Hildo's Zwartkruit! (page 38)
Meltdown en poederkogels!

 BACK

De smelt set-up

6 oktober 2018. Lood smelten in baartjes

Het is weer zover, het lood is op en nu eerst een frisse voorraad lood zien te krijgen die rechtstreeks in de gietoven gebruikt kan worden. Eerst 10 kilo daklood voor een smeltbadje en daarna 38 kilo met antimoon gehard lood van 14 Brinell in twee loodbaartjes van 19kg elk, puur lood is 5 Brinell hard. Die twee baartjes zijn het duurste lood wat Hildo ooit gekocht heeft, meer dan 200 euro, tegen de 4.50 euro per kilo. Hij had het veel harder verwacht dan dat het uiteindelijk bleek. Zo lood kopen doet ie nooit weer maar alweer jaren geleden, want zo lang liggen ze er al, zag hij geen andere oplossing om aan gehard lood te komen. Gehard lood is noodzakelijk voor gebruik in nitro wapens, anders wordt de loop aan de binnenkant versmeerd met lood. Dit specifieke lood gaat ingezet worden om kogels te gieten voor de Peacemaker en 1911, beide nitrowapens die geschoten worden met gereduceerde ladingen dus knetterhard lood is niet nodig..

 

100 kilo oud daklood

Om de smeltsessie gaande te houden heeft Hildo ook nog 100 kilo daklood aangeschaft. Dit is voor de zwartkruitwapens. Het kan, als de afzuiging op de schietvereniging niet aangepakt wordt en Hildo wil om gezondheidsredenen niet langer in dikke zwartkruitrookwolken staan, altijd weer gelegeerd worden met gehard lood of tin voor hardere kogels die met nitro worden verschoten.

 

Lege gasfles

Gaandeweg wordt de gasfles leger en begint te drijven. Na twee smelt-giet sessies zit er nog een beetje gas in de fles, maar veel is het niet meer.

 

Eierbal

Even op het terras in de zon bijkomen van de loodsmeltperikelen. Behalve een kopje koffie gaat Hildo voor een eierbal, hem is verteld een echte Groningse snackbar lekkernij. Met het ei is niets mis en de krokante laag ook niet. Maar de smurrie tussen ei en krokante laag lijkt een soort van fijngemalen goedkope kroket wat naar niets smaakt. Dit is voorlopig Hildo´s laatste eierbal geweest, hij het houdt het wel bij een Groningse metworst (droge worst). Da's echt lekker spul!

Gasfles anti-frost

Dit is een kleine gasfles, 7.6 kilo staat erop. Tijdens het gebruik met de Foker brander wordt er nogal vlot wat gas onttrokken aan de fles. Een gasfles koelt daardoor af maar door het in water te zetten bevriest de gasfles niet en daardoor de druk voor de brander op peil. Uitstekend systeem.

 

Een kleine 50 kilo gehard loden hartjes

Het is duidelijk wat grijzer en minder glimmend dan puur lood en het oppervlak een soort kristal structuur, komt van het antimoon weet Hildo nu.

Enne...

Als u zelf met lood smelten of gieten aan de gang gaat... past u wel op? Verbranden aan kokend water is ernstig maar gesmolten lood (vanaf 357 graden tot gemakkelijk over 400 Celsius!) is ook niet te onderschatten. Rustig en voorzichtig werken is noodzaak en houdt water uit de buurt want water in gesmolten lood geeft explosieve verschijnselen met kans op rondvliegend gesmolten lood. Natuurlijk altijd buiten smelten of met een zeer goed werkende afzuiging want het spul is giftig.

 

Een kleine 90 kilo daklood hartjes

Alle 100 kilo daklood in één keer smelten wil net niet. Als alle lood gesmolten is begint het er een rand aan de bovenkant van de pot weer te stollen. Iets van 90 kilo lood in één keer smelten lijkt met deze set-up de max.

Kogels gieten

Als er kogels gegoten gaan worden is het met de loodhartjes stukken gemakkelijker en sneller werken. Het lood is schoon en er kunnen zo een stuk of wat in de smeltoven gegooit worden.

 

Zweet selfie!

Het gebeurt niet vaak dat Hildo tijdens het werk spontaan begint te zweten maar dit is zo'n moment! Ziet u die druppels? 'Iets van 140 kilo lood smelten valt niet mee hoor', aldus Hildo. Allemaal rooie vlekken in z'n gezicht ook nog. Ach jee, hij heeft het zwaar. Zielig hoor.

