Hildo's Zwartkruit! (page 43)
Struikelend in de wereld van precisie!

 BACK

1955 - Ku Klux Klan Koninginnedag optocht. Strak plan van... Hildo's moeder!

4 november 2020. Tegenstrijdige zaken

Deze oude foto, uit ongeveer 1955, kreeg Hildo onder ogen toen hij vorig jaar bij zijn in 1963 geëmigreerde zus in Australië op bezoek was. Kinderen als Ku Klux Klan verkleed tijdens Koninginnedagoptocht in Haren, bij Groningen. Rechts achteraan loopt er zelfs eentje met een strop. Sodeknetters, dát is fout, en Hildo's moeder was hiervoor verantwoordelijk!

Het zijn allemaal buurtkinderen, ook Hildo's jongste zuster (13 jaar ouder dan Hildo) loopt hier mee onder één van de puntmutsen. Op het bord staat ´Rassen haat - Ku Klux Klan´, ook de originele foto was niet erg scherp. Dit is in ieder geval een protest tegen wat er destijds speelde. Black Lives Matter avant la lettre. Toch bijzonder want zijn moeder was helemaal niet van de barricaden maar juist een uitermate zachtaardige vrouw die altijd alles probeerde te de-escaleren.

Vandaag zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten

Haast net zo tegenstrijdig als Hildo's moeder en de Klan. Joe Biden vs Donald Trump. Moreel lichtgewicht Trump heeft er nu net 4 jaar presidentschap opzitten met halve waarheden, glashard liegen, intimideren, uit de lucht gegrepen beschuldigingen, mensen tegen elkaar opzetten, het vertrouwen in de rechtsstaat ondermijnen en twijfel zaaien in de harten van lichtgelovigen zonder basis van feitelijkheden. Alles overgoten met een visieloze toekomst die niet verder reikt dan de portemonnee. Toch krijgt deze 'grab 'm by the pussy' wannabee dictator ook na 4 jaar weer haast de helft van de Amerikaanse stemmen, beetje griezelig. Als Hildo's moeder nog zou leven was ze vast wel in voor nóg een optocht. Geweldloos natuurlijk, net als Hildo. Zit vast in de genen.

En de moraal van dit verhaal?

Geen. Hildo vond de Ku Klux Klan kinderoptocht foto gewoon de moeite waard om te plaatsen, een tijdsbeeld maar wel eentje die inmiddels steeds actueler lijkt te worden door oplaaiende tegenstellingen. Enne, als u ergens een andere mening over op nahoudt, dan mag dat gelukkig nog steeds. Zolang u die mening maar niet met geweld door andermans strot wil rammen, dan wordt het tijd te verhuizen naar een land waar dat wel getolereerd wordt. Doei!

 

5 november 2020. Sierra MatchKing (links) vs Hornady Match (rechts)

Dit zijn duurdere match kogels waarmee geschoten gaat worden. Hildo was in totaal 61.40 euro kwijt voor twee doosjes met in totaal 200 kogels, Sierra is ongeveer een euro duurder dan Hornady. Hoe Barbara deze precisieprojectielen uitspuugt is nog even afwachten.

Kort en lang, zwaar en licht

Het lijkt tegenstrijdig maar de Sierra MatchKing is met 69 grain zwaarder maar korter dan de langere maar met 68 grain lichtere Hornady Match kogel. Op de weegschaal heeft Hildo slechts eentje van elke kogel gehad en ze wegen beide precies wat aangegeven wordt door de fabrikant.

Sierra MatchKing 69 grain

Aan het plaatje is te zien dat de driving band, het gedeelte van de kogel wat de loopt raakt, bij de Sierra iets korter is. Ook duidelijk dat er meer materiaal bij de punt zit, het ogief is volledig anders vormgegeven. Deze kogel zal bij een gelijke COL (Cartridge Overall Length) eerder de velden raken omdat ie duidelijk 'boller' is aan de voorkant. Hildo gokt dat deze Sierra MatchKing daarom waarschijnlijk beter zal schieten in Barbara.

