Hildo's Zwartkruit! (page 42)
Nitro & Zwartkruit, een gespleten persoonlijkheid!

 BACK

Time travel van .75 Brown Bess naar 223 Remington

November 2005 tot november 2020

Op dit moment is Hildo bijna 15 jaar sportschutter. Het is een hele reis geweest met allerhande vuurwapens van Betty de steenslot musket tot Barbara, een hypermoderne AR15. 150 jaar vuurwapenontwikkeling heeft Hildo doorlopen in die 15 jaar, en het was en is nog steeds een geweldige hobby. Zoveel wat hij geleerd heeft en nog steeds leert hij bij. En wat het leukst is om te schieten? Misschien toch nog steeds wel die vuursteen musket grijnst hij. Betty heeft hij nog steeds en misschien komt er binnenkort nog wel eens verlofplichtige Brown Bess of zelfs Franse M1777 bij, wie zal het zeggen?

                          _________________________________ 

 

20 augustus 2020 (2). Lee Perfect Powder Measure - Pretentieloos molentje

In Amerika echt voor een prikkie en hier is ook niet duur voor 39 euro bij De Wapenkamer. Het kruit scheppen met de bijgeleverde schepje van LEE vindt Hildo echt hele knullige en onnauwkeurige manier, dus een kruitmolen moet het zijn. Ook handig voor laden van vulmiddel tijdens het laden van zwartkruitpatronen, denkt Hildo, en er hoeft nooit meer nitro meer in de Lyman zwartkruitmolen die daardoor gewoon op de juiste zwartkruitlading kan blijven staan. Zwartkruitladingen gooien met deze molen is niet de bedoeling, vanwege mogelijke statische elektriciteit en theoretisch brand/ontploffingsgevaar in combinatie met zwartkruit.

Goedkoop

Veel goedkoper dan de molens van Lyman, RCBS of Redding en zo ziet ie er ook uit, een pretentieloos plastic kruitmolentje. Vrijwel het hele ding is van plastic/nylon, op wat kleine zaken na, maar ze schijnen het wel heel redelijk te doen. In een Duitse test van een aantal jaren terug zelfs beter dan de RCBS Uniflow, een ding wat al behoorlijk aan de prijs is.

Precisie?

LEE zelf zegt dat het de beste is en geweldig precies is maar dat is niet waar. Het Lovex S060 is staafjeskruit en dat doseert in alle kruitmolens slechter dan bolletjes kruit. Regelmatig gooit deze Lee kruitmolen op de tiende grain nauwkeurig maar een tiende tot maximaal twee tiende afwijking komt ook voor. Hildo heeft nog Lovex D063 dual base geweerkruit voor Barbara, en dat is balletjes kruit en dat gooit vast preciezer. Komt later nog wel.

Afstelling

Alweer helemaal geweldig. Op het plastic staafje zit schroefdraad en u draait het rond als een boutje. Een kwart slag, of bijna een kwart slag is ongeveer 2/10 grain. Wat een verschil met het ongelukkige afstelsysteem van Hildo's Lyman 55 kruitmolen! De wit geverfde opschriften op het plastic staafje zijn in kubieke centimeters, wat minder handig bij een kruitmolen maar daar hoeft u het niet mee eens te zijn als u met cc's werkt.

Vastzetten

Schroef, schroef met een lijmklem aan de tafel. Blijft de tafel nog heel ook.

 

20 augustus 2020 (7). Briljant!

U bent klaar met herladen, en uw kruitmolen zit nog half vol. Lastig, kruitmolen op de kop houden en schudden, hendel heen en weer halen en zo proberen de molen zonder morsen weer leeg te krijgen. Bij Hildo's Dillon XL650 is het helemaal erg, daar zit de kruitmolen vastgeschroefd in de toolhead en moet eerst de kruitmolen bediening losgekoppeld zodat de hele toolhead uitgenomen kan worden om vervolgens de hele zwik op de kop te houden.

