Hildo's Mercedes 280 SE!
Mag het een kilometerje méér zijn?

 Back to Autoindex    Page 1    Page 2    Page 3    Page 4    Onderhoud   

22 december 2010

Vorig jaar december is de wagen aangeschaft, dat betekent dat er in 365 dagen bijna 24.000 km onder de wielen zijn doorgerold. Hildo wilde u het plaatje, hierboven met de stand van 400.000 km, geschoten tijdens een nachtelijke rit, niet onthouden. Enne, still going strong hoor!

 

8 januari 2011. Deukje

Als u ergens heen moet en op tijd staat, dan heeft u wat minder geduld met haperende voitures dan gewoonlijk, u kent het fenomeen wellicht. De Mercedes stopt met stationair draaien terwijl Hildo de ramen ijsvrij aan het maken is, dat doet ie nooit, ook niet met zeer strenge vorst. Iets met het gas? Dan maar op benzine... zelfde verhaal, eerst lopen en dan langzamerhand een steeds verder dalend toerental tot de motor afslaat, tussentijds gasgeven om het toerental omhoog te krijgen, wil niet. En vervolgens helemaal niet meer willen starten, op gas of op benzine. Dan vol gas op LPG, was altijd een goede methode bij Hildo's 1967 230S, maar niet bij een 280 SE. Een flinke backfire in het inlaattraject en, klik, Hildo's geduld blijkt eindig..

Een deuk en een bakkie koffie later start en loopt de Mercedes weer voorbeeldig op zowel benzine als LPG. Hoe kan het hè?

 

23 januari 2011. Kleppen stellen bij 402.669 km

10.000 km gereden, dus de kleppen moeten gesteld. Om te voorkomen dat Hildo in de war raakt tijdens het kleppen stellen, 'is die klep nu gesteld of niet?', biedt een tekening uitkomst. Een papiertje met de schematische voorstelling van het blok en de kleppen is alles wat u nodig heeft. Elke keer dat u een klep gecheckt / gesteld hebt, zet u een 'okay' teken. Werkt efficiënt, want op deze manier kunt u elke klep stellen waarbij de nokkenas toevallig net goed staat. Er eentje vergeten doet u gegarandeerd niet.

Twee kleppen niet te stellen

De stelbouten van de twee achterste uitlaatkleppen zijn niet te verdraaien. Hildo haalt z'n schouders op en brengt de wagen naar de garage. De monteur demonteert de klepbediening/tuimelaars om de stelbout te verdraaien. Ze zaten alleen een beetje erg vast, de kleppen zijn gesteld en het is alweer klaar. De monteur zet tevens de inlaatkleppen op 0,15 mm, in plaats van de 0,10 mm die Hildo aangehouden heeft. 0,10 mm is voor benzine, op LPG is 0,15 mm beter, meent de monteur. Hij weet het vast beter dan Hildo. Kosten? 48 euro. Voorlopig kan de wagen weer even vooruit. Binnenkort nog wel de olie verversen, maar pas als het weer wat beter is.

 

18 maart 2011. Olie verversen bij 406.268 km

De laatste keer is de olie ververst bij de kilometerstand 377.200. Dat betekent dat er inmiddels 29.068 km gereden zijn sinds de laatste olieverversing. Mercedes zelf geeft aan dat de motorolie iedere 10.000 km ververst dient te worden.

Aha! Nalatig onderhoud! 'Welnee', zegt Hildo, 'Een automotor op LPG heeft niet de interne vervuiling van eentje op benzine'. Olie 'slijt' wel, de dopes raken uitgewerkt, maar ook daarvoor is Hildo niet al te bang. De wagen verbruikt ruim 1 liter op 2000 km, dus sinds de laatste olieverversing is er in totaal ruim 15 liter verse olie toegevoegd. Hildo's Volvo heeft helemaal geen olieverversing gezien in ruim 50.000 km en de wagen deed het ook bij het afscheid nog prima. Hildo kent veel meer mensen die nauwelijks verversen en problemen zijn er nog nooit geweest. Ook deze Mercedes 280SE loopt nog net zo als toen Hildo hem kocht en het olieverbruik is in de tussentijd niet toegenomen. Zo vaak olie verversen als de fabriek voorschrijft? Leuk voor de werkplaats, maar het is niet nodig als u de wagen in normale omstandigheden gebruikt. Daar is, in ieder geval Hildo, vast van overtuigd. Als u het niet vertrouwt lekker gaan verversen hoor!

 

Oliefilter

Voor de eerste keer wordt het oliefilter vervangen. Het is hetzelfde ouderwetse systeem als bij Hildo's oude 230S. Een filterhuis met een los filter element.

 

16 april 2011. A man and his exhaust

Een uitlaatgeluid dat langzaam verandert is een teken aan de wand. Geen goede, want over het gaat het geld kosten. Ach jee.

 

De oude opgevreten Michelins!

Over de oude voorbanden is wel iets te melden. Hildo kocht deze Mercedes met vier nieuwe Michelin Energy Savers erom. Nu, 35.000 km verder, zijn de voorbanden aan het eind. Beide banden zijn aan de buitenkant afgesleten, de rechter erger dan de linker. En dat alles ondanks het uitlijnen na de montage van het nieuwe stuur en de spoorstangen, nu een jaar geleden.

Iets goed mis

Wanneer uitlijnen niet helpt en de wagen evengoed naar rechts trekt en de banden opvreet is er is goed mis. Wat, weet Hildo niet, maar lekker is het in ieder geval niet. 'Waarschijnlijk heeft de wagen ooit een flinke tik gehad', speculeert hij. Maar binnenkort gaat Hildo zelf wel even wat met de spoorstangen aan het draaien, uiteraard op gevoel. Hij is benieuwd of het dan beter rijdt en of uiteindelijk de banden wel een normaal slijtagepatroon gaan vertonen.

Achterbanden

De achterbanden zijn nog redelijk en komen de aanstaande APK wel door. Er zit nog wel 15.000 km in, schat Hildo. In dat geval zouden de achterbanden het 50.000 km volgehouden hebben. Niets mis mee.

 

26 juli 2011. Opvallend in de Ardennen

'Soms bijzonder kleine toiletpotten daar', meent Hildo.

 

5 augustus 2011. Kleppen stellen

412.337 km. op de teller. Dat betekent dat er weer 10.000 km gereden is en derhalve is het hoog tijd om de kleppen te stellen. Alle kleppen blijken nog voldoende speling te hebben. Dàt had Hildo niet verwacht, zeker niet omdat er de laatste tijd op de snelweg toch harder gereden is dan de 100 km/h die Hildo normaal aanhoudt om de kleppen te sparen. Ditmaal heeft Hildo regelmatig met 130 km/h over de snelweg gezoefd en toch is het goed gegaan met de kleppen.

Bougiekabel volgorde

Alle zes bougiekabels dienen verwijderd te worden, anders kan het kleppendeksel er niet af. Loshalen gaat prima, maar terugplaatsen kan puzzelen worden. Hildo lost dit op door een papiertje met een nummer aan elke bougiekabel vast te plakken met plakband. Van voor tot achter gaat het van 1 t/m 6. 'Superhandig hoor', meent Hildo.

 

26 augustus 2011. Kut uitlaat!

Hildo belt of de Klarius uitlaat onder de auto zit en de APK klaar is. Het eerste wat de man zegt, die aan de Mercedes gewerkt heeft: 'Wat een kut uitlaat zeg'!

Dat is een duidelijke bewoording, die geen twijfel laat bestaan over de pasvorm van dit nieuwe dempingssysteem.

Nitwit monteur?

'Ach, denkt u, één of andere nitwit die niet sleutelen kan'. 'Ha, ha', denkt Hildo, 'u weet niet wie deze man is'. Ernst-Jan Wekema is niet alleen eigenaar van garagebedrijf E. J. Wekema te Yde (Drenthe), maar hij bouwt, en racet, al dertig jaar zijn eigen racewagens en heeft zelfs zijn eigen Wekema Racing Team. Behalve aan zijn eigen stockcar, schroeft hij ook aan die van zijn dochter en zoon. Zowel pa, dochter als zoon zijn allemaal rooddakkers, dat zou u wat moeten zeggen, tenminste als u verstand heeft van stockcar racing. Niet dat Hildo er veel van af weet hoor.

Gefundeerd oordeel

Als Ernst-Jan zegt dat het een kut uitlaat is, dan moet dat wel zo zijn. Beugels dienden verlast te worden en de uitlaat verbogen om het te laten passen, dat hoort niet zo. Hij zit er nu redelijk, maar niet perfect onder. Stukken stiller is de Mercedes nu wel weer, maar de originele was stiller.