 10 oktober 2018. Finally... The Peacemaker!
Geen patronen meer maar gelukkig heeft Hildo z'n vermaarde XL650, wat een pers mensen, geweldig. De gevette kogels die hij nog had liggen vlotjes in de 45 Colt hulzen en er is alweer wat te schieten! Het probleem nu is het eerst moeten vetten van de kogels, moet hij toch even voor gaan zitten en ze zijn, door het type vetgroef niet heel erg gemakkelijk goed vol uit het vet te trekken tijdens het pan-lube proces. Tevens, het vet wat hij gebruikt (50/50 bijenwas/frituurvet) onderhevig aan een houdbaarheidsdatum het valt op een gegeven moment gewoon uit de vetgroeven van kogels die te lang liggen. Waarschijnlijk doordat het water in het vet verdampt, speculeert Hildo.
De resultaten
Niet heel erg bijzonder en in feite zelfs onder de maat.
De uitvlucht
Hildo heeft z'n beide 'frozen shoulders' haast weer onder controle, geheel herstel kan tot 4 jaar duren. Maar nu is er weer iets anders overbelast, een spier in de rechter schouder aldus Hildo's fysiotherapeut. 'Je moet ook geen krachttraining doen met frozen shoulders, het is als rijden met een auto met drie wielen. Iets raakt overbelast en uiteindelijk gaat het niet goed'. Dus de krachttraining, die goed schieten veel gemakkelijker maakt, moet hij noodgedwongen alweer achterwege laten. Ouderdom komt met gebreken zei opoe vroeger al, ze lijkt alweer gelijk te krijgen.


(2) 13 oktober 2018. In de zeef
Daarna de kogels even in een zeef om het overtollige poeder te verwijderen want de laag moet dun zijn, veel dunner als een reguliere poeder coat laag. Dat er hier en daar het lood door het poeder heen te zien is schijnt niet van belang te zijn voor het resultaat. Een erg dikke laag is ook niet wenselijk, denkt Hildo, de kogel moet wel een beetje in de buurt blijven van die .452 tot .454 om geen herlaadproblemen te creëren. Het lood moet uiteindelijk goed in staan zijn om de trekken in de loop te volgen, een te dikke laag poedercoat drukt het lood van de kogel mogelijk naar een kleinere diameter en dat is vast het recept voor het strippen van de kogel.


(3) Poedercoat oven
Deze oven had Hildo al een jaar of 15 in de schuur liggen. Zit maar één knop op, de tijdschakelaar. Temperatuur instellen is niet mogelijk. Op youtube gebruikte iemand een siliconen onderlegvel, heeft Hildo niet dus vetpapier eronder.


(5) Gescheurd papier
De kogels zijn tot een klont aan elkaar gebakken, en het papier zit er ook aan vast. De kogels lossen vrij gemakkelijk van elkaar maar het papier scheurt, is lastig of helemaal niet goed van de kogels af te krijgen. Dit papier is niet de goede manier, denkt Hildo.
Siliconen vel
In de bakwereld is een siliconen vel een bekende verschijning, Hildo kende het niet maar het blijkt overal te koop en geschikt tot iets van 250 graden Celsius, ruim voldoende om het poeder te smelten.


(7) Coated 45 Colt kogels progressief laden
Het gaat prima. Sommige kogels lijken soms een fractie aan de dikke kant en de krappe powder/trump-die moest iets dieper gezet worden om alle kogels probleemloos te kunnen laden. Hildo denkt dat hij de volgende serie kogels inderdaad door de 452 sizer die haalt alvorens ze te herladen.
Tapered Collet crimp-die
De speciale Collet crimp-die voor 45 Colt van Lee, die Hildo afgelopen zomer heeft aangeschaft, is misschien ook nog een optie om de buitenkant van de huls, en de kogel, een fractie kleiner in diameter te krijgen maar hoe de Collet crimp-die gaat werken in een XL650 weet hij voorlopig nog niet.


