Hildo's Smaragd!
De grootste van allemaal!

 BACK  

De Smaragd is vooral groot, en als hij afgebouwd is, zwaar.

De bouwdoos bevat geen mast en geen kiel. Deze moeten apart worden bijbesteld.

 

Hildo's keukendeurtje kijkt ineens een stuk kleiner.

 

Hier de Smaragd voorbereidingen tijdens zeilwedstrijden in het Duitse Sandstedt. Met name Duitsers lijken van deze grote, ietwat banaanvormige, boot gecharmeerd.

 

De scherpe boeg en het grote gewicht naken deze boot minder geschikt in open Klasse races. Een aanvarinkje kan snel tot schade leiden. Hildo's Micro is in Sandstedt zelf al eens overvaren door een Smaragd, gelukkig zonder schade of blijvende trauma's voor Hildo zelf.

 

 BACK 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Het lengte verschil van de Smaragd in verhouding tot Micro (achtergrond) en de Rubin (voorgrond) duidelijk in beeld.

 

De Smaragd van de firma Robbe is de grootste boot in Hildo's assortiment. Met een romplengte van 138 cm, een overall hoogte van 220 cm, een gewicht van rond de 12 kg (waarvan 8 kg voor de gietijzeren kiel) en een totaal zeiloppervlak van 8000 cm (0,8 m) is dit het monster uit de verzameling. Waarom hij hem gekocht heeft, weet ie zelf niet want eigenlijk is de boot veel te groot voor Hildo's toch al stampvol staande huisje. Maar hoewel de aanschaf logica een beetje ontbreekt, weet Hildo al wel dat de Smaragd een geweldig zeilende boot is. Tijdens een zogenaamde 'regatta' in het Duitse Sandstedt waren er behalve de Micro Magic ook andere boten aanwezig, waaronder een aantal Smaragds. Het schip voer uitstekend en zelfs met af en toe flinke windvlagen liep de boot niet uit het roer. En duiken lijkt met die neus zeer onwaarschijnlijk. Het is een tank!

 

Voor de Smaragd is nog niet gekozen voor een definitieve roerservo, maar mogelijk dat een standaard servo voldoet. Dit zal proefondervindelijk moeten worden bekeken. Als zeilservo is niet gekozen voor een zeilwinch maar voor de 'gigantische' Hi-Tec HS-815BB Mega Sail Servo. De trekkracht bedraagt 24,7 kg bij 6 volt en, volgens de Duitse winkelier in Koblenz waar Hildo de boot heeft aangeschaft, zou hij prima moeten voldoen. Wij zullen zien!

De bijzonder opvallende hoge boeg en gebogen romp noopten Hildo ertoe de Smaragd alvast 'Chiquita' te noemen.

 

Eveneens in het bezit van een Smaragd is aankomend Micro Magic zeilgoeroe Harald (NED587). Vooralsnog lijkt het erop dat er nog niet zoveel Smaragds zijn in Nederland.

 

Het zeiloppervlak van 0.8meter is fors en geeft de boot bij voldoende wind hoge snelheden. Als de zware Smaragd eenmaal vaart heeft drukt ie door, ook als de wind even wegvalt in een zogenaamd 'windwak'. Manoeuvreren is niet het sterkste punt vanwege het hoge eigen gewicht. Een standaard wordt niet bijgeleverd en dient derhalve zelf te worden gefabriceerd.