Hildo's Zwartkruit! (page 45)
Solo schieten

 BACK

Aaltje12 augustus 2022. Aaltje is overleden
5 augustus 2022. Aaltje & Hildo zijn getrouwd voor de garage, het was een mooie dag en het werd een erg mooi moment. Een week na het trouwen is Aaltje overleden aan uitgezaaide blaaskanker. Hildo schrijft dit (4 oktober) als rouwverwerking maar ook omdat hij sterk het gevoel heeft dat er uiteindelijk best iets over Aaltje verteld mag worden. Aaltje is van levensbelang geweest voor deze website. Niet alleen schietsport maar ook alle andere hobby's... ze was er bij, alleen buiten beeld.
Mensen die Hildo wat beter kennen weten dat Aaltje en Hildo al bijna 21 jaar samen erg gelukkig door het leven trekken, beginnend ongeveer een jaar na het overlijden van zijn eerste vrouw in 2000. Deze website, bijvoorbeeld, was er niet eens geweest zonder Aaltje want Hildo snapt weinig van IT. Ze heeft ook heel wat van de Hildo-schrijfsels grammaticaal verbetert. Ook was ze Hildo's grote hulp in de barre tijd na zijn herseninfarct in 2015. Maar Aaltje stond liever in de schaduw dan in de schijnwerpers, die liet ze graag aan Hildo over, de meeste foto's van Hildo zijn over de jaren heen door Aaltje gemaakt. Aaltje zelf had een verlegen en zacht karakter, was eerlijk, rustig, erg geduldig, altijd hulpbereid, invoelend en bood iedereen een luisterend oor. Nu lijkt dat op de beschrijving van een heilige, maar Aaltje was beter. Vliegen, spinnen en ander ongedierte werden niet doodgeslagen maar met een kopje naar buiten gebracht, de douche stond vol met bloemen zodat ze 's winters niet zouden doodvriezen, thuis daardoor wassen met een washandje en pas bij Hildo genieten in bad. Vlees at ze niet... ook geen vis want dat is ook zielig. Veel geld voor zichzelf hoefde niet, 2e hands kleding geen probleem maar 350 euro besteden aan de zieke kat van de buren? Echt wel. Donateur van de vogelbescherming, dierenambulance. Een langpootmug heeft Aaltje ooit eens bevrijd door het muskietengaas van Hildo's tent kapot te knippen... Kortom ze was echt een uitzonderlijk aardig mens die, de heel wat minder aardige, Hildo heel wat schoppen (schopjes) onder tafel heeft verkocht in een poging om zijn opvliegende temperament in gezelschap in toom te houden. Toch hebben Aaltje en Hildo in die 21 jaar niet één keer ruzie gehad. Ze hoefden zich geen van beiden aan elkaar aan te passen of rekening te houden met elkaar, zoals dat in een normale relatie altijd nodig is. Ze wisten van elkaar precies hoe de ander dacht en alles verliep perfect. Ze waren elkaars ideale maatje.
Moeder
Aaltje is altijd bij haar verstandelijk beperkte moeder (ontwikkelingsniveau van een kind van 9 ongeveer) blijven wonen nadat haar vader in 1990 overleed, toen is ze ook gestopt met haar universitaire studie (geschiedenis). Bij moeder ontbrak inzicht in van alles en nog wat en Aaltje heeft altijd het gevoel gehad dat ze haar moeder niet in de steek kon laten, Ze voelde zich verplicht om haar moeder (momenteel 92 jaar, 1.60m lang, 106 kilo zwaar, moeilijk ter been, rollator en rolstoel behoeftig en vrijwel alleen ijsjes, koekjes etend) te begeleiden, de financiën te regelen, te verzorgen, te corrigeren en anderzins bij te sturen waar nodig. In feite heeft zij daarmee haar eigen leven op een zijspoor geschoven en in dienst van haar moeder gesteld, iets waar Hildo altijd veel moeite mee heeft gehad. Ook Aaltje had recht op een eigen