Anno 2011 Het Aquarium
Het zevende jaar aquariumbezit... het einde nabij?

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium... 

15 januari 2011. Algendrama

Een aquarium is een mooi bezit, zelfs na zoveel jaren is Hildo nog steeds niet flauw van het mooie biotoopje in zijn kamer. Maar donkere wolken pakken zich samen aan de horizon. Als u deze website een beetje gelezen heeft, dan weet u dat een aquariaan niet terug moet schrikken voor een beetje alg, het hoort er bij. In de natuur is het niet anders. Maar de algproblemen hebben bij Hildo dusdanige vormen aangenomen dat dit het plezier in het aquarium danig onder druk zet. De onverdroten pogingen die Hildo zich getroost in de, ogenschijnlijk zinloze, pogingen het algprobleem onder de knie te krijgen, werpen niet echt vruchten af. Zal hij nog wel doorgaan of gooit hij het bijltje er bij neer... Is dit mogelijk het laatste jaar?

De foto hierboven

De grote overzichtsfoto boven aan de bladzijde is gemaakt op 15 januari 2011, daarna is het aquarium schoongemaakt. Twee weken later ziet het er weer precies zo uit. Zou u daar niet moedeloos van worden?

 

26 januari 2011. IJzer

Hildo zat al een poosje zonder de ijzertabletten van Dennerle en heeft nu een potje vloeibaar ijzer aangeschaft. Hildo voegt nog steeds op regelmatige basis plantenvoeding toe. Misschien dat het helpt de planten beter te laten groeien en de algen om zeep te helpen. Hij twijfelt aan het resultaat. De regelmatige schoonmaak, het verwijderen van de alg, blijft noodzakelijk. Minstens eens per twee weken anders loopt het volledig uit de hand.

 

 

 

 

 

30 januari 2011. Skelet

Dit lijkt een tot op het bot afgekloven skelet van een visje. Deze vindt Hildo niet vaak. Het laat goed zien dat een biotoop, wat een aquarium is, prima in staat is tot het opruimen van allerlei afval. Net als in de echte natuur. Dat geeft Hildo natuurlijk geen vrijbrief om allerlei dode vissen in het aquarium te laten liggen. Een visje is niet voor niets dood gegaan en als het om een ziek beest ging is het beter het dier zo snel mogelijk te verwijderen alvorens gezonde exemplaren minder gezond worden.

 

31 januari 2011. Weer schoon

Gisteren is het aquarium weer schoongemaakt, het zag er weer net zo uit als op 15 januari. Geeft niets, Hildo blijft maar schoonmaken want de visjes moeten wel fatsoenlijk kunnen zwemmen en niet voordurend vastlopen in de alg, maar lekker gaat het niet met de bak, dat is duidelijk. 'Zucht', zucht Hildo.

 

10 februari 2011. Corydoras Panda

Niets aan de hand met de visjes hoor. Gewoon even een sfeervol plaatje dat laat zien dat u in een aquarium eigenlijk best wel mooie dingen kunt zien.


15 februari 2011. Albert in de Aqua 40

Voor het eerst wordt de Aqua 40 echt in gebruik genomen. Hiervoor is het alleen gebruikt als quarantainebakje. Hildo vindt dit soort aquaria eigenlijk niet geschikt om vissen in te houden. Ze zijn te klein en waarschijnlijk moeilijk stabiel te houden. Veel ruimte voor een pomp met een goed filter is er niet, dus ook van de werking van het filter stelt hij zich niet veel voor.

Naar aquarium

Het is voorzien van twee klein tl-buisjes. Eentje daarvan is wat roder dan de andere, maar evengoed geeft het een lelijk, kil ziekenhuiseffect. De foto komt aardig overeen met de werkelijkheid. Als u met alle geweld een zeer klein aquarium wilt, neem dan in ieder geval een iets grotere. 60 liter of zo? Dit is een naar bakkie.

