Anno 2013 Het Aquarium
Het negende jaar aquariumbezit... Het gaat niet slecht!

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...   

25 maart 2013. Aquariumplanten uitgedund

Rechtsonder ziet u een foto van van voor (tijdens) het uitdunnen. Hierboven is de bak er weer in volle glorie. Een aquarium groeit langzaam dicht en af en toe moet u de planten aanpakken, of u nu wilt of niet. In drie maand tijd is de bak volledig dichtgegroeid maar van alg was er desondanks, en misschien wel juist daardoor, weinig sprake. Op dit moment is het houtblok zelfs schoner dan dat ie in jaren is geweest.

Visjes

Met de visjes gaat het uitstekend. Hildo heeft al meer dan een half jaar geen dode vis meer gezien. Het gaat goed, en nu is het een kwestie om het zo te houden.

Water testen?

Klinkt leuk maar in de praktijk voegt het, volgens Hildo, weinig toe. Een echt voordeel heeft hij er nog nooit van gehad, hoogstens rimpels in zijn voorhoofd want er is altijd wel wat mis met het water. Er moeten wel heel rare dingen gebeuren, wil hij nog eens aan het testen slaan.

 

Ruiten schoonmaken

Geen enkele aquariaan ontkomt eraan. Hildo gebruikt altijd een magnetische borstel voor dit klusje maar, met name in een donkere bak waar de alg langzaam groeit en het dus lang duurt voordat u de ruit schoonmaakt, zit er harde aanslag op de ruit die zich moeilijk laat wegschrobben. In dat geval wordt dit apparaat erbij gepakt. Wel opletten voor krassen: het mesje moet scherp zijn en absoluut roestvrij, anders is het niet volledig vlak. Even een nieuwe ruit plaatsen is lastig.

Weinig aanslag met veel planten

Hoe donkerder de bak, hoe langer de ruiten schoon blijven. Logisch, want alg groeit het best onder invloed van licht. Nu er zoveel planten verwijderd zijn, zal de alg sneller groeien en dan is de aanslag op de ruit vrij gemakkelijk te verwijderen. Iedere week eventjes met de magnetische borstel over de ruiten en het aquarium is alweer picobello.

 

A) 1 april 2013. Filter schoonmaken

Dit heeft u Hildo nog nooit zien doen. Niet omdat hij het nooit gedaan heeft, maar zoiets moet ook even gedocumenteerd worden: fotograferen en schoonmaken tegelijkertijd is een beetje lastig.

Binnenfilter

Er zijn in principe twee soorten filters, binnenfilters en externe (buiten)filters. Hildo laat het meer professionele biologisch filter, een soort van aquarium onder uw aquarium, even buiten beschouwing. Hildo's Juwel 240 is voorzien van een binnenfilter. U ziet Hildo hier de filters uit het filterhuis trekken. Een binnenfilter zit, uiteraard, in het aquarium zelf. Voordeel? Geen gedoe met slangen en lekken kan het niet. De pomp heeft het gemakkelijk omdat er geen opvoerhoogte van het water is, dus iets zuiniger in stroomverbruik. Waarschijnlijk is het ook stiller omdat alles volledig door het aquariumwater omgeven wordt. Laatste pluspunt... doordat een binnenfilter geen slangen heeft, kan er ook geen warmteverlies (door het watertransport door die slangen) optreden. Het is daardoor dus zuinig in energieverbruik.

Nadelen van binnenfilter?

Volgens Hildo heeft zijn filter een inhoud van drie liter. Da's niet veel. Daardoor wordt de stroomsnelheid door het filtermateriaal hoger. Dat schijnt een negatieve invloed te hebben op de bacteriële werking van het filter. Ook is er niet zoveel filtermateriaal te gebruiken. Bovendien kunnen externe filters gevuld worden met allerlei soorten filtermaterialen die elkaar, vast wel, goed aanvullen in filtereigenschappen.

Bioloog

Erg mooi, maar een biologisch filter is voor Hildo absoluut onpraktisch. Te groot, te zwaar en met een paar graden vorst in de winter is het bij Hildo in de woonkamer op ooghoogte zomaar 27 graden, maar op de vloer tegelijkertijd maar 13 graden, en soms nog wel lager. Op reguliere zithoogte, op een stoel, is het goed uit te houden zolang u uw voeten niet op de grond laat staan. Dat krijgt u als een goede kachel heeft, maar een slechte isolatie. Een bioloog op vloerhoogte zou betekenen, dat Hildo zich blauw zou gaan betalen aan stroomkosten om het aquarium en bioloog op temperatuur te houden tijdens minder warme periodes. De voeten kunnen gelukkig even op een verhoging, een poosje op de kachel of even in de gootsteen met warm water, alvorens naar bed te gaan want... met voeten als ijspegels is het slecht slapen. 'Jaahhh', meent Hildo, 'Het heeft wel wat, dat authentieke wonen, maar als aquariaan heeft het zijn nadelen'.

