft Hildo een nitro geweer kaliber herladen met een genekte huls en dan nog die vreselijk hoog oplopende drukken tot zomaar 4200 bar of meer. Een herlaadfout en hij ziet het al vreselijk misgaan. U moet weten dat Hildo nogal bang is uitgevallen. 'Voorzichtig', noemt hij het zelf.

Zwartkruit is geen nitrokruit
Waar de drukken bij zwartkruit relatief geleidelijk oplopen ligt dat bij nitro anders. De brandsnelheid van zwartkruit is altijd even snel, binnen of buiten het wapen. Dat maakt zwartkruit, alleen buiten het wapen, gevaarlijker dan nitro. Buiten het wapen brandt nitro zelfs bijzonder traag maar in het wapen, waar druk opgebouwd wordt, gaat dat heel anders. Onder de invloed van de opgebouwde druk wordt het traagbrandende kruit ineens supersnel met bijbehorende snelle piekdrukken die erg hoog kunnen oplopen. Dat is goed want zo kan een kogel tot grotere snelheden worden voortgestuwd dan met zwartkruit. Als de druk bij nitro niet hoog genoeg oploopt verbrand het ook minder schoon en krijgt u extra vervuiling, dan kunt u bijvoorbeeld sneller brandend kruit kiezen of er meer kruit in gooien, afhankelijk van de herlaaddata van de kruitfabrikant. Maar bij teveel kruit, te snel kruit of een te zware kogel loopt die piekdruk buitenproportioneel (lees: gevaarlijk) hoog op, heel anders dan zwartkruit. Toch iets om rekening meer te houden.

In de USA

Klungels zijn overal en in de USA lopen er heel veel rond met AR15's, waarvan sommige ongetwijfeld herladen. Toch springen die geweren niet all over the place uit elkaar. Bovengemiddelde intelligentie lijkt niet nodig, dus het zou Hildo ook moeten kunnen lukken om het spul heel te houden en zichzelf en medeschutters gezond.

 

12 juli 2020. Full length sizing

Na het zien van heel wat Youtube video's, websites en zijn eigen Lee herlaadboek moet het lukken. Full length sizing is waar Hildo voor gaat. Het schijnt toch betere resultaten te geven dan alleen neksizen wat heel veel schutters doen. Bovendien geeft full length sizen Hildo de extra zekerheid dat het met kameren allemaal goed komt.

Small base full length sizers & Slam Fires

Speciaal voor automatische of semi-automatische geweren, zoals Barbara is, zijn er speciale full length dies die over een grote lengte de huls sizen zodat er op geen enkel moment een probleem komt met het kameren en sluiten van de grendel. Kan een patroon afgaan als de grendel niet gesloten is? Slam-Fire is iets wat kan gebeuren, en dat heeft met de slagpin te maken, die is free-floating bij een AR15 en die schijnt soms zelfs al een deukje te maken in zachte slaghoedjes als de grendel alleen maar sluit, militaire slaghoedjes zijn harder. Als zo'n patroon vanzelf afgaat voordat de grendel gesloten is... da's niet best met meer dan 4000 bar druk! Als u niet full length sized zou de patroon wellicht niet goed gekamerd kunnen worden, de grendel die de patroon de kamer in moet drukken wordt vervolgens al tegengehouden voordat de de grendel vergrendeld is. Slagpin komt, doordat ie free-floating is, naar buiten en de patroon gaat af voordat de grendel dicht is: Slam-Fire! Niet best voor het wapen, schutter en omstanders die in het pad staan van rondvliegende stukken geweer. Verkleving van de slagpin schijnt te kunnen gebeuren door ouder en dikker geworden vet of olie waardoor de slagpin uit de grendel steekt, dan gaat de patroon automatisch af bij het sluiten van de grendel... net zolang todat het magazijn leeg is. Wat er verder allemaal kan gebeuren weet Hildo niet, maar het is allemaal niet fijn. En dat hij zeker niet alleen gaat neksizen met een semiautomatisch geweer is u inmiddels al wel duidelijk.

Lee full length sizer... howabout da base?

Nadat de gebruikte huls door de Lee full length sizer is geweest zijn de buitenmaten weer netjes teruggebracht naar die van een nieuwe patroon, zelfs over de hele lengte want hij heeft het nagemeten. Niets wat een speciale 'small base' full length sizer die zou kunnen verbeteren ten opzichte van de huidige Lee die, die Hildo nu heeft.



12 juli 2020. Murom small rifle primers
Eerste keer dat Hildo deze heeft. Zelfde maat als small pistol, alleen iets dieper. en ze zijn naar verluidt vrij zacht, zachter dan CCI in ieder geval.




12 juli 2020. Lee primer pocket cleaner
Deze hulzen zijn niet getumbled en ja de primer pocket cleaner werkt, maar niet geweldig. Een strakke passing is het niet, en dat is niet goed om de zijkanten ook goed schoon te krijgen. Een schroevendraaier doet het vast net zo goed. Het was niet duur maar de Lee Precision tekst suggereert een betere werking dan die Hildo heeft mogen ervaren. Hmmm, nu bekruipt hem wel even een Tell Sell gevoel maar hun dies zijn prima hoor!


12 juli 2020. Even naar de IKEA
Het is weekend en voordat de IKEA de deuren sluit knort Hildo er nog even heen voor nieuwe kogeldozen, want die hebben ze daar! Vier hoge en rest lage, dik 55 euro voor iets van 20 plastic bakkies met deksels. Maar het is een investering in goede kwaliteit en perfect voor alle hulzen, kogels etc. die allemaal netjes, overzichtelijk en droog opgeborgen moeten kunnen worden. Hij heeft al een tijd verschillende in gebruik en ze zijn allemaal even stevig, perfect luchtdicht af te sluiten en... u kunt altijd zien wat er in ligt, een doorzichtig doosje is duidelijk in het voordeel. De kogels van Juliette de Chassepot, bijvoorbeeld, liggen er al een jaar in en zijn nog steeds perfect glimmend, net of ze gisteren gegoten zijn!


