Hildo's Gourmet (page 2)
Zonder eten ga je dood!

 HOME     Page 1     Page 2     Page 3 

Menu 'DutchDog'

 

Benodigdheden: Bratwurst uit blik of glas, plakken brood, ketchup en mosterd.

 

Het lijkt op de Amerikaanse Hot Dog, maar is het niet. Kan ook niet natuurlijk met Duitse bratwurst en oer Hollandse plakjes brood van de Aldi. Bereiding is supersimpel, worst in de magnetron en tegelijkertijd smeert u het brood in met een dikke laag mosterd en giet er gedoseerd ketchup bij. De worstjes zijn intussen warm, erop, en klaar is uw avondmaal!

           _____________________________________________

 

Menu 'Kruisbessenjam'

 

Benodigdheden: Kruisbessen en suiker

 

Hildo heeft een erfstuk van zijn moeder, in de vorm van een kruisbessenbos, in zijn tuin staan. Vroeger als klein jongetje smikkelde en smulde Hildo heel wat af van de jam die zijn moeder ieder jaar weer van de bessen klaarmaakte. Voor de eerste keer in zijn leven gaat Hildo zelf proberen om jam te maken. Hoe moeilijk kan dat zijn?

 

Was uw kruisbessen in schoon water.Vervolgens weegt u uw kruisbessen. Onthoud het gewicht. Vervolgens een tijdje voorkoken, minuutje of tien is prima meent Hildo.

 

Daarna hetzelfde gewicht aan suiker toevoegen! Omdat Hildo 500 gram kruisbessen heeft gooit hij er 500 gram suiker bij... en dat is veel suiker zeg, tjonge. Dat maakt dit broodbeleg tamelijk ongeschikt voor de diabetici onder ons.

 

Dan alles rustig doorkoken.

 

Tot het donkerder van kleur wordt.

Op dit moment komt ene Bennie binnen die een gesprek met Hildo aanknoopt. Fout natuurlijk want Hildo denkt pas 20 minuten later weer aan zijn kruisbessen. En afgaande op de geur lijken die nu enigermate verbrand.

 

In dit kleine potje passen zonder problemen een halve kilo kruisbessen en een halve kilo suiker. Geconcentreerd spulletje zeg! De jam is door het lange koken tamelijk ingedikt, wat het smeren op brood enigszins bemoeilijkt. Ondanks de viscositeitproblemen en lichte verbrandings verschijnselen smaakt het net zo lekker als vroeger de jam van Hildo's moeder!

_________________________________________

 

Menu 'Shoarmabonen'

Laat niemand beweren dat Hildo niet in is voor iets nieuws! Iedereen kent natuurlijk de Shoarmabroodjes van de Turk op de hoek, hartstikke lekker hoor. Combinaties zijn dat vaak ook, vooral als de verschillende ingrediŽnten elkaar op subtiele wijze ondersteunen. Wat let Hildo om wat shoarmavlees te combineren met witte bonen in tomatensaus?

Nadat het het vlees gebakken is, gooit u er een hoeveelheid witte bonen in tomatensaus overheen. Bonen ook nog even warm laten worden, goed doorroeren. Klaar!

 

Dit is een gerecht naar Hildo's hart. Eerlijk, snel en voedzaam. De bonensmaak had iets beter kunnen combineren met het shoarmavlees. Kniesoor die daar op let.

                ____________________________________

 

Menu 'Bruidmeel'

Of het nu bruitmeel of bruidmeel is weet Hildo niet, en dat maakt verder ook weinig uit. De naam heeft waarschijnlijk te maken met 'gebroeid' meel. Dit is een echte klassieker uit tijden van Hildo's betovergrootouders, en misschien nog wel veel eerder ook. Hildo's moeder (bouwjaar 1920) maakte dit geregeld, maar niet al te vaak want dan begint het je tegen te staan. Het vreemde is dat dit gerecht nergens meer te vinden is, zelfs niet op het wereldwijde web, maar gelukkig komt daar nu verandering in.

 

Benodigdheden: Boekweitmeel (gewoon meel schijnt ook te kunnen), kokend water, suiker, boter.

 

U gooit wat meel in een schaal, neem niet teveel. Intussen brengt u een fluitketel met water aan de kook.