 

Voorzien van nieuwe APK

Uitlaatmontage, nog wat klein materiaal, remleidingen geschuurd en getectyleerd en een nieuw knipperlicht glaasje rechts voor. Alles met elkaar 304 euro. Dus plus de 508 euro die de complete uitlaat gekost heeft komt deze APK op 812 euro.

Flink bedrag, en uiteindelijk een beetje een tegenvallertje. Nu maar hopen dat de Mercedes het voor langere tijd weer probleemloos doet.

Hoger onderhoud dan aanschaf!

De aanschaf van deze Mercedes was 2750 euro, minder dan twee jaar geleden. De totale onderhoudskosten zijn nu 2756 euro, binnen twee jaar dus meer onderhoudskosten dan wat de wagen tijdens aanschaf gekost heeft. Goedkoop rijden zo'n oldtimer? Leuk discussiepunt tijdens een verjaardagsfeest, maar niet voor Hildo. Al sinds zijn zestiende weigert hij op bezoek te gaan bij jarige mensen.

 

20 oktober 2011. Backfires en start ellende

Dat klinkt niet goed. En al helemaal niet als u achter het stuur van een dergelijke wagen zit, verzekert Hildo u. Met wat vochtig weer loopt de auto niet altijd direct op alle zes cilinders. Gas geven op zo'n stotter-moment is zeer onverstandig  met de 280SE, want dat geeft een flinke backfire in het volumineuze inlaattraject. Op benzine rijden wil overigens niet meer. Of dit met de backfire te maken heeft (wat heel goed kan) of dat er iets anders mis is, weet Hildo niet.

Alles nieuw: 150 euro!

U kent Hildo, halve maatregelen nemen is niets voor hem, dus hij bestelt on-line (7,50 verzendkosten) een setje NGK BP6ES bougies (18 euro), zijn favoriet sinds 1980 want hij heeft nog nooit een voertuig gehad waar ze het niet goed in doen. Dan nog een set van zeven nieuwe Beru bougiekabels (70 euro). Erg dunne, goedkope 7 mm Taiwan-kabeltjes lijken het, wel voor een stevig prijs... En dit is nog goedkoop ook, want 120 euro betalen voor een set lukt ook. Universele bougiekabels gebruiken kan in dit geval niet, de aansluitingen zijn 'design Mercedes'. Dan nog een Beru verdelerkap (46 euro) en een Beru rotor (8,50 euro). De Mercedes is straks weer helemaal top. De vorige keer is het hele spul vervangen vlak voordat Hildo de wagen kocht, de rekeningen waren erbij. Dat is minder dan drie jaar geleden. Over de kwaliteit van de verdelerkappen van het merk Beru twijfelt Hildo. In zijn 1967 230S heeft hij ook regelmatig Beru componenten gehad en ook bij die wagen was (te) vaak vervangen noodzakelijk. Bougiekabels en een verdelerkap zouden het langer goed moeten doen dan drie jaar. En nu? Nu de handel nog monteren!

 

Bougiegat

Een kijkje naar binnen. De bougie is gedemonteerd, maar erg schoon ziet het er nog niet uit. Gelukkig zit het vuil dusdanig vast dat het er met een compressor niet uit te krijgen is: dan gebeurt er tijdens bougietje verwisselen ook niets mee. U ziet de zuiger zitten.

 

Bougiemontage

Deze foto voegt weinig toe, maar Hildo vindt een smakelijke bougiefoto best de moeite waard om hier te plaatsen.

 

Klaar!

Om de bougiekabels optisch strak neer te leggen, valt tegen. Ook het kleurtje van de kabels, stemmig zwart, vindt Hildo niet bijzonder. 'Gele zijn veel mooier', meent hij. U moet weten... op zijn 230S had hij hippe gele 7 mm custom Harleykabels.

              _____________________________________________

 

Koelvloeistofprobleempje?

Wat denkt ú als u de dop van uw radiateur verwijdert en aantreft wat op de foto hierboven afgebeeld staat? Hildo denkt: 'Da's niet helemaal lekker'. Het is een schuimachtig bruine drab die zich verzamelt bij de dop.

Vorig jaar is de radiateur met een water/azijnverdunning gevuld omdat de koeling in de zomer onvoldoende was. Azijn lost allerlei zaken op, dus mogelijk ook kalk of andere verstoppingen. Hildo heeft er toen een paar dagen mee rond gereden alvorens het zure spul te hebben afgetapt. Daarna heeft hij nog een keer met schoon water gespoeld en vervolgens de radiateur weer gevuld met nieuwe koelvloeistof. Misschien is er toch nog wat zuur achtergebleven. Binnenkort nogmaals spoelen met schoon water alvorens nog een vulling nieuwe koelvloeistof er tegen aan te gooien.

Leo en de lekke koppakking

Hildo kijkt eens op zijn gastenboek, en kijk eens aan: Ene Leo, een admin van campertechniek.eu, die aardig schijnt te weten waarover hij het heeft, schrijft een berichtje. Volgens deze man lijkt de hierboven afgebeelde foto verdacht veel op de symptomen van een licht lekkende koppakking. Gecondenseerde uitlaatgassen in het koelwater schijnen deze bruine drab te kunnen veroorzaken. Om foute diagnoses uit te sluiten, is een trip naar een garage waar men in het bezit is van ´snuffel-apparatuur´ voldoende. Met deze apparatuur kunnen uitlaatgassen in koelvloeistof gedetecteerd worden.

Hildo en de lekke koppakking

Leo's verhaal ligt niet eens in de buurt van Hildo's conclusie, maar het is niet de eerste keer dat Hildo's denkwijzes een verkeerde afslag nemen. U bent vast blij dat hij geen chirurg geworden is. Als het inderdaad een lekke koppakking betreft moet de kop eraf, gevlakt, en een nieuwe pakking gemonteerd. Aan een dergelijke expeditie gaat Hildo zelf niet beginnen en de Mercedes naar de garage brengen wordt duur. Misschien is ie helemaal niet lek, maar gescheurd. Dat heeft Hildo meegemaakt met zijn 230S. Als een kop goed lekt, iets waar Hildo helaas óók al ervaring mee heeft, dan is de motor voor u het weet aan de kook. Wat dat betreft valt het, tot nog toe, mee. Maar de wagen heeft al tijden last van warmte. Met het koelere weer van dit moment gaat het gelukkig beduidend beter. 130 kilometer constant op de snelweg is momenteel geen probleem.

Hildo's oplossing

Met deze 280SE wil Hildo niet dezelfde kant uit als met zijn 230S, waarbij de onderhoudskosten niet een beetje maar volledig uit de hand liepen.

De oplossing is simpel. Kent u de uitdrukking buigen of barsten?

 

7 februari 2012. Starten met -15 graden

De weersverwachting voorspelt niet veel goeds, dus 300W kacheltje bij de motor in, slaapzak over de motor heen en om 11 uur 's avonds het kacheltje in het stopcontact. Dan doet ie het 's ochtends vast. De Mercedes doet het inderdaad, maar slechts een paar minuten. Het toerental loopt langzaam verder naar beneden,  totdat de motor uiteindelijk afslaat. Gas geven helpt niet, Hildo zit niet te wachten op een verwoestende backfire. Opnieuw starten zorgt er alleen voor dat ie vrijwel direct weer afslaat. Warm water over de verdamper is, net zoals de vorige winter, geen oplossing. Hildo neemt gedwongen een vrije dag en hij twijfelt steeds meer aan de winterse betrouwbaarheid van deze S-klasse.

Garagist

Vandaag de auto naar de garage gebracht om de kleppen te stellen, en misschien vinden ze daar ook nog wel iets anders om de auto beter laten starten... zoals een reparatie van de backfire-schade zodat de wagen weer op benzine lopen kan.

Motorfiets

Vroeger reed Hildo de hele winter door met de motor. Nu ziet hij dat niet meer zitten. Gladheid, kou en 30 jaar oude handschoenen waaruit de voering verdwenen is. Met jeugdige overmoed toch maar met -15 de startknop van de BMW K1100 motorfiets indrukken. De voorgeschreven 20W50 olie is een hele dikke voor deze temperaturen. Verder dan een paar plof geluiden komt de BMW niet. Heel erg vindt Hildo het niet eens, want met -15 motorrijden is alleen voor èchte bikkels.

