Hildo's huis - Authentiek, zoals je ze zelden ziet!

 HOME 

Paleisje in de zon.

Dit is de staat waarin Hildo de woning kocht in 1992.

 

Paleisje in de sneeuw

En dit is de staat waarin het sinds 1998, verkeert! Wat een verbetering hŤ?

Let vooral op de mooie nieuwe dakgoot om het huis, een waar kunststukje, door Hildo zelf gemaakt nadat de oude naar beneden gekomen was. En dan de mooie dubbele deuren van de werkplaats. U ziet ze nog net achter de auto. Zelfgemaakt door Hildo, inclusief het wiebertje-design van de ruiten in de deuren. Mooi hoor. Hildo's dakkapelletje begint wel een beetje uit elkaar te vallen.

 

Hier is Hildo bezig om met een hoge graad van vakmanschap de schuurdeuren te fabriceren. Dat hij hier evenwel de planken te stijf tegen elkaar aan monteert, werd hem pas later duidelijk toen het hout vochtig werd, de deuren krom trokken als een hoepel en ze bovendien niet langer dicht wilden omdat ze elkaar raakten na het uitzetten. Hildo heeft een centimeter of vijf van de deuren afgeschaafd en daarmee het probleem grotendeels opgelost. Het gebeurt nu gelukkig alleen nog bij vochtig weer. Perfect!

 

Vanuit de keuken het zicht op de entree. De voordeur verkeert nog geheel in authentieke staat. Een prachtig gezicht want zo zie je het niet vaak meer. Let vooral op details als de 'postgeleidings baan'. Heeft Hildo zelf gemaakt. Helaas zit de deur al sinds de aanschaf van het paleisje dichtgespijkerd. Dat geeft niets want er is nog eentje.

 

Hildo's woonkamer van de andere kant. Bijzonder in het oog vallend is het post-modernisme van de zelfgemaakte computertafel. Gedurfd, maar Hildo meende dat het de weldadige warme atmosfeer van zijn kamer ten goede zou komen.

 

Zicht vanuit de keuken op het tussenstuk. Links ziet u de wasmachine, voorzien van isolatie vanwege het jaargetijde.

 

Blik vanuit de werkplaats, via het tussenstuk, naar Hildo's keuken. Het ruimtelijk gevoel samen met de authentieke sfeer geeft Hildo het gevoel dat hij het authentieker heeft dan wie dan ook. Wat wil een mens nog meer?

 

De constructieve bouwwijze van Hildo's woning laat weinig te wensen over. In alle gevallen zijn waar nodig smaakvolle stevige verbindingen geplaatst, zodat het paleisje zelfs in de meest extreme weersomstandigheden een veilige thuishaven kan vormen voor Hildo en zijn gasten.

 

De entree tot de eerste verdieping van Hildo's woning. Het zou ooit de slaapkamer worden maar het liep anders. Wees welkom, en treedt nader. Kijkt u wel uit dat u niet struikelt?

 

Het grootste probleem, op houtworm na, een niet aflatende stroom hemelwater die zich al jarenlang door het dak een weg naar binnen baant. Van grote importantie is het strategisch plaatsen van potten, pannetjes en emmers. Af en toe begint het ergens anders te lekken en dan is het een kwestie van de boel een beetje verschuiven, of een potje erbij, zodat het meeste water weer opgevangen wordt. Simpel.

 

Hildo is een optimist, maar hier vergaat zelfs Hildo een beetje het lachen. Zijn boeken verzameling en die van wijlen zijn vrouw is reeds half vergaan.

 

Hildo is Oranje gezind. Jawel. Elk jaar gaat met Koninginnedag de Nederlandse vlag in top, evenals met bevrijdingsdag. Dat de vlag hier en daar wat morsig is omdat Hildo's huisje niet overal even droog is, ach, dat vindt Hare Majesteit vast niet erg.

Kijk eens aan. Hier word je toch vrolijk van? De hele buurt fleurt er van op. De vlaggenstok heeft Hildo een beetje moeten inkorten omdat anders de hele toestand van de gevel afgereden wordt door de zingende man van de winkel aan huis of iemand anders met een vrachtwagen.