13 juli 2020. Kogelzetten
Het kruit gooit Hildo in de huls, hij pakt een kogeltje en de patroon gaat de pers in om de 55 grain Priv kogel erin te drukken. Het kruit is 23.4 grain Lovex S60, iets boven de minimum load en de huls is al behoorlijk vol. De min. load is 23.1 grain, de max load is 24.7 grain (compressed) met een 55 grain kogel. De zet-die stelt Hildo zo af dat de patroon identiek wordt aan de fabrieks PPU, altijd goed want het is dezelfde kogel en huls. Openzetten van de huls hoeft niet want de kogel is een full metal jacket boat tail die er zo ingedrukt kan worden. Doordat de nek gesized is zit de kogel al goed vast. Optioneel nog extra krimpen wil Hildo niet, meer werk en misschien raakt de kogel dan wel beschadigt en vliegt ie minder goed.


15 juli 2020. Afzuiging Deel II
De onderste kast rechts stond er al, nu is het bovenste gedeelte ook klaar. In plaats van 1 ventilator voor de onderste draaien er nu 2 ventilatoren, ook eentje voor de bovenste luchttoevoer. Dat gaat een beetje hard, het tocht ook behoorlijk, en naar Hildo's mening wordt er niet hard genoeg afgezogen want er is geen vacuüm meer als de deur geopend word. Net zoveel of zelfs meer erin als eruit gaat is niet de manier waarop een afzuiging werkt, meent Hildo. De bouwers zien dat anders, laten zich niet overtuigen en zeggen dat het zo goed is. Jammer dat na het eerste schot Hildo direct al de nitro al ruikt van zijn eigen geweer, met alleen de onderste afzuiging ging het beter. Afwachten hoe dit zich ontwikkeld.


15 juli 2020. Schietkaart 1 Barbara
De eigen gebrouwde munitie, en het lijkt al heel redelijk. Het probleem is Hildo zelf die Barbara niet echt stil kan krijgen.
Plof
Met één patroon is duidelijk iets mis gegaan, te weinig kruit. Nog wel in de kaart maar erg laag en grendelen deed Barbara niet. Hoe het kon gebeuren? Rommelig herladen, teveel onduidelijkheden, geen goede kruittrechter en teveel haast om nog wat klaar te krijgen voor de volgende schietsessie. En natuurlijk net niet voldoende kijken of de goede lading er ongeveer in ligt. De zaklamp is verschillende malen gebruikt maar éénmaal te weinig. Dit gaat niet weer gebeuren!


16 juli 2020. Vrije vlucht
De vrije vlucht is de afstand die de kogel kan afleggen voordat ie in de trekken en velden terechtkomt. Zwartkruit schutters zetten de kogel soms tegen de velden aan, voor de beste precisie. Als een kogel eerst een meter af moet leggen voordat ie, vanuit de huls, in de loop terechtkomt kunt u zich voorstellen dat zoiets niet goed gaat. Een extreem voorbeeld, maar het geeft wel het principe aan waarom het gaat. Het principe is hoe dichter de kogel bij de velden zit, als de patroon eenmaal gekamerd is, des te beter, zolang u rekening houdt met de oplopende gasdrukken doordat de kogel meer 'tegengehouden' wordt dan wanneer hij verder van de velden afzit. Een paar milimeter extra vrije vlucht kan hier heel veel zijn.

Diepe kamer
Bij een pistool is het gemakkelijk. U haalt de loop los, gooit een patroon in de kamer en voelt met uw vingers of ie makkelijk rond te draaien is. Als de kogel te ver uitsteekt, en de velden raakt, is dat te voelen aan de patroon en naderhand te zien aan de krassen in het koper van de kogel. Bij de AR15 is dat anders, de kamer is erg diep en er is niets te draaien want Hildo kan er niet bijkomen, zie de bovenste foto van de kamer.

Vrije vlucht bepalen

Dit zijn Hildo's eerste baby stapjes op het gebied van nitro-geweer-herladen, dus hij probeert wat. De rechter patroon is een PPU fabriekspatroon. De linker patroon is een lege huls die full length gesized is met een kogel er los bovenop. Er zit wat olie tussen kogel en hulsnek om glijden te vergemakkelijken. Hildo heeft de lege huls met kogel in de kamer gestopt en de grendel dicht laten klappen, het resultaat ziet er uit als boven afgebeeld.

 

19 juli 2020. Koffer voor Barbara

Een goede koffer is best verstandig voor een geweer met een richtkijker erop, vindt Hildo. De kwaliteit van deze is prima. Met vier stevige scharnieren met stevige kliksluitingen en dik kunstof voorzien van allerhande verstevigingsribbels. Een handvat om te dragen en aan het uiteinde een handvat om achter zich aan te slepen, want er zitten ook nog wieltjes onder. Hildo kan er zo mee het vliegtuig in! Het is stukken steviger en minder torsiegevoelig dan de extra lange koffer die hij heeft voor zwartkruitgeweren.

Uitsnijden

In de koffer zitten in totaal 4 lagen foam. Eentje daarvan is plukfoam maar Barbara eerst met een viltstift omlijnen en daarna uitsnijden geeft een strakker resultaat dan de vierkante stukjes plukschuim er uit plukken. Hij heeft zelfs nog wat ruimte over voor wat andere toekomstige accessoires, wat gereedschap bijvoorbeeld om probleempjes op het schietpunt te kunnen oplossen.


12 juli 2020. Dillon 223 Remington cage gauge

Deze cage gage (of cage gauge) heeft Hildo al een paar maanden liggen maar omdat hij Barbara niet op verlof had mocht hij geen munitie hebben. Het verschil tussen een lege afgeschoten en een nieuwe huls kon hij niet zien, maar nu wel! De cage cauge is in principe de mil-spec uitvoering van de 223 Remington kamer. Het gaat hier niet om de diameter maten maar puur om de lengte en waar de schouder zit want dat bepaald hoe ver de patroon de kamer in kan, en dat bepaald wat de uiteindelijke spelingen tussen hulsbodem en grendel zijn en tussen hulsnek en de trekken en velden. Ook kunt u zonder meten zien of de overall length niet overschreden wordt.