LEE oplossing

De kruitbeker kan gedraaid ten opzichte van de onderkant. Zo sluit u met een korte draai naar rechts de kruittoevoer af, trekt de kruitbeker van de molen en plaatst hem op de kruitcontainer (zie foto boven). Halve slag naar links draaien en het kruit loop weer terug in de kruitcontainer. Geen gedoe, geen geknoei en niet eens een trechter nodig. Hoelang de passing van de kruitbeker op de molen strak en kruitdicht blijft weet Hildo niet, maar hij heeft er een goed gevoel bij. Dit zijn dingetjes waarmee LEE op de concurrentie voor ligt. Out-of the box denken is Lee wel toevertrouwd, simpel, eenvoudig en dit design werkt erg goed. Fijne kruitmolen, een echte aanrader.

                         __________________________________ 

 

22 augustus 2020 (1). Proefladingen precisie schieten

50 meter afstand is flink wat, maar zittend achter een geweer met richtkijker, daar wordt het wel stukken makkelijker van. Van elke lading, van minimaal tot maximaal, dus van 23.1, 23.3, 23.5, 23.7, 23.9, 24.1, 24.3, 24.5 t/m 24.7 grain heeft Hildo er 10 gemaakt, telkens oplopend met 0.2 grain. Van de laagste 23.1 grain heeft ie er zelfs 20. Alle gewogen en getrickeld tot perfectie. Aaltje schiet er 5, dan schiet Hildo er ook 5, en op naar de volgende lading.

Groepjes van 5 stuks

Met PPU fabrieksmunitie heeft Hildo het groepje ongeveer rond het midden. Dan is het schieten met de eigen gemaakt ammo om te zien of die met een bepaalde lading beter schiet.

Note: Getallen in millimeters is de grootste diameter van de groep, gemeten van midden kogel tot midden kogel. Van 23.1 lading zijn geen 10 maar 20 patronen, dus dubbele listing hieronder. Eerste rij millimeters is van Hildo, tweede rij van Aaltje.

23.1 - 18.9mm - 25.6mm

23.1 - 41.1mm - 35.5mm

23.3 - 21.3mm - 22.6mm

23.5 - 33.8mm - 28.7mm

23.7 - 18.9mm - 27.9mm

23.9 - 19.5mm - 16.9mm

24.1 - 17.6mm - 24.8mm

24.3 - 33.8mm - 27.2mm

24.5 - 45.9mm - 21.4mm

24.7 - 38.4mm - 21.4mm

Conclusie?

Hier wordt Hildo een beetje raar van en hij begint al wat aan zijn coronakapsel te trekken. Er lijkt geen enkele logica te zitten achter de verschillende kruitladingen. Soms beter, dan weer slechter van de laagste tot de hoogste lading.

Schiethouding

Van alles geprobeerd, bipod vasthouden, dan weer niet. Het zakje onder de linker hand geeft een goede steun en er wordt niet tot nauwelijks getrild. Hij haalt bijzonder traag de trekker over tot Barbara ineens 'KNAL' zegt, het dradenkruis staat op het moment van het schot precies in het midden, maar het gat zit ergens anders. Ligt het aan Barbara, ligt het aan Hildo of ligt het aan de munitie?

Sniper rifle?

Dit vreet aan Hildo. Binnenkort wil hij eens zien of hij een keer achter een écht goed schietend geweer mag plaatsnemen. Dan zal hij het weten, ligt het aan het geweer of aan Hildo?

Meer higher pressure ammo

Voorlopig moet er weer nieuwe munitie herladen worden. Ditmaal gaat Hildo weer hetzelfde kruit gebruiken, maar gaat hij ook de Lee Factory Crimp die inzetten. Een hogere druk geeft een meer gelijkmatige verbranding, aldus Richard Lee in het 'Modern Reloading' boek van Lee Precision. Omdat Hildo een COL heeft van 2.25" is de druk in de patroon lager, bovendien heeft Barbara een 5.56x45 NATO (62.366 psi) loop, die hogere drukken aan kan dan 223 Remington (55.114 psi). Overdrukverschijnselen zijn aan primers te zien en de PPU munitie heeft veel plattere primers dan Hildo's eigen munitie, ondanks dat Hildo met Murom primers schiet die zacht zijn. Risico's zijn er niet, Hildo is voorzichtig.