 

16 februari 2011. Overleden Roodkop

Hoe lang Roodkop zalmpjes precies kunnen leven weet Hildo niet, ze zijn moeilijk uit elkaar te houden maar verschillende jaren is in ieder geval geen uitzondering. Als u ze koopt weet u natuurlijk ook niet hoe oud ze al zijn, het is immers allemaal wildvang. Voor zover Hildo weet is het nog niet gelukt om Roodkopjes in gevangenschap te kweken. Als u toevallig een serie reeds bejaarde exemplaren aanschaft is de kans natuurlijk groot dat ze relatief snel de pijp aan Maarten zullen geven.


5 februari 2011. Kuilen graven met Albert
Om de hoeveel tijd dit fenomeen zich voordoet weet Hildo niet, maar af en toe is het zover: Albert, de Gastromyzon Marble, plakt tegen de ruit en wappert als een wilde met zijn staart richting de bodem. Dat gaat met dusdanige kracht dat de steentjes weggeblazen worden en er uiteindelijk een kuil ontstaat in de bodem. Met n enkele kuil is Albert niet tevreden. Langs heel de aquariumruit ontstaan hobbels en dalen.
Zinvol?
Het heeft met broeddrang te maken, want naast overleven en zich voortplanten is er niet veel dat visjes interesseert. Overleven lijkt hem aardig te lukken, maar met de voortplanting wordt het lastig... in je uppie. Mannetjes graven in het wild ook kuiltjes, waarna het de bedoeling is dat een vrouwtje daarin eitjes legt. Vervolgens bevrucht het mannetje de eitjes en denkt ze weer toe met substraat. Daarna komen, als het goed is, na een week of twee de eitjes uit.
Mannetje
Albert heeft een gekleurde rugvin, wat er op zou duiden dat het een mannetje is. Of dat waar is weet Hildo niet maar hij is in ieder geval continue een stuk territorialer dan de vorige Gastromyzon. Wellicht was dat een vrouwtje?
Agressie
Ng een Gastromyzon er bij in ziet Hildo niet zitten, hij is bang dat het dan uit de hand loopt met eventuele agressie onderling. Om precies die reden, Albert is erg territoriaal tegenover in ieder geval Corydorassen, zal Hildo het visje verwijderen uit het grote aquarium. Agressie tegenover andere vissen, zoals de roodkopzalmpjes, komt niet voor en Albert negeert ze dan ook volledig. Hij lijkt alleen problemen te hebben met sommige bodembewoners. Om de rust in het grote aquarium te herstellen gaat Hildo de Aqua 40 klaar maken voor Albert. Liever niet, maar het is niet anders.


15 februari 2011. Albert verstopt
Daar ligt Albert, verstopt onder een steen. U kunt er haast medelijden mee krijgen, wat een miserabel bakje is zo'n Aqua 40 toch. Maar Albert in de grote bak laten zitten, gaat Hildo te ver en een volledig nieuw aquarium aanschaffen voor deze Gastromyzon? Nee, dat doet hij niet want het houdt ergens op. Afgezien daarvan heeft hij daarvoor geen ruimte want de huiskamer is echt overvol. Het moet een beetje leefbaar blijven, ook voor Hildo zelf.

 

19 februari 2011. Roodkop gerecycled

Waarschijnlijk is het beter om een dood visje uit het aquarium te halen, om voor de hand liggende redenen, maar het is ook wel leuk om te zien wat er mee gebeurt als u niet ingrijpt. De familie Puntslak heeft er een prima maaltijd aan.

 

18 mei 2011. Voor en n
Er zijn issues met het aquarium, dat ziet u aan de foto's hierboven. Een voortdurende algengroei waar Hildo continu tegen vecht. Of het een hopeloze strijd betreft? Af en toe lijkt het er wel op, maar hij heeft niet op. De strijd gaat door, en door, en door... Alleen wie opgeeft, verliest.
 
 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...