Anno 2010 Het Aquarium
Het zesde jaar aquariumbezit... blub! Maar nog niet ten onder!

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...   

1 januari 2010

Met dit overzichtsplaatje van het aquarium in 2010 (genomen op 30 december 2009) gaat het nieuwe jaar 2010 van start. De nieuwe plantjes moeten het aquarium weer een boost geven. Het lijkt erop dat sommige planten het wel een beetje gehad hebben na een bepaalde tijd in de bak. Gewoon oud en daar helpt geen plantenvoeding meer aan. De aanschaf van nieuwe planten valt financieel toch vaak een beetje tegen. Stekjes nemen is een goedkopere optie dan nieuwe planten, daar zal Hildo zich binnenkort eens mee bezig houden. Hildo, en u ook, ziet vanzelf of het een beetje lukt. Te veel uitzoeken op internet wil hij niet, een verrassing op zijn tijd is ook best aardig.

 

10 januari 2010. Zalmpjes

De roodkopzalmpjes lijken een nieuwe plaats gevonden te hebben aan de voet van de grote plant midden in het aquarium.

 

25 januari 2010 (klik foto groter)

Links in de bak is een stekje van de grote plant (Cabomba) in het midden geplant. Ook benieuwd of het aanslaat? Hildo wel!

 

26 februari 2010. (klik foto groter)

De planten groeien prima, dat ziet u als u bovenstaande foto met die van 25 januari vergelijkt. Alleen zijn er op dit moment niet zoveel vissen meer over. Een beetje leven in de brouwerij mist toch wel, dus binnenkort maar eens wat nieuwe visjes halen, meent Hildo.

 

16 maart 2010. Killivisjes!

U ziet de visjes op de twee afbeeldingen hierboven. Het mannetje heet Willem-Alexander, vanwege de kleur kan het haast niet anders, het vrouwtje uiteraard Maxima. Deze visjes heeft u nog niet eerder gezien, in ieder geval niet op deze website. Voor Hildo is de Killi (of Killy) een nieuwe soort waar hij verder geen ervaring mee heeft, maar hij had er wel al eens wat over gelezen in zijn aquariumencyclopedie. De bovenste is een mannetje, het onderste een vrouwtje. Zoals vaker in het dierenrijk, zijn ook bij de Killivisjes de mannetjes het mooist.getekend. Het betreft een klein tandkarpertje, iets van 6 centimeter. Het is geen scholenvis en agressief zijn ze ook niet, dus wat dat betreft passen ze mooi in Hildo's aquarium.

Kweken

Naar verluidt zijn deze vissen relatief gemakkelijk te kweken. Ze leggen eieren. Maar met de roodkopzalmpjes op een continue rooftocht ziet Hildo het nog niet gebeuren dat de nakomelingen zich vanuit de eieren zullen kunnen ontwikkelen tot volwaardige vissen. Helemaal niet erg, want een bak die overspoeld wordt door Killi's, dat ziet Hildo niet zitten.

In de natuur leven Killivisjes in water dat vaak opdroogt. De visjes gaan dan dood maar de eieren overleven de droge periode. Op het moment dat er weer water is, komen de eitjes uit en begint de levenscyclus weer van voren af aan. Omdat een aquarium nooit droog komt te staan, schijnt u de levensduur van Killi's tot iets van twee jaar te kunnen rekken.

Gedrag

Relatief rustig, en bang zijn ze helemaal niet. Het gedrag is een beetje te vergelijken met dat van Betta's, maar ze zijn toch wel degelijk iets drukker, misschien dat dat later nog anders wordt want ze zitten pas een paar dagen, sinds afgelopen zaterdag, in de bak. Het mannetje zit het vrouwtje niet echt achterna maar ze zoeken elkaar af en toe wel op. Met de andere vissen die nu nog in de bak zitten, Roodkopzalmpjes en Corydoras Panda's, hebben deze Killi's geen enkel probleem. Meer mannetjes in de bak lijkt niet aan te raden, dat is het geval bij meer vissoorten, maar meer vrouwtjes schijnt geen probleem te zijn.

