Hildo's Rubin (page 2)

Aug 2005 - Zeilen in Den Helder

 BACK    Page 1    Page 2  

Grachtentoertocht

Jaarlijks wordt er een grachtentoertocht, dus geen wedstrijd, georganiseerd door de Vaarclub Den Helder. Deze club heeft meer met motorbootjes dan met zeilboten dus er varen ook een aantal gemotoriseerde modelletjes mee. Niet zo leuk vindt Hildo want ze hebben de neiging precies daar rond te hangen waar de zeilboot langs moet om maximaal rendement te hebben van de wind. Uitwijken betekend snelheidsverlies. Maar het was toch een toertocht? Ach ja, dat was ook zo... maar Hildo kan u garanderen dat wanneer er een andere zeilboot naast u vaart u er alles aan zal doen om voor te blijven. Zo vaart u toch weer een wedstrijdje, of u wil of niet... u ontkomt er niet aan.

Groot nadeel van Den Helder vindt Hildo met name de vele lage bruggen. Heeft u een grotere boot dan zult u steeds weer uw boot uit het water moeten hijsen om de brug te omzeilen. Soms is dat niet altijd even eenvoudig. Hildo was er ditmaal voor de tweede keer, en dit is tevens de laatste geweest. Twee uur rijden (heen) en twee uur (terug) op benzine vindt Hildo toch wel erg veel geld voor niet echt bijzonder vaarwater.

 

Tamelijk grote opkomst bij het startpunt.

 

Hildo helpt Harald bij het optuigen van z'n Smaragd. De grootste en zwaarste boot van het veld!

 

Allemaal verplicht klunen met de grote zeilboten. De Micro's met een masthoogte van nog geen meter zeilen gewoon onder de lage bruggen door!

 

De boten goed in het oog houden om de juiste wind te vangen en om te zorgen dat je nergens vastloopt. Je kunt maar naar een ding tegelijk kijken maar gelukkig staan er niet teveel paaltjes langs het parcours.

 

Wel blijven opletten natuurlijk. Doe je dat even niet dan hangt de boot zomaar ergens vast.

 

Hildo heeft z'n Rubin toch nog weer vaarklaar gekregen. De Rubin bleek toch een van de snelste boten van het veld te zijn en steekt hier een 1 meter klasse voorbij. Waar haalt die Hildo die wind toch weg, zag je de bestuurder van de 1 meter klasse denken.

 

Voor het vertrek nog even voor de grap een beetje heen en weer zeilen. Zeilen is gewoon erg leuk, en met name als je zelf niet in de boot zit, aldus Hildo.

 

 

 BACK    Page 1    Page 2  

Micro Magic goeroe Thijs weet precies te vertellen welke koers gevaren dient te worden. Nu kan Hildo nog zo goed luisteren maar de beste tactiek is veel zeilen want oefening baart kunst. Wat weinig gezeild de laatste tijd? Dan wint u vast niet.

 

De eerste meters worden afgelegd en Hildo's Rubin, links op de foto, gaat als een speer. Zelfs Goeroe Thijs met z'n Saphir houdt het niet bij. Voor de wind uitzeilen is natuurlijk ook niet zo moeilijk en Hildo's grotere Rubin loopt gewoon wat harder. De boot op de voorgrond, een miniatuur Laser, bakt er niks van. Wat een vreselijk instabiele en slecht zeilende boot, aldus Hildo.

 

Hildo's Rubin heeft de geest gegeven na de eerste etappe. In de sterk vlagerige wind klapperden de zeilen behoorlijk en schoot de draad van Hildo's lier af. Einde pret. Eerst prutsen en het toen maar opgegeven. Da's helemaal sneu, dat hele end rijden en dan nauwelijks kunnen varen.

De boot bij het eerste het beste huis in bewaring gegeven, maar verder meegewandeld en foto's gemaakt. Een mens moet toch wat.

 

Even op elkaar wachten, alle deelnemers gereed? Varen maar weer. Af en toe varen de snellere boten even terug om op de langzamere deelnemers te wachten. Het is en blijft natuurlijk een toertocht.

 

Voor de wind lopen de zeilboten soms nog verrassend vlot en moet er flink doorgestapt worden om ze bij te houden.

 

Hier wordt de varende bloemengieter, met brandweerman bovenin, voorbij gestoken door zeilboten. Gieters zijn waarschijnlijk niet voorzien van de meest aquadynamische vorm.

 

Lage bruggen in het parcours. Telkens weer. Op zich is het parcours dwars door Den Helder best wel leuk maar de bruggen hadden wat hoger gekund. Hildo vindt het best vervelend om telkens de boot weer uit het water te moeten zeulen.

 

Het lijkt een record poging maar dat was het niet. In de Volvo past in een keer een opgetuigde Rubin, een opgetuigde Micro en een afgetuigde Smaragd. Een echte zeilers auto.