Hildo's Zwartkruit! (page 44)
Recht zo die gaat!

 BACK

Precisie in 223 of toch niet?

11 september 2021. Volquartsen match trekkergroep installatie

Vrijwel alles in de originele trekkergroep van de Ruger 22/45 Mark IV wordt vervangen. De operatie stokte even, maar met dank aan Wim Slendebroek, die een boutje wist los te krijgen wat Hildo niet lukte, kon de installatie verder gaan. Met hulp van Aaltje, want het is niet echt moeilijk maar wel priegelwerk. Een handleiding ontbreekt maar Volquartsen heeft een prima Youtube video waarop de installatie stap voor stap goed is te volgen.

Resultaat?

Een fantastische trekker! U haalt hem naar achteren, zonder weerstand, tot ie opeens 'vast' zit. Rustig de druk opvoeren tot ie voorspelbaar en vrij licht afgaat. Geen piep, sleept of kraak. Het kostte wat maar het is echt een hele fijne, heeft wel wat van een lichte 1911 trekker.

 

13 oktober 2021. De eerste twee na de vakantie

Het begint goed, zeker nog onder invloed van z'n Bourgondische reis! De eerste series is de beste met 87 punten, daarna werd het 77 om vervolgens bij de derde serie naar 74 te zakken. Hildo gooit de patronen terug in z'n ammo-sok en stopt de revolver terug in het holster. Over voor vandaag!

 

24 feb 2022. Concentricity na full length sizen

De eenmaal full length gesizede Starline huls heeft een concentricity van 0.0015" (anderhalf duizenste van een inch) op de nek en dat is niet veel. Toch is de concentricity van een scherpe patroon (69gn Prvi match met Prvi huls geladen in de Dillon XL 650 met LEE dies) maar 0.001" (één duizenste) op de nek, nog beter.

 

24 feb 2020. 400 Starline hulzen getumbled... met slaghoedje. Niet okay

De Wet tumbler werkt prima, maar van tevoren de slaghoedjes verwijderen is aan te bevelen, zeker voor deze kleine flessehalshulzen. Er moet echt geschud worden met de hulzen want het water heeft de neiging om er in te blijven zitten. Als het slaghoedje eruit is gaat het makkelijker, dan kan er lucht bij als het water er uit loopt. Bovendien wordt de primer pocket dan ook schoon(er).

 

24 feb 2020. Dummy patronen voor wedstrijdmunitie

Zoals Hildo eerder ook al gedaan heeft... de kogel wordt los bovenop de huls gezet en Georgius wordt met (tamelijk geweld) dichtgegrendeld totdat de kogel de velden tegenkomt en in de huls gedrukt wordt. Dit is 'jam', het punt waarop de kogel vast zit in de trekken en velden. Dit is de basis die gebruikt kan worden om munitie te maken en dies af te stellen. Benchrest schutters schijnen soms op deze 'jam' manier te schieten. Het wordt afgeraden want als u een 'vast vuren' krijgt, en het wapen moet ontladen, is het in theorie mogelijk dat de kogel in de loop blijft zitten als u de huls naar achteren grendeld en het kruit vanuit de kogelloze huls in het trekkermechanisme komt. Geeft een bende. Gevaarlijk lijkt het verder het niet te zijn maar Hildo houdt toch even wat vrije vlucht aan van minimaal .020" (twintig duizenste) zodat er geen problemen onstaan met kameren. 

De 'JAM' maten (gebruikte huls nieuwe Lapua Match)

- .224" Sierra Matchking 69gn HPBT -

COL 2.4285"

COL 2.0455" bullet comperator

- .224" Hornady Match 68gn BTHP -

COL 2.454"

COL  2.058" bullet comperator

- .224 Lapua 69gn OTM Scenar-L -

COL 2.423"

COL 2.043" bullet comperator

 

27 feb 2022. Starline hulzen wegen

Als een huls gesized en getrimd is dan is de buitenafmeting in principe behoorlijk gelijk. Als er een verschil in gewicht in zit dan moet dat aan de binnenkant zitten. In principe zou een zwaardere huls minder binnenruimte moeten hebben. Dan lopen de drukken hoger op en de precisie is niet wat het zou moeten zijn.

