Hildo's Zwartkruit! (page 38)
Meltdown en poederkogels!

 BACK

De smelt set-up

6 oktober 2018. Lood smelten in baartjes

Het is weer zover, het lood is op en nu eerst een frisse voorraad lood zien te krijgen die rechtstreeks in de gietoven gebruikt kan worden. Eerst 10 kilo daklood voor een smeltbadje en daarna 38 kilo met antimoon gehard lood van 14 Brinell in twee loodbaartjes van 19kg elk, puur lood is 5 Brinell hard. Die twee baartjes zijn het duurste lood wat Hildo ooit gekocht heeft, meer dan 200 euro, tegen de 4.50 euro per kilo. Hij had het veel harder verwacht dan dat het uiteindelijk bleek. Zo lood kopen doet ie nooit weer maar alweer jaren geleden, want zo lang liggen ze er al, zag hij geen andere oplossing om aan gehard lood te komen. Gehard lood is noodzakelijk voor gebruik in nitro wapens, anders wordt de loop aan de binnenkant versmeerd met lood. Dit specifieke lood gaat ingezet worden om kogels te gieten voor de Peacemaker en 1911, beide nitrowapens die geschoten worden met gereduceerde ladingen dus knetterhard lood is niet nodig..

 

100 kilo oud daklood

Om de smeltsessie gaande te houden heeft Hildo ook nog 100 kilo daklood aangeschaft. Dit is voor de zwartkruitwapens. Het kan, als de afzuiging op de schietvereniging niet aangepakt wordt en Hildo wil om gezondheidsredenen niet langer in dikke zwartkruitrookwolken staan, altijd weer gelegeerd worden met gehard lood of tin voor hardere kogels die met nitro worden verschoten.

 

Lege gasfles

Gaandeweg wordt de gasfles leger en begint te drijven. Na twee smelt-giet sessies zit er nog een beetje gas in de fles, maar veel is het niet meer.

 

Eierbal

Even op het terras in de zon bijkomen van de loodsmeltperikelen. Behalve een kopje koffie gaat Hildo voor een eierbal, hem is verteld een echte Groningse snackbar lekkernij. Met het ei is niets mis en de krokante laag ook niet. Maar de smurrie tussen ei en krokante laag lijkt een soort van fijngemalen goedkope kroket wat naar niets smaakt. Dit is voorlopig Hildo´s laatste eierbal geweest, hij het houdt het wel bij een Groningse metworst (droge worst). Da's echt lekker spul!

Gasfles anti-frost

Dit is een kleine gasfles, 7.6 kilo staat erop. Tijdens het gebruik met de Foker brander wordt er nogal vlot wat gas onttrokken aan de fles. Een gasfles koelt daardoor af maar door het in water te zetten bevriest de gasfles niet en blijft daardoor de druk voor de brander op peil. Had Hildo eerder al eens bedacht en het werkt echt prima.

 

Een kleine 50 kilo gehard loden hartjes

Het is duidelijk wat grijzer en minder glimmend dan puur lood en het oppervlak een soort kristal structuur, komt van het antimoon weet Hildo nu.

Enne...

Als u zelf met lood smelten of gieten aan de gang gaat... past u wel op? Verbranden aan kokend water is ernstig maar gesmolten lood (vanaf 357 graden tot gemakkelijk over 400 Celsius!) is ook niet te onderschatten. Rustig en voorzichtig werken is noodzaak en houdt water uit de buurt want water in gesmolten lood geeft explosieve verschijnselen met kans op rondvliegend gesmolten lood. Natuurlijk altijd buiten smelten of met een zeer goed werkende afzuiging want het spul is giftig.

 

Een kleine 90 kilo daklood hartjes

Alle 100 kilo daklood in één keer smelten wil net niet. Als alle lood gesmolten is begint het er een rand aan de bovenkant van de pot weer te stollen. Iets van 90 kilo lood in één keer smelten lijkt met deze set-up de max.

Kogels gieten

Als er kogels gegoten gaan worden is het met de loodhartjes stukken gemakkelijker en sneller werken. Het lood is schoon en er kunnen zo een stuk of wat in de smeltoven gegooit worden.

 

Zweet selfie!

Het gebeurt niet vaak dat Hildo tijdens het werk spontaan begint te zweten maar dit is zo'n moment! Ziet u die druppels? 'Iets van 140 kilo lood smelten valt niet mee hoor', aldus Hildo. Allemaal rooie vlekken in z'n gezicht ook nog. Ach jee, hij heeft het zwaar. Zielig hoor.

 10 oktober 2018. Finally... The Peacemaker!
Geen patronen meer maar gelukkig heeft Hildo z'n vermaarde XL650, wat een pers mensen, geweldig. De gevette kogels die hij nog had liggen vlotjes in de 45 Colt hulzen en er is alweer wat te schieten! Het probleem nu is het eerst moeten vetten van de kogels, moet hij toch even voor gaan zitten en ze zijn, door het type vetgroef niet heel erg gemakkelijk goed vol uit het vet te trekken tijdens het pan-lube proces. Tevens, het vet wat hij gebruikt (50/50 bijenwas/frituurvet) onderhevig aan een houdbaarheidsdatum het valt op een gegeven moment gewoon uit de vetgroeven van kogels die te lang liggen. Waarschijnlijk doordat het water in het vet verdampt, speculeert Hildo.
De resultaten
Niet heel erg bijzonder en in feite zelfs onder de maat.
De uitvlucht
Hildo heeft z'n beide 'frozen shoulders' haast weer onder controle, geheel herstel kan tot 4 jaar duren. Maar nu is er weer iets anders overbelast, een spier in de rechter schouder aldus Hildo's fysiotherapeut. 'Je moet ook geen krachttraining doen met frozen shoulders, het is als rijden met een auto met drie wielen. Iets raakt overbelast en uiteindelijk gaat het niet goed'. Dus de krachttraining, die goed schieten veel gemakkelijker maakt, moet hij noodgedwongen alweer achterwege laten. Ouderdom komt met gebreken zei opoe vroeger al, ze lijkt alweer gelijk te krijgen.


(2) 13 oktober 2018. In de zeef
Daarna de kogels even in een zeef om het overtollige poeder te verwijderen want de laag moet dun zijn, veel dunner als een reguliere poeder coat laag. Dat er hier en daar het lood door het poeder heen te zien is schijnt niet van belang te zijn voor het resultaat. Een erg dikke laag is ook niet wenselijk, denkt Hildo, de kogel moet wel een beetje in de buurt blijven van die .452 tot .454 om geen herlaadproblemen te creëren. Het lood moet uiteindelijk goed in staan zijn om de trekken in de loop te volgen, een te dikke laag poedercoat drukt het lood van de kogel mogelijk naar een kleinere diameter en dat is vast het recept voor het strippen van de kogel.


(3) Poedercoat oven
Deze oven had Hildo al een jaar of 15 in de schuur liggen. Zit maar één knop op, de tijdschakelaar. Temperatuur instellen is niet mogelijk. Op youtube gebruikte iemand een siliconen onderlegvel, heeft Hildo niet dus vetpapier eronder.


(5) Gescheurd papier
De kogels zijn tot een klont aan elkaar gebakken, en het papier zit er ook aan vast. De kogels lossen vrij gemakkelijk van elkaar maar het papier scheurt, is lastig of helemaal niet goed van de kogels af te krijgen. Dit papier is niet de goede manier, denkt Hildo.
Siliconen vel
In de bakwereld is een siliconen vel een bekende verschijning, Hildo kende het niet maar het blijkt overal te koop en geschikt tot iets van 250 graden Celsius, ruim voldoende om het poeder te smelten.


(7) Coated 45 Colt kogels progressief laden
Het gaat prima. Sommige kogels lijken soms een fractie aan de dikke kant en de krappe powder/trump-die moest iets dieper gezet worden om alle kogels probleemloos te kunnen laden. Hildo denkt dat hij de volgende serie kogels inderdaad door de 452 sizer die haalt alvorens ze te herladen.
Tapered Collet crimp-die
De speciale Collet crimp-die voor 45 Colt van Lee, die Hildo afgelopen zomer heeft aangeschaft, is misschien ook nog een optie om de buitenkant van de huls, en de kogel, een fractie kleiner in diameter te krijgen maar hoe de Collet crimp-die gaat werken in een XL650 weet hij voorlopig nog niet.


14 oktober 2018. IKEA kogeldozen
Het is nog niet zo lang geleden dat Hildo helemaal niets van de IKEA moest hebben, mutsenwinkel, maar dat is veranderd. 5W LED lampen voor 1 euro per stuk, dat doet niemand ze na. Hildo hoeft, letterlijk, na 15 jaar stommelen in het donker, 's avonds niet meer met een zaklamp naar de WC. En dan wat u hier boven ziet. Deze dozen zijn niet supergoedkoop, doos iets van 1 tot 1.50 en deksel ook iets van 1.50 euro. Maar de kwaliteit is erg goed. Luchtdicht, erg stevig en dik plastic wat doorzichtig is, dus Hildo kan direct zien wat voor kogels in de doos zitten. Langwerpige en ronde leverbaar, beide in twee maten.
Siliconen vel
Bijna 5 euro maar onmisbaar om kogels op te kunnen leggen alvorens ze te coaten in de oven.
Zeef
Nog geen drie euro, te goedkoop om te laten liggen. Van RVS ook nog, bij de Blokker een plastic exemplaar voor tegen de 7 euro, dus nu heeft ie er twee en de RVS versie gaat zeker z'n leven lang mee. Hij is perfect om overbodig poedercoat van de kogels te schudden.