Openbaring... Onder druk wordt alles vloeibaar

Geweerhulzen moeten op lengte gecheckt worden, als ze te lang worden moeten ze worden afgedraaid, anders komt de hulsnek in de trekken en velden terecht en klemt daar de kogel vast in de huls met gigantische overdrukken en mogelijk exploderende toestanden tot gevolg. Aijai, linke soep, bibbert Hildo! Dat is duidelijk, maar er is meer wat Hildo niet snapte. Een genekte huls kamert op de schouder, dus waar die schouder zit als de patroon de kamer ingeramd wordt is belangrijk, zit ie te ver naar voren gaat de grendel misschien niet goed dicht, te ver naar achteren en er is veel te veel head space (ruimte tussen grendel en hulsbodem) en zou de huls in theorie in de velden terecht kunnen komen. Tijdens het schot wordt de huls onder de gigantische 4200+ bar drukken een soort van 'semi-vloeibaar', het zet zich volledig naar de kamer en de schouder wordt daarbij in ieder geval duidelijk een stuk naar voren gedrukt, u ziet het verschil op de beide foto's hierboven na een enkel schot. Die schouder moet weer teruggedrukt worden tijdens het full length, of neck-only, sizen om de patroon goed te kunnen laten kameren. Met een grendel voelt u wat er gebeurt, met een semi-automaat niet. Die ramt de patroon met geweld de kamer en u moet er voor zorgen dat die patroon een dusdanige lengte en dikte heeft dat ie altijd goed gekamert kan worden.

Hoe wordt bepaald waar de schouder komt te zitten?

Zonder cage gauge kunt u niets checken, en niet veel 223 herladers hebben zo'n ding volgens Hildo. Het blijkt dat als u de sizer-die in de pers afstelt, zoals de fabrikant dat voorschrijft, u al heel aardig in de buurt zit. Zo is dat in ieder geval met de huls in de Lee full length sizing die, die Hildo gebruikt heeft. Hij heeft het zelf nagecheckt met de cage gauge wat er gebeurt en als de full length die maar iets te ver, of niet ver genoeg, in de pers geschroefd wordt. De huls komt dan heel snel en duidelijk zichtbaar buiten de fabrieks specs en toleranties, waar een nieuwe patroon wél mooi in valt. Met de gauge is dus niets mis.




12 juli 2020. Small rifle primers in RCBS hand priming tool
De Lee shellholder nr 4 van de Lee die set past niet in de RCBS tool, wel in de RCBS Rock Chucker pers. Hildo heeft ook een groen doosje met 15 verschillende Lee shellholders, en de nr. 4 shelholder voor 223 daaruit past wél in de RCBS priming tool. Da's vreemd, kwestie van toleranties tussen beide leveranciers.
Het primen
Slaghoedjes erin drukken is iets wat telkens terugkomt en dat gaat, op zich, met de RCBS hand priming tool best goed. Maar met small rifle wel een stuk slechter. Als u knijpt komt de ram omhoog met het slaghoedje, maar het blijft eerst even hinderlijk haken tegen het volgende slaghoedje die al half uit de aanvoer steekt. Met large rifle & large pistol geen last van. Dit is een RCBS issue, maar misschien is het exemplarisch. Hildo gaat later toch op de XL650 herladen en daar worden de slaghoedjes automatisch gezet.
(Edit: Er bij de RCBS hand priming tool ezit en zwarte insert voor large primers, de witte insert dient voor small primers gebruikt worden. Dát had Hildo even niet inde gaten... Dan werkt het perfect!)




13 juli 2020. Kruittrechter maken

Kruittrechters heeft Hildo wel, maar weet u wel hoe klein de ingang van zo'n 223 hulsje eigenlijk is? De droptube van de Lyman zwartkruitmolen verdwijnt de hele huls in de droptube, verder is de buitenmaat van alle trechters die hij heeft groter dan de binnenmaat van de hulsnek.
Afgezaagde huls
Om toch eerst even wat te kunnen herladen zaagt Hildo de bodem van een 223 huls af, en die huls is daar echt een stuk dikker dan hij verwacht had, vele malen dikker dan de nek. Dan de nek even inzagen en fijn knijpen met een tang. In de 223 huls past precies de trechter van de droptube van Eleanor, Hildo's voorlaadgeweer. Het is een wiebelige trechterconstructie. Heel binnenkort gaat dat echt anders.


15 juli 2020. Schietkaart 2 Barbara. Rupsje!
Fabrieks PPU ammo. En bij deze 2e kaart is Hildo wel heel erg rustig, hij zit zelfs zo stil dat hij zijn eigen hartslag kan tellen in de beweging van de kijker.
De richtkijker is eraf geweest
Probleempje met loop doorhalen vorige keer. Aan het eind van de boresnake zit een lusje, daar kunt u een lapje met olie aan bevestigen die zo als laatste door de loop gaat. Moet het lampje niet te dik zijn! Met de ene voet op het handgrip en de andere voet op het gietstuk van de front sight met beide handen uit alle macht proberen om die boresnake nog door de loop te krijgen. Terugduwen is lastig en bij de ingang van de kamer de boresnake te pakken krijgen valt ook niet mee. Maar het is gelukt.
Richtkijker er weer op
Het scheelt vrijwel niets maar waar Hildo's eigen munitie ongeveer in het midden uitkomt zit de PPU ammo nu een beetje te laag, en daarvoor wel in het midden. Maar de afwijking had Hildo groter verwacht, er is nog even niets aan de kijker geklikt.

16 juli 2020. De vrije vlucht patroon

De lange lege huls met kogel, de 'vrije vlucht patroon', zit hier in het magazijn. Het wordt Hildo plotsklaps duidelijk dat helemaal niet bang hoeft te zijn om de maximale overall length te overschrijden. Deze superlange patroon past wel in het geweer maar bij lange na niet in het magazijn. Het laat ook zien dat Barbara's militaire genen erg duidelijk aanwezig zijn en het nooit een echt precisiewapen gaat worden en daar ook niet voor ontworpen is, die vrije vlucht is wel héél erg groot, en dat heeft misschien ook wel iets te maken dat het eigenlijke kaliber 5.56x45 NAVO is, daarbij is, in tegenstelling tot 223 Remington, wat meer ruimte vrijgehouden voor speciale militaire projectielen met afwijkende maten en heter geladen munitie. In een 223 loop kunt u dus beter geen 5.56x45 ammo verschieten omdat de kans bestaat, ondanks dat de hulzen indentiek zijn, dat het niet past. 223 in een 5.56 loop kan altijd. Ondanks de 5.56 loop schiet ze nog best goed, vindt Hildo. Enne, als het echt om superprecisie moet gaan ziet Hildo in een grendelgeweer toch een betere oplossing.



16 juli 2020. Vrije vlucht huls nek check
Deze extreem ver naar buiten stekende kogel past dus in Barbara's kamer, maar niet in het magazijn. Maar het is van belang waar de schouder zit, want deze 223 huls kamert op de schouder. Met de Dillon case gauge is de full length sizing procedure simpel te checken. Er mankeert in dit geval niets aan de huls.


19 juli 2020. Magpul 10 schots magazijn
Als het geweer op de bipod staat is het 30 schots magazijn er wat moeilijker onder vandaan te krijgen, het is nogal lang en het geweer moet aan de achterkant eerst opgetild worden. Dit magazijn is van Magpul, hetzelfde merk als het 30-schots magazijn waarmee Barbara af-fabriek geleverd is, en dit korte magazijntje trekt u er zonder problemen onder vandaan als ze op de bipod staat. Tien schoten zijn voor niet-dynamische disciplines meer dan zat, voorlopig ziet Hildo zichzelf nog geen dynamische disciplines schieten.


19 juli 2020. Lee powder funnel
Eindelijk, daar is ie dan. Een kruittrechtertje die ook goed werkt met de kleine 223 huls, noodzakleijk in combinatie met herladen op de single stage pers. Trouwens ook passend met alle andere hulzen tot en met kaliber 45, maar daar heeft Hildo andere oplossingen voor. Binnenkort zit progressief 223 herladen op de XL650 er aan te komen, hoewel voorbereidingen als full length sizen zal toch single stage gedaan zal moet worden in verband met het checken van de hulslengte na het sizen. Toch is hij benieuwd hoe straks progressief herladen verder zal gaan en vooral hoe precies die ammo zal schieten.



23 juli 2020. Beetje... laag?

Alles zit wat laag, maar dat is een kwestie van draaien aan de kijker. Dan de groepjes, want dat is waar het om gaat. De eerste kaart. De rust is er nog niet zo. Tweede kaart dan. De rust is er bij de tweede serie van 5 wel, het kruisdraad van de kijker staat zowaar even stil op het doel wat zich vertaald in een, bijna, gat in gat groepje. Alles heeft te maken met rust. Hoe die rust te vinden is Hildo nog even onduidelijk maar het lijkt erop dat de eerste kogels minder goed gaan dan de latere. Hoe hij sneller of zelfs direct tot zijn Zen-Moment moet komen is nog even bezien, denkt hij. Of zijn die laatste 5 een kort momentje van sniperkwaliteit-toeval, die even later weer verdwijnt als sneeuw voor de zon?

Het mooie van een richtkijker

Met dit soort disciplines kunt u precies zien wat u doet, en Hildo ziet de kruisdraden duidelijk onrustig over het doel heen en weer bewegen. Schieten is eigenlijk niet eens nodig om te oefenen of te kunnen zien of hij er wat van gaat bakken die dag.

Thuis oefenen

Is niet zo'n slecht idee, denkt Hildo. Moet ie wel wat hebben om op te kunnen richten en binnen is alles een beetje te dichtbij. Buiten met Barbara gaan liggen ziet er vast vreemd uit voor een toevallige passant, buurman of buurvrouw. Hier moet nog even over nagedacht worden.

 

28 juli 2020. Litertje sterke drank

Isopropylalcohol is schoonmaak alcohol, 99.9% zuiver. Het lost vet op en verdampt razendsnel. Die eigenschappen zijn ideaal om uw eigen hulzenvet te maken in combinatie met... lanoline!

Lanoline

Hildo heeft jaren geleden alweer een grote pot lanoline gekocht, als ingredient van kogelvet voor zwartkruitschieten. het is vet uit schapenwol. Het wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie gebruikt als basis voor voor zalfjes, make-up en dergelijke smeersels. Lanoline is een natuurprodukt wat veel gemeen heeft met het lichaamseigen huidvet, het is niet chemisch ontwikkeld dus geeft dus geen huidirritatie als u bezig bent om uw hulzen te vetten, alvorens ze te sizen. Prima zelfs om uw huid in te vetten alleen trekt het niet snel in. 8% lanoline in ispropylalcohol schijnt de goede verhouding te zijn. Met een nevel-spuitje over de hulzen spuiten wat rollen en wachten tot de alcohol verdampt is. Het schijnt hetzelfde te zijn als wat Dillon als hulzenvet in een spuitbus verkoopt. Het kost op deze manier maar een fractie, alleen maar voordelen lijkt het!

 

30 juli 2020. Water bij de wijn, euhh, kruit

Bovenste foto

50 grain kruitbuisje, in werkelijkheid krijgt Hildo er niet meer dan 49 grain in en dan moet er al een beetje gedrukt worden om het dopje er nog op te krijgen.

Middelste foto

Doosje met 50 kruitbuisjes, gedeeltelijk gevuld, gedeeltelijk leeg. Staat vast al weer jaren in de kast. Als u het niet kunt lezen wat er op staat: 48 Explosia 0 (3F). Dus gevuld met 48 grain, visueel komt dat wel ongeveer overeen met de bovenste foto.

Onderste foto

De weegschaal erbij, eerst goed afstellen op 0, dan kruit erin en kijken wat het weegt. 51.2 grain (!). Dat is onmogelijk gewicht want Hildo heeft er nog nooit meer dan maximaal 49 grain in buisje kunnen krijgen. 49.4, 49.5, 50.9 zijn wat gewichten die Hildo nog meer weegt. Zit verschil in maar ze zijn allemaal te zwaar. Een kruitmolen zit er misschien een keer 0.2 grain naast als ie een slechte dag heeft. Als u, net als Hildo, weet dat zwartkruit hygroscopisch is dan weet ook u wel een idee dat extra gewicht vandaan komt. Zwartkruit kunt u, in tegenstelling tot nitrokruit, 100 jaar of langer bewaren en het is nog steeds goed, zolang het maar droog blijft want vocht is de grote vijand.

 

3 augustus 2020. SAAMI 223 Remington hulsmaten.

SAAMI = Sporting Arms and Ammunition Manufacturers' Institute, Inc.

Dit instituut bewaakt de industrie standaarden van drukken, kogelsnelheden, afmetingen en nog veel meer betreffende munitie in de Verenigde Staten. Goed om daar eens even te kijken om feit en fictie uit elkaar te houden.

Niet zo handig

In dit stukje, uit een SAAMI PDF document, gaat het over de afmetingen van 223 patroon. Wat Hildo graag wilde weten is de minimale en maximale lengte die een 223 huls mag hebben. Dat is hier, voor zover Hildo kan zien, niet uit op te maken. Een beetje ingewikkeld vindt hij het wel weergegeven voor een gewone herlader. Verdere informatie kon hij ook niet vinden.

