Hildo's Paddo's (page 1)
Paddestoelen zijn jammie!

 HOME     Page 1 

Sinds 1990 gaat Hildo, gewapend met een scherp mes een een plastic zak, af en toe op zoek naar paddestoelen in het bos. Het geeft toch een extra dimensie aan een boswandeling, meent Hildo. Aan het begin van de herfst, en dan voornamelijk als het een beetje vochtig is, groeien paddestoelen het best. De truc is natuurlijk om eetbare exemplaren op te scharrelen. Hallucinerende of anderszins giftige exemplaren laat hij links liggen. Gelukkig zijn de meeste paddestoelen helemaal niet giftig, maar ze smaken niet allemaal even lekker. Giftige exemplaren zijn er een stuk minder en dodelijk giftige nog minder, dus de kans dat u een foute plukt is tamelijk gering. Lastig is dat veel paddestoelsoorten op elkaar lijken en zelfs eenzelfde paddestoel kan er totaal anders uitzien dat zijn buurman, ondanks dat het de precies dezelfde soort betreft. Een krop sla is een krop sla en ziet er ook altijd uit als een krop sla... nooit als boerenkool. Da's het linke bij paddestoelen. Hildo speelt daarom op zeker en plukt alleen die soorten die hij feilloos weet te identificeren als eetbaar & lekker. Dat zijn er slechts 3, maar je bent nooit te oud om er nog eens wat soorten bij te leren.

Enne, mocht u zeggen 'Paddestoelen plukken is verboden'. Nou, het is duidelijk dat het een wet is die bedacht is door mensen die zelf nooit paddestoelen plukken en er verder geen klap verstand van hebben. Er is tot op heden geen enkel wetenschappelijk bewijs dat er een verband is tussen plukken en een vermindering van het paddestoelenbestand, het is maar dat u het weet. Wat wel gezegd wordt, is dat wanneer je ze plukt andere mensen er niet meer van kunnen genieten tijdens een boswandeling. Nou, er blijven nog genoeg mooie giftige exemplaren over hoor!

Bent u er klaar voor? Hier komen paddestoelfoto's en natuurlijk Hildo's buikkrampvrije, eenvoudige, maar wel smakelijke paddestoelrecepten!

     _________________________________________________

 

De Krause Glucke of Grote Sponszwam

Duidelijk herkenbaar aan de typische groeiwijze. Het lijkt sterk op een stuk koraal en ze kunnen een tamelijk forse omvang bereiken. De smaak is sterk, iets nootachtig en in ieder geval bijzonder smakelijk. De paddestoel moet lichtgelig van kleur zijn, als ie bruinachtig is bent u te laat en is de smaak niet goed meer. Ook na het bakken behoudt deze paddestoel zijn stevigheid. Wetenschappers hebben een aantal jaren terug ontdekt dat de Krause Glucke over schimmeldodende eigenschappen beschikt en daarom kan hij relatief lang worden bewaard. Dat doet Hildo natuurlijk niet want het is een mazzeltje als je er eentje vindt. Hildo snijdt er slechts de helft vanaf want dat is meer dan genoeg voor twee personen, en ook belangrijk... dan staat ie er volgend jaar vast wel weer. Hebberigheid is hier niet op zijn plaats.

 

Bij de paddestoel wat uien en paprika klaarmaken. Of iets anders natuurlijk, het staat u allemaal vrij.

 

Klont aardappelpuree erbij en, ongelogen, dit doet niet onder voor een driesterren restaurant!

 

 HOME     Page 1 

Een typisch stukje naaldwoud, ergens in het Drentse bos tussen Appelscha en Diever. Verder vertelt Hildo het niet, want iedereen weet dat een paddestoelzoeker zijn plekjes niet verklapt. Hier groeit de Krause Glucke ofwel Grote Sponszwam. En die paddestoel smaakt uitstekend!

 

Is het niet fantastisch zo'n boswandeling? Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding!

 

De paddestoel moet goed schoongemaakt worden onder de kraan en kan in kleine stukjes uiteengetrokken worden. Snijden is niet nodig.

 

Alle ingrediŽnten gezamenlijk bakken op een rustig vuurtje totdat u denkt dat het klaar is.