Hildo's CZ Shadow!
Een sportpistool voor dynamische discipline's!

 Zwartkruit Index   

Een CZ 75 SP-01 Shadow Dualtone in 9 mm!

Een prima wedstrijdpistool voor het vlotte gebeuren... maar een beetje René Doorsnee is ie wel!

13 juni 2014. René D: Een gloednieuwe CZ 75 Shadow!
Een CZ 75 is als een VW Golf: betrouwbaar, praktisch en onopvallend. Iedereen heeft er eentje en is er tevreden over. Ze zijn er van een tokkelend dieseltje tot een super GTI met 23 turbo's die de klinkers de straat uit trekken. Mooi? Kan een gezinsbakkie mooi zijn dan? Zo is het ook met de CZ 75: de basis is gelijk, maar het wapen is leverbaar in allerlei uitvoeringen, zelfs tot custom wapens toe. Deze Shadow schijnt technisch iets mooier te zijn dan de meeste CZ-modellen. Zo heeft het pistool door het ontbreken van een firing pin block, iets wat er voor schijnt te zorgen dat het wapen niet af kan gaan wanneer het op de grond valt, een betere/lichtere trekker. Het is dus zaak om 'm niet te laten vallen. Maar het is verder niets speciaals, het is geen high-end CZ of een Sig Sauer van duizenden euro's. Toch gaat het bedrag evengoed aardig richting de 900. Da's toch serieus, zeker als u Hildo's loonbriefjes tegen het licht houdt.
Waarom nieuw?
Een wapen moet het goed doen. Nieuw is nieuw en bij een gebruikte zou Hildo, bij wat voor probleem dan ook, kunnen gaan denken 'had ik nu toch maar een nieuwe gekocht'. U moet begrijpen dat Hildo geen verstand van pistolen heeft en dat zijn beoordelingsvermogen ten aanzien van de kwaliteit van een gebruikt exemplaar te wensen overlaat.
Vragen
Maar wat moet ie als zwartkruitschutter met een 9 mm pistool? Misschien bent u wel te snel met Hildo in een hokje te plaatsen? Zou hij wellicht zin hebben om door die zwartkruitrookwolken heen te kijken om te zien wat er te doen is in Nitroland?
Andere disciplines?
Voor een pistool? Jazeker. Voor puur punten schieten op een kaart is dit niet de juiste keuze, een revolver doet het beter voor minder. Maar met een pistool als de CZ Shadow bent u goed uitgerust om dynamische disciplines te schieten. Het wapen is betrouwbaar en over het algemeen is men het er over eens dat het voor het geld een goede aanschaf is. Hildo heeft met de Shadow van El Presidente geschoten en dat wapen schiet prima. Door het hoge gewicht wordt het bijterige van de 9 mm behoorlijk getemd. Het ligt goed in de hand, het handvat is wel iets dik en kleverig met de standaard rubberen gripjes. De richtmiddelen zijn duidelijk.

 


Looplengte
De loop is vrij kort, 114 mm (4,48") tegenover de 127 mm (5") van een 1911. Korte lopen zijn niet beter voor precisie, weet Hildo. Hij had 'm liever langer gehad. Maar het schijnt handiger te zijn om snel te kunnen wisselen tussen meerdere doelen. Heeft Hildo gehoord op Youtube van de CZ Guru, ene Angus Hobdell, die voor CZ USA werkt en daar halfgod én het gezicht van de firma is.
Accessoire rail
Ziet u de ribbeltjes aan de onderzijde? Goed voor lasers, lampen en dat soort spullen. 'Zal wel ongebruikt blijven', meent Hildo, 'tenzij het noodzakelijk is voor een of andere discipline'.
Dit is echt een volledig andere wereld als die van de zwartkruitschutters. Veel is nieuw, veel vreemd. Er valt veel te leren, maar het is vast wel leuk. Mocht dat niet zo zijn, dan is het pistool natuurlijk zo verkocht.

 


Keep
Een klomp staal die op de slede zit. Zijwaartse verstelling geschiedt door het losdraaien van het imbusboutje aan de bovenkant. Stevig en er gaat niets aan stuk. Maar Hildo vindt alleen een zijdelingse afstelling niet voldoende, zeker niet omdat hij met verschillende kruitladingen en kogels zal gaan experimenteren. Dit is geen dienstwapen, maar een sportpistool; hier moet een andere, volledig verstelbare, keep op.

 


15 juni 2014. De tweede serie van 25 schoten met René!
Kan toeval zijn, die eerste kaart. Met 25 patronen moet het toch een stuk duidelijker worden wat voor groepjes Hildo met dit pistool zou kunnen schieten.
Depressie?
En... het lijkt niet best. Niets beter dan de Norinco 1911, lijkt het. En dat valt Hildo als regen in zijn nek. Bijzonder onplezierig en de depressie slaat al toe.
El Presidente schiet beter!
U kent El Presidente als een zeer goede schutter die er niets van bakte met Hildo's 1911. Met René D in handen schiet hij drie schoten in één groot gat links tegen de rand van het zwart (helaas, geen foto van) en twee 'afzwaaiers'.
Conclusie
Een pistool is geen revolver en een konijn geen haas, wat Hildo betreft. Een revolver is zuiverder dan een pistool en een haas loopt harder dan een konijn. Dat is nu eenmaal zo. Toch lijkt het erop dat de Shadow in handen van een goede schutter helemaal niet zo vreselijk slecht presteert. Hildo doet gewoon iets fout... als niet goed schieten!

