Hildo's Zwartkruit! (page 39)
Mademoiselle Juliette de Chassepot... in actie na 148 jaar!

 BACK

Een papierpatroon maken, net als vroeger

Juliette

Juliette is een geweer, een hele mooie Chassepot M1866 van bouwjaar 1871. Momenteel is zij dus 148 jaar oud en, voor zover Hildo het weet, in geheel originele ongemodificeerde uitvoering en bovendien in uitstekende staat.

Nog nooit mee geschoten 

Hildo heeft haar begin 2015 overgenomen van Drs. P uit Groningen samen met twee zusters; Bernadette een naar Gras patroon geconverteerde Chassepot en Claudette, een M1874 Gras. Juliette is de enige van de Drie Gezusters waar hij nog nooit mee heeft geschoten. Ook Drs. P., die haar ooit in BelgiŽ wist te bemachtigen, had haar nog nooit mee naar de baan gehad. Wanneer Juliette voor het laatst kogels heeft laten vliegen is onduidelijk. Het kan zomaar decennia of zelfs meer dan een eeuw geleden zijn zijn want papier patronen voor een naaldvuur geweer maken is stukken lastiger dan met voorladers of gewone patronen schieten.

De originele papierpatroon

Schieten met originele patronen gaat niet gebeuren. Ze zijn er her en der nog wel maar niet goedkoop en het is inmiddels historisch erfgoed. Originele zo precies mogelijk namaken, en daarmee schieten, kan zeker wel. Youtube is handig voor info en bovendien zijn er van het papierpatronen veel oude documenten bewaard gebleven waaronder hoe en met wat voor afmetingen de patroon gebouwd dient te worden en alles is relatief gemakkelijk op het internet te vinden. Nu nog even doen natuurlijk.

               __________________________________________ 

 

 

Hulsmal en hulsstaaf tekening

Om een papierpatroon te bouwen is een hulsmal handig. De buitenmaat van de papieren huls van de originele patroon is 13.4mm diameter. Dan nog een hulsstaaf waar de papieren huls omheen gevouwen wordt. De hulsstaaf iets dunner dan nodig, waarschijnlijk, maar is gemakkelijk dikker te maken met wat tape. Dunner is lastiger want Hildo heeft geen draaibank.

Arnold

Arnold, van Arnold's Bikeshop in Smilde, krijgt deze tekening van Hildo. Hij is de man die niet alleen Harley zaak heeft maar ook in het bezit is van een draaibank waar hij prima mee overweg kan.

 

Hulsmal en Hulsstaaf

Arnold heeft prima werk geleverd en alles is precies op maat. Een aluminium hulsmal van 13.4mm binnendiameter, de originele buitenmaat van de patroon, en een RVS hulsstaaf van 12.4mm buitendiameter precies zoals Hildo dacht dat het goed zou zijn. Als er iets niet deugt weet u wel aan wie het ligt.

 

0.15mm dik pakpapier

Mooi dik en stevig pakpapier met een dikte van 0.15mm en daarmee een prima basis voor de papierpatroon meent Hildo. In totaal is dus 0.30mm van de patroondiameter van papier.

 

De Chassepot kogel gieten

Er lijkt niets mis mee. Helaas echt makkelijk gieten doet het blok helaas niet want het kunstzinnige 'ontluchtingswerkje', wat zowel aan de binnen als buitenkant van het blok zit, ontlucht niet voldoende. Het gat in de snijplaat is groot genoeg maar het blok is door de trage ontluchting nauwelijks snel genoeg te vullen omdat het lucht niet snel genoeg kan ontsnappen. Omdat het lood dus minder snel naar binnen gegoten kan worden liggen rimpelkogels, doordat het lood teveel afkoelt tijdens het gieten, op de loer als u niet heel erg uitkijkt. Beetje jammer aan deze verder fantastische gietmal want de uitval door het iets trage vullen blijkt groter dan normaal. In feite is rimpelkogels gieten is iets wat nooit mag kunnen gebeuren, zeker niet met een stalen mal als ie eenmaal op temperatuur is.

