Hildo's Delta vliegers!

 BACK 

De Challenger

De Challenger is Aaltje's delta. Een allround vlieger van 220cm breed die geproduceerd wordt door Siegers Vliegers, een Nederlandse vliegerfabrikant die veel van zijn vliegers in Polen laat maken. Desalniettemin is de Challenger een uitstekend product. De vlieger vliegt snel, strak en maakt een mooi suizend geluid als hij vliegt. Geen flapperende rand van de trailing edge (achterkant) en dat is bij veel delta's wel anders. Vooral de goedkopere modellen hebben hier last van en Hildo vindt dat een vlieger altijd stil moet zijn. 'Als ik lawaai wil horen ga ik wel naar de kermis'!, aldus Hildo. Wat de stuntkwaliteiten van deze vlieger aangaat moet zowel Hildo als eigenaresse Aaltje het antwoord schuldig blijven. Aaltje: ' Hij vliegt gewoon hartstikke goed'. Hildo's mening: De Challenger is een aanrader!

 

De Harlekijn

 

De Powerhawk

 BACK     

 

 

 

Aaltje met haar Challenger

 

De Harlekijn heeft een foute naam. De Pipo vlieger! Maar goed, ook deze vlieger is van Siegers Vliegers en ondanks dat Sieger soms minder sterk is in het bedenken van klinkende namen liggen zijn kwaliteiten blijkbaar bij het maken van goede vliegers. Beter zo dan andersom. Hoewel Hildo niet veel heeft met delta's, is en blijft ook de Harlekijn een goede vlieger en tamelijk groot met een breedte van 265cm. Desondanks trekt de vlieger niet erg hard, en dat moet ook niet met dit soort vliegers, maar levert een direct en precies stuurgedrag gecombineerd met een relatief trage vliegsnelheid. Aaltje's Challenger is veel sneller. De Harlekijn schijnt een trickvlieger te zijn, maar aangezien Hildo niet zo goed tricky kan vliegen blijven de trick kwaliteiten van de Harlekijn vooralsnog in nevelen gehuld. Vervelend aan deze vlieger zijn de kleine stokjes aan het eind van de vleugeltips. Ze behoren de bestuurbaarheid te verhogen, en het ziet er leuk uit, maar tijdens het opbergen zitten ze in de weg. Verwijderen voor transport is geen goede optie want voor je het weet, ben je ze kwijt. Hildo's mening: Vliegt goed, lastige stokjes in de vleugeltippen, en ziet er vooral door de kleurstelling bijzonder attractief uit.

 

De Power Hawk is eveneens van Siegers Vliegers makelij. Hildo is met zijn lichaamslengte van 1.91m niet de kleinste maar met een breedte van maar liefst 340cm is dit een forse delta die van Hildo een klein kereltje maakt. Stokken zijn 10 mm koolstof en daardoor knap duur. Dat weet Hildo omdat ie al wel eens nieuwe heeft moeten kopen. De Power Hawk is, zoals de naam al doet vermoeden, een pure powerkite. Nu is 'power' een rekbaar begrip want voor een delta is ie inderdaad zeer krachtig en het is zeker mogelijk om er achteraan te slepen, met veel wind. De kracht is vergelijkbaar met die van een 2 of 2.5 meter matras, en dat zet alles wat in perspectief. Voor de rauwe kracht hoef je hem dus niet te kopen, want vrijwel elk matras is sterker. Waarvoor dan wel? Tja, Hildo kocht het ding toen ie nog verrekte weinig verstand van vliegers had. Nu, 2 jaar en zo'n 20 vliegers verder is Hildo's enthousiasme voor de Power Hawk tot beneden het barre nulpunt gedaald. In rechte lijn vliegt de Power Hawk wel goed, maar laat hem niet te ver uit het windvenster vliegen. Zodra hij z'n snelheid een beetje kwijt is, dwarrelt ie als een onbestuurbaar herfstblaadje naar beneden. Een van de grootste van Hildo's vlieger miskleunen, het is niet anders. Hildo's mening: Hij is te koop hoor! Voor weinig!