 

6 april 2013. Alg?

Hier slaat de blauwalg alweer toe. De alg wordt geholpen doordat er nu veel meer licht in de bak komt, na het verwijderen van de planten. Uit ervaring weet Hildo dat deze soort razendsnel om zich heen kan grijpen.

Emmertje water verversen

Hij grijpt onmiddellijk in en ververst nogmaals een emmer water. Een regelmatige, kleinere, waterverversing helpt om alggroei tegen te gaan. Tevens nog een tabletje ijzer toegevoegd want het ijzergehalte is iets wat voortdurend daalt, dat weet Hildo nog uit zijn testperiode. Af en toe een tabletje erbij kan geen kwaad want het doet de reguliere planten goed en is mogelijk zelfs noodzakelijk om de bak in tip-top conditie te houden.

 

7 april 2013. Nieuwe aquariumpomp

De Juwel Eccoflow Multiset 600 LH is een vervangende pomp voor, onder andere, de Juwel 240. Door middel van wat meegeleverde adapters in deze set is deze pomp ook te installeren op oudere Juwel 240 aquaria. Dat is mooi want de oude pomp, met de D-vormige filteraansluiting, wordt al jarenlang niet meer gemaakt.

Waarom een nieuwe pomp?

Alles slijt, wordt oud en geeft het uiteindelijk op. Hildo heeft het aquarium inmiddels meer dan zeven jaar en toen hij het aangeschafte was het gebruikt, minimaal een aantal jaren oud. Hoe lang kan een pompje 24 uur per dag draaien? Erg lang, dat blijkt. Precies hoe lang wil Hildo niet uitvinden want dan is het te laat, vandaar deze aanschaf.

 

25 maart 2013. Aquarium volgegroeid met planten

Aan de rechterkant van de, wazige, foto hierboven ziet u dat Hildo de planten al uitgedund heeft. Een gigantisch verschil. Dit is het resultaat van drie maanden plantengroei zonder in te grijpen. Opschonen geeft weer licht in de bak!

 

Verwijderde planten

Mocht u zich afvragen hoeveel groen Hildo uit het aqarium gehaald heeft om het weer een beetje toonbaar te maken? U ziet ze hier liggen op een ontbijtbord. Dagenlang groente, als het te eten zou zijn. Vast niet!

 

25 maart 2013. Houtblok

Het houtblok is behoorlijk schoon doordat er de laatste tijd weinig licht tot kon doordringen. Nu het licht niet langer gefilterd wordt door de dikke laag planten zal het vast niet lang meer duren voordat de alg er zich op zal uitbreiden.

10 uur licht

Hildo regelt de tijdsduur van de lampen met een schakelklok. Gemakkelijk en zo kan hij het nooit vergeten. Twaalf uur licht is te veel, dan is het wachten op een algexplosie. Elf uur ook, maar tien uur licht in de bak per dag lijkt het aardig goed te doen, ook voor de planten. Uiteraard zorgt Hildo ervoor dat gedurende de rest van de tijd het aquarium zo donker mogelijk staat. Hij schroomt niet om op de meer heldere dagen de gordijnen gedeeltelijk dicht te houden.

 

B) 1 april 2013. Filter schoonmaken

Het filter bestaat uit uitwasbare plastic filterelementen. Het bovenste met grove schuimsponsen en de twee onderste met fijnere schuimsponsen. Helemaal boven, op het bovenste gedeelte, zit standaard een zwart koolstoffilter. Dat gebruikt Hildo al jaren niet meer, want zo'n filter filtert tevens voedingstoffen voor de planten uit het water, zo heeft Hildo ooit gelezen.. In ieder geval, zonder koolstoffilter gaat het prima en in plaats van een koolstoffilter gebruikt hij extra een gewoon stukje filtermateriaal.