 

5 juni 2019. Drie keer drie is Negentig

Drie schietkaarten met elk 3 series erop van 10 schoten maakt in totaal 90 kogels. Rustig op de baan, dan kan het en... het is leuk! Uiteindelijk denkt Hildo dat ie door veel oefenen met hetzelfde wapen ook een beetje beter wordt en misschien is dat ook wel zo. Binnenkort gaat ie weer een interne competitiekaart ophangen, hij is er klaar voor!

 

16 juni 2019. Chassepot mallen

Volgens de historische tekeningen heeft Hildo de mallen gemaakt voor het aftekenen van (van links naar rechts) de huls, het zijden huls omhulsel en de paper patch. Alles uit 1.5mm dik geanodiseerd aluminium, heeft hij toevallig liggen voor een ander project. Eerst op papier tekenen, overtrekken op aluminium, uitzagen met de decoupeerzaag en de details met slijpmachine en vijl. Stukje afgezaagde wasknijper er op gelijmd. Klaar. Gaat een stuk langzamer dan dat u het leest hoor!

 

26 juni 2019. De Interne Competitie

De zomer is daar, gisteren ruim over de dertig graden. Ook vandaag is het warm op de baan en dat is niet de enige reden waarom Hildo het zweet uitbreekt want... het is tijd voor De Interne Competitie!

De laatste 2 kaarten

In totaal moeten er acht kaarten geschoten worden bij SV de Vrijheid Hoogeveen, dus dit zijn de laatste twee. Eerst een oefenkaart, 10 stuks blam, blam etc. Lijkt niet verkeerd! Helaas zitten er maar negen in de eerste kaart, dat belooft wat. Alles, inclusief Hildo, is opgewarmt. Nu is het tijd voor De Interne Competitie. Wat er precies mis is gegaan weet Hildo niet, maar de tweede is beter dan de eerste. Helaas laten beiden een onverklaarbare afzwaaier naar beneden zien, net als de oefenkaart waarop maar negen gaten te vinden zijn. Affijn, niet zo best en waar hij uiteindelijk eindigt in de rangorde? Dit jaar wordt de plaats waar de schutter eindigt gelukkig wel bekend gemaakt, zoals het een echte competitie betaamt. Nog even afwachten dus... nu maar hopen dat ie er vannacht van slapen kan.

Chassepot gietblok van Accurate Molds

Accurate Molds is een Amerikaanse firma die een vreselijk grote collectie aanbied van gietmallen voor meer kogels dan u zich kunt voorstellen. Aanpassingen aan zoīn gietblok is geen probleem en u kunt ook uw eigen ontwerp laten maken. Aan u de keus of het blok gemaakt wordt van van aluminum, messing of staal in enkel tot 4-voudige mal. De details die u moet invullen zijn gigantisch, ondermeer de loodlegering waar u mee wilt gieten zodat hij daar rekening kan houden tijdens het maken van de gietmal.

Hildoīs gietblok

De gietmal van deze, iets taps lopende, kogel zit al standaard in het assortiment van Accurate Molds en is leverbaar als 46-365C, aanpassingen zijn niet nodig. De maten in inches komen, als u ze omrekent, exact overeen met de metrische maten op de originele Franse tekeningen die Hildo heeft als PDF. Alleen was de originele rond en niet plat aan de bovenzijde. Dat heeft met productiemethodes te maken. De loop sluggen wil Hildo niet, Juliette gaat schieten zoals ze vroeger ook schoot, gewoon met de standaard maat paper patched Chassepot kogel.