 

14 februari 2012. Verbruik 1:4,83

450 km rijden betekent normaal gesproken een verbruik van iets minder dan 1:5.4, en 1:5.4 is het hoogste verbruik dat Hildo ooit heeft gehad. Op de snelweg is 1:6.2 of 1:6.3 met rustig rijden geen uitzondering. Ditmaal stopt de wagen er mee met 406 kilometer op de dagteller. Gastank leeg. Verbazingwekkend, want dat betekent dat de Mercedes in recordtijd 84 liter LPG heeft weggeslurpt. Het verbruik komt daarmee op 4.83 km op een liter. Een iets hoger verbruk in de winter is een feit, maar dit is exorbitant veel. Of het te maken heeft met de verwijderde luchtmassameter? Hildo is benieuwd wat de volgende verbruiksmeting zal zijn.

Superzuinig gereden komt de volgende meting op 1:5.4, het had minimaal 1:6 moeten zijn. Er is iets niet goed gegaan bij de vorige reparatie, dat is duidelijk.

Wegenwacht

De auto liet Hildo dus al na 406 kilometer in de steek. Wat te doen? Gelukkig is hij al sinds 1981 lid van onze Wegenwacht en nu zijn er mobieltjes. Een paar kilometer slepen naar de pomp, met de pook in neutraal, en het leed is alweer geleden. De man van de Wegenwacht, helaas inmiddels een bekende van Hildo, heeft thuis nog wat van die luchtmassameters liggen. Hildo moet hem maar eens met een bezoekje vereren zodat de wagen het ook weer op benzine doet. Afslepen is leuk, maar op benzine kunnen overschakelen is nog leuker.

Enne...gaat ie nog een beetje met die Mercedes, Hildo? 'Tuurlijk!'

 

3 maart 2012. Weer panne!

Hildo heeft vandaag een afspraak in Rotterdam, maar de Mercedes beslist anders. Een kilometer buiten het dorp loopt de wagen op vijf cilinders. Hildo's liefde/haat verhouding met de auto slaat behoorlijk door, en u weet wel waarheen. Bougie verwisselen helpt niet en Hildo moet noodgedwongen zijn afspraak afzeggen. Uitermate vervelend.

 

5 maart 2012. Reparatie én weer op benzine!

Met inmiddels 425.899 km op de klok wordt Hildo's Mercedes onder handen genomen door HJ. Waar Hildo's eigen garagist het niet lukte om de wagen weer op bezinzine te laten lopen: 'waarschijnlijk iets mis met de benzinepomp', is HJ's diagnose een lege benzinetank. Tjonge. HJ vervangt de achterste bougiekabel, checkt voor de zekerheid de kleppen en meet de compressie. De compressietest verraadt dat de motor, wat dat betreft, nog in uitstekende staat verkeert. Tevens wordt een valse lucht-probleem opgelost, iets wat ook al onopgemerkt bleef door Hildo's eigen garagist. Een nieuw aluminium plaatje wordt gemonteerd en na de tank te hebben voorzien van wat benzine loopt de wagen zowaar ook weer op deze brandstof. Deze man is een èchte monteur! Nu is Hildo benieuwd naar het LPG-verbruik.

Eigenbouw auto

Dat HJ niet alleen aan Mercedessen kan sleutelen, verraadt het plaatje hierboven. Hij is bezig zijn eigen auto te bouwen, een driewieler met een 1000cc Moto Guzzi blok er voor op. Het heeft wel wat van een Lomax, maar dat is het niet. Geen bouwpakket. Het ding dat hij bouwt (Hildo heeft de naam jammer genoeg niet onthouden) heeft HJ wel eens in het echt gezien. Hij heeft toen wat maten opgenomen en vervolgens is het een kwestie van 'Ach, je koopt wat ijzer en gaat er mee aan de gang'. Alles ziet er netjes afgewerkt uit. De wagen wordt uiteindelijk bekleed met aluminium. November 2011 mee begonnen en het project vordert vlot. Petje af!

30 maart 2012 - Het gasverbruik na reparatie

Hildo rijdt weer regelmatig met de motor, maar nu zijn er toch twee tanks met LPG leeggereden. Verbruik is 1:5.4 van de eerste en 1:6.1 van de laatste tankvulling. Dat betekent dat HJ het verbruk weer teruggekregen heeft naar het normale niveau. Het verschil in verbruik zit 'm in het soort traject. Kleine stukjes en de wagen loopt stukken royaler dan op de snelweg tijdens cruisesnelheden van zo'n 120 km/h. Kortom, alles is weer picobello!

 

                      ___________________________________

 

432.633 km. Groot onderhoud - door HJ

Groot onderhoud 21 augustus tot 15 oktober 2012

De APK is inmiddels verlopen. Hildo laat daarom de Mercedes schorsen, voordat er een prent binnenkomt. 'Ach, die goeie ouwe tijd', mijmert Hildo. De tijden zonder APK betekende lekker doorrijden totdat de auto ècht uit elkaar viel, of u door de politie van de weg geplukt werd. Helaas, die tijden zijn voorbij. Een fikse APK-bekeuring is jammer geld en het kan beter geïnvesteerd worden in nuttige zaken als onderhoud. Behalve de APK, staan er nog wat dingetjes op het verlanglijstje. Hildo brengt zijn auto weer naar HJ, maar HJ will geen stress. Dat hoeft ook niet want Hildo heeft ander vervoer, zijn Dax mini-motor. Dus heeft HJ alle tijd de wagen het noodzakelijke onderhoud te geven en de APK te regelen. Bijna twee maand verder en Hildo kan de auto weer ophalen. Wat er aan gebeurd is, ziet u hier.

Verbindingsstang stabilisator achteras

Het hele onderstel van de wagen rammelt dat het een lieve lust is, al vanaf het moment dat Hildo de wagen kocht was het niet lekker. HJ vervangt de verbindingsstangen van de achteras-stabilisator. Als deze zijn versleten, begint de achteras te rabbelen. Als er nieuwe op zitten, is de achterasophanging zomaar fluisterstil.

 

Nieuwe schokbrekers voor links & rechts

De oude dempen nog wel, maar het rubber is uitgesleten en er zit, duidelijk zicht- en voelbaar speling op de oude exemplaren. En dat rammelt. Nieuwe erop dus. Mooi blauw is niet lelijk.

Fuseekogels links & rechts

Eraf met die ouwe en frisse strakke nieuwe erop. Ook hier en daar nog wat hoezen vervangen, begrijpt Hildo.

 

Remschijven rondom

Paar jaar terug erop gezet. Voor waren ze al tijden zo krom als een hoepel en Hildo had voor 85 euro al twee nieuwe voor gekocht, achter vond HJ ze ook slecht: Weg ermee, alles nieuw.

Revisiesetjes remklauwen.

Hildo weet niet meer hoeveel remklauwen niet meer lekker waren, maar er is wat gepolijst en er zijn nieuwe revisiesetjes gemonteerd. Van één klauw is de afgebroken onluchtingsnippel gerepareerd.

Remleidingen links & rechts

Aan beide zijden zijn nieuwe remleidingen gemonteerd. Ook achteraan is een stuk remleiding vernieuwd

Kleppen gesteld

Een steeds terugkerend fenomeen en het móet gebeuren. Een paar stonden er aan de strakke kant, nu staan ze weer allemaal goed en kan de wagen weer 10.000 km verder. Zelf doen lukt niet, Hildo heeft geen goede sleutel.

Carter ontluchtingsslang naar luchtfilter

Was kapot, nieuwe erop.

Krakende deur gerepareerd

'KRAK' zei de deur aan bestuurderszijde als Hildo hem opende, al jaren lang. Dat komt het luxe limousinegevoel niet ten goede. HJ merkte het ook en heeft de losgeraakte deurhouder vast gelast. Heerklijk soepel opent de deur nu en hij sluit als een kluis.

Raamslinger vastgezet

Die viel er telkens af. 'Knap lullig als je een keer de plomp in rijdt', aldus HJ. Ongevraagd even vastgezet, want HJ sleutelt aan de wagen als ware het zijn eigen.

Hemeltje vastgezet

De hemel, die van de auto wel te verstaan, viel bij de achterruit naar beneden. Hildo had al een keer geprobeerd 'm vast te zetten met Bison montagekit. Ging toch weer los. HJ vindt de loshangende hemel niets en fikst het probleem met een schroef. Perfectie zit in de details.

Benzinepomp

De benzine raakt op, ondanks dat er niet op benzine gereden wordt. HJ vervangt daarom de slang die aan de benzinepomp zit en het lijkt goed... totdat Hildo er achter komt dat de slang op een andere plaats lekt. Als de wagen stil staat is het goed, maar op het moment dat de motor loopt werkt de benzinepomp ook en zet daarmee de benzineleiding onder druk. En dán lekt ie. Binnenkort kruipt Hildo zelf nog eens onder de auto in een poging een slangetje te vervangen, no problemo.

