Anno 2014 Het Aquarium
Het tiende jaar aquariumbezit... Jubileum & fluitje van een cent?

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...     


27 januari 2014. Planten plukken
Op de twee foto's hierboven ziet u het aquarium vóór (bovenste) en na het uitdunnen van de planten (onder). Beide foto's zijn met dezelfde belichtingstijd genomen, maar ze lijken donkerder dan het in het echt is. Zelfs zo'n vol gegroeide bak ziet er best leuk uit, maar op een gegeven moment moet er wel wat aan gebeuren. Naast af en toe het filter verversen en de ruit schoonmaken is dat het wel ongeveer wat het onderhoud betreft.
De stand van zaken
Niet zoveel updates, denkt u, en dat klopt helemaal. Het gaat al geruime tijd uitermate goed met het aquarium. Last van overmatige alg, wat geruime tijd een zeer beklemmend probleem is geweest, heeft Hildo niet meer. Hij heeft dit ook niet meer gehad sinds de laatste updates.
Het onderhoud
Het aquarium vergt dus nauwelijks enig onderhoud.

6 december 2014. Nieuwe Juwel lichtbak: 119,50 euro

Vandaag de dag is led-verlichting the way to go, veel licht voor weinig energie en het is zelfs mogelijk kleuren te laten wisselen door de led's high-tech aan te sturen zodat 's ochtends de zonopgang en 's avonds de zonsondergang wordt nagebootst en het 's nachts lijkt of de maan schijnt. Maar op dit moment nog even niet voor Hildo. Hij houdt het simpel en gaat voor vervanging van de kapotte lichtbak door een nieuwe, ook van Juwel. Ouderwets klik-aan en klik-uit. Hij wil er na aanschaf niet achterkomen dat het een of ander ineens niet compatibel blijkt te zijn of anderszins tegenvalt.

Moderne tl-buizen?

Blijkbaar staat de tijd ook niet stil waar het tl-buizen betreft. De nieuwe tl's zijn duidelijk dunner dan de oude en geven meer licht. Normale (ouderwetse) 26 mm dikke tl's zijn van het type 'T8', de nieuwe dunne van 16 mm gaan onder de typenaam 'T5'. De T5-modellen hebben meer lichtopbrengst, maar of dat komt door het energiezuinige ontwerp of door het hogere wattage is Hildo nog niet duidelijk. De T5-tl is volgens de specificaties 54W, terwijl de 'normale' T8-buis het doet met maar 38W. Energiezuiniger zijn ze dus niet, ze verbruiken juist meer. Een ander voordeel ziet Hildo ook niet direct, hij had geen probleem met de T8-buizen. Maar hoe dan ook, Hildo is over naar T5.

T8 en T5 niet uitwisselbaar

De aansluitingen zijn verschillend. 'Jammer', vindt Hildo.

 

15 december 2014. Twee lichtkapclips voor T8 en T5 lampen

De lichtkappen worden geleverd met klemadapters voor zowel dikke (T8) als dunne (T5) tl-buizen. Welke u ook gebruikt, het gaat passen.



6 december 2014 (klik foto groter)
2 x Juwel Day (9000K)


15 december 2014 (klik foto groter)
1 x Juwel Day (9000K) achterin + 1 x Juwel Colour (6800K) voorin


29 december 2014 (klik foto groter)
2 x Juwel Colour (6800K)

Het maken van goede foto's is en blijft lastig. Hildo's camera lijkt niet altijd precies hetzelfde te doen, maar u krijgt hier wel een heel goede indruk van wat de verschillende Juwel tl-buizen met een aquarium kunnen doen. De onderste foto, met twee Juwel Colour 54W T5 tl-buizen, is het meest natuurlijk en komt weer in de buurt van zoals het was, maar wel een stuk lichter. Hiermee is Hildo tevreden. Allen jammer dat er twee extra Juwel Colour tl's voor moesten worden aangeschaft. Mocht u van fel groene kleuren houden, dan is een 9000K lamp achterin het aquarium nog een mogelijkheid. Voorin vindt Hildo deze lamp absoluut af te raden. Misschien past die lamp beter in een kalere bak waar niet zoveel groen reflecterende bladeren in zitten.


29 december 2014. Corydoras Leucomelas
Hiervan heeft Hildo een paar jaar terug drie stuks aangeschaft en daarvan zwemmen er nog steeds twee frank en vrij door de bak. Ze zijn gekocht om de andere Corydorassen Panda gezelschap te houden nadat daar een paar van waren overleden en de plaatselijke dierenwinkel even geen Panda's op voorraad had. Een Corydoras is een Corydoras, maar dat is niet helemaal waar. Ondanks dat het beide Corydoras-soorten zijn, merken de visjes toch dat ze verschillen en de twee soorten zoeken toch vooral gezelschap bij hun eigen soort. De volgende keer dat Hildo weer Cory's aanschaft, zullen het Panda's zijn.