Als het water kookt gooit u een scheut kokend water op de meel die u vervolgens direct doorroert. Intussen zet u de fluitketel weer op het fornuis want het is absoluut noodzakelijk dat het water goed blijft koken. Weer een scheut kokend water op de meel, weer doorroeren. Zo blijft u doorgaan. Als uw bruidmeel naderhand wat slijmerig lijkt te zijn heeft u het water niet heet genoeg gehad! Goed roeren is belangrijk. De consistentie die u moet bereiken ligt in de buurt van stopverf, uw vork moet er gewoon recht op in blijven staan als het klaar is. Het mag geen papje worden.

Vervolgens schept u een portie op een bord en maakt een kuiltje in het midden. In de kuil doet u boter. Over de boter en de bruidmeel zelf strooit u kwistig met suiker. Klaar!

U neemt wat bruidmeel op uw vork wat u vervolgens in het plasje gesmolten boter dipt alvorens het tot u te nemen. Als het te weinig smaak heeft, meer suiker toevoegen.

 

Eens komt het afscheid. Een ouwe kachel, een kortsluitende dubbeldeurs koelkast en vloerkleed met wat slijtageplekjes gaat de deur uit. Dat ruimt Hildo's keukentje aardig op!

 

Hildo pakt de zaken serieus aan. Zelfs het gasfornuis moet even wijken zodat nieuwe vloerbedekking gelegd kan worden. Hoognodig want het oude vloerkleed was er niet beter op geworden nadat Hildo eens een nieuwe grasmaaier in de keuken uitprobeerde. U moet weten dat een grasmaaier niet alleen maait maar ook omhoog zuigt... voordat Hildo wist wat er gebeurde was het al te laat.

                       ____________________________________

Menu 'Zuurkool Bleu'

Combinatie maaltijden zijn lekker en makkelijk. Lekker makkelijk dus en dat is precies wat hoog in het vaandel van Hildo's keuken staat.

 

Benodigdheden: Pak zuurkool van de Aldi en diepvries Cordon Bleu (kipschnitzel, kaas en een krokant laagje)

 

Als u verschillende kilo pakken zuurkool van de Aldi invriest kunt u tijden vooruit dus u zit voorlopig niet zonder. Alleen zuurkool is een beetje simpel en ondanks dat het goed smaakt, raakt u na 2 weken zuurkool eten er toch een beetje op uitgekeken. Combineren dus. Diepvries Cordon Bleu, hoe makkelijk, even in de magnetron om te ontdooien en opbakken in een pannetje. De zuurkool gaat een paar minuten in de magnetron en u heeft in 5 minuten een volledige maaltijd op tafel staan. Lekker, en niet te vergeten.. Beregezond!

 

                        ____________________________________

 Menu 'Kleurenkoning'

Benodigdheden: Pak kant en klare aardappelschijfjes, diepvries hamburgers, ketchup, frietsaus.

 

Zoals u gewend bent van Hildo zal ook dit menu uw kookkunsten niet al te zeer op de proef stellen want 'Eenvoud is waar het om draait hoor!', aldus Hildo. U bakt de aardappelen en hamburgers in een pan met zonnebloem olie. Zonnebloem olie is gezond weet u, en op het cholesterolgehalte letten is zeker van belang mits u op prijs stelt dat u een lang en gezond leven beschoren is. Dat het wit van de frietsaus en het rood van de ketchup zo goed combineert met het bruin van de hamburger en het geel van de aardappelen brengt dit menu ook visueel op een hoog niveau.

 

                    ___________________________________

 Menu 'bierpannenkoek'

Benodigdheden: Melk, bier, pak meel, 3 eieren en rozijnen / krenten

 

A) Hier is niets bijzonders aan, gewoon pannenkoeken. Maar best handig als u niet weet hoe lekkere pannenkoeken te maken.

 

B) U gooit alle ingrediŽnten in een kom. Niet vergeten... vťťl rozijnen! De ingrediŽnt verhoudingen vindt u op de gebruiksaanwijzing van de pannenkoek mix verpakking. U kunt de melk geheel of gedeeltelijk vervangen door bier.

 

D) Waarom handmatig als u van allerlei luxe bent voorzien? Hildo grijpt hier naar zijn Komet RG 25, een mixer uit der ehemalige DDR. Jawohl!

 

G) Aaaahhh. DŠt lijkt erop. De krenten, of rozijnen, maken de pannenkoek. Het zijn 'de krenten in de pap'. zogezegd. Zonder krenten is een pannenkoek niet meer dan een klomp gebakken deeg, en daar verandert zelfs suiker of een flinke lading stroop niets meer aan, aldus Hildo.