Hornady Match 68 grain

Deze kogel is langer maar lichter. Meer van het gewicht zit achteraan en het ogief is 'puntiger', hoewel de hollow point punt wat groter is in diameter. Hildo denkt dat deze kogel waarschijnlijk het beste vliegt op lange afstand. Maar doordat de kogel duidelijk puntiger en langer is moet hij dieper gezet worden, de patroon past anders niet meer in het magazijn. De vrije vlucht, de afstand die de kogel vanuit de huls tot het raken van de velden moet afleggen, is bij deze kogel duidelijk groter. Dat is de reden waarom deze Hornady kogel niet mogelijk niet zo goed zal schieten in Barbara want hoe groter de sprong (vrije vlucht) van huls naar loop kan er, wat betreft precisie, van alles misgaan. Met een langere COL verandert de zaak, maar dat is alleen normaal mogelijk bij een grendelgeweer, maar niet bij een AR15 waar het magazijn de maximale lengte van de patroon bepaald.

 

7 november 2020. Eleanor, naar rechts?

De percussiekapjes doen het vandaag allemaal weer perfect tijdens de drie verschoten series, in tegenstelling tot de haperingen vorige week. Bijzonder.

1e kaart

Da's vreemd, die afwijking naar rechts. Is er iets verdraaid wellicht? Verder lijkt het groepje helemaal niet zo raar.

2e kaart

De tunnel korrel verder naar rechts gedraaid zodat de kogel verder naar links uitkomt. Lijkt weer stukken beter, alleen nog iets laag, dus de diopter een fractie omhoog.

3e kaart

Weer alles naar rechts, of de duivel er mee speelt!

 

11 november 2020. Cattleman trommelas

De as die door de trommel gaat van de Cattleman is een onding. Het zit er veel te strak in en is er alleen met een waterpomp tang uit te krijgen, da's niet goed. Het gaat om een klein randje aan het uiteinde van de as. Bij Uberti hebben ze het ding er gewoon ingedrukt en het laatste stukje, ingetikt met een hamer. Slordig. Even in de kolomboor een vijl erbij langs en het gaat al stukken beter.

 

11 november 2020. Supergroep, supergoed, of toch niet?

Hildo legt 13 patronen neer en begint aan de serie. Iets gehaast want hij heeft zin om te schieten maar de tijd op de baanplanner is beperkt. Desondanks schiet hij vanavond met de eerste kaart direct de kleinste groep van zijn leven. 98 punten!

Jammer dan

Die 98 punten zijn geteld op de zwartkruitmanier, met een serie van 13 en de laagste drie vallen af... maar hij schiet met nitro! Ach.. dan gelden er andere regels. Een nitro serie zijn 10 schoten. Dertien schoten op de kaart op de nitro manier, dan wordt de score 99 (ring geraakt telt mee), maar het zijn 3 teveel dus de hoogste drie komen te vervallen. Dus 3 tienen eraf + 9, 8 en 6 erbij = 92 punten.

Evengoed

Dit is toch zonder twijfel verreweg de kleinste groep die hij ooit geschoten heeft. Zijn hand was ditmaal opeens supervast en de trekkervinger had hij eigenlijk veel te ver om de trekker maar wel het handvat dieper in de hand/beter vast. Geen gewogen kogels, geen gewogen kruit en toch zo'n groep schieten! Zelfs met de gecorrigeerde 92 punten schiet hij nog een punt beter dan de 91 die hij december 2015 met de BFR geschoten heeft. De hoogste score ooit, met de zwartkruit Colt Walker, was ook niet beter met 92 punten maar de groep wel degelijk stukken groter.

 

17 november 2020. Loophaak slijtage

Na wat foto's gemaakt te hebben is Eleanor's probleem opeens een stuk duidelijk geworden voor Hildo. Dit is een replica wedstrijdgeweer van een Rigby uit ongeveer 1867, maar ook toen wisten ze al dat het voorhout niet de loop moest raken voor de hoogste precisie. Dit eenvoudige haaksysteem betekent dat de loop in de kast gehaakt wordt, de twee pasvlakken van kast en loop tegen elkaar zitten,  en daardoor de loop boven het hout ´zweeft´, en that´s it! Geen schroeven of andere zaken die de loop met het hout verbinden, behalve een wedge die het eraf vallen van de loop moet verhinderen, maar verder niet onder spanning staat. Het randje op de haak is duidelijk gesleten, hoe meer het slijt hoe lager de loop komt te hangen, het hout raakt en uiteindelijk komt er zelfs speling tussen kast en loop.