29 december 2014. Het ging ruim twee jaar goed...
U kent Hildo's alg-oorlogen, in ieder geval als u wat van deze bladzijden hebt doorgeworsteld. Hildo is af en toe een sukkel, maar inzet heeft hij wel getoond en dat werd uiteindelijk beloond met een relatief algenvrije bak waarvan hij ruim twee jaar heeft kunnen genieten. Helaas lijkt het tij zich langzamerhand te keren en duikt de oude vijand weer op. Slinks en zonder overduidelijke reden.
Planten
De planten vegeteren eigenlijk een beetje. Groeien doen ze, maar wel langzaam. Da's een teken aan de wand.
Wat gaat er mis?
Er kan van alles mis gaan in een aquarium. Te veel licht? Te weinig licht? De lampen branden al jarenlang tien uur per dag en Hildo houdt het aquarium overdag zo donker mogelijk. Langer belichten bevordert de algengroei, heeft Hildo gemerkt. Verder is er natuurlijk te weinig voeding voor de planten: na tien jaar is het substraat al lang uitgewerkt. Te weinig CO2, te weinig ijzer? Dat zou het kunnen zijn. Te veel voer? Mogelijk, het is moeilijk in te schatten en visjes laten verhongeren is niet de bedoeling. Te weinig water verversen? Lijkt onwaarschijnlijk, maar misschien. Te hoge temperatuur? De bak is ruim 23 graden Celsius. 'Zou aardig moeten kunnen', meent Hildo.

Plantenvoeding met dienstregeling

In 2015 gaat Hildo de strijd weer aan en misschien, heel misschien, heeft hij zijn bak binnen de kortste keren weer algenvrij. Het eerste wat hij gaat doen, is weer starten met het toevoegen van Dennerle plantenvoeding en ijzertabletten. Immers: in een bak zonder voeding gaan algen het winnen van gewone planten. In een bak met voldoende voedingstoffen gaan algen het uiteindelijk verliezen. Plantenvoeding toedienen deed hij de afgelopen tijd wel, maar 'zo maar wat' en af en toe vergat hij het. En zo kreeg het aquarium soms zelfs een geruime periode helemaal niets. Dat is niet goed. Hildo gaat daarom in een aquariumschrift bijhouden wanneer hij wat heeft toegevoegd zodat er geen voedingsbeurt zal worden overgeslagen.

6 december 2014. Gebroken lichtbak

Hildo's kat, Bijtie, is niet de slimste. Maar hij weet wel dat wanneer de lampen in het aquarium aangaan, het lekker warm wordt bovenop de bak en hij is er dan ook met grote regelmaat te vinden. Na jarenlang misbruik door de kat bezwijkt de lichtbalk eindelijk onder het extra gewicht en breekt af aan de linkerkant. Het is een geluk dat de afdichting met het rubbertje nog goed blijkt te werken en dat de lampen goed geïsoleerd zijn, want ondanks dat de tl aan de ene kant onder water komt blijft ie gewoon branden, zonder kortsluiting.

Geen elektrocutie

Op het moment dat de lichtbak afbreekt, is Hildo net bezig zijn kat weer 's van het aquarium te sommeren om de vissen te kunnen voeren, maar Bijtie wil niet. Dan breekt de lichtbak af en belandt Bijtie met z'n achterpoten in het water waarna hij opeens een razende haast heeft om uit het aquarium te komen. Hildo helpt hem een handje en iedereen overleeft het ondanks dat de tl-buis al in het water hangt. De afdekkappen op het eind, met geïntegreerde afdichtring, werken wel!

Voorlopige reparatie

Een met Duct tape vastgeplakt kokosbrooddoosje houdt de balk voorlopig boven water en de kat ligt er, alsof er niets gebeurd is, ook alweer bovenop. Stevig, maar... het ziet er niet uit. Hildo heeft inmiddels al een nieuwe vervangende lichtbak besteld en die is vandaag binnengekomen.

 

15 december 2014. Nieuwe lichtkappen: 22 euro (set)

Hildo's oude lichtkappen, simpele stroken gezet aluminium, passen nu niet meer omdat de clips niet op de dunnere T5 tl-buizen passen. Dus ook daarvoor nieuwe aangeschaft. Ditmaal zijn ze van stemmig zwart plastic waarin twee losse dunne stroken metaal zijn geschoven, waarschijnlijk van gepolijst aluminium. Zulke kappen zijn erg prettig voor de ogen bij het voeren van de visjes, want reken maar dat niet afgeschermde tl-buizen aardig verblindend zijn! Volgens Hildo zorgen de kappen er ook voor dat een gedeelte van de lampwarmte richting het aquariumwater gaat. In de zomer is dat geen voordeel, maar in de winter bespaart dit waarschijnlijk iets energie doordat het het water op temperatuur helpt te houden.