 

I) De pannenkoekflip! Hieraan herkent u de Echte Professional.

 

                           ___________________________________

 Menu 'pantat'

Benodigdheden: Zonnebloemolie, diepvriespatat, ketchup, mayonaise.

 

Patat is een oer-Hollands gerecht en verdient daarom zeker een plaatsje in Hildo's gourmet. In dit patat in de pan menu gaat het minder om het gerecht, daar hoeft u niets over verteld te worden, maar meer om de bereidingswijze. Heeft u nog een friteuse? Hildo niet, want hij frituurt zijn patat in de pan! Als u, net als Hildo, op uw gezondheid let, dan frituurt u niet al te vaak en een pan is in dat geval de ideale frituur. U heeft zeer weinig olie nodig omdat de patatjes er maar nťt onder hoeven te liggen, en het werkt uitstekend. Let u er wel op dat u het vuur niet te laag heeft staan want de olie moet goed op temperatuur zijn, iets van 174 graden, anders krijgt u vette patatten. Als uw olie blauw begint te walmen, zit u net te hoog. Wel erbij blijven want op een flinke oliefik zit u niet te wachten.

 

Echte originele pantat en het smaakt uitstekend.

 

                   __________________________________________

 

C) Zo ziet ie er uit als Hildo met het beleggen klaar is.

 

E) Dan het vuur aan, de glazen deksel erop en gas vol open tot het water begint te koken, daarna terug naar een normale stand waarbij u erop let dat het water wel goed blijft doorkoken. Standje 'ruim 2' op Hildo's fornuis. Dan de handdoek erop ter isolatie. Dat is belangrijk want u moet er voor zorgen dat onder het glazen deksel de hete stoom de pizza ook aan de bovenkant goed verwarmt: de kaas moet smelten. Als u de hoeveelheid water goed heeft, zal het op zijn wanneer de pizza klaar is. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Check de aanwezige watervoorraad na 4 minuten. Teveel water gebruikt? Uw pizza blijft nat en dat is vies, te weinig water en uw pizza wordt of niet goed warm of verbrandt, trekt krom, droogt uit. Een beetje water toevoegen kan altijd, water eruit halen met een papieren keukendoek kan, maar is niet professioneel.

 

G) De laatste details zijn ketchup en wat heerlijk kruidige olijfolie. Dit is smullen tot uw buikje bijna barst!

Totale tijdsduur, uiteraard belangrijk want ook u wilt geen uren in de keuken staan, is ongeveer 12 minuten van diepvries tot hapklaar.

 

                   

 

 

 

Menu 'Karbo Plus'

 

Benodigdheden: Karbonade en sauzen.

 

U heeft nog een pannetje met wat vet op het fornuis staan. Dat is handig want... direct inzetbaar! Zonde om de pan elke keer af te wassen en het nog in uitstekende staat verkerende vet weg te gooien. Een vet pannetje blijft weken fris en fruitig want alle bacteriŽn bakken mee en gaan dood, absoluut hygiŽnisch dus. Alleen het vuur aansteken. Sneller kan niet!

Hildo koos ditmaal voor een heerlijk diepvries karbonaadje, niet duur maar wel altijd een traktatie hoor, aldus Hildo. Alleen goed bakken, zout of kruiden hoeven niet, en daarna op smaak brengen met sauzen die u toevallig in huis heeft.

Hildo's favorieten: Ketchup en Mayonaise. Jammie!

_______________________________________________

 

Menu 'Veggie Con Carne'

Benodigdheden: Pot bruine bonen en zakje Chili Con Carne

Dit eet Hildo op regelmatige basis. Eenvoudig klaar te maken en voedzaam. Ooit was er een man die alleen op bruine bonen en chocoladerepen leefde. Hildo gelooft dat de man in kwestie overleden is. Chocolade is niet zo gezond, dat weet iedereen. Hildo's Veggie Con Carne is dat wel. Bonen in de pan en warm maken, intussen gooit u er een half, of compleet zakje gedroogde Chili Con Carne kruiden bij. De dosering al naar gelang de resistentie van uw maag tegen hete kruiden. Vlees is niet nodig, kost alleen meer geld en tijd. Goed doorroeren. Klaar!

