Anno 2012 Het Aquarium
Het achtste jaar aquariumbezit... Het is worstelen!

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium... 

24 december 2012

Het leven van een aquariaan gaat soms niet over rozen. De vorige bladzijde is van mei 2011. Heel 2011 en het grootste gedeelte van 2012 is een drama geweest, of in ieder geval een eindeloze worsteling met de niet aflatende algengroei. Uitermate vervelend en het vergt veel doorzettingsvermogen om niet te stoppen met een dergelijk aquarium.

Geen zin meer?

U dacht natuurlijk al... 'Die Hildo heeft het eindelijk opgegeven', maar dat is niet het geval. Alleen de lust tot schrijven ontbrak. Alle probeersels: vaker verversen, wel of geen filter verversen, wel of geen toevoegingen aan het water toedienen, alles lijkt de revue te zijn gepasseerd. De lol raakt er langzamerhand van af en door er over te schrijven, beleeft u alles nogmaals. In dit geval had Hildo daar geen behoefte aan. Het was een kwestie van geduld, blijkt nu, voordat het tij zou keren.

De laatste maanden van 2012: De alg is weg!

Het licht begon, figuurlijk, zomaar te schijnen. De alg verminderde en op een gegeven moment was er nog nauwelijks wat weg te halen. Kijk, dát geeft de aquariaan weer moed! Het aquarium is nu al iets van twee tot drie maand weer mooi stabiel. Van overmatige alggroei is geen sprake meer.

Waar lag het algprobleem nu aan?

Een aquarium is een vreemd iets. Niet alles lijkt te verklaren. U kunt water testen tot u er een punthoofd van krijgt, maar toch blijft het onduidelijk wat het evenwicht in het aquarium in stand houdt of verstoort. Een aquarium is een biotoop, een natuurlijke levensruimte waarbij alles in een bepaald evenwicht met elkaar moet zijn. Als het evenwicht goed is, dan loopt alles als op rolletjes. Maar als er iets in de war raakt, dan kan het een drama zijn. Wàt het probleem in Hildo's aquarium precies geweest is, blijft onduidelijk. Om met de woorden van de niet vreselijk leuke cabaretier Jochem Myer te spreken: 'Ik snap er niks van van!'.

 

Alg

De alg die nu nog over is, is te verwaarlozen. U ziet hier wat blauwalg boven op het houtblok. Dat is geen enkel probleem, Hildo hoeft het niet te verwijderen. Soms groeit het iets aan, soms wordt het weer wat minder. Het lijkt erop dat een waterverversing, iets van drie emmers, dus 30 liter, al een positieve uitwerking heeft.

Waterverversen

Dat doet Hildo weinig. Iets van één emmer of misschien twee emmers in één of twee maand. Een echte vaste regelmaat heeft Hildo niet.

Filter verversen

Ook iets wat Hildo zeer weinig doet. Misschien éénmaal in de drie, vier maanden. Hij spoelt het filter dan grofweg uit, zowel het onderste als bovenste gedeelte in één keer. Dit onder een lauwe kraan opdat de bactieriën niet te veel van slag raken. Daarna gaat het filter terug in het aquarium. Het filter is nog steeds het originele binnenfilter van het Jewel aquarium en lijkt het eigenlijk best goed te doen. Zijn voornemen om een groter extern filter aan te schaffen in verband met het algprobleem, heeft Hildo laten varen.

Visbezetting

Die is laag. 'Het is beter voor de bak', volgens Hildo. Minder verontreiniging en meer rust voor de vissen zelf. 'Rust is belangrijk', meent hij. Als u dooie vissen en ellende wilt, moet u uw bak propvol stoppen. Een volle bak vindt Hildo op aquariumgebied een echte no-go. Op dit moment zitten er, behalve Klaus de Synodontis Aterrimus, zes corydorassen en iets van twaalf roodkopzalmpjes in. Verder niets, behalve wat puntslakken, soms meer, soms minder... maar die hoeft u niet te kopen.

 

24 december 2012. De Aqua 40 van Albert

Geen voorbeeld van gezelligheid met het kille blauwe tl-licht. Een Aqua 40 is een vreselijk klein aquarium, eigenlijk alleen geschikt voor garnaaltjes of als tijdelijk opvangbakje als er vissen in quarantaine moeten. Maar omdat Albert, de Gastromyzon Marble, niet vreedzaam kan samenleven met de Corydorassen in Hildo's grote aquarium, moest er iets gebeuren. Deze quarantainebak had Hildo nog staan, speciaal aangeschaft voor een gelijksoortige aanvaring tussen twee soorten Goerami's, destijds in het begin toen het aquariumavontuur zijn aanvang nam. Omdat Albert fysiek erg klein is, iets van 6 centimeter, lijkt de verhouding vis vs aquarium nog redelijk aanvaardbaar. Hij zit er in zijn uppie, nu alweer bijna een jaar. Zielig? Het valt mee, want een Gastromyzon hoeft niet per se als paartje gehouden te worden. Andere vissen erbij in doen ziet Hildo niet zitten in verband met eventuele territoriale problemen, nog even afgezien van de veel te kleine afmeting van de bak. Een grotere bak erbij kopen wil Hildo niet, zijn huisje staat nu al stampvol met allerlei andere dingetjes want hij heeft nog meer interesses.