14 oktober 2018. IKEA kogeldozen
Het is nog niet zo lang geleden dat Hildo helemaal niets van de IKEA moest hebben, mutsenwinkel, maar dat is veranderd. 5W LED lampen voor 1 euro per stuk, dat doet niemand ze na. Hildo hoeft, letterlijk, na 15 jaar stommelen in het donker, 's avonds niet meer met een zaklamp naar de WC. En dan wat u hier boven ziet. Deze dozen zijn niet supergoedkoop, doos iets van 1 tot 1.50 en deksel ook iets van 1.50 euro. Maar de kwaliteit is erg goed. Luchtdicht, erg stevig en dik plastic wat doorzichtig is, dus Hildo kan direct zien wat voor kogels in de doos zitten. Langwerpige en ronde leverbaar, beide in twee maten.
Siliconen vel
Bijna 5 euro maar onmisbaar om kogels op te kunnen leggen alvorens ze te coaten in de oven.
Zeef
Nog geen drie euro, te goedkoop om te laten liggen. Van RVS ook nog, bij de Blokker een plastic exemplaar voor tegen de 7 euro, dus nu heeft ie er twee en de RVS versie gaat zeker z'n leven lang mee. Hij is perfect om overbodig poedercoat van de kogels te schudden.


(1) 17 oktober 2018. De eerste series met poederkogels
Beetje laag gericht, iets onder het zwart, maar om de meest consistente groep te krijgen blijft Hildo gewoon op het zelfde punt mikken. De groepjes zijn redelijk, in ieder geval beter dan met het pistool. Een afwijking naar links of rechts, de Walker week iets af naar rechts, heeft deze Single Action Army niet.
22 oktober 2018. Kogelsortering
Kogels in diepvriesbakjes, zo had Hildo het altijd maar met deze nieuwe IKEA bakjes pakt hij het beter aan. Nooit geen diepvriesbakjes moeten opentrekken om te zien wat voor kogels erin zitten. Alles netjes en duidelijk luchtdicht opgeborgen, gesorteerd, gestapeld en gelabeld. Dit zijn ongevette kogels, als de kogels gevet zijn, of gepoedercoat, moet er nog een bakje 'gevette kogel' bijkomen natuurlijk, anders wordt het een rommeltje. Hildo heeft ook nog wel wat andere kogels, de 457 rondballen van de voorlaadrevolvers, 452-230 Lee met ronde neus voor de 45ACP, de binnenkort nog te gieten 459-535 Lyman Postell long range kogel (die naar 452 gesized wordt voor Eleanor) en nog meer maar niet overal hoeft een bakje van. Evengoed zijn meer bakjes, voor de gevette evenknie, binnenkort wenselijk. Mooie bakjes voor hulzen, schoon en vuil, zijn ook wel mooi. Bakjes, bakjes, bakjes, dat Hildo niet doorslaat in de bakjes, daar zorgt hij wel voor.


29 oktober 2018. Einde verhaal IPSC
Vandaag heeft Hildo een mail verstuurd naar de NPSA (Nederlandse Parcours Schutters Associatie) en daarin zijn lidmaatschap opgezegd, scheelt toch 70 euro per jaar. Na een aantal malen oefenen in Hoogeveen zijn er al twee mensen mee gestopt, om dezelfde redenen als Hildo. Online inschrijven is lastig omdat er meer geìnteresseerden zijn dan wedstrijdplaatsen wat van het inschrijven alleen al een wedstrijd maakt. Wedstrijden zijn altijd ver weg en de tijden zijn soms lastig. Om 8 uur 's ochtends moeten schieten in Limburg is geen goede tijd voor een Groninger, bijvoorbeeld, en afgezien daarvan is 600km moeten rijden Hildo gewoon teveel van het goede. Het even schieten en dan weer een poos rondhangen, hetzelfde als duel schieten bij zwartkruit, is niet wat Hildo aanspreekt. De Whatsapp-groep, en daarmee de IPSC-activiteiten bij SV de Vrijheid Hoogeveen, lijkt inmiddels een stille dood gestorven want Hildo hoort er inmiddels niets meer van.
Wel de leukste
IPSC is en blijft een geweldige activiteit en waarschijnlijk de leukste discipline die er bestaat, helaas is de praktische kant wat minder. Dan zijn bijvoorbeeld zwartkruitwedstrijden toch stukken gemakkelijker, relaxter en minder bindend.
De opvolger?
Misschien is steelplate schieten iets voor Hoogeveen. Ook snel schieten en vast gemakkelijker om meer deelnemers te krijgen omdat een speciale licensie, volgens Hildo, niet nodig is.


