Anno 2005 Het Aquarium

Na ruim vier maanden aquarium. Hildo's ervaringen...

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...   

Aaaargggh Blauwalg!!

Groot probleem want de biljartlakengroene alg blijkt blauwalg. Blauwalg is een lastig op te lossen probleem schijnt het. Bovendien is het ook nog eens een giftige algsoort. Hier is Hildo helemaal niet blij mee.

Hildo zal doen wat ie kan, en houdt intussen het aquarium nauwlettend in de gaten.

 

21 April 2005

Het valt niet mee. Hildo zit regelmatig met de handen in het aquarium om de algen te verwijderen. Deze sessies duren zo lang dat Hildo's vingers er rimpelig van worden! Het is voornamelijk vervelend dat Hildo zoveel kleinbladerige planten heeft. Dit betekent dat ieder blaadje stuk voor stuk schoongemaakt moet worden. Iets voor iemand met engelengeduld, en Hildo heeft het er knap moeilijk mee!

 

25 April 2005

Het gaat helemaal niet goed met Hildo's aquarium. Het voormalige onderwater droomwereldje lijkt in een regelrechte nachtmerrie veranderd te zijn. De groene alg doet Hildo denken aan de monsters uit een vijftiger jaren B-film. Al verwijdert Hildo regelmatig blauwalg, het lijkt het net zo snel weer aan te groeien. Het lijkt gewoon niet te stoppen en grijpt met graaiende groene handen om zich heen!

Via het forum en andere websites is het Hildo langzaam duidelijk geworden dat zijn aquarium vanaf het begin niet echt lekker gedraaid heeft. 

Hij heeft steeds het water getest. Volgens de gebruiksaanwijzing bij de testset mocht de nitriet waarde niet hoger dan 1 mg/l zijn en de nitraat waarde niet hoger dan 50 mg/l. Dus zodra Hildo zag dat de nitrietwaarde 1 mg/l was (en dit kwam geregeld voor), ging hij water verversen. Maar nu weet Hildo dat in een goed draaiende bak, het nitriet nooit meetbaar aanwezig mag zijn! Van hoge nitraatwaardes heeft Hildo nooit last gehad, eerder te laag. Hildo´s testset mat geen fosfaatwaarde, maar het blijkt dat ook de fosfaatwaarde van belang is, en dan met name in verhouding tot de nitraatwaarde. Te hoge fosfaatwaardes in het water kunnen aanleiding geven tot het uitbreken van algen, en in Hildo's geval dus tot de extreme blauwalg variant. Hildo heeft nu ook een fosfaat (NO4) testset aangeschaft. Niet rondwaren in het duister, duidelijkheid moet er zijn. Op zich lijken de fosfaat waardes niet zo gek, niet te hoog in ieder geval bij de meting die Hildo gedaan heeft. 1 mg/l, en dat is weliswaar hoog maar niet te hoog. Alleen de o zo belangrijke nitraatwaardes blijven laag, niet meetbaar zelfs, en die krijgt Hildo niet omhoog, vooral niet nu hij zoveel water heeft ververst de laatste tijd. Juist de fosfaat/nitraat verhouding is zeer belangrijk, maar hoe krijg je alleen de nitraat omhoog? De goede balans vinden tussen alle waardes blijkt geen sinecure. Een teveel aan voeding kan de fosfaatwaardes ook laten stijgen maar dat is volgens Hildo niet het geval. Voor de zekerheid voert hij nog wat minder, maar ze moeten natuurlijk niet de hongerdood sterven. Liever een te hoog fosfaat dan ondersteboven ronddrijvende visjes!

 

Hier een overzicht van de middeltjes die Hildo heeft om het aquarium gezond te houden. Voeding, medicijnen en test sets. 

Voeding:

Sera Vipan, een algemeen vlokken voer (Hoofdvoer)

Tropisch granulaat

Rode muggenlarven. Deze zijn gedroogd en zinken daardoor niet. Hopeloos!

Tetra Phyll, gedroogd groenvoer als vlokken

Tetra TabiMin, groenvoer in tabletvorm voor de Synodonten (bodembewoners)

Tetra Delica, krill. Ook gedroogd, en bijzonder smakelijk volgens visjes.

Diepvries voer, rode muggenlarven (niet op de foto maar in de diepvriezer)

Sera Vipan krijgen de vissen elke dag, en dit wordt afwisselend aangevuld met de andere voedingsmiddelen. Uiteraard in niet te grote hoeveelheden.

Medicijnen:

Sera Aqutan, eigenlijk geen medicijn maar een watervoorbereider die kraanwater geschikt(er) maakt voor vissen. Gebruikt Hildo af en toe, maar niet altijd, wanneer het water ververst wordt.

Tetra General Tonic, een medicijn tegen diverse kwalen o.a. vinrot. Gelukkig nog nooit nodig gehad.

Exit, medicijn tegen witte stip. Helaas al eenmaal moeten gebruiken, maar wel met uitstekend resultaat.

Cyanocell, gif tegen blauwalg. Heeft Hildo ondanks het blauwalgprobleem nog niet ingezet.

PH/KH Plus, om de PH/KH waarden omhoog te kunnen brengen.

Tetra Bactozym, bacteriën in capsules voor een biologische filterwerking.

Medicijnen heeft Hildo 'op voorraad' omdat hij niet zonder wil zitten op het moment dat hij ze nodig heeft, als bijvoorbeeld de winkels gesloten zijn...

Goed om te weten: Wanneer u gedwongen bent om medicijnen in te zetten, dan moet u er voor zorgen dat u niet over kool filtert. Pas aan het eind van de medicijnkuur moet over kool gefilterd worden om de medicijnresten uit het water te verwijderen. Daarna niet meer over kool filteren omdat dit ook enkele voedingsstoffen voor planten weg filtert.

Water testsets:

Tetra test, een teststrip die vijf waterwaarden in eenmaal meet. Handig maar niet erg precies. Geeft evengoed toch een indruk van hoe het met het water gesteld is.

Sera PO4 test, testset om het fosfaatgehalte te kunnen meten.

 

Dat het desondanks maar niet wil lukken, bewijst dat een aquariaan het soms helemaal niet zo eenvoudig heeft.

 

6 Mei 2005

Gisteren weer een waterwaarden test uitgevoerd, je moet toch wat dacht Hildo. Op zich lijken de waarden goed, alleen baart het lage nitraat Hildo zorgen. Toch minder water verversen? De alg blijft in een duizelingwekkend tempo doorgroeien, dus niets nieuws. Nitriet en nitraat beide 0 en het fosfaatgehalte ligt nu op 0.50 mg/l, dus in orde. De luchtpomp draait nog steeds 24 uur per dag, dus aan zuurstof is geen gebrek. De visjes ademen  normaal, ook aan het begin van de dag. Hildo zal vandaag weer handmatig alg verwijderen en kan verder niets doen dan afwachten.

