Hildo's catamaran (page 1)
Een bibberende Hildo met watervrees!

 Back     Page 1     Page 2 

En daar zit u dan. Starend naar een catamaran en wel heel veel water waarin het makkelijk verdrinken is. De zweetdruppeltjes staan Hildo intussen op het voorhoofd. De zeilervaring bestaat uit het zeilen met radiografische zeilbootjes en het eenmaal huren van een echte Valk zeilboot op het Zuidlaardermeer. Verder weet Hildo van zeilen niets. Toch is catamaran zeilen iets wat hem al lang boeit. Een jaar of twaalf terug heeft hij zelfs al eens een aantal boeken over zeilen gekocht, waaronder eentje over zeilen met een catamaran. Een bijzondere boot met bijzondere eigenschappen. U wordt nat en het gaat hard. Is dit wat voor een bibberende Hildo met watervrees?

 

De waterkant bij Delfzijl. Een prima plaats om te zeilen met heel veel ruimte. Aan de overkant ziet u Duitsland liggen.

 

Aaltje had dit opstapuurtje voor Hildo geregeld. Hij wist pas dat het om catamaranzeilen ging toen hij de bootjes in het oog kreeg. Dat was even schrikken en zijn eerste reactie is: 'Het waait veel te hard!' Er staat een stevige wind, kracht 4 met uitschieters tot kracht 7 volgens instructeur Bé. Zelf op een boot zitten, is toch anders dan met een zender aan de waterkant te staan! Tijdens een opstapdag hoeft u alleen voor ballast te spelen en verder wordt er niets van u verwacht. Maar zelfs dat is al aardig enerverend als u nooit op het water bent. Ondanks de stevige wind lijkt het in niets op, bijvoorbeeld vliegeren, waar Hildo liever niet op het veld staat met een vlieger voor windkracht 4 als er een vlaag van 7 beaufort voorbij komt. Dan zou u later zo maar 2 weken op krukken kunnen lopen maar een catamaran lijkt veel beter controleerbaar. Instructeur Bé had de catamaran in ieder geval uitstekend onder controle én beloofde niet om te kiepen. Intussen krijgt Hildo al wel een beetje een idee wat catamaran zeilen nu eigenlijk is, en vindt het eigenlijk nog best leuk ook. Dus... Hildo gaat een échte cursus volgen zodat ook hij leert hoe veilig met een catamaran over het water te scheren!

Ook een cursus volgen of een opstapuurtje meemaken voor nog geen 30 Euro?

Klikt u naar de zeilschool van Bé en Joke in Delfzijl.

 

Update 16 April 2008

Vlak na Hildo's lessen, op 14 en 15 juli 2007 die u op bladzijde 2 vindt, moest Bé voor een operatie naar het ziekenhuis. De grote K. aanvankelijk leek alles onder controle, maar toen ging het toch mis. Hildo is een poosje terug nog in het ziekenhuis geweest om Bé een laatste maal te zien. Als je alles weer over zou mogen doen Bé... zou je dan wat veranderen? Nee, dat zou hij niet, vertelde hij. Hij zou zelfs gewoon weer verder gaan met zeillessen geven, geen vergooide tijd, geen spijt van keuzes. Bé leefde het leven wat hij wilde leven, en dat is iets wat veel mensen niet gegeven is ook al winnen ze de jackpot en worden ze 100. Zelfs op zijn ziekenhuisbed zat een doodzieke Bé Hildo nog vol overgave uit te leggen over hoe de juiste koers te varen, en dat je niet te wild maar maar ook niet te voorzichtig moet zijn met de boot. Hildo weet nu al dat, wanneer hij een catamaran koopt, zijn instructeur altijd een beetje mee zal zeilen. Bé Liebe is 49 jaar geworden en op 16 April 2008 overleden.

 

 Back     Page 1     Page 2 

Eerst omkleden want het gaat wel eens mis op een catamaran. Dus hier ziet u Hildo. met een bedenkelijk blik, voor de eerste keer in een wetsuit. Het zit wat onwennig, wat ruim en wat kort maar hij ziet er wel supercool uit! Hildo heeft al in geen jaren andere kleren aan dan cowboylaarzen, een leren broek en een houthakkershemd dus dit voelt best... bijzonder.

 

Behalve dat de wetsuit onwennig zit, vindt Hildo ook een catamaran geen natuurlijk verlengstuk van zichzelf. Goed vasthouden is het devies, want voor u het weet ligt u overboord natuurlijk. In het koude water vallen, is hem al niet meer gebeurd sinds z'n twaalfde toen hij zo in het zwembad sprong. Dat benam hem dusdanig de adem dat hij sinds die tijd zichzelf altijd eerst uiterst voorzichtig natspettert als hij eens gaat zwemmen. U moet weten... Hildo is een koukleum! Maar dat geeft niets. Hij gaat zich dit weekend verder in het catamaran zeilen verdiepen.

 

Is dit de nieuwste hobby en koopt Hildo straks een catamaran om overal heen te zeilen? U wordt op de hoogte gehouden!