31 oktober 2018. De laatse poederkogelpatronen
De laatste van de eerste serie kogels zijn vanavond verschoten. Kogels heeft Hildo nog wel maar hij moet ze eerst poedercoaten. No problemo want er is inmiddels een oven waarbij de temperatuur normaal regelbaar is. Deze Single Action Army schiet echt heel erg leuk, zeker met deze gereduceerde lading en deze voor 45 Colt tamelijk lichte kogel. Desondanks komt Hildo niet verder dan 69 punten, net alsof hij eerst wat op moet warmen voordat het beter gaat. Wie precies op moet warmen, Hildo of de revolver, is nog even onduidelijk.


5 november 2018. Door de Lee 452 sizer-die
Sommige kogels zijn door de poedercoat aan elkaar blijven plakken in de oven. Dus even door de 452 sizer-die zodat ze allemaal dezelfde maat hebben om ze gemakkelijk en uniform te kunnen herladen. De vorige keer zaten er een aantal bij die wel heel erg dik of bobbels hadden. Heeft hogere piekdrukken en soms moeilijke extractie van hulzen, da´s niet goed.
Het herladen
Bij het herladen blijkt dat de 452 gesizede kogels soms een fractie dun zijn. Ze gaan prima in nieuwe hulzen maar gaan te los in gebruikte hulzen en hebben af en toe zelfs de neiging om in de huls te zakken, komt omdat Hildo z'n hulzen niet full-length sized. Full length sizen wil Hildo niet dus een grotere LEE 454 sizer-die staat nu in bestelling.


10 oktober 2018. De Margolin dan?
Als het met de Peacemaker niet lukt, dan proberen met de Margolin. Dit voormalig olympische sportpistool uit de eveneens voormalige USSR is destijds ontwikkeld door een blinde(!) man. Een staaltje Russische precisie uit de jaren 50 van de vorige eeuw maar kwaliteit blijft kwaliteit.
Grote groep
Dat Hildo niet in het midden schiet komt omdat het wapen niet op Hildo's ogen is afgesteld. Maar de afmeting van de groepering verraad alles en Hildo kan u alvast verklappen dat het niet aan het pistool ligt. Of zou het misschien liggen aan het feit dat ie de laatste tijd zo weinig geschoten heeft?


(1) 13 oktober 2018. Poederkogels ofwel... Powder coated bullets!
Poedercoaten is een procedé waarbij plastic om metaal gesmolten wordt. Het poeder blijft elektrostatisch aan het metaal kleven en daarna gaat het object een oven in waar het poeder vloeibaar wordt en uiteindelijk een mooie supersterke, veel sterker dan lak, laag geeft. Het bladdert zo maar niet af. Zo is Hildo´s frame van z'n Harley is destijds in 1992 gecoat en het houdt tot op de dag van vandaag prima.
Kogel poedercoaten
Het poedercoaten van kogels is geen nieuw fenomeen, Youtube staat er vol met how-to filmpjes. Ook gerenommeerde fabrikanten als het Duitse Handler & Natermann hebben kleurig gepoedercoate kogels in hun assortiment, Hildo heeft er ooit eens mee geschoten. Het is niet geschikt voor high performance geweerkogels maar voor wat Hildo er mee wil is het wellicht een goede vervanger voor kogelvet.
Waarom coaten?
In principe moeten loden kogels, als er geen mantel omheen zit van koper of messing, gevet worden. Met kogels die gepoedercoat zijn is dat, als het goed is, niet meer nodig. De poedercoating zou de kogel voldoende moeten beschermen tijdens de korte maar heftige reis door de loop. Als het niet goed werkt is dat snel genoeg te zien aan lood in de loop, meent Hildo.
Het coaten
Simpel, u ziet het hierboven. In een bakje gooien samen met wat poedercoat in de kleur van uw smaak, Hildo kreeg gratis wit poeder dus kleur bekennen is geen probleem. Dan het bakje een beetje ronddraaien zoals u dat ook met Lee's Liquid Alox zou doen. Loden kogels zijn niet statisch maar ook zo blijft er zonder verdere problemen een superdun laagje poeder aan de kogels zitten.