 

20 Mei 2005

Onveranderd strijdt Hildo door tegen de blauwalg. Nog steeds wordt regelmatig alg handmatig verwijderd hoewel het schijnbaar zinloos werk is want drie dagen later zit het er weer op, toch gaat Hildo door want niets doen is geen optie. Intussen heeft Hildo vorige week wel veel van de oude fijnbladerige planten (Lobelia) verwijderd. Hier voor in de plaats heeft hij gekozen voor Waterpest! Een snelgroeiende drijfplant die makkelijk uit het water te halen is, en daardoor veel makkelijker is te ontdoen van de blauwalg. Blauwalg die op de bodem beland zuigt Hildo weg met zo'n speciale 'aquarium stofzuiger'. Dit gaat langzaam, maar wel goed. Hildo heeft tevens een paar keer het filter met lauw water uitgespoeld, en telkens voor de zekerheid weer voorzien van bacteriën. Misschien dat het geholpen heeft.

Waterwaardes blijven stabiel. De laatste 30% waterverversing was op 3 Mei en toen was de fosfaat (PO4) 0.50mg/l, op 13 Mei 0.25mg/l en vandaag 20 Mei 0.10mg/l. De fosfaat waardes dalen dus, dat is wel goed volgens Hildo want dan is het alg probleem in ieder geval geen fosfaat probleem. De nitraat waarde blijft sinds 13 Mei stabiel op 10 en de nitriet is en blijft 0. Mooi!

 

Nieuw! Uitgebreide water testset!

Waar gaat Hildo zo snel heen? Het water testen natuurlijk! Hij doet er alles aan om het aquarium weer gezond te krijgen, dus kosten noch moeite worden gespaard. Tot nu toe heeft Hildo de waterwaardes gemeten met de Tetra 5-1 test strookjes maar nu is er tevens een meer professionele set aangeschaft die alle eventuele onduidelijkheid en/of onbetrouwbaarheid van de teststrookjes aan het licht gaat brengen. In de uitgebreide testset zitten bovendien nog wat extra testen zodat Hildo nu ook op ammoniak (NH3), zuurstof (O2) en stikstof (CO2) kan meten. Geen fosfaat (PO4) en dat komt goed uit, want die heeft Hildo al!

 

Het was even knippen maar hier is ie dan... De Tetratest set in vol ornaat!

Maar liefst 8 tests kunnen worden uitgevoerd. Groot nadeel... nogal wat geklungel, gedruppel, reageerbuisjes en vloeistoffen. Echt snel werkt dit natuurlijk niet, wel duur want Hildo werd door deze set 61 Euro lichter! Hij kan er wel jaaaren mee vooruit, hoopt ie. Je hebt wat over voor je visjes...

 

Aha!! Hildo is net even het internet op geweest en kijk een wat hij er vond? De site van Charles Buddendorf voor uitleg over de Redfield Ratio. Hildo had er al eerder over gehoord op het aquarium forum, maar snapte het toen niet helemaal. Nu even goed opletten en zowaar begrijpt Hildo het nu min of meer. Dit is de ultieme bron tot het verkrijgen van een geweldig aquarium. Hmmm, Hildo blijft sceptisch. Halleluja verhalen kennen we allemaal maar in de praktijk?

De Redfield Ratio is een stelling dat de ideale verhouding tussen fosfaat en nitraat 1:10 tot 1:22 moet zijn, de exacte hoeveelheid is van ondergeschikt belang. Zolang de verhouding tussen deze beide maar goed is. Ideaal zou in het midden 1:16 (1 deel fosfaat tegenover 16 delen nitraat), een Redfield ratio van 16 dus. In het geval van Hildo zou met een fosfaat van 0.10mg/l het nitraat dus 1 mg/l tot maximaal 2.2mg/l mogen zijn. Ideaal (1:16) zou het nitraat dus op 1.6 mg/l moeten zitten. 

Aha! Daar zit Hildo's aquarium dus niet op! Momenteel heeft Hildo 10mg/l nitraat en 0.10mg/l fosfaat. Dit is een verhouding van 1:100 dus een Redfield ratio van 100 (153 volgens de tabel, Hildo snapt het waarschijnlijk toch niet helemaal...). Het nitraatgehalte is dus te hoog, of fosfaatgehalte te laag, net hoe je het bekijkt. Dat geeft kans op groene algen... maar Hildo heeft last van blauwe algen. Vreemd. Maar de fosfaatwaarden zijn gedaald en de nitraatwaarden gestegen, dus het zou kunnen kloppen en als dat zo is zou de blauwe alg het langzamerhand moeilijker moeten gaan krijgen. Hildo gaat zijn aquarium proberen volgens de Redfield ratio sturen volgens de hierboven geplaatste tabel. Zien of lukt, en of het het gewenste resultaat oplevert.

 

 

Vooralsnog blijft Hildo zijn visjes gewoon met de hand voeren. Nauwkeurige dosering, en nog leuk ook! Enne, dat had Hildo nog helemaal niet verteld, hij heeft er ook weer baby visjes bij, Platy's natuurlijk. In totaal zijn er nu 5 kleintjes waarvan eentje al een poosje niet meer gesignaleerd is. Opgegeten? De grootste heeft nu het formaat Kardinaal Tetra. Alle vissen lijken sterk op mama Petra.

 

 

23 Mei 2005. Zuurstof!

Hierboven zijn de waterpest planten goed te zien die Hildo overal in het aquarium gedeponeerd heeft. Nu in totaal 12 verpakkingen, met ieder zo'n 5 of 6 strookjes waterpest. Dit moet Hildo's aquarium gaan redden! Zuurstof! De KH waarde lijkt langzaam te stijgen en de PH te dalen. Dit geeft meer CO2 en dus minder zuurstof. De KH waarden zijn dubieus want de meetresultaten tussen de Tetra 5-1 strips en de losse Tetra KH test set geven verschillende resultaten! De PH is 6.6 en de KH op de teststrip zei gister 8, de losse testset 7, en dit geeft een CO2 gehalte die zelfs verstikkingsgevaar op zou kunnen leveren! Snel 25% water ververst. Vandaag weer gemeten. De 5-1 teststrip zegt vandaag KH 3, de losse testset zegt KH 6.5. Tja, dan wordt het lastig. Evengoed gaat het met de visjes goed. Ze zitten niet aan het wateroppervlak naar lucht te happen en ademen ook niet sneller denkt Hildo. Misschien nog een Sera KH test set aanschaffen? Hildo heeft ergens gelezen dat die erg betrouwbaar zijn. Jammer dat ie daar pas achterkwam na het aanschaffen van de complete Tetra set. Hildo krijgt langzamerhand een punthoofd van al dat getest!