Voor Koningin en Vaderland. Dat had u niet gedacht hŤ? 

Hoera! Hoera! Hoera!

 

November 2006

de winter in aantocht, en het weer wordt er niet beter op. Hildo's plafond begint in de keuken iets naar beneden te zakken wegens lekkage dus het dak van de uitbouw, waaronder Hildo's keukentje zetelt, dient vernieuwd te worden. Voorzien van dakleer, een nieuwe brander, een gekregen gasfles en een emmer water om in te kunnen grijpen wanner het echt  mis gaat, gaat Hildo het dak op. Zelfs met twee linkerhanden: Peulenschil!

 

Zelfs nog een serie mooie nieuwe dakpannen gelegd want de ouwe waren echt niet goed meer. Als je iets doet moet je het goed doen meent Hildo. Na de eerste de beste plensbui lijkt er iets niet helemaal in orde met de afvoer, die wel open is. Het staat centimeters diep bovenop het nieuw gelegde dakleer.

 

Het water lijkt toch ergens langs te kunnen want het lekt nu tussen de muur en de dakrand die tegen de muur gespijkerd zit langs. Hier lekte het eerder niet. Da's vreemd, maar als het alleen maar buiten lekt is het zo erg nog niet. Is het nu binnen dan wel droog? Volgens Hildo wel, maar helemaal zeker is hij niet. Nog maar even afwachten of de vlekken in het plafond erger worden, aldus Hildo.

 

November 2011. Haperende kachel

Het gevaar van koolmonoxide is altijd aanwezig met gasapparatuur. Dat u uw apparaten in technisch goede en schone staat houdt, is derhalve van levensbelang. De theorie en praktijk verschillen bij Hildo soms iets. U denkt dat hij een overantwoordelijk persoon is? Welnee zeg. Hij heeft een gecombineerde brand-/ koolmonoxide melder op de grond liggen, vlakbij zijn kachel. Mocht het misgaan, dan laat de melder duidelijk van zich horen. Nog nooit gebeurd overigens.

Stinken

Hildo tuurt al jaren naar gele vlammen, maar Hildo's kacheltje begon een paar dagen geleden voor het eerst toch wat te stinken. Toch geen optimale verbranding, of mogelijk de schoortseen verstopt? Beter eerst proberen de kachel een schoonmaakbeurt te geven dan het asbest rookkanaal schoon te  maken.

 

 HOME 

Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Aldus een uitspraak van Hildo's opoe in een ver verleden. Uitspraken van oude wijze mensen knoopt Hildo altijd goed in zijn oren en hij heeft dientengevolge dit bijzonder smaakvolle, volledig in oude stijl opgetrokken, pand aangeschaft.

Dat opoe's weinig weten van houtrot, schimmel, scheef zakken en lekkende daken moge duidelijk zijn. Hildo daarentegen heeft hier langzamerhand wat meer verstand van gekregen.

Wat ze in BosniŽ kunnen kan Hildo ook!

Dat is wat een onoplettende toeschouwer van dit tafereel had kunnen denken in 1993. 'Ha, ha', lacht Hildo. Welnee, hier wordt gewerkt aan de wederopbouw van een droomhuis!

 

 

Het onomstotelijk bewijs dat Hildo twee rechterhanden heeft! 

Een razendstrak muurtje ziet hier het levenslicht. Het is, 12 jaar later, maar een beetje scheefgezakt dus... Pluim op Hildo's hoed!

 

Hildo's badkamer. Moet nog iets aan gewerkt worden, maar let vooral op de fantastische glas-in-lood ruiten waarop Hildo, na veel moeite, de hand wist te leggen. Hildo heeft ze zelf geplaatst bij de opbouw van de muur. 

 

Hildo's woonkamer. Hildo wil u vooral attenderen op het gebruik van het authentieke bloemetjes design van gordijnen en vloerbedekking. Tevens is de verwarming, met zijn typisch industriŽle vormgeving, een blikvanger in de kamer.