 

HJ's driewieler Guzzi

En hoever is HJ nu met zijn eigenbouw auto? Nog niet af, maar het vordert gestaag en binnenkort hoopt hij de eerste proefrit te kunnen maken. Net als bij alle eigenbouw voertuigen dient het eerst helemaal opgebouwd te worden om zeker te weten dat alles past. Daarna kan ie weer uit elkaar en krijgt ie de finishing touch met lak, chroomwerk en dergelijke

Engels wiel

HJ heeft veel gereedschap, ook spul dat u niet in iedere werkplaats tegenkomt. Zo zag Hildo een zelfgemaakt 'Engels Wiel'. Dat is een constructie om plat plaatwerk rond te maken. U ziet het aluminium kontje aan het voertuig. Heeft HJ zelf gemaakt. Beetje hobbelig nog, maar hij zit in een leerproces. Ook heef hij al wat spatborden gemaakt. 'Kopen kan altijd, maar zelf maken is veel leuker', aldus HJ. Ook daarvoor heeft hij, behalve z'n Engels Wiel, een speciaal apparaat, een soort van krimpwerktuig, omdat wanneer een spatbord een bocht maakt de randen korter gemaakt moeten worden, anders komt er geen ronding in. Behalve krimpen kan het apparaat ook materiaal uitrekken.

 

Installatie nieuwe thermostaat

Alvorens K-Seal toe te voegen, gaat Hildo eerst over tot de installatie van een nieuwe thermostaat. Kwestie van drie boutjes en de koelwaterslang even los en weer vast schroeven, da's goed te doen. De themostaat is online aangeschaft via Handelsonderneming Bogaert te Horst. Deze man heeft een goed werkende website, www.SterOnderdelen.nl, de prijzen zijn redelijk, 9 euro voor een thermostaat die open gaat bij 87 graden, en Hildo werd zelfs nog even gebeld omdat er iets mis ging met de verzending. Aardige kerel, en dat mag u best weten.

 

Toevoegen K-Seal

Even zeer goed en lang schudden, de gebruiksaanwijzing staat op het flesje, en vervolgens de inhoud van 236 cc in de radiateur gieten. Het lijkt wel chocolademelk met kleine stukjes erin, maar het is, volgens het opschrift op het flesje, zeer milieuonvriendelijk spul. Nood breekt wet, maar wellicht is het beter om niet aan uw vingers te likken tijdens de bijvulprocedure. Na het vullen met K-Seal is het een kwestie van starten en de motor laten draaien en de reparatie zal, als het goed is, automatisch verlopen. Hildo gaat een stukkie rijden.

 

29 december 2012. High Speed = High Temp?

Tijdens normaal gebruik komt de temperatuur mooi omhoog en houdt hem daar, de thermostaat doet zijn werk. Er is bij normaal rijden niet langer iets te merken van het te ver oplopen van de koelvloeistoftemperatuur, maar het is op dat moment buiten relatief koel. Vandaag, met een buitentemperatuur van rond de acht graden, gaat het gas erop en knalt Hildo iedereen voorbij tijdens een snelwegrit schommelend tussen de 140 - 150 km/h over een afstand van ongeveer 15 kilometer, want... een continue hoge snelheid is iets waar de Mercedes absoluut niet tegen kan.

K-Seal werkt!

Vóór de behandeling met K-Seal zou die 15 kilometer, veel korter zelfs, in combinatie met een tempo van rond de 145 km/h voldoende zijn om de koelwater(koelvloeistof) temperatuur snel richting het rode gebied te laten stijgen. Maar er gebeurt niets. De temperatuur loopt op tot maximaal 90 graden, niet verder. K-Seal werkt! Dat is iets wat Hildo niet had verwacht. Hoe het gaat bij zomerse temperaturen, dat is nog even een half jaartje wachten maar het lijkt allemaal buitengewoon gunstig.

 

3 februari 2013. HJ op de wielen!

Het gaat langzaam maar gestaag. Eigenbouw is veel werk, Hildo weet er alles van, en als de bouwer dan ook nog bijna alles zelf fabriceert, inclusief sommige gereedschappen, dan gaat het echt niet sneller. Dit is zeker geen kitcar. De aluminium beplating is voor een gedeelte gemonteerd, de rest moet nog gemaakt worden. De wielen zitten er inmiddels onder en een eerste korte proefrit heeft HJ al gemaakt. Het is natuurlijk van belang om te weten of alles een beetje functioneert, en het ging prima. 'Vlot met optrekken is ie', viel HJ op. Van een monumentaal motorvermogen is het 1000cc Guzzi blok niet voorzien, maar het lichte gewicht maakt natuurlijk veel goed. Het afbouwen zal nog wel wat tijd in beslag nemen, maar dit project is veel te leuk om het niet te volgen dus... Hildo houdt u op de hoogte!

 

2 April 2013. K-Seal werkt hoor Leo!

Toptechneut Leo mailde Hildo met een verhelderend verhaal omtrent de wisselwerking tussen thermostaten en het koelende vermogen van een radiateur.

K-Seal werkt

Leo betwijfelde of K-Seal wel daadwerkelijk werkte of dat de betere koeling aan de nieuw geïnstalleerde thermostaat zou liggen. De bovenstaande foto geeft duidelijk uitsluitsel: de bruine drab is volledig verdwenen en er hoeft ook geen/nauwelijks koelvloeistof meer bijgevuld worden. De kop lekt niet meer.

Leo en de thermostaat tech-tip

Deze wil Hildo u niet onthouden, want hij wist het zelf ook niet:

Wanneer een auto koelproblemen heeft, is het verwijderen van de thermostaat niet de weg tot meer koelend vermogen... Het systeem werkt iets anders dan Hildo dacht.

Als de motor koud is, is de thermostaat gesloten: er gaat geen koelvloeistof richting de radiateur. Echter, een thermostaat heeft twee kleppen! Een kleine klep, bovenop de 'steel', staat open als de grote gesloten is. Deze kleine klep laat koelvloeistof, via een by-pass kanaal, direct weer de motor ingaan. Op deze manier circuleert het in het blok en komt de motor snel op temperatuur. Op het moment dat de koelvloeistof warm wordt, gaat de grote thermostaatklep open en tegelijkertijd gaat de kleine dicht. Als de grote helemaal open staat, is de kleine helemaal gesloten en gaat alle koelvloeistof richting de radiateur, de koeling is dan maximaal. Op het moment dat u de thermostaat verwijdert, wordt het by-pass kanaal niet langer afgesloten en een gedeelte van de koelvloeistof zal daarom direct, zonder koeling, weer de motor ingaan. Dit is de reden waarom een koelsysteem zonder thermostaat slechter zal koelen dan wanneer de thermostaat wèl is gemonteerd. Weer wat bijgeleerd, met dank aan Leo.

 

5 mei 2013. Nieuwe olie op Koningsdag!

Of het nu Koningsdag of nog een laaste keer Koninginnedag is, Hildo weet het niet. In ieder geval gaat wel de vlag uit. Zo is Hildo wel. Hij weet ook dat de kilometerstand van de wagen op deze mooie dag 447.070 km is.

Genaaid door de overheid?

De Mercedes is voor de laatste keer voorzien van een volledige olieverversing. Dat weet Hildo omdat met ingang van 2014 de vrijstelling van de wegenbelasting een andere invulling zal gaan krijgen. Die is dusdanig dat Hildo's Mercedes niet langer belastingvrij op LPG over 's Heeren wegen mag zoeven. Want Hildo is geen oldtimerliefhebber, neen... Hij is misbruiker van Het Systeem!

Wat vindt Hildo er van?

Op zich een redelijke regeling, als het er om gaat de veelrijders uit hun belastingvrije oldtimer (youngtimer) te krijgen. De èchte liefhebber, die het niet om financieel voordeel gaat, kan nog altijd zijn wagen behouden... zonder de LPG installatie. Tegen een redelijke vergoeding van maximaal 120 euro wegenbelasting kan hij een heel jaar rijden, minus de drie wintermaanden. Maar dat geeft niet want zo'n automobilist rijdt toch nauwelijks, alleen op een mooie zondagmiddag een blokje om.

Was oldtimer rijden dan zo goedkoop?

Slaat u Hildo's onderhoudshistorie er maar eens op na, 5635 euro in iets minder dan 3,5 jaar. Het valt tegen. Erg jammer is de ruim 2000 euro investering in onderhoud sinds oktober 2012, die krijgt ie vast niet terug van de belastingdienst. Afgezien daarvan, als het zo vreselijk goedkoop zou zijn reed half Nederland in zo'n belastingvrije oldtimer.