 

Groene vlekken van de blauwe alg die maar niet uit te roeien lijkt. Telkens weer verwijderen, en telkens komt het weer terug. 'Leuke dingen duren niet lang' zegt een spreekwoord. Als dat waar is kan de blauwalg met een gerust hart gerangschikt worden onder de 'minder leuke dingen'.

 

3 Juni 2005. Blauwalg overwonnen!!

Ha, ha, lacht Hildo, als je maar doorzet dan kom je verder dan je denkt! De blauwalg, zie foto hierboven, lijkt langzaam op te lossen na anderhalve maand een strijd op leven en dood geleverd te hebben. Hier en daar zitten er nog stukken op (het donkergroene op de foto), maar steeds meer bladeren worden uit zichzelf schoon en ook op de bodem wordt het minder groen. De planten die nu schoon zijn van blauwalg worden niet meer opnieuw aangetast. Tenminste, die indruk heeft Hildo op dit moment wel. Vandaag gemeten en de fosfaat is nu ongeveer 0,5 mg/l en de nitraat onveranderd 10 mg/l. Dit gaat een beetje richting groene alg volgens de Redfield Ratio, maar op dit moment kan het Hildo allemaal niets schelen zolang hij die blauwalg maar kwijt is. Wachten hoe het zich verder ontwikkelt....

Eén ding is Hildo wat duidelijker geworden, als er te weinig fosfaat in het water zit dan bestaat de kans dat je blauwalg krijgt. De Redfield Ratio rules! Tenminste, daar lijkt het wel op, maar zeker weten... tja. Hildo haalt z'n schouders op, het blijft een beetje natte vingerwerk en misschien is een beetje ouderwetse mazzel ook niet verkeerd.

7 Juni 2005. Blauwalg slaat terug!

Dacht Hildo zelfs gister nog dat ie gewonnen had, vandaag zat er wederom een begin blauwalg op de planten. Onmiddellijk 20% water ververst en waterpest schoongemaakt in de gootsteen. De strijd lijkt vooralsnog nog even door te gaan. De waterpest groeit overigens als kool en Hildo vermoed dat er binnenkort zoveel is dat niet alles in de bak hoeft te blijven. Visjes houden ook wel van een beetje zwemruimte natuurlijk.

13 Juni 2005. Blauwalg knock-out?

Een aquarium hebben blijft een dynamische hobby merkt Hildo, waarbij de interpretatie van dynamiek ongetwijfeld bij veel mensen ter discussie zal staan. De besturing van een miniatuur ecosysteem mag echter niet licht opgevat worden. De Blauwalg die overwonnen leek, en zich daarna weer uitbreidde, lijkt momenteel weer onder controle. Het is er nog wel maar de aanwezigheid ervan golft wat heen en weer met de dag lijkt het wel. Hier en daar ziet Hildo nog een beetje zitten op de grond maar het is niet veel. Dood is het nog niet, dat is duidelijk, maar het heeft het wel verrekte lastig. Mooi zo, grinnikt Hildo, en wrijft zich vergenoegd in zijn handen.

 

Met een andere digitale camera, voor de geïnteresseerden een Fuji S5500, lukken de foto's van de visjes opeens veel beter! Hier scherp in beeld, en niet overbelicht ondanks de flits, twee van de zes Roodkopzalmpjes die Hildo heeft. Leuke beestjes hè? Enne, voordat u naar de viswinkel rent om Roodkop zalmpjes aan te schaffen... het zijn scholenvisjes, minimaal zes maar meer is natuurlijk beter. Jammer dat Hildo's bak niet groter is. Ze kunnen overigens prima opschieten met Kardinaal Tetra's.

 

25 Juli 2005. Slachtoffer

Het slechte nieuws van vandaag is dat een van de 15 Kardinaal Tetra´s het leven heeft gelaten. Ach, gut. De derde vis in anderhalve maand. Dreef zomaar nauwelijks ademend boven in het water en na wat stuiptrekkingen zonk het ongelukkige beest naar de bodem. Alles binnen een tijdsbestek van twee minuten. Hildo stond erbij en keek ernaar, maar kon niets doen. Alle andere Kardinaal Tetra's zwemmen vrolijk rond en lijken zich prima te voelen. Hildo wijdt het aan een ongelukkig toeval dat de laatste tijd zoveel vissen in een relatief kort tijdsbestek achter elkaar zijn gesneuveld.

 

25 Juli 2005. Een nieuwe vis... Penelopeia!

Gisteren heeft Hildo een vriendinnetje voor Nausicaa gekocht. Een baby Betta Splendens vrouwtje met de naam Penelopeia. In grootte is het visje vergelijkbaar met een Kardinaal Tetra, maar ze zal ongetwijfeld nog een stuk groeien. Echt bijzonder is ze niet want ze ziet er nogal rommelig uit en in schoonheid moet ze Nausicaa ver voor zich laten gaan. Dat dat een goede stap was bleek direct al. Van Nausicaa's lethargie was plotsklaps niets meer over! Opgewonden over de nieuwe Betta in de bak joeg Nausicaa achter het kleintje aan, en visa versa. Geen echte agressie maar gewoon wat achter elkaar aanzitten en imponeren. Vissen hebben dat blijkbaar nodig en Nausicaa in ieder geval. Ze is volledig veranderd en doet weer vol mee aan het leven in de bak. Hoeveel een vriendinnetje uit kan maken! Hildo weet zeker dat Nausicaa anders eveneens binnenkort het leven had gelaten. Dat het zo goed uit zou pakken had zelfs Hildo niet durven dromen. Een Betta lijkt zich letterlijk dood te kunnen vervelen. Dat er nog een hele serie andere vissen in de bak vertoeven is van generlei belang. Vissen reageren in principe alleen op soortgenoten en hebben weinig tot geen interactie met andere vissoorten. Wat Nausicaa betreft zwemt ze alleen met haar vriendinnetje door het aquarium.