 

22 augustus 2020 (3). Groepjes

Alle kaarten fotograferen wordt een beetje veel. Maar deze laatste, en zwaarste ladingen waar hij vorige week niet meer aan toe kwam, wilde Hildo u nog even laten zien. Zijn allerbeste groepje is deze hier onderaan, behalve die afzwaaier... Dat maakt de 24.7 grain groep gelijk tot de op één na slechtste groep die hij geschoten heeft. De slechtste was de 24.5 grain groep. Aaltje schiet hier consistenter, maar niet kleiner... Puh!

 

26 augustus 2020. Hildo met Danny's WWII Lee Enfield

Dit geweer heeft roots die helemaal teruggaan naar het zwartkruit tijdperk en het is daarmee een echte onvertogen klassieker, net zoals het kaliber 303 British wat van oorsprong nog een zwartkruitkaliber was wat geconverteerd is naar nitro. En ook dit specifieke geweer heeft een hoop meegemaakt. Volgens Danny is dit het persoonlijk wapen geweest van één van de Canadezen die, uiteindelijk, in het noorden van Nederland de laatste nazi Duitsers het land uitgewerkt hebben. Als dat zo is, dan is het leven dat wij allen leiden in vrijheid mede te danken geweest aan dit geweer. Het is na de oorlog meegenomen naar Canada, maar is uiteindelijk toch weer in Nederland beland. De staat is zoals u zou verwachten 'gebruikt', maar toch is het best netjes als u nagaat wat het geweer allemaal zal hebben beleefd, mogelijk vanaf de stranden van Normandië. De grendel werkt prima, richtmiddelen zijn perfect en de loop is zelfs nog spik en span. Zoals gezegd, de 303 British stamt uit het zwartkruittijdperk, het is nog te zien aan het randje aan de voet van de huls, zoals zwartkruitpatronen dat ook hebben. Er passen 5 stuks in het vaste magazijn. De kogel van deze fabrieksmunitie is 180 grain en dat is toch ruim 3 x zo zwaar als die van Barbara en, om het kleurrijk te zeggen, 'die brengt de boodschap wel over'!

Liggen

Dat trekt Hildo persoonlijk wat minder met dit kaliber maar staand, u kunt dan beter meeveren met de terugslag, het is echt prima te doen.

King Kong groep?

Danny had er staand een groepering ter grote van een vuist, een tengere vrouwenvuistje. Hildo eentje van een gorilla, een hele grote, eentje mistte zelfs de kaart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 augustus 2020 (1). De herlaadtafel

Kan beter, Hildo weet het, maar zijn woonkamertje is klein en er is een beetje een ruimteprobleem sinds hij thuis werkt. Maar aan de herlaadspulletjes zal het niet liggen, dat is perfect voor elkaar!

223 proefladingen

Vandaag gaat Hildo proefladingen maken. De COL (Cartridge Overall Length) is 2.25". Langer gaat niet, dan past de patroon niet meer in het magazijn.

Lovex S060. Minimaal 23.1 grain tot maximaal 24.7 grain.

Volgens de huidige herlaadtabel is 23.1 tot 24.7 grain. Omdat Hildo een langere COL van 2.25" aanhoudt is er zelfs met de maximale lading no druk problemo. Hoe hoger de kogel zit, hoe minder hoog de gasdruk zal oplopen. Met de minimale 23.1 grain zou hij, vanwege de lange OAL een onderlading hebben. Maar hij komt er wel uit hoor, meent Hildo, en repeteren zal ook geen probleem zijn want Barbara gooit de hulzen er best hard uit.

10 ladingen

Als u er telkens 0.2 grain bij gooit betekent dat er van 23.1 tot 24.7 9 verschillende kruitladingen zijn. 20 stuks met 23.1 grain en van alle andere ladingen 10 stuks, dat zijn 100 patronen in totaal. Moet het straks aardig duidelijk zijn waarmee de beste groepjes geschoten kunnen worden, denkt Hildo.