De oplossing

Het restauratie/reparatieprincipe is eenvoudig, het weggesleten strookje moet er weer op. Nu nog even iemand vinden die dit kan verhelpen. In principe stelt het niet veel voor maar Hildo wil hier toch niet zomaar zelf aan beginnen te lassen en vijlen met z´n twee linkerhanden. Da´s heel verstandig, of niet dan?

 

18 november 2020. Gorby!

Met kleinkaliber kunnen kleinere groepjes geschoten worden, en ook Hildo lukt dat ditmaal. Beetje hoogtespreiding, en één afzwaaier, maar het groepje is toch beter dan met de Shadow. Evengoed staat Gorby op de nominatie om verkocht te worden voor de aanschaf van een wat nieuwer, frisser kleinkaliber pistool. Gorby is ouder dan Hildo, dat zijn inmiddels al heel wat jaartjes en het wordt er niet beter op, wat betreft Gorby uiteraard.

 

B) 3 december 2020. Leo, Eleanor & De Oplossing

Meten is weten en door dunne stukjes metaal op de geharde haak te leggen kan het weggesleten metaal vervangen worden, in ieder geval lang genoeg om te zien wat er gebeurt. Zelfs fracties blijken al snel teveel. De uiteindelijke oplossing van het probleem is zelfs niet eens lassen, frezen of draaien maar degelijk teamwork tussen Leo en Hildo, waarbij Leo de kleine hamer op de juiste gedeelte van de haak positioneert en Hildo er met een moker een paar jetsers op geeft. Door het fractioneel opstuiken van het metaal op de punt van de haak, is de speling tussen het pasvlak van de loop en kast weg en de loop is meer vrij van het voorhout dan ooit. Er kan voorlopig weer veilig met Eleanor geschoten worden. Mocht het euvel weer de kop opsteken, dan weet Hildo wat er aan te doen!

 4 november 2020. Schietkaart Eleanor, met haperingen
Tijdens de serie haperde Eleanor drie of vier keer. Dat het percussiekapje afgaat en het schot niet komt gebeurt vaker maar dat de haan valt en het kapje niet afgaat gebeurt eigenlijk nooit. De tweede keer zegt het percussiekapje wel pets. Zou er iets mis zijn met de percussiekapjes, als vocht?
De kluis
Alleen de loop van Eleanor staat in de kluis, die is verlofplichtig. De rest van het geweer is dat niet en het hout met slot laat Hildo daarom in zijn plastic wapenkoffer liggen samen met de, ook niet verlofplichtige, percussiekapjes. De originele koffer van Eleanor is te klein geworden na de montage van een Pedersoli diopter en zijn poging om zelf een nieuwe wapenkoffer te maken is voorlopig al weer een hele poos gestrand.
Schimmel
De laatste keren viel Hildo iets van schimmel aan het voorhout op. De wapenkoffer is een goedkope en niet luchtdicht. Beter een ander plekje zoeken in het huis, of een andere wapenkoffer.
Roest in de kluis?
Vanwege de vochtige omgeving checkt Hildo gelijk de wapens in de kluis. De BFR is van RVS, de Shadow heeft ie onlangs nog mee geschoten. De gewone geblauwde revolvers zijn goed ingeolied, behalve de nieuwe Cattleman die al vliegroest vertoont. Alle revolvers zitten nu nog nadruipend in de WD40, gaat het weer een hele poos goed.

 

7 november 2020. En de winnaar is... tromgeroffel...

Op de 50 meter is de Sierra MatchKing de winnaar. De grote tegenvaller, niet onverwacht, de 68 grain Hornady Match die toch echt stukken duurder is dan de Prvi PPU kogels.

Kruitladingen

22 grain Swiss Reload RS40, voor alle kogels ongeacht gewicht, geen tijd voor dat geneuzel, het valt allemaal binnen de herlaadtabel. Kogels zijn niet gewogen en het kruit is gewoon gegooid zijn met de kruitmolen, daar zit natuurlijk best iets afwijking tussen, tot 0.3 grain waarschijnlijk. Dat zou misschien wat van de hoogtespreiding kunnen verklaren, de spreiding in de breedte blijft meer een raadsel, kan ook toeval zijn.