Wat wordt het nu dan?

De Mercedes gaat weg en een andere S-klasse zit er niet in. Tot het einde van het jaar kan nog gereden worden, even afwachten hoe het met de APK verloopt. Uiteindelijk zal het een klein karretje worden met een minus fun-factor, net zo eentje als waar iedereen mee rondrijdt. Wel een ouwe natuurlijk, want een nieuwe valt ook buiten het budget. Maar, ga maar eens lopen en zie hoe lang u er over doet om zelfs maar 10 kilometer af te leggen. Dan is zelfs het meest onaantrekkelijke gebakkie een fantastische manier van uzelf verplaatsen! Op de weg wordt het wel een beetje saai met al die praktische hondenhokkie's, maar dat valt vast niemand op. Welnee.

 

5 mei 2013. Lage oliedruk door slecht overdrukventiel?

Als olie koud is, en dik, moet het toch snel genoeg door het oliefilter kunnen stromen. Als dat niet het geval is, gaat er een speciale overdrukklep open die de olie buiten het filter leidt zodat in ieder geval de oliecirculatie, noodzakelijk voor een goede smering, nooit in het gedrang komt.

Slechte terugslagklep?

Alweer is het Leo die Hildo op de hoogte brengt van het mogelijk aanwezig zijn van een terugslagklep in het oliefilterhuis, of eigenlijk de bevestiging van het oliefilterhuis. Als u het filter onder uw auto losschroeft, kunt u dit zien. In het midden komt de lange bout die het filterhuis tegen het motorblok trekt. Het gat verder naar rechts (zie de rode pijl) is het overdrukventiel. Hildo heeft met een schroevendraaier midden in het ventiel geprikt en de klep laat zich opendrukken en staat onder een stevige veerdruk die de klep weer mooi sluit. Er lijkt niets mis met de bypassklep.

Hoe is de oliedruk met nieuwe olie?

De oliedruk lijkt niet noemenswaardig hoger met de nieuwe olie. Met de oude Techno 15W40 olie van de Action lijkt uiteindelijk niet veel mis te zijn geweest. Vermoedelijk ligt de lage druk ergens anders aan. Oliepomp? Oliedruk sensor? Metertje? Hildo haalt zijn schouders op. Meer onderhoudskosten maken dan absoluut noodzakelijk is, economisch gezien, niet langer verantwoord. De herinvoering van de wegenbelasting voor oldtimers op LPG doet de gezamenlijke toekomst van Hildo en deze S-klasse de das om. Voorlopig draait de wagen nog uitstekend en lijkt nog lang niet aan zijn eind. Wat binnenkort wèl noodzakelijk is, is het afstellen van de klepspeling.

 

 

16 januari 2011. Eerste onderhoud van het jaar... een ruitenwisser!

Twee keer knapte de rechter ruitenwisser, tijdens het rijden, zomaar van de ruitenwisserarm. Om het ijzer van de ruitenwisserarm vervolgens over de voorruit heen te zien gaan is een vervelend gezicht, maar de schade valt mee. Het ruitenwisserblad zelf is er beide malen afgevallen en in de ruimte achter de motorkap terechtgekomen. Ruitenwissers hebben niet het eeuwige leven en gelukkig had Hildo, met vooruitziende blik, al een nieuw setje aangeschaft. Alleen de rechter wordt verwisseld, de nieuwe is van het merk AC Delco. De linker doet het nog goed genoeg.

 

16 januari 2011. Kartonnen thermostaat

U weet dat Hildo afgelopen zomer de thermostaat verwijderd heeft vanwege een klein thermisch probleem. In de winter, met een aantal graden onder het vriespunt, is er weer een thermisch probleem: De koeling doet het té goed. Vroeger ging het met karton, en dit werkt nog steeds. Wordt het warmer of kouder, het afgeschermde gedeelte van de radiateur eenvoudig wat verkleinen of vergroten door het karton omhoog of naar beneden te schuiven. Een ideale situatie is het niet want de motor, en kachel(!), komt wat langzamer op temperatuur. Bij hogere snelheden op de autoweg de thermometer in de gaten houden en zonodig uw karton aanpassen.

 

23 januari 2011. Carter ontluchting

De aansluiting van de carter-onluchting op het klepdeksel van deze auto is een ongelukkig systeem. Het klepdeksel verwijderen, noodzakelijk om de kleppen te kunnen stellen, is lastig omdat de ontluchtingsslang daarbij tegen het luchtfilter aankomt. Flinke ruk en knap, stuk is de ontluchtingsslang. Beter zo, zonder slang ontlucht ie prima en spuugt de ontluchting het inlaattraject/luchtfilterhuis niet vol olie. Wat olie op de buitenkant van het motorblok conserveert het metaal alleen maar. Het klepdeksel is nu stukken sneller te verwijderen!

Brandstofverbruik

De wagen loopt continu 1 op 5,5 op LPG. De 1 op 6 haalt Hildo helemaal niet meer. Toch wordt er nauwelijks harder gereden dan 100 km/h. Als u tamelijk veel rijdt, begint u het uiteindelijk toch te voelen in uw portemonnee. Zeker nu de gasprijzen aan de pomp gestegen zijn tot rond de 76 cent per liter, nu al de helft van een liter benzine. 'Hmmm', denkt Hildo, 'Mooi dat het binnenkort weer warmer wordt'. Zijn 125 cc Motor Dax, met een verbruik van 1:45, is niet te versmaden.

 

21 februari 2011. Bevroren verdamper?

Afgelopen nacht beetje vorst, iets van -6 misschien met een stevige wind. En alweer hetzelfde probleem als op 8 januari jongstleden. Gedurende de vorige winter had de Mercedes op geen enkel moment, zelfs met temperaturen tot -11 graden, een probleem. Ditmaal heeft Hildo meer geduld, het verwachtingspatroon is gedaald. Als u er vanuit gaat dat ie 'het misschien niet doet', dan is een weigering in ieder geval geen verrassing. Doet ie het wel, dan valt het weer mee. Wederom, zowel op gas als op benzine wil de auto niet starten. De oude truuk dan maar: Heet water over de verdamper. Het geeft een soort van sissend geluid vanuit de verdamper, misschien smeltend ijs? Helaas, starten doet de wagen ook na de warmwaterbehandeling niet. Veel doorstarten, maar goed dat de accu fit is, en uiteindelijk gebeurt er wat. Eerst één cilinder, 'pof, pof, pof', even later komen er langzamerhand wat meer bij. Het duurt even voordat de wagen op alle zes cilinders loopt. Misschien tijd voor nieuwe bougies of zo... of tijd voor warmer weer!

 

Nieuw & oud

Dat de linker het nieuwe filter is, is duidelijk. Eentje van AC Delco, met het nummer AC 6021 E, mocht het u interesseren. Bijzonder is de staat waarin het rechter filter verkeert. Het is sterk vervormd en het bovenste deksel, dat vast hoort te zitten, is los gedrukt. Het lijkt op overmatige druk in het filter door verstopping, of zou het toch iets anders zijn? Goed filteren heeft het vast niet meer gedaan. Bij de laatste olieverversing is het oliefilter niet vervangen en hoe lang het er ingezeten heeft, is niet te zeggen. Hoog tijd voor dit nieuwe exemplaar.

 

16 april 2011. Sportief geluidje zeg!

Het voorste gedeelte van de uitlaat is het probleem, de er afgevallen achterste demper lijkt nog redelijk. De twee pijpen die u hier ziet zijn aan het eind nogal dunnetjes, eigenlijk lijken ze meer op een gatenkaas. De Mercedes geeft nu een flinke brul, midden onder de auto, en dat haalt het luxe gevoel behoorlijk omlaag. Met brullende uitlaten op auto's heeft Hildo helemaal niets, dus hier moet wat aan gebeuren. Dat het een financiële aderlating wordt, is hem nu al duidelijk, maar lang doorrijden op deze manier is niet verstandig. Het wordt niets goedkoper wanneer hij de politie tegenkomt.

 

22 juli 2011. Nieuwe Michelins vóór

Bij de stand 410.659 km laat Hildo een setje nieuwe Michelin voorbanden, in de maat 195/65-15, monteren. 90 euro per stuk inclusief montage en balanceren.