Langzaam en veel handelingen

Het kruit wegen, de rest er bij trickelen, in de huls gooien, trechtertje naar de volgende huls, aan het eind checken of alle hulzen gevuld zijn, kogel pakken en stuk voor stuk zetten. Hij is er de hele middag er mee bezig geweest. Trechtertje tweemaal vergeten te verzetten. Kruit teruggooien zonder te morsen lukt niet, overal kruit. Onveilig? Welnee, dubbele ladingen zijn uitgesloten. Bij de grotere ladingen wordt de kogel al op het kruit gezet, en wordt het zelfs al gecomprimeerd. Schoonmaken moet ie wel... zonder stofzuiger! 

 

20 augustus 2020 (3). Kruitmolen mond

Hier valt het kruit uit. Het bestaat uit een demontabele insert en die loopt taps toe. Het werkt met alle hulzen van .223 tot en met .50 en de huls kunt u er zo onder houden, geen trechter nodig. Superhandig, beter dan de Lyman 55 molen waar niets aan zit, tenzij hij eerst de droptube monteert die optioneel aangeschaft moest worden... maar die is te groot voor .223.

 

20 augustus 2020 (4). Kruitlading check

Kleine kruitladingen gebeurt op deze manier herladen niet. Het is leeg of dubbel. Een dubbele lading past niet en als er geen kruit inzit gebeurt er verder niets, maar wel vervelend. Dus checken met de zaklamp.

 

20 augustus 2020 (5). Weinig ruimte

De kruitmolen is maar klein en er is geen offset bij de hendel. Maar het wil wel. Het molentje draait een fractie stroef, zit gewoon lekker strak in elkaar denkt Hildo.

 

20 augustus 2020 (6). Leegmaken

Voordat u de kruitbeker van de kruitmolen verwijdert, eerst de molen zelf even leeg zwengelen. Nog meer kruit op de grond wilt ook u niet. Maar het systeem van een verwijderbare kruithouder is echt een hele fijne, hulde aan Richard Lee die deze molen op z'n ouwe dag bedacht heeft.

                      ______________________________________ 

 

19 augustus 2020. Dubbele kaarten met Tijgertje

De laatste keer dat Hildo met Tijgertje geschoten heeft is al een poosje terug, november 2017 om precies te zijn. Dat is inmiddels bijna 3 jaar geleden en de reden van de lange pauze was de beroerde afzuiging. Dat is nog steeds niet perfect maar u hoort Hildo er niet meer over hoor, echt stukken beter en heel goed te doen. Tijgertje kan dus weer mee.

Oude patronen

De 12.7x44 patronen liggen ook al minstens drie jaar in de kluis en Hildo meende dat het verstandig zijn om ze allemaal op te schieten. Na het schoonmaken van de hulzen in de wet tumbler is er aan de binnenkant geen corrosie te zien, ondanks dat Hildo destijds nog regulier 50/50 bijen was/frituurvet gebruikte. Waarschijnlijk zat het vet dusdanig in de huls opgesloten dat de corrosie geen kans heeft gekregen. Nog 5 patronen zijn over, die kunnen nog wel even blijven liggen tot het volgende uitstapje met Tijgertje.

De score

Het staan met het geweer valt Hildo tegen, toch andere koek dan er achter zitten. Ook het gewicht van een antiek geweer weegt er behoorlijk in. Dat de score niet bijzonder is ligt niet aan Tijgertje. Niet bewegen tijdens het richten is ditmaal wat lastiger, en dat kunt u zien. Tijdens de 2e serie, hij schiet vlot door, wordt de loop te heet om aan te pakken en, valt het Hildo op dat de kogels beginnen te kantelen. Door de mirage, het fenomeen van opstijgende warme lucht boven de loop wat iedere schutter wel kent, begint de kaart behoorlijk rare vormen te krijgen... maar hij wordt wél geraakt!

 

22 augustus 2020 (2). 225" COL

De patronen zijn duidelijk langer dan de fabrieksmunitie. Ze passen net in het magazijn. Nog langer gaat Hildo niet proberen om pasproblemen te voorkomen. Dit moeten de patronen zijn waarmee topprestaties geleverd gaan worden, de kogels van deze ammo zitten dichter bij de trekken en velden als die van PPU fabrieksmunitie, in theorie is dan de precisie beter.