75 grain PPU Match

Ook is er voor de eerste keer geschoten met de zware 75 grain Prvi (PPU) match kogels, iets van 95 euro voor 500 stuks. Ondanks dat Barbara een loop heeft met een spoed van maar 1:9 lijken de kogel netjes gestabiliseerd, hoewel... toch lijken de bovenste drie niet helemaal 100% stabiel door de kaart te zijn gekomen. Als ze op 50 meter al beginnen te kantelen worden het op langere afstanden vast sleutelgaten (sleutelgaatjes), denkt Hildo.

 

7 november 2020. Heee.. wat ziet Hildo's oog?

Het geweer staat met de kolf op de grond. Hildo heeft net weer kruit in de loop gegooid, viltje erin gedrukt en de kogel er achteraan. Hij tilt het geweer aan de loop en voelt een soort lichte tik. Het blijkt te worden veroorzaakt door speling tussen kast en loop, en dat is niet goed! Tijdens de rest van de schoten trekt hij eerst de loop, tik, tegen de kast aan alvorens te schieten. Hoe lang dit al speelt weet hij niet, misschien is het wel van vanavond en heeft het vreemde naar rechts afwijken er mee te maken?

De laatste schoten met Eleanor?

Voorlopig wel. Weg ermee? Echt niet, reparatie is hier de oplossing! Eleanor is voorzien van een vrijhangende loop die met een haak aan de kast hangt. De loop trekt daardoor zichzelf, door z'n eigen gewicht, tegen het pasvlak van de kast aan. De 'wedge-achtige' pin in het hout vooraan zorgt er alleen voor dat de loop niet van het wapen valt, of andersom. Daarom zit er een stukje plakband om de loop als Hildo gaat schieten, als u de loop nog in handen heeft en de rest van het wapen valt eraf staan medeschutters raar te kijken. Het is al eens gebeurt. Ook niet leuk voor de diopter.

Wapenhersteller

Dat het haak/kast systeem niet meer goed is mag duidelijk zijn. Hier begint Hildo niet zelf aan te prutsen maar het geweer moet naar een wapenhersteller die verstand heeft van dit soort oude stijl wedstrijdvoorladers. Die moet kunnen doen wat nodig is om van Eleanor weer een match rifle te maken waarmee 100% veilig met chirurgische precisie geschoten kan worden. Tot dan is zij gedoemd tot een verblijf in de kluis, helaas.

 

11 november 2020. Kaart 2 & 3

Het blijft bij de 1e superkaart. Kaart twee en drie laten geen bijzondere resultaten meer zien. Met 83 punten zit hij weer op een gemiddelde score. Het blijft een bijzondere 1e kaart, maar die laat wel zien dat Hildo het in zich heeft! Nu het er nog even op commando zien uit te halen.

 

18 november 2020. Shadow 1, 2 en knudde

Poosje niet geschoten met de Shadow, munitie zat dus knallen! De verwachtingen zijn, na de beste kaart ooit met de Cattleman vorige week, hoger dan gemiddeld. Hildo weet dat hij niet zo goed met pistool schiet dan met revolver maar vandaag is het een beetje bedroevend. Op de tweede kaart is de tweede serie met twee handen aan het pistool geschoten, toch nog maar 77 punten. Ook al zijn de punten niet al te best, neemt niet weg dat het schieten zelf nog steeds superleuk is en blijft.

 

A) 3 december 2020. Leo & Eleanor

Deze man, laten we hem Leo noemen, is iemand met een buitengewoon helder verstand, alleen dat is al een prettige eigenschap. Daarnaast is hier, in de breedste zin des woords, een leven lang professionele ervaring in allerhande mechanische, hydraulische, pneumatische en elektrische technieken aanwezig. Als er een probleem is heeft hij al gauw een idee over De Oplossing. U moet weten dat Hildo ook veel ideeën heeft en ook, theoretische, oplossingen maar regelmatig maakt hij een foute inschattingen om vervolgens niet verder te komen dan beteuterd kijken en zeggen: 'Tja, dat had ik beter niet kunnen doen'. En dát ligt met Leo anders!

De haak van Eleanor

De bevestiging van de loop aan de kast is een vernuftig haak-systeem wat de loop, onder het eigen gewicht, spelingsvrij tegen de kast aantrekt zodat die, in principe, vrij hangt. Hildo heeft er hier boven al wat over geschreven, en de overmaat aan speling is iets wat nu opgelost gaat worden.