223 Remington minimale en maximale hulsmaten

1.750" tot 1.760", is wat Hildo op verschillende fora ziet, die 1.760" zie hij ook op de onderste afbeelding hierboven. Waar ze die minimale 1.750" vandaan halen is Hildo onduidelijk. Die 1.760" is de maat van de huls, 'all calculations apply at maximum material condition' staat er, dus daar zullen ze de maximale maat wel mee bedoelen. Andere officiële documenten met maatvoeringen kan hij niet vinden, hij zal er wel overheen kijken.

Kamerlengte en Trimmen

De huls mag niet te lang worden, dan kan de huls in de velden terechtkomen, de kogel knijpen (sterker vasthouden) en daardoor te hoge drukken creëren. De kamer opmeten lijkt Hildo een goed plan, dan hoeft ie hulzen niet te trimmen als het niet nodig is. Spullen om de kamer op te meten zijn er wel. Een Sinclair chamber length gauge is een heel simpel en leuk dingetje, niet duur, maar is niet bedoeld voor semi-automaten. Hildo houdt gewoon een maximale lengte aan van 1.760", da's in alle gevallen okay. Komt ie daarboven dan trimt ie het spul weer terug tot 1.760", nog korter trimmen lijkt hem zinloos op dit moment.

 

5 augustus 2020. Lanoline op de schietbaan

Een serie van die oude uitgedroogde kogels gepakt, met de hand ingevet met lanoline en nogmaals door de 452 sizer-die gehaald om er zeker van te zijn dat ze probleemloos geladen kunnen worden. Het resultaat ziet u hierboven.

Het laden met vetpil

Laden met Eleanor gaat de eerste drie schoten best goed, daarna wordt het lastiger vanwege de snel ophopende vervuiling in de loop. Om dat probleem op te lossen schoot Hildo eerder altijd met vetpillen, 50/50 bijenwas/frituurvet, onder de kogel. En dat gaat bewezen prima. Terwijl de kogel de loop uitgedrukt wordt smelt het vet en komt gedeeltelijk op de trekken en velden terecht waar het het zwartkruit residu zacht houdt. Ook perfect voor voorlaadrevolvers, de loop blijft daar zelfs semi-blinkend schoon. De hardheid van het vet zorgt ervoor dat het kruit niet in zijn werking wordt aangetast en in revilvers zorgt het er ook nog voor dat er geen vuuroverslag plaats kan vinden van de ene naar de ander kamer. Maar zonder vetpil ziet het er anders uit en krijgt Hildo de kogel van Eleanor haast niet meer naar beneden.

Laden zonder vetpil maar mét lanoline

Met de lanoline op de kogels gesmeerd schiet Hildo z'n hele serie van 13 schoten en bij het laatste schot drukt de pompstok haast nog steeds, door z'n eigen gewicht, de kogel naar beneden net zoals bij het eerste schot. Hij had nooit gedacht dat lanoline voor het laden zo goed zou werken. Perfect! Alleen moet u niet bang zijn voor vette vingers.

Bijenwas/lanoline kogelvet

Eerder heeft Hildo nooit meer dan een relatief klein gedeelte lanoline gebruikt in het kogelvet omdat het niet erg hard is en het vet erg 'vettig' maakt. In de nabije toekomst gaat hier nog wat mee geëxperimenteerd worden om kogelvet te maken wat zo hard mogelijk is maar dat laden wel gemakkelijk blijft. Of die combo bestaat betwijfelt Hildo eigenlijk, of zou hij toch op z'n vetpil terug moeten grijpen om vette-vingers-vrij te kunnen schieten? En, hoeveel bijenwas mag er met de lanoline gemengd worden voordat het z'n werking als kogelvet verliest?

 

5 augustus 2020. Met vers kruit

Kruitbuisjes opnieuw gevuld met 48 grain vers kruit. Groepering is nog steeds knudde maar het lijkt toch weer redelijk te schieten. Hildo moet er zelf ook weer even inkomen, maar wat is dit gewoon hartstikke leuk om te doen!

 

6 augustus 2020 (2). Shake it baby!

Na even met de hand schudden valt het oplossend vermogen van de alcohol tegen. Gelukkig is Hildo in het bezit van een crosstrainer, die dagelijks gebruikt wordt, na 20 minuten crosstrainer zou het voldoende geschud moeten zijn.

 

8 augustus 2020 (4). Voormalige kogelsok

Sokken raken ze versleten en dan krijgen ze bij Hildo regelmatig een nieuwe leven als 'kogelsok', een efficiënt en low-cost munitie-transportmiddel. Prima zolang er geen gaten in zitten. Een afgeknipt stuk wordt nu ingezet als hulzenvetfilter om de hulzenvetklontjes te filteren. En het werkt!

 

8 augustus 2020. Full length sizing and decapping 223

Wat geeft het een troep zo´n RCBS Rock Chucker Supreme. Prima kwaliteit pers hoor, maar hoe de slaghoedjes afgevoerd worden is Hildo van den beginne een doorn in het oog. Knullig plastic bakje waar niet altijd alles in terechtkomt, het raakt vrij vlot vol en de toevoer verstopt al voordat de bakjes echt vol zijn. Het bakjes-constructie is wat lastig te verwijderen ook nog, er komt nogal wat buigwerk aan te pas. Voor het geld wat voor deze verder simpele pers neergelegd moet worden mag een betere slaghoedjes-afvoer, als via een slang naar een grotere bak, niet ontbreken.

Full length sizing

Gaat vlot en probleemloos met het Hildo-hulzenvet. Zo soepel zelfs dat Hildo de nek van de huls aan de binnenkant niet vet, officieel moet dat wel maar het neemt wel veel tijd. Misschien rekken de hulzen dan minder ver uit tijdens het sizen, verder gaat het full length sizen wel probleemloos.

 

9 augustus 2020. Small rifle/pistol insert = White!!

Zit Hildo zonet nog met volle overgave RCBS te verwensen voor het maken van een hand priming tool die niet met small rifle slaghoedjes werkt... even de zwarte 'large rifle / large pistol' insert vervangen voor de witte 'small rifle / small pistol' insert en opgelost is het probleem! De witte insert heeft duidelijk een veel dikkere rand om de kleiner primer goed te geleiden alvorens het in de huls gedrukt wordt. Eerst even nadenken voor je begint te jammeren Hildo!