leven, een kind hoort haar eigen leven niet op te geven voor haar moeder. Dat eigen leven had ze bij Hildo, maar alleen in het weekend. Haar 3 zusters, broer en de thuiszorg namen in het weekend dan haar taak over. Tot zij een paar weken voor haar dood bij Hildo ging wonen, omdat ze zelf zorg nodig had vanwege de kanker. Hildo heeft haar zo goed mogelijk verzorgd tot met het bittere einde, daarbij heel wat tranen vergoten, maar Aaltje was sterker en dapperder dan hij ooit voor mogelijk gehouden had, geen traan om zichzelf gelaten, en heeft alles nog geregeld wat er te regelen was om haar leven voor zichzelf maar met name voor anderen goed af te sluiten zonder losse eindjes. Wat een vrouw!
En haar moeder? Zat binnen een paar week in een verzorgingstehuis. Haar (half)broer en 3 (half)zusters trokken het niet...
WTF is er gebeurt dan?
Aaltje at gezond, dronk in het weekend hoogstens een glaasje wijn, wandelde, fietste, heeft nooit gerookt, was slank, fit, gebruikte geen medicijnen en verkeerde in feite in een prima conditie. Toen wat plasproblemen, blaasontsteking? Voor de eerste(!) keer in haar leven naar een huisarts. Eind mei werden tijdens een poliklinische behandeling blaasstenen geconstateerd.
20 juni werd Aaltje opgenomen om blaasstenen te verwijderen en na de behandeling vertelde de arts 'het ziet eruit dat u blaaskanker heeft'. Een dag later zwol ze helemaal op door vocht omdat de urine niet meer van de nieren naar de blaas kon worden afgevoerd, de afvoerbuisjes (urineleiders) werden dichtgeknepen door de kanker. Er zijn onmiddelijk twee nefrostomiekatheters in haar nieren geplaatst, met slangetjes in haar rug naar beenzakken die de urine opvangen.
24 juni ontslagen uit het ziekenhuis
27 juni een CT scan.
29 juni scanuitslag in ziekenhuis, geen uitzaaiingen buiten de blaas, 'goed' nieuws dus. De Nefrostomiekatheters zullen natuurlijk blijven, maar misschien blaas eruit en er is dan nog toekomst, speculeerden Aaltje en Hildo nog.
21 juli, 3 weken later, is er een PET scan gemaakt, ten behoeve van het multidiciplinair overleg (meerdere artsen overleggen dan over het behandelplan, hest beste plan van aanpak, zogezegd).
22 juli (haar 57ste verjaardag) is de afspraak voor het gesprek over het te volgen behandelplan. Arts: 'De kanker is overal heen uitgezaaid. Uw levensverwachting wordt niet in maanden maar weken gemeten. De kanker, plaveiselcelcarcinoom, is bij u zeldzaam agressief en niet met chemo of bestraling te behandelen'.
Afscheid
Aaltje is op 12 augustus, 20 dagen later, overleden met Hildo aan haar zijde. Hij had haar vast toen hij om half twee 's middags haar hartslag zag stoppen. Ze is in besloten kring gecremeerd. Op haar kist 21 rode rozen en een lint met de tekst '21 rode rozen voor, bijna, 21 fantastische jaren. Liefs Hildo'. Het verdriet is allesomvattend intens maar hij heeft Aaltje beloofd dat hij niet in depressies zou wegzinken en door zou gaan met zijn leven, al haar kleren weg zou gooien en geen flauwekul van haar zou bewaren wat niet nuttig is ter voorkoming van allerhande zooi met 'emotionele waarde'. Aaltje had daarmee zelf ook de nodige ervaring en het is uiteindelijk meer een last dan een lust. Andere vrouw? Prima, een mens is niet gemaakt om alleen te leven. Toch, er is heel wat spul wat Hildo niet echt nodig heeft maar toch niet weggooid heeft. En inmiddels hangen er in de kamer 4 grote foto's van Aaltje, om tegen te praten.