Proberen

Of op deze manier een precisie huls te maken is van een gewone staat nog te bezien maar proberen kan geen kwaad.

Gewichten

Er zit nogal wat verschil in. Hildo heeft de hulzen per 2 grain gesorteerd, anders worden het echt veel te veel zakjes. De gewichten lopen van 99.5 grain helemaal links tot 102.0 grain helemaal rechts. Het zakje met de grootste inhoud is 100.9 / 101.0 grain.

 

28 feb 2022. Redding bullet seating die

De kogels zijn gezet met de nieuwe Redding kogelzet-die. Met de micrometer verstelling moet gemakkelijk makkelijk een iets andere lengte bereikt kunnen worden, zonder telkens te hoeven meten. De 1.926" bullet comperator patroon is als standaardlengte is gebruikt, daarmee is de schaal precies op nul afgesteld.

 

3 maart 2022. Bullet Seating/Measuring positions

Bovenste foto: De afdruk op de neus van de kogel die de Redding seating-die op het ogive heeft achtergelaten.

Onderste foto: De plek waar de Hornady bullet comperator het ogive pakt om te meten.

Kortom

De seating die heeft een heel andere positie op het ogive dan de bullet comperator. Als de seating die een serie kogels op een bepaalde diepte zet en u vervolgens diezelfde patroon nameet met de comperator mogen de gemeten waarden niet uiteen lopen, maar dat doen ze wel.

Afwijkende bullet comperator lengtes

Prvi 69 grain Match kogels kunnen tot .006" onderling afwijken heeft Hildo eerder al eens gemeten met de comperator.

Na de kogelweegsessie opnieuw meten. Hildo meet 10 kogels van nagewogen 69.5 grain. De bullet comperator maten gaan van 0.509" tot 0.520", dus .011" verschil. Nog erger als de eerste ongewogen meetsessie.

Bij een complete patroon, als de kogel door de zet-die exact op diepte is gezet, zijn ook nog Bullet comperator verschillen tot 0.004" gemeten.

Conclusie

Het gewicht lijkt niets te maken te hebben met de variërende maten. Misschien én wegen én meten en dan wordt het nog geen toppatroon omdat er nog altijd verschillen zijn. Voor echt goede wedstrijd munitie heeft u goede component nodig en... die zijn duur. That's life!

 

3 maart 2022. Overall lengths compared

Zelfde patroon. De comperator is van aluminium en zal op een gegeven moment een beetje slijten en andere waardes laten zien. Het is alleen geschikt om onderlinge verschillen te zien, maar niet ongeschikt om absolute waardes te meten over een langere periode.

 

13 maart 2022. Lapua hulzen hulsnek ID

100 stuks voor 87.50 euro. Deze zijn nieuw en ongeschoten. Hildo meet de binnenzijde van de hulsnek op en komt op 0.220" tot 0.221", ligt eraan hoeveel er gewiebeld wordt en hoe hard de schuifmaat aangedrukt wordt. Een 223 kogel is 0.224" in diameter en dat betekent dat Lapua voor een initiële krimp van 0.003" tot 0.004" gekozen (vier duizenste dus) gekozen heeft, dat lijkt veel. Hildo gaat deze nieuwe Lapu hulzen niet eerst full length sizen of wat anders mee doen. Slaghoedje erin, kruit en de kogel erop. Klaar.

 

19 maart 2022. Lapua bullet point

Opmeten van de COl van een Lapua huls met een Lapua Scenar kogel. Het valt Hildo op dat de Col nogal afwijkt, en de oorzaak is duidelijk. De punten van de Lapua kogels verschillen onderling nogal. Het puntje is soms aan de ene kant wat hoger als aan de andere kant. De COL opmeten is daardoor niet erg precies. Hopelijk heeft de afwijking niets te maken met de vliegeigenschappen van de kogel zelf.

 

31 maart 2022. RCBS #38859 full length small base X-die voor de Dillon XL650

Dit is een speciale 'small base' die. Deze houdt de buitendiameter van de huls iets kleiner, speciaal voor semi-automaten zoals de AR15 is, om er zeker van te zijn dat de patroon kamert zonder problemen. Met een grendelgeweer merkt u het wel als er iets niet goed gaat, met een semi-automaat niet. Die klapt gewoon dicht.

X-die versie

Deze X-die is iets duurder dan een gewone full length die. Op de onderste foto ziet u wat het gepatenteerde 'X' in feite inhoudt. Het is een randje die de huls tegenhoud om verder omhoog te gaan. Volgens RCBS voorkomt dit het 'groeien' van de huls en is trimmen daarom uiteindelijk nooit meer nodig.

Probleem

Als u een huls heeft die langer is dan wat u met de X-die hebt ingesteld wordt de huls gedeeltelijk inelkaar gedrukt. Omdat Hildo's hulzen nogal wat in overall lengte van elkaar verschillen, door de knullige en ook verlopende LEE trimmer, laat hij de 'X' voorlopig even voor wat het is. Met progressief herladen heeft u de individuele patronen niet in handen, bovendien moeten er geen problemen zijn met de munitie voor een AR15. Uiteindelijk zal hij hem op de langste huls afstellen en dan moet het allemaal goed gaan.

 

 

3 april 2022. RCBX X-die mess...

Dat valt even tegen, dezelfde huls een aantal keren door de nieuwe full length X-die van RCBS gehaald. Het ding beschadigt de onderste rand van de patroon, voelt zelfs scherp aan en een vijltje is geen overbodige luxe. Dit is niks. Wat nu precies de beschadiging aan de hulsrand veroorzaakt weet Hildo niet, hij weet wel dat deze full length X-die een ding van niks is. Niet alles is goed van een gerenommeerde fabrikant als RCBS. Prullenbak!

 

3 april 2022. Overall length patroon bepalen in Georgius

Het magazijn bepaald niet de maximum lengte van de patroon in een Tikka T3x TACT A1, dat doet de loop. Dat is mooi want u kunt dus altijd vanuit het magazijn schieten, handmatig laden is niet nodig.

OAL gauge

U drukt de huls, die aan de OAL gauge geschroefd zit, de kamer in tot hij niet verder kan. Dan schuift met het grijze stukje de kogel de loop in, tot hij niet verder kan. Dit is de overall lengte van de patroon. In de pers zet Hildo de kogelzet-die wat langer, dan is het tijd om een dummypatroon te maken. Huls met kogel in het magazijn en dichtgrendelen, als de grendel niet (makkelijk) dichtgaat de kogel iets dieper zetten en opnieuw. Als de grendel te sluiten is is dat de lengte van de dummy en de lengte van waaruit geëxperimenteerd kan worden. Beter dan de grendel met geweld dichtdrukken om de OAL te bepalen. Bij bepaalde ogieven blijven de kogels steken in de loop bij het terugtrekken van de grendel en heeft u een patroon die niet te kameren is op de schietbaan. Met de OAL gauge is het contactmoment duidelijk, een mooi beginpunt voor uiteindelijke dummy zetdiepte.

 


7 juni 2022. 70 grain Berger VLD Target kogels, nr. 22418
Erg in de aanbieding voor 30 euro per doosje, vier van gekocht. VLD staat voor 'Very Low Drag' dus deze zijn gemaakt voor de lange afstand. Het ogief is veel puntiger dan dat van de Sierra's of de 73 grain Berger Target kogels. Maar Hildo denkt: 'Als ze goed schieten op lange afstand zwabberen ze vast niet op 50 meter'. Het schijnt wat moeilijker te zijn om ze goed aan het schieten te krijgen, de vrije vlucht is belangrijk en soms is blijkbaar zelfs erg veel vrije vlucht nodig met VLD kogels, alsdus de Berger website waar wat leuke wetenswaardigheden over herladen staan.
Gemeten?
De gewichten en (comperator) afmetingen onderling zijn ook bij deze Bergers erg precies. Het belooft wel wat.

10 september 2021. Redding nabij, een Volquartsen trekker set!

Met Google en Youtube kunt u vreselijk veel ontdekken. Bijvoorbeeld dat er een oplossing is voor de schaamteloos beroerde trekker waar de Ruger 22/45 Mark IV standaard mee is uitgerust. Het is zelfs de slechtste trekker van alle wapens waar Hildo ooit mee heeft geschoten, op misschien een paar antieke legergeweren uit 1800-zoveel na. Gelukkig maakt de US firma Volquartsen een complete trekkergroep, en die schijnt het goed te doen. Ze antwoorden niet op een mail waar het spul aan te schaffen is, maar Hildo ziet uiteindelijk dat Brownells Duitsland het levert. Voor 200 euro niet goedkoop, maar anders zou de 600 euro voor de Ruger weggegooid geld zijn geweest. Er is zo niet met fatsoen mee te schieten.

 

11 september 2011. Ruger rommel in de afvalbak

De afvalbak is de enige plek waar de originele Ruger trekkergroep thuishoort.

 

5 februari 2022. Hornady lock & load die systeem

In Hildo's Rock Chucker pers zit een insert met 7/8" draad voor de dies. Dat is een standaard maat die gebruikt wordt voor alle dies. Als u die insert verwijderd dan zit er draad met een grotere diameter, geschikt om dies te kunnen monteren voor bijvoorbeeld de erg grote 50 BMG, die in Nederland geen dicipline heeft voor sportschutters en derhalve niet toegelaten is.

Hornady insert

Als de standaard 7/8" insert is verwijderd schroeft Hildo het speciale Hornady Lock & Load insert er voor in de plaats. Deze is compatible only met de bijbehorende Hornady Lock & Load die-bushing. In feite is het een bajonet aansluiting.

Hornady die-bushing

De die wordt in de bushing geschroefd en dan in de pers gezet. Dan de die afstellen als gewoonlijk. Om de die te verwisselen pakt u de die beet en, doormiddels de bajonet systeem, kunt u nu letterlijk in een kleine draai de dies verwisselen. Speling wordt weggenomen door de rubber ring die het systeem spelingsvrij laat werken. Alle dies die nu gebruikt gaan worden in de Rock Chucker moeten natuurlijk wel even voorzien worden van een Hornady Lock & Load bushing. Eenmaal afstellen en voortaan 'Lock & Load'! Het systeem werkt op zich prima maar toch  fractionele verschillen kunnen zich voordoen als de die wat anders (gedraait) in de pers gezet wordt. Ook slijtage zou een punt kunnen zijn, de die-bushings zijn van aluminum.

 

10 feb 2022. Prvi 69 grain Match kogels wegen

Ze heten 'match' maar dat betekent niet dat het ook echte match kogels zijn. Fabrikanten als Lapua 69gn OTM Scenar-L, Sierra Match King 69gn HPBT en Hornady Match 68gn HPBT maken kogels die onderling allemaal hetzelfde wegen. Bij Prvi Partizan komt er in de praktijk tot precies 1 grain verschil voor bij de 69 grain kogels en Hildo weet dat omdat hij ze allemaal individueel heeft gewogen en in zakjes heeft verpakt. Ook zit er soms behoorlijk verschil in het Prvi ogive, bij de andere fabrikanten zijn de afwijkingen echt geen tot (heel) veel kleiner.

 

24 feb 2022. Georgius full length sized met Redding die

Voor de eerste keer worden de Redding dies ingezet om de Starline hulzen van Georgius te herladen. De 400 hulzen zijn nu 1x verschoten en dit is de eerste maal dat ze full length gesized worden. De Hornady head space comperator laat zien dat Hildo de nek 0.001" teruggezet heeft. Superweinig maar de kamer van Georgius is superstrak en de schouder verder terugdrukken betekent er teveel headspace zou ontstaan, volgens de Dillon head space gauge. Zelfs een nieuwe fabrieks Prvi patroon en nieuwe Lapua huls heeft niet meer headspace dus die Dillon head space gauge is wel okay.

 

24 feb 2022. Huls wegen op de RCBS Chargemaster Lite

Wegen op Hildo's RCBS balansweegschaal, waarmee hij kruit weegt, gaat heel erg precies en prima. Maar het gaat T.R.A.A.G. Deze net aangeschafte digitale weegschaal is misschien niet zo precies (0.1 grain afronding) maar echt vele malen rapper en het digitale scherm laat zich veel gemakkelijker aflezen dan het met brandende ogen turen naar de balansweegschaal. En waarom deze weegschaal uiteindelijk is aangeschaft, hij kan ook automatisch kruit gooien met een nauwkeurigheid van 0.1 grain en dat is de belangrijkste eigenschap. Het zal over het algemeen net iets beter zijn dan een kruitmolen het kan, tot 0.2 a 0.3 grain afwijking, en dat is weer goed nieuws voor precisieschieten.

 

28 feb 2020. Twintig patronen van 1.926"

Hildo heeft geen overall length gemeten, dat wijkt ook af. Maar bij verschillende kogels wijkt de maat ook tot iets van .008" af dus het blijft een beetje modderen. Hildo heeft 3 dummy patronen met deze 69 grain Prvi match kogels die allemaal in Georgius zijn gemaakt met de 'jam' methode. Maar de overall length en bullet comperator maten wijken nogal af.

Eerste serie 20 patronen

Eerste serie is 1.924" tot 1.928" geworden met een onveranderde instelling van de kogelzet-die.

De kortste dummy is 1.928". De andere twee dummy's zijn 1.933" en 1.941".

Kruit

Swiss Reload RS40, 21.0 grain, rustige lading.

Kogel

Prvi 69gn Match van 69.3 grain

Huls

Starline 1x shot, niet getrimt.

Gewogen gewicht 100.7 & 100.8 grain

Tweede serie van 20 patronen

De kogelzet-die 5 duizenste dieper afgesteld, patroon zou dus 0.005" korter moeten worden. 1.921" tot 1.924" zijn de gemeten maten. Dat lijkt 0.003" tot 0.004" korter.

Kruit

Swiss Reload RS40, 21.0 grain, rustige lading.

Kogel

Prvi 69gn Match van 69.3 grain

Huls

Starline 1x shot, niet getrimt.

Gewogen gewicht 100.5 & 100.6 grain

 

1 maart 2022. Concentriciteitstest

Willekeurig 6 stuks van de op 28 februari gemaakte 'superpatronen' laten een slingering zien, gemeten op de kogel vlak buiten de hulsnek, van 0.002" to 0.003". Twee tot drie duizenste van een inch is prima naar verluid.

 

2 maart 2022. Schietkaarten Georgius

Door Aaltje geschoten. Met gewogen Prvi kogels, gewogen Prvi hulzen en gewogen 21 grain Reload Swiss RS 40 kruit met Murom slaghoedje.

1e kaart geschoten met de 1.926" comperator maat patroon.

2e kaart met de 1.922" (.004" kortere) comperator maat patroon.

Wat direct opvalt is dat het geen supergroepjes zijn, sommige zijn redelijk. Dit soort groepjes zijn er eerder ook al geschoten, zonder wegen maar gewoon in de Dillon XL650 progressieve pers... en dat gaat echt stukken sneller.

Kijker afstellen?

Alle groepjes zitten rechts van het midden.

Boven & onder het midden?

Bij de eerste kaart met de 1.926" maat zitten de groepjes allemaal rechts boven het midden. Bij de tweede kaart met de 1.922" maat zitten de groepjes allemaal rechts onder het midden.

Onverklaarbaar voor Hildo.

 

13 maart 2022. Slingering kogel

0.002" tot 0.0015" slingering is wat Hildo meet met een nieuwe Lapua huls en een Lapua Scenar 68 grain kogel.

 

31 maart 2022. RCBS bullet puller #9440 met 223 collet

De ontlaadhamer is wat Hildo gebruikt om kogels weer uit een patroon te meppen, als er iets mee aan de hand is en hem niet wilt verschieten. Het meppen is wat bruut, maar het werkt. Door de klap waarmee de ontlaadhamer stopt schiet de kogel, die nog immer voorwaartse snelheid heeft, uit de huls. Maar het werkt niet met de 223 patroon. De hamer stopt en de kogel ook. Het gewicht van de 223 kogeltje is te laag om door deze 'inertia kracht' uit de huls getrokken te worden.

RCBS oplossing

U ziet al wel het het werkt op de plaatjes hierboven. De te onladen patroon wordt in de shellholder van de pers gezet, u klemt de kogel vast net boven de hulsnek, en duwt vervogens de ram met patroon naar beneden. Plop, de kogel is eruit en als u de bullet puller iets losdraait met het valt de kogel uit de 'collet' naar benden. Kruit kunt u gewoon weer terug gooien in de container, het vliegt in ieder geval niet uit de huls. Een erg goed werkend systeem wat stukken gesofisticeerder overkomt.

Nadeel

Bij ieder ander kaliber heeft u weer kaliber specifiek collet nodig. Voorlopig is Hildo hier blij mee. 9mm en 45ACP staan nog op het verlanglijstje, echt stukken fijner dan meppen!

 

31 maart 2022. RCBS small base die pasvorm in de de Dillon XL650

Dat valt een beetje tegen. De LEE die was ook te kort. De contra moer heeft Hildo tegen de onderkant van de toolhead. Dat is ongelukkig, u komt er niet best bij. Dillon heeft langere dies and ook dunnere ringen om ze vast te zetten. Uiteindelijk is de RCBS die met maar één gang van het draad vast te zetten. Niet écht lekker, maar het gaat.

 

3 april 2022. 73 grain Berger's nr. 22420

Berger is een Amerikaanse wedstrijdkogel producent. Hier heeft Aaltje al wat mee geschoten en de groepjes zijn kleiner, de gaten zitten in principe aan elkaar vast op de 50 meter. Dit schiet erg goed, maar 45 euro per 100 is niet goedkoop, ruim 10 euro duurder dan Sierra's. Maar kwaliteit heeft zijn prijs. De gewichten zijn akelig hetzelfde, de bullet comperatormaat is ook gelijk of heel erg in de buurt. Af en toe wijkt een een duizenste inch af. Daar komt Prvi niet eens bij in de buurt.

 

28 april 2022. 52 grain Berger Molycoat flat base

Dit zijn moly coated (MoS2) kogels. Het bestelnummer staat niet op de doos en is onbekend. Dit zijn reguliere full metal jacket kogels die in de tumbler zijn gegooid om te moly-coaten. De molycoat zet zich af op het koper en zorgt voor een gladdere laag. Voordeel de kogelsnelheid gaat omhoog en er is minder kruit nodig. Nadeel is dat het roestbevorderend werkt. Het is een poosje een hype geweest en Berger heeft zelf ook gemolycoate kogels gelevert. De hype lijkt allang voorbij, maar een paar die-hards blijven coaten. Dit lijkt oude voorraad en Hildo heeft ze in een opwelling gekocht om een keertje te proberen in Barbara, nogmaals aanschaffen gaat niet gebeuren. Weggooien doet hij niet dus terzijnertijd gaat hij zien hoe speciaal deze zwarte kogels nu echt zijn, eerste nog even inlezen op het web voordat hij echt aan het herladen met dit spul gaat beginnen.

 

 

 

 

  
 BACK