Nooit geweten

Hildo heeft deze RCBS hand priming tool als sinds 2007 maar nog nooit goed gekeken wat er nu precies in het doosje zat. Small/rifle/pistol slaghoedjes heeft Hildo nog nooit herladen. De 9mm ging direct van het begin op de progressieve pers.

 

10 augustus 2020. Hulzen vullen

Tjonge, wat gaat dat traag en omslachtig, die 223 ammo in de Dillon is wel the way to go hoor, aldus Hildo, die zich tijdens het herladen begint zich te vervelen. Maar niets mag zijn concentratie beïnvloeden want anders kunnen er op de baan dingen mis gaan en dat mag niet gebeuren.

Statische kruittrechter

Van de ene kant is Lee Precision helemaal super, soms is het ook weer helemaal niks. Deze plastic trechter is een goed voorbeeld van goedkope rommel wat niet goed werkt. Het ding wordt statisch en Hildo moet er telkens tegen tikken om er zeker van te zijn dat er geen kruit aan de zijkant blijft hangen en dat mag niet kunnen gebeuren. Een paar kruitstaafjes meer of minder, dan heeft dat hele precisie-tricklen ook geen zin meer. De onderste foto is van nadat Hildo het overgebleven kruit terug in de kruitbus gooide via de trechter. Dit blijft er zomaar aan hangen.

Waarom?

Slecht, echt slecht want dit weet Lee Precision zelf ook wel en dan toch lekker doorgaan met de productie, en dat begrijpt Hildo niet. Goedkoop is goed maar als het de functie beïnvloed... stop er dan mee en maak een duurder product. Dit soort spul is mede waarom Lee Precision niet zo'n geweldige naam heeft in herlaadland. Dat mag u best weten meent Hildo, kunt u zich het geld voor dit trechtertje besparen, tenzij het niet op een paar korrels aankomt.

 

12 augustus 2020. Schietkaart Eleanor

Dat de kogels laag zitten is duidelijk, maar het groepje lijkt er weer te zijn. Ook geen kogels meer die sleutelgaten schieten en is ook het laden van de met lanoline bijgevette kogel. De volgende keer moet de diopter bijgesteld, iets verder naar boven, dan moet het groepje de volgende keer meer in het midden uit komen en zou  een 'boven de 80' punten aantal weer haalbaar moeten zijn.


23 juli 2020. Afzuiging Deel III
De bouwers zijn tot inkeer gekomen en er loopt nu nog maar 1 ventilator voor de invoer. De binnenkomende lucht wordt nu verdeeld over zowel boven als de onderste 'luchtinvoerkast' en dat werkt nu goed. De tocht valt weer mee en zou verder op te lossen zijn door het maken van meer gaten in de 'luchtinvoerkasten' en zodoende de te hoge instroomsnelheid te verminderen. Op de baan blijft de rook nog steeds wat lang hangen maar dat komt gedeeltelijk doordat er nu alleen nog afzuigers zijn aan het eind van de baan, die niet zo hard zuigen als de oude afzuigers.
Het werkt!
Evengoed werkt dit systeem nu wel goed want rook blijft mooi op de baan, tot het uiteindelijk afgezogen wordt, en komt nauwelijks tot niet meer terug naar de schutters. Geen zwarte neusgaten, geen looddampen meer die terugkomen en dat is goed nieuws voor schone longen, zeker als u veel schiet. Uitermate belangrijk als waarborg voor de gezondheid van alle schutters. Prima geregeld en een voorbeeld voor veel andere banen.
En de 25 meter baan?
Daar is nog niets gebeurt en de afzuiging daar slecht, het is direct de reden waarom Hildo zijn Colt Walker voorlaad revolver vervangen heeft door de Cattleman, waarmee hij wel nitro schieten kan. Maar Hildo gaat het niet over de 25 meter afzuiging hebben, het ligt inmiddels allemaal een beetje gevoelig als het op zuigen aankomt.



29 juli 2020. Het gaat nog niet echt lekker, kruit misschien?
Hildo heeft inmiddels jarenlang haast geen zwartkruit meer geschoten maar daarin gaat, alleen op de 50 meter, wel verandering komen. Voor de tweede maal deze maand mag Eleanor mee naar de baan. De vorige kaart, Hildo heeft nog even een kopie ervan boven die van vandaag gezet voor een beter overzicht, was pas echt beroerd. Weer wennen aan Eleanor en vrijstaand schieten met een geweer zal ook een rol spelen want echt stabiel staat Hildo vandaag niet. Maar er lijkt meer aan de hand.
Sleutelgaten
Als de kogel niet gestabiliseerd worden krijgt u daar last van. De 452-500 Hensel kogel heeft gewoonlijk geen problemen met stabiliseren, met 500 grain lukt dat prima. Zelfs de klassieke 457-535 Lyman Postell, terugesized naar 452, krijgt Eleanor recht door de kaart. Vandaag gaat het beter dan op 7 juli maar echt stabiel zijn de kogels nog niet.
De reden
Te lage snelheid, te hard lood zodat de kogel zich niet kan 'zetten' in de trekken, ook te weinig kruit met zacht lood zou er voor kunnen zorgen dat het 'zetten' in de trekken niet goed gebeurd en de kogel daarom niet goed op toeren komt. Bij Eleanor, waar met undersized kogels geschoten wordt, gaat heel anders dan bij een achterlader.


30 juli 2020. Kruit droog-test.
Hildo heeft nog nooit kruit gedroogd, dus maar wat proberen. Op de kachel, oven of in de magnetron valt af. Buiten in de zon lijkt een betere manier. Deze lading Explosia 0 weegt 50.2 grain en daar zit waarschijnlijk iets van 2 grain aan vocht bij in. Hildo heeft het in de auto gezet, op het dashboard. De wagen staat de hele dag in de zon en het wordt warm, in de auto op het zwarte dashboard echt heet. Morgen wordt zelfs tegen de 30 graden verwacht. Als het vandaag lukt om het kruit wat lichter te krijgen gaat Hildo alle kruit, wat hij in buisjes heeft, morgen uitspreiden en drogen in de zon.
Droog-Nat-Droog
Tijdens de productie van zwartkruit komt er ook water bij, naderhand wordt het weer gedroogd. Of de eigenschappen gelijk blijven als het kruit jarenlang vochtig is geweest en dan wordt gedroogd? Afwachten.


31 juli 2020. Kruit-droog-test II
Gister was het warm maar het kruit drogen bracht niet het beoogde resultaat. Het nam niet in gewicht af dus van drogen is er geen sprake geweest.
Vandaag 50.8 grain
De heetste dag sinds een tijdje is vandaag, iets van 30 graden buiten en dan wordt het in de auto in de zon... heel erg warm. De weging aan het eind van de dag? 50.5 grain, dus 0.3 grain lichter. Dat is niet de moeite waard. Het had minstens 49 grain moeten zijn. Er zit nog teveel vocht in het kruit en vlot wat drogen valt tegen.
Weggooien is zonde
Gun het kruit een tweede ronde... maar dat gaat Hildo niet doen. Met kruit schieten wat niet consistent brandt, daar wil hij niet mee schieten. Weg ermee. Hildo pakt vers kruit, uit zijn afgesloten kruit bus, en vult daarmee 13 buisjes. Genoeg voor een serie. Zwartkruit bewaren in de kruitbuisjes lijkt hem geen goed plan meer en wat buisjes vullen neemt niet veel tijd.



2 augustus 2020. 223 case lengths
Dit is een huls die 1x afgeschoten is. Hildo heeft de huls full length gesized en de huls is tijdens die actie van 1.751" naar 1.759" gegroeid. Nog steeds binnen de toleranties want de maximale maat is 1.760", er hoeft dus niet getrimd te worden. Het is belangrijk om te weten hoeveel een huls groeit, want dan kan daarna alles zo in de Dillon XL650 als de hulzen getrimd en getumbeld zijn, denkt Hildo. Misschien groeit een huls minder na het tweede schot full length sizen?
Straks herladen
Maar nog niet in de XL650, voorlopig eerst even met de Rock Chucker single stage om de goede kruitlading te bepalen die het kleinste groepje geeft.
En die 300 meter?
Voorlopig nog niet. Eerst moet de munitie goed zijn, en moet de juiste 'sniperhouding' aangeleerd worden, zittend op een stoel en ook liggend achter het geweer, die de minste beweging oplevert. Daarna pas de 100 meter KNSA discipline in Emmen, voordat die 300 meter aan de beurt is... kan nog wel een poosje duren. Alle mooie dingen komen langzaam!


5 augustus 2020. Uitgedroogde kogels voor Eleanor
De 453-500 Hensel kogel. Gepanlubed in 50/50 bijenwas/frituurvet en gesized naar.452. Maar omdat Hildo eingenlijk al jarenlang vrijwel geen zwartkruit meer schiet, vanwege de tot voor kort slechte afzuiging, liggen deze laatste kogels er inmiddels al jarenlang. Het mooi glimmende lood oxideert volgens Hildo extra snel onder invloed van frituurvet. Nog wat langer wachten en ze worden zelfs wit, en het kogelvet droogt uit, het valt zelfs uit de vetgroeven. Heeft ie ook al zien gebeuren.


5 augustus 2020. Lanoline uit 2012
Deze lanoline heeft Hildo in de mix gebruikt met bijenwas en frituurvet. Aangeschaft is deze kilo pot in 2012 voor 26 euro. Al tijden niet gebruikt, Hildo maakt de deksel open en wat ziet ie? Het spul is nog precies hetzelfde als op de dag van aanschaf. Geen vocht erop, geen schimmel of andere ellende. Superfris!
Separatie
Verschillende spullen mengen en na verloop van tijd komt er vocht bovenop te liggen, u kent het wel van smeervet. Lanoline is geen mengsel en bevat geen water. Het is puur natuurlijk vet, wel vrij zacht van consistentie en als u de kogels er mee insmeert wordt het een vreselijke plakboel waar van alles aan vastkleeft als u niet uitkijkt.
Geen water
Omdat er in lanoline geen water zit kan het niet uitdrogen. Simpel. Bijenwas blijft ook altijd goed dus die twee mengen lijkt een perfecte combinatie.




5 augustus 2020. SPG kogelvet in 2012

Het probleem van uitdrogend kogelvet (frituurvet) is naar Hildo's mening water, anders zou het niet kunnen uitdrogen. In bijenwas of lanoline zit geen vocht en dat droogt niet uit. Ook in 2012 was Hildo al bezig met de Hensel kogels te sizen, in een niet erg fijne Lyman lubrisizer, een vetpers. Die kogels hebben er 8 jaar gelegen wat hij heeft de vorige week de laatste er door geknald. Die 8 jaar oude, met SPG vet gevette kogels, zagen er nieuw uit, net zo nieuw als toen ze 8 jaar geleden uit de vetpers kwamen.
SPG kogelvet is gemaakt uit?
Hij weet het niet maar dat er Lanoline en bijenwas in zit zou hem niet verbazen. SPG kogelvet is wel extreem duur, dus hij heeft het nooit weer gekocht en gaat dat ook niet doen maar als u uw kogels jarenlang wilt laten liggen? Goede keus!


5 augustus 2020. Schoonmaken
Dit is iets wat bij Barbara niet elke keer hoeft, maar Eleanor is wel degelijk een type wat van prperheid houdt, Hildo zelf ook want hij is blij dat de keukenvloer altijd weer een beetje extra schoon is als hij de zwartkruitoverblijfselen weggeveegd heeft. Het valt Hildo wel op dat er veel minder rommel uit de loop komt nu hij met een extra dosis lanoline geschoten heeft.


6 augustus 2020 (1). Hulzenvet
67 gram isopropylalcohol (schoonmaak alcohol, 99.9% zuiver) met daarin een klont Lanoline van 6 gram, volgens de keukenweegschaal die niet preciezer weegt. Wat Hildo gelezen heeft zou het 8% vet moeten zijn, die 6 gram is dus iets meer.



8 augustus 2020 (3). Na 2 dagen, geschud en ongeschud hulzenvet
Direct al na de crosstrainer was niet alle lanoline opgelost in de alcohol. Twee dagen later ziet Hildo een hoop bezinksel op de bodem. Even schudden en het mengsel wordt weer wit maar vetklontjes blijven, zelfs nog wat geel onopgeloste lanoline is nog zichtbaar.
Niet alles is op te lossen
Misschien is de alcohol verzadigt. Misschien blijft er altijd iets van smurrie over als lanoline opgelost wordt. Het maakt niet uit, het is wat het is maar het moet er wel uit.


