Hildo's zwartkruit accessoires
Wat heeft u zoal nodig als zwartkruitschutter?

 Back to Zwartkruit Index 

Om te kunnen schieten, heeft u een wapen nodig. Maar er is méér! Wat dacht u van buskruit, kogels, maar ook schoonmaakspullen, wapenolie, herlaadapparatuur en ander gereedschap voor uw troetelkindje? De lijst accessoires lijkt schier eindeloos. Hildo neemt u mee op een ontdekkingsreis in de wereld van zijn zwartkruit accessoires. Blijft één prangende vraag: Heeft u het écht allemaal nodig?

 

Kogels

Onmisbaar om te kunnen schieten. Het goedkoopst en leukst is ze zelf gieten en dat doet Hildo dan ook. Als u gratis ergens wat gebruikt daklood op kunt scharrelen, is het nog leuker want als ingeburgerde Hollander weet u: gratis is top!

 

Kogelzakje

Geheel in stijl een lederen kogelzakje. Hierin passen kogels, percussiekapjes dan wel reserve vuurstenen. Tip: Een sok is eveneens een perfecte opbergzak voor uw munitie. Alle hulzen en kogelsoorten zijn gemakkelijk gescheiden op te bergen in uw kluis, en is zo ook makkelijk mee te nemen naar de schietbaan. In een redelijke sok passen zo maar 50 stuks 50-70 patronen, in kniekousen natuurlijk nog veel meer. Dát had u niet gedacht he? Panty's zijn een beetje overdreven. Wel opletten dat kogels of patronen er niet uit rollen.

 

Percussiekapjes

Noodzakelijk voor de ontsteking van voorladers, tenzij u met vuursteen schiet. De kapjes in het linker doosje gebruikt Hildo voor zijn revolvers, de rechter kapjes zijn grotere musketkapjes met 'vleugeltjes'.

 

Pillen, ehhh, percussiekapjes doosje

Vroeger gebruikt als pillendoosje maar in Hildo's zwartkruit wereld nu een vast bestanddeel van een schietsessie. Als u zwartkruit schiet heeft u vette vingers voordat u het weet. Om het standaard percussiekapjes doosje open te krijgen heeft u droge vingers nodig want ze klemmen behoorlijk. Uiterst vervelend en een designfout in de originele doosjes. Gelukkig is Hildo niet voor één gat te vangen. Dit voormalige pillendoosje is perfect. Makkelijk open te krijgen met vette vingers, het klikt mooi dicht én gaat niet vanzelf open. Zit standaard in Hildo's lederen kogelzakje.

 

Vuurstenen

U kunt beter niet met vuursteenwapens gaan schieten als u geen reserve vuurstenen bij de hand hebt. Op de foto ziet u verschillende, en ze zien er allemaal anders uit. Zo is dat nu eenmaal met vuurstenen. Het geeft verder niet zolang de lengte maar ongeveer goed is voor uw wapen en er een mooie scherpe rand aan zit. Naarmate u vaker met uw steen geschoten heeft brokkelt hij steeds verder af. Als hij uiteindelijk niet meer scherp is dan kunt u mooie vonken wel vergeten en dient u van vuursteen te verwisselen of uw stompe steen weer aan te scherpen door middel van tikjes uitdelen met een stukje ijzeren gereedschap. Dat heeft Hildo al een keer geprobeerd waarbij de steen pardoes afbrak. Vuurstenen zijn er in alles soorten en maten, waarbij Engelse vuurstenen tot de top schijnen te behoren. Er zijn machinaal bewerkte, maar met de hand geslagen stenen schijnen de beste te zijn. Het vuurstenen slaan is een hele wetenschap met allerlei filosofieën. Hildo heeft er nog niet zoveel verstand van, maar dat komt misschien nog wel en kan hij proberen zijn eigen perfecte vuurstenen te slaan.

 

Loodpan

Deze soeppan had Hildo nog liggen en luistert nu naar de naam loodpan want de handvaten zijn er inmiddels afgebrand. Een absoluut noodzakelijk accessoire om lood te kunnen smelten zodat u uw kogels kunt gieten. Speciale elektrische loodsmeltpannen zijn te koop maar kosten zo maar meer dan 100 euro voor een leuk exemplaar, en Hildo meent dat het voorlopig op deze manier ook wel gaat. Gesmolten lood is gesmolten lood, nietwaar? Maar een elektrisch exemplaar heeft een thermostaat om de ideale giettemperatuur nauwkeurig in te kunnen stellen, én te  behouden tijdens het hele gietproces. 'Vroeger hadden ze dat ook niet', aldus Hildo. Toch lijkt het hem wel wat, later...

 

Loodgieter

Stukje gereedschap om lood vanuit de smeltpan netjes en goed gedoseerd in een kogelgiettang te kunnen gieten. Een soeplepel is niet geschikt of iets dergelijks is niet geschikt.

 

Kogelgiettangen

Zonder kogelgiettang kunt u geen kogels gieten dus... noodzakelijk. Voor ieder type kogel en kaliber heeft u een andere giettang nodig en Hildo heeft er inmiddels verscheidene. Mocht uw vrouw het niet eens zijn met de aanschaf van uw nieuwe kogelgiettang, vertelt u haar dan maar dat Hildo gezegd heeft dat een giettang zichzelf niet alleen terugverdient, maar u zelfs geld bespaart! Even flink knallen en u kunt met uw vrouw van het uitgespaarde geld gezellig uit eten gaan. Echt waar!

 

Handdoek

Noodzakelijk om uw hete kogels op te laten vallen vanuit de giettang. De handdoek is zacht en voorkomt daarmee vervorming aan de, nog zachte, kogel. Laten vallen in water is ook mogelijk maar wanneer u ook maar een drup water onder het gesmolten lood oppervlak krijgt, heeft u een 'loodexplosie' door het explosief verdampen van water. Rondvliegend gesmolten lood is, en dat hoeft Hildo u niet te vertellen, uitermate gevaarlijk.

 

Slaghoedje zetter

Een van de simpelste apparaten om de slaghoedjes achterin de huls te plaatsen. U plaatst een huls er bovenop in de los bij te kopen shellholder (hulshouder) en door een knijpbeweging te maken, komt er een stalen pennetje omhoog die het slaghoedje in de hulsbodem perst. Voor een ander kaliber heeft u weer de bijbehorende maat shellholder nodig. Als u echt veel patronen denkt te gaan maken is dit apparaat minder geschikt, want Hildo krijgt er last van zijn hand van. Een herlaadpers kan, behalve slaghoedjes zetten, ook nog hulzen sizen (terug op maat brengen na het schieten), de kruitlading in de huls aanbrengen, de kogelpunt in de huls persen, maar een pers met toebehoren is natuurlijk duurder tot veel duurder.

 

RCBS 45-70 die-set (matrijzen set)

Onmisbaar. Een specifieke die-set (spreek uit: dai set) heeft u nodig om de munitie te kunnen herladen. Voor elke type patroon heeft u weer een andere set nodig. De juiste die, voor een bepaalde hulsbewerking, wordt bovenin de herlaadpers geschroefd. De juiste shellholder (niet afgebeeld) voor de 45-70 huls is bijgeleverd en, u ziet hem zitten op de ram van de pers.

 

Hulzenvetplank

Voordat u uw huls kunt gaan sizen met een pers (weer op de fabrieksmaat maken) moet deze lichtjes ingevet worden. U rolt daarvoor de huls over de vetplank, u kunt het zien als een soort stempelkussen met vet in plaats van inkt. Van een ongevette huls kunnen hulzen blijven steken in de die-set. Tenzij u carbide dies heeft, die zijn knetterhard en daardoor gladder. Hulzen hoeven dan niet gevet te worden, zeggen sommigen, maar Hildo meent dat gevette hulzen veel gemakkelijker en lichter 'lopen' in de pers. Licht gevette hulzen zijn voor Hildo standaard, met de nadruk op ´licht´. Als u teveel vet gebruikt kan het zich tussen de die en de huls ophopen en uw huls is veel gemakkelijker samendrukbaar dan vet. Deuken in de huls dus.

 

Herlaadblok

Hier kunt u uw hulzen in zetten, zonder dat ze omvallen, om ze met kruit te vullen. Hildo gebruikt deze om z'n kruitbuisjes in te plaatsen tijdens het vullen. Gratis gekregen, dus dat is niet te duur! Een andere heeft hij ook voor de 45-70 hulzen van zijn BFR revolver.

 

LEE bullet sizer die in .457"

Dit is een dieset die Hildo apart heeft aangeschaft van de firma Lee. Deze die is een bullet sizer in de maat .457 inch en maakt de kogel precies op maat. De set komt compleet met een rood plastic kogelopvangbakje en een flesje Lee Liquid Alox (soort kogelvet) wat heel veel lijkt en ruikt als dat lichtbruine tectiel voor binnenin autodeuren. Persoonlijk heeft Hildo met Liquid Alox helemaal niets want het laat een vreselijke plakkerige troep achter in de die-set.