 

14 September 2005. Wijlen Francien

Het valt niet mee om alle visjes in leven te houden heeft Hildo gemerkt. Ditmaal was Francien, het Dwerg Goerami vrouwtje, de klos. Helemaal zeker weet Hildo het niet want het zou ook best Francis, het mannetje kunnen zijn. Dwerg Goerami mannetjes zijn groter en mooier gekleurd dan vrouwtjes naar het schijnt. Dat was ook zo in het begin maar naarmate Francien ouder werd begon ze steeds meer het spiegelbeeld van Francis te worden. In ieder geval word het buikje steeds dikker en dat is een veeg teken heeft Hildo geleerd. Daarna stopte ze met eten en begon sloom te worden. Dat is zeker niet best en het duurde dan ook nog maar twee dagen voordat Francien verhuisde naar een, hopelijk, beter leven. Francis is nu alleen en Hildo wil het eerst nog even aanzien want hij meent dat hij voldoende vis in zijn bak heeft op dit moment. Met name de Platy's krijgen steeds een nieuwe generatie jongen en dat is weliswaar aardig, maar niet wenselijk want het aquarium raakt steeds voller. Hildo wil binnenkort op Marktplaats.nl een advertentie plaatsen voor gratis af te halen Platy's. Dan kan er eventueel wel weer een Dwerg Goerami vrouwtje bij om Francis van gezelschap te voorzien.

 

27 september 2005. Nausicaa is man!

Jawel, nu weet Hildo het zeker. Nausicaa is helemaal geen mooi vrouwtje maar gewoon een mannetjes Betta Splendens met kleine vinnen! Gespot in het aquarium een innige omhelzing tussen Penelopeia en Nausicaa. Penelopeia is wel degelijk vrouwtje want ze legt eieren, die vervolgens meet grote haast door de Roodkopzalmpjes worden opgegeten. Het lijkt erop dat er voorlopig geen kleine Betta baby's in het aquarium zullen rondzwemmen. Het oog van Penelopeia lijkt al stukken minder gezwollen en keert langzaam maar zeker tot normale proporties terug. Gelukkig maar.

 

1 November 2005. dooie visjes.

Echt een probleem heeft Hildo niet met zijn aquarium of het moet zijn dat er nu toch met enige regelmaat visjes ten prooi vallen aan de man met de zeis. De waterwaarden zijn goed, geen nitriet en niet teveel nitraat of fosfaat. Een paar weken geleden heeft Francis, het Goerami mannetje, ook de geest gegeven. Het ene moment zwom Francis nog, het volgende moment lag hij op de bodem. Geen stuiptrekkingen of andere vreemde verschijnselen die zouden kunnen duiden op zijn naderend verscheiden. Misschien eenzaamheid omdat zijn vriendinnetje een maand tevoren overleden was? Een paar dagen terug lag er zomaar een dode Kardinaal Tetra op de bodem achter in de bak. Oh?

 

 

Doodzieke Roodkopzalm met bobbel

Hildo was aan het speuren naar een op 29 oktober overleden Roodkopzalm. De Roodkop had de dag tevoren een lichtgeel gezwel op z'n rechterflank, reageerde wat loom en zwom nauwelijks meer met de andere Roodkopjes mee. Een veeg teken want als er een vissen zijn die altijd bij elkaar blijven plakken dan zijn het wel de roodkop zalmpjes. Ook de donkerzilveren kleur die typerend is voor deze vissen was bij het ongelukkige exemplaar behoorlijk flets geworden. Dat is nu verschillende dagen terug maar Hildo kan de overleden Roodkopzalm niet vinden.

Penelopeia, het Betta vrouwtje, is al weken behoorlijk gezwollen. Of ze vol zit met eitjes of een verstopping heeft, het is Hildo onduidelijk. Het visje zwemt, iets topzwaar vanwege haar dikke buik, verder wel frank en vrij door de bak.

De Platy familie, onder aanvoering van Pappa Pipo, doet het uitstekend. Te goed zelfs, vindt Hildo want er komen langzamerhand steeds meer exemplaren bij. Hildo is de tel intussen kwijt maar weet één ding zeker en dat is dat hij, ondanks dat de visjes heel leuk zijn om naar te kijken, nooit weer Platy's wil hebben want ze vermenigvuldigen zich veel te gemakkelijk.

23 November 2005. Roodkopzalm is weg

De begin deze maand overleden Roodkopzalm is nooit meer opgedoken. Moet nog ergens in de bak liggen op een onzichtbare plek. Hildo wil niet het hele aquarium overhoop halen om het visje te vinden. Dat maakt meer kapot dan het oplevert denkt hij.

 

27 November 2005. Penelopeia II

Nausicaa, hier rechts op de foto, heeft graag gezelschap van wat vrouwelijk schoon. Hildo is de beroerdste niet et voilá, gisteren een nieuw vriendinnetje gehaald. Eerst nog wat windowshoppen voor Nausicaa, want Penelopeia II zit voorlopig nog even een half uurtje in het plastic zakje te wennen aan de watertemperatuur van het aquarium. Ook aan de watersamenstelling, want Hildo heeft er wat water van zijn eigen aquarium bij in laten lopen. Bij Frits Kuiper in Groningen, waar Hildo wat voer en Penelopeia II aanschafte, werd hem verteld dat hun website vernieuwd was. Oja? Dat zal Hildo dan wel eens even zien. De moeite waard, meent Hildo. Zelf kijken?

Klik Frits Kuiper Groningen.

 

13 December 2005. Penelopeia II floreert.

Met Penelopeia II gaat het uitstekend. Nausicaa en Penelopeia II kunnen het prima samen vinden. Hildo heeft wel eens gelezen dat het aangeraden wordt om 2 of 3 verschillende Betta vrouwtjes bij een mannetje te houden omdat anders de sexuele aspiraties van het mannetje, hij is er niet vies van, een enkel vrouwtje wel eens teveel zouden kunnen worden. Zij sterft aan vermoeidheid doordat zij constant wordt opgejaagd door het mannetje. Dat valt bij Hildo's Betta's reuze mee. Misschien is Nausicaa een slome duikelaar, misschien helpt het ook dat er zoveel verstopplaatsen zijn in Hildo's bak.

Dood visje.

Niet alle visjes hebben een naam. Hildo's geheugen is niet de beste en de namen onthouden van 30(?) verschillende visjes lukt Hildo niet. Dus, helaas, er is een Platy naamloos overleden. Een van de eerste nakomelingen van Mammaloe. Ook deze vis had al enkele weken een probleem met zijn/haar zwemblaas. Duidelijk te zien door het liggen op de bodem van het aquarium. Zolang de vis zwemt gaat het goed, maar de balans is weg. Sommige vissen dobberen aan het wateroppervlak, maar deze ongelukkige zonk naar beneden. Verder gebeurt er weinig. Steeds weer duiken er kleine baby Platy's op. Blijven vast niet allemaal leven denkt Hildo, maar vissen verdwijnen ook zo weer in het ecosysteem van bak. Iets draadalg heeft Hildo op het moment, maar het neemt geen angstwekkende vormen aan. Ook blauwalg is nog steeds sluimerend aanwezig, maar zet niet door. Hildo is best tevreden met zijn bak en vermoedt dat hij misschien het goede evenwicht gevonden heeft.