Kleine bak, grote problemen

Als u zit na te denken over de aanschaf van een aquarium en denkt 'een kleine bak is ook niet zoveel werk', dan is dat maar ten dele waar. Natuurlijk is de ruitoppervlakte kleiner, maar verder maakt het niet veel uit. Een kleine bak is daarentegen moeilijker stabiel te houden, zeker met de ondermaatse filtertjes die in dit soort bakken gebruikt worden, voor een fatsoenlijke is geen ruimte. Hildo heeft in dit aquariumpje al vanaf het begin een probleem met een wollige alg. Wat voor alg het precies is weet hij niet, waarschijnlijk een soort van draadalg. Hij moet het regelmatig uit het aquarium plukken. De Aqua 40 is nu bijna een jaar operationeel maar echt stabiel, dus zonder overmatige alggroei, is Hildo nog steeds niet gelukt.

Houtblok

December 2004 is het aquarium aangeschaft en is dit houtblok geplaatst. Het ligt er nog steeds in en ligt nog steeds op dezelfde plek. Het enige wat er in de tussentijd is veranderd, is dat Hildo's baard van donkerblond naar grijs verkleurd is. Om terug te keren naar het houtblok... het is inmiddels wel wat ouder aan het worden, dat is te merken aan de hardheid van het hout. Er is gemakkelijk wat af te pulken, maar Hildo's aquarium zou er nog wel een paar jaar mee vooruit moeten kunnen.

Claus. De Synodontis Aterrimus

Wat Hildo betreft, zou het houtblok best een keer vervangen kunnen worden. Maar Claus, de Synodontis Aterrimus, zit inmiddels, op een paar weken na, net zolang in de bak als het houtblok. Claus laat zich nauwelijks zien, misschien één keer in de twee of drie weken, en ligt het liefst achter zijn houtblok. Als ie er een keer achter vandaan komt, zwemt ie kort een paar slagen, om vervolgens snel weer achter zijn houtblok te duiken.

Zeven jaar

Hildo heeft Claus gekocht als piepklein visje. Hij groeide vlot en is nu al jarenlang met zijn 25 centimeter ruimschoots de grootste vis in het aquarium. Eigenlijk veel te groot voor de 120 centimeter brede bak, maar Hildo wist bij aanschaf niet dat ie zo groot zou worden. Goede reden voor hem, maar ook voor u, om altijd exact de volwassen grootte van een vis te weten alvorens er eentje aan te schaffen. Dit zal hem in ieder geval niet weer gebeuren. Claus is inmiddels dus net zo oud als Hildo's aquariumbezit en dat betekent dat hij deze maand zeven is geworden. Om nu het houtblok te verwijderen, 'ach, da's een beetje zielig', meent Hildo. Als er een nieuw houtblok komt, moet dat in ieder geval geschikt zijn voor Claus om er achter of onder te kunnen liggen.

 

Plastic grot

Een maand of twee geleden aangeschaft. Deze grot is van plastic, maar ziet er uit als een echt stukje steen. Gemakkelijk schoon te maken als het moet, maar als u dat niet doet dan ziet het er alleen nog maar natuurlijker uit.

Voor Albert, de Gastromyzon Marble

Albert is een plakvisje van een centimeter of zes lang. Een typische bodembewoner die zich in de èchte wereld pleegt op te houden in snelstromende riviertjes en zich daar aan stenen vastzuigt. In het aquarium zit ie het liefst verstopt en plakt af en toe aan de aquariumruiten.

Probleem met Albert

Het probleem met Albert is van een behoorlijk ernstige aard. Hij stelt zich zeer onverdraagzaam op tegenover de Corydorassen. Aan zowel de Corydoras Panda als de Corydoras Leucomelas heeft hij een bloedhekel. Het is duidelijk een 'dit is mijn en niet jouw territorium'-situatie, iets wat vaker voorkomt bij gelijksoortige vissen (zoals bodembewoners dat zijn). Wellicht heeft het er mee te maken dat ze de andere vis als concurrent zien. Het liet Hildo's eerste Gastromyzon volledig koud of er wel of geen Cory's rondzwommen, maar met Albert ligt dat anders. Wellicht dat Albert een mannetje is en de vorige, iets kleinere, een vrouwtje. Af en toe plakt Albert aan de aquariumruit en wappert met zijn staart een gat in de grond. Dat heeft te maken met de drang tot het maken van een nest, heeft Hildo ergens gelezen, en dat schijnen alleen de mannelijke exemplaren te doen. In ieder geval: de aggressiviteit van Albert werd dusdanig dat hij, zodra hij een Corydoras zag, er achteraan ging en daarmee pas stopte op het moment dat deze uit zijn blikveld verdwenen was. Op een gegeven moment had Hildo het met Albert gehad, want zoiets is niet leuk voor de Corydorassen maar ook niet voor de algemene rust in het aquarium.

Aqua 40

Gelukkig heeft Hildo nog een tweede aquariumpje, een Aqua 40, destijds aangeschaft om dienst te doen als quarantainebak. Dat is de bak waarin Albert nu verblijft. Lees links verder over Albert's Aqua 40.

 

Stenen

Iets in de bak, waaronder Albert zich verschuilen kan, is natuurlijk noodzakelijk. Daarom heeft Hildo twee platte stenen, half op elkaar, in de bak liggen. Albert kan zich eronder verstoppen, dat is wat hij graag wil. Stukken beter dan onbeschermd in het felle tl-licht van de bak moeten liggen.

De plastic grot

De hier boven genoemde grot had Hildo in eerste instantie voor Albert aangeschaft om een mooie donkere plek voor hem te creëren. Maar de grot staat al twee maand in het grote aquarium, waar hij niet misstaat. Albert kent z'n bakkie nu en als Hildo de stenen weghaalt, wordt het natuurlijk wel heel erg wennen voor hem en... ach deze stenen zijn ook nog niet zo raar, toch? Evengoed denkt Hildo dat hij binnenkort voor Albert in de Aqua 40 alsnog een plastic grot aanschaft.

 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...