 

15 december 2014. Lichtkleur en de adder onder het gras

De Juwel lichtbak wordt compleet geleverd met twee nieuwe tl-buizen in de lichtkleur 'Day'. Die kosten los iets van 25 euro per stuk, da's dus aardig van Juwel... of is nooit iets gratis en zit er nog een addertje onder het gras?

Geniepig!

Eerst moet u weten dat de Juwel lichtbak, wat Hildo ervan begrepen heeft, speciale Juwel tl's nodig heeft. Gewone tl's schijnen niet te passen. Dit komt neer op geforceerde klantenbinding en daar houdt Hildo niet van. Dan zet Hildo de lichtbak aan en schrikt van het resultaat! Tjongejonge, wat zijn die 'Day' lampen afgrijselijk wit zeg. Doordat het licht op groene planten schijnt, lijken de planten wel gifgroen. Het komt volledig onnatuurlijk over en is werkelijk geen gezicht!

Het is tamelijk flauw van Juwel om twee van dit soort 'Day' lampen bij de lichtbak te leveren. Het kan haast niet anders of het is de bedoeling om op deze manier nog meer omzet te genereren want vrijwel iedereen zal iets anders willen, tenzij hij of zij volledig kleurenblind is. Hildo houdt er een nare smaak aan over. Het betekent dat hij alweer in de, reeds aardig geslonken, portemonnee moet grijpen en dat de prijs van een losse vervangende lichtkap meer kost dan de helft van een nieuw compleet aquarium. Hildo heeft besloten dat, als hij ooit een nieuwe bak aanschaft, het geen Juwel meer zal worden.

Phillips Aquarelle

Hildo had 2 x 38W Phillips Aquarelle in de bak zitten, die goed voldeden. Al wel een paar jaar oud en dus niet zo fel meer. Natuurlijk zal 54W vast meer Lumen geven dan een oude lamp van 38W. Wat voor lichtkleur de Aquarelle was weet Hildo niet, maar in ieder geval was het stukken minder wit dan de nieuwe Juwel Day tl-buizen.

Lichtkleur soorten van Juwel

Gewoon daglicht is iets van 6500 Kelvin.

Juwel Day - 9000 Kelvin (!)
Juwel Colour - 6800 Kelvin
Juwel Nature - 4100 Kelvin

Nogmaals twee losse tl-buizen besteld

Jammer hoor, maar er zit niets anders op. Nogmaals 50 euro voor twee Juwel Colour tl-buizen, online besteld. Waarom Hildo niet één enkele buis koopt? Vanwege de verzendkosten, want als één andere kleur nogmaals in een foute lichtkleur zou resulteren zou hij nogmaals... Enfin, u kent het wel. De 4100 Kelvin tl-buis is misschien te gelig van kleur. Hoe hoger het Kelvin getal, hoe blauwer het licht, Hildo neemt het 25 euro-risico niet.

 

29 december 2014. Claus, een decennium in de bak!

U kent Claus vast nog wel, de Synodontis Aterrimus. Misschien is het toch een Synodontis Eupterus? Hildo beraadt zich er nog op. De juiste soort determineren kan soms best lastig zijn. De Eupterus zou geluid kunnen maken als hij verstoord wordt, maar Hildo heeft Claus nog nooit gehoord.

Tien jaar

Hildo heeft precies tien jaar geleden, december 2004, dit aquarium gekocht en opgestart. En Claus en Bernhard zijn begin januari hun leven als superklein visje in het aquarium begonnen. Broer Bernhard al weer jaren dood, sinds 2006, maar Claus is er nog steeds. Het is een tamelijk imposante, maar bijzonder vreedzame, schichtige reus die altijd achter het houtblok ligt als een gezonken onderzeeër. Wanneer Hildo hem voert, elke dag achter het houtblok, zwemmen met name de Corydoras Leucomelas over hem heen, recht voor z'n bek langs, maar ook de Corydoras Panda en de Roodkopzalmpjes zijn niet bang voor hem. Claus blijft altijd stoïcijns, geeft geen krimp. Behalve wanneer een Corydoras brutaal onder z'n lijf zit te grazen en hij niet goed op de bodem kan liggen. Dan lijkt er íets van irritatie te zijn. Evengoed, een serieuze uitval heeft Hildo nog nooit gezien. In het donker wordt Claus actiever, maar voor een leuk door de bak zwemmende vis  wanneer de lampen aan zijn, kunt u wellicht beter iets anders kiezen dan een Synodontis.

 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...