Lagere drukken

Een langere patroon geeft meer ruimte in de huls en daarmee lagere drukken dan in de herlaadtabel. Later batches eventueel extra krimpen met de Lee Factory Crimp Die om de druk wat omhoog te krijgen is ook nog een mogelijkheid want dat er van enige overdruk geen enkele sprake is, is duidelijk te zien aan de slaghoedjes.

 

22 augustus 2020 (4). Rammel

Van alles rammelt er los aan wapens, en Hildo had de boutjes van de kijkerbevestiging op Barbara niet met Loctite vastgezet. Rechts-voor steekt het boutje al akelig ver omhoog. Weer vast gedraaid, en de rest zat, op één na, ook niet meer 100%.

 

26 augustus 2020. Danny

Danny is een jonge schutter, daar zijn er niet zoveel van bij de club, met een bijzonder brede interesse in de schietsport. Van zwartkruit tot nitro. Even met Barbara schieten Danny? Dat lijkt hem wel wat, hij heeft nog nooit met een AR15 geschoten. Het gebrek aan terugslag verbaast hem maar het gaat hem verder prima af.

 

29 augustus 2020. LEE collet crimp die

De LEE Factory Crimp Die is een matrijs die een extra krimp geeft. De bovenste mystieke foto laat het krimpresultaat zien, de onderste foto hoe de krimp gemaakt wordt. LEE adviseert de die in te draaien tot hij de shellholder raakt en dan nog een halve slag extra. Hierboven ziet u hoe Hildo deze 223 patronen gedaan heeft. Meer krimp kan door de die nog verder in te draaien.

Gewone krimp

De maximale krimp wordt bereikt als de 4 separate 'krimp-segmenten' elkaar raken. Verder indraaien en er gaan dingen stuk. Hildo zit nog lang niet aan de maximaal haalbare krimp, maar de krimprand is duidelijk te zien op de bovenste foto. Messing veert natuurlijk altijd nog weer een stukje terug en echt verschil zien kon hij niet/nauwelijks meten, misschien een duizendste inch. Of het genoeg is en wat uitmaakt in de precisie, zal blijken maar in eerste instantie wil Hildo de kogel niet kapot drukken met mogelijk verlies in precisie tot gevolg.

Nieuwe proefladingen met Lovex S060 met 55 grain kogel en 2.25 COL

10x 23.1 grain, met krimp

10x 24.0 grain, zonder krimp

10x 24.0 grain, met krimp

10x 24.0 grain, met max krimp

10x 24.3 grain, met krimp

10x 24.7 grain, zonder krimp

10x 24.7 grain, met krimp

De maximale lading van 24.7 grain gaf bij Hildo het kleinste groepje, met één grote afzwaaier. Dat leek in principe een supergroep dus die nogmaals en dan eentje mét en de andere zonder krimp. 'We shall see', zingt Hildo, of is dat helemaal geen lied en kraait ie zomaar wat?

 

29 augustus 2020. 10 x 24.0 grain met maximale krimp

Nog even een paar extra foto's van hoe de maximale krimp van de LEE Factory Crimp Die eruit ziet. De buitendiameters van 0.246" is de maat zoals de huls uit de LEE full length sizing die komt en... die buitenmaat blijft hetzelfde als de kogel er in geperst wordt. 'Dat is vreemd', denkt Hildo, 'zit ie er standaard vast niet superstrak in'. Als Hildo de buitendiameter van de krimprand zelf opmeet, is die 0.236". Het verschil is 0.01" ofwel een 100ste inch. Lijkt weinig, maar is visueel al best veel en de kogel is, niet goed zichtbaar op de foto, ook al duidelijk vervormd door de krimp. Hoe het schiet en of het van invloed is op hoe de primer eruit ziet, wordt binnenkort duidelijk want Hildo heeft  ook nog 10x 24 grain zonder, krimp, 10x met krimp en 10x met maximale krimp, wat wil een mens nog meer?

Hoort hij daar iemand 'Precisie' zeggen? Dát is een steek onder de gordel hoor!

 
 BACK