 


Telkens groepjes van 5 schoten. Patroonrecept is van alle groepjes op 1 kaart gelijk.5 oktober 2022. Beetje veel schieten?
In feite heeft Hildo nog nooit zoveel geschoten dan na het overlijden van Aaltje, en vrijwel alles met Georgius. Maandag, woensdag en zaterdag bij SV de Vrijheid. Inmiddels is ie lid geworden van SV Drachten, bijna de helft dichterbij, en nog meer dagen om te schieten, maandag, donderdag. Op dit moment is thuis zitten koekeloeren wat minder dus het thuiswerken wordt afgewisseld met herladen en vervolgens schieten op de baan. Met alle andere dingetjes die tussendoor moeten gebeuren houdt hij zich wel bezig.
SV Drachten vs SV de Vrijheid
Binnenkort moet Hildo bij SV Drachten eerst nog een theoretische veiligheidscursus doen, die sterk geënt is op beginnende schutters zonder verlof, voordat hij uberhaupt mag schieten in Drachten. Ergens een beetje vreemd voor iemand met een verlof maar veiligheid is natuurlijk niet verkeerd. De afzuiging in Drachten lijkt prima, met een mooie luchtwand erachter. Zwartkruit mag geschoten worden vanaf 8.30h (of was het 9.30h?). Dat is bij de Vrijheid makkelijker, daar kan het altijd. De schietpunten zijn een soort van hokjes bij Drachten. Bij de Vrijheid zijn het stukken doorzichtig plastic. Dat maakt wel een verschil in het 'samen schieten en gezelligheid-gevoel'. De andere schutters in Drachten ziet u niet en de gesprekken onderling op de baan bij SV de Vrijheid heeft hij bij SV Drachten nog niet gezien. Hoe het uitkristalliseerd in de praktijk zal vanzelf blijken, elke club is anders en na meer dan 10 jaar bij dezelfde vereniging geschoten te hebben is het even aanpassen. Uiteindelijk gaat natuurlijk om het schieten en dat gaat in Drachten uitstekend.