(4) Gebakken kogels
Het poeder is mooi om de kogels gesmolten maar sommige zien er wat verbrand uit, er kwam ook een hoop stinkende witte rook uit het oventje. Hetzelfde probleem had Hildo ook al met broodjes die 15 jaar geleden in de oven gebakken werden. Een goede temperatuurregeling is noodzakelijk, ook bij kogels bakken.(6) Het verschil van coat en geen coat
Sommige kogels zijn iets groter, andere iets kleiner maar in principe komt het erop neer dat de kogel van 452 naar 454 gaat. Die 454 is, denkt Hildo, ook zo'n beetje de maximale maat die de kogel zou mogen hebben om fatsoenlijk te kunnen herladen. Het is ook de maat de Magtech gebruikt in hun cowboy-load munitie en moet daarmee veilig zijn voor alle replica's. Als de huls te groot wordt in diameter is ie ook niet meer te laden in de trommel. Op maat sizen naar 452 kan natuurlijk altijd, Hildo heeft een 452 sizer-die liggen want het is ook de maat waarmee de kogels voor Eleanor gesized worden, van 453 naar 452.


(8) 45 Colt poederpatronen
Hier ligt de eerste serie patronen. In totaal zijn er iets van 100 kogels gebakken schat Hildo.


14 oktober 2018. 60 stuks 45 Colt patronen
De lage ronde bakjes van de IKEA zijn volledig luchtdicht. Misschien helpt dat ook wel om zwartkruit patronen langer in goede staat te houden. Het messing van de hulzen heeft bij Hildo in huis de neiging om zwarte vlekken te krijgen of zelfs groen uit te slaan als het een beetje in contact komt met zijn kogelvet en zwartkruit zelf is hygroscopisch.
60 stuks voor de baan
Om patronen mee te nemen naar de baan lijken deze bakjes prima. Er passen gemakkelijk 60 patronen 45 Colt in. Meer dan voldoende voor een avond schieten.
Makkelijk vullen
Een gewone patroondoos moet gevuld worden, patroon voor patroon en dat duurt erg lang. Gewoon erin kwakken is natuurlijk stukken sneller, nadeel is dat u geen preciese controle heeft over de patronen. Slaghoedjes die uitsteken, achterstevoren zitten of helemaal missen, heeft u dan niet in de gaten.


(2) 17 oktober 2017. Uitstekend slaghoedje
Na de eerste schietkaart een storing. Tijdens het laden loopt de trommel vast, wil niet meer voor of achteruit. Tot tweemaal toe haalt Hildo de trommel uit de revolver en tot tweemaal toe loopt ie weer vast. Dan pas ziet hij de patroon waarvan het slaghoedje iets buiten de huls uitsteekt. Dát krijg je ervan met die gemakkelijke ´kieper er maar in zonder er verder naar te kijken´ patroondozen.


(3) 17 oktober 2018. Tweede serie met poederkogels. Goedgekeurd!
Na het slaghoedje probleem nog twee series, nu hoger gericht, onderkant zwart tot iets in het zwart.
De rode gaten: 63 punten
De eerste serie, eigenlijk de vierde van deze avond, dus dat de groepering steeds verder uit elkaar komt te liggen verbaast Hildo niets.
De blauwe gaten: 89 punten!
De 5e serie van deze avond, Hildo verwacht er niet veel meer van... Maar hoe is het mogelijk? Hier schiet hij zomaar 89 punten en... wat een groepje daar in het midden! Of de kruitlading van 5.5 grain Vectan of poederkogels nu wel of niet goed schieten is hier duidelijk geworden. Vier in de 10 en 4 in de negen is teveel voor toeval, toch?


24 oktober 2018. Nog drie series
Nog wat patronen over van de vorige keer. Ditmaal drie weigering, slaghoedje is goed ingedrukt maar hij gaat niet af. Of het een Ginex of S&B primer betreft weet hij zo niet, er is wat door elkaar gebruikt. Niet goed als het om precisie gaat natuurlijk. Ook merkte hij dat er in één kamer een patroon moeilijk te laden was, in de andere kamers niet. Deze Uberti is niet van de kwaliteit/precisie die zijn BFR wel heeft, da's duidelijk. Misschien moet er een kamer iets geruimd worden, Later maar eens zien. Volgende keer gaat hij iedere poederkogel eerst door de 452 sizer-die halen om te dikke kogels en laadproblemen daarmee voor te zijn.
Weer de derde serie
67 & 71 punten zijn niet bijzonder maar dan ineens bij de derde serie 86 punten, wederom 4 in de tien en twee in de negen. Moet de revolver eerst op gang komen, of ligt het aan Hildo? Zijn schouderprobleem, een overbelaste schouderspier bovenop de frozen shoulder, wat al 2 jaar speelt, lijkt erger te worden en geeft vandaag een pijnlijke schietbeurt want het heffen van de arm gaat moeizaam en is stekend gevoelig. Evengoed, ongeacht het resultaat, schieten is altijd leuk en de moeite waard!


31 oktober 2018. Driemaal is scheepsrecht
De eerste en tweede serie, 68 en 60 punten, zijn niet bijzonder. Meer bijzonder is dat de derde serie ineens 83 punten laat zien, misschien de hoogste en in ieder geval bij de hoogste die Hildo ooit met de Shadow geschoten heeft. Kortom, een wat hogere score... Hildo heeft het nog steeds in zich, af en toe.


4 november 2018. Titanica kogeloven
Gratis gekregen van iemand die ´m al jaren op zolder had liggen. De naam Titanica verbindt Hildo niet direct met een voorspoedige gang van zaken, maar met kogels poedercoaten valt het vast mee. Zowel tijd als temperatuur is instelbaar en zelfs of de warmte van onder, boven of allebei komt. Dit moet goed gaan!


4 november 2018. De eerste Titanica poederkogels!
Proberen, 10 minuten op 200 graden. Gelijk prima. De poedercoat is er mooi omheen gesmolten en, ondanks dat ze op een hoop liggen, zijn alle kogels goed gecoat. Diverse plakken wel tot een klompje aan elkaar maar zijn gemakkelijk van elkaar los te breken.


5 november 2018. Schone vingers!
Elke schutter weet dat wanneer hij bezig is geweest met loden kogels dat goed te zien is aan de vingertoppen. Handen wassen is aan te raden.
Geen lood
Met deze poedercoat kogels blijven de vinger volledig schoon. Gunstige bijkomstigheid want lood blijft een giftig goedje.


7 november 2018. Met 452 gesizde poederkogels
Het groepje lijkt niet raar. Wat hoogtespreiding, maar dat kan aan Hildo liggen. Gevoelsmatig denkt hij dat een iets dikkere kogel misschien wel iets beter schiet, maar misschien ook niet. Even wachten tot de grotere LEE 454 sizer-die binnenkomt en zien of dat de precisie naar een nog hoger plan tilt want. Vast wel want deze revolver met deze munitie heeft potentie, dat is in ieder geval waar Hildo van overtuigd is.


7 november 2018. Schietkaart ZVS P21
Met de ZVS lijkt op het oog niets mis, maar dan komt de Hildo test... niet dat die veel zegt want u weet hoe hij schiet, niet zo best en ook zit er nogal verschil in hoe de kaart er van week tot week uitziet. Hoe dan ook, de tien S&B patronen die Hildo met het pistool in de kaart schiet lijken toch echt in een groepje uit te komen.
76 punten
Bovengemiddelde score, zeker als Hildo met een pistool schiet. Met de Shadow, zelfs met de Peacemaker, lukt het hem de laatste tijd niet om overtuigende scores neer te zetten. Kortom, met de precisie van deze ZVS is echt niets mis.
Hoe schiet ie?
Ligt ook goed in de hand en andere, dikkere of dunnere, inserts hoeft Hildo persoonlijk niet. De richtmiddelen zijn uitstekend en met name duidelijk door de drie witte dots. De trekker doet het ook al goed en behoorlijk voorspelbaar, zelfs al na een paar patronen. Het pistool is vrij licht van gewicht door het polymeer frame maar de terugslag komt niet extreem over, ondanks dat er met fabrieksmunitie geschoten wordt. Alleen het rubber van de grip is van z´n eigen CZ Shadow is wat 'plakkeriger' en persoonlijk houdt hij daar wel van.14 november 2019. De 1911, 1873 Colt SAA en Red Dead Redemption
Hildo is ingezet bij de verhuizing van het bedrijf waar hij werkt. Het komt derhalve logistiek even beter uit dat hij met de 1911 schiet. En is het afzien met zo'n ouwe 1911? Welnee zeg. Het is Bereleuk!28 november 2018. Again & again
Hildo is nog lang niet flauw van de Peacemaker, nee, het wordt zelfs steeds leuker en hij komt helemaal in the swing of things. Nog een kaart ziet ie ook wel zitten maar het is druk op de baan. Mensen die voor de verlening van het verlof nog even snel een schietbeurt moeten maken om aan de minimale 18 stuks te komen. Onbegrijpelijk dat 18x schieten per jaar al een probleem is zijn terwijl de meesten in de buurt van de baan wonen.
Frozen shoulder
Hildo blijft maar doorzeuren over die frozen shoulder maar, zo zegt hij, het is wel een lastig iets. In de zomer van 2017 is het begonnen. Januari 2018 naar een schouder-gespecialiseerde fysiotherapeut, supersnelle verbetering lag in het verschiet. Dat gebeurde ook maar inmiddels zit er weinig voortgang meer in en is het zelfs verslechterd en met de therapeut is hij gestopt. Vanavond lijkt het weer even beter en zie die scores, eentje erbij van boven de 80! Dat belooft wat als het weer echt over is en hij eindelijk weer met krachttraining kan beginnen. Frozen shoulders, het verschrompelen en hard worden van het schouderkapsel door een ontsteking, kan maximaal 4 jaar duren maar iedereen hersteld uiteindelijk, met of zonder beperking in de uiteindelijk beweging. Voor snel fysiek herstel is Hildo niet in de wieg gelegd, nog even geduld...


6 december 2018.  LEE 454 sizer-die
Binnen & ready to reload! Of het te merken is aan de resultaten is afwachten want Hildo is een niet erge consistente schutter, gelukkig wordt het van goede munitie niet slechter!


12 december 2018. 2e kaart met Hildo!
Nadat El Presidente heeft laten zien dat er wel degelijk een goede groep te schieten is kan Hildo natuurlijk niet achterblijven. Een snel toegepaste triggerpoint therapie-druk op de juiste plek van zijn schouder en hij heeft er, even, wat minder last van. Nu moet het gebeuren!
Afzwaaiers en sub-groepen
Uitvluchten zijn er genoeg, schouder of zo, maar eigenlijk kan Hildo de rare afzwaaiers niet helemaal verklaren. Bij zowel de eerste als de tweede serie komen er een aantal kogels toch aardig dicht bij elkaar die rechts van het midden een soort van vrij kleine sub-groepjes vormen. Beter een sub-groep dan geen groep.14 december 2018. De loop na de poederkogels?
Hildo heeft deze revolver nieuw gekocht en er is op 14 februari 2018 voor het eerst mee geschoten. Eerst 50 Magtech cowboy load patronen en daarna waarschijnlijk nog iets van totaal tegen de 600 patronen. U ziet hierboven twee van de beste foto's die Hildo van de loop gemaakt heeft.
Nooit schoongemaakt
De Peacemaker heeft Hildo nog nooit schoongemaakt. Wel een paar keer wat olie bij de draaiende delen, hij is niet geen barbaar, maar de loop is nog nooit doorgehaald.
250+ poederkogels
Na de serie zelf gegoten loden gevette kogels zijn er nu ruim 250 poederkogels verschoten. Als het systeem van poedercoaten voor kogels niet zou werken moet het aan de loop te zien zijn.
Conclusie
Behalve wat zwarte stipjes van kruit of slagsas van het slaghoedje, is er niets te zien. Spiegelblank zonder zichtbare afzettingen in de hoek tussen de velden en trekken. De poederkogels werken prima met nitro. Of het met zwartkruit ook zo gaat weet Hildo nog niet maar dat gaat hij ter zijner tijd zeker proberen want poedercoaten is veel minder werk en geeft minder rommel dan panluben.
7 november 2018. Een ZVS P21 Exclusive!

Komt Marcel van De Wapenkamer eraan met een bijzonder pistool, even mee schieten Hildo? Natuurlijk wel. Een ZVS? Heeft Hildo nog nooit gezien of van gehoord, toch is dit pistool is toch al een aantal jaren in productie maar heeft nu in De Wapenkamer voor het eerst een Nederlandse importeur. ZVS Impex A.S. is een kleine wapenfabrikant uit Slowakije en is onderdeel van een grotere groep. In productie zijn maar twee vuurwapens, beide 9mm pistolen. De P20 met 101mm (3.98") en deze P21 met een 121mm (4.76") loop lengte. Het ziet er wat hoekig maar robuust uit, beetje als een Glock maar de looks zijn wat luxer en overall lijkt het op het eerste oog niet verkeerd. Het heeft ook een polymeer frame en weegt leeg, met magazijn, maar 831 gram.
IPSC goedgekeurd
Dit pistool komt op de lijst voor met pistolen die IPSC toegelaten zijn. Het magazijn sluit visueel mooi aan op het handvat en lost leeg gemakkelijk en haakvrij.
Ambidextrous
Het pistool is dimensionaal gezien links en rechts gelijk. Alle knoppen zijn dubbel uitgevoerd, de magazijn release kan overgezet worden.
Inclusief?
Het wapen wordt geleverd met doos, 2 magazijnen  met een inhoud van maximaal 16 stuks, en een setje rubber inlays van verschillende diktes, om het handvat wat dikker of dunner te maken, 2 borstels, een ´magazijn laadhulpje´, 2 jaar garantie en een schotbeeld testkaart van het specifieke wapen.
Betaalbaar?
Voor net onder de 700 euro een gloednieuw én bijzonder exclusief pistool, want uw schietmaat heeft er vast geen, is niet veel geld.
21 november 2018. Colt 45 vs Colt 45 vs Red Dead Redemption
Beide zijn van origine een Colt 45, de revolver een Colt 1873 SSA en het pistool een Colt 1911. Beide komen voor in het grootste open-wereld spel van dit moment, Red Dead Redemption 2. In het spel is de 1911 te vinden, net als de Colt Peacemaker (Cattleman genoemd), Rolling Block etc. Dat weet Hildo omdat hij Red Dead Redemption 1 heeft en geduldig gewacht heeft tot versie II klaar zou zijn. Hij heeft onmiddelijk, pre-order, Red Dead Redemption 2 en een bijpassende Playstation 4 Pro aangeschaft heeft om eindelijk het spel der spelen te kunnen spelen. Knallen met deze wapens in het echt én in het spel, da's toch fantastisch?5 december 2018
Het is een hele tuf naar Hoogeveen en telkens is er weer de hoop 'vandaag gaat het bovengemiddeld lukken'. Dat het vandaag niet De Dag Der Dagen is mag duidelijk zijn.
Nitro vs zwartkruit vs afzuiging
Het kan u niet ontgaan zijn dat Hildo, als voormalig fervent zwartkruitschutter, een tijd weinig en de laatste tijd zelfs helemaal geen zwartkruit meer heeft geschoten. Onlangs vertelde de voorzitter van de club dat er, door financiële tegenvallers, even niets gedaan kan worden aan de afzuiging (in feite aan het foutief aangelegde luchttoevoer systeem). Draagvlak voor verbetering binnen de club is er overigens ook nooit geweest, er wordt zelfs regelmatig geschoten zonder dat de luchtverversing aanstaat. Hildo haalt z'n schouders op, het probleem zit misschien tussen z'n eigen oren, maar met zwarte neusgaten van de baan komen wil hij niet.


12 december 2018. 1e kaart met El Presidente & Hildo!
Hildo had El Presidente al eens beloofd dat hij de Peacemaker mocht proberen. Dus voor de eerste keer met een single action revolver en... 79 punten. U denkt, dat valt tegen maar hij had eerst te laag gericht en is daarna (te) hoog gaan richten en corrigeren tijdens een serie geeft geen kleine groep. Toch het groepje van zeven kogels hadden er tien kunnen zijn en dan was 90 niet onmogelijk geweest. Kortom, niet slecht voor een eerste keer!
Hildo's score
Zullen we het daar maar even niet over hebben?


13 december 2018. Nieuwe serie poederkogels
De laatste 454-200 kogels die Hildo heeft en allemaal één keer de oven in. Ditmaal iets langer met de zeef geschud zodat er minder poeder aan de kogels blijft zitten.
De minimale hoeveelheid poeder?
De minimaal benodigde dikte van de poedercoatlaag bestaat natuurlijk wel, hoe dik dat is weet Hildo niet maar die hij er nu op heeft zitten is dunner dan bij de vorige bak-sessie dat zorgt ervoor dat, bij het 454 sizen, dat de diameter van het lood waarschijnlijk niet of maar nauwelijks kleiner wordt.
 
 BACK