Waterwaardes


 BACK 

 HOME 

Hildo heeft de waterwaardes van zijn aquarium nauwkeurig bijgehouden in een Excel bestand. Klik op de onderstaande link om het bestand te openen. Deze werkt helaas alleen als u Microsoft Excel op uw computer hebt geÔnstalleerd.

Waterwaarden.xls

Bijzonder handig vindt Hildo dit overzichtsstaatje, welk hij ergens op internet heeft opgeduikeld. Het laat duidelijk de verhouding zien tussen de KH, PH en CO2, Verrekte handig vindt Hildo.

Waarom? 

Een goede CO2 waarde is belangrijk voor een goede plantengroei. Een goede plantengroei is belangrijk voor de productie van zuurstof die planten maken uit licht. Visjes hebben zuurstof nodig om te kunnen ademen. Planten hebben behalve CO2 eveneens voeding nodig om goed te kunnen groeien. Een (giftige) stof genaamd nitriet wordt veroorzaakt door vissenpoep! Da's mooi want de bacteriŽn in het aquariumfilter zetten deze nitriet om in nitraat, en nitraat is weer voeding voor de planten. Misschien stelt Hildo het wel een beetje simpel voor maar dit is wel waar het ongeveer op neer komt. Zo helpt het aquarium zichzelf stabiel te houden. Toch moet er regelmatig water ververst worden want de hoeveelheid water in Hildo's aquarium (in elk aquarium) is veel te weinig in verhouding tot het aantal vissen wat er rondzwemt om tot een volledig stabiele biotoop te kunnen komen. Hildo ontkomt er aldus niet aan om af en toe gedeeltelijk het water te verversen om de leefomstandigheden op een goed peil te houden.

 

Nog eentje. De Redfield ratio. Dit houdt in dat er een verhouding moet bestaan tussen de hoeveelheid fosfaat en nitraat. De laagste is 1:10 (1 deel fosfaat op 10 delen nitraat), het hoogste is 1:22. De perfecte Redfield ratio is 1:16.