9 december 2020. Geen Eleanor, wel Cattleman

Eleanor is natuurlijk gerepareerd en het is hoog tijd ermee te schieten. Op zaterdag 5 december naar de baan, helaas had Hildo de kogels van Eleanor vergeten! Sneu momentje hoor. Het is niet de eerste keer dat Hildo ammo of het wapen zelf vergeet. En deze week is het erg vol op de 50 meter baan, daarom gaat Hildo ditmaal voor de Cattleman. En... wat in het vat zit verzuurd niet!

De kaarten

Twee stuks geschoten, nog even een serie met Gorby de Margolin, maar .22 ligt hem niet echt want de groepjes zijn altijd groter dan ze zouden moeten zijn.

Met de Cattleman mist Hildo de kaart éénmaal, op beide kaarten. Vreemd hoor. De eerste kaart is de eerste serie de beste, op de tweede kaart is de tweede serie de beste ondanks daar óók maar 9 kogels de kaart geraakt hebben. Hoe dit kan? Grote mysteries op de schietbaan, de Bermuda driehoek is er niets bij.

 

27 mei 2021. Schimmel battle!

Soms heeft een website een voordeel. Zo is Hildo, inmiddels jaren met grote tussenpozen, af en toe in mailcontact met een Belgische collega-sportschutter die het zwartkruitverhaal volgt. Deze man weet als professional, veel van conserveren, restauratie en museale objecten.

TEC7

Hij is een voorstander van GT7 van TEC7 boven WD40 en duur is TEC7 niet eens dus proberen. Het lijkt, gebaseerd wat Hildo aan de buitenkant van de bus leest, best veel op WD40. Het zal worden ingezet om de wapens roestvrij en gangbaar te houden, net zoals WD40 gebruikt werd. Hildo verwacht niet dat er uiteindelijk erg veel verschil in de 'beschermfactor' zal zitten, een test zal binnenkort uitsluitsel geven.

Renaissance was

Tegen de 20 euro voor een 200cc potje. Niet goedkoop maar dit is goed spul voor professioneel gebruik. Het is een microkristallijnewas, dit middel is eind 1950 ontwikkeld door het research laboratorium van het British Museum. Conservatoren en restauratie-specialisten gebruiken het om niet kunst en historische objecten als houten meubels, leder, schilderijen, metalen, marmer, ivoor etc. te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De was is gemaakt op aardoliebasis en droogt hard op. Het is niet plakkerig en is in tegenstelling tot de daarvoor gebruikte bijenwas en carnoubawas wel PH neutraal en kleurloos. Het verkleurt ook over de jaren niet en geeft geen extra glans. Het beschermt tegen zuur in vingers (op metalen) en voorkomt oxidatie in het algemeen. Dat is best een belangrijke eigenschap voor metalen zaken in een museum. Het is onzichtbaar maar moeilijk te verwijderen. Hildo gaat het daarom alleen op hout en geweerkolven gebruiken om schimmelvorming tegen te gaan, niet op het metaal van wapens. Daarvoor blijft olie wellicht de betere oplossing omdat er geen laagje gevormd wordt. 

 

26 juni 2021. Bessie de Brown Bess Aspergillus cleaning

Links het hout zoals het was, onder de Aspergillus schimmel, en recht schoongemaakt met isopropylalcohol. De Aspergillus heeft het hout toch wat aangetast, lijkt het, want het is naar donker verkleurt waar meer Aspergillus aanwezig was. Er zat echt een dikke laag op, het werd hier en daar zelfs een drab tijdens het schoonmaken. Ook veel te lang zo laten staan natuurlijk, maar het is in ieder geval straks mooi te zien hoe het hout er uiteindelijk uitkomt.

Nog nat

Een kwart liter isopropylalcohol heeft Hildo zeker gebruikt en hij wil het hout eerst even goed laten drogen, Daarna nog wat beter schoonkrabben op in hoeken en gaten waar slecht bij te komen is en dan nogmaals een schoonmaakbeurt en wederom goed laten drogen. Pas daarna is het tijd voor conservering met de Renaissance was. De resultaten zie u als het klaar is!