Uitspoelen

Dat doet Hildo in de gootsteen in water met dezelfde temperatuur als het aquariumwater, om de in het filtermateriaal huizende bacteriën geen geweld aan te doen. Gewoon wat uitknijpen en het water kleurt al snel zwart. Daarna nog een keertje en het is al klaar. Superschoon hoeven de filtersponsen niet te zijn, de nuttige bacteriën mogen (moeten) rustig blijven zitten.

 

C) 1 april 2013. Filter schoonmaken

Nadat het filtermateriaal uitgespoeld is, wordt het weer teruggeplaatst in de filterhouders. Rechts zit u het onderste filter, links het bovenste. Bovenop het bovenste filter plaatst Hildo twee op maat geknipte pre-filters uit afzuigkapfilter materiaal. Stukken goedkoper dan het originele Juwel filtermateriaal en veel verschil zit er verder niet in. De filters kunnen het aquarium weer in en hoeven de eerste tijd niet weer schoongemaakt te worden. Hildo's visbestand is laag en gemiddeld spoelt hij de filters éénmaal in de twee maanden uit, maar dat kan best een keertje wat uitlopen.

 

7 april 2013. Plastic grot, pardon, Polyrin grot

Was de vorige grot nog van een soort hard rubber, momenteel in gebruik in de Juwel bak, deze is van een soort hard polyester. Het is een identieke kopie van de hard rubber grot. Volgens leverancier aquaplantsonline.nl is het gemaakt van een kunsthars genaamd Polyrin en er wordt beloofd dat er geen effecten zullen optreden met betrekking tot de waterkwaliteit. Deze gaat ingezet worden in de Aqua 40 van Albert, de Gastromyzon Marble. Binnen in de grot, aan de onderkant, haalt Hildo nog wel even de hier en daar vrij scherpe randjes er van af met een stuk schuurpapier. Misschien beter voor het buikje van Albert.

17 april 2013. Aquariumoverzicht

Gewoon, zo maar even. In verhouding tot de laatste overzichtsfoto van 25 maart is er niet veel veranderd. Plantjes iets gegroeid, maar hard gaat het zeker niet. Het wateroppervlak is schoon en de alg zet niet door. Al met al is Hildo op dit moment best tevreden, de bak ziet er goed uit.

Kluwenalgen?

De enig alg die wel redelijk gestaag groeit, is een soort van bolletjes alg, dat zich op de bodem en rond de 'voeten' van de planten verzamelt. Zeer gemakkelijk weg te halen overigens, het voelt een ietsjes 'kroes' aan, net zoals het haar van een neger (pardon, negroïde?) of Hildo's eigen baard, alleen stukken zachter natuurlijk. U ziet op de foto hierboven een dotje liggen midden voor het houtblok. Gewoon een kwestie van wegpakken en weggooien, want echt vasthechten doet het zich niet/nauwelijks. Naar het schijnt zijn deze kluwenalgen ook te koop in de winkel als ronde 'mosbollen' waarin bijvoorbeeld garnaaltjes zich uitermate thuis voelen.

 

Algensoorten

Er zijn allerlei soorten en Hildo vindt ze maar moeilijk om uit elkaar te houden. Natuurlijk, de groene slijmerige alg is blauwalg en is niet te verwisselen met een andere. Maar de rest? Meerdere soorten draadalgen, baardalgen, pelsalgen, enz., enz. Hildo heeft het er moeilijk mee om tot een juiste identificatie te komen.

De hierboven afgebeelde alg zou draadalg moeten zijn. In de praktijk een erg lastige, omdat ze muurvast aan de bladen van planten zitten. De enige manier om ze goed te verwijderen, is de aangetaste bladen uit het aquarium halen.

 

21 april 2013. Aqua 40... de Grote Schoonmaak

De oude stenen zijn verwijderd en alle alg van de dichtgegroeide ruiten gehaald. De pomp en het verwarmingselement zijn schoongemaakt en het filter is uitgespoeld.  Verder heeft Hildo met de hand zoveel mogelijk alg verwijderd. De bovenste foto laat de rondzwevende alg nog zien, de onderste foto is van een paar uur later.

Paniekerige Albert

Hildo kan niet beweren dat Albert, de Gastromyzon Marble, volledig koel bleef tijdens de grote schoonmaak. Nadat de twee stenen verwijderd zijn, plaatst Hildo onmiddellijk de grot ter vervanging.

Blije Albert

In de schone bak is Albert ineens veel actiever. Natuurlijk de onrust van het schoonmaken, maar er lijkt ook nieuwe levenslust bij hem te zijn aangebroken. Hij heeft natuurlijk van alles te onderzoeken: volledig nieuw huis en allemaal schone ruiten.