 

26 juli 2011. Oververhitting in de Ardennen

Deze zomer gaat niet de boeken in als een geweldige. Relatief lage temperaturen en veel regen, maar goed dat Hildo nieuwe voorbandjes heeft. Deze dag is het dik twintig graden, ergens in de Ardennen. Bergje af en de temperatuur daalt, bergje op en de temperatuur gaat omhoog. Bij dit wat hogere bergje zelfs dusdanig dat het Hildo beter leek de wagen even aan de kant te zetten. Een paar druppels koelvloeistof liggen al onder de radiateur. Half uurtje later weer verder, niets aan het handje hoor!

 

28 juli 2011. Belachelijke toeren

Cruisen met 130 km, volgens de TomTom 125 km/h, over de snelweg en het blok draait bijna 4000 toeren. Hoog tijd om te schakelen, denkt u.

Foute gedachte, want de wagen staat al in de vierde versnelling en dat is de hoogste waarover deze automaatbak beschikt. Dit is wat Hildo stoort aan de 280SE, en reken maar dat dit ook meedraagt aan het relatief hoge brandstofverbruik. Dit toerental zou mooi rustig zijn voor een motorfiets en ook acceptabel voor een sportwagentje of een ander klein karretje, maar voor een S-klasse limousine vindt Hildo het ronduit belachelijk. Bij vergelijkbare nieuwe grote wagens liggen de toerentallen stukken lager.

 

20 augustus 2011. A man and his new exhaust

Een compleet nieuw uitlaatsysteem voor de Mercedes aangeschaft via ASD Automaterialen in Dokkum. Imitatie einddemper 111 euro, imitatie tussenstuk 173 euro, beide van het merk Klarius. De de prijs vindt Hildo erg meevallen. Verrot binnen twee jaar? U zult het zien. Los montagemateriaal rond de 25 euro. Dan nog twee originele Mercedes voorpijpen samen 199 euro, besteld via een lokale handelaar, en dat is schandalig duur. Imitatie waren ze niet te krijgen.

APK

Aangezien de wagen, naast een nieuwe uitlaat, ook dringend aan een nieuwe APK goedkeuring toe is, heeft Hildo besloten de wagen weg te brengen naar een garage. Ook de uitlaat laat hij er onder zetten; sinds de schuiver met de motorfiets vorige week heeft hij nog steeds gekneusde ribben en dat sleutelt toch wat minder.

 

Stockcar

Ernst-Jan rijdt zijn eigen stockcar even naar buiten voor de foto zodat u hem ook kunt bewonderen, da's aardig. Dat alléén een échte kerel in een roze racemobiel kan rondrijden, is duidelijk.

Rooddakkers

De grote vleugel op het dak, die er tijdens de race opzit, ontbreekt nu even. De kleur van de vleugel geeft de status van de rijder weer. Er zijn witdakkers (beginners), geeldakkers (gevorderd) en blauwdakkers (behoorlijk goed). Rood zijn de snelste heren / dames en, u raadt het al, iedereen van het Wekema Racing Team is rooddakker.

Motoren

Alle wagens van de familie Wekema zijn voorzien van Chevy Small Block V8 motoren, die allen flink onder handen genomen zijn. De roze van Enst-Jan is voorzien van een 421 blok, wat een 400 stroker is. Zoon rijdt rond met een standaard 400. Dochter met een 350, voorzien van een big bore & stroker krukas en derhalve goed voor 386 cubic inches. Meer dan 600pk is geen uitzondering en dat is best een hoop, meent Hildo.

Hildo ook een stockcar?

Nee hoor. Een ieder wordt in het leven gegrepen door een of meerdere interesses. Sommige mensen hebben écht pech en lopen nergens warm voor. Auto's zijn voor Hildo altijd meer vervoer dan iets anders geweest. Een grote auto is veel leuker dan een kleintje, maar het economische aspect wordt door hem niet uit het oog verloren. De kilometerkosten van een stockcar konden wel een smerig tegenvallen, vermoed Hildo.

                   _________________________________________

 

 

Schoonblazen

Als u geen compressor heeft, raadt Hildo u aan geen nieuwe bougies te monteren in dit dubbelnokker blok. Of u moet eerst een compressor aanschaffen. De bougies liggen erg diep en de hoeveelheid olie, straatvuil, etc. dat zich heeft opgehoopt rond de bougies, is aanmerkelijk. U wilt vast niet dat die troep de cilinder in valt als u een bougie verwisselt.

 

Het juiste gereedschap

Sleutelaanleg heeft Hildo niet, maar hij heeft ruim meer gereedschap dan de gemiddelde Nederlander. Behalve dat het juiste gereedschap zijn onhandigheid soms iets compenseert, kan het ook handig zijn op een moment als dit. Een losse 21 mm dop zit niet in een normale doppenset, maar Hildo heeft er eentje. Met een verlengstuk en een wringstang is het de perfecte combinatie om alle zes bougies probleemloos los te krijgen. Hildo's gewone bougiesleutel past hier niet en die goedkope T-sleutels met gewricht, van de benzinepomp of bouwmarkt, koopt ook ú maar één keer.

 

Bougieschroefje

De NGK BP6ES heeft een afschroefbaar dopje en dat dopje moet er af, anders passen de bougiedoppen niet. Een oud systeem. Er zijn vandaag de dag veel bougies waarvan het dopje niet meer te demonteren is. Voordeel is wel dat het dopje zich niet meer kan loswerken, want daar hebben ze een handje van. Maar op deze Mercedes zijn dat soort bougies, met vaste dopjes, niet te gebruiken.

 

Verdelerkap

Nieuwe rotor en verdelerkap, dus alles zit weer snor. De nieuwe bougiekabel spaghetti zit hier en daar een beetje krap, maar met een achtcilinder is het erger.

 

De bougies

Links de nieuwe NGK BP6ES. Dit is een prima bougie die in de loop der tijd in heel wat van Hildo's voertuigen, met goed resultaat, gemonteerd is geweest.

Rechts de Beru Ultra14-7DU. Deze Beru heeft minimaal 40.000 km en maximaal 65.000 km in de motor dienst gedaan op LPG. Een prima bougie blijkbaar. U kunt zien dat Hildo's Mercedes een slokje olie lust, maar toch heeft de bougie zich mooi schoon weten te branden zonder oververhittingsverschijnselen. 'Nog witter moet ie niet worden', denkt Hildo, 'dan kon het wel eens te warm worden'. Er is wat slijtage aan de centrale- en aan de massa-electrode te zien. Toch had de bougie vast nog heel wat kilometers meegekund door de massa-elektrode een beetje naar binnen te tikken. De Beru bougies uit de andere cilinders zien er vergelijkbaar uit, zonder veel kleurverschil.

 

5 februari 2012. Kleppen stellen met -6 graden

Al meer dan 11.000 km gereden sinds de laatste klepstelbeurt. Een beetje uitstel vanwege het koude weer, maar nu is het zover..

Hoog tijd!

Het stellen is wel nodig: van de vier inlaatkleppen die Hildo stelt zitten er vier te strak. Daarna houdt hij er mee op omdat de, te ruime, klepstelsleutel over de stelbouten heen draait. De sleutel oplassen doet Hildo niet, want hij heeft hem ook maar geleend van de garagist. Hij brengt de wagen daarom maar gewoon naar de garage voor een stelbeurt. Later maar zien dat hij zelf zo'n sleutel op de kop tikt. Ze lijken lastig te krijgen. Starten met -6 gaat overigens prima.

 

6 februari 2012. Starten met -13 graden

De film 'Groudhog Day' heeft een goed verhaal èn is grappig. Dit is vergelijkbaar, alleen is de lol wat minder. De wekker loopt af en de ijsbloemen staan op de ruiten. Even later mailt Hildo naar zijn werk: 'Ik kom wat later, want ik krijg de wagen niet aan de praat'. Fluitketel met warm water op de verdamper brengt gesis, maar de motor blijft zwijgen. Dan de truc die hij vroeger toepaste op zijn 1967 230S! Een, made in the DDR, 300W kacheltje bij de motor in, zorgen dat er niets in de brand kan vliegen, afdekken met een deken of slaapzak zodat de snijdende wind vanuit het weiland niet meer bij het motorcompartiment naar binnen waait, en wachten. Paar uurtjes later moet het gepiept zijn. Maar het echte luxe gevoel, 'ja kearel, ik rij een S-klasse heur', is bij deze startprocedure iets minder. Uiteindelijk lukt het Hildo pas na de middag om naar zijn werk te vertrekken.

 

9 februari 2012. Kleppen gesteld bij 423.760 km

Hildo's garagist heeft de koelvloeistofslangen die naar de verdamper lopen wat lager geplaatst om luchtbellen te voorkomen. Vanwege de bruine drab in de radiateur is de koelvloeistof ververst. De kop zou niet lek zijn want 'daar loopt ie veel te mooi voor'. Hildo betwijfelt deze diagnose een beetje.