(1) 17 oktober 2018. De eerste series met poederkogels
Beetje laag gericht, iets onder het zwart, maar om de meest consistente groep te krijgen blijft Hildo gewoon op het zelfde punt mikken. De groepjes zijn redelijk, in ieder geval beter dan met het pistool. Een afwijking naar links of rechts, de Walker week iets af naar rechts, heeft deze Single Action Army niet.
22 oktober 2018. Kogelsortering
Kogels in diepvriesbakjes, zo had Hildo het altijd maar met deze nieuwe IKEA bakjes pakt hij het beter aan. Nooit geen diepvriesbakjes moeten opentrekken om te zien wat voor kogels erin zitten. Alles netjes en duidelijk luchtdicht opgeborgen, gesorteerd, gestapeld en gelabeld. Dit zijn ongevette kogels, als de kogels gevet zijn, of gepoedercoat, moet er nog een bakje 'gevette kogel' bijkomen natuurlijk, anders wordt het een rommeltje. Hildo heeft ook nog wel wat andere kogels, de 457 rondballen van de voorlaadrevolvers, 452-230 Lee met ronde neus voor de 45ACP, de binnenkort nog te gieten 459-535 Lyman Postell long range kogel (die naar 452 gesized wordt voor Eleanor) en nog meer maar niet overal hoeft een bakje van. Evengoed zijn meer bakjes, voor de gevette evenknie, binnenkort wenselijk. Mooie bakjes voor hulzen, schoon en vuil, zijn ook wel mooi. Bakjes, bakjes, bakjes, dat Hildo niet doorslaat in de bakjes, daar zorgt hij wel voor.


29 oktober 2018. Einde verhaal IPSC
Vandaag heeft Hildo een mail verstuurd naar de NPSA (Nederlandse Parcours Schutters Associatie) en daarin zijn lidmaatschap opgezegd, scheelt toch 70 euro per jaar. Na een aantal malen oefenen in Hoogeveen zijn er al twee mensen mee gestopt, om dezelfde redenen als Hildo. Online inschrijven is lastig omdat er meer geìnteresseerden zijn dan wedstrijdplaatsen wat van het inschrijven alleen al een wedstrijd maakt. Wedstrijden zijn altijd ver weg en de tijden zijn soms lastig. Om 8 uur 's ochtends moeten schieten in Limburg is geen goede tijd voor een Groninger, bijvoorbeeld, en afgezien daarvan is 600km moeten rijden Hildo gewoon teveel van het goede. Het even schieten en dan weer een poos rondhangen, hetzelfde als duel schieten bij zwartkruit, is niet wat Hildo aanspreekt. De Whatsapp-groep, en daarmee de IPSC-activiteiten bij SV de Vrijheid Hoogeveen, lijkt inmiddels ook een stille dood gestorven want Hildo hoort er inmiddels niets meer van.
Wel de leukste
IPSC is en blijft een geweldige activiteit en waarschijnlijk de leukste discipline die er bestaat, helaas is de praktische kant wat minder. Dan zijn bijvoorbeeld zwartkruitwedstrijden toch stukken gemakkelijker, relaxter en minder bindend.
De opvolger?
Misschien is steelplate schieten iets voor Hoogeveen. Ook snel schieten en vast gemakkelijker om meer deelnemers te krijgen omdat een speciale licensie, volgens Hildo, niet nodig is.


31 oktober 2018. De laatse poederkogelpatronen
De laatste van de eerste serie kogels zijn vanavond verschoten. Kogels heeft Hildo nog wel maar hij moet ze eerst poedercoaten. No problemo want er is inmiddels een oven waarbij de temperatuur normaal regelbaar is. Deze Single Action Army schiet echt heel erg leuk, zeker met deze gereduceerde lading en deze voor 45 Colt tamelijk lichte kogel. Desondanks komt Hildo niet verder dan 69 punten, net alsof hij eerst wat op moet warmen voordat het beter gaat. Wie precies op moet warmen, Hildo of de revolver, is nog even onduidelijk.


5 november 2018. Door de Lee 452 sizer-die
Sommige kogels zijn door de poedercoat aan elkaar blijven plakken in de oven. Dus even door de 452 sizer-die zodat ze allemaal dezelfde maat hebben om ze gemakkelijk en uniform te kunnen herladen. De vorige keer zaten er een aantal bij die wel heel erg dik of bobbels hadden. Heeft hogere piekdrukken en soms moeilijke extractie van hulzen, da´s niet goed.
Het herladen
Bij het herladen blijkt dat de 452 gesizede kogels soms een fractie dun zijn. Ze gaan prima in nieuwe hulzen maar gaan te los in gebruikte hulzen en hebben af en toe zelfs de neiging om in de huls te zakken, komt omdat Hildo z'n hulzen niet full-length sized. Full length sizen wil Hildo niet dus een grotere LEE 454 sizer-die staat nu in bestelling.


10 oktober 2018. De Margolin dan?
Als het met de Peacemaker niet lukt, dan proberen met de Margolin. Dit voormalig olympische sportpistool uit de eveneens voormalige USSR is destijds ontwikkeld door een blinde(!) man. Een staaltje Russische precisie uit de jaren 50 van de vorige eeuw maar kwaliteit blijft kwaliteit.
Grote groep
Dat Hildo niet in het midden schiet komt omdat het wapen niet op Hildo's ogen is afgesteld. Maar de afmeting van de groepering verraad alles en Hildo kan u alvast verklappen dat het niet aan het pistool ligt. Of zou het er mee te maken hebben dat ie de laatste tijd zo weinig geschoten heeft?


(1) 13 oktober 2018. Poederkogels ofwel... Powder coated bullets!
Poedercoaten is een procedé waarbij plastic om metaal gesmolten wordt. Het poeder blijft elektrostatisch aan het metaal kleven en daarna gaat het object een oven in waar het poeder vloeibaar wordt en uiteindelijk een mooie supersterke, veel sterker dan lak, laag geeft. Het bladdert zo maar niet af. Zo is Hildo´s frame van z'n Harley is destijds in 1992 gecoat en het houdt tot op de dag van vandaag in principe prima.
Kogel poedercoaten
Het poedercoaten van kogels is geen nieuw fenomeen, Youtube staat er vol met how-to filmpjes. Ook gerenommeerde fabrikanten als het Duitse Handler & Natermann hebben kleurig gepoedercoate kogels in hun assortiment, Hildo heeft er ooit eens mee geschoten. Het is niet geschikt voor high performance geweerkogels maar voor wat Hildo er mee wil is het wellicht een goede vervanger voor kogelvet.
Waarom coaten?
In principe moeten loden kogels, als er geen mantel omheen zit van koper of messing, gevet worden. Met kogels die gepoedercoat zijn is dat, als het goed is, niet meer nodig. De poedercoating zou de kogel voldoende moeten beschermen tijdens de korte maar heftige reis door de loop. Als het niet goed werkt is dat snel genoeg te zien aan lood in de loop, meent Hildo.
Het coaten
Simpel, u ziet het hierboven. In een bakje gooien samen met wat poedercoat in de kleur van uw smaak, Hildo kreeg gratis wit poeder dus kleur bekennen is geen probleem. Dan het bakje een beetje ronddraaien zoals u dat ook met Lee's Liquid Alox zou doen. Loden kogels zijn niet statisch maar ook zo blijft er zonder verdere problemen een superdun laagje poeder aan de kogels zitten.


(4) Gebakken kogels
Het poeder is mooi om de kogels gesmolten maar sommige zien er wat verbrand uit, er kwam ook een hoop stinkende witte rook uit het oventje. Hetzelfde probleem had Hildo ook al met broodjes die 15 jaar geleden in de oven gebakken werden. Een goede temperatuurregeling is noodzakelijk, ook bij kogels bakken.(6) Het verschil van coat en geen coat
Sommige kogels zijn iets groter, andere iets kleiner maar in principe komt het erop neer dat de kogel van 452 naar 454 gaat. Die 454 is, denkt Hildo, ook zo'n beetje de maximale maat die de kogel zou mogen hebben om fatsoenlijk te kunnen herladen. Het is ook de maat de Magtech gebruikt in hun cowboy-load munitie en moet daarmee veilig zijn voor alle replica's. Als de huls te groot wordt in diameter is ie ook niet meer te laden in de trommel. Op maat sizen naar 452 kan natuurlijk altijd, Hildo heeft een 452 sizer-die liggen want het is ook de maat waarmee de kogels voor Eleanor gesized worden, van 453 naar 452.


(8) 45 Colt poederpatronen
Hier ligt de eerste serie patronen. In totaal zijn er iets van 100 kogels gebakken schat Hildo.


14 oktober 2018. 60 stuks 45 Colt patronen
De lage ronde bakjes van de IKEA zijn volledig luchtdicht. Misschien helpt dat ook wel om zwartkruit patronen langer in goede staat te houden. Het messing van de hulzen heeft bij Hildo in huis de neiging om zwarte vlekken te krijgen of zelfs groen uit te slaan als het een beetje in contact komt met zijn kogelvet en zwartkruit zelf is hygroscopisch.
60 stuks voor de baan
Om patronen mee te nemen naar de baan lijken deze bakjes prima. Er passen gemakkelijk 60 patronen 45 Colt in. Meer dan voldoende voor een avond schieten.
Makkelijk vullen
Een gewone patroondoos moet gevuld worden, patroon voor patroon en dat duurt erg lang. Gewoon erin kwakken is natuurlijk stukken sneller, nadeel is dat u geen preciese controle heeft over de patronen. Slaghoedjes die uitsteken, achterstevoren zitten of helemaal missen, heeft u dan niet in de gaten.


(2) 17 oktober 2017. Uitstekend slaghoedje
Na de eerste schietkaart een storing. Tijdens het laden loopt de trommel vast, wil niet meer voor of achteruit. Tot tweemaal toe haalt Hildo de trommel uit de revolver en tot tweemaal toe loopt ie weer vast. Dan pas ziet hij de patroon waarvan het slaghoedje iets buiten de huls uitsteekt. Dát krijg je ervan met die gemakkelijke ´kieper er maar in zonder er verder naar te kijken´ patroondozen.


(3) 17 oktober 2018. Tweede serie met poederkogels. Goedgekeurd!
Na het slaghoedje probleem nog twee series, nu hoger gericht, onderkant zwart tot iets in het zwart.
De rode gaten: 63 punten
De eerste serie, eigenlijk de vierde van deze avond, dus dat de groepering steeds verder uit elkaar komt te liggen verbaast Hildo niets.
De blauwe gaten: 89 punten!
De 5e serie van deze avond, Hildo verwacht er niet veel meer van... Maar hoe is het mogelijk? Hier schiet hij zomaar 89 punten en... wat een groepje daar in het midden! Of de kruitlading van 5.5 grain Vectan of poederkogels nu wel of niet goed schieten is hier duidelijk geworden. Vier in de 10 en vier in de 9 is teveel voor toeval, toch?


24 oktober 2018. Nog drie series
Nog wat patronen over van de vorige keer. Ditmaal drie weigering, slaghoedje is goed ingedrukt maar hij gaat niet af. Of het een Ginex of S&B primer betreft weet hij zo niet, er is wat door elkaar gebruikt. Niet goed als het om precisie gaat natuurlijk. Ook merkte hij dat er in één kamer een patroon moeilijk te laden was, in de andere kamers niet. Deze Uberti is niet van de kwaliteit/precisie die zijn BFR wel heeft, da's duidelijk. Misschien moet er een kamer iets geruimd worden, Later maar eens zien. Volgende keer gaat hij iedere poederkogel eerst door de 452 sizer-die halen om te dikke kogels en laadproblemen daarmee voor te zijn.
Weer de derde serie
67 & 71 punten zijn niet bijzonder maar dan ineens bij de derde serie 86 punten, wederom 4 in de tien en twee in de negen. Moet de revolver eerst op gang komen, of ligt het aan Hildo? Zijn schouderprobleem, een overbelaste schouderspier bovenop de frozen shoulder, wat al 2 jaar speelt, lijkt erger te worden en geeft vandaag een pijnlijke schietbeurt want het heffen van de arm gaat moeizaam en is stekend gevoelig. Evengoed, ongeacht het resultaat, schieten is altijd leuk en de moeite waard!


31 oktober 2018. Driemaal is scheepsrecht
De eerste en tweede serie, 68 en 60 punten, zijn niet bijzonder. Meer bijzonder is dat de derde serie ineens 83 punten laat zien, misschien de hoogste en in ieder geval bij de hoogste die Hildo ooit met de Shadow geschoten heeft. Kortom, een wat hogere score... Hildo heeft het nog steeds in zich, af en toe.


4 november 2018. Titanica kogeloven
Gratis gekregen van iemand die ´m al jaren op zolder had liggen. De naam Titanica verbindt Hildo niet direct met een voorspoedige gang van zaken, maar met kogels poedercoaten valt het vast mee. Zowel tijd als temperatuur is instelbaar en zelfs of de warmte van onder, boven of allebei komt. Dit moet goed gaan!


4 november 2018. De eerste Titanica poederkogels!
Proberen, 10 minuten op 200 graden. Gelijk prima. De poedercoat is er mooi omheen gesmolten en, ondanks dat ze op een hoop liggen, zijn alle kogels goed gecoat. Diverse plakken wel tot een klompje aan elkaar maar zijn gemakkelijk van elkaar los te breken.


5 november 2018. Schone vingers!
Elke schutter weet dat wanneer hij bezig is geweest met loden kogels dat goed te zien is aan de vingertoppen. Handen wassen is aan te raden.
Geen lood
Met deze poedercoat kogels blijven de vinger volledig vrij van lood. Gunstige bijkomstigheid.


7 november 2018. Met 452 gesizde poederkogels
Het groepje lijkt niet raar. Wat hoogtespreiding, maar dat kan aan Hildo liggen. Gevoelsmatig denkt hij dat een iets dikkere kogel misschien wel iets beter schiet, maar misschien ook niet. Even wachten tot de grotere LEE 454 sizer-die binnenkomt en zien of dat de precisie naar een nog hoger plan tilt want. Vast wel want deze revolver met deze munitie heeft potentie, dat is in ieder geval waar Hildo van overtuigd is.


7 november 2018. Schietkaart ZVS P21
Met de ZVS lijkt op het oog niets mis, maar dan komt de Hildo test... niet dat die veel zegt want u weet hoe hij schiet, niet zo best en ook zit er nogal verschil in hoe de kaart er van week tot week uitziet. Hoe dan ook, de tien S&B patronen die Hildo met het pistool in de kaart schiet lijken toch echt in een groepje uit te komen.
76 punten
Bovengemiddelde score, zeker als Hildo met een pistool schiet. Met de Shadow, zelfs met de Peacemaker, lukt het hem de laatste tijd niet om overtuigende scores neer te zetten. Kortom, met de precisie van deze ZVS is echt niets mis.
Hoe schiet ie?
Ligt ook goed in de hand en andere, dikkere of dunnere, inserts hoeft Hildo persoonlijk niet. De richtmiddelen zijn uitstekend en met name duidelijk door de drie witte dots. De trekker doet het ook al goed en behoorlijk voorspelbaar, zelfs al na een paar patronen. Het pistool is vrij licht van gewicht door het polymeer frame maar de terugslag komt niet extreem over, ondanks dat er met fabrieksmunitie geschoten wordt. Alleen het rubber van de grip is van z´n eigen CZ Shadow is wat 'plakkeriger' en persoonlijk houdt hij daar wel van.14 november 2019. De 1911, 1873 Colt SAA en Red Dead Redemption
Hildo is ingezet bij de verhuizing van het bedrijf waar hij werkt. Het komt derhalve logistiek even beter uit dat hij met de 1911 schiet. En is het afzien met zo'n ouwe 1911? Welnee zeg. Het is Bereleuk!28 november 2018. Again & again
Hildo is nog lang niet flauw van de Peacemaker, nee, het wordt zelfs steeds leuker en hij komt helemaal in the swing of things. Nog een kaart ziet ie ook wel zitten maar het is druk op de baan. Mensen die voor de verlening van het verlof nog even snel een schietbeurt moeten maken om aan de minimale 18 stuks te komen. Onbegrijpelijk dat 18x schieten per jaar al een probleem is zijn terwijl de meesten in de buurt van de baan wonen.
Frozen shoulder
Hildo blijft maar doorzeuren over die frozen shoulder maar, zo zegt hij, het is wel een lastig iets. In de zomer van 2017 is het begonnen. Januari 2018 naar een schouder-gespecialiseerde fysiotherapeut, supersnelle verbetering lag in het verschiet. Dat gebeurde ook maar inmiddels zit er weinig voortgang meer in en is het zelfs verslechterd en met de therapeut is hij gestopt. Vanavond lijkt het weer even beter en zie die scores, eentje erbij van boven de 80! Dat belooft wat als het weer echt over is en hij eindelijk weer met krachttraining kan beginnen. Frozen shoulders, het verschrompelen en hard worden van het schouderkapsel door een ontsteking, kan maximaal 4 jaar duren maar iedereen hersteld uiteindelijk, met of zonder beperking in de uiteindelijk beweging. Voor snel fysiek herstel is Hildo klaarblijkelijk niet in de wieg gelegd, nog even geduld...


6 december 2018.  LEE 454 sizer-die
Binnen & ready to reload! Of het te merken is aan de resultaten is nog even afwachten want Hildo is een niet erge consistente schutter. Gelukkig wordt het van goede munitie vast niet slechter!


12 december 2018. 2e kaart met Hildo!
Nadat El Presidente heeft laten zien dat er wel degelijk een goede groep te schieten is kan Hildo natuurlijk niet achterblijven. Een snel toegepaste triggerpoint therapie-druk op de juiste plek van zijn schouder en hij heeft er, even, wat minder last van. Nu moet het gebeuren!
Afzwaaiers en sub-groepen
Uitvluchten zijn er genoeg, schouder of zo, maar eigenlijk kan Hildo de rare afzwaaiers niet helemaal verklaren. Bij zowel de eerste als de tweede serie komen er een aantal kogels toch aardig dicht bij elkaar die rechts van het midden een soort van vrij kleine sub-groepjes vormen. Beter een sub-groep dan geen groep.14 december 2018. De loop na de poederkogels?
Hildo heeft deze revolver nieuw gekocht en er is op 14 februari 2018 voor het eerst mee geschoten. Eerst 50 Magtech cowboy load patronen en daarna waarschijnlijk nog iets van totaal tegen de 600 patronen. U ziet hierboven twee van de beste foto's die Hildo van de loop gemaakt heeft.
Nooit schoongemaakt
De Peacemaker heeft Hildo nog nooit schoongemaakt. Wel een paar keer wat olie bij de draaiende delen, hij is niet geen barbaar, maar de loop is nog nooit doorgehaald.
250+ poederkogels
Na de serie zelf gegoten loden gevette kogels zijn er nu ruim 250 poederkogels verschoten. Als het systeem van poedercoaten voor kogels niet zou werken moet het aan de loop te zien zijn.
Conclusie
Behalve wat zwarte stipjes van kruit of slagsas van het slaghoedje van het laatste schot, is er niets te zien. Spiegelblank zonder zichtbare afzettingen in de hoek tussen de velden en trekken. De poederkogels werken prima met nitro. Of het met zwartkruit ook zo gaat weet Hildo nog niet maar dat gaat hij ter zijner tijd zeker proberen want poedercoaten is veel minder werk en geeft minder rommel dan panluben.


3) 15 december 2018. Wazig percussie kapje
Het is ruim anderhalf jaar geleden dat hij voor het laatst met Eleanor geschoten heeft en alles gaat nog als vanouds... behalve het percussiekapje zien. Welke kan de open of gesloten kant is is opeens nauwelijks meer te zien. Langzaam wordt alles minder en Hildo merkt dat vandaag aan den lijve.


5) 15 december 2018. De eerste vier schoten
Het eerste schot mist de hele kaart op 50 meter, dat had Hildo niet verwacht.
Kaart naar 25 meter
Op een afstand van 25 meter is de kaart een stuk groter. Het tweede schot zit rechts, het is een sleutelgat. Links naast de 9 is het derde schot, ook nog een lichte kantelneiging. Het vierde schot, naast de 8, is een rond gat. Zo gaat die goed, de loop moest even op gang komen na anderhalf jaar, grijnst Hildo. Nu kan de kaart weer naar 50 meter.


19 december 2018. Topscore!
En dan ineens is het zover, na de eerste serie van 79 is er dan ineens die van 88 punten! Toeval? Kan best maar Hildo denkt dat ie gewoon goed is, heel af en toe.


19 december 2018. Tweede serie met de 1911
De Norinco is een prima 1911 maar een scht wedstrijdwapen is het niet, de originele 1911 was dat ook niet. De moderne 1911 wedstrijd uitvoeringen, met superstrakke toleranties, doen het vast stukken beter. Evengoed, voor het geld wat dit pistool gekost heeft is er niets mis mee. En als er met gegoten LEE 452-228 kogels geschoten wordt zijn de groepjes toch kleiner als met deze 450-230 verkoperde LOS kogels. Hildo denkt dat het verschil in precisie in de kleinere diameter van de LOS kogel zit maar toch zijn er, ook met het LOS projectiel, af en toe toch weer hele leuke groepjes te schieten.


19 december 2018. Liggen schieten wordt 'm niet!
Hildo schiet met het wapen aan z'n linkerschouder. Z'n rechterarm moet ie dan uitstrekken... maar dat wil niet, door de frozen shoulder zit het hele spul gewoon op slot. Toch is liggend schieten wel de manier om met geweren met kijkers te schieten. Zittend schieten is een goede tweede.19 december 2018. Schieten!

Hildo weet niet precies hoe hij wapen het beste vast kan houden en echt stil houden doet ie 'm niet, da's ook al duidelijk te zien in de kijker. Hildo schiet in totaal 5 schoten en beroerd. Deze 223 Remington kogels zijn piepklein en een beetje schutter schiet met dit wapen gewoon alle gaten aan elkaar vast, zoals Marcel zelf ook.
Wat vindt Hildo ervan?
Het wapen is een plaatje en een fantastisch stukje techniek, daar niet van, maar liggend of zelfs zittend schieten is nu eenmaal niet Hildo's ding. Staand vindt ie gewoon leuker, en daarvoor is dit geweer met kijker niet geschikt. Maar voor iemand die voor precisie gaat heeft hier ongetwijfeld een hele fijne aan.


22 december 2018. Aangeschoten beer
Maximaal vijf schoten op de kaart, bij meer vervallen de hoogste scores op die kaart. Hildo heeft 2 kaarten geschoten en heeft er maar vier inzitten. Nog een zesde schot kan, maar Hildo vindt 'het is zo als het is' en levert de kaarten, met vier gaten elk, in. Een topklassering zit er vast niet in.


27 december 2018. Gladder zoekrandje
Als voorbereiding op een nieuwe herlaadsessie heeft Hildo besloten de primer pockets van de 45 Colt hulzen een iets groter 'zoekrandje' te geven en verwijderd hier een miniscuul stukje van de huls.
Haken
De vorige keren had het slaghoedje bij sommige hulzen de neiging om even te blijven haken, met als gevolg dat er ef en toe een patroon tussen zat waar het slaghoedje iets buiten de hulsbodem uitstak, en dat geeft problemen. De trommel van de revolver loopt vast en, omdat de trommel maar in één richting gedraaid kan worden, betekend dat het uitelkaar halen van een geblokkeerde revolver op de schietbaan.
Heeft het geholpen?
Uiteindelijk lijkt het erop dat de boor net niets weggehaald heeft van waar de rand overgaat in de 'kamer', en dat is waar de het slaghoedje volgens Hildo zou blijven haken. Inmiddels zijn er weer ruim 200 patronen herladen, haken doet ie af en toe nog wel maar niet meer zo erg. Mogelijk dat de hulzen de eerste keer soms iets moeilijker herladen vanwege hele kleine imperfecties?


9 januari 2019. Uphill
Heuveltje op gaat het met de scores, in verhouding tot de eerste schietkaart van dit jaar.
Missende kogel
Vaak gebeurt het niet maar af en toe is er zo maar eentje missend. Ook vandaag was het hij de eerste (rode) serie, niet, raak. Vreemd hoor. Vandaar maar 65 punten. De tweede een redelijke 78.
Computerbril
Een computerbril is een soort van leesbril, die de focus iets verder weg legt. Dit om zonder ooginspanning scherp te kunnen kijken op een van te voren bepaalde afstand. Een echte aanrader als u vaak en lang achter een beeldscherm zit.
En wat heeft dit te maken met schieten dan?
U voelt het al aankomen als oudere schutter. Dingen scherp in het vizier krijgen lukt met een bril redelijk maar het vizier zelf scherp zien valt niet mee. Toch is dit best belangrijk, belangrijker dan de kaart superscherp zien. Hildo's computerbril lijkt heel redelijk te werken, de keep en korrel is beter te zien dan ooit. De zwarte wazige vlek die het midden van de kaart is, is duidelijk genoeg in beeld.
De toekomst?
Nog even een paar keer proberen en als dat beter gaat Hildo heeft het idee dat ie binnenkort eens bij Specsavers langs moet voor een speciale schietbril. Goedkoopste optie is daar momenteel maar 19 euro, da's inclusief ogen opmeten, montuur en glazen. Upgraden kan, maar wordt natuurlijk duurder.


9 januari 2019. Uitslagen interne competitie 2018
Links ziet u het lidnummer van de vereniging, geen namen en dat is goed i.v.m. de privacy. Voor alle duidelijkheid: Hildo is lidnummer 177. U ziet ook dat een aantal schutters, dit is slechts een kleine uitsnede van de uitslagen, niet aan de minimale clubeisen van 8 kaarten (KNSA is 5 kaarten) heeft voldaan. Daarvoor zullen zij ongetwijfeld een goede reden hebben, ziekte, werk etc. Hebben zij dat niet dan dreigt royement omdat de interne competitie simpelweg een wettelijk verplicht nummer is voor alle sportschutters in Nederland. Afgezien daarvan is het gewoon best leuk om te zien hoe u het er vanaf brengt.
Bizarre interne competitie uitslagen?
Hildo ziet dat hij een gemiddelde van 65.4 punten geschoten heeft met de 9mm. Maar op welke plaats is hij geëindigd dan? Vorig jaar nam Hildo aan dat het iemand niet geheel duidelijk was hoe Excel werkt maar bij navraag werd Hildo verteld dat 'Het bestuur ervoor gekozen heeft om geen winnaars aan te wijzen, daarom is er op lidnummer gesorteerd'. Op het waarom kon geen antwoord gegeven worden. Hildo's inziens is een competitie zonder winnaar en zonder klassering helemaal geen competitie?
El Presidente
Gelukkig kan Hildo nog even El Presidente, figuurlijk, aanschieten. Ook hij weet niet waarom hiervoor gekozen zou zijn maar gooit het bij de volgende bestuursvergadering in de groep. Hildo houdt u op de hoogte!


16 januari 2019. Schietkaart Peacemaker
Het meditatief momentje heeft niet geholpen, misschien lag het er ook wel aan dat hij zijn computerbril niet bij zich had. Hildo zit duidelijk in een schuttersdip. Gelukkig kent hij zichzelf goed daarom weet hij dat het voorlopig nog niet maar binnenkort wel omhoog gaat met die scores. Wedden?23 januari 2019. Zomaar 87 punten!

Hoogste score ooit met dit pistool, volgens Hildo. Geschoten met fabrieks ammo van Scorpio. Goedkopere munitie maar evengoed is het resultaat uitstekend! Dan de tweede serie met deze supermunitie... 70 punten. Kortom, het ligt niet aan de munitie en ook niet aan het pistool.


23 januari 2019. Derde en vierde serie
Nu Hildo's eigen herlaad ammo. De derde serie 76 punten, beter als de tweede serie met de 9mm Scorpio patronen. De eigen munitie, gemaakt voor de IPSC, schiet beduidend rustiger maar de precisie wijkt volgens Hildo niet erg af van fabrieksmunitie.
Slede blijft niet open staan
Als het magazijn leeg is blijft de slede openstaan, maar nu valt ie gewoon dicht. Is er iets stuk? Misschien dat een goede schoonmaakbeurt helpt.
De vierde serie

Tien patronen in het magazijn en er achter elkaar door zonder af te steunen. Toch nog 64 punten. Iedereen leeft nog, tijd voor een choco!


30 januari 2019. Dubbelop!
Er is al een poosje een nieuw, jong én enthousiast lid bij de club. Die laat Hildo graag even schieten want als beginnend schutter is er niets mooier dan overal even aan te mogen proeven, dat weet hij nog heel goed van toen hijzelf, inmiddels alweer heel wat jaartjes geleden, begon. Maar zelf schieten doet hij ook en omdat de Shadow en 1911 tóch allebei aanwezig zijn...
De beste?
Daar over zijn de meningen verdeelt want er zijn heel veel mensen die de 1911 een warm hart toedragen. Het is een iconisch pistool en als u een epic potje nitro wilt schieten is een 1911 als deze de enige juiste. Neemt niet weg dat de Shadow natuurlijk een veel beter en fijner wapen is dan zo'n gammele slecht in de hand liggende 1911. Maar soms gaat het om heel iets anders, het heet passie en daarvan roept de 1911 ook bij Hildo meer op dan de veel gesofisticeerdere Shadow.
En de slede?
Na een schoonmaakbeurt blijft de slede van de Shadow ditmaal na het laatste schot weer prima openstaan. Zelfs een nitrowapen heeft af en toe wat onderhoud nodig.


6 februari 2019. Tweede schietkaart
De eerste serie zomaar 85 punten, de tweede 65. Hoe het kan? Aan het kijken ligt het ditmaal zeker niet en de frozen shoulder geeft iets minder last dan vorige keer maar begint bij de tweede serie van deze kaart pijn te doen. Houding compenseren voor pijn heeft duidelijk invloed. Ook zijn er geen reserves aan spierkracht wat een soort miniatuur trilling teweeg brengt de laatste tijd, alles omdat de arm/schouder nu al meer dan anderhalf jaar een probleem vormt. Hildo kan niet wachten tot hij eindelijk weer met krachttraining kan beginnen. Dán gaat er weer beter geschoten worden met handvuurwapens. De gym staat er en de gewichten liggen klaar!


9 februari 2019. De Hensel 508-460 Power Punch voor Tijgertje
Deze kogel, gemaakt met een speciaal voor Hildo gemaakt giettang, is perfect op maat voor de uitgeschoten hulzen van Hildo's Carl Gustaf Rolling Block Tijgertje. Hij past er erg strak in, een fractie openzetten om gemakkelijker te kunnen plaatsen met daarna een kleine krimp en perfectie is bereikt, wat Hildo betreft.
Poedercoaten
De laatste tijd is Hildo bezig met het poedercoaten van kogels, dus waarom niet proberen voor zwartkruit?
Diameter
Nadenken gaat bij sommige mensen niet erg vlot en bij Hildo soms nog iets langzamer. De kogels waren al wit gepoedercoat voordat hij zich af begon te vragen of ze wel zouden gaan passen in de hulzen. Een sizer die heeft Hildo niet voor 508 en er eentje op de juiste maat laten maken gaat hem te ver want zoveel schiet hij niet met Tijgertje. Hildo heeft één Tijgertje patroon waarin een dik uitgevallen kogel zit, kameren wil niet meer. Eruit kloppen met de ontlaadhamer lukt ook niet omdat hij de juiste aluminum schijfjes niet meer heeft om een 12.7x44 huls vast kunnen houden.
Gewoon panluben
Panluben is veiliger, van kogeldiametervergroting is geen sprake. De gepoedercoate kogels kunnen weer omgesmolten worden. Jammer.

 13 februari 2019. Zwartkruit!
Eindelijk weer een keertje zwartkruit schieten. Het ligt niet aan Hildo hoor, hij zou veel vaker zwartkruit schieten als de afzuiging maar fatsoenlijk zou functioneren. Ondanks dat Hildo alleen staat te schieten veegt hij toch, aan het eind van twee series, weer zwarte troep uit zijn neusgaten. Longen schoonmaken is lastiger.
Eerste kaart
Top van de korrel op dezelfde hoogte als de bovenkant keep. Top van de korrel midden onderkant zwart en... allemaal tienen, tenminste als het aan Tijgertje ligt meent Hildo. De grote afwijking komen voor het conto van de schutter.
Tweede kaart
Het gaat lekker en geen andere zwartkruitschutters op de baan, go! Na elk schot blaast Hildo de loop langdurig door voor het zacht houden van de afzettingen en langzamer schieten helpt ook de loop enigzins extra te koelen. Als er snel achter elkaar geschoten wordt begint de lucht boven de loop bij de laatste schoten erg onrustig te worden en vindt er een optische vervorming van de schietkaart plaats die nauwkeurig richten er niet gemakkelijker op maakt.


20 februari 2019. Derde kaart
Na de competitiekaarten nog even een gewone kaart. Blijkt dat Hildo de insteekkaart is vergeten op te hangen... Deze derde kaart zou dus de vierde geweest kunnen zijn. Deze kaart is overigens geschoten met zijn gewone veraf-bril en ook hier is de score niet bijzonder. Gelukkig nog voor IPSC gemaakte munitie zat dus... Volgende keer beter!


24 februari 2019. Grote Schoonmaak
De schoonmaak op 30 januari jongstleden was een reguliere. Slede eraf, doekje overal bijlangs en nieuwe olie. Vorige week bleef de slede na het laatste schot alweer niet openstaan. Tijd voor een fikse schoonmaak. Een spuitbus remreininger en de compressor erbij op 6 bar. Uiteindelijk loopt er alleen schone remreiniger uit het wapen. Laatste keer schoonblazen, nieuwe olie overal en het spul weer in elkaar. Zelfs het spannen van het wapen klinkt nu anders, misschien beetje veel olie, maar hij voelt weer als een nieuwe!
27 februari 2009. Drie series met een schoon pistool
Hildo met een kraakheldere en goed ingeoliede Shadow op de baan. Dat er vandaag 3 kaarten, zes series van tien dus, geschoten worden bewijst dat Hildo voor het plezier schiet. Er is niet eens een interne competitie kaart bij! De derde kaart laat de slechtste score zien, vermoeiheid van de armspieren.
De schietbril
De eerste kaart werd met de schietbril geschoten, voor de tweede kaart zet Hildo zijn reguliere verweg-bril op. Verschil is er nauwelijks. Gebrek aan kracht in zijn rechterarm speelt hem parten, denkt Hildo. De frozen shoulder gaat behoorlijk de goede kant op en misschien kan hij over een half jaartje wel weer beginnen met lichte krachttraining. Dat helpt want hij is zijn score van 92 punten met de BFR nog niet vergeten en, gelooft u Hildo maar, een beetje extra kracht is met zo'n revolver best bruikbaar.
Openstaande slede

Overigens... na het schoonmaken van de Shadow, afgelopen weekend, wapen blijft de slede weer mooi openstaan, zoals verwacht. Prima pistool zo'n Shadow.

 

20 maart 2019. De Interne Competitie

Twee wedstrijdkaarten. Op de eerste ligt de revolver niet, even vergeten. Maar zie die groep! Echte topscore die zes in het midden. Helaas zitten de overige vier zo ver naar buiten dat het totale puntenaantal maar 78 is. Op de tweede kaart is de groep veel groter maar toch is de score maar één puntje minder. Evengoed vindt Hildo de eerste kaart een stuk prettiger om naar te kijken. Zou hij het dan tóch nog in zich hebben?

 

2 april 2019. Nog een keer... Murom

De vorige keer dat Hildo met Murom slaghoedjes schoot, De bovenste afbeelding van Gargamel en zijn bezwering 'Gij Zult Niet Afgaan' is van 5 mei 2014, toen waren er veel weigeringen met de speciale Heavy Metal Free, Non-Toxic en Non-Corrosive Muron primers in een groen doosje.

Competition primers

Dit zijn competition primers, gewoon in een rood doosje en vast weer met heavy metal and toxic, anders had het er wel opgestaan dat ze gezond zijn. Hildo houdt de munitie gescheiden van de met S&B geladen patronen zodat het duidelijk wordt of het met de betrouwbaarheid van deze Murom competition slaghoedjes wel goed gesteld is. Als u niets hoort is het goed.

 

3 april 2019. Zes series om het goed te maken

Vorige week was het razend druk op de pistoolbaan, zo druk dat Hildo niet aan schieten toekwam. Da's 180km voor Piet met de korte achternaam. Woensdagavond is de drukste schietavond en wellicht is het mogelijk om op een andere dag nieuwe schutters op te leiden. Immers, jonge schutters zijn goed voor het voortbestaan van de club en de schietsport in het algemeen maar het de oude garde die nu de rekening betaald en staat wel iets tegenover, kunnen schieten is wel het minste.

De kaarten

Allemaal rond de 75 op één uitschieter van 85 na. Misschien gaat het langzaam de goede kant weer op.

S&B primers

Nog allemaal geladen met Sellier & Bellot primers, de Muroms komen later.

 

17 april 2019. Peacemaker & website issues

Deze website is ouderwets, sinds 2004 in de lucht met uit die tijd stammende techniek. Is u wel opgevallen hoe snel de site in verhouding tot moderne websites is? Geen cookies of andere flauwekul wat geladen moet worden, absolute basis techniek. Eerst gemaakt met Frontpage 2003 en nu met opvolger Sharepoint Designer 2007. Gratis, simpel en Hildo snapt de basics want voor hem is alleen tekst met een bijbehorend plaatje van noodzakelijk.

'Migratie' of 'einde verhaal twolefthands.nl'

Nu zijn er website issue's want deze site is niet langer compatibel met de moderne technieken van het hostingsplatform. Het spul moet overgezet worden naar een andere server en er moeten allerhande aanpassingen gedaan worden, hoorde Hildo 2 weken van tevoren van zijn hoster Sohosted, lekker op tijd. Of de 'migratie' naar een andere server gaat lukken of niet is bepalend of twolefthands.nl vanaf mei 2019 nog in de lucht zal zijn. Websites zijn een fragiel fenomeen en niet vergelijkbaar met boeken of de verhalen in kleigeschriften. Zomaar opeens weg, foetsie.

Tijd

Hildo's schietkaarten laten nu, in ieder geval voorlopig, geen punten meer zien. Jammer maar het kost Hildo gewoon teveel tijd en het voegt op zich natuurlijk weinig toe. Dat hij geen superschutter is u ook zo wel duidelijk. Kogeltype en ladingen zijn wel van interesse, in ieder geval voor hemzelf. Enigermate van dwangmatige handelingen met betrekking tot de schietkaarten kan hem ook niet ontzegt worden en afgezien daarvan... welke schutter heeft al zijn kaarten gefotografeert en op een website gezet met bij elke kaart een bijpassend verhaal gedurende 15 jaar? En dan zomaar stoppen?

 

 

8 mei 2019. Fabrieks ammo & Het Voortbestaan

Het voortbestaan van deze website lijkt voorlopig gegarandeerd! Met dank aan Aaltje, want zij is weliswaar geen IT'specialiste maar heeft de migratie van de site naar het andere platform wel even tot op het laatste puntje geregeld. Mag ze ook een keertje schieten, grijnst Hildo.

Fabrieksammo

Deze magtech 9mm patronen had Hildo er al tijden liggen. Goed moment om ze er vandaag feestelijk door te knallen!

Magtech groepjes

Als de eerste kaart Hildo's eigen munitie geweest was en de tweede kaart Magtech dan was onomstotelijk vast komen te staan dat Hildo's ammo sucks. Maar... beide kaarten zijn geschoten met hetzelfde wapen, dezelfde schutter en dezelfde Magtech munitie. Toch laat de tweede kaart, met drie tienen en drie negens, een vleem zien van een superieure topschutter, meent Hildo.

 

9 mei 2019. Binnenkort... voor Juliette de Chassepot!

Hildo heeft Juliette intussen alweer jaren, maar heeft er nog nooit meer geschoten want Juliette is een naaldvuurgeweer, een Frans ontwerp van 1866. Eerst moeten er papierpatronen voor gemaakt worden en dat heeft nogal wat voeten in aarde. Hoe Hildo dat afgaat ziet u binnenkort.

Hitorische noodzakelijkheden

Hildo wil een patroon maken zoals ze vroeger ook echt waren, geen snelle oplossingen. Historisch moet het zijn, dat is wel zo leuk. Natuurlijk moet er allerhande worden aangeschaft voordat er een naaldvuurpatroon gemaakt kan worden. Hierboven ziet u alvast een speciaal gemaakt gietblok liggen voor de conische paper patched kogel van Juliette.

 

29 mei 2019. Knalluh met een Walther PP

Napoleon heeft een 'nieuw' pistool en ondanks dat hij meer dan een beetje met zwartkruit heeft is hij niet vies van iets moderners. Deze Walther PP is de iets grotere uitvoering van de PPK. De PP staat voor Polizei Pistole en PPK voor Polizei Pistole Kriminalmodell en was niet gedacht voor criminelen maar voor de Kriminal Polizei, Derrick zeg maar. De PP en PPK gebruiken dezelfde .32 patroon. Volgens Wikipedia is het ontwerp van 1929 maar het wapen komt verrassend modern over en het eerste schot is zelfs dubbel action te schieten. Het kaliber is 7.65 Browning, hetzelfde als 32ACP en 32Auto, het is net een verkleinde uitvoering van een 9mm patroon. Door het kleine formaat grip en het lage gewicht schiet het in combinatie met de fabrieksmunitie van S&B een beetje bijterig en het velletje tussen duim en wijsvinger kleurt na 15 patronen een beetje rood. Evengoed, het is een politie pistool en wanneer schiet de politie nu vaker dan 15 keer achter elkaar? Vanaf 1972 heeft de Duitse politie er trouwens helemaal niet meer mee geschoten want, u ziet het al aankomen, het kaliber is niet erg groot en heeft het bijbehorend gebrek aan stopping power.

De precisie

Hildo is een matige schutter maar het groepje wat hij met dit kleine en 680 gram lichte pistooltje schiet verbaast hemzelf. De kaart raken is al moeilijk genoeg dacht hij maar, op een paar afzwaaiers na, is het zelfs een heel redelijk groepje. Richtpunt was midden kaart, onderkant zwart. Corrigeren heeft hij niet gedaan om de groepering niet negatief te beïnvloeden. En waarom maar 15 patronen? Ze waren op.

En wat denkt Hildo er verder van?

Vrijwel alles wat schieten kan is leuk en dit pistool is daarop geen uitzondering. Evengoed is het wel een wapen wat door de kleine afmeting richting extreem neigt en dat maakt het lastiger om kleine groepjes te schieten. Het zal daardoor sneller mensen met een wat speciale smaak aanspreken, en die zijn er!

7 november 2018. Een ZVS P21 Exclusive!

Komt Marcel van De Wapenkamer eraan met een bijzonder pistool, even mee schieten Hildo? Natuurlijk wel. Een ZVS? Heeft Hildo nog nooit gezien of van gehoord, toch is dit pistool is toch al een aantal jaren in productie maar heeft nu in De Wapenkamer voor het eerst een Nederlandse importeur. ZVS Impex A.S. is een kleine wapenfabrikant uit Slowakije en is onderdeel van een grotere groep. In productie zijn maar twee vuurwapens, beide 9mm pistolen. De P20 met 101mm (3.98") en deze P21 met een 121mm (4.76") loop lengte. Het ziet er wat hoekig maar robuust uit, beetje als een Glock maar de looks zijn wat luxer en overall lijkt het op het eerste oog niet verkeerd. Het heeft ook een polymeer frame en weegt leeg, met magazijn, maar 831 gram.
IPSC goedgekeurd
Dit pistool komt op de lijst voor met pistolen die IPSC toegelaten zijn. Het magazijn sluit visueel mooi aan op het handvat en lost leeg gemakkelijk en haakvrij.
Ambidextrous
Het pistool is dimensionaal gezien links en rechts gelijk. Alle knoppen zijn dubbel uitgevoerd, de magazijn release kan overgezet worden.
Inclusief?
Het wapen wordt geleverd met doos, 2 magazijnen  met een inhoud van maximaal 16 stuks, en een setje rubber inlays van verschillende diktes, om het handvat wat dikker of dunner te maken, 2 borstels, een ´magazijn laadhulpje´, 2 jaar garantie en een schotbeeld testkaart van het specifieke wapen.
Betaalbaar?
Voor net onder de 700 euro een gloednieuw én bijzonder exclusief pistool, want uw schietmaat heeft er vast geen, is niet veel geld.
21 november 2018. Colt 45 vs Colt 45 vs Red Dead Redemption
Beide zijn van origine een Colt 45, de revolver een Colt 1873 SSA en het pistool een Colt 1911. Beide komen voor in het grootste open-wereld spel van dit moment, Red Dead Redemption 2. In het spel is de 1911 te vinden, net als de Colt Peacemaker (Cattleman genoemd), Rolling Block etc. Dat weet Hildo omdat hij Red Dead Redemption 1 heeft en geduldig gewacht heeft tot versie II klaar zou zijn. Hij heeft onmiddelijk, pre-order, Red Dead Redemption 2 en een bijpassende Playstation 4 Pro aangeschaft heeft om eindelijk het spel der spelen te kunnen spelen. Knallen met deze wapens in het echt én in het spel, da's toch fantastisch?5 december 2018
Het is een hele tuf naar Hoogeveen en telkens is er weer de hoop 'vandaag gaat het bovengemiddeld lukken'. Dat het vandaag niet De Dag Der Dagen is mag duidelijk zijn.
Nitro vs zwartkruit vs afzuiging
Het kan u niet ontgaan zijn dat Hildo, als voormalig fervent zwartkruitschutter, een tijd weinig en de laatste tijd zelfs helemaal geen zwartkruit meer heeft geschoten. Onlangs vertelde de voorzitter van de club dat er, door financiële tegenvallers, even niets gedaan kan worden aan de afzuiging (in feite aan het foutief aangelegde luchttoevoer systeem). Draagvlak voor verbetering binnen de club is er overigens ook nooit geweest, er wordt zelfs regelmatig geschoten zonder dat de luchtverversing aanstaat. Hildo haalt z'n schouders op, het probleem zit misschien tussen z'n eigen oren, maar met zwarte neusgaten van de baan komen wil hij niet.


12 december 2018. 1e kaart met El Presidente & Hildo!
Hildo had El Presidente al eens beloofd dat hij de Peacemaker mocht proberen. Dus voor de eerste keer met een single action revolver en... 79 punten. U denkt, dat valt tegen maar hij had eerst te laag gericht en is daarna (te) hoog gaan richten en corrigeren tijdens een serie geeft geen kleine groep. Toch het groepje van zeven kogels hadden er tien kunnen zijn en dan was 90 niet onmogelijk geweest. Kortom, niet slecht voor een eerste keer!
Hildo's score
Zullen we het daar maar even niet over hebben?


13 december 2018. Nieuwe serie poederkogels
De laatste 454-200 kogels die Hildo heeft en allemaal één keer de oven in. Ditmaal iets langer met de zeef geschud zodat er minder poeder aan de kogels blijft zitten.
De minimale hoeveelheid poeder?
De minimaal benodigde dikte van de poedercoatlaag bestaat natuurlijk wel, hoe dik dat is weet Hildo niet maar die hij er nu op heeft zitten is dunner dan bij de vorige bak-sessie dat zorgt ervoor dat, bij het 454 sizen, dat de diameter van het lood waarschijnlijk niet of maar nauwelijks kleiner wordt.


1) 15 december 2018. Komt u dit bekend voor?
Vast wel, dit zijn de kruitbuisjes, percussiekapjes, viltjes en kogels van... Eleanor!
Het was 1 maart 2017 dat Hildo voor het laatst met haar geschoten heeft, eerst ging het het diopter stuk, daarna moest het besteld en gemonteerd worden. Daarna nog een nieuwe geweerkoffer maken vanwege het verder uitstekende diopter. Daarna toch ook wel heel veel rookwolken die slecht afgezogen worden en uiteindelijk...
Op een zaterdag
Hildo rijdt vandaag speciaal naar Hoogeveen om te schieten met Eleanor. Zaterdag is een rustige dag, zeker richting het eind van de middag, en met alleen Hildo op de baan houdt de afzuiging het, zelfs in een lage stand, prima bij.


2) 15 december 2018. In lijn kijken
De hoogte van de eye cup, het ding met het gaatje op de diopter, is van belang. Als ie te hoog staat gaan de lampen van het plafond.
Hildo techniek
Hoe het officieel gaat weet hij niet maar hij kijkt aan de rechterkant bij de loop langs en ziet waar dat heen wijst. Dan door de diopter kijken zonder het geweer te bewegen, als er ongeveer hetzelfde punt te zien is kan er niet veel misgaan. Simpel.


4) 15 december 2018. Eerste schot
Het laden en schieten is vertrouwd en gaat als vanouds. Alsof u een warm bad neemt op een koude dag, het is een weldadig gevoel en gewoon een fijne bezigheid!


6) 15 december 2018. De kaart!
Alleen die 82 punten is al niet verkeerd. Het dertiende rode schot is hij vergeten te schieten want hij heeft kruitbuisjes geteld en het allereerste schot heeft de kaart gemist, vandaar maar 12 'wedstrijd' schoten.
Het diopter
Niets mis mee, het functioneert prima. Het gat van de Hadley eye cup is in diameter verstelbaar en nu van gemiddelde afmeting, het kan nog groter of kleiner maar dit kijkt al niet verkeerd.
Afstelling diopter
Die zat direct al behoorlijk in de buurt, tijdens het schieten nog iets bijgedraait en na het laatste schot ook nog iets. Nu is het wachten op de volgende keer om te zien of ie nu perfect staat, en die volgende keer... die gaat ditmaal niet weer zo lang duren!

19 december 2018. ProArms PAR MK3

Dit is een AR15, een speciale omdat de grendel gespannen wordt met een gasdruk zuiger pen (net als bij Olga, Hildo's CZ858) en niet gewoon door gasdruk. Dat scheelt vervuiling binnenin het wapen. Het gasdruk is afstelbaar, afhankelijk van de munitie waarmee geschoten wordt. Verder heeft Hildo er geen verstand van AR15's, maar even luisteren helpt al een beetje om de kennis op een iets hoger niveau te krijgen.
Even mee schieten Hildo?
De vraag komt van Marcel, van de Wapenkamer, die importeur is voor de Tsjechische fabrikant ProArms Armory voor Nederland. Tuurlijk wil Hildo er mee schieten want dit is past voor de tweede keer, na meer dan 10 jaar, dat hij bij een AR15 de trekker mag overhalen en het is er weer eentje op zijn 'bucket list'.
De techniek
Wat Hildo er van begrepen heeft is dit wapen een AR15 uitvoering, maar dan wel een technisch hele mooie. Optisch ziet het ding er alvast gelikt uit met het gefreesde aluminium en, optioneel, in een flitsend geanodiseerde kleurtje zoals dit wapen. Standaard is een de Walther Lothar wedstrijdloop en de strakke passing waarmee dit wapen gebouwd is wat het een precisiewapen maakt. De volautomaat schijnt losser in elkaar te zitten. De handguard is in verschillende lengtes te krijgen net zoals de loop en het kaliber is ook te krijgen in verschillende varianten zoals 223 Remington, 7.62x39 en nog wat er tussen. Gereedschap is niet nodig om deze spullen te wisselen. Ook niet standaard is de, prima functionerende 1.5 lbs trekker die er in dit wapen zit.
Kost ie?
Op moment van schrijven bij de Wapenkamer voor 1795 euro in de standaard uitvoering, geen brons kleur, geen kijker, geen tweepoot en geen 1.5lbs trekker.


22 december 2018. Snertwedstrijd 2018
Dit is de eerste zwartkruitwedstrijd die Hildo sinds 2015 bezoekt. Sinds zijn herseninfarct in 2015 heeft hij iets tegen slechte afzuigingen, rookwolken, slecht eten en geen beweging. Slecht eten en geen beweging is opgelost maar op slechte afzuigingen heeft hij geen invloed. Er zijn niet veel schutters die het belang er van inzien en waarschijnlijk overdrijft Hildo en valt het met die gezondheidsrisico's heel erg mee. Maar als het eenmaal tussen uw oren zit...
De baan in Brummen
Schietbaan van Willem Tell te Brummen, waar de door de Poachers georganiseerde Snertwedstrijd geschoten wordt, is een open baan en heeft helemaal geen afuiging. Ook vandaag geen enkel probleem.
Veel bekenden
Het lijkt erop dat er sinds 2015 niet veel veranderd is. De schutters worden gewoon langzaam ouder en lijken er mee door te gaan tot ze er bij neervallen. Als dat geen passie is!
Het probleem... kogels!
Hildo heeft Eleanor mee en aan alles gedacht... maar de kogels vergeten. Tjonge! Gelukkig mag Hildo het geweer van Aaltje lenen en zodoende schiet hij hier toch nog twee series van 5 met Lilly, de .45 Pedersoli Frontier, een Kentucky longrifle in karabijn uitvoering.


22 december 2018. De prijsuitreiking
U moet er even voor blijven zitten want prijsuitreikspecialist Macko is net dat konijntje met van die superieure batterijtjes achterin. Hij gaat door tot de laatste schutter. Dat is ook de reden dat zelfs Hildo nog een prijs kreeg, als 8e en laatste plaats, bij de voorlaadgeweerschutters.
            _______________________________________________


2 januari 2019. Eerste van 2019 en geen beste!
Soms gaat het goed, soms wat minder. Vandaag toch wel wat last van de schouder en Hildo vermoed dat het toch wel het een en ander te doen heeft met de score van vandaag. Zou kunnen, misschien ook niet. Zeker is dat er, gezien deze kaart, heel veel ruimte voor verbetering is dit jaar en dat is mooi!9 januari 2019. De eerste twee interne competitie kaarten van 2019
Ondanks het gebruik van de computerbril, en daarmee het goede zicht op de keep en korrel, overtuigen beide kaarten niet. Met dit soort scores gaat Hildo ergens onderaan eindigen, denkt hij. Op zich niet erg maar hij weet dat hij het in principe beter kan. Wat er nu écht mis op dit moment, op zijn schouder na, is een beetje onduidelijk. Het wapen of munitie de schuld geven ligt voor de hand maar als inmiddels beetje doorgewinterde schutter weet hij beter. Tijd voor een meditatief momentje!


12 januari 2019. Meditatief momentje
Op 9 jan. jongstleden vertelde Hildo al dat het tijd werd voor een meditatief moment, en dit is het! Hij is hier blokje zeep aan het raspen om daar uiteindelijk wasmiddel voor de wasmachine van te maken. Wat dat te maken heeft met schietsport? Schutters hoeven niet altijd naar zweet en kruitdampen te ruiken maar willen graag fris en fruitig door het leven, Hildo in ieder geval wel.


Zelf wasmiddel maken
Het wasmiddelrecept kreeg hij van Christien, een linedansende zwartkruitschutster die al jaren haar eigen wasmiddel maakt. Met neme 80 gram geraspte zeep en laat dat oplossen in één liter kokend water. Als het opgelost is overgieten in 4 liter handwarm water. Roeren en dan 24 uur laten staan.


Na 24 uur: Stevig spulletje
Het hele 5 liter mengsel wordt dusdanig stevig van het ene blokje zeep dat de garde er gewoon in blijft staan. Daarna met de staafmixer er door, wordt het weer net zo dun als regulier wasmiddel.


Verpakken
Overscheppen in een 5 liter, ruitensproeiervloeistofcontainer. Vijf liter wasmiddel klaar met 1 blokje zeep. Totale kosten 40 cent voor 5 liter.


De test

Hildo´s 9 kilo wasmachine zit vol en er gaat één scheutje wasmiddel bij.


En?

Het wasgoed ruikt niet superfris als het uit de wasmachine komt. Zodra de kleren opgedroogd zijn is het geur-neutraal. Wat meer wasmiddel gebruiken of een beetje tweeken kan altijd nog, ander zeepje? Het is net herladen, de mogelijkheden zijn eindeloos! Edit: Iets meer wasmiddel in de wasmachine en het wasgoed ruikt perfect neutraal. Prima!


6 februari 2019. Dichterbij scherper zien, verder weg beter raken
Hier boven ziet u Hildo's kijkgerei. De onderste is een Ray-Ban Aviator Classic zonnebril waar Hildo geslepen glazen in heeft laten zetten. Dat zoiets mogelijk is met een Ray-Ban weet hij pas sinds kort, had hij niet 20 jaar met hetzelfde montuur hoeven rondlopen. Sinds 1937 is dit Ray-Ban model in ongewijzigde vorm in productie. Ontwikkeld maximale zonprotectie voor piloten en heeft daarom niets met mode maar alles met functionaliteit te maken. Zolang gezichten van mensen niet veranderen zal de druppelvorm onveranderd het grootste blikveld met minimale buitenmaten bieden. Perfectie in scherp zicht dus, maar... in Hildo's geval wel voor veraf.
Computerbril
De bovenste is zijn computerbril, kostte 19 euro incl. montuur en glazen, met de optie ontspiegelde en geharde glazen 79 euro. Daarmee een uitstekende investering in scherp zicht. Tot voor een paar jaar geleden lachte uw opticien u de deur uit als u een montuur met geharde ontspiegelde glazen wilde voor die prijs, het was de prijs voor een goedkoop montuur zonder glazen. Affijn, met gestrekte arm ziet hij zijn pols superscherp en heeft daarmee ook de keep en korrel van de Peacemaker goed in beeld. Het zwart van de kaart is een wazige ronde vlek, maar dat is waarschijnlijk scherp genoeg.


6 februari 2019. Eerste schietkaart
Een computerscherm staat over het algemeen iets verder weg dan een boek. Schieten met een computerbril gaat daarom beter dan met een leesbril want ook het zwart van de kaart moet nog duidelijk te zien zijn om er wat van te kunnen bakken.
En?
Het kijkt echt beter en in de schietresultaten zou dat te zien moeten zijn. Hildo denkt dat ie binnenkort een speciale 'schietbril' laat maken die, lekker makkelijk, gewoon in de schiettas blijft zitten zodat vergeten van De Bril niet aan de orde is.


7 februari 2019. Kijkje in de kluis
Voor dik 2 euro een hygrometer aangeschaft om het een en ander te kunnen monitoren. Hildo's huis is niet voorzien van isolatie, behalve dat er nieuwe kozijnen met geisoleerd glas gemonteerd zijn. Verder toch het gewoon verder en heeft hij één gaskachel. De ruimte waar de kluis staat is niet verwarmt en dat is te zien aan de luchtvochtigheid. Met 90 procent te hoog maar geen verrassing. Een bakkie rijst in de kluis is een deel van de oplossing maar de wapens goed in de olie houden een betere, meent Hildo.


10 februari 2019. Christien de Pedicure
Zij schiet zwartkruit, net als razendsnelle duelschutter echtgenoot Chiel. Zij maakt zelfs haar eigen wasmiddel maar is tevens gediplomeerd pedicure, perfecte combinatie! Eerst trekt ze het witte schort aan en spant vervolgens plastic over de vloer, het begint te lijken op een aflevering van 'Dexter'. Hildo begint licht te transpireren maar de behandeling is snel, professioneel en zowaar pijnloos. Het is zo gebeurt. Wel valt het Christien dat Hildo erg holle voeten heeft en de voetzoolkussentjes. onder de bal van zijn voeten, verschoven lijkt. Dat klinkt naar meer problemen dan een paar eksterogen. Als Hildo slecht schiet komt het van zijn voeten!


14 februari 2019. Hulzen koken
'Schieten op 13 februari en schoonmaken op 14 februari. Zo, zo, die Hildo doet het ook rustig aan zeg', denkt u wellicht.
'Welnee zeg', protesteert Hildo. 'De foto is gemaakt om 10 over 12 s'nachts'.
Ruim 10 doekjes door de loop en het geweer in de olie zetten, daarna zijn de hulzen aan de beurt want ook die kunnen niet zo blijven liggen. Nu ziet u direct de voordelen van een voorlader...
Koken
Van wie Hildo het gehoort heeft weet hij niet meer maar volgens de schutter was het een prima oplossing. Hildo waagt dat nu te betwijfelen. Het water met afwasmiddel wordt wat zwart, verwisseld voor schoon water met afwasmiddel en verder koken. Zwart worden doet het water nu niet meer maar er zit nog steeds een iets vettig aanvoelende aanslag op de hulzen. Echt zinvol lijkt Hildo de hulzen koken niet. Gewoon ouderwets met water en afwasmiddel boenen werkt beter. Jammer, het was zo gemakkelijk geweest.20 februari 2019. Twee nieuwe interne competitie kaarten
Deze heeft Hildo geschoten met het pistool, de CZ Shadow. De eerste twee kaarten met de Peacemaker, een revolver. Van wapen wisselen mag niet maar Hildo was even vergeten dat hij dit jaar met de Peacemaker aan de Interne Competitie 2019 was begonnen. Zou het nog mee vallen met zijn royering? Volgende keer is de Peacemaker weer aan de beurt hoor!
Schietbril
Hildo heeft voor 19 euro afgelopen week een speciale schietbril laten maken zonder geharde of ontspiegelde glazen, en met dezelfde glas-sterkte als zijn computerbril. Ondanks de goedkope basic glazen kijkt de 19 euri bril prima.
De resultaten
De score is niet bijzonder. Misschien is het zien van de kaart zelf toch niet optimaal en moet het scherptepunt iets verder weg zodat hij de kaart iets minder vaag ziet. Anders had hij misschien had hij zijn dag niet, kan. Hier moet hij nog even op broeden, wat proberen en eventueel nogmaals 19 euro investeren.


6 maart 2019. Eleanor nogmaals
Eerlijk gezegd, Eleanor vindt Hildo het leukste wapen wat hij heeft. Misschien een gedeelde eerste plaats met de Brown Bess, het steenslot musket, dat is ook fantastisch om mee te schieten. Maar de Brown Bessen Bessy, en later Lucy, heeft Hildo niet meer. Wat ontstekingsproblemen en er mogen niet meer dan 5 verlofplichtige wapens op het wapenverlof. Jammer. Maar als de afzuigproblemen op de baan zijn opgelost komt er gegarandeerd weer een (replica) vuursteen musket bij op het verlof. Met een originele schieten? Dat is zonde want het pandeksel slijt wel door de vuursteen die er langzaam stukjes uit vreet.


6 maart 2019. Olga
U denkt natuurlijk, Olga gaat mee want dat is lekker makkelijk. Tien schoten erdoor blazen en en Olga kan de kluis weer in. Fout!
Schoonmaken
Met de surplus munitie (oude Russische leger ammo) waar Hildo mee schiet is het niet verstandig om een geweer zonder schoon te maken weg te zetten. Het slagsas in de slaghoedjes is corrosief en het vreet de loop sneller weg dan u wellicht zou vermoeden. Hildo heeft deze gruwel uit eerste hand mee mogen maken van iemand met een CZ grendelgeweertje, in 7.62x39, de trekken nagenoeg weg na een lange periode van inactiviteit. Olga's loop is in prima staat en dat wil hij ook graag zo houden. Na elke schietbeurt wordt het wapen, en met name de loop goed schoongemaakt en ingeolied. Vandaag, waarbij er zowel met Eleanor als Olga is geschoten, dient hij heel wat poetswerk te verrichten!13 maart 2019. De vergeten competitie
Even vergeten dat twee interne competitiekaarten gepland zijn. Hij staat er al op los te knallen en denkt er later pas aan. Dat krijg je ervan als iets heel erg leuk is, aldus Hildo.
Weinig ammo
Veel munitie heeft Hildo niet meer voor de Peacemaker, maken is geen probleem maar er moeten eerst kogels gegoten worden. Later, als het warmer weer is. Dan zal er tevens de grootste hoeveelheid kogels gegoten worden die hij ooit gegoten heeft op één dag. Met een zesvoudige giettang en twee loodovens gaat het, als u het goed organiseert. razendsnel.
Niet zo best
Bijzonder schiet Hildo vandaag niet dus dat het geen competitiekaarten zijn is niet zo erg. En omdat het schieten zo leuk is ook nog even met Gorby, de .22 Margolin. Afwijking naar links maar us ziet al wel dat ook hier geen kleinde groep geproduceerd wordt.


2 april 2019. Nieuwe kogels!
Hildo had nog 15 patronen en dat is niet eens genoeg voor twee series van 10. Afgelopen weekend was het weer goed, dus gieten.
Continuous casting
Hildo heeft twee oventjes van LEE en heeft beide tegelijk ingezet. Lood erin, wachten en uiteindelijk gieten. Nadat één oventje leeg is die weer gevuld en snel verder met de tweede oven. Van de ene oven gieten en andere opwarmen, zo kan er continue doorgegoten worden. Groot voordeel omdat de de giettang niet eerst weer op temperatuur hoeft te komen, het duurt tamelijk voordat de snijplaat 6 kogels tegelijk kan snijden. De zesvoudige tang van LEE in combinatie met twee loodovens kunt u makkelijk 2 en zelfs wel 3 of 4 duizend kogels op een dag gieten als u een echte doorzetter bent.
Twee uur, 750+ kogels
Na iets van 2 uur gieten heeft Hildo ruim 750 kogels. De volgende dag 's avonds ruim 100 kogels gepoedercoat en de daarop volgende avond gooit de XL650 er  85 patronen uit, da's eerst voldoende. Enne, Hildo valt in herhaling, maar hij blijft zeggen 'wat een fantastische pers die Dillon', hij wordt er elke keer weer vrolijk van. En mocht u bepaalde dingen denken, nee hij heeft geen aandelen in Dillon of anderzijds voordeel van zijn uitspraken, helaas.
10 april 2019. Fabrieks ammo... kluisopruiming!
Er slingert af en toe van allerlei munitie rond, deze doosjes bijvoorbeeld liggen al tijden in de kluis ruimte in te nemen, da's zonde dus dit restpartijtje van 2x10 stuks Geco van verschillende soorten mogen mee naar de de baan.
Geco volmantel
Gewone volmantel en hiermee word de eerste serie geschoten. Hildo haalt de kaart terug en is diep onder de indruk van zijn eigen kunnen, niet op de goede plek maar het groepje is indrukwekkend op die ene afzwaaier na.
Geco Superclean Technology
Hildo zag eerst ECO staan op het doosje en dacht even, da's vast niet best, tot dat iemand hem erop wijst dat die 'ECO' het Geco logo is... Okay dan, maar het groepje wat hij ermee schiet is in ieder geval niet bijzonder. Hij wist het wel, 'Die munitie is gewoon niet goed hoor!, beweert hij nog met klem. Tuurlijk Hildo, vast.


10 april 2019. De laatste kaart
De laatste van de avond natuurlijk, want Hildo is er nog lang niet zat van. Dat wist u vast wel. Hoge scores schieten met kleinkaliber is gemakkelijker dan met grootkaliber maar voor Hildo valt het toch tegen. Elke keer weer. Misschien moet hij het tempo van schieten gewoon een keer omlaag brengen want, vooral met Gorby, heeft Hildo de neiging om ze er allemaal even snel uit te pompen. Het pistool is erg licht en opslag is er nauwelijks dus keep-korrel is snel weer terug op de kaart. Volgende keer gaat het rustiger en misschien schiet ie dan wél een groep waar ie mee thuis kan komen.24 april 2019. Peacemaker & het zwaard van Damocles
Nog steeds hangt het zwaard van Damocles boven het voorbestaan van deze website. De website migratie is nog niet gelukt, maar lekker doorschieten doet ie ook zonder site wel. Afwachten....1 mei 2019. Peacemaker, 1911 & De Migratie
De website is nog niet gered. Migratie-backups & allerhand onduidelijkheden. IT techniek vindt Hildo net zo leuk als belastingpapieren invullen of kijken hoe gras groeit. Er is van alles gaande en worden nog steeds tests gedaan en er gloort inmiddels weer een beetje hoop op het voortbestaan van deze website.


8 mei 2019. Met Hildo ammo
Vlot schieten maar niet te vlot, elke 3 seconden een schot, en de revolver niet neerleggen voor de trommel leeg is. Dat is het recept geweest van de bovenstaande kaart. De rode gaten, de eerste serie, na vier series met de Shadow, laten 4 tienen en 3 negens zien, afgezien van die vervelende 3 afzwaaiers 2x6 en 1x3.
Poederkogels & Murom Competition primers
De poedercoat kogels lijken het toch wel goed te doen, gezien het bovenstaande. De Murom competitie slaghoedjes, waarmee hij nu al een hele serie kaarten geschoten heeft, doen het uitstekend en de eerste weigering moet hij nog tegenkomen.
Krachttraining?
Hildo is weer begonnen met een heel lichte krachttraining, en heeft daarna 's nachts toch weer last van z'n schouders want de 'Frozen Shoulders' zijn nog steeds niet helemaal over. Dit wringt want Hildo heeft inmiddels een heilig geloof in krachttraining voor hemzelf om de scores omhoog te krijgen met handvuurwapens. Niet dat u bodybuilder moet zijn om fatsoenlijk te kunnen schieten maar door de krachttraining is er wat extra spierkracht om het wapen gemakkelijker trillingsvrij op de kaart te kunnen houden. Het werkte in ieder geval prima in combinatie met de BFR.22 mei 2019. Dubbele kaart
Misschien valt het u op dat Hildo best vaak met deze Uberti Cattleman schiet. Eigenlijk is het een heel leuk wapen wat nog erg lekker schiet door de rustige lading maar ook door de bijzonder lage en voorspelbare trekkerdruk. De trekker lijkt wel getuned maar is gewoon standaard uit de doos. Zo zijn ze vast niet allemaal. Behalve dat is ook het munitie maken, met de XL650 van Dillon, een fluitje van een cent. Het is gewoon wachten tot er weer wat op is... kan ie weer meditatief herladen


29 mei 2019. Einde verhaal
Een medeschutter heeft zijn 9mm pistool ingeleverd en een ander wapen gekocht. De munitie heeft hij nu niet meer op verlof en dat moet hij derhalve kwijt. Niet dat Hildo 9mm ammo nodig heeft maar hij neemt de 6 doosjes Machtech, natuurlijk wel voor een aangepaste prijs, van hem over. Binnenkort schiet Hildo weer even de sterren van de hemel, dromen mag, met wat fabrieks ammo van Machtech.
 
 BACK