Hildo's Gourmet (page 1)
Zonder eten ga je dood!

 HOME     Page 1     Page 2     Page 3 

Voorwoord en waarschuwing

Zoals algemeen bekend heeft iedereen calorieŽn nodig om het lichaam op temperatuur en alle verdere processen gaande te houden. Ook Hildo is zich hier terdege van bewust. Er gaat daarom ook geen dag voorbij of Hildo nuttigt een of meerdere maaltijden. Een feit is dat Hildo's maaltijd over het algemeen bestaat uit het Hap-Slik-Weg menu. Het voorafje, het toetje, het is allemaal niet besteed aan Hildo... want maaltijden bereiden dat kost nogal wat tijd en moeite. De inspanningen die Hildo zich moet getroosten om een drie sterren maaltijd te bereiden stijgt ver uit boven het genot dat Hildo van diezelfde maaltijd ondervindt. Hildo meent dat hij vast niet de enige is die met een bescheiden weerzin in de keuken staat te kokkerellen, dus.... hier voorbeelden van hoe iemand snel een maaltijd kan bereiden met de minste moeite. Want zeg nou zelf... snel het buikje vol, willen we dat niet allemaal? En, het moet gezegd, Hildo is op geen enkele manier aansprakelijk te stellen voor maagkrampen, darmklachten, verstoppingen, stuiptrekkingen, scheurbuik, ondervoeding, overvoeding, of enig andere aandoening of ziekte van welke aard dan ook die maar in de verste verte gerelateerd zou kunnen worden aan Hildo's menu's.

______________________________________________

 

Menu 'Rambo'

Dit is voor de gevorderden onder ons waarbij de maag reeds wat gewend is. Nadeel van Rambo: Het is nogal vet en bevat waarschijnlijk weinig vitaminen... maar hij ramt er wel lekker in!

Benodigdheden: 3 eieren, wat plakjes kaas, 2 plakken brood.

Gooi wat boter in de pan. Daarna 3 eieren, daarop leg je zoveel kaas als je wilt. 3 minuten bakken, daarna omdraaien (oppassen dat het niet uit elkaar valt) en de kant met de kaas 3 minuten bakken. 2 plakjes brood op het bord en dan het baksel, met de kaas naar boven (het oog wil ook wat), netjes op het brood leggen. Klaar.

______________________________________________

 

Menu 'Stamppot Zuurkool'

Dit is uitstekend te doen, zelfs voor de minst begenadigde kokers onder ons. Hildo merkt dat het de ene keer wat beter smaakt dan de andere maar over het algemeen is het goed te eten. Zelfs erg gezond volgens Hildo. De truc bij dit gerecht is zo veel mogelijk te maken, dan kun je dagenlang vooruit! Opwarmen gaat perfect in de magnetron. Tevens... bijzonder lekker... de koude stamppot zuurkool opbakken in de pan en in een dikke laag op een plak brood. Smikkelen hoor!

Benodigdheden: Aardappelen, zuurkool, dobbelsteenspekjes

Dit gerecht maakt Hildo met de snelkookpan. Onderin komen de geschilde aardappelen, bovenin een klomp zuurkool. Gas aanzetten en 10 minuten laten koken, of 15 want de aardappelen moeten goed gaar zijn anders stampt het naderhand zo beroerd. Tegelijkertijd gooit Hildo in het grotere koekenpannetje de dobbelsteenspekjes. Geen boter erbij want ze zijn vet genoeg. Laten bakken op een niet te hoog vuur tot ze knapperig zijn. Als de aardappelen gaar zijn de zuurkool erbij, en de spekjes ook (inclusief het vet wat uit het spek gekomen is want dat smaakt lekker zout). Nu alles door elkaar stampen, eventueel aanlengen met water als het te droog wordt. Als het niet zuur genoeg is, scheutje azijn erbij. Als het te zuur is, Rennies achter de hand houden. Klaar, eten maar!

                      _______________________________________

 

Menu 'Ribbetjes in zoete ketjap & sinaasappelsaus'

Benodigdheden: Een aardige zus

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen... dit heeft Hildo niet gemaakt. Hildo's zus Geertje was zo aardig om dit diepgevroren gerecht aan Hildo mee te geven. Even in de magnetron, 2 plakjes brood erbij, klaar! Het zijn ribbetjes gemarineerd in zoete ketjap saus waaraan ook sinaasappels zijn toegevoegd. De complete lijst ingrediŽnten en de manier waarop deze ribbetjes werden klaargemaakt zijn Hildo helaas niet bekend. Binnenkort zal Hildo zichzelf ook maar eens aan ribbetjes wagen want ze waren wel heel erg lekker.