Luchtmassameter

Tevens is een aluminium plaatje verwijderd, zou het de luchtmassameter / stuwschijf zijn? Het ding is krom door de backfire. Rechtbuigen lukte niet. Op en neer bewegen deed ie ook al niet. De garagist meende dat het vreemd was dat de wagen überhaupt nog lopen wilde. De Mercedes deed het desondanks prima.

Geen backfires meer

Zonder het aluminium plaatje is de startprocedure veranderd. Het gas moet nu ingetrapt worden om de wagen te laten aanslaan. Als de motor loopt kan de voet weer van het gaspedaal. Rijden doet de wagen onverminderd prima. Voorheen betekende gasgeven steevast een backfire. Daar is nu niets meer van te merken. Op benzine rijden wil zonder het aluminium plaatje nog steeds niet.

Totale kosten voor het hierboven vermelde? 300 euro. Stevig! Maar is er nu ook daadwerkelijk iets gerepareerd, behalve dat de kleppen gesteld zijn?

 

13 februari 2012. Bruine drab is er tóch weer

Het verversen van de koelvloeistof heeft tot geen enkel resultaat geleid, behalve tot het dunner maken van Hildo's portemonnee. De diagnose van Hildo's garagist, 'die kop is niet lek want hij loopt veel te mooi' lijkt inderdaad foutief, zoals Hildo al zag aankomen. De drab is weer aanwezig alsof het nooit weggeweest is. Hildo heeft het na 20 jaar gehad met zijn garagist bij wie de reparaties het altijd nèt niet waren. U kunt Hildo in ieder geval niet betichten van te weinig geduld. Hij haalt zijn schouders op en meent: ' Tijd voor een andere monteur!'

 

15 mei 2012. Olie voor een prikkie!

De motor lust wel een slok olie. Het laatst gemeten olieverbruik is 1360 km per liter. Bij de Xenos voor 8,99 euro een can met 5 liter olie aangeschaft. Kwaliteit? Het smeert en daar gaat het om. De opgegeven specificatie is SF/CD, zeker niet de hoogste kwaliteit. 'Geeft niets, want voordat de goedkope additieven afgebroken en polymeren gebroken zijn is de olie al opgezopen', lacht Hildo. De compressiemeting, die onlangs nog is uitgevoerd door HJ, laat zien dat er met de zuigerveren niet veel mis is. Het moeten de inlaatkleprubbers zijn. Bij een hoger toerental het gas loslaten, even wachten, en daarna weer gas geven resulteert in een grote rookontwikkeling die bumperklevers duidelijk maakt dat ze te dicht op de bumper rijden.

Smerige milieuvervuiler!!

'Onzin', aldus Hildo. 'Iedereen die kinderen heeft, zorgt voor een nieuwe generatie milieuvervuilers. Die kinderen krijgen ook weer kinderen, etc., etc.' Mensen die bewust kinderloos zijn, zoals Hildo, zijn dus het meest milieuvriendelijk van allemaal. Eigenlijk zou Hildo geld van de belasting terug moeten krijgen omdat ie zo vreselijk groen bezig is.

20 mei 2012. Laagste gasverbruik ooit

Met een verbruik van 1:7.8 op LPG heeft Hildo z'n zuinigste rit ooit gereden. De buitentemperatuur is boven de 20 graden en de rit ging vrijwel alleen over de snelweg zonder stoppen, starten, remmen en optrekken. Vanwege het oplopen van de temperatuur van het koelwater kon er niet sneller gereden worden dan 85 km/h. Opschieten doet het niet, maar zuinig was ie wel!

 

                       ______________________________________

 

 

Xenon verlichting geïnstalleerd

Op 19 november 2010, bijna twee jaar geleden, wilde Hildo zijn net gekochte HID bi-xenon ombouwset installeren, tegelijk met nieuwe koplampen. Bij de koplampen ging het al niet goed, hij kreeg de oude er niet eens uit. Maar HJ heeft er geen probleem mee. Hij lapt ook het elektrisch systeem op, want de rechter koplamp kreeg z'n stroom van de linker. Alles in de war. Ook komen er een paar frisse Phillips H1 lampen in de breedstralers. Enne, het knopje op het dashboard van de vacuüm geregelde koplampverstelling werkt nu voor het eerst sinds Hildo de auto heeft! 'Vacuümlekje', aldus HJ.

Werkt het een beetje?

'Wat een smak licht zeg', vindt Hildo, 'Je kunt het bijna oppakken, zoveel ligt er op straat'. Hij heeft zelf nog nooit gereden met een voertuig dat voorzien is van xenon, maar de goedkope Bi-Xenon ombouwset, die nu de standaard H4 vervangt, is indrukwekkend. Ondanks Hildo's slechte zicht, is het wegdek nu duidelijk te zien en het turen naar eventuele, in de duisternis verborgen, stoepranden of andere door de gemeente's geplaatste obstakels op zijn pad, hoeft niet meer. Dit maakt 's nachts rijden niet langer een opgaaf, wat een verschil met halogeen! Het is heel erg mooi. Als u het nog niet wist: Hildo heeft wel wat met een goede verlichting.

Verblindend

Xenon-verlichting doet het gewoon niet goed in H4-units. Er is veel licht, maar de lichtbundel is knudde en er is veel te veel strooilicht. Hildo stelt de lampen extra ver omlaag, want hij ziet al wel dat de verlichting behoorlijk reflecteert in verkeersborden. Dat betekent dat het tamelijk verblindend is voor tegenliggers, u kent die empathieloze jongens in hun Golf GTI´tje vast wel, en dat is niet de bedoeling. 'Doe anderen niet aan wat u ook niet aangedaan wilt worden', meent Hildo.

 

Draagarmen links & rechts

Moeilijk te fotograferen, want de wielkast zit in de weg. Maar deze zitten aan de bovenkant van de constructie die het voorwiel vasthoudt, vlak achter de schokbreker. Hoe de constructie heet, weet Hildo niet. De draagarmen zijn oud, ruim en hebben speling. Weg ermee. Zowel links als rechts nieuwe frisse exemplaren.

Uitlijnen

De stuurstangen zijn weer gangbaar gemaakt, het wil wèl vastroesten onder een auto hoor, en HJ zorgt ervoor dat de wielen er weer goed onderstaan. De wagen trekt nu iets minder naar rechts. Trillen doet het stuur nog wel boven de 100 km, waarschijnlijk omdat de banden al raar zijn afgesleten. Banden voor en achter verwisselen helpt vast, beneden de 100 kmh blijven óók, en het is lekker zuinig. Zomaar 1:6,5.

Stuurspeling afgesteld

Al sinds het begin reed Hildo met een flinke speling op het stuur in het rond. HJ stelt het stuurhuis af en de speling is weg.

Ruitenwissers vastgelopen

Vlak voor de trip naar HJ gingen de ruitenwissers steeds trager heen en weer. 'Ho maar!', als het spul helemaal vastloopt verbranden de motortjes natuurlijk. HJ sloopt het spul uit elkaar en maakt het weer gangbaar.

Versnellingsbakolie ververst

Hoe lang de olie er in zit weet Hildo niet, wel dat het lastig is om te verversen. De olie en het filter van de automaatbak worden vervangen, die kan nu zo door naar de half miljoen. Beter schakelen doet ie niet. Achteras is gecheckt, de olie lijkt goed en is mooi op peil.

Nieuwe achterbanden

Hildo kocht de auto met vier nieuwe banden met een kilometerstand van 376.00 km, de voorste zijn al een keer verwisseld vanwege de slecht sporende voortrein, maar de achterbanden nog niet. Nu is het eindelijk voorbij en staat de teller op dik 432.000 km. Dat betekent dat de achterbanden het 56.000 km hebben uitgehouden en dat is niet slecht.

Wiellagers

Eentje is vernieuwd, de rest zit in nieuw vet.

Kostte dat nou?

1800 euro, inclusief alles. Even slikken, dat wel, want het blijft een fiks bedrag. Maar als u ziet wat er aan de wagen gerepareerd, onderhouden en vervangen is,  beschouwt Hildo het als zéér acceptabel. En...het is weer een fijne Mercedes die net zo gesloten rijdt al toen ie nieuw was!

 

Voornaaf

Even een close-up om de details te kunnen aanschouwen. Deze man maakt er serieus werk van. De aluminium ophanging zit erop voor het mooi. Het is niet lichter dan staal, maar... er moet ook wat glimmen.

