Hildo's Zwartkruit! (page 42)
Nitro & Zwartkruit, een gespleten persoonlijkheid!

 BACK

Time travel van .75 Brown Bess naar 223 Remington

November 2005 tot november 2020

Op dit moment is Hildo bijna 15 jaar sportschutter. Het is een hele reis geweest door door de geschiedenis van Betty de steenslot musket tot Barbara, een hypermoderne AR15. 150 jaar vuurwapenontwikkeling heeft Hildo doorlopen in, chronologische volgorde, in die afgelopen 15 jaar. Het was, en is, nog steeds een geweldige hobby. Zoveel wat hij geleerd heeft en nog steeds leert hij bij. En wat het leukst is om mee te knallen? Misschien toch nog steeds wel zo'n vuursteen musket grijnst hij, want om daar een leuk groepje mee te schieten moet u van goede huize komen! Betty heeft hij nog steeds en misschien komt er binnenkort nog wel eens verlofplichtige Brown Bess of zelfs Franse M1777 bij om weer echt mee te schieten, wie zal het zeggen?

                          _________________________________ 

 

20 augustus 2020 (2). Lee Perfect Powder Measure - Pretentieloos plastic molentje

In Amerika echt voor een prikkie en hier is ook niet duur voor 39 euro bij De Wapenkamer. Het kruit scheppen met de bijgeleverde schepje van LEE vindt Hildo echt hele knullige en onnauwkeurige manier, dus een kruitmolen moet het zijn. Vast ook handig voor laden van vulmiddel tijdens het laden van zwartkruitpatronen, denkt Hildo, en er hoeft nooit meer nitro meer in de Lyman zwartkruitmolen die daardoor gewoon op de juiste zwartkruitlading kan blijven staan. Zwartkruitladingen gooien met deze molen is niet de bedoeling, vanwege mogelijke statische elektriciteit en een (alleen theoretisch) brand/ontploffingsgevaar in combinatie met zwartkruit.

Goedkoop

Veel goedkoper dan de molens van Lyman, RCBS of Redding en zo ziet ie er ook uit, een pretentieloos plastic kruitmolentje. Vrijwel het hele ding is van plastic/nylon , op wat kleine zaken na, maar ze schijnen het wel heel redelijk te doen. In een Duitse test van een aantal jaren terug zelfs beter dan de RCBS Uniflow, een ding wat behoorlijk aan de prijs is.

Precisie?

LEE zelf zegt dat het de beste en geweldig precies is maar dat is niet waar. Het Lovex S060 is staafjeskruit en dat doseert in alle kruitmolens slechter dan bolletjes kruit. Regelmatig gooit deze Lee kruitmolen op de tiende grain nauwkeurig maar een tiende tot maximaal twee tiende afwijking komt ook voor. En ook de belofte dat deze molen het kruit niet breekt door een speciale 'elastomer wiper' is alweer niet waar, het kruit wordt regelmatig duidelijk hoorbaar 'gekraakt'. Hildo heeft nog Lovex D063 dual base geweerkruit voor Barbara, en dat is balletjes kruit en dat gooit vast preciezer. Komt later nog wel.

Afstelling

Helemaal geweldig. Op het plastic staafje zit schroefdraad en u draait het rond als een boutje, zo simpel. Een kwart slag, of bijna een kwart slag is ongeveer 2/10 grain. Wat een verschil met het ongelukkige afstelsysteem van Hildo's Lyman 55 kruitmolen! De wit geverfde opschriften op het plastic staafje zijn in kubieke centimeters, wat minder handig bij een kruitmolen maar daar hoeft u het niet mee eens te zijn als u met cc's werkt... maar veel zullen dat er niet zijn.

Vastzetten

Eenvoudig een lijmklem aan de tafel. Blijft de tafel nog heel ook.

 

20 augustus 2020 (7). Briljant!

U bent klaar met herladen, en uw kruitmolen zit nog half vol. Lastig, kruitmolen op de kop houden en schudden, hendel heen en weer halen en zo proberen de molen zonder morsen weer leeg te krijgen. Bij Hildo's Dillon XL650 is het helemaal erg, daar zit de kruitmolen vastgeschroefd in de toolhead en moet eerst de kruitmolen bediening losgekoppeld zodat de hele toolhead uitgenomen kan worden om vervolgens de hele zwik op de kop te houden.

LEE oplossing

De kruitbeker kan gedraaid ten opzichte van de onderkant. Zo sluit u met een korte draai naar rechts de kruittoevoer af, trekt de kruitbeker van de molen en plaatst hem op de kruitcontainer (zie foto boven). Halve slag naar links draaien en het kruit loop weer terug in de kruitcontainer. Geen gedoe, geen geknoei en niet eens een trechter nodig. Hoelang de passing van de kruitbeker op de molen strak en kruitdicht blijft weet Hildo niet, maar hij heeft er een goed gevoel bij. Dit zijn dingetjes waarmee LEE op de concurrentie voor ligt. Out-of-the-box denken is Lee wel toevertrouwd, simpel, eenvoudig en dit design werkt erg goed, maar dat is niet zo bij alle LEE out-of-the-box bedenksels. Overall vindt Hildo dit een fijne kruitmolen, zeker voor de prijs een echte aanrader.

                         __________________________________ 

 

22 augustus 2020 (1). Proefladingen precisie schieten

50 meter afstand is flink wat, maar zittend achter een geweer met richtkijker, daar wordt een klein groepje schieten wel stukken makkelijker van. Van elke lading, van minimaal tot maximaal, dus van 23.1, 23.3, 23.5, 23.7, 23.9, 24.1, 24.3, 24.5 t/m 24.7 grain heeft Hildo er 10 gemaakt, telkens oplopend met 0.2 grain. Van de laagste 23.1 grain heeft ie er zelfs 20. Alle gewogen en getrickeld tot in perfectie. Aaltje schiet er 5, dan schiet Hildo er ook 5, en op naar de volgende lading.

Groepjes van 5 stuks

Met PPU fabrieksmunitie heeft Hildo het groepje ongeveer rond het midden. Dan is het schieten met de eigen gemaakt ammo om te zien of die met een bepaalde lading beter schiet.

Note: Getallen in millimeters is de grootste diameter van de groep, gemeten van midden kogel tot midden kogel. Van 23.1 lading zijn geen 10 maar 20 patronen, dus dubbele listing hieronder. Eerste rij millimeters is van Hildo, tweede rij van Aaltje.

23.1 - 18.9mm - 25.6mm

23.1 - 41.1mm - 35.5mm

23.3 - 21.3mm - 22.6mm

23.5 - 33.8mm - 28.7mm

23.7 - 18.9mm - 27.9mm

23.9 - 19.5mm - 16.9mm

24.1 - 17.6mm - 24.8mm

24.3 - 33.8mm - 27.2mm

24.5 - 45.9mm - 21.4mm

24.7 - 38.4mm - 21.4mm

Conclusie?

Hier wordt Hildo een beetje raar van en hij begint al wat aan zijn coronakapsel te trekken. Er lijkt geen enkele logica te zitten achter de verschillende kruitladingen. Soms beter, dan weer slechter van de laagste tot de hoogste lading.

Schiethouding

Van alles geprobeerd, bipod vasthouden, dan weer niet. Het zakje onder de linker hand geeft een goede steun en er wordt niet tot nauwelijks getrild. Hij haalt bijzonder traag de trekker over tot Barbara ineens 'KNAL' zegt, het dradenkruis staat op het moment van het schot precies in het midden, maar het gat zit ergens anders. Ligt het aan Barbara, ligt het aan Hildo of ligt het aan de munitie?

Sniper rifle?

Dit vreet aan Hildo. Binnenkort wil hij eens zien of hij een keer achter een écht goed schietend geweer mag plaatsnemen. Dan zal hij het weten, ligt het aan het geweer of aan Hildo?

Meer higher pressure ammo

Voorlopig moet er weer nieuwe munitie herladen worden. Ditmaal gaat Hildo weer hetzelfde kruit gebruiken, maar gaat hij ook de Lee Factory Crimp die inzetten. Een hogere druk geeft een meer gelijkmatige verbranding, aldus Richard Lee in het 'Modern Reloading' boek van Lee Precision. Omdat Hildo een COL heeft van 2.25" is de druk in de patroon lager, bovendien heeft Barbara een 5.56x45 NATO (62.366 psi) loop, die hogere drukken aan kan dan 223 Remington (55.114 psi). Overdrukverschijnselen zijn aan primers te zien en de PPU munitie heeft veel plattere primers dan Hildo's eigen munitie, ondanks dat Hildo met Murom primers schiet die zacht zijn. Risico's zijn er niet, Hildo is voorzichtig.

 

22 augustus 2020 (3). Groepjes

Alle kaarten fotograferen wordt een beetje veel. Maar deze laatste, en zwaarste ladingen waar hij vorige week niet meer aan toe kwam, wilde Hildo u nog even laten zien. Zijn allerbeste groepje is deze hier onderaan, behalve die afzwaaier... Dat maakt de 24.7 grain groep gelijk tot de op één na slechtste groep die hij geschoten heeft. De slechtste was de 24.5 grain groep. Aaltje schiet hier consistenter, maar niet kleiner... Puh!

 

26 augustus 2020. Hildo met Danny's WWII Lee Enfield No. 4

Dit geweer heeft roots die helemaal teruggaan naar het zwartkruit tijdperk en het is daarmee een echte onvertogen klassieker, net zoals het kaliber 303 British wat van oorsprong een naar nitro geconverteerde zwartkruitpatroon is. Dit specifieke geweer zal ook het nodige hebben meegemaakt want volgens Danny is dit het persoonlijk wapen geweest van één van de Canadezen die, uiteindelijk, in het noorden van Nederland de laatste nazi Duitsers het land uitgewerkt hebben. Als dat zo is, dan is het leven dat wij in vrijheid leiden mede te danken geweest aan Danny's geweer. Het is na de oorlog meegenomen naar Canada, maar is uiteindelijk toch weer in Nederland beland. De staat is zoals u zou verwachten 'gebruikt', maar toch is het best netjes als u nagaat wat het geweer allemaal zal hebben beleefd, zelfs mogelijk vanaf de stranden van Normandië. Maar de grendel werkt prima, richtmiddelen zijn perfect en de loop is zelfs nog spik en span. Zoals gezegd, de 303 British stamt uit het zwartkruittijdperk, het is nog te zien aan het randje aan de voet van de huls, zoals zwartkruitpatronen dat ook hebben. Er passen 5 stuks in het vaste magazijn. De kogel van deze fabrieksmunitie is 180 grain en dat is toch ruim 3 x zo zwaar als die van Barbara en, om het kleurrijk te zeggen, 'die brengt de boodschap wel over'!

Liggen

Dat trekt Hildo persoonlijk wat minder met dit kaliber maar staand, u kunt dan beter meeveren met de terugslag, het is echt prima te doen.

King Kong groep?

Danny had er staand een groepering ter grootte van een vuist, een tenger vrouwenvuistje (zie onderste foto). Hildo eentje van een gorilla, een hele grote, want eentje mistte zelfs de kaart.

 

3 sept. 2020. De groepering, de ladingen

Het verschil met de vorige proefserie? Ditmaal is een lichte krimp toegepast op alle ladingen met de LEE Factory Crimp Die, tenzij anders vermeld. Hildo heeft ditmaal de foto's van de groepjes geplaatst, niet de grootte van de groep in millimeters. De achterkant van de kaart is gefotografeerd want het gaat hier niet om de punten maar om hoe klein en uniform het groepje is. Dat is zo beter te zien.

Ladingen

Mocht u het zich afvragen, de ladingen zijn met de molen gegooid en verder getrickelt tot het exacte gewicht. COL is wederom 2.25". Het kruit was Lovex S060. 23.1 grain is de minimale lading, 24.7 grain de maximale.

Krimp vs geen krimp, het verschil

Tussen lichte krimp, zware krimp en geen krimp lijkt op geen enkel moment een verschil te zitten. Ook niet in de verschillen van de vorige testserie en de testserie van vandaag. Er spelen duidelijk ander factoren een rol die de groepering beïnvloeden.

 

3 september 2020. De huls nek van een gekrimpte patroon

Dit is het overblijfsel van de krimp die Hildo er in gedrukt heeft met de LEE Factory Crimp Die. Nog steeds staat de rand van de nek verder naar binnen, terwijl de kogel eruit geschoten is en het dikkere gedeelte van de kogel, waar geen krimprand ingedrukt is geweest, de nek is gepasseerd. Hildo denkt dat het terugveren van het messing, wat het altijd iets doet, hieraan debet is.

 

3 sept. 2020. 55 grain vs 69 grain

Een geweer kan een voorkeur hebben in kogels, op het wereldwijde web ziet Hildo dat zwaardere kogels regelmatig een hogere precisie geven dan de 55 grain versie. Deze 55 grain FMJBT (Full Metal Jacket Boat Tail) is de kogel waar Hildo nu de hele tijd mee aan het schieten is geweest. De langere is de nieuwe zwaardere 69 grain HPBT (Hollow Point Boat Tail), beide zijn Prvi Partizan kogels en daarmee low cost.

Opvallend

De achterkant van de 55 grain kogel is duidelijk een FMJ (Full Metal Jacket) maar de 69 grain kogel is helemaal dicht aan de achterkant, alsof het een verkoperde kogel is.

Precisie

De precisie waar Hildo naar op zoek is heeft hij, zoals u hebt kunnen lezen, nog niet mogen vinden maar zijn hoop heeft hij nu gezet op deze langere kogel. En er zijn nog meer kogels, ook van hogere kwaliteit. Maar prijzen stijgen rap met het high-end spul en of de precisie dat ook doet is nog even afwachten.

 

9 september 2020. PPU SP

Dit is 55 grain jachtmunitie van Prvi Partizan. De SP staat voor Soft Point, een loden tip zodat de kogel waarschijnlijk beter openvouwt om aldus een groter wondkanaal te creëren zodat een dier sneller dood is. Dit soort kogels, net als hollow points, zijn verboden voor gebruik in oorlog maar voor jacht is het okay. De logica daarachter is dat in oorlog de tegenstander buiten het gevecht gesteld moet worden maar dat onnodig letsel niet de bedoeling is. Maar die humane kogels, die doen wat ervan verwacht wordt, blijven tot op heden lastig te maken. Allemaal onzin voor Hildo want hij jaagt niet, is geen soldaat en de loden tip ziet er slordig uit, dat is vast niet beter voor de ballistiek en de uiteindelijke precisie van deze ammo. Dit is de eerste en laatste keer dat Hildo hiermee knalt, het is alleen om even te proberen.

 

9 september 2020. Hildo 55 grain ammo

Zelf herladen munitie met de 55 grain kogel en 24 grain Lovex S060. Er zijn nog meer kaarten, maar Hildo heeft ze niet allemaal gefotografeerd want de groepjes zijn alleen maar groter. Rond de 24 grain lijkt de kleinste groepjes te geven, en hier is er zo eentje. Niet onder de indruk? Hildo ook niet. Volgende week is het tijd voor de 69 grain kogel waar Hildo meer van verwacht.

 

14 september 2020. Minimaal, maximaal en veiligheid

In de herlaadtabellen staat altijd een minimum en maximum kruitlading bij een bepaald kogelgewicht. Om te voorkomen dat er fouten gemaakt worden heeft Hildo besloten deze minimale en maximale ladingen op de betreffende kruitfles te schrijven, tezamen met het kogelgewicht waarvoor deze ladingen gelden, uiteindelijk is dit de informatie waar het om gaat. Ook zorgt hij ervoor dat er geen andere kruitflessen in de buurt staan om eventuele verwarring en/of verwisseling van kruit te voorkomen.

 

14 september 2020. LEE Deluxe Quick Trim knoeiboel

Even balen hoor, zegt Hildo terwijl hij een poos in z'n stoel met donkere blik naar buiten zit te staren. Terwijl hij bezig is met het op lengte trimmen van zijn 223 hulzen ziet hij opeens dat 75 hulzen eruit zien als de macro-opname van de hierboven afgebeelde huls. Springen u de tranen ook al in de ogen?

Wat is er gebeurt dan?

De LEE Quick Trim is in de 'Deluxe' uitvoering voorzien van een automatische afbraamfunctie. Een 'male chamfer blade' zorgt voor het automatisch afbramen van de binnenkant, een 'female chamfer blade' zorgt voor het automatisch afbramen van de buitenkant van de huls tijdens het trimmen. Het systeem werkt perfect en Hildo trimt er lekker op los. Huls na huls en hij controleert regelmatig of de hulslengte goed is. De langste hulslengte die de Quick Trim kan maken is 1.750", wat langzaam wat lijkt te verlopen naar 1.753" en verlopen is niet iets wat Hildo acceptabel vind. Maar het valt tussen 1.750" (min) en 1.760" (max) lengte in. De jongste ogen heeft Hildo echter niet meer en het valt hem pas veel later op dat de 'female afbramer' de buitenkant van de huls helemaal scheef afbraamt. Ondanks dat de trimmer en de blades in een speciale 223 trim-geleider-die lopen komt het met de uitlijning van het geheel helemaal niet goed.

Eigen schuld!

Moet je maar opletten wat je doet en er niet vanuit gaan dat het allemaal goed gaat. Tja, denkt Hildo daar lijkt het inderdaad op. Maar misschien is het ook beter om in het vervolg niet meer van die veel goedkopere afwijkende LEE oplossingen aan te schaffen met het idee dat het misschien wel net zo goed werkt als LEE staat te roeptoeteren. Gelukkig maar dat Hildo geen progressieve pers van LEE heeft staan maar gewoon extra geld heeft uitgegeven voor écht goed materiaal van Dillon. Als het zover is past deze Quick Trim in ieder geval zo in de kliko (lees: ijzer recycling bak)... maar eerst nog even zonder afbraamfunctie gebruiken tot er een nieuw hulzen trim apparaat is aangeschaft, alleen al vanwege de niet traploze afstelbare hulslengte van de LEE Quick Trim die alleen van 10 'klik-verstellingen' voorzien is, en van zwengelen krijgt Hildo na een paar honderd hulzen een punthoofd. Met deze LEE trimmer moet u overigens 'horizontaal zwengelen', uw hele arm gaat dus mee heen en weer. Met gewone trimmrs kunt u 'verticaal zwengelen', alleen uw hand beweegt. Dat maakt van het LEE systeem geen ergonomisch wonder, zwengelen is sowieso niet leuk dus het moet straks motorisch worden aangedreven. Afgezien daarvan is het bijgeleverde opvangbakje voor de hulsbramen helemaal niet effectief, meer dan de helft valt ernaast en het wordt daardoor een bende op de pers... die een beetje vet is van het sizen vette zwartkruitkogels, plakkerdeplak. Hmmm...

 

16 september 2020. Double Base kruit

Lovex D063 achter een 55 grain kogel. De precisie lijkt ongeveer gelijk aan S060 maar de kogel komt met D063 duidelijk een stuk hoger af. Verder valt er over dit kruit weinig te vertellen, behalve dat Hildo nog een vrijwel volle bus met dit kruit heeft die verder nauwelijks toepassing heeft.

 

16 september 2020. Magazijn probleem met 69 grain kogels

Hildo heeft de 69 grain kogel geladen, in plaats van de 55 grain uitvoering en natuurlijk de kruitlading aangepast. Maar hij heeft daarbij niet gekeken naar de COL (Cartridge Overall Length) met de 69 grain kogel, en dat had ie wel moeten doen want het ogief van beide kogels blijkt niet gelijk. De 69 grain hollow point is iets slanker en met de zet-die (die de kogel niet op de punt pakt) op dezelfde stand wordt de patroon ruim 2.273" met de 69 grain kogel en dat is ruim 2/100" meer dan 2.25". De silhouet foto hierboven laat het 0.02" verschil zien.

En het probleem?

De langere 2.27" patronen zijn nog net wel in het magazijn te laden maar het magazijn klikt nu niet meer in het wapen. Zowel het 10-schots als 30-schots Magpul magazijn weigert dienst met 5 patronen. Met slechts één patroon in het klikt het magazijn er wel weer in, met 2 niet meer. Vreemd hoor, meent Hildo, want 'zolang de patronen maar in het magazijn passen van een AR15 is de COL okay' is geen correcte stelling voor Barbara.

 

19 september 2020. Pakketje voor Truus!

U kent Truus misschien nog wel, Truus de Beaumont-Vitali uit 1874. Ze ziet er bijzonder fris en fruitig uit voor een dame van bijna 150 jaar oud. Maar Truus heeft een probleempje, haar hoofdveer is waarschijnlijk stuk want de slagpin slaat nauwelijks een deuk in een pakje boter. De laatste keer dat Hildo met Truus geschoten heeft is ergens begin 2017, dus al wat jaartjes terug. De hoofdveer is verrassend klein, u ziet dat aan Hildo´s vingers die er opeens verrassend groot uit zien, maar het stevige veertje zit dan ook in de grendelkop van Truus verstopt.

Coen-Peter

Echt achter een nieuwe veer aanzitten heeft Hildo niet gedaan maar toevallig kwam hij ene Coen-Peter, tegen tijdens de oliebollenwedstrijd van januari jongstleden. Inmiddels mag Hildo gewoon Peter zeggen en Peter heeft zelfs, zeer onlangs, uit Frankrijk een hoofdveer voor Truus op de kop getikt en speciaal voor Hildo meegenomen én opgestuurd, als dát niet aardig is! Het pakketje kwam vandaag binnen dus binnenkort gaat Hildo met Truus aan de gang, en hij zal voorzichtig met haar zijn. 

 

20 augustus 2020 (1). De herlaadtafel

Kan beter, Hildo weet het, maar zijn woonkamertje is klein en er is een beetje een ruimteprobleem, vooral sinds hij thuis werkt. Maar aan de herlaadspulletjes zal het niet liggen, die lijken prima voor elkaar!

223 proefladingen

Vandaag gaat Hildo proefladingen maken. De COL (Cartridge Overall Length) is 2.25". Langer gaat niet, dan past de patroon niet meer in het magazijn.

Lovex S060. Minimaal 23.1 grain tot maximaal 24.7 grain.

De huidige herlaadtabel is van min. 23.1 tot max. 24.7 grain. Omdat Hildo een langere COL van 2.25" aanhoudt is er zelfs met de maximale lading no druk problemo. Hoe hoger de kogel zit, hoe minder hoog de gasdruk zal oplopen. Met de minimale 23.1 grain zou hij, vanwege de lange OAL een onderlading hebben. Maar hij komt er wel uit hoor, meent Hildo, en repeteren zal ook geen probleem zijn want Barbara gooit de hulzen er best hard uit.

10 ladingen

Als u er telkens 0.2 grain bij gooit betekent dat er van 23.1 tot 24.7 9 verschillende kruitladingen zijn. 20 stuks met 23.1 grain en van alle andere ladingen 10 stuks, dat zijn 100 patronen in totaal. Moet het straks aardig duidelijk zijn waarmee de beste groepjes geschoten kunnen worden, denkt Hildo.

Langzaam en veel handelingen

Het kruit wegen, de rest er bij trickelen, in de huls gooien, trechtertje naar de volgende huls, aan het eind checken of alle hulzen gevuld zijn, kogel pakken en stuk voor stuk zetten. Hij is er de hele middag er mee bezig geweest. Trechtertje tweemaal vergeten te verzetten. Kruit teruggooien zonder te morsen lukt niet, overal kruit. Onveilig? Welnee, dubbele ladingen zijn uitgesloten. Bij de grotere ladingen wordt de kogel al op het kruit gezet, en wordt het zelfs al gecomprimeerd. Schoonmaken moet ie wel... zonder stofzuiger natuurlijk! 

 

20 augustus 2020 (3). Kruitmolen mond

Hier valt het kruit uit. Het bestaat uit een demontabele insert en die loopt taps toe. Het werkt met alle hulzen van .223 tot en met .50 en de huls kunt u er zo onder houden, geen trechter nodig. Superhandig, beter dan de Lyman 55 molen waar niets aan zit, tenzij hij eerst de droptube monteert die optioneel aangeschaft moest worden... maar die is helaas veel te groot voor .223.

 

20 augustus 2020 (4). Kruitlading check

Met de kruitladingen voor 223 ammo kan in principe weinig misgaan, het is goed, leeg of dubbel. Een dubbele lading past niet en leeg... dan gebeurt er niets.

 

20 augustus 2020 (5). Weinig ruimte

De kruitmolen is maar klein en er is geen offset bij de hendel. Maar het wil wel. Het molentje draait een fractie stroef maar niet hakerig, het zit gewoon lekker strak in elkaar denkt Hildo.

 

20 augustus 2020 (6). Leegmaken

Voordat u de kruitbeker van de kruitmolen verwijdert, eerst de molen zelf even leeg zwengelen. Nog meer kruit op de grond wilt ook u niet. Maar het systeem van een verwijderbare kruithouder is echt een hele fijne, hulde aan Richard Lee die deze molen op z'n ouwe dag bedacht heeft.

                      ______________________________________ 

 

19 augustus 2020. Dubbele kaarten met Tijgertje

De laatste keer dat Hildo met Tijgertje geschoten heeft is al een poosje terug, november 2017 om precies te zijn. Dat is inmiddels bijna 3 jaar geleden en de reden van de lange pauze was de beroerde afzuiging. Dat is nog steeds niet perfect maar u hoort Hildo er niet meer over hoor, echt stukken beter en heel goed te doen. Tijgertje kan dus weer mee.

Oude patronen

De 12.7x44 patronen liggen ook al minstens drie jaar in de kluis en Hildo meende dat het verstandig zijn om ze allemaal op te schieten. Na het schoonmaken van de hulzen in de wet tumbler is er aan de binnenkant geen corrosie te zien, ondanks dat Hildo destijds nog regulier 50/50 bijen was/frituurvet gebruikte. Waarschijnlijk zat het vet dusdanig in de huls opgesloten dat de corrosie geen kans heeft gekregen. Nog 5 patronen zijn over, die kunnen nog wel even blijven liggen tot het volgende uitstapje met Tijgertje.

De score

Het staan met het geweer valt Hildo tegen, toch andere koek dan er achter zitten. Ook het gewicht van een antiek geweer weegt er behoorlijk in. Dat de score niet bijzonder is ligt niet aan Tijgertje. Niet bewegen tijdens het richten is ditmaal wat lastiger, en dat kunt u zien. Tijdens de 2e serie, hij schiet vlot door, wordt de loop te heet om aan te pakken en, valt het Hildo op dat de kogels beginnen te kantelen. Door de mirage, het fenomeen van opstijgende warme lucht boven de loop wat iedere schutter wel kent, begint de kaart behoorlijk rare vormen te krijgen... maar hij wordt wél geraakt!

 

22 augustus 2020 (2). 2.25" COL

De patronen zijn duidelijk langer dan de fabrieksmunitie. Ze passen net in het magazijn. Nog langer gaat Hildo niet proberen om pasproblemen te voorkomen. Dit moeten de patronen zijn waarmee topprestaties geleverd gaan worden, de kogels van deze ammo zitten dichter bij de trekken en velden als die van PPU fabrieksmunitie, in theorie is dan de precisie beter.

Lagere drukken

Een langere patroon geeft meer ruimte in de huls en daarmee lagere drukken dan in de herlaadtabel. Later batches eventueel extra krimpen met de Lee Factory Crimp Die om de druk wat omhoog te krijgen is ook nog een mogelijkheid want dat er van enige overdruk geen enkele sprake is, is duidelijk te zien aan de slaghoedjes.

 

22 augustus 2020 (4). Rammeldekletter

Van alles rammelt er los aan wapens, en Hildo had de boutjes van de kijkerbevestiging op Barbara niet met Loctite vastgezet, of zaten ze gewoon te los? Rechts-voor steekt het boutje al akelig ver omhoog. Weer vast gedraaid, en de rest zat, op één na, ook niet meer 100%.

 

26 augustus 2020. Danny

Danny is een jonge schutter, daar zijn er niet zoveel van bij de club, met een bijzonder brede interesse in de schietsport. Van zwartkruit tot nitro. Even met Barbara schieten Danny? Dat lijkt hem wel wat, hij heeft nog nooit met een AR15 geschoten. Het gebrek aan terugslag verbaast hem maar het gaat hem verder prima af.

 

29 augustus 2020. LEE collet crimp die

De LEE Factory Crimp Die is een matrijs die een extra krimp geeft. De bovenste mystieke foto laat het krimpresultaat zien, de onderste foto hoe de krimp gemaakt wordt. LEE adviseert de die in te draaien tot hij de shellholder raakt en dan nog een halve slag extra. Hierboven ziet u hoe Hildo deze 223 patronen gedaan heeft. Meer krimp kan door de die nog verder in te draaien.

Gewone krimp

De maximale krimp wordt bereikt als de 4 separate 'krimp-segmenten' elkaar raken. Verder indraaien en er gaan dingen stuk. Hildo zit nog lang niet aan de maximaal haalbare krimp, maar de krimprand is duidelijk te zien op de bovenste foto. Messing veert natuurlijk altijd nog weer een stukje terug en echt verschil zien kon hij niet/nauwelijks meten, misschien een duizendste inch. Of het genoeg is en wat uitmaakt in de precisie, zal blijken maar in eerste instantie wil Hildo de kogel niet kapot drukken met mogelijk verlies in precisie tot gevolg.

Nieuwe proefladingen met Lovex S060 met 55 grain kogel en 2.25 COL

10x 23.1 grain, met krimp

10x 24.0 grain, zonder krimp

10x 24.0 grain, met krimp

10x 24.0 grain, met max krimp

10x 24.3 grain, met krimp

10x 24.7 grain, zonder krimp

10x 24.7 grain, met krimp

De maximale lading van 24.7 grain gaf bij Hildo het kleinste groepje, met één grote afzwaaier. Dat leek in principe een supergroep dus die nogmaals en dan eentje mét en de andere zonder krimp. 'We shall see', zingt Hildo, of is dat helemaal geen lied en kraait ie zomaar wat?

 

29 augustus 2020. 10 x 24.0 grain met maximale krimp

Nog even een paar extra foto's van hoe de maximale krimp van de LEE Factory Crimp Die eruit ziet. De buitendiameter van 0.246" is de maat zoals de huls uit de LEE full length sizing die komt en... die buitenmaat blijft hetzelfde als de kogel er in geperst wordt. 'Dat is vreemd', denkt Hildo, 'zit ie er standaard vast niet superstrak in'. Als Hildo de buitendiameter van de krimprand zelf opmeet, is die 0.236". Het verschil is 0.01" ofwel een 100ste inch. Lijkt weinig, maar is visueel al best veel en de kogel is, niet goed zichtbaar op de foto, ook al duidelijk vervormd door de krimp. Hoe het schiet en of het van invloed is op hoe de primer eruit ziet, wordt binnenkort duidelijk want Hildo heeft  ook nog 10x 24 grain zonder, krimp, 10x met krimp en 10x met maximale krimp, wat wil een mens nog meer?

Hoort hij daar iemand 'precisie' zeggen? Dát is een steek onder de gordel!

 

3 september 2020. De primers

Door de slaghoedjes te bekijken kunt u bij benadering zien hoeveel druk er opgebouwd wordt, goed voor Hildo om naar te kijken en u kunt gelijk mee analyseren. Bij patronen die onder lage druk werken, met name grote hulzen als voormalige zwartkruitkalibers, bijvoorbeeld 45-70 of 45 Colt, werken met relatief lage drukken. Om de slaghoedjes hier af te lezen op eventueel overdrukken heeft geen zin omdat uw wapen in principe al zou kunnen exploderen voordat u überhaupt overdruk verschijnselen begint te zien aan het slaghoedje. Maar patronen die op hoge drukken werken, als 9mm maar ook 223 Remington, daar is wel wat aan zien. Door de druk wordt de primer platgedrukt, wordt ie breder en kan zelfs de deuk van de slagpin weer naar buiten gedrukt worden als het echt heftig wordt. Een en ander heeft ook te maken met het soort slaghoedje wat u gebruikt, sommige zijn harder, anderen zachter. Murom, het Russische slaghoedje waar Hildo momenteel mee schiet, is relatief zacht en laat daarom sneller wat zien dan een harder slaghoedje.

Wat is er nu af te lezen?

Het komt in de foto's niet echt naar voren. Hildo heeft de slaghoedjes onder een hoek gefotografeerd en dat had hij beter niet kunnen doen. Maar als u er in het echt recht tegenaan kijkt is duidelijk te zien dat de zwaarste ladingen een iets meer 'geplet' slaghoedje laten zien, maar van overdruk is ook bij de maximale lading en sterkste crimp geen sprake.

 

5 september 2020. Klem in de full length sizing die

Alle hulzen full length sizen, en dat gaat allemaal goed op deze ene na waar net een beetje te weinig van Hildo's eigengemaakt hulzenvet op zit. Heel veel kracht hoeft er niet eens gezet te worden voordat de shelholder een stuk van de hulsextractierand aftrekt, het randje is maar klein en de huls is stuk voor u het weet. Met een waterpomptang voor de grip en een schroevendraaier voor hevelwerking was het even wrikken maar de huls had Hildo er vrij vlot uit.

 

9 september 2020. PPU Soft Point

De bovenste is de PPU SP (Soft Point) jachtmunitie en de onderste gewone FMJ BT 55 grain, beide fabrieksmunitie van Prvi Partizan. Echt kleine groepjes met Barbara hebber er sowieso nog niet ingezeten maar met de iets duurdere Soft Point uitvoering wordt het er niet beter op.

 

14 september 2020. Lovex D063 met nitroglycerine

Dit kruit is sneller dan D060 want het is alleen geschikt voor 55 grain 223 Remington kogels. Nog meer geschikt is het voor 7.62x39, beter bekend als de Kalashnikov patroon. Het is tevens een double base kruit. Hildo heeft het even opgezocht en het verschil zit in de componenten. Waar single base kruit vooral bestaat uit nitrocellulose is er bij dit double base kruit een kleine 20% aan nitroglycerine bij in gegooid. Double base kruit heeft daarom een hogere calorische waarde, meer kracht en heeft daarmee betere ballistische eigenschappen. Het is ook zuiniger in gebruik want er gaat duidelijk minder in de huls, maximaal 19.8 grain D063 tegenover max 24.7 grain S060 bij een gelijke kiloprijs.

Wat is het minpunt dan?

Wat Hildo er van begrijpt schijnt double base kruit heter te branden en daardoor tast het de kamer/loop van het wapen sterker aan dan single base kruit. Uw loop zal met double base kruit daarom in principe sterker slijten, niet de trekken en velden maar de kamer. Single base kruit lijkt Hildo daarom een betere optie voor wapenbehoud. Maar het grootste nadeel is dat met dit kruit geen kogels verschoten mogen worden die zwaarder zijn dan 55 grain, daarmee is het niet bruikbaar voor de 69 grain hollow point kogel die Hildo laatst heeft aangeschaft en die waarschijnlijk beter schiet. Jammer hoor.

Wat is het voordeel dan?

Double base kruit is duidelijk zuiniger in het gebruik en zou voor Hildo op dit moment met name duidelijk een voordeel in de kruitmolen (lees: progressief herladen op de Dillon XL650). Double base is balletjeskruit en dat doseert preciezer in de kruimolen dan staafjeskruit.

 

14 september 2020. En een 69 grain kogel weegt?

Even een stuk of wat 69 Prvi hollow points op de weegschaal. Er zit nogal wat verschil in, de meeste zijn lichter, sommige precies goed en er is ook eentje bij die duidelijk zwaarder is dan 69 grain. Als het om de kleinste groep gaat, lijkt wegen straks noodzakelijk.

 

16 september 2020. En daar is de precisie, 1.1 MOA!

Het grote geheim, zoals Hildo al vermoedde, is de 69 grain hollow point kogel. Wat een verschil zeg! Zowel Hildo als Aaltje schieten hiermee een kleiner groepje dan er ooit met Barbara geschoten is. Aaltje schiet net de kleinste groep van 0.607" en op 100 meter en dat is, als Hildo het niet verkeerd uitrekent, 1.1 MOA? Dat is niet verkeerd voor een goedkope AR15.

Sub-MOA?

Hildo denkt dat misschien zelfs sub-MOA wel mogelijk is, want deze kruitladingen zijn gewoon gegooid met de kruitmolen en ook de kogelgewichten verschillen onderling nogal. Met nog weer ander kruit en/of kogels kan het vast nog beter. Barbara is een topgeweertje!

De rest van het D063 kruit en de 55 grain kogels?

Het D063 kruit is alleen bruikbaar met 55 grain kogels, die voor geen meter schieten, en 7.62x39 Kalashnikov. Omdat de 55 grain kogel nu heeft afgedaan betekent dat ook het einde voor de inzet van de D063. Jammer van het geld maar duidelijkheid is er nu wel en dat is ook wat waard.

 

20 september 2020. Crushed chip catcher

Het trim-kruimel-opvangbakje-die-meer-dan-de-helt-mist van de LEE Quick Trim moet u wel verwijderen voordat u dingen gaat doen als full length hulzen sizen. Hildo heeft het dingetje vergeten van de pers te halen. ´Krak´, zei hij nog wel maar dat het ding heeft het niet bijzonder goed doorstaan is te verwachten. Fatsoenlijk spaantjes opvangen deed ie sowieso niet dus, so what?

 


23 september 2020. 1e kaart met de Shadow
Tjonge, dát valt tegen! Het is al tijden geleden dat Hildo vrijstaand met handvuurwapens geschoten heeft, en het valt even niet mee om het wapen stil te houden en zelf ook rustig te blijven staan. Erger nog, het valt hem danig tegen.



23 september. Olga, high precision poging
Geïnspireerd door de groepjes die met Barbara mogelijk zijn is Hildo hier bezig om de beste groep van zijn leven met Olga neer te zetten. Kan gemakkelijk want met Olga heeft Hildo nog nooit opgelegd geschoten.
Helaas
Hildo moet natuurlijk ook centjes verdienen en na een hele dag achter de computer met lijsten Harley onderdelen bezig te zijn geweest heeft hij brandende en vermoeide ogen, ondanks verschillende oogdruppels met hyaluron in een poging het tij te keren. Keep-korrel nog een beetje scherp zien valt niet meer mee en wordt op een gegeven moment zelfs helemaal niet meer fatsoenlijk mogelijk. Door het rechter oog dicht te knijpen en het linker samen te knijpen krijgt hij nog even een moment van scherpte en knal, knal, knal... de kleinste groep ooit met Olga maar... even redelijk blijven want een top resultaat is het niet. Dat Olga zelf, zelfs met surplus ammo, in staat is tot rupsjes schieten op 50 meter heeft hij al eens iemand zien doen. Het ligt aan Hildo.
Focus
Het niet meer in focus krijgen van open richtmiddelen is waar iedereen, op een bepaalde leeftijd, tegenaan begint te lopen. Olga is ontworpen in Tsjechië, en daar zijn de mannen zelfs vandaag de dag vaak klein, in de jaren 50 van de vorige eeuw toen Olga op de ontwerptafel lag, waren ze vast niet langer. Hildo is met 1.91m in ieder geval stukken langer dan de gemiddelde Tsjech en gevoelsmatig is Olga wat aan de kleine kant, even afgezien van de up-close keep-korrel die duidelijk voor jongere ogen is. Met Barbara zijn de mogelijkheden uitgebreider betreffende alles en met name kolf en viziering, het is duidelijk het (veel) betere wapen om naar eigen wensen aan te passen.
En de www...weigeringen?
Zittend opeens geen enkele meer, dat heeft ie nog nooit gehad, maar hij heeft ook nog nooit zittend met haar geschoten. Olga heeft een stevig schouder nodig, even staand schieten en daar zijn de weigeringen weer. Griffer Hans knalt er op het eind van de avond staand nog even 5 door, zonder weigeringen en mét een mooie groep. Potverdikkie, denkt Hildo.


24 september 2020. Hulzen schoonblazen
Dit zijn alle hulzen waarbij het zo mis ging met de LEE trimmer, ze werden scheef afgebraamd. Hildo gaat niet zitten zoeken welke nog wel en welke niet acceptabel zijn. Ze zijn full length gesized, getrimt en hij blaast ze nu schoon.
Oefen ammo
De 55 grain kogels, die toch niet goed schieten, gaat hij opmaken met het double base D063 kruit wat alleen voor lichte kogels geschikt is. Resultaten zullen sowieso niet bijzonder zijn met de 55 grain kogel.


26 september 2020. Earline oordopjes
Hildo´s favoriete manier van gehoorbescherming zijn oorpluggen met een hoge SNR waarde, die dempen beter dan gewone oordoppen en last met geweerkolven heeft u niet. De vorige keer had Hildo 200 setjes van M3, maar die hadden vanaf den beginne de neiging tot lekken na het inbrengen, 'maar goed dat ze geen condooms maken' zou een smakeloos grapje zijn, maar die maakt Hildo gelukkig niet. Hiervoor had ie 200 setjes van E.A.R. Soft FX, die wel heel erg soft waren. Ditmaal heeft hij deze oranje Earline oorpluggen en ze zijn inmiddels verschillende weken in gebruik.
Niet meer geluid lekken
Ze bevallen prima, beter dan alle andere. Ze drukken wel erg gemakkelijk samen en zijn wat ook wat zachte kant, maar als ze eenmaal in het oor zitten zetten ze wel bijzonder goed uit, en dichten daardoor veel beter af dan de oorpluggen van M3 or E.A.R. Soft FX. ´Lekkende´ oorpluggen, waar Hildo regelmatig last van had en hem noopten tot het verlaten van de baan en het inbrengen van een nieuwe oorplug, heeft hij sindsdien niet meer gehad. De SNR = 39 dB demping is in de praktijk uitstekend tot en voldoet prima tot en met de hardste magnum klappen.



27 september 2020. Blauwe schouder
Het blauw is inmiddels alweer verkleurd naar geel en Hildo zag het pas vandaag, anders had ie er al eerder een selfie van gemaakt natuurlijk. Dit komt van het schieten met Olga 4 dagen geleden. Liggen achter het wapen bekomt Hildo niet zo goed, ook het iets naar voren hangen om beide ellebogen op de brits te hebben is al voldoende voor de 'foute' houding die niet lekker meer schiet. Iets verplaatsen en de kolf zit direct tegen botten als sleutelbeen aan, ook niet fijn. Hoe andere schutters het doen? Geen idee maar bij Hildo ziet zijn schouder er snel verkleurd uit, zelfs met een halfwas geweerpatroontje als die van de Kalashnikov. De 223 heeft zo weinig terugslag dat zelfs Hildo er geen last van heeft. Misschien zitten zijn schouders wel verkeerd gemonteerd, is ie te mager of heeft ie te weinig spiermassa.
Staand schieten
Staand is er geen enkel probleem, het kaliber maakt in dat geval niet meer uit. Dan zet Hildo de kolf op de borstspier, die zet net naast de schouder en met name iets lager onder het sleutelbeen. Hoe hard de klappen ook zijn, de borstspier vangt het op en het lichaam kan meeveren met de terugslag van het wapen. Probleemloos en pijnloos.


30 september 2020. Te dikke kogels
Hildo's speciale Hensel gietblok giet .453" kogels, hij sized ze naar .452" en dan zijn ze perfect op maat voor de loop. Het lijkt erop dat hij deze oude en nu even snel met lanoline bewerkte kogels na het panluben, vergeten heeft om te sizen naar .452". Dan zijn ze heel erg slecht de loop in te krijgen, met iets vervuiling lukt het zelfs helemaal niet meer. Geweld is ook hier niet de manier.


30 september 2020. Vetster (spreek uit: Vet Ster)
Loden kogels hebben op hun korte maar heftige reis door de loop vet nodig. Halverwege mag het vet niet op raken. Dat dat hier niet het geval is ziet u aan de 'vetster' die zich tijdens het schieten op de loopmonding vormt. Da's mooi want alleen dan zit er duidelijk voldoende vet op de kogel. De Hensel 452-500 kogel is voorzien van maar liefst 6 vetrillen dus... No problemo!


7 oktober 2020. De eerste kaart
Hildo vergeet de eerste kaart te fotograferen. Met 20 gaten in de kaart weet hij niet meer wat de eerste en tweede serie is geweest. Dus 20 gaten. De eerste serie kwam hij veel te laag uit, haast de onderkant van de kaart aangehouden. Daarna halverwege onderkant-zwart, dan komt ie ongeveer in het midden uit. De keep verder naar beneden verstellen kan niet.


9 oktober. Verstopte afvoer
Hulzen in de wet tumbler, naaldjes eruit en dan nog even naspoelen in de gootsteen. Proper moet het zijn! Zijn plastic zeefje met kleine gaatjes is Hildo al een paar dagen kwijt, maar wat maakt het uit... dacht ie. Hildo ziet 1 huls verdwijnen, dus snel gestopt. Paar dagen later loopt er geen drup water meer door de gootsteen afvoer. Blijken er 10 hulzen in te zitten... Tjonge, en nog wat anders spul waar ook uw mondhoeken van naar beneden trekken en Hildo niet over zal uitweiden. De gaten van het standaard gootsteen zeefje zijn te groot of 223 hulzen net te klein.



A) 15 oktober 2020. Hornady Cam-Lock trimmer (#050140)
Dat Hildo helemaal klaar was met het LEE systeem is niet gelogen. Dit mooi-rood-is-niet-lelijk draaibankachtig apparaatje is één van de goedkoopste hulstrimmers, op LEE na, en wordt met alles wat op de foto staat geleverd. Geen rommel meer op de pers, snel hulzen verwisselen met het cam-lock systeem, precisie trimmen met een constante trimlengte en optioneel motorisch aan te drijven met een accuboormachine of iets dergelijks. Het frame is een aluminium gietstuk en alle onderdelen, inclusief de pilots, zien er zonder meer netjes uit. Ze zijn magnetisch en niet gecoat dus echt roestwerend zal het mogelijk niet zijn.
Beter trimmen?
Een verschil met veel andere trimmers is dan de huls naar de freeskop toegebracht wordt. De freeskop steek niet ver uit de behuizing (zonder lagering) en slingert daarom misschien minder snel als bij trimmers als RCBS, Lyman, Forster of Redding. Maar er zit gewoon teveel speling op, jammer dat er geen echt lager in zit. Als dit een klep en klepgeleider zou zijn was de kop heel erg aan revisie toe... Maar misschien is deze grote tolerantie wel nodig zodat de huls zich beter kan zelf-centeren?
De doos waarin de trimmer zit? Duhh, lekker belangrijk
Misschien niet belangrijk, maar erg stevig en uitzonderlijk mooi van een soort chroom-rood met aantrekkelijke plaatjes en zelfs een gedeeltelijk verchroomde binnenkant wat echt een high-end product suggereert. Mooie layout ook en Hildo wilde hem u niet onthouden. Het tilt deze trimmer relatief goedkope trimmer gevoelsmatig toch naar een hoger niveau.


B) 15 oktober 2020. RCBS Trim Pro 3-way Cutter (#90278)
Hildo wil niet gaan trimmen met de standaard Hornady freeskop. Deze uitvoering van RCBS is voorzien van identiek draad en past zo op de Hornady trimmer. De toegevoegde waarde is dat deze 3-way cutter niet alleen de huls naar juiste lengte trimt maar ook tegelijk de binnen én buitenkant van de hulsmond ontbraamd in de voorgeschreven hoeken. Zo hoeft hij de huls maar één keer in handen te hebben. Alleen de buitenkant is afstelbaar en set-screw lockable, omdat die kaliberafhankelijk is, 308 is groter en dan zou de 'ontbramer buitenzijde' verder naar boven geschoven moeten worden. De hulsgeleidingsinsert (de pilot) in het midden is uitgevoerd met mesjes en functioneert tevens als 'ontbramer binnenzijde'. De geïnstalleerde is voor 223 maar kan verwisseld natuurlijk worden voor een ander kaliber, zit ook met een set-screw geborgd. Bij de Hornady trimmer krijt u er een hele serie pilots bij maar bij deze RCBS 3-way freeskop zijn ze optioneel te bestellen. Er moet ook wat verdiend worden natuurlijk.


C) 15 Oktober 2020. Hornady Power adapter (#050145)
Optionele adapter om de Hornady Cam Lock trimmer te kunnen aandrijven met elektrisch gereedschap, zoals een boormachine. Het zwengelen is voorbij!



E) 15 oktober 2020. Hornady Chamfer and deburr tool (#050117)
Dit gereedschap is om een huls handmatig te ontbramen, ene kant is voor buiten, ander voor binnen. Niet zo mooi en precies als in een trimmer want uw hand is niet echt stabiel. Toch handig voor de hulzen die Hildo nu al ingekort heeft met de LEE trimmer en getumbled, maar nog niet ontbraamd. Sowieso handig om deze te hebben want zonder zitten als u er eentje nodig hebt is niet fijn en prijstechnisch valt het best mee. Serieus haaks en precies ontbramen kan natuurlijk ook in trimmer, maar die freesjes zijn ook al weer optioneel en Hildo heeft goede hoop dat hij ze niet meer nodig met het RCBS 3-way cutter head systeem.


21 oktober 2020. Schietkaart Eleanor... laag
Hildo heeft ditmaal niet met zijn oude, in de kruitbuisjes wat vochtig geworden, kruit geschoten. Wel kruit uit dezelfde voorraadbus maar de buisjes zijn nieuw gevuld. Superstabiel leek hij ook vanavond niet te staan maar de groepering is veel beter dan Hildo aanvankelijk dacht. Wel een beetje laag. Misschien komt dat doordat dit kruit wat droger en daardoor krachtiger is. Door het omhoog komen van de loop, de opslag, wordt de kogel er later uitgegooid als ie langzamer vliegt en zo komt ie hoger in de kaart uit. Lijkt tegenstrijdig maar zo is dat in elk geval wel bij revolvers, minder kruit, hoger in de kaart. In ieder geval op 25 meter. (Zwartkruit) geweren is hij niet zeker, toch een keer opgelegd proberen.



27 oktober 2020. Zwitsers?
Hildo wist helemaal niet dat er ook Zwitsers nitrokruit bestaat. Dit Reload Swiss RS is met net geen 100 euro relatief betaalbaar, het is single base staafjeskruit. Lijkt duur maar andere merken worden per halve kilo verkocht en verschillende zitten boven de 50 euro per bus. Waar Zwitsers zwartkruit op eenzame hoogte staat met bijna 3 keer de prijs van goedkoop zwartkruit, lijkt dit spul prijstechnisch veel competitiever.
Niet dezelfde firma
Dit nitrokruit hoort bij de Nitrochemie group met locaties in Wimmis. Zwitserland en Aschau, Duitsland. Behalve in herlaadkruit zitten zo ook in militaire ammo voor kanonnen, mortieren en maken ze volgens hun website ook zelf wapensystemen. Maar ook zitten ze in chemie en zelfs in papieren documenten behoud.
Reload Swiss vs Lovex
Lovex is wat goedkoper, maar de bus is bijna leeg en dat Barbara nu superkleine groepjes schiet... dus ander kruit proberen. Niet dat Hildo denkt dat dit de oplossing zal zijn. RS40 is relatief snel maar mooi breed inzetbaar en geschikt voor alle gewichten 223 Rem kogels, en zelfs nog wel wat andere kalibers. Beetje te vergelijken met Vithavuori N133 waarschijnlijk.