 

23 april 2013. Actieve Albert

Kijk, daar zit ie! Links van zijn nieuwe grot, snuffelend aan de wortels van het plantje. Albert is duidelijk stukken actiever dan daarvoor. Weer ouderwets plakkend en schrapend tegen de aquariumrui en over de bodem heen en weer. Ook zijn nieuwe onderkomen, de polyester (Polyrin) grot, krijgt schraapbeurten. Als een vis blij kan zijn, dan is Albert het. Hildo zal er in het vervolg voor zorgen dat het niet weer zo uit de hand loopt en dat Albert een blije vis blijft.

17 april 2013. Verminderde alg

De toename van blauwalg is alweer gestopt. Vergelijkt u deze foto maar eens met de foto van 6 april. Het is hetzelfde plantje. Natuurlijk, de alg zit er nog maar het is bezig om op te lossen en dat is een goed teken. Het lijkt allemaal goed onder controle op dit moment.

 

21 april 2013. Eccoflow geïnstalleerd. Verschil? Stil!

Pas na twee weken de pomp geïnstalleerd, Hildo is soms niet de snelste. Maar... wat denkt hij er nu van? De pomp lijkt wat harder te pompen ondanks dat dit, evenals de oude, ook een 600 liter per minuut exemplaar is. Door de grotere stroomsnelheid zit er duidelijk meer beweging in de planten. Het grootste en belangrijkste verschil is, wat Hildo betreft, dat deze pomp heerlijk stil is. De oude rammelde en ratelde nogal wat, ongetwijfeld een kwestie van leeftijd. Ook trilde de oude pomp een beetje, wat om de haverklap er in resulteerde dat het plastic deksel van de filterbehuizing lustig mee begon te resoneren. Nú is de Juwel 240 zo stil en trillingsvrij dat de pomp van de Aqua 40 er op drie meter afstand duidelijk bovenuit bromt, zelfs als Hildo met zijn hoofd vlakbij de Juwel 240 zit. Kortom: alleen al de vermindering in geluid maakt dat de pomp zijn geld dubbel en dwars waard is. Enne... niet dat het belangrijk is, maar dat de kleur op de foto grijs lijkt heeft te maken met de flits die gebruikt is want de pomp is gewoon zwart, net zoals op de foto van 7 april.

 

23 april 2013. Aqua 40 plantje

Dit is de plant in het aquarium van Albert. Wat voor plant het precies is weet Hildo niet, maar het is een langzaam groeiende soort. Een snel groeiende zou beter zijn in verband met de alg. Misschien binnenkort zo'n plantje erbij, eentje uit de grote bak overplanten bijvoorbeeld. De huidige plant zit onder de alg en dat is niet verwijderbaar, dan zou de hele plant er uit moeten. 'Hopeloze zaak', meent Hildo... maar is dat ook zo?

Plantenvoeding?

Er zit geen voedingsbodem in dit aquarium, het was gedacht als opvangbakje, verder niet. Verder heeft Hildo hierin ook nog nooit iets gedaan aan plantenvoeding of andere toevoegingen. Geen wonder dat de plant het niet goed doet. Dood gaat ie niet, maar vegeteren doet ie wel. De alg daarentegen doet het wonderbaarlijk. Dus, vandaag is de dag waarin de strijd losbarst om van deze Aqua 40 een stabiele bak te maken. Voor de eerste keer een klein brokje van een ijzertablet in het aquarium gedaan en wat vloeibare plantenvoeding gegeven, S7 VitaMix van Dennerle. Nu even rustig afwachten of er iets verandert, want u weet: als aquariaan moet u geen haast hebben.

 

15 augustus 2013. SuperFish Aqua-Flow 50

Hildo heeft een probleem met de oude standaardpomp van het Aqua 40 aquarium. Het pompje zelf doet het prima, maar de zuignappen geven het op. Een los ronddobberende pomp in het aquarium is niet de bedoeling, dus moet er een nieuwe komen. Het is een 'SuperFish' geworden van 3W en een pompcapaciteit van 100 liter per uur. In het onderste gedeelte zit het filter, een stukje schuim met kool. Natuurlijk een filtertje van niks, maar bij de vorige pomp was het niet beter. De SuperFish pompt goed en is, belangrijk, behoorlijk stil en ook nog eens gunstig geprijsd met iets van een tientje.

 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...