Hildo's Gourmet (page 3)
Zonder eten ga je dood!

 HOME     Page 1     Page 2     Page 3 

___________________________________

 Menu 'Deutsche Knödel (spreek uit: doitsje kneudel)'

Benodigdheden: Aldi Knödel, paprika, tomaten uit blik, glazen pot met allerhande paddenstoelen en een zakje instant jus.

 

U kent geen knödel? Bij onze oosterburen is het een veel gegeten produkt. U kunt, net als Hildo, rustig een even over de Duitse grens wippen en uw auto vol gooien met nét iets andere producten als wat u in Nederland in de schappen van de Aldi aantreft. Vergeet u de Aldi wodka niet? Drank is goedkoop en de benzinekosten moeten weer worden terug verdiend!

 

Een enkele of zelfs twee knödels zijn ruim voldoende om uw honger te stillen. Het voelt als een soort knisperende rijst in zakjes wanneer u er in knijpt, maar het is volgens Hildo een soort van aardappel zetmeel product. De knödels worden gekookt in water, een minuutje of 8. Daarna het niet eetbare zakje verwijderen. U heeft nu een soort van klomp aardappel deeg. Dezelfde consistentie als de binnenzijde van een oliebol die niet gaar is. De knödel zelf smaakt naar niets, maar u dient ze in te zetten als een gekookte aardappel. Er moet iets bij, liefst iets wat een sterke smaak heeft. Knödel met rode kool, slavink en wat jus is een goede combinatie bijvoorbeeld. Wat Hildo hieronder heeft samengesteld is ook prima te verteren.

 

Knödel met paprika, tomaat, een sortering paddenstoelen en alles ruim voorzien van jus.De jus is belangrijk want een knödel is nogal kleverig en zonder wat extra sappen hebben ze de neiging een beetje in uw keel te blijven steken. Voor af en toe helemaal geen gek spul hoor!

 

___________________________________

 Menu 'Dikke Rijst'

Benodigdheden: Rijst, suiker, margarine.

 

Nogmaals een bijna vergeten recept uit de keuken van Hildo's voorouders, ze hielden van gevarieerd eten hoor! Hildo's moeder maakte het ook graag, en hij heeft het leren te waarderen. Zowel in smaak als bereidingsgemak. In het Groningse dialect heet dit menu eigenlijk 'dikke riest', maar dat doet er verder weinig toe.

Bereiding

U kookt de rijst, maakt niet uit wat voor soort, gaar in een pan met water. Niets bijzonders. Koken in melk deden sommige mensen ook, maar de logica ontgaat Hildo want koken in melk brengt allerlei problemen met zich mee, van vastgebrand in het pannetje tot een overkokende smurrie. Nooit doen dus, bovendien is het ook nog duurder dan water. Als uw rijst gaar is gooit u een hoeveelheid in een bord, en maakt een kuiltje in het midden. Een klont margarine wordt in het kuiltje gedeponeerd. Suiker, basterdsuiker of gewone witte, uitstrooien over de rijst.  Zorgt u er wel voor dat uw boter goed gesmolten is alvorens te beginnen? Dat maakt het zoveel lekkerder, daarom hoort dit menu eigenlijk eerst nog even op de kachel na te 'garen' tot de boter goed gesmolten is. Veel mensen hebben nu geen echte kachel meer, pech voor hen. Hildo lekker wčl!

Smikkelen maar weer!

 

__________________________

 Menu 'Venkel'

Benodigdheden: Venkel, aardappelen, jus, gehaktballetjes.

 

Dropgroente!

Venkel is een groente die u niet op elke straathoek tegenkomt. Hildo had het zelfs nog nooit gezien, laat staan gegeten! Ene Kruitloze Jan, een kennis van Hildo, heeft meerdere interesses en één daarvan is zijn tuin. Hij heeft een hekel aan de veenmol maar het lukt hem evengoed wat eigen verbouwde aardappelen en venkel te kweken. Venkel is best een beetje bijzonder, want een populaire groente is het niet.Het valt Hildo op dat het een zeer specifieke anijs/dropsmaak heeft, zeker als u het rauw eet. Een soort van dropgroente, daar moet u van houden. Gekookt is die smaak stukken minder aanwezig, weet hij nu.

 

De bereiding

Groente is groente, dus niet te moeilijk over doen. De venkel wordt met de hand uit elkaar geplukt. De groene stengels en de wortels moeten worden verwijderd, is Hildo verteld. Het binnenste gedeelte, vlak boven de wortels (de ronde kern op de fot hierboven) is knetterhard, hoe verder u naar boven komt, hoe zachter de venkel wordt. Het zachtere gedeelte is geschikt om te consumeren.

 

Venkel snijden

De venkel in stukjes snijden.

 

Venkel koken

Een minuut of tien. Even in de gaten houden dat het een beetje stevig blijft, platgekookte groente is iets waar Hildo niet van houdt.