 

Blik vanuit het tussenstuk richting de kelder. In het tussenstuk staat tevens Het Bad welke op afstand (!) gevuld kan worden via een tuinslang. Eveneens, zeer belangrijk voor een ieder die fris en fruitig door het leven wenst te gaan: De Wasmachine! Dat de machine momenteel niet te zien is, komt door het isolerend materiaal dat Hildo voor het aanbreken van de winter pleegt aan te brengen.

 

De Kelder. Zoals altijd goed voorzien van levensmiddelen van de hoogste kwaliteit. Als u nog niet op de hoogte bent van Hildo's kookkwaliteiten, klikt u gerust eens op de knop 'Hildo's Gourmet'. Gegarandeerd dat ook u nog wel eens een gerecht van Hildo wil uitproberen!

 

Uitzicht vanuit de kelder naar het tussenstuk. Bij de zaag rechtsaf en u belandt in Hildo's keuken.

 

Het tussenstuk is door Hildo tijdens de verbouwing van het huis voorzien van een nieuw dak met twee nieuwe lichtdoorlatende koepels. Dit geeft heerlijk veel daglicht en in combinatie met de frisse lucht die altijd door het tussenstuk waait, heeft u bijna het gevoel buiten te staan! Hier kan geen schuifpui tegen op en Hildo is hier dan ook zeer content mee.

 

En wat ligt daar? Een rendier gewei! Souvenir van een motorrit naar de Noordkaap in 1985. De goede oude tijd... Hildo's verdieping ligt vol herinneringen, en bij wie niet?

 

Wat nestelende vogels kunnen aanrichten. Hildo had eens een beschermkap op de schoorsteen geplaatst om vogels te weren maar die is weggewaaid. Nu zitten er weer kauwtjes in Hildo's schoorsteen. En dat is duidelijk te horen ook! Gelukkig is Hildo ruim voorzien van schoorstenen en is zijn kachel aangesloten op een andere.

 

Terugkerend ritueel. Het verwijderen van het regenwater uit de lekbakken, die her en der staan opgesteld, anders loopt Hildo een nat pak op in de woonkamer en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Alhoewel... zelfs als de bakken leeg zijn is het wel eens gebeurd dat er ineens een straal water door het plafond naar binnen kwam. Een combinatie van harde regen en veel wind uit een bepaalde hoek, maar die komt gelukkig niet veel voor.

 

In 2006... Een lekkend keukendakje!

Hildo raakt niet direct in paniek van een drupje water, maar soms moet er toch ingegrepen worden. De lekkage verschijnselen in Hildo's keukentje beginnen langzamerhand overal op te duiken. Zonde als Hildo's nieuwe 'ik hoef 3 maanden geen boodschappen te doen' diepvries wegroest. Tijd om wat te doen!

 

Hildo's dakje hangt een beetje scheef of zo denkt Hildo. Als het maar goed dicht is maakt een lading water verder niet uit, zolang het er maar niet door lekt. Dat dat gebeurt lijkt Hildo sterk want hij heeft de niet zo goed gelukte rechterzijde, die u hier ziet, voor de zekerheid maar even goed volgesmeerd met autotectyl. Daarvan had hij toch nog een 60 litervat staan.

 

September 2010

Hildo's dakreparatie heeft niet helemaal tot het resultaat geleid wat hij had gehoopt. De lekplekken zijn toch wel erger geworden. Nu, inmiddels 4 jaar later, begint het plafond een beetje naar beneden te komen. Tijd om wat te doen!

 

November 2011. Topkachel

Na een behandeling met de stofzuiger neemt Hildo hier de kachel nog even af met een sopje aan de buitenkant. Het oog wil ook wat, niet waar?

De vlammetjes zijn weer helemaal terug. Over de volledige lengte van de brander en ze branden nog mooi blauw ook. De rare geur is weg, dus lekker fris de winter in. Nu nog even het omhulsel plaatsen en Hildo kan weer jaren vooruit.