29 oktober 2020. Oculair en de parallax

Het is misschien dom maar nu pas komt Hildo er achter dat het oculair, niet zo werkt als bij verrekijkers, vogelkijkers, baankijkers, telescopen etc. Hij vond al dat je erg lang aan de richtkijker kon draaien zonder enige verandering... Bij richtkijkers wordt het oculair alleen gebruikt om het reticle (het draadkruis) scherp in beeld te krijgen. Het scherpstellen zelf gebeurt vervolgens met de parallax knop.
Als niemand dat verteld is het toch even lastig, alles wat Hildo gelezen en gehoord had over parallax ging over het parallax effect. Wat dat behelst is hem inmiddels wel duidelijk.




29 oktober 2020. Prvi 55, 68 en 75 grain kogels

Links ziet u de nieuwste and langste kogel liggen, het is de PPU 224 HP BT Match 75 grain (4.8 gram) kogel. Match uitvoering, maar of het goed schiet in Barbara is afwachten want met een spoed van maar 1:9 heeft een 75 grain kogel een kritische lengte om nog te kunnen stabiliseren. Sleutelgaten of toch ronde?


29 oktober 2020. Flip-up diopter
De flip-up diopter moest gedemonteerd worden na de montage van de UTG richtkijker. De Vortex zit vast met 37mm hoge klemmen en dat is hoog genoeg om meer ruimte te hebben tussen kijker en kolf voor het hoofd. Toegevoegde waarde is dat de origineel gemonteerde flip-up diopter er nu net onder past. Kan er zonder kijker toch doorgeknalt worden in geval van nood. Wat voor noodgeval dat zou moeten zijn weet Hildo zo even niet maar in ieder geval mooi dat het kan.


29 oktober 2020. Flinke kijker
Het slanke is er nu wel een beetje af, deze Vortex kijker is buitenproportioneel groot maar er is vast een hoop mee te zien.
Handguard
Het enige wat nu nog een probleem vormt is de handguard, Hildo had er direct in den beginne al een free floating exemplaar op moeten zetten. Had de giga-korrel er nu niet meer opgezeten en was de loop vrijhangend geweest, zo vrij als dat kan met een gassysteem erop natuurlijk. Daarmee, denkt Hildo, zou de ultieme precisie van Barbara haalbaar moeten zijn... zonder een speciale 'precisieloop' te laten maken natuurlijk. Dat gaat Hildo echt te ver.

23 september 2020. 2e kaart met de Shadow
Niet opgeven, nog een keer. Het wordt alleen maar erger en hij blaast de laatste 5 kogels er snel door. Weg ermee, tijd voor... Olga!


23 september 2020. Einde kogelsok
U weet dat Hildo dat Hildo een voorliefde heeft voor de kogelsok. Ze zijn goedkoop, flexibel en er gaat een hoop ammo in. Toch loopt ook een voormalige voetsok, die nu als kogelsok dienst doet, ook tegen het einde van haar leven aan. Als de patronen naar buiten beginnen te kijken is het over.



23 september 2020. Einde verhaal Olga - 450 euro met ammo
Met brandende ogen en wazige blik knalt Hildo onverdroten verder, maar het resultaat blijft mager. Kortom.... Barbara is het betere geweer.
Olga is te koop!
Daarom is Olga nu te koop, compleet met een gesloten blik 700 stuks 7.62x39 Russische surplus ammo. Voor mensen in het bezit van de juiste papieren is er een afspraak te maken om het wapen te bekijken op de SV te Hoogeveen. U kunt een berichtje achterlaten in het gastenboek van Hildo's website als u een relatie met Olga helemaal ziet zitten. (Edit: Olga is inmiddels verkocht aan enthousiaste nieuwe eigenaar).


24 september 2020. Niet afgebraamd maar wet getumbled
Dit zijn de hulzen die Hildo getrimt heeft zonder de floppende afbraamfunctie van de LEE Quick Trim. Ze zijn nog goed, maar niet afgebraamd.
Zou afbramen niet meer nodig zijn met (wet) tumbelen?
Na ruim 3.5 uur tumbelen lijken de hulzen redelijk te zijn afgebraamd in de tumbler. De RVS pinnetjes rammelen er op los maar onderschat ook de hulzen zelf niet, die staan ook lustig tegen elkaar aan te 'schuren' en bramen worden er niet groter van. Iets oneffenheid voelt Hildo nog wel, of dit goed genoeg wordt nog bekeken op een later datum maar hij denkt van niet.


27 september 2015. Chinese AR15 montering van Aliexpress
Barbara is een AR15 en daarbij zit de kolf recht achter de loop om opslag tegen te gaan. Dat principe werkt prima maar daarvoor is wel een extra hoge montering nodig zodat u wat meer ruimte hebt achter de kijker.
De Chinese oplossing
Sites als Alibaba, Wish, Aliexpress etc. kent u vast. Spulletjes voor een prikkie. Deze montering voor een richtkijker is wat hoger als die Hildo nu heeft, met snelsluiting en dat alles voor maar iets van 15 US dollar incl. verzendkosten. Te mooi om waar te zijn!
Na een paar weken... binnen!
De montering komt relatief vlot binnen. Op het eerste oog lijkt het heel wat tot Hildo een poging doet het ding te monteren. Afstelling van de snelsluiting wil niet goed en het hele spul is krakkemikkig en van gegoten aluminium en daarvan is de maatvoering zonder te frezen... beroerd. Eenmaal op het wapen zit het niet bepaald strak erop. Misschien is dit nog een beetje leuk voor een replica die alleen aan de wand hangt. Of misschien voor airsoft, Hildo weet niet hoe low-end de eisen daar misschien zijn, maar voor de montage van een echte richtkijker op een echte AR15 is dit van geen enkele kant bruikbaar. Hildo heeft al vaker wat Chinese spulletjes besteld, de kwaliteit is soms goed en soms dubieus maar dit ding is het eerste, misschien niet geheel onverwacht, buitengewoon beroerde troep. En die goedkope 20 dollar red dots? Niet voor Hildo!


30 September 2020. Corona knallen!
Wederom laaien de Coronabesmettingen op in Nederland en is de kantine op de schietvereniging gesloten. Zoals gewoonlijk een baan reserveren, maar men mag niet eerder dan 5 minuten voor de schietbeurt aanwezig zijn, dan schieten en na het schieten direct weer weggaan.
Weinig schutters
En dat komt goed uit, meer plaats voor Hildo! Dus een dubbele kaart met Dusty, er zijn nog patronen zat dus hij hoeft zich niet in te houden. Meer in het zwart dan daarbuiten, en da's alvast beter dan andersom.


30 september 2020. Eleanor, met dikke kogels?
Slechts 12 schoten ditmaal, genoeg kruit maar te weinig goed passende kogels. De laatste zijn gewoon te dik. Niet getreurd, de 12 passende zijn met grote precisie door de kaart geschoten. Het resultaat is zelfs beter dan Hildo had kunnen hopen want echt vast ter been leek hij vanavond wederom niet.


7 oktober 2020. Hildo vs Corona
De Corona pandemie is nog lang niet voorbij, toch een serieuze zaak. De tweede Covid-19 golf is inmiddels een feit met een stijgende lijn in besmettingen, intensive care ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het bestuur heeft zelfs al mondkapjes neergelegd bij de ingang, da's netjes. Dragen kost niets en misschien helpt het een beetje. Uiteindelijk draagt u hem voor anderen én voor de economie want op een lockdown ziet niemand te wachten. Toch ziet hij vandaag niet meer schutters die de zin van een mondkapje inzien. Misschien moet het nog even indalen.


7 oktober 2020. De tweede kaart
De rode gaten zijn de eerste serie, de blauwe de tweede serie. Dat er maar vijf blauwe gaten zijn? Patronen op. De kogelsok voelde behoorlijk vol, maar de aantallen vielen uiteindelijk een beetje tegen. Vijf meer was beter geweest.
Groepering
Ondanks dat Hildo al een maand geen krachttraining meer gedaan heeft valt het groepje nog mee. Binnenkort weer aan het trainen, gaan de scores weer omhoog. Wedden?