 

1 juli 2021. Brown Bess geconserveerd met Renaissance was

Twee keer schoongemaakt met veel isopropylalcohol en de Aspergillus schimmel zal dat niet overleefd hebben. Daarna een paar dagen laten drogen. Vervolgens de conservering met de Renaissance was. Op de foto's boven was de kolf nog doordrenkt van de alcohol maar nadat ie was opgedroogd is er door de behandeling met de Renaissance was niet veel aan het uiterlijk veranderd. Op de hierbovenstaande foto lijkt de kolf veel meer de glanzen dan eerst, in het echt brengt de was niet veel extra glans in. Behoud van het oorspronkelijke uiterlijk is natuurlijk ook de bedoeling van een museale was. Het word geconserveerd, verder niet opgeleukt. Daarvoor koop u misschien beter olie, boenwas, meubelwas of, als u ook kabouters met kruiwagentjes in de tuin heeft, lak.

 


14 maart 2021. Wapens inoliën
Schieten is de afgelopen maanden niet mogelijk geweest i.v.m. met de geldende lockdown en andere Corona maatregelen. De inentingen tegen het virus lijken te werken maar het vaccinatietempo ligt laag, met de vinger wijzen naar de schuldige doet Hildo niet. Wat weet hij er nu uiteindelijk van? Hij heeft geen Facebook en kijkt ook al niet naar complottheorieën op YouTube. Wat hij wel weet is dat alle wapens, ook al wordt er niet mee geschoten, onderhoud nodig hebben. Met name in Hildo's huisje, waar de vochtigheidsgraad meestal ver boven de norm zit. Roest is de grootste vijand en geschimmeld hout een goede tweede. WD-40 is waar Hildo de wapens mee behandeld, het spul verdrijft vocht, is roestwerend en houdt schimmeluitbraken onder controle. Of WD-40 het beste middel is? Hildo weet het niet maar zijn ervaring ermee zijn tot nog toe veelbelovend. WD-40 droogt uiteindelijk wel weer op en op een gegeven moment gaat zelfs op een initieel van olie druipend wapen de eerste vliegroest zich aftekenen. Nieuwe behandelingen blijven daarom op regelmatige basis noodzakelijk en Hildo probeert dat om de 3 a 4 maanden te doen... maar soms loopt het iets uit.
8 april 2021. Bessie de Brown Bess
Kent u haar nog? Hildo's eerste Brown Bess, Bessie. Het hout begon scheuren te vertonen. Levensgevaarlijk als u met uw gezicht vlak achter de loop zit. Dus kwam Lucy in 2011. Maar het enige wat bij een voorlaad musket verlofplichtig is is de loop. Hildo mocht het hout van Bessie, en het slot, gewoon houden.
In de keuken
Bessie, zonder loop, is 10 jaar geleden in de keuken neergezet. Hildo zag het gebeuren maar het maak verder niets uit want het hout van Bessie komt nooit meer op de schietbaan. Wat er gebeurt met een hoge luchtvochtigheid is goed te zien. Van de kolf tot halverwege het voorhout is het verschimmeld, maar op het bovenste stuk van het voorhout (onderste foto hierboven) laat zien dat geen schimmel op zit. Bij de grond is het koud, wat hoger is het warmer en droger. Bijzonder dat het slot zelf haast geen roest vertoont.
Gaskacheltje en geen isolatie
Die is hoe mensen leefden voordat de centrale verwarming en isolatie zijn intrede deed, en Hildo leeft nog zoals vroeger, alleen is de kolenkachel vervangen door een gaskachel. Bij het plafond is het tropisch, bij de vloer koud. In de winter is de enige plek in huis om de voeten warm te houden is dan ook op bed of voor de kachel. In ruimte's waar de kachel niet staat is het met name dichter bij de grond vochtig en dat Hildo hier rekening mee moet houden laat Bessie duidelijk zien.