            _________________________________________

 

Menu 'Wentelteefjes'

Dit gerecht mag met een gerust hart een Nederlandse Klassieker genoemd worden, maar is volgens Hildo in geen enkel restaurant te bestellen. En toch stamt het uit de tijd van ver voor de koelkast, diepvries en vrouwenemancipatie. Wat zou u doen met brood dat een beetje hard geworden is? Weggooien? Watblief?! Zo is Hildo niet opgevoed en zijn voorouders ook niet, dus hij maakt... wentelteefjes!

Misschien was u de wentelteef al vergeten, of is het jaren terug dat u er voor het laatst eentje gehad heeft. Zonde hoor. Ze zijn vre-se-lijk lekker en bovendien gemakkelijk te maken.

 

Benodigdheden: melk, eieren, kaneel, suiker en wat hard geworden plakjes brood.

 

U gooit wat eieren in een schaal en doet er vervolgens wat melk bij. Dan roeren met een garde of, als u modern bent, er een mixer bij pakken. U dient zoveel melk toe te voegen dat uw eieren niet langer slijmerig zijn, maar volledig dun vloeibaar.

 

Intussen veroudert u het brood kunstmatig, tja dat heb je in deze tijd van de vers houdende diepvries. Vers brood wil ook wel, denkt Hildo, maar knetterhard geworden plakjes zijn in ieder geval geen enkel probleem.

 

Een beetje boter in de pan en dan een plak brood goed onderdompelen in uw zojuist aangemaakte wentelteefdip. Laat het er goed intrekken. Vervolgens legt u de plak brood in de pan.

 

Aan beide zijden goudbruin bakken. Zorg er wel voor dat u boter toevoegt wanneer nodig, anders brandt uw sappige wentelteef snel aan.

 

De laatste stap is het op smaak brengen met wat suiker en kaneel.

           

En lekker dat het is!

                ____________________________________

 

Menu 'Partytime Taart'

Een taart is lekker. Voor taart hoeft er natuurlijk niet iemand jarig te zijn, dus wat houdt Hildo, en u, tegen om heel af en toe eens een taartje te kopen en die in plaats van die voedzame maaltijd tot u te nemen?

 

Benodigdheden: Paar euro voor een diepvries Aldi taart.

 

Aha! Dat ziet er goed uit. Nog even ontdooien en dan kan ie!

 

Jammie. Smikkel. Een taart helemaal voor Hildo alleen na weer een vermoeiende werkdag. Dit is genieten hoor!

 

De misselijkheid slaat al toe bij de derde taartpunt. Nog niet de halve taart krijgt Hildo achter zijn kiezen. Maar dat geeft niet. Af en toe taart eten tot je beroerd bent. Is er iets beters? Hildo meent van niet!

 

De nieuwe diepvriezer, koelkast en zelfs houtmotief zeil op de vloer! Dit tilt de efficiŽntie van het keukentje naar topniveau. Hildo's oude 13 jaar oude koel/vries combinatie stond ineens kort te sluiten met een aardig stukje vuurwerk dus de keus was snel gemaakt. Plaats maken voor een gigantische nieuwe vrieskast. Uiteraard een staande anders komt u niet meer bij de spulletjes die onderin liggen, kwestie van logica. Dit energiezuinige apparaat heeft een inhoud van 305 liter en Hildo kreeg er 15 Aldi broden, 8 Aldi pizza's, 8 grote Aldi diepvries kant en klaar maaltijden (van eentje eet Hildo 3 dagen) en verder nog Aldi kroketten, frikadellen, loempia's, vissticks, kibbeling, broodbeleg en een 2 kilo vlees voor Bijtie de kat in. Een aparte tafelmodel koeler, zonder vriesvak, completeert het geheel. Met wat blikvoer erbij hoeft Hildo minimaal 2 maanden en misschien nog wel wat langer geen boodschappen meer te doen. Dat is mooi want daar heeft Hildo een hekel aan. Een knots van een diepvries, misschien ook wat voor u?

                        ____________________________________

 Menu 'Aardappelschijfje Combo'

Benodigdheden: Pak kant en klare aardappelschijfjes, blik bonen in tomatensaus en diepvries Cordon Bleu.