8 oktober 2022. SV Drachten veiligheidscusus. Gezakt!
Zaterdag was het zover, het examen van de theoretische veiligheidscursus bij SV Drachten. Regel uit de mail van SV Drachten: 'Hildo en Arnold zijn ervaren schutters die direct volwaardig lid zijn geworden maar voor ze mogen schieten moeten ook zij de VVT doen'.
Schieten zonder de cursus gehaald te hebben is dus niet mogelijk. Arnold schiet ook bij SV de Vrijheid in Hoogeveen, knalt al 25 jaar precisie met geweer (hij is zelfs ooit basis-instructeur geweest in Drachten), is een gedreven wedstrijdschutter en rijdt heel Nederland rond om geweerwedstrijden te schieten waarbij 1ste plaatsen hem niet vreemd zijn. Over Hildo hoeft Hildo u niets te vertellen, als u deze website doorgespit hebt. Veiligheid staat bij hem op op 1, 2 én 3! Maar zowel Hildo als Arnold zakken beide voor de 20 vraags multiple choice veiligheidscursus, waarvan 4 antwoorden fout mogen zijn. Veel onduidelijke vragen en er zijn maar 3 die het gehaald hebben, Degene deze beginnerscursus in elkaar gedraaid heeft mag terug naar de tekentafel want er is iets met de vraagstelling niet goed, met name onduidelijk. Het gaat over hoe je je moet aanmelden bij de griffier, het uitgeleende clubwapen vast moet houden, munitiebriefjes (?), waar u de loop moet heen richten, hoe een wapen te laden/ontladen, volgorde van die handelingen, vast vuren principe, storingen, patronen die niet afgaan (baancommandant erbij halen), etc. Kijkt u zelf maar eens naar de e-learning cursus die op de site van SV Drachten staat, super basic allemaal, hier kan hij niet op zakken... maar het gebeurt wel. Hildo schiet dit behoorlijk in zijn verkeerde keelgat en zowel hij als Arnold lopen, lichtelijk geïrriteerd, het klaslokaal uit, na de instructeur de hand geschud en 'm veel succes met de cursus gewenst te hebben. Dan maar geen lid bij SV Drachten.
De soep wordt niet zo heet gegeten
In de kantine zitten twee mannen, lidmaatschap opzeggen moet via email... maar waar gaat het nu precies over dan? Na uitgelegd te hebben zegt de ene 'Ik had m'n twijfels al of dit iets voor ervaren schutters zou zijn. Dit is de eerste keer dat die cursus zo gegeven wordt. Maar, niet druk maken hoor. Jullie kunnen gewoon lid blijven en hier schieten, die cursus hoeft niet. Geen probleem'.
Het valt dus mee, gelukkig maar.
Update 14 oktober. Wel heet gegeten soep
Hildo mag tóch niet bij SV Drachten schieten voordat hij de veiligheidscursus met goed gevolg heeft afgelegd, het bestuurslid wat hem toestemming gaf is duidelijk teruggefloten door andere stampvoetende bestuursleden. Mail quote: 'Het belang daarvan werd duidelijk toen jij je wapen in de koffer deed zonder het door de baancommandant te laten controleren. De toets is verplicht voor alle nieuwe leden, ervaren of onervaren'.
Tja, Hildo controleert z'n eigen wapens, zoals natuurlijk iedere verlofhouder dat doet voordat hij de spullen opbergt (behalve toen Hildo even IPSC schoot, en daar is het gezien de heel andere dynamische setting, en een meelopende Range Officer tijdens een stage, onderdeel van een noodzakelijk veiligheidssysteem) maar door z'n automatische 'eigen wapen leeg controle' is Hildo even vergeten de baancommandat er bij te roepen om zichzelf te laten checken... en da's niet best in Drachten! De veiligheid is natuurlijk op geen moment in het geding geweest maar clubregels zijn clubregels. Het irriteert Hildo met name dat het op een manier neergezet wordt dat hij het idee zou moeten krijgen dat hij onverantwoordelijk met zijn wapens omgaat. Hildo vindt dat wanneer een sportschutter niet de verantwoordelijkheid voor z'n eigen vuurwapens kan dragen dat hij helemaal geen vuurwapens voorhanden mag hebben, want dat is echt levensgevaarlijk, whatever clubregels een bestuur denkt te moeten verzinnen.
Hildo zegt 'exit SV Drachten'. Hetzelfde zegt Arnold, mocht u het zich afvragen. Het grootste gedeelte van zijn contributie en inschrijfgeld krijgt hij zowaar terug, en dat is toch weer netjes.9 oktober 2020. Decappen na de Auto Bench Prime
De linker eruit halen wil met de pers met een decapping die. De rechter lukt dat niet omdat de primer te ver uitsteekt om in de shellholder te passen. Tijdens de poging de primer verwijderen met de handdecapper (decapping pin) van RCBS, blijkt het staafje net iets te dik om in de nek van een 223 huls te passen. Eruit tikken met een spijker... wie heeft er nog spijkers? Hildo alleen schroeven. Met een tangetje lukt het, maar alleen omdat ie niet al te vast zat. Bij één Lapua huls is de flashole iets groter geworden en daarmee is ie niet meer geschikt voor precisie met Georgius.


15 oktober 2022. Interne competitie


17 oktober 2022. Interne competitie


17 oktober 2022. Interne competitie
22 oktober 2022. LEE Primer flip flop
Nog een slachtoffer van de floppende LEE Auto Bench Prime slaghoedje zetter. Tijdens de aanvoer is het slaghoedje gekanteld en daardoor dwars in de primer pocket geperst. Van de 90 hulzen ging het in totaal uiteindelijk 5 keer mis! Zeg nu zelf... dit mag toch niet eens één keer kunnen gebeuren? Of is het gewoon Hildo's onkunde? Kan.