 

23-24 augustus 2014. De NPSA basiscursus handgun voor IPSC

De CZ Shadow is uitermate geschikt om in te zetten voor de internationale discipline IPSC (International Practical Shooting Confederation). De IPSC (spreek uit: IPSIK) discipline is parcoursschieten op een dynamische wijze.

De NPSA (Nederlandse Parcours Schutters Associatie), is de sportbond voor parcoursschieten in Nederland en de Nederlandse tak van de IPSC. De NPSA geeft een tweedaagse 'basiscursus handgun' en u dient die cursus verplicht te volgen, én voor het examen te slagen, wanneer u IPSC wilt gaan schieten met een handvuurwapen. Hildo heeft zich ingeschreven als NPSA lid en daarna voor de 'basiscursus handgun' en is zowaar geslaagd voor deze best pittige cursus waarbij veiligheid op het allerhoogste plan staat. Hildo heeft nu een voorlopige licentie van de NPSA gekregen om IPSC wedstrijden te mogen schieten binnen Nederland. Na 5 wedstrijden kan de voorlopige licentie (Provisional Card) omgezet naar een volledige wedstrijd licentie. Dan pas mag hij deelnemen aan internationale IPSC wedstrijden.

Hiervoor is de CZ Shadow prima gezelschap! Dat heeft u nodig want de competitie is best stevig en om niet helemaal als laatste te eindigen is het goede gereedschap absoluut noodzakelijk, niets vervelender als storingen aan het materiaal tijdens een wedstrijd.

Hoe ging die basis cursus dan?

Voor het volledige verslag verwijst Hildo u naar pagina 31 van zijn zwartkruit dagboek waar hij, zoals altijd, zijn belevenissen binnen de schietsport op chronologische wijze heeft opgeschreven.


In het doosje
De Shadow wordt geleverd in een doosje met wat schoonmaakattributen. Het rode plastic dingetje gebruikt u om de loop door te kunnen halen met een lapje: handig. De borstel vindt Hildo niet okay, leuk voor flessen. Het ding is fout want u komt natuurlijk al snel met het gedraaide ijzer tegen de loop aan. Vanwege zijn ervaring met het laden en schoonmaken van voorladers weet Hildo dat er een betere oplossing is: een poetsstok met mondingbeschermer waardoor de loopmonding beschermd wordt en het wapen zijn precisie behoudt. Loop eruit halen en van de achterkant schoonmaken, zo hoort het natuurlijk officieel, is op deze manier niet nodig.
Drie magazijnen
De Shadow is uitgerust met drie magazijnen die maximaal 18 stuks patronen kunnen bevatten. Twee van de magazijnen zitten in het koffertje en de derde moet in het wapen omdat er geen ruimte meer over is in het koffertje... hmm. Magazijntje thuislaten kan natuurlijk ook.

 Korrel

Op de voorkant zit een niet afstelbare fiber optic korrel. Het is een buisje dat over z'n lengte omgevingslicht opvangt en als u aan het richten bent lijkt het, bij voldoende licht, of er een lampje brandt. Erg mooi systeem dat het richten zeker duidelijker maakt.

 15 juni 2014. De eerste schoten met René (Doorsnee)!
De verwachtingen zijn hooggespannen. De gloednieuwe CZ 75 SP-01 Shadow is, op de BFR na, het duurste verlofplichtige wapen dat Hildo ooit kocht. Een smak geld en hij verwacht ook wat... maar dat valt een beetje tegen.

 

30 juli 2014. Proefschieten in de CZ fabriek met Hildo's Shadow

Deze heeft Hildo u helemaal vergeten te laten zien. Elk nieuw pistool van CZ gaat vergezeld van een A4-print waarop het bovenstaande is afgebeeld. Met het pistool, in dit geval geval dus Hildo's gloednieuwe CZ SP-01 Shadow, worden vier schoten afgevuurd met Sellier & Bellot fabrieksmunitie op 25 meter en dat was bij dit wapen op 7 juli 2012 om 10.36h. Het kruis is het richtpunt, de vier cirkeltjes zijn de gaten van de kogels en de zwarte stip is het gemiddelde van die vier kogels. De 'dispersion area', de verspreiding dus, is 72,6 mm. Dat betekent dat het middelpunt van de gaten die het verst van elkaar liggen 72,6 mm van elkaar verwijderd zijn. De schaal van de bijgeleverde print is 1:1.

De precisie?

Hildo is van het bovenstaande plaatje niet onder de indruk, u vast ook niet. Gelukkig is deze kaart niet geproduceerd door gebruik te maken van een Ransom Rest of andere constructie waarin het pistool geklemd wordt om de maximale precisie van het wapen te kunnen vaststellen. Een CZ wordt op de CZ fabriek getest op een binnenbaan door een fabrieksschutter die, ondersteund en met twee handen, vier patronen Sellier & Bellot fabrieksmunitie verschiet, wat vervolgens in de bovenstaande digitale voorstelling van het schotbeeld resulteert. Dat betekent dat CZ weet dat het pistool mechanisch functioneert zoals het zou moeten. De kaart laat zien waar het pistool minimaal toe in staat is, maar zeker niet maximaal. Dat scheelt, anders was het niet zo best. Hildo heeft gezien dat Hawkeye Henkie, een zeer goede schutter, zomaar ruim boven de 90 schiet met zijn CZ Shadow op een reguliere kaart op 25 meter. Met het de precisie van dit pistool zit het wel goed.

 
 Zwartkruit Index