8 augustus 2020 (5). Spuitbus 'Essig' voor hulzenvet
Dit ding is een spuitbusje die vloeistof fijn vernevelt, Essig is Duits voor azijn. Ooit gewonnen, met wat ander tafelgerei, op een westernweekend en het is jaren geleden door Hildo ingezet als olijfolie-vernevelaar op zwartkruitwapens om roest tegen te gaan. Olijfolie werkt niet geweldig tegen roest en het wordt op den duur plakkerig / ranzig en Hildo gebruikt inmiddels al jaren WD40. Maar nu komt de vernevelaar, na een schoonmaakbeurt, goed van pas.
Werkt het?
Hartstikke goed zelfs. Het gefilterde alcohol / lanoline mengsel laat zicht uitermate goed door deze spuit vernevelen zonder druppen. De hulzen raken mooi vettig, heel veel sproeien is niet nodig. Nog even wat op het dienblad heen en weer rollen voor een mooie 360 graden coating. Perfect.


8 augustus 2020. Overall length check 223 & inkorten
De schuifmaat is op 1.760" vastgezet. 1.760" is de maximum overall length en als hij een huls ertussendoor krijgt doet hij er niets aan. Anders even in de Lee Quick Trim hulzentrimmer, paar keer draaien is meestal genoeg om de huls van 1.763" of zo naar 1.760" te krijgen. 1.750" is de minimum length volgens het Lee 'Modern Reloading' boek wat Hildo heeft. Maar waarom korter trimmen als het niet nodig is? Wat er gebeurt al u met een te korte huls schiet weet hij niet. Niet goed voor het wapen, minder grip op de kogel, corrosie van de kamer?


Enne, hoe gaat het met de Quick-Trim die-set van Lee Precision?
Lee is vaak goedkoop, soms hebben ze een afwijkende oplossing en dat is met deze case trimmer zeker het geval, maar het is een geniaal idee... zolang het blijft werken. De trim-kop zelf draait in een speciale 223 die, en die past in de Rock Chucker (of andere) pers met gewoon 7/8" draad.
Het speciale
De frees heeft een gleuf in het midden en is hol. Binnenin zit een veersysteem. Die veren drukken twee zwarte plaatjes, ziet foto, naar beneden en houden ze op voldoende spanning, een (plastic) staafje zorgt ervoor dat ze er niet uit kunnen vallen. Het ene U-vormige zwarte plaatje ontbraamt de buitenkant van de hulsnek en het andere, V-vormige plaatje, pakt de binnenkant van de hulsnek. Zo wordt de huls getrimt door de frees-kop en zorgen tegelijkertijd de plaatjes ervoor dat  zowel de binnen als buitenzijde van de hulsnek ontbraamt worden. Alles in one-go dus geen separate handelingen meer. Hoe lang het probleemloos blijft werken weet Hildo niet maar het werkt wel en ook prima! De afstelling geschied door een kliksysteem, maar Hildo doet het een beetje op gevoel want de frees heeft de neiging ze korter dan 1.760" te maken.


8 augustus 2020. Wet tumbling 223 brass
3.5 uur laten tumbelen en dat moet genoeg zijn. Buitenkant blinkt maar ook lastige plaatsen als primer pockets en de binnenzijden zijn heel redelijk schoon. Mooi. Alle hulzen schudt Hildo met de hand stuk voor stuk leeg om zeker te weten dat er geen stalen pinnetjes meer inzitten. Daarna buiten goed drogen, en dat gaat prima middenin de zomer met de hoge temperaturen op dit moment.



10 augustus 2020. Load development
Zomaar wat doen? Ha, ha!, lacht Hildo. Nee hoor, precisie, accuraat en netjes is  hem op het lijf geschreven, en dat met hoofdletters. Hildo wil eerst wat ervaring opdoen met 223 herladen, hoe de hulzen rekken bijvoorbeeld, voordat ie het spul in de progressieve XL650 pers gooit want die gaat full length sizen en daarna wordt het niet meer nagemeten. Misschien moet Hildo wel alles eerst single stage full length sizen en alleen de rest in de progressieve pers? Misschien zit er in hulsrek-progressie ook wel verschil naarmate er vaker met een huls geschoten is, vast wel. Hulzen bakjes liggen al klaar om ze te verdelen over 1 keer, 2 keer, 3 keer verschoten hulzen want alles door elkaar gooien, als met revolvers en pistolen, wil hij niet.
23.1 grain Lovex S060
Dat is de minimale lading met een 55 grain kogel. Dat eerst proberen. Het Lee schepje, wat bij de 4-die set zat, daar past net geen 23 grain in. De rest trickelt Hildo er bij. Wegen is lastig want het weegschaal bakje moet over de rand van de tafel hangen, anders komt ie tegen de tafel aan. Komt omdat het huis zelf maar ook de vloer in Hildo´s kamer zo scheef loopt. Oude mensen worden ook krom en scheef, met Hildo's huis is het niet anders. Dat heet karakter!


10 augustus 2020. Longer overall length
Dat de overall length helemaal niets uitmaakt in Barbara is Hildo al wel duidelijk. Zolang de patroon maar in het magazijn past, dan is het goed. Als de kogel dichterbij de trekken en velden zit dan wordt de precisie in principe wel hoger. De drukken zullen hierdoor wel minder hoog oplopen, dus misschien schiet het wel helemaal niet beter. Dan kan Hildo nog de Factory Crimp Die toepassen die de huls steviger klemt zodat de drukken weer hoger oplopen, meer kruit of gewoon de kogel wat verder naar binnen drukken. Zo is er nog een heleboel te proberen om tot ammo te komen die preciezer schiet dan fabrieksmunitie.


12 augustus 2020. Schietkaart Barbara
Nog even snel 10 fabrieks patronen na het schieten met Eleanor. Een wereld van verschil tussen assault rifle Barbara en voorlader Eleanor. Maar het geeft niet, verschil moet er zijn en waar ze niet erg verschillend in zijn is het schietplezier. Waar Hildo moet Eleanor nog gewoon stond te schieten breekt zittend bij Barbara het zweet hem uit. Deze avond, op weg naar de vereniging, was het net buiten Groningen op de snelweg nog 34 graden. De hittegolf van dit moment is de langste die er ooit geweest is en het zweet parelt Hildo bij het gezicht langs. Het groepje van vandaag is niet bijzonder maar straks, met de home-made patronen en een betere schiethouding wordt het vast wel beter.
 
 BACK