 

24 oktober 2022. Vortex Sparc AR red dot

Deze red dot heeft Hildo al een hele tijd, maar nog nooit laten zien. Hij moet toch ergens heen met zijn tijd dus hier legt Hildo uit wat een red dot is, voor zover hij het zelf begrijpt. Een klein richtmiddel voor meer dynamisch schieten. Werkt op een batterij, waar u doorheen kunt kijken als een richtkijker. Er zitten glazen in maar er is geen vergroting. Als u de LED aan zet ziet u een rood puntje in het glas, het richtpunt. De helderheid, van nauwelijks zichtbaar tot super fel is, in te stellen. 

 

24 oktober 2022. Red Dot zicht

Hoe u door de red dot heenkijkt maakt niet veel uit, scheef of recht, de dot schuift heen en weer door het beeld maar waar het rode puntje zich bevindt komt de kogel terecht, het wijkt in ieder geval niet ver af. Dit in tegenstelling tot een richtkijker, of keep-korrel waar recht doorheen gekeken moet worden. Hoe het werkt? Met een LED die reflecteert in het glas van de lens. Gaat u met uw hoofd naar links dan gaat de red dot naar links en visa versa. Zolang u de red dot reflectie kunt zien, kunt u 'm gebruiken als richtpunt. Voor het beste resultaat wel proberen de Red Dot midden in het beeld te houden. Meer technische info moet Hildo u schuldig blijven.

Rond puntje

De red dot zelf is een klein rond puntje, 2 MOA op deze Vortex, maar Hildo ziet 'm niet als rond. Het fluctueert van een streepachtige ster, met meer of minder ster. Ligt aan zijn ogen.

Dynamisch

Dit spul is niet voor super precisie maar wel voor sneller het wapen op het doel krijgen. U kunt beide ogen open houden voor een beter overzicht, mooi voor dynamische dingen. Hildo schiet niet dynamisch maar het is de beleving, net is hetzelfde als iemand met een buikje die op zondag op een racefiets zit in een strak hip racepakkie. Ding stuk of batterij leeg? Geen probleem, u kijkt gewoon dwars door de Red Dot heen, flip-up keep omhoog en u schiet gewoon door met keep-korrel. Past op iedere picatinny rail. Leuk ding hoor.

                __________________________________________ 

 

 

 


20 augustus 2022. Aaltje's wapens
Hildo neemt Georgius, de Tikka T3x TACT A1, over en zijn 9mm CZ Shadow gaat daarvoor van het verlof af. De rest moet weg want er mogen, helaas, maar 5 wapens op Hildo's verlof. Aaltje's nieuwe Ruger 22/45 Mark 4 pistool, met de 200 euro Volquartsen trekkergroep, die samen met Georgius is aangeschaft, schenkt Hildo aan zijn schietvereniging SV de Vrijheid Hoogeveen. Aaltje heeft er misschien maar 100 patronen mee verschoten, haar nieuwe liefde was echt Georgius. De rest, de 1911, de CZ 858 Tactical en Lilly zijn exit. Lilly, de .45 Pedersoli Frontier,was haar eerste wapen en enige voorlaadgeweer, ze staat nu bij Slendebroek. De door Aaltje in de US bestelde gripjes van de 1911 heeft hij  bewaard.

 

Aaltje's Ruger 22/45 MarkIV

Deze heeft Hildo geschonken aan SV de Vrijheid als clubwapen. Blijft Aaltje voorlopig ook nog een beetje bij de club. Dit soort kleinkaliberwapens kunnen vaak decennia mee.


24 augustus 2021, een jaar geleden
Fit, gezond en gelukkig met haar gloednieuwe precisiegeweer Georgius. Wie had op dit moment kunnen denken dat Aaltje geen jaar meer te leven zou hebben? 18 mei 2022 is de laatste keer dat Aaltje met Georgius geschoten heeft.