14 oktober 2020. 3 kaarten, 2 teveel?
Hildo was even teveel met schieten bezig en te weinig met het opletten om op het juiste moment de juiste foto's te maken van de kaarten met combi-series. Was één kaart ook genoeg geweest. Maar beter drie dan geen.
Volgorde
Van boven naar beneden, de eerste de slechtste de laatste nipt de beste. Patronen op dus verder schieten wil niet meer. Eerst herladen!
Corona strijders
En het is zover, vanavond om 10 uur gaan er weer strengere regels in vanwege het steeds verder oplaaiende corona virus. En wederom geen schutters gezien met mondkapjes binnen het gebouw van de schietvereniging, maar ook de helft van de bezoekers in de bouwmarkt en winkels loopt zonder mondkapjes en er wordt regelmatig te weinig afstand gehouden, ook waar dat gemakkelijk wel kan. Hildo ziet de strijd tegen corona als een oorlog tegen een onzichtbare vijand. Met z'n allen gezamenlijk de schouders er onder zetten, dan lukt het. Als dat al teveel is, en dat is het getuige het gedrag van teveel mensen met het ik-syndroom, dan ziet het er niet goed uit voor de nabije toekomst en is de lockdown binnenkort een feit. Jammer.
Straks niet meer mogen schieten is natuurlijk van absoluut nul-importantie in verhouding maar ook Hildo haalt z'n schouders op. Hij gaat zich niet druk maken over dingen waar hij geen invloed op heeft. Dat leeft stukken beter. 



D) 15 oktober 2020. RCBS 3-way cutter installed
En zo ongeveer, moet het gaan gebeuren. De originele Hornady freeskop is er uitgeschroefd en vervangen door de RCBS 3-way kop, draad is identiek. Inkorten, binnen en buitenzijde afbramen onder de voorgeschreven hoeken en alles in one-go! Geweldige oplossing, maar waarom heeft niet iedere serieuze herlader zo'n freeskop? Zou er toch iets mee zijn?
Power adapter installed
Ziet u het zwengeltje liggen? Motorisch aangedreven, dat is het betere werk!
Note: Hornady shellholder noodzakelijk!
Voordat aan de linkerkant de huls daadwerkelijk kan worden ingeklemd moet er een shellholder gemonteerd worden. Dat alleen Hornady shellholders passen wist Hildo niet. Het asje met het o-ringetje moet door de shelholder heen en de binnendiameter van gewone shellholders zijn niet groot genoeg. Hildo heeft geen draaibank en klooien met een boormachine gaat hij niet doen. Nummer 16 van Hornady, voor 223 Remington, staat in bestelling.



18 oktober 2020. Huls ontbramen
Met dit tooltje gaat het prima, maar als u er 500 wilt doen, of alleen maar 50, dan is dit niet echt wat, meent Hildo. Neemt best veel tijd, met name gevoelsmatig, en hij vindt het geen leuk werk. De uniformiteit is natuurlijk ver te zoeken want u bent geen machine. Als het met de 3-way cutter niets wordt dan gaat Hildo zeker voor powertool ontbramen in de hulzentrimmer.


22 oktober 2020. Hornady nr. 16 shellholder
Dit is de enige shellholder die gebruikt kan worden met de Hornady hulzentrimmer, deze heeft een binnendiameter met een gat wat groot genoeg is voor het asje van hun cam lock systeem.



29 oktober 2020. Vortex Diamondback 6-24x50 richtkijker in MRAD
De grote groepjes beginnen een beetje te steken. Deze kijker is eigenlijk helemaal niet geschikt voor een wapen als een AR15, net zo min als een AR15 geschikt is voor het schieten van superkleine groepjes. De Diamondback series is relatief goedkoop, maar alles is relatief en zeker in de richtkijkerwereld want +3000 euro uitgeven is geen enkel probleem. Deze is sub 500 zonder montering en 'het beste wat je voor dit geld kunt krijgen' en Vortex geeft levenslange garantie, ongeacht wat er gebeurt. Hoe dan ook, Hildo heeft er door gekeken, het is een veel beter en vooral helderder en groter beeld dan zijn goedkopere 3-12x44 UTG Accushot.
Opstap naar meer precisie?
Deze kijker zou het best aardig doen op een precisiegeweer, wel in 223 want dikke klappen is niet de bedoeling en van 223 heeft hij nu vrijwel alle noodzakelijk herlaadspul. Ook belangrijk, het is relatief goedkoop schieten ook en met 223 precisie is er tot 300 meter, en misschien nog wel wat verder ook, niets mis. Maar vooralsnog gaat dat nog niet gebeuren en is het Barbara die tot hogere precisie aangezet moet worden. Het valt Hildo op dat het met een kijker schieten is een hele andere tak van sport is dan zwartkruit en het lijkt financieel ook heel gemakkelijk heel erg uit de klauwen te kunnen lopen.
MRAD
Deze kijker is uitgevoerd met het in de metrische wereld veel handiger MRAD (milrad of miliradian) systeem, niet in MOA. Bij MRAD is 1 klik precies 1cm op 100 meter. Dus precies 5mm op 50 meter en 3cm op 300 meter. Dat is toch briljant? Geen gereken meer met suffe MOA's maar gewoon klik-klaar op afstanden die hier geschoten worden. De stapjes zijn per klik wel iets groter dan bij het MOA systeem. So be it!


29 oktober 2020. Kijker knoppen
Net zoals de UTG kijker, met parallax verstelling en de nulstelling is instelbaar maar verder niets speciaals. Een verlicht draadkruis zit hier niet op.


29 oktober 2020. Draadkruis gezien vanaf de voorkant
Als u vanaf de voorkant in een verrekijker kijkt verkleint hij. Dat is hier niet anders. Deze foto is gemaakt vanaf de voorkant, erg uitvergroot en u kunt nu het draadkruis zien zitten.
Horizontaal afstellen tijdens montage
Als u nu met een sterke lamp vanaf de voorkant in de kijker schijnt, kunt u het draadkruis projecteren op een wit vlak, als een muur. Als het draadkruis horizontaal op de muur staat zit uw kijker perfect op het geweer. Mits de picatinny rail van het geweer ook precies horizontaal staat natuurlijk. Kennis opgedaan van Youtube, maar het is logisch, alleen het er even opkomen he?



29 oktober 2020. Een waterpas en de Tipton Ultra Gun Vice
Op Youtube gaat het gemakkelijk, bij Hildo in de garage stukken minder. De handguard staat niet in lijn met de picatinny rail op het geweer zelf. Geeft niet want de montering zet hij natuurlijk niet half op de handguard.
Gun Vice
Als je iets doet moet je het goed doen. Dus Hildo heeft diep in de buidel getast want hij wil kwaliteit, US made kwaliteit, de Tipton Ultra Gun Vice. Het ding is zwaar, heeft aardige modular looks, maar looks is niet alles. Het plasticgehalte is enorm, ook het schroefdraad van het klemsysteem. Het klemsysteem zelf, met de 'bekken' op een kogelgewricht werkt niet echt geweldig. Het rubber is erg zacht en heeft de neiging mee te buigen, het heeft desondanks ook verbazingwekkend weinig grip. Kortom... leuker om te zien dan wat anders, vindt Hildo die het zelf toch anders gedesigned zou hebben. Nogmaals kopen? Nee, dat zou hij niet voor het geld wat het gekost heeft.


29 oktober 2020. Op moment vastzetten.
Hildo gelooft niet zo in momentsleutels maar hiervoor heeft ie er toch een kleine momentsleutel van het 'schroevendraaier type' aangeschaft want het moet gewoon goed. Zijn andere heeft een te hoge minimum setting. Deze kleine schroefjes moeten worden vastgezet in aluminium op iets van 2 Nm en dat is misschien niet veel maar gevoelsmatig vindt Hildo nog best wel behoorlijk vastgedraaid moet worden, hij houdt het iets onder die 2Nm. Hier gebeurt niets meer mee.




29 oktober 2020. Allemaal met de 69 grain PPU match kogel. En?

1st. groepje: COL 2.254". 26.1 grain RS40, niet gewogen maar kruitmolen gegooid, geen krimp
2nd. groepje: COL 2.254". 22 grain RS40, gewogen en gekrimpt
3rd. groepje: COL 2.264". 22 grain RS40, gewogen en gekrimpt
Conclusie
Het maakt allemaal geen fli... niets uit, lijkt het. Kruit wegen of niet, krimpen of niet en ook de zetdiepte,  2.254 of 2.264", lijkt in de groepering allemaal niets uit te maken. Die 2.264" is overigens absoluut de langste lengte die in het magazijn past en in tegenstelling tot de 55 grain kogel, kan er wel gewoon semi-automaat vanuit het magazijn mee geschoten worden. Met de 55 grain kogel met een COL van 2.260" wilde het magazijn niet meer 'inklikken' en moest er patroon voor patroon geschoten worden. Zal wel iets met het ogive te maken hebben vermoed Hildo. Daar zit wel wat verschil in.
 
 BACK