 

Dit is wel erg simpel en het kan niet mis, en dat is precies wat Hildo belangrijk vindt. De Cordon Bleu bakken in een pannetje op matig vuur, tegelijkertijd worden de kant en klare aardappelschijfjes uit een plastic zakje in een ander pannetje gebakken. Timing is alles. De bonen 1 1/2 minuut in de magnetron. Voor wat extra ambiance heeft Hildo zelfs wat Oregano (kruiden) op aardappelschijfjes gegooid om het geheel nog appetijtelijker te maken. Ook dit gerecht is razendsnel te maken en als u het goed gepland heeft heeft ook u niet meer dan 5 minuten nodig.

 

                           ___________________________________

 Menu 'Stamppot Zuurburger'

Benodigdheden: Diepvries zuurkool, 2 diepvries hamburgers en mosterd.

 

Eenvoud is troef in Hildo's gourmet afdeling, dat weet u inmiddels, maar u weet ook dat de kwaliteit van Hildo's producten hier niet onder lijden. Dit is wederom een voorbeeld van een snelle hap die buitengewoon smakelijk en gezond te noemen is. U laat de zuurkool ontdooien en verwarmt het vervolgens in de magnetron. Intussen bakt u de hamburgers in de pan. Als de hamburgers klaar zijn, gooit u ze bovenop de warme zuurkool en doet er nog wat vet van het bakken bij, want dat is wel zo lekker. Vervolgens een flinke klont mosterd voor de smaak. Dan snijdt u de hamburgers in stukken en stampt de hele toestand door elkaar.

Klaar alweer! Dit is echt Smullluhh!

 

C) Vervolgens mixt u alles goed door elkaar. Zout is niet nodig.

 

E) U zorgt ervoor dat u voldoende boter gebruikt, anders lukken pannenkoeken niet goed. Bij elke pannenkoek nieuwe boter toevoegen. Een pannenkoek hoeft niet lang in de pan, op tijd omdraaien hoor. Ook belangrijk... de pannenkoeken niet te dik maken want anders bestaat de kans dat u ze binnenin niet gaar krijgt.

 

H) Hier een wat dik exemplaar. Omflippen in de pan wil niet, te dik. Met de spatel omdraaien gaat ook niet best en het deeg komt er al uit. Houdt u het maar bij dunnere exemplaren. Dat gaat beter!

 

J) Voila Madame et Monsieur! Bon appetit!

 

                         ___________________________________

 Menu 'Vrolijke Pizza'

Benodigdheden: Zonnebloemolie, Aldi 4 Stagioni diepvriespizza, kaas, olijven, paprika, kruidenolijfolie, ketchup (optioneel champignons, uienringen en tros tomaten)

 

A) Van alles wat Hildo eet, de vrolijk Pizza staat het vaakst op zijn menu. Hier wordt hij nooit flauw van. Echt niet! Super lekker. Hildo eet af en toe wel eens een pizza in Italiaanse restaurants, zijn smaakpapillen moeten scherp blijven, en in negen van de tien gevallen komen die pizza's niet eens in de buurt van de kwaliteit van Hildo's eigen homemade Vrolijke Pizza.

Op bladzijde 1 van Hildo's gourmet heeft u ook al kennis kunnen maken met Hildo's Vrolijke Pizza, maar dat ging een beetje mis. Dus nu is het tijd voor een natuurgetrouwe reportage van hoe het wťl goed gedaan wordt en hoe het resultaat eruit dient te zien als het klaar is.

U start met een goede diepvriespizza. Vertrouwt u Hildo maar en ga voor de 4 Stagioni van de Aldi. Maar zonder iets erop is ie niet echt vrolijk, dus daar moet nog wat aan gedaan worden. De pizza even twee minuten ontdooien in de magnetron. Zonnebloem olie in de pan en de pizza kan er bij in. Het vuur nog even uit laten.

 

B) Add-ons. Standaard toevoeging voor Hildo's pizza zijn pittige olijven, paprika en kaas. U kunt dat rustig uitbreiden met uienringen, trostomaten en champignons, maar het hoeft niet. U kunt het spul snijden terwijl de pizza in de magnetron ontdooit.

 

D) Water toevoegen, een belangrijke stap voor het maken van pizza's in de pan. Hildo heeft veel ervaring en zegt 'een scheutje water is genoeg'. Waarschijnlijk zal het iets van een half borrelglaasje zijn. Gooi er niet teveel in.

 

F) Aha! Zů hoort ie er uit te zien, een genot voor het oog. Goed gesmolten kaas en uw keuken heeft zich inmiddels gevuld met heerlijke geuren. Gas uit en pizza uit de pan halen.

 

                        

 

 HOME     Page 1     Page 2     Page 3