De kwaliteit

Hildo kan er kort over zijn, dit is het mooiste gietblok wat hij tot op heden gezien heeft. Mag ook wel want het is tevens het duurste. Van de initiŽle 117 US dollar, waar 24 US dollar overheen komt voor vervoer, is er ook nog ellende als inklaring en BTW. Uiteindelijk komt het totaal op een stevige 165 euro. Evengoed, als u iets speciaals wilt is het mogelijk. Goedkoper kan ook maar Hildo wilde een stalen blok, dat gaat het langst mee.

 

Naald attributen

Juliette is een naaldvuurgeweer. Haar naald is aanwezig, misschien is het zelfs wel de originele, maar de huidige gaat Hildo niet gebruiken want naalden hebben het zwaar in een naaldvuurgeweer. In Frankrijk zijn ze gewoon te koop, 8 euro zag Hildo ergens, maar hij maakt zelf wel eentje. Veel leuker.

RVS naald & messing voet

Dit spul heeft Hildo ook al een paar jaar liggen. Het linker staafje is een meter RVS van 1.5mm dik. De rechter messing buis is 1.6mm binnendiameter. Hier is een naald van te maken, een klein stukje van de messing buis wordt onderaan de, aan een ongeveer 7cm lange naald, zilver or hardgesoldeerd.

 

100% zijde

De buitenkant van de originele Chassepot patroon was van zijde. Zijde is dun en sterk en het is belangrijk dat een patroon niet scheurt als u probeert de grendel te sluiten. Hildo heeft iets van een vierkante meter zijde, kostte rond 10 euro en er zijn vast heel wat patronen van te maken.

 

Chassepot kogel drooginstallatie

Hildo gooit z'n kogels vanuit de gietmal in een emmer water, met een handdoek erin om beschadiging zoveel mogelijk te voorkomen omdat ze niet alleen heet maar ook zacht zijn als ze voor het eerst daglicht zien. Daarna op de kachel, met spaarvlammetje aan, en ze worden prima droog. Dat het lood begint te oxideren is niet de bedoeling. Mooie glimmende kogels moeten het zijn!

 

Musket percussiekapjes

De grote vleugelkapjes. Deze grotere kapjes worden gebruikt op musketten en militaire geweren. Deze heeft hij gebruikt Quasimodo, het Afrikaanse M1842 modelletje Charleville, wat er van over is, en op Josephine de M1822 T bis musket uit 1835. Toch de wat mindere aankopen. Deze kapjes liggen er inmiddels al jaren maar nu gaan ze dienst doen onderin de patroon van Juliette om het hele spul te ontsteken.

 

Linnen garen

Een beetje van een kluwen linnen garen. Wellicht een fractie dik maar het ligt er want het is van Aaltje en gebruikt om te weven. Met dit garen wordt de kogel vastgebonden op het onderste gedeelte van de patroon, waar het kruit in zit. Residue in het wapen, na het schot, moet zoveel mogelijk vermeden worden om het laden van volgende patronen mogelijk te houden. Dat is een groot probleem bij naaldvuur systeem. Linnen brandt mooi op maar hoe dikker hoe lastiger, de ervaring zal leren waar de knelpunten bij deze patroon liggen.

 

12 juni 2019. Even warm worden?

In totaal 5 series geschoten waarbij het Hildo opvalt dat de laatste misschien wel de kleinste groep laat zien. Volgende week nog eens proberen, wellicht kan hij deze leinere groep trend doorzetten.

 

19 juni 2019. Zestig schoten

Eerste kaart 20, tweede kaart 40. gaten in de kaart. Na eleke serie van 10 maakt Hildo een foto zodat ie, eenmaal thuis, de verschillende series uitelkaar kan houden en zondoende een kleurtje kan geven ter verduidelijking van het verhaal. Maar 40 schoten op de kaart is lastig uitelkaar te houden, twee series zijn genoeg. De laatste 20 zijn allemaal groen. Waarom zoveel achter elkaar op een kaart? Schieten kan soms een hele prettige bezigheid zijn, dan is het kaartje wisselen alleen maar lastig. Vandaar. Volgende week serieus bezig met De Interne Competitie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 BACK