 

18 maart 2010. (klik foto groter)

Overzicht van de bak, kunt u zien hoe het zich ontwikkelt. Op zich ziet het er helemaal niet raar uit, meent Hildo. Ondanks de alg en ondanks dat de hoge planten ook vooraan in de bak staan. Lekker veel planten vindt hij best mooi, wat meer zou ook geen probleem zijn. Stekjes zijn goed te doen heeft hij gemerkt, alleen lastig als ze overwoekerd worden door die alg. Maar... Hildo heeft alles nog onder controle hoor!

 

18 maart 2010. Witte muggen larven

Af en toe koopt Hildo wat levend voer voor zijn visjes. Zielig voor het levend voer, maar groot plezier voor de visjes. En af en toe levend voer is nog gezond ook. Artemia of witte muggenlarven is wat Hildo altijd aanschaft. Hij heeft het er nog nooit over gehad, dus het wordt tijd. Artemia is een piepkleine kreeftsoort, roodachtig van kleur, ze worden ook wel pekelkreeftjes genoemd. Dit maal heeft Hildo witte muggen larven aangeschaft, u ziet ze hierboven op de foto. Ze worden verkocht in dicht gesealde plastic zakjes met water erin. U maakt ze bij thuiskomst open en giet wat water met larven in de bak. Niet alles, want dat is veel te veel. Hildo kan z'n vissen ongeveer een week voeren met de muggenlarven. Als het waterniveau wat laag wordt in het zakje, dan kan dat prima bijgevuld worden met wat aquariumwater.

26 maart 2010. Onderhoud

Er is weer wat alg verwijderd en tevens is het bovenste gedeelte van het filter schoongemaakt. U mag niet denken dat Hildo niets doet! Binnenkort nog wat water verversen.

 

30 maart 2010. 3 dagen alg ontwikkeling op het wateroppervlak.

Weer een alg aanval, en zo snel gaat het. Als de drijvende alg zich eenmaal begint te ontwikkelen dan kan het zich rap ontwikkelen. De bovenste foto is van 28 maart, de middelste van 29 maart en de onderste van 30 maart. Na de foto heeft Hildo het wateroppervlak schoongemaakt met zijn staartpannetje, en tegelijk 20 liter water ververst.

Als het weer te gek wordt haalt Hildo wederom wat alg van het wateroppervlak met het steelpannetje. Een prima methode die vlot gaat. Teveel alg op het wateroppervlak is slecht want het laat minder licht door en licht is een levensbehoefte voor de plantjes... ook van de alg trouwens.

2 april 2010. Weer 2 emmers water ververst

Na op 30 maart 20 liter water ververst te hebben heeft Hildo vandaag nogmaals 2 emmers ververst, en tegelijkertijd wat alg verwijderd. Met name vanwege de wankele gezondheidstoestand van Willem-Alexander, en het kan ook geen kwaad vanwege de alg.

 

8 april 2010. Alg op wateroppervlak valt mee

Niets meer aan de alg gedaan sinds 2 april, en de ontwikkeling van nieuwe algvorming lijkt te vertragen. Waarom? Vanwege de waterverversing? Misschien ook wel vanwege de Dennerle plantenvoeding. Hildo heeft een poosje een ander merk gebruikt, Floracell HS aqua, want hij was even door de Dennerle S7 Vitamix heen. Dat is de wekelijkse toevoeging van het Dennerle plantenvoedingssysteem. Of Dennerle daadwerkelijk beter is? Lastig te zeggen want, zo heeft Hildo al vaker gemerkt, een aquarium lijkt af en toe een eigen willetje te hebben.

 

19 mei 2010. Woekerende algen

De beplanting in het aquarium groeit maar door en het is inmiddels aardig vol geworden. De algen blijven overal aan zitten, het is tijd om flink te snoeien, denkt Hildo.

Verdwenen Corydoras Panda

Alweer eentje op mysterieuze wijze opgelost. Er zitten op dit moment nog drie panda's in de bak, en dat is te weinig omdat het een scholenvisje betreft. Hildo koopt er binnenkort een stuk of wat bij.

 

19 mei 2010. Aquarium. Vóór het snoeien (klik foto groter)

19 mei 2010. Aquarium. Ná het snoeien (klik foto groter)

U ziet hierboven twee foto's, genomen met dezelfde sluitertijd en diafragma. De bovenste is zoals het aquarium was, de onderste is zoals het aquarium er na 15 minuten planten verwijderen uitziet.