 

RCBS Powder Trickler

Handig om zeer exact ietsjes kruit toe te voegen aan uw lading. Als u de perfecte patroon wilt maken, superieur aan een kant en klare fabriekspatroon, dan moet u zelf herladen. Behalve dat de kogels identiek moeten zijn in gewicht en maat, moet ook de kruitlading identiek zijn. Als u een Powder Trickler als deze vult met kruit, en vervolgens het buisje (wat van een rond gat voorzien is om het kruit binnen te laten, en binnenin voorzien is van schroefdraad om het kruit te verplaatsen) in het midden ronddraait, vallen er kruimeltjes kruit uit aan de linkerkant. Uw reguliere kruitmolen geeft een lading kruit af, maar die is niet altijd exact constant. U pakt de Powder Trickler en kruimelt er lekker wat bij tot u het door u gewenste gewicht exact heeft bereikt. Er zijn volautomatische digitaal gestuurde uitvoeringen voorzien van kruitmolen, een elektrische trickler en weegschaal. U tikt op knopjes in wat u hebben wilt en 15 seconden later is uw kruitlading klaar. Helaas, meer dan 200 euro uitgeven voor een volautomatische kruitmolen/trickler ziet Hildo niet zitten. U kunt uw geld wel kwijt aan herlaadapparatuur hoor! Deze is nog geen twee tientjes, en kruimelt prima.

 

Digitale schuifmaat

Om kogels, hulzen en nog veel meer nauwkeurig op te kunnen meten. Omschakelbaar van metrisch naar inches. Dat is wel zo handig want kogel en huls maten worden vaak aangegeven in inches.

 

Chronograaf

Het apparaat is een chronograaf, van het merk Shooting Chrony. Het wordt gebruikt om de snelheid van een vliegende kogel te meten door te berekenen hoe lang het duurt voordat de kogel de afstand tussen de twee lichtgevoelige sensoren heeft afgelegd, en het werkt. Waar dat goed voor is? Dat weet Hildo zelf ook nog niet helemaal, maar leuk is het alvast wel. Het is een van de meest eenvoudige uitvoeringen van een chronograaf, maar voor de 89 euro die het gekost heeft, vindt Hildo dit artikel best goed geprijsd. Het geheel is handig op te vouwen tot een klein groen doosje en daardoor makkelijk transporteerbaar. De lampen, die u er boven afgebeeld ziet, zijn optioneel te bestellen en te gebruiken voor binnenshuis gebruik. Zoals op een schietbaan bijvoorbeeld.

 

Stroomdraad Poetstok

Het hoeft niet allemaal duur te zijn. Deze is goedkoop zelf te maken. Hildo heeft het idee afgekeken en het systeem werkt perfect om de lange lopen van achterladers door te halen. Voor voorladers werkt dit ook, alleen heeft Hildo daarvoor een dikkere stroomdaad driemaal gewikkeld. Gebruikt hij om de loop droog te maken na het schoonmaken, alvorens hem in de olie te zetten.

 

Jachtgeweer schoonmaakset

Kompleet setje voor een kaliber 12 loop en het ook precies de goede maat voor de .69" loop van Betty de musket! Het probleem met poetsstokken is vaak de gebruikte draadsoort. Deze set is niet uitwisselbaar met onderdelen van Hildo's andere poetsstokken. Ook belangrijk: Houten stokken zijn niet het perfecte materiaal voor een poetsstok omdat rommel van de loop in het hout gaat zitten, wat vervolgens de loop doet slijten aan de monding door de schurende werking van de poetsstok. Als de loop eenmaal een beetje een 'trompetvorm' gekregen heeft, zal het wapen nooit meer goed kunnen schieten. Betty schiet toch al beroerd, dus dat maakt niet zoveel uit. Overigens, u kunt ook opzetstukken voor de loop krijgen die ervoor zorgen dat de poetsstok de loop niet kan raken. .

 

Kogel- & poetsdoektrekkers

Mocht u onverhoopt uw musket of voorlaadgeweer geladen hebben om er vervolgens achter te komen dat u het kruit vergeten bent of dat de poetsdoek in de loop achtergebleven blijkt... dan zijn deze dingen handig. Gratis gekregen. Te monteren op een stevige poetsstok of een zelfgemaakte ijzeren staaf zodat u vervolgens de loden kogel of poetsdoek weer uit de loop kunt halen. Hildo's poetsstokken zijn hiervoor niet geschikt, dus hij moet er nog eens eentje maken.

Update

In de praktijk blijken deze dingen als kogeltrekker slecht te werken, vindt Hildo. Beter is het de kogel de loop uit te blazen met een beetje kruit achter de kogel via zundgat of percussiekapje. Met een compressor of een speciale 'ausblaser' gaat het ook prima, als u geen kruit achter de kogel kunt krijgen omdat de bal voor het zundgat zit... bijvoorbeeld..

 

Flinterhard!

Dit busje bevat een Amerikaanse pond, ofwel 454 gram, Kasenit. Het wordt gebruikt voor oppervlakteharding van metaal. Waarvoor vraagt u? Voor Betty de musket want het aambeeld, het gedeelte van het vuursteenslot waar de vuursteen tegenaan slaat om vonken te produceren, was te zacht. Kasenit brengt koolstof in het materiaal en dat geeft een 'zee van vonken'.

 

Bullet lube voor kogelvetpillen

Hier ziet u de ingrediënten voor Hildo's kogelvet waarvan hij kogelvetpillen kan maken. Pindaolie, bijenwas, zeep en frituurvet. Een kogelvetpil kan zo tussen kruitlading en kogel van Hildo's voorlaadrevolvers gebruikt worden, dat doen ze in Amerika ook. Het is hard, dus zal het zich niet mengen met het kruit. Kruit kan niet tegen vet of olie moet u weten, dat tast de werking aan. Het bij het schieten smeltende vet houdt kruitafzettingen zacht zodat de loop schoner blijft en zorgt er, met name bij zwartkruit revolvers, voor dat het mechanisme niet vastloopt. Zonder extra smering is dat altijd het geval.

Update: Zonder zeep is de betere methode. Het zeep blijkt zich moeilijk te laten mengen met de andere componenten en geeft vervelende vlokken. En de arachideolie? Ach, een eenvoudige 50/50 mix van bijenwas/frituurvet voldoet voor Hildo's kogelvetpillen prima.

Update: Frituurvet gaat Hildo niet meer gebruiken. Als kogels wat langer liggen, als een paar jaar, dan droogt het vet helemaal uit en valt gewoon van de kogel, de kogel zelf raakt geoxideerd. Als beter vet denkt Hildo aan lanoline (wolvet van schapen). Het is watervrij maar erg zacht dus er zal wat meer bijenwas in moeten.

 

Kogelvetpil flesje

Zoals u kunt zien een gerecycled exemplaar. Het houdt de kogelvetpillen evenwel prima bij elkaar en het glas is stevig genoeg om niet kapot te gaan. Dit exemplaar is tevens voorzien van een goed sluitende schroefdeksel. Erg prettig, aldus Hildo.

 

Oordoppen

Gehoorbescherming is absoluut noodzakelijk als u uw trommelvliezen in redelijke staat wilt houden. Tijdens een westerndag of weekend gebruikt Hildo oorpluggen, anders past de cowboyhoed niet. Inmiddels is Hildo deze oordoppen kwijtgeraakt. Het verdient aanbeveling om uw naam erop te schrijven, anders lijken ze allemaal zo op elkaar nietwaar?

 

Tweehonderd oordopsetjes

Als u met een geweer schiet, zit u met van die grote oordoppen op het hoofd vaak tegen de kolf aan. Met oorpluggen gaat het stukken beter, ook met een hoed. Voor gehoorbescherming hoeft u de deur niet uit, scheelt brandstof. Online heeft u 200 setjes voor 34.95, inclusief verzendkosten. Eerder kocht Hildo ze in setjes van 25 en dan lopen ze tegen de 10 euro. Het is dus goedkoper om er wat meer van in te slaan. Zijn ze wel een beetje stil? SNR 39dB. Het zijn daarmee, volgens de leverancier, oordoppen met de hoogste dempingswaarde. Ze doen het in de praktijk goed, al laten deze zich niet erg gemakkelijk tot een klein rolletje oprollen om ze in te brengen, dan zijn die oranje weer gemakkelijker.

 

Plum Brown Barrel Finish

Ideaal voor het restaureren van voorladers en andere metalen antieke dingetjes. Dat is ongeveer wat er op de verpakking staat. Dus zomaar 150 jaar patina in een potje, hartstikke mooi natuurlijk. Het is een sterk roestopwekkend middel, gebaseerd op zuren, om metalen te kunnen bruineren. Het werkte prima op Hildo's Colt Walker.

 

Shooter's Choice barrel cleaner

Als u met volmantel kogels schiet zet zich, pas na veel schiten, koper residu af aan de binnenzijde van de loop. Dit, of soortgelijk spul, wordt gebruikt om het koper, lood etc. op te lossen om het gemakkelijker te kunnen verwijderen. Noodzakelijk om uw loop in goede conditie te houden. Hildo gebruikt dit voor zijn CZ pistool. Na 4000 schoten werd het echt nodig.

 

Lee Pro 4-20 gietoven

Een absolute aanrader voor als u uw eigen kogels wilt gieten! Op een houtvuur wil het loodgieten ook, maar na vier jaar fikkie stoken vindt Hildo de elektrische uitvoering echt super-de-luxe. Bovendien is door de thermostaat een continue temperatuur mogelijk die de gietresultaten niet een beetje, maar echt stukken verbetert. Mooie kogels gieten is nu geen kunst meer. En nu maar hopen dat de oven aan de onderkant, waar het lood uitkomt, niet begint te lekken of anderszins problemen geeft. Altijd schoon lood gebruiken, door gebruik te maken van reeds gefluxte loodbaartjes, anders verstopt / lekt ie gegarandeerd al snel.

 

Lyman 4500 lubrisizer

Met dit apparaat kunt u uw kogels in één keer op de juiste maat sizen én de vetgroeven vullen met vet. Supersnel, hartstikke handig en nooit meer geklieder met handmatig invetten. Dat is de theorie. De praktijk is dat er steeds weer vet onder de kogel komt, dus het kliederen is minder maar vetvrije vingers houdt u niet. Aardig ding, maar het is het nét niet helemaal. 'Jammer hoor', meent Hildo. Of hij doet iets fout, maar hij denkt dat het gewoon net niet dát is wat het had moeten zijn. Hildo blijft voorlopig gewoon panluben (zie hier beneden 'siliconen bakvorm').

 

Siliconen bakvorm

Kogels erin, ruim 150 stuks .45 wil gemakkelijk, kogelvet erbij en de hele zwik zo de oven in. Op 80 graden zetten en als het vet gesmolten is, haalt u de bakvorm weer uit de oven en zet het horizontaal weg. Wachten tot het vet gestold is en u trekt uw kogels uit het vet. De vetgroeven zijn perfect gevet. Low budget maar het werk prima.

 

11 mei 2015. Een Star Lube-Sizer van Magma Engineering!

Top of the Bill & King of the Hill! Hildo zag hem online staan... en kocht hem voor weinig. Jazeker, Hildo is echt superblij met deze Star lube sizer, het is de Rolls Royce onder de lubrisizers voor herladers, een ding om van te watertanden! Het is compleet met twee sizer-dies van RCBS in .452 en, iets onduidelijk, een .450? Het apparaat ziet er in ieder geval goed uit, is niet beschadigd en lijkt goed gesloten te werken. De 452 maat is de juiste voor zowel 45ACP als de 452-500 kogels van Eleanor, zijn Rigby voorlader.

 

12 mm holpijp & bierviltjes

Met deze combinatie kunt u uw eigen kogelviltjes slaan. Ze worden gebruikt tussen kruit en kogel, ter bescherming van de kogel. Met name in gebruik bij voorladers. Voordat u uw eigen viltjes gaat slaan: maak de bierviltjes eerst vochtig. Anders lukt het niet.

 

Lee .22 tot .42 universal expanding die-set

Met deze die is de tromp aan een huls te maken, zonder een full length sizer te gebruiken omdat die uw dure historische huls onnodig belast. Te gebruiken met allerlei kalibers, van .22 tot .42 volgens Lee. Hiermee wil Hildo de hulsmond iets verder open kunnen zetten, alleen als het nodig is. Bijvoorbeeld met paper patched kogels, zodat de kogel probleemloos naar binnen geschoven kan worden zonder de paper patch te beschadigen.

 

Stapelbare munitiedozen

Als u wat grotere hoeveelheden munitie wilt opbergen, kunt u de patronen zo in uw kluis kwakken, maar stapelbare dozen zijn een uitkomst voor wie een geordende inslag heeft. Verschillende ladingen en kogels zijn perfect uit elkaar te houden en de ruimte die u nodig hebt is minimaal dus maximale efficiëntie in uw kluis is gegarandeerd!

 

Gasbrander

Kleine branders is niks, power moet u hebben! Dit is goed voor de soeppan van een picknickend weeshuis of voor een grote pot met lood. In combinatie met een gietijzeren pan de perfecte oplossing om gebruikt en smerig lood om te vormen tot frisse schone loodbaartjes. De loodbaartjes, eventueel in verschillende legeringen voor de verschillende applicaties, kunt u merken en sorteren. En u kunt de baartjes zó in uw smeltoven gooien zonder dat de pot vervuild raakt.

 

Grote loodsmeltpot

De andere was toch een beetje klein. Dit is een doormidden gesneden oude 18 kilo gasfles, kost niets en werkt uitstekend. Zomaar 60 kilo lood, meer als u wilt. Gemakkelijk en veiliger toevoegen van oud daklood omdat de pot zo ruim en stabiel is. Geen hoeken op de bodem waar u rommel zich ophoopt, gasflessen hebben een ronde bodem. De perfecte oplossing. Echt!

 

Dillon XL 650 progressieve herlaadpers

Zelf herladen is goedkoper en als u patronen in elkaar aan het zetten bent op een single stage pers, zoals de Rock Chucker die Hildo heeft, dan gaat daar nogal wat tijd inzitten. Iets van dik 100 patronen per uur is goed haalbaar als u het niet voor de eerste keer doet. Als u veel schiet bent u op een gegeven moment om de haverklap aan het herladen in uw kostbare vrije tijd. Dan is een progressieve pers als deze een uitkomst. Het is een soort munitiefabriekje waarmee u, als u vlot doorwerkt en er geen storingen zijn, in theorie tot 1000 patronen per uur kunt maken... niet dat Hildo dat haalt maar 400 per uur wel, incl. alle tussentijdse werkzaamheden als kruitbijvullen, hulzen invetten en vullen, nieuwe kogels halen en slaghoedjes prikken. U hoeft in principe alleen nog maar een kogel op de huls te zetten... en zelfs dát kan automatisch mocht u dat willen. Een geweldig apparaat wat tientallen jaren mee kan, maar wel een fikse investering is in de schietsport. Alleen aan te raden als u veel herlaadt, te weinig tijd hebt, of zoals Hildo, herladen geen bijzonder leuke bezigheid vindt. Bij elke slag van het handvat is er alweer een nieuwe patroon, alleen dát maakt het herladen al leuker, en het is een serieuze snelheidswinst!

 

Kant en klare kogels

Als u het kogels gieten en handmatig invetten even hebt gehad, of het weer niet meewerkt, kunt u ze voor de meer gangbare kalibers, zoals bijvoorbeeld deze 9 mm kogels, ook kant en klaar aanschaffen. Voor- en nadelen zijn duidelijk. Kost wat meer, maar het scheelt behoorlijk in tijd en minder blootstelling aan lood op de baan tijdens het schieten wat een belangrijke beslissingsfactor kan zijn als u er op een dag 200 patronen doorschiet. Dat soort disciplines zijn er en bij sommige is een volmantel zelfs verplicht wegens voornoemde gezondheidsredenen.

 

Holster, riem en magazijnhouders

Geen zwartkruit natuurlijk, dit is modern schieten. Evengoed, zonder deze accessoires kunt u de meest dynamische schietsport van Nederland, IPSC, niet beoefenen. Na het startsein dient u uw wapen zo rap mogelijk te trekken en zo snel mogelijke een parcours/stage aflopen/rennen, onderwijl magazijnen wisselend, om her en der geplaatste doelen te raken met de hoogste mogelijke precisie. Uw score wordt bepaald door de combinatie van benodigde tijd en behaalde punten. Een bijzonder leuke discipline waarbij de sportieve competitie op het allerhoogste niveau staan!

 


IPSC Coaching DVD's van DAA
Saul Kirsch, de baas van de in IPSC spullen gespecialiseerde webwinkel Double Alpha Academy (DAA) te Waalwijk, is behalve getalenteerd IPSC schutter, ook een handige zakenman met een vlotte (Engelstalige) babbel. Hij geeft cursussen op IPSC gebied. Tijdens zo'n cursus is er een camera bijgezet en van de opgenomen beelden is, met een beetje plak en knip-werk, een prima verzorgde DVD-serie gemaakt waar alle aspecten die bij een IPSC wedstrijd van belang zijn, behandeld worden. Hildo meent dat het de aanschaf van de hele serie, kost tegen de 100 euro, waard is want Saul kletst niet uit z'n nek. Hij weet waar hij het over heeft en kan het goed, duidelijk en vlot overbrengen. De begeleidende beelden doen de rest. Het enige wat Hildo nu nog hoeft te doen, is het geleerde in praktijk brengen.

 



Een UpLULA!
Gemaakt door Maglula Ltd in Israel. Ze maken allerlei magazijnladers. Deze is voor alle 9 mm, .357, 10 mm, .40 en .45 patronen zodat u uw magazijnen eindeloos vol kunt blijven stoppen zonder zere vingers te krijgen. Snel magazijnen ontladen kan ook: door een speciaal lipje aan de achterkant kunt u de patronen razendsnel weer uitschuiven. Voor 45 single stack wordt overigens een 'align insert' aanbevolen. Een UpLULA is een van die dingen die u niet echt nodig hebt, maar die wel handig kunnen zijn.
Is het wat?
Het werkt zonder meer beter en sneller dan met de hand laden, maar... hoe handig het is in de praktijk van alledag? Gaat ie elke keer mee naar de baan of blijft ie uiteindelijk ongebruikt in de kast liggen? Het moet nog even blijken.
Hoe werkt ie?
Onderste foto. Hildo heeft in Photoshop de rand van het magazijn even oranje gemaakt, dan is het duidelijker. Het gaat erom dat u met een stalen 'loading lip' de veerdruk van het magazijn overwint door de UpLULA naar beneden te drukken als ie om het magazijn heen zit. Dan kunt u er haast van een afstandje een nieuwe patroon ingooien. Als u de UpLULA even loslaat glipt de 'loading lip' onder de net geplaatste patroon weg, opnieuw inknijpen, de patroon naar beneden drukken en weer een andere plaatsen. Al na een beetje oefening is de UpLULA sneller dan dat u nieuwe patronen kunt pakken. De eerste patroon dient u overigens wel met de hand te plaatsen. Dit om beschadiging van het magazijn te voorkomen.

 

The Paper Jacket

De volmantel kogel (full metal jacket) kogel is een met, meestal, koper mantel om een loden kern. Dat is wat nu gebruikt wordt om het versmeren van lood in de loop tegen te gaan bij hogere kogelsnelheden. Vroeger, in het zwartkruittijdperk, werd er ook al gebruik gemaakt van een mantel. Het was een met papier omwikkelde kogel. Dit 140 bladzijden tellende boekje uit 1991 bevat een schat aan informatie over de voorloper van de volmantel kogel., die in het engels een paper patched bullet genoemd wordt. Erg interessant, tenminste voor Hildo.

.

8mm holpijpje

Ook dit is een stukje gereedschap wat Hildo al had... maar niet in 8mm. Ook hier worden viltjes geslagen uit reguliere bierviltjes die vervolgens gebruikt worden om de kogel tegen hete verbrandingsgassen te beschermen. Het is de vroege voorloper van de gascheck.

 


Titanica kogeloven
Gratis gekregen van iemand die ´m al jaren op zolder had liggen. De naam Titanica verbindt Hildo niet direct met een voorspoedige gang van zaken, maar deze is voor het poedercoaten van kogels. Zowel tijd als temperatuur is instelbaar en zelfs of de warmte van onder, boven of allebei komt. Dit moet goed gaan!


Poederkogels!
In plaats van vet als bescherming tussen loop en loden kogel gebruikt Hildo nu een laag poedercoat. 10 minuten op 200 graden. Gelijk prima. De kogels op een siliconen bakvel en de poedercoat is er mooi omheen gesmolten. Ondanks dat ze op een hoop liggen, zijn alle kogels goed gecoat. Diverse plakken wel tot een klompje aan elkaar maar zijn gemakkelijk van elkaar los te breken en naderhand even door een sizer-die om onregelmatigheden tijdens het herladen te voorkomen. Tot nu toe lijken de poederkogels goed te functioneren.

 

LEE primer pocket cleaner

De ene kant is voor large rifle/pistol en de andere kant voor small rifle/pistol. Kan dus voor alles gebruikt worden, nitro of zwartkruit. Duur is dit niet, dus hebben en niet kwijtraken want het ding is maar klein. In de praktijk valt het tegen, een schroevendraaier doet het net zo goed, aldus Hildo

 

LEE Quick Trimmer kit

De LEE Precision Engineering oplossing om hulzen, van nitro geweer kalibers zoals 223 Remington, te kunnen inkorten. Noodzakelijk want hulzen worden langer tijdens het schieten/sizen en de maximale hulswaardes mogen niet overschreden worden. Of dit goed werkt weet Hildo op dit moment nog niet.

 

Modern reloading

Dit boek uit 1996 stamt nog uit het pre-internettijdperk. Hildo heeft het aangeschaft in 2006, net nadat hij begon met schieten, maar eigenlijk nauwelijks tot niet gebruikt omdat het internet steeds interessanter begon te worden. Momenteel heerst het Coronavirus en zolang er niet geschoten kan worden heeft Hildo in ieder geval wat te lezen.

 


223 Quick Change kit, conversion kit en small rifle feed plate
Deze is voor Barbara, Hildo's AR15. Progressief 223 Remington herladen op de XL650 pers! Hiervan staat Hildo echt te stuiteren.

 


Dillon 223 case gage / case gauge
Dit is een stukje RVS die 'precision machined' is om de lengte toleranties van een 223 huls gemakkelijk te kunnen meten. Hoe het precies in de praktijk uitpakt is nog even afwachten want dit is toch even anders dan zwartkruit.

 

LEE Ultimate die-set

Een 4-die set van om 223 Remington te kunnen herladen. Wat en hoeveel er in de praktijk van deze die-set gebruikt kan worden om 223 voor een AR15 te kunnen herladen is nog even onduidelijk.

 

Hoppe's BoreSnake

Een boresnake wordt gebruikt om door de loop te trekken. Zo wordt de loop weer schoon door de ingebouwde harde messing borstel en de restvan de boresnake haalt het residue weg. Een lapje met olie plaatst u in de lus aan het einde. Supersnel schoonmaken. Alleen het gebruikte plastic stinkt als de ziekte en Hildo hoeft geen Hoppe's weer.

 


China boresnakes
Na de kennismaking met de Amerikaanse, made in Mexico, peperdure Hoppe's boresnake is het tijd geworden voor een Chinees probeersel van Ali Express, meende Hildo. Geen handvat of bijbehorend bakje, dit zijn alleen de boresnake's. Hildo heeft nu Paars-Blauw: .45, Legergroen: 9mm/.38, Wit-Groen 7.62/.30, Groen-Zwart: 223/5.56, Donkerbruin: .17/4.5mm. Alle boresnake's tezamen kosten, inclusief verzendkosten, nog niet de helft van de Hoppe's. Ze doen het, naar het zich laat aanzien, best goed en Hildo is tevreden.

 

Accessoires voor Barbara

Een handguard met picattiny rail, een twee-poot of bi-pod, en een 3-12x niet te dure richtkijker, voor op Barbara de AR15. Deze accessoires zullen laten zien wat Hildo als sniper voorstelt op, bijvoorbeeld, de 300m baan in Emmen.

 

Geweerkoffer

Altijd handig als een geweer te vervoeren heeft, al helemaal als er een richtkijker op zit. Hoezen werken verder prima voor gewone militaire zwartkruitgeweren en zijn goedkoper maar een extra lange koffer heeft Hildo voor Eleanor, die voorzien is van een fragiele diopter

 

 

 Back to Zwartkruit Index 

Zwartkruit

Zwartkruit, een modernere naam voor buskruit, heeft u absoluut nodig. Het is verkrijgbaar in verschillende merken, duurdere zijn meestal krachtiger en/of hebben een meer constante brandsnelheid (beter voor de precisie). Tevens is zwartkruit in verschillende korrelgroottes (granulatie) leverbaar. Hoe kleiner de kruimels, hoe sneller het verbrandt. De granulatie FFFFG (4 F'jes) is een zeer fijn, bijna poeder, en wordt in principe alleen gebruikt als pankruit voor een vuursteen musket voor de meest snelle ontsteking. FFFG is iets grover en is voor revolvers en geweren met kleinere kalibers. FFG is weer iets grover en is voor grootkaliber musketten en geweren. FG heeft de grootste korrel grootte en wordt gebruikt voor kannonnen en dergelijke.

 

Kruitbuisjes

Kleine plastic containertjes waarin een vooraf afgemeten hoeveelheid kruit gegoten wordt. Hildo heeft ze in de maten 50 en 75 grain, de 50 grain uitvoering ziet u afgebeeld. Op de schietbaan is het dan makkelijk om de goede hoeveelheid kruit in het wapen te gooien. U kunt bovenop de doosjes schrijven hoeveel en welke soort kruit er in zit, als u wat verschillende kruitsoorten of ladingen aan het testen bent. Ontploffingsgevaar is geminimaliseerd omdat de kruitvoorraad van elkaar gescheiden is. Uw schietijzer rechtstreeks laden vanuit een grote kruitcontainer, zoals een kruithoorn, is vanwege dit risico op veel banen verboden. Persoonlijk zou Hildo het sowieso wel uit zijn hoofd laten want een in de hand ontploffende kruithoorn, door een onverhoopt stukje nasmeulend residu, daar zit ook u niet op te wachten.

 

Weegschaal

Een mechanische weegschaal om kruit te wegen. Elektronische zijn er ook 'maar elektronische toestanden gaan toch alleen maar stuk', aldus Hildo. Dit exemplaar weegt, net zo als alle andere kruitweegschalen, in Amerikaanse grains. Dat ons metrische systeem veel beter en logischer is dan de Amerikaanse warboel behoeft geen betoog, maar als een sportschutter het over kruitladingen of kogelgewichten heeft zal hij dat altijd doen in grains, nooit in grammen. Historisch gegroeid. Een grain is een gewichtsmaat afgeleid van het gewicht van een korrel rijst, of een korrel iets anders, volgens Hildo. Een grain is in ieder geval precies 0,0648 gram (1 gram derhalve 15.4323 grains). De schaal is geschikt tot maximaal 511 grain (ruim 33 gram) en is instelbaar met een nauwkeurigheid van 1/10 grain, 0.00648 gram dus. Dat is nauwkeurig hè? Helaas zijn de zwaarste kogels hier net niet meer mee te wegen.

Volumegrains. De theorie in detail

Vroeger had men natuurlijk geen weegschaal bij de hand in het veld en dan is volume gemakkelijker om uw musket te laden. Omdat de Amerikanen geen fatsoenlijke inhoudsmaten kennen, zoals wij centiliters, wordt in Amerika nog steeds gebruik gemaakt van zogenaamde volumegrains voor zwartkruit. Negentig procent van de Amerikaanse schutters snapt het zelf niet, maar Hildo legt het u uit.

Amerikanen gebruikten vroeger water om hun kruitschep te ijken. Vul de schep met water en zie wat het water weegt, 100 grain? Okay, dan is de inhoud van de kruitschep aldus 100 volumegrains. Simpel!

En gewichtsgrains vs Volumegrains dan?

Gewichtsgrains zijn niet hetzelfde als volumegrains, gooit u diezelfde100 volumegrains kruitschep vol met kruit dan weegt het kruit 117 gewichtsgrains, want kruit is zwaarder dan water bij hetzelfde volume!

Dat weet Hildo omdat hij:

Een volle bus met zwartkruit weegt, met netto 1000 gram kruit.

Vervolgens pakt hij een identieke lege kruit bus en vult hem met water totdat het waterpeil even hoog staat als die met de 1000 gram kruit.

Vervolgens weegt hij het water en dat blijkt netto 850 gram te zijn.

Een 1000 gram kruit heeft dus hetzelfde volume als 850 gram water.

Dus 100 volumegrains, gedeeld door 0.85 is ongeveer hetzelfde als 117 gewichtsgrains.

Eigenlijk zijn volumegrains een vroege voorloper van ons metrische systeem omdat het op water gebaseerd is. Simpel, maar verwarrend omdat grains op deze manier voor zowel volume als gewicht worden gebruikt, en ze nog verschillen ook. Helaas verschilt het soortelijk gewicht van zwartkruit onderling ook nog een beetje, alleen al door korrelgrootte. Bovendien, als u het kruit schudt zakt het verder in elkaar en vermindert het volume ook weer. Hildo stelt z'n kruitmolen af tot hij de gewenste hoeveelheid gewichtsgrains gooit, stukken gemakkelijker dan die flauwekul volumegrains!

Substituten: Sommige moderne zwartkruit substituten zijn 15% krachtiger bij hetzelfde volume. Het soortelijk gewicht is echter lager, daarom zou u met wegen goed de fout in kunnen gaan met uw musket. Daarom wordt bij de fabrikant Hodgedon, die de substituten Triple Seven en Pyrodex maakt, uitgegaan van volumegrains. Zit u nu te twijfelen wat u aan substituut moet laden? Gewoon even naar de site van Hodgedon surfen.

En met substituten schieten? Dat doet Hildo niet want naar zijn mening is er geen enkel voordeel mee te behalen. Het ontsteekt slechter, dus meer weigeringen. Voor vuursteen ontsteking is het al helemaal af te raden. Het is behoorlijk duurder en vervuilen doet het ook, u komt met een substituut écht niet onder het schoonmaken uit. Bovendien, u kunt alleen écht zwartkruit schieten met écht zwartkruit.

 

Kruitmolen

Een kruitmolen is traploos instelbaar door het hendeltje dat u aan de zijkant ziet verder naar binnen of naar buiten te schuiven. Het wordt geborgd met een schroefje, zodat het op de ingestelde maat blijft staan. Iedere keer dat u het hendeltje overhaalt, valt de ingestelde hoeveelheid kruit er uit. Dit werkt snel, handig en redelijk precies, u heeft uw kruitbuisjes gevuld voor u het weet. Houdt u de kruitmolen wel goed rechtop? Iets schuin en de hoeveelheid kruit wat gegooid word begint af te wijken. Deze molen is van koper zodat er geen statische elektriciteit opgewekt kan worden. Een vonk kan tot ontploffingen leiden want vanwege de hoge brandsnelheid is zwartkruit in dat opzicht veel gevaarlijker dan modern nitrokruit. Modern kruit brandt in de open lucht, waar het geen druk op kan bouwen, erg langzaam. Zwartkruit brandt altijd even snel. Evengoed vraagt Hildo zich af of zwartkruit überhaupt wel ontstoken kan worden met een statische vonk. Het is een erg goede stroomgeleider.

 

Kruithoorn

Een moderne versie van een kruithoorn want Hildo is verteld dat de afsluiter van dit exemplaar helemaal top is, in tegenstelling tot sommige klassiek ogende exemplaren. Het apparaat is handig om op, bijvoorbeeld, een westernweekend uw kruitbuisjes te kunnen vullen. De werking zelf is simpel, maar het gaat wel vele malen trager dan de kruitmolen. U sluit met uw vinger het pijpje aan de linkerkant af. Vervolgens drukt u de knop in en richt het pijpje naar beneden. Door de zwaartekracht loopt het pijpje vol kruit. U laat de knop los, richt het pijpje weer omhoog en haalt uw vinger er vanaf. Nu kunt u uw kruitbuisje vullen. Door het juiste lengtepijpje er voor op te schroeven, kunt u de hoeveelheid kruit 'afstellen'. De reguliere kruitmolen is fijner om mee te werken, maar ook stukken fragieler en daardoor minder geschikt voor 'on the road'.

 

Papieren kruittrechter

Heeft Hildo gekregen van een benzinepomp. Daar worden ze gebruikt om olie in een motor te gieten. Hildo giet het kruit dat nog in zijn kruitmolen zit na gebruik via deze trechter terug in de bus met zwartkruit. Geen geknoei, geen kans op statische vonken, is gratis en werkt perfect!

 

Pankruithoorntje

Deze wordt gebruikt om een kleine hoeveelheid kruit, het geeft altijd 3 grain af, in de pan van een vuursteen musket of pistool te deponeren. Het tuitje aan de linkerzijde wordt daartoe in de pan gezet en u drukt op het hoorntje. Er zit een veer op het tuitje en als u het apparaat verwijderd ligt er 3 grain kruit in de pan. Het kan maximaal iets van 80 grain kruit bevatten. Dit apparaatje is stukken handiger in gebruik dan zelf, vanuit een kruitbuisje, de juiste hoeveelheid kruit in de pan proberen te schudden. Vuurballen uit de loop zijn prima, maar liever niet in de pan waar u er met uw gezicht dichtbij zit, aldus Hildo.

Helaas

De pan is tijdens het schieten niet direct brandschoon. Het pankruithoorntje heeft daarom de neiging tot verstoppen door kruitresten. Vervelend, dus Hildo is weer overgestapt om kruit vanuit een gewoon kruitbuisje in de pan te tikken. Met een beetje oefening, en voldoende licht, gaat het uitstekend.

 

Hulzen

De basis om uw eigen patronen te maken. Zelf patronen maken (herladen) is altijd goedkoper dan de patronen kant en klaar kopen... als ze überhaupt nog te koop zijn. Voor de meer exotische historische kalibers zult u altijd zelf moeten herladen. Sommige hulzen zijn flink aan de prijs, maar bij goed onderhoud gaan ze zo maar 100 keer of vaker mee, is Hildo verteld.

 

Slaghoedjes

Worden geplaatst achterin de huls en zorgen voor de ontsteking. Niet te verwarren met percussiekapjes die u op een voorlader gebruikt, het is niet hetzelfde.

 

Decapper (slaghoedje verwijderaar)

Het afgeschoten slaghoedje moet natuurlijk ook weer uit de huls. Een spijker is te dik, en een afgeslepen spijker is gauw stuk. Hulzen zijn duur, dus een professionele decapper gekocht. De decapper op het goede punt aan de binnenzijde van de huls plaatsen (het kan even zoeken zijn naar het juiste punt!), het bijbehorende stalen ronde ding onder de hulsvoet om de huls goed te ondersteunen, een paar kleine tikjes met Hildo's mes en het oude slaghoedje valt er zo uit. Simpel, ietwat langzaam, maar toch een prima systeem. Ook goed te gebruiken op een westernweekend. Als u geen geduld hebt, gewoon een herlaadpers aanschaffen.

 

RCBS Rock Chucker Supreme herlaadpers

Met een herlaadpers kunt u iets heel bijzonders. Van een gebruikte huls weer een zo goed als nieuwe patroon maken! De na het schieten iets vervormde gebruikte hulzen worden weer teruggebracht (gesized) naar de originele fabrieksmaat, het oude slaghoedje wordt er uit gehaald, een nieuw slaghoedje geplaatst, kruit in de huls gedaan waarna de kogel in de huls geperst wordt èn de huls om de kogel gekrompen. Dat een kogel goed vast in de huls zit, is belangrijk bij meerschots wapens als revolvers, anders zou deze uit de huls kunnen glijden door de terugslag tijdens het schieten.

 

Ontlaadhamer

Stel u heeft net een patroon in elkaar gezet, maar begint te twijfelen of u het wel goed gedaan heeft. Zit er wel kruit in? Te veel, te weinig, fout type of misschien het slaghoedje vergeten te plaatsen, zit de kogel te diep? Met de ontlaadhamer kunt u een patroon weer uit elkaar halen. U plaatst de desbetreffende patroon in de hamer, en met een ferme tik op een stuk hout, waarbij de huls in de hamer vastgehouden wordt, glipt de kogel weer uit de huls. Er zijn worden in totaal drie verschillende aluminium 'hulshouders' bijgeleverd zodat u allerlei verschillende patronen uit elkaar kunt tikken. Handig en onmisbaar apparaat wat Hildo betreft. Wel de goedkoopste die Hildo vinden kon natuurlijk.

 

Munitiedoosjes

Mooie hè? Zelfs met een handvat eraan! Hierin passen 50 stuks 45-70 patronen. Kunnen ze netjes mee naar de schietbaan. In een sok passen patronen net zo goed, maar zo zijn de patronen met verschillende ladingen en verschillende soorten kruit en/of  kogels iets overzichtelijker te plaatsen en het ziet er stukken professioneler uit. Toch heeft Hildo telkens weer de neiging om patronen mee te nemen in zijn oude sokken want eigenlijk zijn die nog handiger en lege hulzen kunnen er natuurlijk gemakkelijk mee in terug. Even in de wasmachine en u kogelsok is als nieuw.

 

LEE hardheidstest set

Het lijkt op een die-set, maar dat is het niet. Het linker gedeelte wordt in de pers geschroefd, het rechter gedeelte (voetje) wordt op de ram van de pers gezet. Het zilverkleurige ding in het midden is een microscoop die 20x vergroot. Met deze set kunt u de hardheid, uitgedrukt in de 'Brinell' schaal, van kogels meten. Behalve hartstikke leuk is het ook zinvol, want u weet dat alles wat Hildo aanschaft zinvol is. Hoe sneller een kogel door de loop gaat, hoe harder de legering van uw loden kogel moet zijn. Als u weet hoe hard uw gegoten kogel uiteindelijk is, heeft u een idee wat voor snelheden er mee te schieten zijn. Aldus een uiterst zinvol accessoire, volgens Hildo.

 

Griptang

Hoeft u niet aan te schaffen want deze heeft u vast al. Werkt uitstekend om de hoofdveer van Colt modellen vast te houden en op de pandekselveer van Betty de musket past hij ook!

 

Looplampje

Dit is in het echt een heel klein dingetje. Er zit een LED lampje in en het batterijtje ziet u rechts staan. Wordt gebruikt om een loop van een voorlader van binnen te kunnen inspecteren. De bedoeling is het lampje in de loop naar binnen te laten schuiven, met het lampje omhoog. Is het lampje onderin de loop aanbeland dan schijnt het richting de loopmonding, en u kunt duidelijk zien hoe de trekken en velden van de loop, van bijvoorbeeld een antiek wapen wat u wilt aanschaffen, er aan toe zijn.  Heeft Hildo nog niet gebruikt, maar beter mee verlegen dan om verlegen.

 

Schoorsteen sleuteltje

Hiermee kunt u de schoorsteentjes uit de trommel van uw percussierevolver draaien of uit uw percussiegeweer. Absoluut noodzakelijk, anders gaan de schoorsteentjes kapot. Er zijn verschillende types leverbaar, afhankelijk van de grootte van de schoorsteentjes. Deze past zowel op de Walker als op de Dragoon en de Rogers & Spencer. Het andere eind is een schroevendraaier, altijd handig.

 

Zundgatprikker

Als het zundgat, het gaatje in de achterzijde van de loop van een vuursteenwapen, verstopt zit gebruikt u deze om het weer door te prikken. Ook hier vindt u aan de andere zijde een schroevendraaier en Hildo kan zijn musket uit elkaar schroeven met alleen dit stukje gereedschap. U kunt uw vuurstenen er ook nog mee bewerken mochten die fout afgebroken zijn, maar zo handig is Hildo niet. Dit zelfgemaakte exemplaar kreeg Hildo gratis van iemand op een westernweekend. Nog bedankt Peet!

 

Afbramer

Deze had Hildo al voor hij begon te schieten, maar het ding is ook handig in uw zwartkruitverzameling. Heeft Hildo gebruikt om nieuwe hulzen een zoekrandje te geven zodat de primers (slaghoedjes) er gemakkelijk ingeperst kunnen worden zonder dat ze blijven haken op een scherpe rand.

 

Dewey pompstok

Pompstok, poetsstok, als het beestje maar een naam heeft. Wordt gebruikt met allerlei attributen die erop geschroefd kunnen worden om de loop schoon te maken of in de olie te zetten. Hildo heeft er 4 zoals deze. Deze korte voor de revolvers, een middellange, een lange dikke voor geweren/musketten en een lange dunne voor geweren in (kleine) nitro kalibers zoals 7.62 (.30). In het rode handvat zit een lager zodat de poetsstok de trekken en velden volgt zonder dat u met uw hand mee hoeft te draaien. Luxe.

 

Loop reinigingstampons

Deze passen, met het juiste hulpstuk, op de poetsstok. Hildo gebruikt deze vilten tampons om de kamers van zijn revolver trommels te reinigen. Met de trommel ondergedompeld in heet water en wat afwasmiddel lekker soppen tot de kamers weer brandschoon zijn. Werkt prima.

 

Tandenborstel

Deze gebruikt Hildo om de schoorsteentjes, die in de trommels geschroefd zitten van de percussierevolvers, schoon te maken aan de buitenkant.

 

Musketborstel

Hiermee borstelt Hildo de binnenzijde van het vuursteenslot schoon in afwaswater. Alle hoekjes een gaatjes zijn prima te bereiken. Een tandenborstel voldoet hiervoor niet omdat de haren te kort zijn, maar deze is perfect. Waar Hildo dit ding vandaan heeft is onduidelijk. Hij heeft hem al jaren, of zou het misschien zijn blanco borstel zijn uit militaire dienst?

 

Loop reinigingsdoekjes

Spreekt voor zich. Hildo heeft een hele stapel gratis gekregen dus, wederom, niet te duur. Als ze op zijn knipt hij uit die goedkope gele uitwasbare keukendoekjes. Dat werkt ook prima, in combinatie met de pompstok, om uw loop weer brandschoon te krijgen.

 

Injectiespuit voor olie

Gewone wapenolie is een aardolie product, dat schijnt niet goed te zijn voor zwartkruitwapens. Plantaardige of dierlijke vetten zijn dé way to go. Naar verluidt laten aardolie-distillaten een moeilijk te verwijderen teerachtig residu achter. Hildo gebruikt arachideolie (dure benaming voor pindaolie/slaolie) om zijn wapens mee in te oliën. Slaolie wordt 'uit pinda's geslagen', vandaar de naam slaolie. Iets van 1,50 euro per liter voor topkwaliteit en u kunt er bovendien mee bakken, braden, de olie in een salade verwerken en uw dieselauto erop laten rijden in geval van nood. In tegenstelling tot zonnebloemolie blijft arachideolie vloeibaar op het wapen en droogt niet plakkerig op  Overigens gaat het ook prima met olijfolie. Omdat Hildo zijn wapens niet langer schoonmaakt met wapenolie in een spuitbus, heeft hij deze injectiespuit in gebruik om de olie op bepaalde delen van het wapen goed te kunnen doseren.

Update olijfolie

Hildo gebruikt nu olijfolie. Supergezond om in te bakken en uw wapens er mee inoliën gaat minstens net zo goed als met arachideolie, opdrogen zoals zonnebloemolie doet olijfolie ook niet. Een geweldige roestbescherming geeft het op de lange duur niet.

WD40

Voor langdurige oliebescherming gebruikt hij WD40, op antiek spul wat niet veel gebruikt wordt. Af en toe wel opnieuw inoliën om er zeker van te zijn dat uw wapen goed blijft. Hij gebruikt het de laatste tijd ook om het wapen in te oliën na het schieten. Van het voorspelde teerachtige residu in combinatie met zwartkruit heeft hij niets gemerkt.

 

Keukenweegschaal

Zo kunt u de ingrediënten van uw kogelvetpillen nauwkeurig doseren, zomaar op de bonnefooi wat doen, daar houdt Hildo niet van. Als het niet goed werkt, kunt u, als u het maar opschrijft, de volgende keer het recept aanpassen. Eindeloos experimenteerplezier gegarandeerd.

 

Staalwol 000

Iets van de bruinering weg halen voor een wat lichter tintje. Details, maar voor Hildo belangrijk. Dat lukt prima met dit staalwol. Het is in verschillende gradaties van grofheid te krijgen, waarbij 000 een zeer fijne variant is. 0000 is nog fijner, maar dat verkocht de winkel niet. Brillo, het bekende schuursponsje met zeep voor in de keuken, is te grof van structuur en zou krassen veroorzaken. Het gebruik daarvan is daarom af te raden. Staalwol is behalve voor het verwijderen van een overschot aan bruinering tevens zeer geschikt voor alle andere schuuracties waar bij het materiaal geen krassen mag krijgen. Hout, metaal, plastic, steen, glas, het kan allemaal. Voor een paar euro zit u gebeiteld.

 

RCBS gietmal voor loodbaartjes

Om van oud gebruikt lood schoon lood te krijgen, moet het eerst smelten en gefluxt. Het fluxen is een stukje bijenwas of kaarsvet door het gesmolten lood roeren. Dat helpt om de ongerechtigheden uit het lood te verwijderen, u kunt het dan gemakkelijk van het lood afscheppen. Vervolgens schept u het schone lood in een gietmal als deze, u kunt ook zelf wel een malletje maken maar Hildo verkeert in een luxe positie! De aldus verkregen loodbaartjes kunt u nadien gebruiken in een gietoven om uw perfecte kogels te gieten van schoon lood.

Update

4 baartjes per keer gieten gaat veel te langzaam. Een aantal koekjesbakvormen van goedkope dump-winkel werkt net zo goed en is stukken goedkoper

 

Goedkopere gietmallen voor loodbaartjes

Gekocht bij de Xenos, een goedkope zaak voor thuisartikelen waarvan 95% onnodig is, maar deze bakvormen zijn dat niet. Hildo heeft de gietmal voor loodbaartjes van RCBS, hartstikke mooi, maar het ding giet maar vier baartjes per keer en in de praktijk duurt het stollen toch eventjes. Daarom leek dit een goede investering om met een sneltreinvaart baartjes te kunnen gieten. Als Hildo aan het loodsmelten gaat op een houtvuur dan is hij er liever zo snel mogelijk klaar mee, het is best lastig om het lood continu op de juiste temperatuur te houden. De Teflon anti-aanbaklaag blijft zitten bij de 327+ graden van gesmolten lood, tot nu toe. Het is toch beter om uit de lood/teflondampen te blijven.

 

Tumbler

Dit is een elektrisch trilapparaat. Er zitten kleine korrels walnootschalen in en als u de stekker in het stopcontact steekt gaat de hele toestand trillen. Het wordt gebruikt om, na het handmatig afwassen van de hulzen in een sopje, de hulzen nog beter schoon te krijgen. 'Echt absolute noodzaak is het niet maar wel verrekte handig', meent Hildo. Twee uur tumblen en de hulzen zijn superschoon.

 

Ultrasoon hulzenreiniger

Kostte 24,95 euro bij de Aldi. Goedkoop genoeg om deze hypertechniek eens te proberen. Water erin, kneep afwasmiddel erbij. Eerst proberen om een door koffieaanslag vies geworden verzilverd lepeltje schoon te maken. Het apparaat werkt niet/nauwelijks. 'Weggegooid geld', meent Hildo. Vieze zwartkruithulzen schoonmaken werkt ook al niet... totdat hij azijn bij het water ingooit. Nú worden de hulzen wel stukken schoner, het apparaat werkt! Vooral aan de binnenkant gaat het goed, beter dan met de tumbler, die laat met name aan de binnenzijde van de huls veel vuil zitten, ook al laat u het ding zes uur tumbelen. De tumbler gebruikt Hildo voorlopig niet meer. De ultrasoon reiniger is top! Professionelere apparaten met meer inhoud zijn nog mooier, maar deze doet het ook. Twee kopen kan natuurlijk ook.

Update

Het azijn is een kritisch iets bij hulzen. Messing is niet zuurr-proof. Veel hulzen zijn al blijvend donker verkleurd. Dit is niet de goede manier om hulzen goed schoon te krijgen denkt Hildo nu.

 

Wet tumbler

Dit is de beste manier tot nu toe, volgens Hildo. Hulzen erin, RVS pinnetjes erin, handwarm water, een scheut afwasmiddel en wat autoshampoo met was. Die autoshampoo bevat schijnt polymeren bevatten, wat een beschermende laag achterlaat die de hulzen tegen corrosie beschermt. Altijd goed! De binnenkant van de zwartkruithulzen is nog steeds niet superschoon maar wel redelijk, de buitenkant is als nieuw.

 

Magneet

Een pick-up hulpje voor gebruik in combinatie met de wet-tumbler. Daarin zitten magnetische RVS 2mm x 7mm pinnetjes als schoonmaak media. Dat is erg klein en ze belanden zo maar ergens waar u ze liever niet hebt. Weer verzamelen gaat uitstekend met deze magneet met loslaat-functie.

 

Eichelberger Ausbläser
De Eichelberger Ausbläser heeft Hildo inmiddels al een poosje in bezit en al verscheidene malen gebruikt. Het gemak dient de mens want dit is een apparaat waarin een CO2 patroon met een ingebouwd ventiel zit. Speciale reserve CO2 patronen, met ingebouwd ventiel, zijn los leverbaar. Een erg handige constructie voor de vergeetachtige voorlaadschutter want door het rubber mondje tegen het schoorsteentje, of in dit geval het zundgat, te drukken komt er een stoot CO2 gas vrij die een kogel uit de loop perst... als u vergeten heeft eerst het kruit in de loop te doen. Lacht u maar, op den duur loopt iedere voorlaadschutter tegen het 'ach jee, kruit vergeten' probleem aan.

 

Nog meer gietblokken

Hildo zegt het wel vaker en het is waar: gietblokken heeft u nooit genoeg. Hij heeft er nu zo rond de vijftien van, maar er zijn natuurlijk nog zoveel andere mooie kogels die misschien nóg wel beter schieten.

 

Lood thermometer

Als u perfecte lange kogels wilt gieten is het van belang te weten of het gesmolten lood de juiste temperatuur heeft.

Update

Inmiddels is het apparaat stuk. Dit is zoals het vaak gaat met elektronica en daarom kiest Hildo het liefst voor een mechanische variant, zoals bijvoorbeeld bij een kruitweegschaal.

 

Baankijker

Klein, licht maar duidelijk genoeg om kaliber 45 gaten te kunnen zien op 100 meter. Handig tijdens kogels, kruit en ladingen testen en richtmiddelen afstellen.

 

100 kilo lood

Als u kogels wilt gieten, dan is lood een noodzakelijke aanschaf. Met een beetje geluk krijgt u links en rechts wat gebruikt daklood. Houdt uw geluk op, dan moet u lood aanschaffen, zoals Hildo hierboven gedaan heeft. Met deze 100 kilo lood kan hij genoeg kogels gieten om een kleine twee jaar te schieten.

 

Lee universal decapping die

Past zo in Hildo's Rock Chucker pers en duwt moeiteloos en vlot het slaghoedje uit wat voor huls dan ook. Stukken gemakkelijker en vlotter dan handmatig de slaghoedjes eruit tikken als u, om wat voor reden dan ook, niet wilt full-length sizen. Sommige producten blijken naderhand toch niet zo'n geweldige aanschaf te zijn geweest, maar daar hoort deze decapper niet bij. Aanrader!

 

Hobbybrander

Als u iets wilt harden, dan is het op temperatuur brengen van het te harden object, zoals bijvoorbeeld de batterij van een steenslotwapen, noodzakelijk. Één of twee hobbybranders kunnen u aardig op weg helpen.

 

Vergrootglas

Handige dingen hoeven niet duur te zijn. Voor een paar euro kunt u zelfs zien wat u doet als het klein is.

 

LEE 6-voudige gietmal in 452-228 RN

De mooiste kogels giet u met een enkelvoudige gietmal omdat een meervoudige gietmal in theorie nooit 100% exact precies dezelfde kogel gieten kan. Maar kogels wijken onderling altijd wel iets af en als u een grotere productie wil is een dergelijke zes-voudige gietmal absoluut een aanrader. Tweeduizend kogels gieten in een middag is even doorzetten maar het kan!

Update

Deze 6-voudige giettangen gieten als de weerlicht maar erg lang gaan ze niet mee, vindt Hildo. Evengoed, afgezet tegen de gigantische kogelproductie en tijdsbeparing is het toch een goede aanschaf.

 

Veiligheid staat bij Hildo hoog in het vaandel!

Een accessoire voor in uw hoofd. Kennis!

 

NPSA diploma Handgun

Verplicht om te halen als u lid wilt worden van de NPSA (Nederlandse Parcours Schutters Associatie) om IPSC (International Practical Shooting Confederation) wedstrijden te schieten. Bij deze wedstrijden dient u zich met uw doorgeladen pistool te verplaatsen in een zo hoog mogelijk tempo. Om de veiligheid ten alle tijde te kunnen waarborgen is, ondermeer, een diploma noodzakelijk. Hildo is geslaagd!

 



2 oktober 2014. LPA target sight voor de CZ Shadow
LPA is een Italiaanse fabrikant verstelbare wedstrijdvizieren van hoge kwaliteit.  Voor de CZ 75 SP-01 Shadow heeft LPA een specifieke keep gemaakt die gebruikt kan worden in combinatie met de originele CZ Shadow korrel.
Geen modificatie nodig
Om IPSC in de productieklasse te kunnen schieten, mag er alleen een ander open vizier gemonteerd worden zonder enige modificatie aan het wapen zelf. Dit vizier past zonder modificatie en dat maakt 'm IPSC compatible.

 


Peltor Sportac elektronische oordoppen
Speciaal gekocht voor IPSC wedstrijden. Handig om alles te kunnen horen op de baan zonder continu de oordoppen op en af te moeten zetten. Op het moment van een hard geluid (een schot) schakelen de microfoontjes kortstondig uit. Daarna worden geluiden gewoon weer doorgegeven. De volumesterkte is iets te regelen, maar het geluid is wel iets anders, niet geheel natuurlijk. Omgevingsgeluid, zoals het baantransport, is in verhouding erg aanwezig. De demping van een schot valt een beetje tegen, minder goed dan bij de gewone oorpluggen die hij normaal gebruikt. Een pistoolschot is duidelijk hoorbaar, met name bij schietbanen met gladde betonnen wanden die het geluid weerkaatsen. Voor grootkaliber geweren vindt Hildo deze oordoppen dan ook niet aan te raden, maar bij normale handvuurwapens is het wel te doen.

 


Dikke Hensel Special voor Tijgertje
Dit is een op maat gemaakte gietmal voor Tijgertje, Hildo´s antieke Zweedse Rolling Block in 12,7x44 uit 1867. De standaard uitvoering van dit gietblok voor een 12,7x44 is 12,75-440 (= .502-440). Dit gietblok heeft Hildo laten maken in .508 en zal dus waarschijnlijk iets zwaarder zijn. Gewone .50 kogels, die hij wel heeft, zijn te dun voor Tijgertje en Tijgertje schiet er niet erg zuiver mee en de lol is er dan snel van af. Deze iets dikkere uitvoering zou nog net in de uitgeschoten huls moeten passen want die zit op een binnenmaat van .509. Full length sizen doet Hildo natuurlijk niet, mogelijk geeft hij de huls wel een lichte tromp en/of roll crimp, indien nodig. Hoe het gaat uitpakken? Hildo is heel erg benieuwd. Hij heeft goede hoop. Maar eerst moeten de kogels nog worden gegoten.

 

Cerrosafe

Om de kamer van de een Roling Block op de meten heeft Hildo een keer kaarsvet gebruikt. Dat werkt heel redelijk en u krijgt een behoorlijke indruk. Een loop en kamer afgietsel maken met Cerrosafe is nog veel mooier en de resultaten duidelijker. Cerrosafe is een metaal wat al bij 85 graden celcius smelt. Nadat het gestolt is krimpt het en dient u het afgietsel onmiddelijk te verwijderen. Daarna begint het weer uit te zetten, en dat is bijzonder én erg handig want een uur na het stollen bereikt het afgietsel de juiste afmeting en kunt u de exacte dimensie van uw loop of kamer opmeten, bijvoorbeeld om te kunnen bepalen wat voor diameter kogel u precies nodig hebt. Na 200 uur zet het niet meer verder uit en zal het +0,025% groter zijn. Het is eindeloos opniew te gebruiken.

 

Shellholders

Shellholders heeft u nodig om een huls te kunnen vasthouden in een pers. Deze Lee nr. 17 is de passende shellholder voor 8x60R hulzen van een Kropatschek geweer. Jammer dat Lee shellholders niet op een RCBS slaghoedjeszetter te gebruiken is, tenzij u aan de onderkant van de shellholder er een stuk uithaalt/boort zodat ze wél op het plastic tapse gedeelte van de slaghoedjeszetter geplaatst kunnen worden. Maar Hildo gebruikt een RCBS nr 31 shellholder o.a. voor de 12.7x44R van de Rolling Block, deze past ook alhoewel hij iets aan de brede kant is. In de RCBS Rock Chucker passen Lee shellholders wel. Uiteraard heeft u voor elke huls een passende shellholder nodig.

 

Patroonpapier, what's in a name?

1 meter breed en 10 meter lang patroonpapier. Dit wordt gebruikt door dames en heren om kleding op uit te tekenen. Het is dun, 30 grams (=weegt 30 gram per vierkante meter), en sterk. En dat is precies wat Hildo nodig heeft om zijn kogels mee te kunnen omwikkelen. Of het werkbaar spul is, zal blijken.

 

Borstels en zo

Meer wapens van verschillende kalibers? Dan heeft u ook meer borstels en andere schoonmaak attributen nodig met juiste diameter. Erg duur zijn ze niet maar wel noodzakelijk om uw wapens in spik en span conditie te krijgen na een schietbeurt. Hildo wil er niet zonder zitten.

 

Hulzenbak

Hulzen moet u opbergen, vooral historische exemplaren zijn duur en kwijtraken is niet de bedoeling. Maar voor 9mm hulzen is een een gewoon bakje soms te klein, dus een grotere aangeschaft. Als Hildo 9mm gaat herladen doet ie geen 20 stuks, want dat schiet niet echt op he?

 

Patroondozen

Van de IKEA, dat ze ook aan schutters denken had u vast niet verwacht. Hier passen ruim 60 stuks 45 Colt patronen in. Perfect voor een schietavond. Goedkoop, stevig, luchtdicht, supergemakkelijk vullen en u kunt al van een afstand zien wat erin zit. Handig hoor!

 

Kogelbewaardozen

Eerst had Hildo diepvriesdozen maar die zijn niet doorzichtig. Deze van de IKEA zijn dat wel. Ook nog eens duidelijk labelen en u hoeft nooit geen bakjes meer open te trekken om te zien wat er nu eigenlijk in zit.

 

Hulsmal en Hulsstaaf voor Juliette de Chassepot

Dit is om originele stijl papierpatronen voor een Chassepot naaldvuurgeweer zelf te kunnen maken. Een aluminium hulsmal van 13.4mm binnendiameter, de originele buitenmaat van de patroon, en een RVS hulsstaaf van 12.4mm buitendiameter. Hildo hoopt dat dit in de praktijk gaat werken.

 

Naald attributen

Juliette is een naaldvuurgeweer. Haar naald is aanwezig, misschien is het zelfs wel de originele, maar de huidige gaat Hildo niet gebruiken want naalden hebben het zwaar in een naaldvuurgeweer.

RVS naald & messing voet

Dit spul heeft Hildo ook al een paar jaar liggen. Het linker staafje is een meter RVS van 1.5mm dik. De rechter messing buis is 1.6mm binnendiameter. Hier is een naald van te maken, een klein stukje van de messing buis wordt onderaan de, aan een ongeveer 7cm lange naald, zilver or hardgesoldeerd.

 

0.15mm dik pakpapier

Mooi dik en stevig pakpapier met een dikte van 0.15mm en daarmee een prima basis voor de Chassepot papierpatroon meent Hildo. In totaal is dus 0.30mm van de patroondiameter van papier.

 

100% zijde

De buitenkant van de originele Chassepot patroon was van zijde. Zijde is dun en sterk en het is belangrijk dat een patroon niet scheurt als u probeert de grendel te sluiten. Hildo heeft iets van een vierkante meter zijde en er zijn vast heel wat patronen van te maken.

 

De Chassepot kogel gieten

Een speciale kogelgiettang uit Amerika met de afmetingen en gewicht van de originele Chassepot kogel om de originele papierpatroon zo goed mogelijk te kunnen dupliceren.

 

Lee, powder funnel

Een kruittrechter die goed werkt met alle kalibers tussen 223 en 45

 

10-schots Magpul magazijn

Optioneel als een 30-schots een beetje groot is. Kleinere magazijnen zijn gemakkelijker te plaatsen en verwijderen als uw geweer op een bipod staat. Ze zijn echt stukken korter.

 

223 Rem patronen

In het geval van 223, kost momenteel 10.50 euro voor twintig stuks, meent Hildo dat het waarschijnlijk het best is om eerst kant en klare ammo te kopen, opschieten, en dan zelf te gaan herladen met die hulzen. Zo kunt u de kruitlading afstellen op uw eigen geweer en is een hogere precisie dan met fabriekspatronen in principe mogelijk. Losse nieuwe hulzen zijn in verhouding vrij duur.