         _____________________________________________________

 

Menu 'Lulle-braaie'

Benodigdheden: Frikadellen, ketchup, brood

Dit is een klassieker in Hildo's Gourmet. Lulle-braaie (spreek uit met het typische Zweedse accent van de kok in de Muppet Show) is Zweeds voor frikadellen bakken. Zeer simpel, kan haast niet mislukken, snel en bovenal warm. Over de voedingswaarde zullen we het hier niet hebben. Bak 3 frikadellen gelijkmatig bruin in boter. Ontdooi intussen 3 plakjes brood. Knijp wat ketchup op het brood, eventueel ook mayonaise (Hildo zat onverhoopt net even zonder). Als de frikadellen bruin zijn, halveert u de lengte met een mes. Daarna snijdt u ze tevens in de lengterichting doormidden zodat u ze kunt openklappen. Op het brood leggen. Klaar!

                          __________________________________

 

Menu 'Windstille Uien'

Benodigdheden: Aardappelen uien, mosterd

Dit is een oud recept. Hildo maakt het, Hildo's moeder maakte het en de voorouders 300 jaar geleden maakten het vast ook al. Hildo had geen gewone aardappels, nogal zacht en er zaten allemaal van die rare worteltjes aan, dus is ditmaal voor de gebakken variŽteit gekozen. Dus, let op, gebruik gewone gekookte aardappels wanneer u dit gerecht eer wilt aandoen! De bereiding is simpel. Aardappels bakken of koken en de uien koken totdat ze goed gaar zijn. De uien kookt Hildo gemakkelijkheidhalve in de snelkookpan, oh luxe, want dan komen ze niet in aanraking met water en blijven derhalve alle smaakstoffen en vitamines behouden! Beetje uiensap erbij gooien als jus, klodder mosterd erbij. Klaar! Mocht u twijfels hebben over winderigheid of een scherpe uiensmaak? Ha, ha, lacht Hildo breeduit. Welnee. Ze smaken zacht en winderig wordt u gegarandeerd niet meer van, zolang de uien maar gekookt zijn. Echt waar!

                          __________________________________

 

Menu 'Spaghetti'

Benodigdheden: Spaghetti, zakje kruiden, diepgevroren paprika's, champignons, blikjes geconcentreerde tomatensaus, uien en een beetje meel.

Het spaghetti menu maakt Hildo op regelmatige basis. Jawel, want het is gezond! Simpel is het ook en dat is mooi meegenomen. De benodigdheden zijn flexibel maar meestal gebruikt Hildo wat hier boven beschreven staat, gegarandeerd een goed resultaat!

Hildo gebruikt hiervoor zijn grootste koekenpan met glas deksel. 

Eerst maakt Hildo de saus, want dat duurt het langst. Wel zoveel mogelijk want dan kan Hildo wel een halve week spaghetti uit de magnetron eten want het laat zich uitstekend opwarmen. Gooi 2 potten champignons in de pan, snij paprika's of gooi de voorgesneden diepgevroren paprika's in de pan. Zoveel u wilt want dat geeft een beetje body. Vervolgens snijdt u een dikke ui, of twee, in stukjes. Ook erbij. Heeft u kant en klare spaghettisaus? Dan nu eroverheen gooien. Hildo had deze toevallig wel, maar zonder kan ook. Daarna opent u 2 blikjes geconcentreerde tomatensaus, en zeker niet meer dan drie anders wordt het geheel te zuur. De plakkerige tomatensaus laat zich het best uit het blikje verwijderen met een vinger. Vervolgens pakt u het zakje gedroogde spaghetti/macaroni kruiden die u eroverheen gooit. Omdat dit nogal droog is gooit u er nu een flinke kop water bij. Voila! De voorbereidingen zijn klaar en het vuur kan aangestoken worden. U roert nu de hele toestand goed door elkaar zodat de gedroogde kruiden niet gaan klonteren en u controleert de vloeibaarheid, indien nodig water toevoegen wat het moet straks wel lekker kunnen bubbelen. Glazen deksel plaatsen zodat het vocht niet weg kan en de saus niet te droog wordt. Af en toe doorroeren. 5-10 minuten koken is voldoende. Daarna zult u merken dat de saus zelf relatief dun is. Dat is niet fijn tijdens het eten. Om het wat in te dikken strooit u nu net zoveel meel over de saus totdat u denkt dat de consistentie goed is. Wel steeds goed doorroeren anders gaat de meel klontjes vormen en dat is niet professioneel. De meel kookt in 1-2 minuten gaar. Nog wat zout toevoegen naar smaak. Klaar!

Intussen hebt u de spaghetti zelf natuurlijk al gekookt in water. Iets van 10 minuten, langer is niet goed anders wordt het drabbig. Hildo breekt het van te voren altijd in kleine stukjes want spaghetti met saus naar binnen slurpen geeft een dikke bende als je een baard hebt.

Nu Spaghetti in het bord, saus er over, roeren. U kunt aan tafel!

Tomatensaus altijd uit het blikje halen met uw vingers voor maximaal rendement.

De gedroogde kruiden uit het zakje eroverheen voor de pit

Spaghetti wil nogal eens overkoken. Als u geen deksel gebruikt, dampt het als de ziekte en Hildo's huisje is al vochtig genoeg. Dus deksel erop en... let op... wasknijper tussen de pan en het deksel. Dit is een uitstekend systeem om overkoken tegen te gaan, tenzij u het gas echt veel te hoog zet natuurlijk.

Spaghetti en saus goed doorroeren. Heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hildo's gereedschap

Uiteraard heeft Hildo zoals altijd z'n zaakjes goed voor elkaar. Hij beschikt over een gasstel met maar liefst 4 gaspitten en elektrische oven. De oven weigert Hildo te gebruiken na het oplopen van een fikse stroomstoot. Op de foto (van links naar rechts, en van boven naar onderen). Glazen groenteschaal  / snelkookpan / kookpan met deksel / klein koekenpannetje / groter koekenpannetje / grootste koekenpan met glas deksel / klein kookpannetje.

 

Wat zou Hildo zijn zonder  magnetron? Alles wat koud is kan erin en komt er als bij toverslag warm weer uit. Wat zou een hightech kok nog meer kunnen wensen? Ideaal voor de koffie van gisteren of de gehaktballen van vorige week.

 

De ontwikkeling van de koelkast was 'een kleine stap voor de mens, maar een gigantische stap voor de mensheid'. Hildo is van mening dat deze man een standbeeld verdient, net zoals die van de paracetamol. Hildo's dubbeldeurs heeft behalve een koelruimte ook een hele fijne vriesruimte met maar liefst vier vakken. Daar is Hildo heel gelukkig mee want nu hoeft hij maar eens in de drie weken boodschappen te doen. De vriezer gaat zo maar tot -28 graden en daarmee blijft vlees minstens een jaar goed, aldus Hildo

______________________________________________.

 

Menu 'Vrolijke Pizza'

Er zijn veel pizza's waar je helemaal niet vrolijk van wordt. Dun belegd, te dikke bodem, gore rommel erop... Hildo heeft in de loop der tijden al heel wat pizza's tegen zijn smaakpapillen gesmakt, maar de beste pizza maakt Hildo gewoon zelf! Let op!! in de koekenpan smaakt een pizza veel sappiger dan uit de oven want dat droogt toch altijd een beetje uit.

Benodigdheden: Diepvries pizza die redelijk smaakt, glas/blik champignons, zakje van te voren diepgevroren (als u niet anders heeft eventueel verse) fijngesneden paprika's, kaas, ketchup, zonnebloemolie.

Vrolijk pizza's maakt Hildo in zijn grootste koekenpan met glazen deksel. Het deksel is absoluut noodzakelijk om tot een goed eindresultaat te komen. Eerst de pizza klaar maken door in de magnetron te ontdooien. Daarna de champignons erop. De fijngesneden paprika kunnen bevroren bovenop de champignons (mocht u toevallig in het bezit zijn van tomaten, dan is het nu tijd om ze in plakjes te snijden en bovenop de paprika's te gooien). De laatste laag wordt gevormd door de plakken kaas, daar wordt alles zorgvuldig mee afgedekt. Nu is het tijd om een scheut zonnebloem olie (is gezond) in de pan te doen. Ontsteek het vuur. Plaats de vrolijke pizza precies in het midden. Er moet genoeg ruimte om de pizza heen zijn en wel zo dat er nog net een stukje van de bodem van te pan te zien is. Zeer belangrijk! Gooi nu een scheut water naast de pizza in de pan en leg de deksel erop. Doordat het water in de pan kookt en wordt tegengehouden door de deksel ontstaat rondom de pizza een hoge temperatuur door de stoom. Dit is van belang om de kaas goed te laten smelten. De pizza is na ongeveer 10 minuten klaar. Op dat moment moet het water net op zijn. Is er teveel water ingegooid, dan blijft de pizza klef en nat aan de zijkant, te weinig water en hij droogt uit, trekt krom/verbrandt en wordt niet goed warm aan de bovenkant. De juiste hoeveelheid water is lastig. Zit er nog iets teveel water in na 10 minuten, dan kunt u het best de deksel verwijderen en het water laten wegkoken, mogelijk dat de pizzarand nog opdroogt. Haal de pizza uit de pan en garneer deze met ketchup. Klaar!

Deze pizza was te groot en zo kon de hoeveelheid water die nodig is in de pan niet juist worden bepaald. Hij is te nat.

Bovendien had Hildo de pizza vergeten. Dit is geen vrolijke pizza meer. Even een traantje wegpinken hoor...

Euthanasie is de enige oplossing...

              __________________________________

 

Menu 'Mexicaan'

 

Benodigdheden: Roerbakgroenten, olijven, aardappelen.

Nog iemand die meent dat Hildo alleen maar van die simpele gerechten eet uit de Nederlandse keuken? Nou? Dit is zeer simpel omdat de roerbakgroenten al voorgesneden zijn. Allerlei groentes verzamelen om vervolgens te wassen en op maat te snijden doet Hildo natuurlijk niet. Duurt veel te lang! Bak de aardappelen in de pan. Intussen hengelt u een serie olijven uit een glazen potje die u vervolgens half doorsnijdt. Vlak voordat de aardappelen klaar zijn gooit u de roerbakgroenten en de olijven erbij, het gas mag daarbij relatief hoog staan. Nu nog twee of drie minuten (vooral niet te lang want de groenten moeten natuurlijk knapperig blijven) doorbakken zodat alles warm wordt. In die tijd wel continu door blijven roeren zodat niets ongebakken blijft en niets te veel gebakken, en dus te zacht, wordt. Klaar!

              __________________________________

 

Menu 'Graatloos'

Benodigdheden: Diepvries viststicks

'Jamaar, dit is geen volledig gerecht', hoort Hildo zijn website bezoekers al denken. Kletskoek! Hier zit alles in wat een mens nodig heeft. Een krokant laagje, vis en zonnebloemolie. Een zeehond eet niet anders en die is ook gezond. Omdat wij mensen zijn, zit er een krokant laagje omheen. Nog mooier zou het zijn wanneer Hildo in het bezit was geweest van een knoflook sausje maar het flesje bleek leeg. Van gewone vis houdt Hildo niet want daar zitten graten in en hij krijgt ze er nooit allemaal uit. Sinds Hildo's vader zijn voorkeur voor vis een keer met een ziekenhuis bezoek moest bekopen om een graat uit zijn keel te laten verwijderen, houdt Hildo het bij vissticks of, da's ook lekker, kibbeling. De bereiding is eenvoudig. Giet een scheut zonnebloem olie in de pan, gooi de visticks (ontdooien mag maar is niet nodig) erin. Beide zijden op een matig vuur bruin bakken. Klaar!

            ______________________________________

 

Menu 'Combo'

Benodigdheden: Wat u maar in de diepvries vindt

Het gebeurt u, net als Hildo, natuurlijk regelmatig. Thuis van het werk, en wat zullen we nu eens maken? De inspiratie wil maar niet komen en uw maag rammelt. Voordat u vlekken voor uw ogen gaat zien, is het zaak snel te handelen. U rukt de deur van de diepvries open en laat uw geoefende blik razendsnel over de inhoud schieten. Gris, wat van dattum, gris, en die, gris en dat ook maar. Het maakt niet uit zolang het maar te eten is. Ditmaal ging Hildo voor 2 plakjes brood, een verpakking satť stokjes, 2 frikadellen en een schouderkarbonade. Hildo koos ditmaal voor zijn gemiddelde koekenpannetje en daarom ditmaal geen foto van het gerecht. Alles past er namelijk niet tegelijk in en is derhalve niet tegelijk klaar. Terwijl het ene nog staat te braden schrokt Hildo het andere, wat net klaar is, alvast naar binnen. Als alles op is heeft Hildo een voldaan gevoel en daar gaat het om. Was nog best lekker ook.

      _______________________________________

 

Menu 'De Tosti'

Af en toe is het zo dat Hildo niet zo'n trek heeft in aardappels. Dan is het tijd voor De Snelle Voeding. De alom bekende tosti staat dan ook regelmatig op het menu. Het is snel, en zolang je maar weet wat je doet, ook nog eens hartstikke gezond. 

Toch maar een tosti?

 

Alleen de buitenzijde wordt ingesmeerd met boter.

 

Benodigdheden: Twee plakken brood, boter, kaas, ketchup.

 

De Tosti is een eenvoudig doch voedzaam product. Kaas is gezond, dat zegt de overheid al jaren, dus dan is het waar. Net zoals brood. Een combinatie van die twee kan dus alleen maar dubbel zo gezond zijn. Boter is een natuurproduct, dus daar is ook niets mis mee. Tomaten is groente, dus een flinke klodder ketchup kan geen kwaad. De bereiding gaat als volgt. U smeert beide plakjes brood alleen aan de buitenkant in met boter. Dan heeft u geen vet / boter nodig in de pan. Scheelt afwas want pannetje blijft schoon en de tosti wordt niet overmatig vet. Kaas erop en bakken maar.

 

Als de tosti lekker bruin is, haalt u hem uit de pan en opent hem. Dat gaat prima zolang de kaas nog gesmolten is. Nu voegt u de ketchup toe. Tosti weer dicht klappen. Klaar!

 

 HOME     Page 1     Page 2     Page 3