31 augustus 2022. Eerste keer schieten met Aaltje's geweer
22 augustus is de eerste keer dat hij weer de schietbaan bezoekt, dimaal alleen. De meer dan een uur durende rit is tergend lang zonder gezelschap en verdrietig met de lege stoel naast hem. Georgius is vrij vlot bijgeschreven op Hildo's verlof. De zakjes met munitie en bijbehorende kaartjes waarop de laaddata staat heeft Hildo voor Aaltje gemaakt, ze lagen nog in haar kluis. Aaltje had ze moeten schieten, vandaag verschiet Hildo deze ammo. De tranen lopen in zijn ogen terwijl hij door de kijker tuurt, het doel is niet meer te zien. Hij verbijt zich, ben je een vent of niet, aan andere dingen denken, je zit hier niet om te grienen. Dit is een emotionele schietavond maar de kaartjes worden geschoten. De door Hildo opgestuurde, door Aaltje zelf ontworpen, rouwkaart staat bij de ingang van de kantine, samen met een condoleanceregister. Zoals altijd wanneer een medeschutter overleden is.

                   _________________________________________ Overzicht van patroon 'recepten'. -.010" is de zetdiepte ten opzichte van de dummypatroon. Weighed=huls is op 0.01gn. gewicht gesorteerd. 3x is aantal keren dat huls verschoten is. Iedere keer full length sized.
Door kaarten onderling te vergelijken is snel te zien welk 'kogel, kruit en zetdiepte combinatie de kleinste groep geeft.
De richtkijker is op geen enkel moment verstelt bij alle kaarten. Het raakpunt verschil zit in kruitlading, kogel en huls. Krimp is 245 Redding bushing.
Vreemde afzwaaier naar boven


Vreemde afzwaaier naar boven
De enige nog door Aaltje geschoten kaart.  
Prvi kogels dus grote groepen.De 73 grain Berger Target kogels doen het goed, in verhouding met de anderen. Misschien zelfs nog iets beter dan de 69 grain Sierra Matchking?

9 oktober 2022. LEE Auto Bench Prime
Dit ding heeft Hildo al een hele tijd, maar nog nooit gebruikt omdat hij normaal altijd full length sized en primed, in one go, op de XL 650. Kogelzetten voor Georgius gaat met de Rock Chucker omdat Hildo elke kruitlading individueel (elektrnonisch) wil wegen ivm de precisie. Nu zitten er in de XL650 S&B slaghoedjes en in deze Lapua hulzen wil hij CCI primers. Deze LEE Auto Bench Prime was ooit als vervanger gedacht voor zijn RCBS hand priming tool, waarmee u na een tijdje last krijgt van uw hand van het knijpen.
Loopt niet lekker
Helaas blijkt ook dit apparaat, net zoals heel veel spul van LEE (op de die-sets na want die zijn wel prima) het alweer nét niet helemaal te zijn. Goedkoop uitgevoerd, de basis is giet aluminium maar de rest is plastic wat niet bepaald robuust overkomt. Maar het échte probleem is dat het systeem niet goed werkt, het idee is leuk maar de uitvoering is beroerd.
90 hulzen geprimed
Van de 90 Lapua hulzen gaat het met 4 echt fout, waarbij primers dwars of op de kop in de huls geperst worden, eentje zag Hildo pas later. Dat is een veel te hoge foutmarge, op elke 22.5 hulzen is er dus iets fout gegaan met het zetten van de primer. Onacceptabel hoog aantal, aldus Hildo. Ook stagneert de primer aanvoer regelmatig om onduidelijke redenen, nog een keer, nog een keer, nog een keer en ja daar is ie dan, dit is niet goed. Telkens moet u de hevel ook iets omhoog tillen, anders wordt een nieuw slaghoedje niet aangevoerd. Dat had automatisch met een veer of zo moeten gebeuren. Soms kiepen primers om in de aanvoer, zoiets mag niet kunnen gebeuren. De primer tray heeft een flip-functie, die echt prima werkt, maar verder vallen er snel primers uit als u het bakje wilt verwijderen... eerst ook even leren om er mee om te gaan natuurlijk, maar er belanden tijdens deze initiële herlaadsessie nogal wat op de grond tijdens de diverse storingen. Primers hebben de neiging net niet diep genoeg gezet te worden, een theoretisch veiligheidsrisico, tenzij u extra stevig drukt. Kortom, volgende keer weer met de RCBS hand priming tool, die doet het stukken betrouwbaarder en dat al jarenlang wel probleemloos met een echt veel kleinere foutmarge.

15 oktober 2022. Interne competitie


17 oktober 2022. Interne competitie


17 oktober 2022. Interne competitie
24 oktober 2022. Red Dot resultaat

In principe schiet Barbara, Hildo's AR15 wel wat kleinere groepjes maar u moet het ook kunnen zien, Hildo's ogen zijn niet de allerbeste. Zijn witte kaartjes met 5 doelen erop zijn niet te gebruiken want hij kan de zwarte centers niet eens zien op 50 meter afstand. De patronen waren op en zijn oog wordt vrij snel moe, na iets van 20 tot 25 schoten, net alsof er iemand aan het focuswieltje van zijn oog begint te draaien. In eerste instantie, tijdens het schieten met een richtkijker, dacht hij nog 'die kijker is stuk', maar dat bleek vermoeidheid..

 

29 oktober 2022. Grote precisietest Georgius

Afgelopen woensdag was Marcel, van de Wapenkamer, aan het schieten met een Remington 700 police in 223. Hildo was net door z'n patronen heen maar nog even samen wedstrijdje schieten, met Marcel's eigen gemaakt patronen. Even met Georgius Marcel? Ja hoor, en Hildo even met de Remington 700 Police.

Groepgrootte

Marcel schoot kleinere groepjes met de Remington dan Hildo met de Tikka. Na van wapen gewisseld te hebben schoot Hildo ook kleinere groepjes met de Remington dan Marcel met de Tikka. Verschil in geweer? Dat sowieso, Hildo vindt de Tikka persoonlijk het fijnere geweer om mee te schieten. Maar een kale Tikka is iets van duizend euro duurder dan een Remington 700 en dan is de grootte van de groepjes ook belangrijk en die mag zeker niet groter zijn dan die van de Remington en dat zijn ze wel.

Testing

Vandaag heeft Hildo een aantal testkaarten. De patronen zijn alle voorzien van een Sierra Matchking kogel met .020" vrije vlucht, gemeten vanaf jam (COL is ongeveer 2.304"). Hulzen zijn full length gesized met een krimp bushing van 245 in de Redding bushing die. Het slaghoedje is S&B. Het kruit is Reload Swiss RS40. Een serie van 5 patronen heeft dezelfde kruitlading, de 5 stuks rechts daarvan heeft telkens 0.1 grain meer kruit. De loop is goed schoongemaakt.

 

31 oktober 2022. De laatste kaarten

Dit zint Hildo niet. De 21.6 grain en 22.4 grain groep van 29 oktober is niet slecht maar zo werkt het niet. Naar verluidt zijn dat een valse groepen. Voor een goede groep moeten er 3 opeenvolgende groepen klein zijn. Een enkele kleine groep is toeval en drie opeenvolgende kleine groepen ziet Hildo er niet bij zitten.

Volgende keer

Weer een serie zoals dit maar dan met Vhita Vuori N133 kruit. Als dat ook niet goed is dan wordt het lastig. Hiervoor heeft Hildo natuurlijk ook al heel veel geschoten met verschillende kruitladingen, kogels, slaghoedjes en zetdieptes. Echte topgroepen heeft hij nog niet gezien. De Berger 73 grain Target heeft op hem de meeste indruk gemaakt maar die op de kop tikken valt niet mee. De vraag is groter dan het aanbod.

Maandagmorgen Tikka loop?

Een Tikka T3x TACT A1 is een precisiegeweer die bekend staat vanwege de kwaliteit en precisie. Die precisie ziet Hildo ziet dat hier nog even niet. De ene keer lijkt het heel wat, even later is het echt beroerd. Misschien de loop? Misschien Hildo zelf? Hij houdt alle opties open.

Oplossing?

Een match loop laten maken wellicht of wachten totdat die ervaren schutter voorbij stommelt met... De Oplossing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 oktober 2022. Cooling down

Tijdens het schieten warmt de loop op. Erg warme lopen geven grotere groepen zeggen diegenen die het weten, dus op het moment dat de loop zo warm wordt dat Hildo de loop niet meer comfortabel kan beetpakken (lage pijngrens dus heel erg heet was ie niet), laat Hildo de loop weer afkoelen tot handwarm en zit even een poosje relaxed te staren in oneindige verten.
29 oktober. De eerste kaarten
De ogen krijgen het moeilijk. De volgende serie wordt op 31 oktober geschoten, haast is er niet.


2 november 2022. Barbara met 62 gn Prvi kogel
Er zaten nog 7 stuks in het doosje. Met de 62 grain uitvoering van Prvi heeft Hildo nog geen gelukt gehad. Aaltje heeft er wel mee geschoten in Georgius maar ze schaamde zich toen ze de kaart weer terug haalde, snel die kaart weg... het zag er (echt) niet uit! Niet de patronen voor een precisiegeweer. Hildo heeft ze verschoten met Barbara de AR15, met niet veel meer geluk. Vandaag lijkt het zowaar een beetje mee te vallen want, het is wel een Red Dot waarmee Hildo schiet en echt goed zien waar u exact richt is lastig.
3 november 2022. 223 herladen op de XL650
Patronen voor Barbara de AR15 maakt Hildo niet stuk voor stuk, duurt veel te lang, dat gaat progressief in de Dillon XL650. In eerste instantie gooit hij alle lege PPU hulzen in de collator van de XL650. Daarna worden alle alleen gedecapped (slaghoedje eruit gedrukt), verder niets. Vervolgens gaan alle hulzen ruim 3 uur ratelen in de wet tumbler om schoon te maken. Dan uurtje in de oven op 100 graden zodat er geen vocht meer in zit. Vervolgens met een spuit een lichte coat met lanoline/isopropylalcohol. Daarna in de collator van de XL650 en ze worden full length gesized in een Redding Type S bushing style full length sizing die (bestelnummer 77111). Ditmaal met een 244 bushing die een iets strakkere krimp geeft dan de 245 bushing die Hildo daarvoor heeft gebruikt, een 246 heeft Hildo ook maar nog niet gebruikt. De krimp is met de bushing heel makkelijk naar wens in stappen van .001" aan te passen. Volgende station wordt het S&B slaghoedje erin gedrukt. Voor Georgius (de Tikka) houdt het dan op want de kruitlading wordt handmatig afgewogen en daarna de kogel gezet met een Redding seating die met micrometer in de Rock Chucker. Voor Barbara de AR15 word de kruitmolen in de XL650 weer aangesloten voor ditmaal 22.3 grain RS40 en de 69 grain Prvi Match kogel wordt op diepte gedrukt door een LEE kogelzet-die voor een overall length van 2.26". Zo worden er ergens tussen de 3 en 400 patronen gemaakt tot de hulzen op zijn. Knallen maar!
Precisie?
Tja, maakt niet zoveel meer uit als u met een Red Dot schiet want zo precies ziet u de kaart sowieso niet zo goed, dus 'het komt van de Red Dot'. Met een richtkijker ziet u telkens een kogelgat in de kaart verschijnen op een andere plek terwijl u de dradenkruis op dezelfde plek gericht houdt. Dat is frustrerend en potentieel kan het uiteindelijk financieel vreselijk uit de hand lopen in een poging het probleem op te lossen. Ultra precisie is niet waarvoor Hildo Barbara heeft aangeschaft.
31 dec 2022. BFR met 50 grain zwartkruit en 293 grain Lyman kogel.
Diverse kaarten Cattleman, onder anderen interne competitie, niet gefotografeerd.
 BACK