BACK     

Klik op de vlieger voor meer informatie!

 

 

 

 

 

 BACK   

 

1 lijners. Niet bestuurbare vliegers aan een enkele vliegerlijn.   

Deze vliegers zitten aan een enkele vliegerlijn en zijn daardoor niet bestuurbaar. Dit type kennen we allemaal van vroeger, het ruitvormige model met een gewicht aan de staart zodat ie een beetje recht in de lucht blijft staan. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten 1 lijners populair waarvan vele de vliegeigenschappen die van het ouderwetse 'ruitje' ver overtreffen. Dit zijn leuke vliegers om 'zo maar' in de lucht te hebben. Je kunt er meestal weinig meer mee dan oplaten en er vervolgens naar kijken, maar dat ook dat kan leuk zijn. Sommige worden zelfs gebruikt voor luchtfotografie!

 

 

 

 

 

 

Delta's. Stokvlieger aan 2 lijnen.

Luchtacrobaten! Delta's zijn min of meer driehoekige modellen, vandaar uiteraard de naam 'Delta', en bestaan uit een enkele laag vliegerdoek wat door koolstof of carbon vliegerstokken in model gehouden wordt. Deze vliegers zitten aan 2 vliegerlijnen, en zijn dus '2 lijners'. Door de ene ofwel de andere lijn iets aan te trekken kun je de vlieger links en rechts sturen. Salto's, rondjes draaien, omhoog, naar beneden en alles wat je verder nog maar kunt verzinnen. Dit zijn de beste om mee te stunten. Grote Delta's worden verkocht als 'powerkites' maar die worden door Hildo niet aangeraden. Door hun grootte worden ze traag en stunten wil niet meer, daarvoor zijn ze te log. De dikke stokken (duur!) kunnen makkelijk kapot mocht de vlieger onverhoopt de grond raken. Hildo heeft in ieder geval spijt van de aanschaf van zijn eigen 'Power Delta'. Wil je pure kracht, kies dan voor matrasvliegers. Die hebben geen stokken en kunnen daardoor veel groter (=sterker) zijn, en liefst in combinatie met vier lijnen voor een maximale controle over de trekkracht.

 

 

Matrassen. De vliegende vleugel aan 2 of 4 lijnen.

Dit zijn in essentie vliegende vleugels. Door openingen aan de voorkant word de vlieger opgeblazen en krijgt zo een aŽrodynamische vorm. De matrassen zijn meestal uitgevoerd als 'vierlijners'. Werkt net zo als de tweelijners echter door de twee extra (rem)lijnen die bevestigd zijn aan de onderkant van de vlieger kun je de trekkracht reguleren en de vlieger naar wens stil laten hangen in de lucht of zelfs achteruit laten vliegen. Echt sterke en snelle vliegers (powerkites) zijn vaak met dit systeem uitgerust om de vlieger wat beter onder controle te hebben, want vergis je niet... Vliegeren met een grote vlieger is geen kinderspel. Hildo heeft 2 keer op krukken gelopen en weet er alles van. Matrassen zijn de beste vliegers voor gebruik in de buggy maar de aanschaf van een setje echte race vliegers is niet goedkoop.

 

 

Blokart. Wat is een blokart?

Een blokart is een door de wind aangedreven karretje. Is dat leuk?