27 mei 2021. Eleanor in de isopropylalcohol
Hier heeft Hildo Eleanor net een behandeling met isopropyl-alcohol gegeven, ze was al weer licht aangetast door schimmel. Dit is bijna 100% alcohol en dat maakt deze schimmel dood. Daarna is Hildo er met een doek overheen gegaan met Renaissance was. De kolf voelt wat gladder aan wellicht, maar het lijkt erop dat er verder niets van de behandeling te zien is, Hildo viel geen extra glans of een andere verandering op. Het verbruik van de was zelf lijkt niet erg hoog, er zijn heel wat kolven mee te behandelen! Eleanor gaat de kluis weer in en nu is het afwachten wat de Renaissance was vermag.
De specialist aan het woord
Nu kan Hildo zijn eigen vertaling geven wat datgene wat hem door zijn Belgische collega-sportschutter, een specialist in historische interieurs, is medegedeeld. Beter is een paar quotes van hem met u te delen zodat er geen fouten ontstaan in zijn boodschap.
Quote: (na het zien van de foto's van Hildo's Brown Bess kolf hierboven) "De schimmels op jouw kolf zijn aspergillus. Dat is een oppervlakteschimmel. Eigenlijk kan dat weinig kwaad voor het hout maar wel voor jouw gezondheid! Ik ben er ooit ziek van geworden. De toxines uit de schimmels veroorzaken bij inademen (bij weinig blootstelling griepsymptomen en bij langdurige blootstelling kanker). Hoe vochtiger de schimmel is hoe beter want dan kunnen ze niet opwaaien. Oppervlakteschimmels groeien bij voorkeur op een zure ondergrond en ook stof is een ideale biotoop. (Stof is hygroscopisch en is dus in staat om vocht aan de atmosfeer te onttrekken en een voor schimmels ideaal microklimaat te vormen. Een zuur oppervlak wordt bv gevormd door boenwas maar ook de vetzuren uit onze handen vormen een goed kweekbed!
Quote: "Schimmels verwijderen(doden) doen we met quaternair ammonium (merknaam Summa Bac) en/of isopropylalcohol. Gebruik nooit bleekwater om schimmels te verwijderen. Je voegt zouten toe (chloriden) en die zijn ook erg hygroscopisch+ reacties met metalen enz enz…
Een geweerloop (of heel het wapen) kan je vb oliën en inpakken in huishoudfolie. Plastics die geschikt zijn voor voeding zijn dat ook voor museale objecten".
Kortom
Gezond oud worden en aspergillus snuiven gaan niet samen. Hildo neemt het advies ter harte en zal alle wapens voorzien van een microkristallijnewaslaag. Daarnaast op regelmatige basis spullen in de gaten houden of er zich niet opnieuw ongewenste dingen op oppervlakken beginnen af te zetten.26 juni 2021. Puncture pin failure van het Artemis pistool

De puncture pin is de Engelse naam van het dingetje wat de CO2 patroon doorprikt in de Artemis, Hildo's luchtpistool. Als u de CO2 patroon te hard aandraait dan knapt het ringetje van de doorprikker af. Zie bovenste foto. Links is de nieuwe, rechts de gesneuvelde. Einde verhaal. Het duurde even voordat Hildo in de gaten had wat er precies aan de hand was maar daarna gelukkig een nieuwe op de kop kunnen tikken, uit voorraad, bij DB schietsport. Ook een nieuwe seal besteld, die was ook geplet. De complete nieuwe unit ziet u op de middelste en onderste foto. Met het aandraaien van de zwarte dop die de CO2 patroon aandruk, uitkijken en zeker geen schroevendraaier er op en doordraaien. Gegarandeerd stuk. Waarom het mogelijk is de dop zo ver aan te draaien dat het spul stuk gaat? Reserve onderdelen verkopen of zit er zoveel lengteverschil in CO2 patronen?26 juni 2021. Double vision!
Hildo verkeerde in de veronderstelling dat hij de Artemis nooit meer goed zou krijgen, zijn twee linkerhanden zijn een dramatische rode draad door zijn leven, dus al direct een nieuwe Artemis besteld. En als het dan uiteindelijk opeens mee blijkt te vallen zijn er ineens twee pistolen om thuis mee te knallen. Dat in combinatie met een nieuwe lading diabolo's. Hildo voelt zich al jaren een rijk man. En dat meent hij écht!


1 juli 2021. Renaissance was verbruik

Van kolf tot voorhout is het hout van de Brown Bess ingesmeerd en weer uitgeboend. Ook het slot en het messing spul is gedaan en daarvoor was ook al het hout van Eleanor ermee behandeld. Dus een voorlaadgeweer en een musket verder en hierboven ziet u wat er verdwenen is uit het 200 gram potje. Niet veel. Hildo schat wel 50 tot 100, en misschien nog wel meer, Brown Bessen te kunnen conserveren. Dit potje is in ieder geval ruim voldoende voor de rest van zijn leven.
Het geurtje
Het kwam Hildo al bekend voor uit een heel ver verleden, maar hij kon het niet thuisbrengen. En dan ineens: een legergeur... schoenpoets!
 
 BACK