Hildo's Saphir!
De middelgrote boot!

 BACK 

Een strak gelijnde slanke boot

Met dank aan J÷rg voor de foto's van zijn, intussen niet meer bestaande, Duitse website

Hildo is al druk bezig met z'n eigen Saphir. Schuren, plamuren, uren en uren...

 

Dan komt de eerste laag grondverf, en de boot begint er al wat beter uit te zien. En mocht het als zeilboot toch niet lukken, dan bouwt Hildo er gewoon een onderzeeŰr van! Toet!

 

Het is duidelijk dat het schaalmodel Saphir, ook van Graupner, is afgeleid van een groot jacht. Met de aanschaf van deze boot heeft Hildo waarschijnlijk een schip gekocht dat over een van de mooiste lijnen beschikt. Met een prijs van rond de 130 Euro op het moment van schrijven, wanneer je even oplet waar je winkelt, is het een ronduit goedkope boot. De lage prijs is terug te vinden in de afwerking die matig genoemd worden kan. De beslagset, stuurwiel, reling en nog wat kleinere delen, moet apart worden aangeschaft voor 35 Euro. Duur in verhouding tot de inhoud van dit pakket. Het zeilklare gewicht bedraagt rond de 3,3 kg waarvan een 1,4 kilo voor rekening komt van de loodbulb onderaan de kiel. Met een  romplengte van 95 cm en een overall hoogte van 160 cm kan de Saphir gezien worden als een boot van gemiddelde grootte. Dit geeft de boot ten opzichte van grotere schepen voordelen tijdens vervoer, als u een redelijke auto bezit hoeft de mast er niet af, en de opslag thuis is ook wat minder ruimterovend.

 

Voor de bediening van het roer zal gebruik worden gemaakt van een standaard servo. Voor de zeilen zal geen zeilwinch gebruikt worden, zoals aanbevolen door Graupner, maar wordt een Hi-Tec HS-645MG ingezet die 7,7 kilo trekt bij 4.8 volt (4 AA of AAA batterijtjes). Of dit voldoende zal zijn, moet de praktijk nog uitwijzen. De bouw zelf is nog niet begonnen maar volgens Hildo is dit het eenvoudigst te bouwen pakket van Graupner dat hij in zijn bezit heeft. Zelfs nog iets eenvoudiger dan de Micro Magic van Graupner.

MZGN (Model Zeil Groep Noord) heeft een Saphir toer/race klasse opgezet en diverse leden hebben inmiddels een Saphir aangeschaft als aanvulling op de Micro Magic. De eerste boten zijn begin 2005 te water gelaten. Het blijkt dat de Saphir evengoed vaart als zijn kleine zus, de Micro, dus we zijn allemaal gelukkig!

 

September 2006 update

Voor de Saphir is intussen in Nederland een echte wedstrijdklasse opgezet en men vaart intussen volop met deze zeer goed zeilende boot. Hildo's schip heet de LelLabelle en heeft als zeilnummer NED 03, maar is nog steeds niet verder gevorderd als te zien op de foto's hiernaast. Evengoed... Dat komt nog wel hoor!

Klik op de link als u even wilt kijken op:

De Saphir site (helaas tamelijk onoverzichtelijk)

en

Het Saphir forum

Op het Saphir forum kunt u ook terecht voor andere boten die vallen in de zogenaamde Open Klasse. De afdeling Open Klasse zoekt u tevergeefs maar ze zijn er wel! U vindt ze verborgen onder het onduidelijke kopje 'Buitengaats' (Saphir Companen)

 
 BACK