 

24 December 2005. Heeft Hildo er nog zin in?

Hildo heeft zijn aquarium nu ruim één jaar en is er, jazeker, nog steeds dolgelukkig mee! Altijd weer rustgevend om naar te kijken en het verveelt nooit. Het enige wat Hildo een beetje dwarszit, is dat het 240 liter aquarium (1,20 m breed x 40 cm diep x 50 cm hoog) veel te klein is. Een probleem dat elke enthousiaste aquariaan bekend voorkomt. De zee is groot, elk aquarium blijft klein. Hildo's wel realiseerbare droom, een 600 liter bak van 200 x 50 diep en 60 hoog, komt zeker nog uit. Alles kan, als u maar wilt. In Hildo's geval betekent een vergroting van het aquarium een verbouwing van zijn huisje, waarbij de kosten van een groter aquarium schril zullen afsteken tegen het totale kostenplaatje. Dan heeft Hildo het nog niet eens over het geld dat nodig is om zo'n aquarium draaiende te houden, want de verlichting en 600 liter water elektrisch verwarmen tot 25 graden zal uw stroomrekening tot astronomische waarden laten stijgen. Pakt u uw rekenmachine er maar eens bij, waarschuwt Hildo u nog maar even. Heeft u het ervoor over? Hildo wel. De twee meter bak zal echter nog even moeten wachten.

 

27 December 2005. Algprobleempje?

Zoals in elk aquarium ligt ook bij Hildo een alg uitbraak op de loer. De alg is groen van kleur, waarschijnlijk baardalg, en is al maanden aanwezig in de bak maar lijkt langzamerhand wat terrein te winnen. Deze alg laat zich niet van de bladeren afvegen, maar moet er worden afgetrokken. Zelfs dat helpt niet echt want het breekt af, vergelijkbaar met gras wat u uit de grond probeert te trekken. De wortel blijft zitten. Ook de blauwalg is nog steeds te zien, maar blijft op de achtergrond en Hildo hoeft er verder niets aan te doen. Hildo zal deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten houden en pas ingrijpen als het echt moet. Een beetje alg is een natuurlijk fenomeen, teveel is niet goed. Maar is dit teveel? Hildo twijfelt nog.

 

 

De alg op de 'geen idee hoe hij heet plant'.

 

15 April 2005

De biljartlakengroene alg soort lijkt zich langzaamaan steeds verder uit te breiden tot een onacceptabel niveau. Hildo vertrouwt het niet en besluit contact op te nemen met Het Aquarium.nl.(bestaat inmiddels helaas niet meer). Dit is een bijzonder gezellige site waar altijd aardige mensen zijn die geheel vrijblijvend adviezen willen geven om de problemen op te lossen waardoor je door eigen toedoen in beland bent. Eigenwijs zijn is onverstandig als je een aquarium hebt, gelukkig heeft Hildo daar, met name in het belang van zijn visjes, helemaal geen last van. Hildo is er regelmatig te vinden om te kijken, en af en toe om vragen te stellen aan mensen die er veel meer van af weten dan Hildo zelf.

 

16 April 2005

Het antwoord van het aquariumforum is duidelijk. De groene alg die toeslaat in Hildo's bak betreft een of andere variant van blauwalg. Blauwalg is een giftige half plantaardige, half dierlijke algensoort die lastig is om te bestrijden. Hildo heeft in ieder geval het advies van de mensen op het forum opgevolgd en heeft zoveel mogelijk van de glibberige alg, die zich voornamelijk op de plantenbladen en stengels lijkt af te zetten, handmatig verwijderd uit het aquarium. Ook is hij begonnen met het water eens goed te verversen. Gister 50% en vandaag weer 50%. Vandaag heeft Hildo ook alle filters schoongemaakt en nieuwe bacteriën toegevoegd voor een 'frisse start'. Tevens is het zwarte koolfilter, wat standaard in elk Juwel filter gemonteerd zit, verwijderd. Koolfilters schijnen geen enkel nut te hebben en kunnen zelfs noodzakelijke voedingsstoffen uit het water filteren. Planten schijnen het zonder koolfilter beter te doen. Alleen wanneer medicijnen gebruikt zijn, is het raadzaam om na de kuur een koolfilter in te zetten zodat de medicamenten uit het water gefilterd worden.

 

29 April 2005

Hildo heeft het aquarium een paar dagen met rust gelaten om te zien of de zaken zich nu een goede kant uit ontwikkelen. Het lijkt er vooralsnog niet op. De alg groei zet door en de toegevoegde bacteriën winnen de strijd blijkbaar niet, of de waterwaardes zijn niet goed. Hildo weet het ook niet meer. De blauwalg is een combinatie tussen een plant en een dier en het kan de bacteriën in het filter het dusdanig lastig maken dat ze het niet overleven. Hildo weet niet of zijn bacteriën het nog doen. De waterwaarden test van vandaag laat geen schokkende dingen zien. Nitriet (NO2) & nitraat (NO3) beide 0. GH 15, KH 3 en PH 6.8. De fosfaat (NO4) lijkt gedaald en bedraagt nu slechts 0.25 mg/l. Toch groeien de algen welig voort.

 

4 Mei 2005

Gisteravond heeft Hildo wederom algen van de bladen gepoetst en wat handmatig verwijderd. Daarna 30% water ververst en zoveel mogelijk alg meegezogen tijdens het verversen. Ook het filter weer gedeeltelijk schoongemaakt onder lauw stromend water en wederom nieuwe bacteriën toegevoegd. Deze avond zijn er al weer zoveel groene alg vlekken op de bodem te zien dat het lijkt alsof hij gisteravond het aquarium helemaal niet schoongemaakt heeft. Hildo begint nu echt te twijfelen of hij de bak ooit weer gezond krijgt!

Samen met de fosfaattest set heeft hij ook voor de zekerheid een potje Cyanocell gekocht. Dit is volgens Aquariumspecialist Kuiper in Groningen een zeer goed middel tegen blauwalg. 'Gooi het er maar in en 2 dagen later is alles weg'. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar Hildo gelooft niet in wondermiddeltjes. Er kleven gegarandeerd haken en ogen aan en afgezien daarvan kan hij het aquarium wel volgooien met Cyanocell, maar wat dan? Zelfs al zoud alle algen verdwijnen als sneeuw voor de zon... Dan zijn nog de problemen met de bak niet opgelost, want Hildo beseft net zo goed als u, waarde lezer, dat bij een niet goed draaiende bak er geen enkele garantie is dat de alg (of iets anders!) niet terugkomt. Morgen nogmaals wat algen verwijderen met van het water gerimpelde vingers. Er lijkt geen andere oplossing te zijn momenteel. Hildo legt zijn hoofd vermoeid in zijn handen, en staart naar zijn aquarium. Wat nu?

 

Bactozym bacteriën

Witte poedervormige bacteriën in een te openen capsule. Elke capsule is goed voor 100 liter water zegt de gebruiksaanwijzing. Een pomp en een filter is een van de eerste vereisten van een aquarium. Maar er is een verschil tussen een mechanische filtering en een biologische filterwerking. Een goed werkend filter doet het allebei. Bacteriën zijn noodzakelijk in ieder filter om afvalstoffen van vissen, rottende platenbladeren e.d. af te kunnen breken. Om de biologische filterwerking van het filter op gang te helpen kunnen bacteriën toegevoegd worden. Bacteriën zetten bijvoorbeeld het giftige nitriet (afvalstoffen van vissen) om in nitraat (voedingstoffen voor planten).

 

Tetra test 5-1 waterwaarden testset

Hier is Hildo erg blij mee, voornamelijk omdat het zo eenvoudig te gebruiken is. Je doopt een teststrip in het water, schudt het overtollige water er van af, wacht 1 minuut en vergelijkt vervolgens de kleuren op de teststrip met die op het metalen buisje waar de strips in verpakt zitten. Eenvoudig.

 

Sera PO4 test set (Fosfaat)

Deze testset kostte bijna 14 Euro en meet alleen het fosfaat gehalte in het water, verder niets. Volgens de gebruiksaanwijzing moet je een keer of 60 kunnen testen. Je spoelt het glazen reageerbuisje een paar keer om met het te testen water. Dan vul je het met 10 ml water uit het aquarium. De rode flesjes nu eventjes schudden. Druppel vervolgens 6 druppen van het ene flesje en eveneens 6 druppen uit het ander flesje in het testwater. Even schudden. Nu een schepje van het witte poeder (maatlepeltje wordt bijgeleverd) toevoegen. Dop op het reageerbuisje en even goed schudden. Vijf minuten wachten, dop verwijderen, en dan de kleur van het water in het reageerbuisje vergelijken met de kleuren op het bijgeleverde papier. Er wordt geadviseerd om dit bij daglicht te doen, want dan zijn de kleuren het best te herkennen.

 

De Mag-Float

Nog een geweldige hulp in het aquarium leven. Deze heeft Hildo al wat langer en het is een aquariumruit schoonmaker. Het ding is deelbaar en er zit een sterke magneten in. Het ene gedeelte gaat binnenin het aquarium, de andere komt aan de buitenkant tegen de ruit. Zo maak je de aquariumruit aan de binnenkant schoon zonder dat je er met je handen en armen in hoeft rond te roeren. Vanwege de sterke magneet maakt ie goed schoon maar het schuift wat zwaar. Wel oppassen dat je er geen steentjes en dergelijke tussenkrijgt. Krassen op je ruit voor je het weet. Klaar? Trek de magneet van de ruit en het gedeelte dat in het aquarium zit komt vanzelf boven drijven. Handig en een echte aanrader!

Hildo's tech tip: Maak het Mag-Float gedeelte wat aan de buitenkant blijft ook nat, dan schuift het een stuk makkelijker over de aquarium ruit heen!

 

 

Eheim voederautomaat

Geen enkele aquariaan is er gelukkig mee. De voederautomaat. Maar als je een keertje weg wilt, weekendje of vakantie, dan zit je toch met een klein probleem. De Voederautomaat zou dat op moeten lossen en dus heeft Hildo er eentje gekocht, de duurste die hij vinden kon want die zal ook wel het best zijn. Afgezien daarvan is Eheim een merk wat een naam hoog te houden heeft dus die bijna 50 Euro zijn goed geïnvesteerd. Het systeem is simpel. Een plastic houder wordt een keer rondgedraaid door een motor. Er zit een schuifje op dat een klein beetje tot ver opengeschoven wordt, tijdens het draaien valt er een hoeveelheid voedsel uit. De grootste opening geeft het meeste voer, logisch. Deze Eheim is instelbaar 1 of 2 rotaties, en ook de tijd en hoe vaak voederen is digitaal af te regelen. Het apparaat werkt op 2 AAA (penlight) batterijtjes. Hildo had liever gezien dat er een 230V aansluiting opzat met de penlights ter ondersteuning, mocht de netstroom uitvallen. Maar zo'n type bestaat niet. Nu is Hildo van huis uit nogal wantrouwig, dus even testen dat ding. Hoeveel voert een voederautomaat? Natuurlijk de afgestelde hoeveelheid, maar... is dat wel zo?

 

De voedertest

Donders! Dat ziet er vreemd uit!

Hildo heeft bovenop wat witte papiertjes de voedertest gedaan door elke keer het voederapparaat 1x rond te laten draaien op een ander plekje. Elk hoopje voer is dus 1 rotatie. Het voeder wat gebruikt is voor de test is standaard vlokkenvoer. Het resultaat is nogal onthutsend vindt Hildo. Er lijkt met volledige willekeur gevoerd te worden. Van een gigantische smak tot maar een paar vlokjes. Zo gaat Hildo niet rustig op vakantie! Het probleem ligt mogelijk in de soms grote vlokken, die blijven haken en dan de weg voor de rest van het voer versperren. Kleine vlokjes maken lijkt de oplossing. Dit gaat Hildo zeker nog uitproberen voor hij daadwerkelijk op de motor stapt.

Drijvend voer?

Bijkomend probleem van de voederautomaat  is dat het voer gewoon op het wateroppervlak gedeponeerd wordt. Vlokkenvoer zinkt niet zo snel dus waarschijnlijk zal er veel in het filter terecht komen voordat het de kans krijgt om te zinken, en dat is niet de bedoeling. Hiervoor wil Hildo zelf het een of ander ontwerpen. Iets met een klein trechtertje die het voer opvangt zodat het onder water uitkomt. Paar strategisch geplaatste gaatjes erin boren zodat, wanneer de trechter vlak bij de uitstroom van het filter geplaatst wordt, het voer er door de waterstroom vanzelf uitgezogen wordt en netjes door de bak dwarrelt. Idee? Patent?

 

1 Juni 2005. Goede Redfield ratio!

De ontwikkelingen zetten zich voort, maar welke kant is Hildo nog niet helemaal duidelijk. Vooralsnog lijkt het goed te gaan want Hildo heeft vorige week extra gevoerd. Meer dan normaal en dat in een poging om het fosfaatgehalte omhoog te krijgen. Afgelopen weekend gemeten en Hildo was blij verrast dat het fosfaat nu op 1 mg/l zit. Hoger hoeft ook beslist niet, dus de vissen krijgen weer hun normale portie voer. Maar 1 mg/l fosfaat bij een stabiel blijvende 10mg/l nitraat..., dat geeft... een goede Redfield ratio van 15, volgens de tabel!! Kijk eens aan, juicht Hildo, dan zou het blauwalg probleem weldra tot het verleden moeten behoren. Helaas is dat niet zo want de blauwalg is nog steeds aanwezig. Hildo gaat verder met de blauwalg handmatig uit de bak te verwijderen. Dat gaat nu veel beter door de waterpest. Deze drijfplanten laten zich gemakkelijk uit het aquarium pakken en schoonmaken in de gootsteen. Alle blauwalg die er af valt tijdens het schoonmaken komt dus niet in de bak.