Keuring

Natuurlijk moet dit racemonster voldoen aan de wegenverkeerswet alvorens er een kenteken afgegeven gaat worden, maar gezien het doorzettingsvermogen van HJ gaat dit ongetwijfeld lukken. U wordt op de hoogte gehouden.

 

23 december 2012. Koelvloeistofprobleem oplossing nabij?

Het probleem ziet u hierboven. De oorzaak van het probleem lijkt mogelijk te liggen in een miniatuur verbindingsgaatje, ergens tussen verbrandingsruimte en koelvloeistof. Een lekke kop of koppakking dus. De thermostaat heeft Hildo een poos terug al verwijderd, vanwege de koelingsproblemen, maar het blijft emmeren: In de kou rijden met een motor die niet op temperatuur komt en in de warmte rijden met zeer lage snelheden, tot 85 km/h op de snelweg(!), in verband met het oplopen van de koelvloeistoftemperatuur.

 

Wondermiddel: K-Seal

Na wederom een tip van toptechneut Leo, één van de lezers die zich waarschijnlijk met afgrijzen door deze bladzijden heenworstelt, is Hildo overgegaan tot aanschaf van K-Seal. Wondermiddelen bestaan niet en Hildo is, als altijd, zéér sceptisch maar Leo is geen wauwelende halvegare. K-Seal is een product dat u toevoegt aan de koelvloeistof. U hoeft de oude koelvloeistof niet eerst af te tappen. Vervolgens start u de motor en na een aantal minuten zal K-Seal op miraculeuze wijze uw radiateur en zelfs uw koppakking dichten.

Waar te krijgen?

K-Seal blijkt niet bij Jan en alleman leverbaar te zijn. Hildo werd uiteindelijk, via het buitenland, verwezen naar GMS Lubricants te Alkmaar. Deze firma verkoopt Hildo een 236 cc flesje K-Seal voor 15 euro, exclusief verzendkosten. Het is op dit moment niet te vinden op hun website maar u kunt even bellen, mocht u K-Seal wel zien zitten.

 

Resultaat na K-Seal

De thermostaat werkt in ieder geval. De temperatuur loopt op tot iets boven het 'zou het 90 graden zijn?'-streepje. Daarna valt ie terug om, zoals afgebeeld, op iets van 87-88 te blijven hangen. Op dit moment lijkt alles goed. Nu is het even wachten totdat Hildo een snelweg tegenkomt om op hoge snelheid het koelsysteem te testen op de koelcapaciteit.

 

15 janauri 2013. Tussenaslager

Kent u deze nog? Dit lager ondersteunt de cardanas (aandrijfas) ongeveer halverwege de wagen. Op 27 februari 2010, bij 382.752 km, heeft Hildo dit lager al eens vervangen, zie de foto bovenaan van drie jaar geleden. Nu is het ding alweer een maandje kapot. Gekeken heeft Hildo nog niet, maar hij herkent het schurende geluid nog met zijn ogen dicht. De teller staat nu op bijna 440.000 km, het lager heeft het nog geen drie jaar en minder dan 60.000 km uitgehouden. 'Weinig', vindt Hildo, met zijn 230S is het lager in 200.000 km nooit stuk gegaan. Mogelijk komt het door het verschil in kwaliteit tussen sommige orginele Mercedes en imitatie China/Taiwan onderdelen. U krijgt waar u voor betaalt.

19 januari 2013. Reparatie HJ

Zelf repareren zag Hildo niet zitten, maar HJ wel. Kwiek als een waterhoentje vervangt hij het schurende lager en stelt de kleppen: Vrijdags gebracht, is de wagen ver voor het einde van het weekend al weer klaar. Het schurende lagergeluid is verdwenen en de wagen loopt weer als een zonnetje.

Waarom was ie zo snel stuk dan?

Volgens HJ is het lager nooit goed gemonteerd geweest, niet ver genoeg op de as. Derhalve heeft het blootgestaan aan een zijdelingse belasting en daar kunnen rollenlagers slecht tegen. Beetje pruts van Hildo zelf dus, het zal u niet verbazen.

Binnenkort de benzineleiding

Het lekprobleem van de benzineleiding zit bij het brandstoffilter en de bijbehorende leidingen. 'Eén bonk roest', aldus HJ, 'voor repareren is het te ver heen...'. Hij zal wat spulletjes bestellen en dan zal Hildo de oude dame nogmaals bij hem afleveren. Dan zult u ook kunnen zien hoe ver HJ inmiddels met zijn fameuze driewieler gevorderd is!

 

3 februari 2013. Benzineleiding & Consorten

Als u hier naar kijkt, kunt u zich voorstellen dat het met de brandstofleiding niet helemaal snor zat en veel fantasie heeft u ook niet nodig om er liters benzine aan alle kanten te zien uitspuiten. Uitgedroogde rubber slangen, een doorgerotte stalen leiding en een eveneens lek benzinefilter. Alles is nieuw besteld en zit er inmiddels fris en fruitig onder. De stalen leidingen zijn ook aan vervanging toe, maar HJ had net even niet genoeg koperleiding liggen om de stalen leiding te vervangen. Hij heeft daarom de lekke stukken er tussenuit gesneden en de rest weer verbonden door middel van rubberen slangen met slangeklemmen. Het zit, voorlopig. Binnenkort nogmaals een bezoek aan HJ om de laatste resten rotte stalen leidingen te vervangen door een verse nieuwe koperen benzineleiding, van voor tot achter!

Kosten? Originele Mercedes onderdelen zijn soms niet goedkoop en samen met het werkloon zit Hildo op 287 euro. Even slikken, en de koperen leiding moet er ook nog een keer onder... maar nu eerst even niet.

 

3 April 2013. Dunne olie?

Als u een Mercedes start, tenminste deze 1983 280SE en ook Hildo's eerdere 1967 230S, dan vliegt de oliedruk omhoog om bovenaan te blijven staan. De afbeelding hierboven is eentje van een koude start, alles lijkt goed totdat de motor op bedrijfstemperatuur komt: dan geeft de meter bij stationair toerental zelfs helemaal niets meer aan. Normaal moet ie stationair duidelijk omhoog komen bij warme motor. De oliedrukmeter lijkt nu samen met de toerenteller omhoog te gaan en bij 2500 toeren zit ie pas weer op 3 bar. Dat is niet goed... de olie lijkt te dun.

Goedkope olie

Hildo gebruikt de laatste tijd goedkope olie om bij te vullen. 15W40 van de vreselijk goedkope Action-winkel, het kost 9 euro per 5 liter, nauwelijks duurder dan een liter benzine en da's mooi want elke 8000 kilometer gaat er weer 5 liter in rook op. Verversen is al een hele poos niet gebeurd, er wordt immers telkens verse olie bijgevuld.

Gebroken polymeren?

In olie zitten verschillende toevoegingen. Een oliefirma koopt een basisolie in en mengt die zelf met allerlei toevoegingen ('dopes') om een olie te verkrijgen met de gewenste eigenschappen voor een bepaalde applicatie. Als een oliefirma een goedkope olie wil maken, ligt het voor de hand dat de toevoegingen niet van al te hoge kwaliteit zullen zijn. Om de viscositeit (dikte/stroperigheid) van de olie te verhogen wanneer de olie warmer wordt, worden kunststof polymeren toegevoegd. U kunt ze zich voorstellen als een soort van opgekrulde spaghetti sliertjes. Onder invloed van warmte rollen ze zich uit en verhogen daarmee de viscositeit. Helaas, polymeren kunnen breken en als dat gebeurt verliest de olie de opgegeven viscositeit. Van een 15W40 wordt het, bijvoorbeeld, een 15W30. Polymeren zijn, als alles, leverbaar in verschillende kwaliteiten en die van de Action olie zullen wel niet zo best zijn. Binnenkort olie verversen voor een lading verse polymeren! Zien of de oliedrukproblemen dan opgelost zijn.

 

5 mei 2013. Oliefilters?

Nieuw oliefilter. Jammer dat ie niet past. Conversielijsten werken soms niet. Dan maar geen nieuw filter, wat maakt het uit? De Mercedes heeft geen toekomst meer. Misschien mag ze nog jarenlang rondrijden in Afrika, voorzien van al die nieuwe onderdelen die Hildo voor haar gekocht heeft. Anders gaat ze vast de shredder in waar de draaiende messen haar blik met grof geweld zullen verscheuren en uiteen rukken, waar de laatste olie genadeloos uit haar, voorheen nog zoemende, motorblok geknepen wordt. Die half miljoen kilometers had ze gemakkelijk kunnen halen, maar het is anders beslist. De stumper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Back to Autoindex    Page 1    Page 2    Page 3    Page 4    Onderhoud