 

Hier het venkelmenu. Aardappelen, instant jus, gehaktballetjes, gekookte venkel en voor de exclusieve uitstraling, een instant groentesausje met kaassmaak. Hildo moet toegeven dat het zonder sausje minstens zo goed smaakt, beetje jammer om de pure smaak van Venkel te maskeren.

Rauw

Alles proberen natuurlijk en ongekookt is het minstens zo lekker. De anijs/dropsmaak is dan veel meer aanwezig. Rauw kunt u het ook met van alles mengen, honing bijvoorbeeld. Kortom, best lekker spul hoor!

Grote nadeel ten opzichte van Hildo´s grote favoriet, de pizza? Wel wat meer werk en tijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________

 Menu 'Stamppot Pit'

Benodigdheden: Aldi stamppot, bockworst, pittige mosterd, zilveruitjes en (niet afgebeeld) zakje instant jus.

 

Dit is Eenvoudig met een hoofdletter E. En daar is niets mis mee, zolang de smaak er niet onder lijdt. Van een kilo stampot eet Hildo 3 dagen dus het gerecht is ook nog eens voorzien van een concurrerend prijskaartje. De stampot met de bockworst opwarmen in de magnetron. Legt u er wel even een vochtig keukendoekje overheen? Dan drogen uw gerechten minder uit. De poedervormige jus wordt in een apart kopje klaargemaakt door er een beetje water aan toe te voegen, dan ook nog even in de magnetron om het op temperatuur te krijgen.

 

Als de stampot en bockworst heet uit de magnetron komt hoeft u alleen het gerecht nog maar smaakvol te garneren met jus en zilveruitjes. Flinke klodder mosterd erbij voor de pit. Dit gerecht is lekker, gezond én klaar in 5 minuten. Wat wilt u nog meer?

 

___________________________________

 Menu 'Oliebol'

Benodigdheden: Oliebollenmix (of bloem met losse gist), water, rozijnen, suiker en 2 liter pinda- of zonnebloemolie.

.

Hildo kwebbelt u de oren van het hoofd als u niet oppast, dus hier een verkorte versie van 'De Oliebol' bereiding. U schaft een pak oliebollenmix aan, want dat is het gemakkelijkst. 'Vroeguh', zegt Hildo, 'bakte mijn moeder ze altijd van losse bloem en losse gist'. Maar in principe maakt dat verder weinig uit. En, moet Hildo het u nog vertellen? Ze zijn ook best lekker in de zomer!

 

De oliebollenmix gaat in een glazen schaal. Bij 500 gram bloem hoort ook 500 gram rozijnen. Dat maakt dat deze oliebol včr boven het normale niveau uitstijgt, zegt Hildo, en u heeft naderhand ook niet zoveel poedersuiker meer nodig.

 

Dan wordt het beslag gemengd met water en goed geroerd. Hildo had er even niet aan gedacht, maar let u erop dat het water een aangename temperatuur heeft? Iets van 37 graden is prima, dan schrikken de gistbeestjes niet zo en doen ze beter hun werk om het uiteindelijke deeg te laten rijzen. U voegt zoveel water toe, dat u een dikke consistentie krijgt. Nadien moet u echt een klont in de frituurpan kunnen gooien, anders worden het geen mooie oliebollen. Een papje mag het zeker niet worden, veel te dun.

 

Nu moet de gist de kans krijgen om zijn werk te doen. Het beslag moet rijzen. De gistbacteriën zorgen daarvoor. Ze houden van een aangename temperatuur dus voor de kachel neerzetten zodat het lekker warm is. Een natte vaatdoek eroverheen is noodzakelijk. Waarom weet Hildo niet, maar zijn moeder deed het vast niet voor niks.

 

De oliebollen in de olie. Let u erop dat de olie goed op temperatuur is? U gooit ze in het vet door met één lepel een schep beslag te nemen en dat beslag schuift u vervolgens met een andere lepel van de beslaglepel af. Ploemp, zo het vet in.

 

Oliebollen drijven in de olie en draaien zichzelf om als het zover is. Bij Hildo niet want de bollen plakten aan elkaar vast. Vreemd.

 

Kijk eens aan, heerlijke zelfgemaakte oliebollen! 'Zelf gemaakte, dus ambachtelijke oliebollen, verdienen de voorkeur boven het fabrieksproduct hoor', aldus Hildo.

 

Poedersuiker hoort bij een oliebol als krenten in de pap. U kunt het natuurlijk gewoon kopen, maar Hildo maakt het zelf van kristalsuiker in de elektrische koffiemolen van zijn ouders. Een echte Philips uit de jaren 50 of 60 van de vorige eeuw die van zowel koffiebonen als van kristalsuiker gehakt maakt.

 

De poedersuiker in een smaakvolle kristallen schaal voor de juiste ambiance.

 

Aaahhh,,, dit is lekker!

 

 HOME     Page 1     Page 2     Page 3