Mammaloe, het Platy vrouwtje van Pipo, is een niet erg gezond visje. Ze kwakkelt al langer met haar gezondheid, eigenlijk al vanaf het begin. Afgelopen week leek het ernstig. Het arme beest dreef met de kop naar beneden en de staartvin omhoog tegen het wateroppervlak. Veel te veel lucht in de zwemblaas. Als ze weer een stukje zwom lag ze weer recht in het water, tot ze weer stopte met zwemmen en hoepla, met de kop naar beneden omhoog drijven.

Vandaag is het andersom. De balans heeft ze weer, maar nu is ze te zwaar en zinkt. Ze ligt nu regelmatig met haar buik op de bodem of hangt op de waterpest. Haar lijfje lijkt ook langzamerhand te vergroeien. In de ruggengraat zit een slinger, het lichaam is dus niet recht. Hildo vindt het allemaal maar zielig, maar wil haar er nog niet uithalen. Ze leeft waarschijnlijk ook graag.

 

6 Juni 2005. Mammaloe is dood!

De dag voor haar overlijden. Zie haar ingevallen buikje. Het eerste sterfgeval in Hildo's bak sinds het begin, nu een half jaar geleden. Gisteravond na het werk zag Hildo Mammaloe onderin het aquarium drijven. Niet happen met het bekje, kieuwtjes bewogen niet meer en ook de vinnetjes stonden stil. Het zat er aan te komen, de stumper. Hildo heeft haar plechtig door de WC gespoeld. Vaarwel Mammaloe!

Zoals gezegd was Mammaloe nooit echt topfit. Misschien was ze al oud toen Hildo haar kocht, of was er altijd al wat mis met haar. Lekker was ze waarschijnlijk wel want hier en daar mistten al wat delen. Piëteit staat niet erg hoog op het program bij visjes. Vriendje Pipo is even vrolijk als altijd.

 

13 Juni 2005 tête-à-tête

Francis en Francien kunnen het prima vinden met elkaar. Alleen kaarslicht, een open haard en een glas wijn missen nu nog... maar visjes hebben geen handjes en kunnen dus het glas wijn niet vasthouden. Jammer hoor, en dat vinden Francis en Francien ook..

 

28 Juni 2005 Oh wee... Petra!

Nu lijkt Petra aan de beurt te zijn. Gister was ze ook al verdacht rustig. Ze hangt lusteloos bovenin de bak en reageert nauwelijks ergens op. Anders was Petra altijd een heel levenslustig visje die altijd met iets bezig was. Zelfs als Pipo naar haar hapt laat ze zich niet meer wegjagen maar blijft gewoon hangen. Haar buik is opgezwollen en ook zij is het evenwicht kwijt en hangt met de staart naar beneden. Dit lijkt helemaal niet goed want het doet Hildo sterk aan Mammaloe's ziekte verschijnselen denken en, zoals de oplettende lezer heeft kunnen merken, met haar liep het slecht af. Erg zielig vindt Hildo, en voornamelijk omdat het zijn lievelingsvisje is. Altijd aardig en nooit agressief. Misschien komt het nog vanzelf weer goed. Het leven in Hildo's bak sukkelt verder gewoon voort. De blauwalg is nog steeds aanwezig maar zet niet door. Een soort remise tussen Hildo en de Blauwalg.

Petra is heengegaan

Petra is niet meer. Twee uur na de foto dreef ze levenloos bovenin de bak. Het is triest maar Hildo troost zich met de wetenschap dat ze niet lang geleden heeft en dat ze ook verschillende kinderen heeft die in haar naam verder leven! Vaarwel Petra. Ploep, WC. Spoel.

 

23 Juli 2005. Twillight Zone Nelleke!

Ongeveer een week nadat wij allen afscheid hebben moeten nemen van Petra als vrolijke noot in Hildo's bak leek Nelleke, het onopvallende Betta Imbellis vrouwtje, wat lusteloos. Nu zijn zowel Nelleke als Nausicaa (een Betta Splendens) beiden niet de drukste visjes maar Nelleke had ook al geen zin meer in voer. Dat is een slecht teken heeft Hildo geleerd. Betta's zijn meesters in de kunst van het verstoppen dus Hildo maakte zich niet zo druk dat hij Nelleke een dag niet zag, gebeurt vaker. Maar een week niet zien is een beetje veel van het goede. Nu is Nelleke al ruim twee weken spoorloos. Geen aangevreten lijkje zielig dobberend in de bak. Ze is gewoon weg. Hmmm, denkt Hildo, is hier iets onverklaarbaars aan de gang? Misschien aardstralen? Waarschijnlijker lijkt het hem dat Nelleke dood gegaan is en vervolgens gerecycled door de medebewoners.

Twillight Zone Nelleke update:

Nelleke is opgedoken in het filter. In verregaande staat van ontbinding. Een gewoon dood visje lukt het niet om het filter ingezogen te worden want daarvoor zijn ze te groot. Maar Nelleke was al danig geslonken in omvang. Voornamelijk opgepeuzeld waarschijnlijk, en zelfs niet meer herkenbaar als vis. Hier en daar staken er wat graatjes uit de smurrie. De stumper.

23 Juli 2005. Nausicaa

Nausicaa lijkt de laatste week nog slomer dan anders en heeft ook nauwelijks zin in voer, ze zwemt zelfs weg als Hildo haar probeert te voeren, net alsof het haar allemaal te teveel wordt. Misschien is ze eenzaam, piekert Hildo, maar de kleine Platy baby's van Petra groeien en met vier volwassen Platy's erbij wordt de bak wel erg vol als er ook nog een vriendinnetje voor Nausicaa bij in zou moeten. Tjonge wat een dilemma! De bak is gewoon te klein. 

Het water is nu bijna 4 weken niet ververst maar de waarden waren vorige week nog uitstekend. Dit weekend zal er toch weer een kwart water ververst gaan worden. De Blauwalg is nog steeds aanwezig maar zet niet echt door. Weinig verandering maar Blauwalg handmatig verwijderen is niet meer nodig. Het lijkt onder controle.

 

8 Augustus 2005. Geboorte & Dood

Hildo's aquarium is een weerspiegeling van het echte leven. Plezier, opwinding, sleur en drama's zijn geen onbekenden bij mensen die niet als een plantje vegeteren. Het leven is een schouwtoneel, ieder speelt zijn stuk en krijgt zijn deel. Ook in Hildo's aquarium zijn de specerijen van het leven volop aanwezig. Gisteren overleed, na twee dagen sukkelen, een van de nog onvolwassen naamloze Platy's. Het was de kleinste in de serie van vier nakomelingen van Petra. Echter Hildo's spiedende oog ontwaarde eveneens minimaal twee nieuwe baby Platy's. Op de foto hierboven te zien, spiegelend tegen het wateroppervlak. Nog zeer klein, en als ze Nausicaa tegenkomen zijn ze vast zo weg. Geeft niets, volgens Hildo, want zo werkt de natuur nu eenmaal en bovendien heeft Hildo nog steeds meer dan genoeg vis in zijn bak.

Verder draait het vissenleven in Hildo's bak gewoon door, dag na dag, zonder opzienbarende ontwikkelingen. Ja, Hildo heeft zijn aquarium prima onder controle. Goed hè?

 

16 September 2005. Betta eieren?!

Hildo zag dat er wat witte bolletjes tegen het wateroppervlak dreven, bijeengehouden door wat luchtblaasjes. Nausicaa erbij die zin in haar bek nam, om er vervolgens even op te sabbelen voordat ze weer uitgespuugd werden. Niet lekker zeker, dacht Hildo nog. Totdat het lampje ging branden... Die eieren was ze niet aan het opvreten... die zijn van haarzelf! Elke andere vis die in de buurt komt wordt met verve verjaagd. Nog nooit was Nausicaa zo agressief. Ze duldt geen enkele vis in de buurt van haar eieren. Bijzonder vindt Hildo want er klopt iets niet, er zit geen mannetje in het aquarium! Of toch wel? Penelopeia is Hildo verkocht als vrouwtje... of is Nausicaa misschien een mannetje? Toch heeft ze/hij niet de grote sluierstaart en vinnen die zo typerend is voor Betta mannetjes. Hildo dacht gelezen te hebben dat Betta mannetjes de eieren bewaken nadat ze gelegd zijn en daarbij zelfs het vrouwtje niet in de buurt dulden. Nou, dat kan kloppen want ook Penelopeia wordt weggejaagd. En waarschijnlijk niet te zachtzinnig want Penelopeia is gewond geraakt aan haar linkeroog. Het ziet er tamelijk opgezwollen uit en het hoornvlies is wat melkachtig. Hildo denkt dat ze mogelijkerwijze blind is aan het oog. Zielig. Hildo beraadt zich op de nu volgende stappen, want in een hele serie kleine Siamese kempvisjes heeft hij helemaal geen zin.

 

16 september 2005. Het ondoorzichtige oogje van Penelopeia

 

21 November 2005. Einde verhaal voor Penelopeia

Het levensverhaal van Penelopeia lijkt beperkt. Gekocht door Hildo op 24 Juli 2005 en vlak voor haar overlijden op 21 November 2005 out of focus gefotografeerd. What a way to go. Snik. Penelopeia werd dikker en dikker, en legde een hoop eitjes. Werden allemaal weer opgegeten, maar desalniettemin deed ze haar best. Dat je een beetje dikker bent dan gewoonlijk tijdens de zwangerschap is begrijpelijk, maar dik blijven? En zowaar zelfs steeds dikker worden is gewoon niet goed. Ze at aldoor uitstekend en zwom ook gewoon door de bak tot het laatst. Wat haar gemankeerd heeft, weet Hildo niet. Verstopping, buikwaterzucht? Veel poepen doen Betta's sowieso niet, dus het is wat lastig te checken. De foto hierboven laat het wazige vooraanzicht van Penelopeia zien. Veel te dik, ze barst haast uit haar voegen. Het is triest. Hildo zal om moeten zien naar een nieuw vriendinnetje voor Nausicaa. Hildo maakt zich toch een beetje zorgen om zijn aquarium. Er gaan wel heel veel visjes dood de laatste tijd. Toch zijn de waterwaarden goed. Ook het filter wordt schoongemaakt en het water regelmatig ververst. Het doodgaan van visjes lijkt volgens willekeur te verlopen. Maar Hildo zal ook in de toekomst zijn aquarium met argus ogen in de gaten houden.

 

 

27 December 2005. Aanpaste leefruimte.

Het was Hildo al langer opgevallen dat de beide bodembewoners, Synodontis Aterrimus (één Aterrimus = twee Aterrimussen?), elkaar niet meer zo goed liggen als in het begin. Ook laten ze zich minder vaak zien en zijn ze erg schrikachtig, verstoppen zich direct weer. Eentje (Bernhard) is duidelijk dominant tegenover de andere (Klaus). Klaus mag niet in de buurt komen van Bernhard en als ie dat wel doet jaagt Bernhard hem rap weg. Synodontissen hangen het liefst de hele tijd ondersteboven tegen een stuk overhangend hout aan en er is maar één zo'n plaatsje in Hildo's bak. Uiteraard is die gereserveerd voor Bernhard. Klaus ligt zielig op de bodem achter Bernhard's houtblok. Dat is een beetje sneu, vindt Hildo. Iedere vis, groot of klein, moet gelukkig zijn in Hildo's bak, dus heeft hij een nieuw stuk hout gekocht waar een mooie ruimte onder zit zodat beide Synodontissen vanaf nu een eigen plaatsje hebben. Er wordt momenteel door geen van beide vissen gebruik van gemaakt. Als u naar de hier beneden geplaatste foto kijkt; ziet u het nieuwe houtblok aan de rechterzijde van het aquarium. Het lijkt groot en massief. Hildo is er niet zo blij mee, want hij vindt het een esthetische doorn in het oog.

 

 

Aquarium met nieuw Mangrove houtblok

Een gigantische klomp hout. Veel te massief, aldus Hildo. Een lelijkerd!

 

Aquarium met nieuwe mangrove en met plantjes herplant.

Om het stuk hout te kunnen plaatsen, heeft Hildo eerst de planten verwijderd. Na het herplanten, lijkt het in ieder geval meer acceptabel. Mooi is het nog steeds niet en Hildo denkt dan ook dat ie op zoek gaat naar een ander stuk hout, of hij zet de zaag in deze. Afgezien van het stuk hout, moet ook het beplantingsplan en de planten maar eens onder de loep genomen worden want het is momenteel een rommeltje. Nog maar even aanzien.

 

De alg op de Valisneria

 

De alg op de 1 jaar oude mangrove wortel

 

 

 

 

 

 

 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...