Er is flink gesnoeid en de grote bos Cabomba (de parasol-achtige plant) die vooraan in het midden van het aquarium stond, is helemaal weggehaald en de wortels zijn rechts achteraan het aquarium weer geplant want daar is het een beetje leeg. Lopen wel weer uit, hoopt Hildo althans. Het snoeien lijkt een goede zet, en het lijkt al een stuk frisser. Echt mooi, dat niet maar wel beter. Bijkomend voordeel? De algen hebben niet meer zoveel planten om zich aan vast te hechten.

 

20 mei 2010. Waterwaardes

Het moest er van komen, dus Hildo heeft twee waardes gemeten die van belang zijn voor de Redfield ratio.

NO3 (Nitraat) = 5mg/l

PO4 (Fosfaat) = 0.25 mg/l

Conclusie

Volgens de Redfield ratio heeft Hildo iets teveel fosfaat, en daarmee een verhoogde kans op blauwalg. U kent de algproblemen inmiddels, en blauwalg is  zeker niet het probleem. Alweer een vreemd testresultaat. Wat het nut van deze test op dit moment geweest is? Een paar rimpels in het voorhoofd erbij, en daar houdt het wel mee op. Misschien dat het verwijderen van de planten een gunstig effect op de algontwikkeling heeft omdat er meer licht in het aquarium door kan dringen. Dan doen de planten het beter en hebben de algen minder kans.

Hildo houdt u op de hoogte!

 

3 juni 2010. Juwel verwarmingselement kapot

Alles kan stuk, ook een verwarmingselement. Dat bleek 's ochtends toen de digitale thermometer 23,2 graden aangaf. Standaard staat de bak altijd op 25,1.

Da's niet goed, gelukkig heeft Hildo een reserve. Een exemplaar van AquaClear met een vermogen van 200W, net als het standaard Juwel verwarmingselement. AquaClear heeft geen temperatuurschaalverdeling op het apparaat staan en dat is niet handig, want dan weet u niet hoe de thermostaat in te stellen. Nog vervelender: Hildo moet dit weekend weg, maar zijn buurman houdt het in de gaten.

4 juni 2010. AquaClear 200W verwarmingselement... Warm!

Hildo krijgt een telefoontje van zijn buurman die een temperatuur afleest van 30,5 graden. 'Donders!', meent Hildo, 'dat is echt veel te warm'. Alle vissen overleven de tropische temperaturen gelukkig.

De volgende dagen is een aaneenschakeling van te warm, te koud en oplopende frustraties, ook nadat Hildo weer thuis is en de bak zelf op de juiste temperatuur probeert te krijgen. De lampen die 's middags aangaan en ook de oplopende temperatuur in de huiskamer tijdens de warme dagen maakt het lastig om de juiste temperatuur in te stellen. Uiteindelijk lijkt de gewenste temperatuur van 25,1 graden, of in ieder geval dicht in de buurt daarvan, een onmogelijkheid te zijn. Het wordt of te warm, of te koud. Het nieuwe AquaClear verwarmingselement kan, wat Hildo betreft, de prullenbak in.

11 juni 2010. SuperFish Combi-Heater verwarmingselement

U gelooft het misschien niet, maar Hildo heeft nòg een reserve verwarmingselement liggen! Een SuperFisch Combi-Heater van 300W. Ook na het installeren van het dit nieuwe verwarmingselement, met een mooie duidelijke visuele temperatuur schaalverdeling, blijft het afstellen van de juiste temperatuur een onverwacht lastig gegeven omdat de werkelijke temperatuur niet klopt met wat de schaalverdeling aangeeft. Alweer pruts. Na de eerste nacht staat de temperatuur op een te lage 23,4 graden, iets omhoog, en deze ochtend is de thermometer 25,3 graden. Weer een fractie te warm. Het afstellen blijft lastig omdat het ook in de kamer zelf warmer is en nadat de lampen aan gaan, om 14.00 h, stijgt de watertemperatuur alleen al onder invloed van de door de TL buizen afgegeven warmte. In de winter is het gemakkelijker te zien wat de thermostaat van het verwarmingselement precies doet omdat de omgevingstemperatuur op dat moment van weinig invloed is. De glazen buis van dit 300W element is duidelijk dikker dan het 200W Juwel verwarmingselement en het past daardoor maar net in de daarvoor bestaande inschuifopening in het interne Juwel filter. Met de bijgeleverde zuignappen het ding vastplakken op de aquariumruit wil Hildo niet, u kent zijn weerzin tegen zuignappen. Ze laten vroeg of laat los.

12 juni 2010

Het water 's ochtends alweer te koud met 24,4 graden. Iets omhoog. In de avond weer 25,7, tjonge, dus weer ietsje naar beneden. Hildo krijgt hier het heen en weer van, nog afgezien van de visjes die het ook vast niet fijn vinden. Het water is een uurtje later 25,6 graden, dus al iets gedaald. Hij vraagt zich af wat het morgenochtend voor temperatuur oplevert. Deze problemen met schommelende watertemperaturen heeft hij met het originele Juwel verwarmingselement, wat met klikjes afgesteld wordt, nooit gehad.

13 juni 2010

Alweer 24,3 graden in de ochtend, nog een superklein beetje naar de + draaien dan. Hildo is inmiddels behoorlijk zijn geduld aan het verliezen met de diverse verwarmingselementen. De aanschaf van een origineel Juwel verwarmingselement zit eraan te komen.

14 juni 2010. 25,1 graden!

Het is gelukt, de bak staat 's ochtends zowaar precies op 25.1 graden. Niet tegen het thermostaatknopje aanblazen, goede kans dat ie dan alweer wat anders aangeeft. De SuperFish Combi-Heater mag blijven zitten, maar het is een vreselijk ding om af te stellen, de kleinste beweging aan de thermostaatknop geeft een veel te grote temperatuurswisseling. Ook geeft de schaalverdeling van de thermostaat slechts een ruwe indicatie van de werkelijke temperatuur die het aquarium zal bereiken. Slordig. Een reserve Juwel element, ook zonder schaalverdeling, zal worden aangeschaft en direct worden afgesteld in een andere bak met water zodat, wanneer er een verwarmingselement probleem is het nieuwe Juwel element, afgesteld en al, zo de bak in kan zonder nadien verrassingen op te leveren.

Handig is Hildo niet, maar tien dagen nodig hebben om op de juiste temperatuur uit te komen is, zelfs voor een onhandige Hildo, veel te veel.

 

14 november 2010. Vertraagde alg op het wateroppervlak

Hildo's conclusie: Het heeft wel degelijk met de waterverversing te maken dat de alg op het wateroppervlak sneller of langzamer toeneemt. Het zit er nog wel maar de toename is erg weinig. Binnenkort ligt er nogmaals een flinke waterversing in het verschiet. Misschien dat de alg in de bak, onder het wateroppervlak, daarmee ook wel te vertragen is. Op dit moment woekert die alg als een bezetene. U ziet de foto hierboven van het houtblok, vergelijkt u dit maar eens met de foto van 2 november 2010. Misschien binnenkort de CO2 installatie nogmaals een kans geven. Je moet toch wat?

 

11 december 2010. Nieuwe visjes!

Nog maar vier roodkopzalmpjes over, en dat is niet goed want het is een echt scholenvisje die zich alleen in gezelschap goed thuis voelt. Er moeten een aantal bij en dat heeft Hildo vandaag gedaan. Zes nieuwe vriendjes zijn er nu bij gekocht. Niet teveel in één keer, misschien dat het dit keer wel goed gaat. Voor de zekerheid gisteren eerst nog even wat water ververst, 5 emmers, dus iets van 50 liter en zoveel mogelijk van de vervelende alg weggehaald want het was al weer aardig aangegroeid, in hoeveelheid een leuke hoeveelheid groente voor bij de maaltijd... maar daar waagt Hildo zich beter niet aan.

 

20 december 2010. Aquarium overzicht (klik foto groter)

Het werd weer tijd voor een overzichtje van de bak. Net de alg zo goed mogelijk verwijderd en ook wat van de planten omdat de alg er nauwelijks nog af te krijgen is. Echt florissant komt het aquarium op dit moment niet over.

 

24 december 2010. Dood en verderf

Een dode roodkopzalm en een dode Corydoras Leucomelas. Allebei onder in de bak. Met de roodkop waren de slakken al bezig, de Corydoras hing wat hoger in de alg en was daardoor wat minder bereikbaar voor de puntslakken. Hildo heeft het u nog nooit laten zien, maar de foto hierboven is het gereedschap waarmee de visjes zeker en doeltreffend uit de bak gehaald kunnen worden. Erg handig als het noodlot toegeslagen heeft, zoals nu.

30 december 2010. Schoonmaak

De eindeloze herhaling van het handmatig alg verwijderen vandaag weer gedaan. Behalve de alg, heeft Hildo ook het bovenste en onderste filter schoongemaakt. Het werd weer tijd. Tegelijk nog twee emmers water ververst, kan geen kwaad. In ieder geval een goed einde aan het jaar 2010, wat onderhoud betreft.

 

10 januari 2010. Plantenontwikkeling

Erg hard gaat het nog niet met de nieuwe planten, maar Hildo houdt het in de gaten!

 

25 januari 2010. Uitbreidende alg

Deze alg heeft Hildo al geruime tijd in zijn bak. Erg lastig, want het hecht zich dusdanig aan planten vast dat het niet fatsoenlijk te verwijderen is. De plantjes groeien nu gelukkig wat sneller dus als de alg verwijderd wordt, knipt Hildo ook gelijk een stuk van de aangedane planten mee af. Het is geen ramp hoor, alles is nog helemaal onder controle.

 

26 februari 2010. Stekjes

Zoals eerder al gezegd, heeft Hildo wat geprobeerd met stekken in plaats van domweg nieuwe planten aanschaffen. Goedkoper en het werkt ook nog.

 

16 maart 2010. Albert! De nieuwe Gastromyzon Marble

Een Gastromyzon had Hildo al... maar die is een paar maanden terug helaas ook 'verdwenen' in de bak om nooit meer op te duiken. Omdat de Gastromyzon een hartstikke leuk visje is, heeft Hildo een nieuwe aangeschaft. Deze is een beetje groter dan de vorige, precies 6 centimeter, maar ziet er verder vrijwel identiek uit. Hij laat zich niet veel zien, ook niet tijdens de voedertijd. Het beestje heeft nog niet door dat er met voedsel gestrooid wordt als de pomp even uitgaat. De vorige was ook al niet erg snugger, en deze is geen uitzondering. Tegen de aquariumruit plakken vindt ie erg leuk en hij is vaak druk bezig om daar voedsel vanaf te schrapen.

 

16 maart 2010. Uitlopers

De Cabomba doet het uitstekend (het parasolachtige plantje, net onder de zalmpjes). Dit zijn zowaar spontane uitlopers van de moederplant die midden voorin het aquarium staat. Deze plant groeit echt supersnel.

 

16 maart 2010. Woekerende alg

Dit blijft toch een beetje een probleem in de bak. Wat voor alg het precies is weet Hildo niet, maar lastig is ie wel. Hier zijn wat stekjes, die rechts vooraan in de bak staan, de pineut. Handmatig verwijderen is vrijwel niet te doen omdat deze alg zo vreselijk aan de planten vast zit. De schaar moet er aan te pas komen. Niet een gigantisch probleem zolang uw relatief snelgroeiende planten heeft, anders knipt u de bak kaal voor u het weet.

 

28 maart 2010. Rust.

Willem-Alexander houdt ervan om te lummelen. Hij hangt vaak op een blad of iets anders, zit tussen de bosjes verstopt of ligt gewoon op de grond. Geen goed teken voor een visje want er kan best wat met z'n zwemblaas zijn. Gelukkig leeft Willem-Alexander nog steeds, misschien is ie wel gewoon te beroerd continu om te zwemmen. Maxima zwemt wel meer rond, meestal gewoon een beetje ronddrijven of happen naar de watervlooien die hier en daar op het wateroppervlak hippen. Maxima is de eerste vis die Hildo heeft zien jagen op watervlooien, met haar oogjes lijkt niets mis. Maar erg druk zijn de Killi's niet, en zeker niet continu.

 

Aha! Willem-Alexander vindt Maxima wel heel erg aardig, als u snapt wat Hildo bedoelt. Dat is mooi want dan zullen de visjes zich ook wel prettig voelen in de bak, anders doen ze 'het' niet.

 

1 april 2010. Maxima dood?

Het valt Hildo ineens op dat hij Willem-Alexander wel ziet maar dat Maxima, het vrouwtjes Killi visje, in geen velden of wegen te bekennen is, en dat is helaas geen 1 april grap. Was ze er gister nog wel? Euhhh.. ja toch? Wat zou deze bruine massa, die wat kleur betreft aardig overeen komt, verder nog kunnen zijn? Er zitten verschillende slakken op en het is een heel donker stukje van het aquarium, links onder het houtblok. Hildo vreest het ergste. Dat betekent dat hij Maxima maar een halve maand in de bak gehad heeft. Zou er misschien is mis zijn met het water?

Hoe dan ook, Willem-Alexander, het Killi mannetje mag niet lang zonder vrouwtje blijven want dan wordt hij verdrietig. Betta's hebben daar in ieder geval wel last van dus morgen regelt Hildo een paar nieuwe levensgezellinnen voor Willem-Alexander.

3 april 2010. Willem-Alexander dood

Een triest begin met de eerste nieuwe visjes sinds tijden. Willem-Alexander lag al om de haverklap op de grond, en dat leek al niet goed. Hij heeft de geest gegeven en Hildo heeft hem uit het aquarium verwijderd.

 

8 april 2010. Hoge PH?

Nieuwe vissen worden voorlopig niet aangeschaft. Er lijkt iets niet goed, mogelijk dat de PH waarde te hoog is. De elektronische PH meter, al een hele poosje niet gebruikt, kwam op een PH van 8.2. Erg hoog. Leidingwater zit op 8.1 en ook dat lijkt erg hoog. Mogelijk is er iets mis met de meter, maar Killi visjes staan er om bekend dat ze van een lage PH houden. Foute keuze geweest van visjes wellicht. Vooralsnog zijn alle andere visjes gezond. Ook met Albert, de nieuwe Gastromyzon gaat het uitstekend.

 

4 mei 2010 (klik foto groter)

Er is weinig gebeurd. De alg op het wateroppervlak verwijdert Hildo nu eenmaal per week, en dan is het ook echt nodig! Onder water gaat het ook door. De vervelende alg, die zich zo hardnekkig aan de planten vastklampt dat het alleen goed verwijderd kan worden door de betreffende plant bij te knippen, weet van geen ophouden. Extreem wordt het echter niet, Hildo zit er bovenop en houdt het netjes bij. De plantenvoeding wordt netjes elke week toegevoegd volgens het Dennerle systeem maar ook de plantenvoeding lijkt op dit moment weinig uit te maken. Misschien zou het erger zijn als er geen voeding zou worden toegevoegd, dat blijft giswerk.

Overleden Corydoras Panda

Een paar dagen terug miste Hildo opeens een Corydoras Panda. Het visje is weg en ook niet weer te vinden, ongetwijfeld vanwege de hongerige puntslakken. Ze hebben het direct in de gaten wanneer er iets eetbaars op de bodem ligt. Voer of een dooie vis, het maakt hun niets uit. Wat dat betreft zijn de puntslakken best leuke dieren, ze houden het aquarium steeds netjes bij.

PH van het water

Via het gastenboek bracht een bezoeker Hildo op de hoogte van het bestaan van ijkvloeistof voor zijn elektronische PH meter. Naar het schijnt dienen de apparaten iedere paar maanden geijkt en, indien nodig, bijgeregeld te worden.

IJkvloeistof had Hildo zelf al eens gekocht als bronwater bij de benzinepomp, want daarop staat een PH getal. De elektronische PH meter gaf incorrect aan, maar Hildo twijfelde. Dus een ander merk bronwater aangeschaft, klopte ook niet. Het ene merk gaf een hoger en het andere merk een lager getal aan dan op de fles stond vermeld. Dat kan niet, dus de op de fles aangegeven PH waardes van bronwater lijken te rammelen. In ieder geval ongeschikt voor het ijken van een elektronische PH meter. Binnenkort naar de aquariumwinkel om te zien of hij daar wat echte ijkvloeistof kan scoren.

 

De Redfield ratio. Dit houdt in dat er een verhouding moet bestaan tussen de hoeveelheid fosfaat en nitraat. De laagste is 1:10 (1 deel fosfaat op 10 delen nitraat), het hoogste is 1:22. De perfecte Redfield ratio is 1:16.

 

22 mei 2010. Nieuw aangeschafte visjes!

Geen onbekende vissen om onverwachte sterftegevallen zoveel mogelijk uit te sluiten. Dus drie stuks Corydoras Leucomelas om de vier overgebleven Corydoras Panda's gezelschap te houden, een Corydoras is een Corydoras nietwaar?  Er waren nog maar vijf roodkopzalmpjes over, dus ook zes nieuwe roodkopjes gekocht om het schooltje iets uit te breiden

Week later, dode roodkopjes

Hoe het kan weet Hildo niet, maar op één na zijn alle nieuw aangeschafte roodkopjes zomaar overleden,. Een massasterfte, wat hem ook al eens eerder overkomen is met roodkoopjes. Alle oude roodkopjes leven nog en zien er verder gezond uit. De nieuwe en de oude zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden doordat de rode vlek op de zijkant van de kop bij de oude roodkopzalmpjes verder naar achteren doorloopt. Misschien zijn ze zo snel overleden omdat hij de nieuwe vissen op de motor heeft vervoerd en dat ze daardoor te veel stress hebben opgelopen? Eén roodkopje had een kleine oneffenheid op de huid maar de rest leek toch in een uitstekende gezondheid te verkeren. Er zijn nu dus nog zes roodkopjes over. Hildo vindt geen lijkjes, het is haast bizar. Waar kunnen de dode vissen gebleven zijn? Zo snel opgegeten door de puntslakken? Er zitten weliswaar een behoorlijk aantal puntslakken in de bak op dit moment, maar dat ze in een dergelijk vlot tempo vijf roodkopjes kunnen verorberen lijkt haast onwaarschijnlijk. Vreemd.

 

24 juli 2010. Roodkopje overleden

De laatste van de nieuwe roodkopzalmpjes, die 22 mei 2010 zijn aangeschaft, is overleden. Er zijn nu dus wederom maar vijf roodkopjes over, allemaal van de oude garde. Zoals eerder gezegd, de nieuwe en oude waren duidelijk uit elkaar te houden. De oude roodkopjes hebben een langere rode vlek op de zijkant van de kop. Waarom alleen alle nieuwe roodkopjes van 22 mei overleden zijn, blijft voor Hildo een raadsel.

28 juli 2010. Water ververst en filter schoon

Het algprobleem op het wateroppervlak als ook het draad- of baardalgprobleem op planten en houtblok, lijkt ditmaal eindeloos te zijn. Vijf emmers water zijn vandaag ververst, iets van 25% van de totale hoeveelheid, door middel van 'afzuiging'. De afgelopen tijd is ongeveer één emmer per week ververst door het met alg dichtgroeiende wateroppervlakte met de steelpannetjes-methode te behandelen.. Vandaag is ook het bovenste gedeelte van het interne filter schoongemaakt, iets was meestal eens per ongeveer 2 maanden gedaan wordt. Misschien dat een ietwat grotere waterverversing het tij kan doen keren.

12 augustus 2010. Schoon wateroppervlak!

Stak in maart dit jaar de alg op het wateroppervlak de kop op... het is nu weer afgelopen, dat betekent dat Hildo bijna een jaar met de alg op het wateroppervlak geworsteld heeft. Zo snel als het gekomen is, zo snel lost het ook weer op. In een paar dagen is het weg. Het blijft voor Hildo een raadsel waarom zich zoiets ontwikkelt, en ook waarom het ineens weer ophoudt. Twee weken geleden is er wel flink wat water ververst en is ook de bodem voor het eerst sinds lange tijd weer afgezogen, misschien dat dat er verband mee houdt.

De baardalg die zich telkens op het houtblok en op de planten ontwikkelt, gaat overigens wel lustig door.

 

2 november 2010. De alg slaat weer toe!

Het is een eindeloze strijd. Een paar maanden was het wateroppervlak schoon, vorige week is het weer begonnen. Nu zit het wateroppervlak weer geheel dicht. Zowel het bovenste filter als het onderste gedeelte van het filter heeft Hildo nu schoongemaakt. Tevens 60 liter water ververst. De laatste, forse, waterverversing was was ongeveer twee maanden geleden. Het onderste stuk van het filter was al tijden niet schoongemaakt en uitermate smerig. Hoog tijd dus. Nu dus schone filters en een flinke waterverversing, misschien dat het helpt. De vorige keer leek het niet verkeerd te zijn. Misschien ververst Hildo te weinig? Op de baardalg op het houtblok en de planten lijkt het geen invloed te hebben, die blijven groeien als kool en een regelmatige 'handverwijdering' blijft noodzakelijk, anders groeit de bak binnen no-time helemaal dicht.

Visjes

Met alle visjes gaat het nog uitstekend. De Gastromyzon, de Synodontis Aterrimus, 5 roodkopzalmpjes, 3 stuks Corydoras Leucomelas en 3 Corydoras Panda's zijn alle visjes die Hildo op dit moment heeft. Van overbevolking is in ieder geval geen sprake in zijn 240 liter bak.

 

15 november 2010. Aquarium overzicht (klik foto groter)

Alg is net verwijderd dus het ziet er weer een beetje acceptabel uit, maar het blijft een strijd!

 

17 november 2010. Zieke Roodkop zalm

Het gaat fout met één van de vijf roodkopjes die Hildo in zijn bak heeft. Het dier heeft opgezwollen ogen, wat vlekken en lijkt blind te zijn. Het ziet de andere roodkopjes niet meer en zwemt doelloos in de bak rond. Af en toe raakt het de ruit of iets anders. Dit is een heel triest gezicht. Nog triester is dat Hildo de vis vangt en dood maakt. Hij kan het niet over zijn hart verkrijgen. Misschien knapt het dier nog weer op, maar hij weet zelf ook wel dat de kans daarop vrijwel nihil is.

18 november 2010. Roodkopje weg

De zieke roodkop ziet Hildo niet meer. Of het zit ergens verstopt, of het is al dood en wordt op dit moment opgepeuzeld door de puntslakken. Triest.

2 december 2010. Met de moed der wanhoop

Voor het eerst sinds december 2004, nu 6 jaar geleden, toen Hildo eigenaar van zijn aquarium geworden is, begint hem de moed in de schoenen te zakken.

Het probleem is de voortwoekerende alg waaraan waarvoor geen oplossing lijkt te zijn. De bak groeit momenteel in een razend tempo dicht. Het wateroppervlak valt mee, het gaat met name om de alggroei binnen in de bak. In iets van wee weken lijkt het of u er al jaren niet meer naar omgekeken heeft. Zeer frustrerend. De hoeveelheid voer is verminderd, ook de temperatuur is met 23,5 graden nu lager gezet, maar niets helpt. Al is Hildo niet de man van snelle beslissingen, hij gaat nog door, maar hij gelooft dat hij zijn aqarium de langste tijd gehad heeft. Triest bericht, maar het is waar. De alg lijkt uiteindelijk te gaan winnen.

 

20 december 2010. Gastromyzon Marble & Corydoras Leucomelas

Tegenover de roodkopzalmpjes is Gastromyzon Albert bijzonder vriendelijk. Of in ieder geval, hij negeert ze volledig, Maar wist u dat Albert, hier links op de foto, een bloedhekel heeft aan een Corydoras, rechts op de foto? Als Albert er eentje ziet gaat ie er vlot even achteraan, met name tijdens de voedertijd, want alles is voor hem. De Corydorassen hebben maling aan alles en iedereen en laten zich weliswaar even wegjagen maar gaan vervolgens, alsof er niets gebeurd is, weer verder. Tot groot ongenoegen van Albert die echt vreselijk sikkeneurig kan zijn. Het bijzondere tafereeltje dat u hierboven op de foto ziet, een Gastromyzon en een Corydoras gezamenlijk aan de maaltijd, is daadwerkelijk zeldzaam. Albert zal even een beetje uitgeput zijn van Corydorassen wegjagen want... ze blijven maar terugkomen. 'Vervelende rotbeesten!', aldus Albert.

 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...