Sussex Steam Co.
Klein aanbod & zelf bouwen, niet te duur maar wél erg leuk!

 BACK    Hildo's Stoommachine index  

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties

 

De Firma

De Engelse firma Sussex Steam Company lijkt van klein formaat, en ze hebben ook een klein maar wel erg leuk aanbod. Hildo kan er niets aan doen maar hij vindt dit één van de meest sympathieke producenten van stoommachines. Waarom? Hildo weet het niet, het is zomaar een gevoel. Hier zou hij wel eens op de koffie willen, en misschine doet hij dat ooit nog wel eens als ie in de buurt komt. In ieder geval is Sussex Steam Company één van de meest interessante aanbieders als u wilt gaan voor niet al te duur maar wel leuk spul. Als rechtstreekse kopieën van het origineel, waarop ze gebaseerd zijn, moet ze niet worden gezien. Het zijn machines die stuk voor stuk de specifieke technische werking laten zien van verschillende stoommachine types. Alle modellen worden in onderdelen verkocht en dienen vervolgens zelf door de koper geassembleerd en geschilderd te worden. De prijzen, medio 2006, zijn best redelijk te noemen.

 

De Watt Beam Type B stoommotor zonder stoomketel, maar aan de linker kant is een elektromotor te zien die op batterijen functioneert. Natuurlijk kan ook perslucht of een gewone stoomketel gebruikt worden om dit balans model aan te drijven. Kost 94,- Engelse Pond.

Het bouwpakket zoals het afgeleverd wordt.

__________________________________________________

 

Mill Type S stoommachine (Klik op de foto voor een grotere afbeelding). Hildo vindt het een bijzonder attractief machientje, wat volgens hem met name veroorzaakt wordt door de kleurstelling. De techniek en afmetingen zijn verder gelijk aan de Beam Type S machine. Voor 119,- Engelse Pond is hij van u.

De elektrische motor aandrijving die op het model is gemonteerd (foto hierboven) dient los bijbesteld te worden. Maar wie wil dat nu? Het is een stoommachine!

Het bouwpakket zoals het afgeleverd wordt door de Sussex Steam Company.

__________________________________________________

 

Richard Trevithick's Dredging Engine

Een in 2008 toegevoegd modelletje aan het Sussex Steam Co. assortiment. En wat een leuk ding! Het is een bijzonder vroeg industrieel uitziend stoommachientje welke ooit, als fullsize 1:1 stoommachine, in 1806 door Richard 'met de onuitspreekbare achternaam' als motor werd ontwikkeld voor het uitdreggen van de rivier de Theems (of Thames zoals de Engelsen het plegen te schrijven)

Technische specificaties van dit modelletje:

Bedrijfsdruk: Minder dan 5psi (0.35 atmosfeer)
Boring: 18mm
Slag: 38mm
Double action cilinder
Afmetingen over alles: 220mm lang x 150mm breed x 310mm hoog (hoogste punt van de schoorsteen)
Gewicht: 1.6kg
Ketel inhoud max. 80cc.
Ketel verwarming: Esbit blokjes.
Schaal: Ongeveer 1:16

Kost nu: 225 Pond + optioneel 30 Pond extra voor het laten solderen van het stoomketeltje.

Deze wil Hildo ook wel! Kwijl.

 

Het machientje van de andere kant.

 

Het bouwpakket zoals Trevithick's Dredging Engine afgeleverd wordt door de Sussex Steam Company.

 

 

De Watt Beam Type S stoommachine met enkelwerkende stoomschuif geregelde cilinder. De stoomdruk, en daarmee de snelheid, is regelbaar. Vliegwiel diameter is 3.25" (83mm), de boring een forse 0.75" (19mm) en de slag bedraagt 1" (25.4mm). Het is slechts een bescheiden stoommachine en kost 139.- Engelse Pond. Over het algemeen zijn balans stoommachines behoorlijk aan de prijs.

Bovenaanzicht

Het bouwpakket zoals het afgeleverd wordt door de Sussex Steam Company

__________________________________________________

 

De Newcomen stoommotor

Geweldig ding, vindt Hildo. Bijzonder ingenieuze werking op atmosferische druk en een van de vroegste industriële stoommachines. Dit leuke automatisch werkende model van de Sussex Steam Company is geen exacte reproductie van een Newcomen, maar bedoeld om de techniek hiervan te verduidelijken. Hildo wil deze dolgraag voor zijn verzameling en vindt het dan ook geen enkel probleem om hier 169.- Engelse Pond (exclusief vervoer) voor neer te tellen + nog eens 12.- Pond voor het laten solderen van de ketel want hij vertrouwt zichzelf daarmee eigenlijk niet. Voor deze Newcomen is een optionele elektrische aandrijving te verkrijgen, maar die hoeft Hildo niet want dat is nep. Het geassembleerde model is ongeveer 17" (43cm) hoog x 11" (28cm) lang and 5" (13cm) diep. De cilinder boring is 1" (24.5mm) en de variabele slag is maximaal ongeveer 2" (50.8mm).

Voor meer informatie betreffende de werking van deze zeer bijzondere stoommachine zie Stoomtechniek.

En kijk eens op youtube voor een filmpje.

(klik op de foto voor een grotere afbeelding)

 

Het bouwpakket zoals de Newcomen afgeleverd wordt door de Sussex Steam Company. Zou Hildo deze in elkaar kunnen bouwen?

 

Richard Trevithick's Puffing Devil

De techniek van dit model is gedeeltelijk gebaseerd op de Dredging Engine. 's Werelds eerste passagiers vervoerende locomotief voor op de openbare weg. In 1801 voor het eerst getest door Richard Trevithick en z'n vrienden. Het model, waarvan geen tekeningen meer bestaan, ziet u hierboven afgebeeld en is gebaseerd op Richard's Dredging Engine die twee jaar later gereed kwam. In 1804 had hij een Puffing Devil model gereed voor op rails, genaamd de Catch-Me-Who-Can passenger train. Het was de eerste stoommachine die gebruik maakte van hoge druk stoom. James Watt vond dergelijke drukken gevaarlijk en hij schijnt te hebben gezegd dat Richard Trevithick de strop verdiende voor het in de wereld brengen van een dergelijke constructie.

De Puffing Devil is geen echt schaal model, om het wat eenvoudiger te houden, maar laat wel de technische werking van het origineel zien.

Kost 285 Pond en de optionele gasbrander gaat voor nog eens 50 Pond. Daarmee is dit model het duurste van Sussex Steam Co.

 

Het bouwpakket zoals de Puffing Devil afgeleverd wordt door de Sussex Steam Company.

 BACK    Hildo's Stoommachine index  

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties